НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Новият завод на „Локхийд Мартин“, където ще се произвеждат изтребителите Ф-16 за България, беше официално пуснат в експлоатация

Новият завод на „Локхийд Мартин“, където ще се произвеждат изтребителите Ф-16 за България, беше официално пуснат в експлоатация

24 Април 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Новият завод на „Локхийд Мартин“, където ще се произвеждат изтребителите Ф-16 Блок 70 за България беше официално пуснат в експлоатация в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на компанията на „Локхийд Мартин“. С помощта на оборудването и производствената екипировка в обновеното съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина, които преди това са използвани във Форт Уърт, Тексас, компанията скоро ще започне производство на Ф-16 Блок 70 за Бахрейн. „Това е вълнуващо време, тъй като ние празнуваме още едно важно събитие за Ф-16 – най-успешният и боеспособен изтребител от четвърто поколение в света,“ заяви Мишел Еванс, изпълнителен вицепрезидент на "Локхийд Мартин" Аеронавтикс. „Тази нова локация за производство на Ф-16 е изправена пред светло бъдеще.“
Продължава да расте световното търсене, както за нови Ф-16, както и за модернизираната им версия Ф-16V. Бахрейн стана първият клиент за Ф-16 Блок 70 през юни 2018 г., последван от партньора на България в НАТО – Словакия, която подписа „писмо за съгласие“ през декември миналата година за доставката на 14 самолета Блок 70. България и правителството на САЩ в момента са в преговори за придобиване на нов самолет Ф-16 Блок 70, който да осигури отбранителните нужди на страната на национално и съюзническо ниво. В допълнение САЩ одобри предложената продажба на 25 нови самолета Ф-16 Блок 72 (идентични на Блок 70 с изключение на типа двигател) и подобрените Ф-16V за Мароко. Досега са произведени 4588 самолета Ф-16, а около 3 000 са самолетите Ф-16, които понастоящем са в употреба в 25 страни от цял свят.
Локхийд Мартин потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70, като по този начин ще подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост. Покупката на Ф-16 за българските военно-въздушни сили ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България.
„Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, Локхийд Мартин ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот.“, заяви Джим Робинсън, ръководител на проекта за придобиване на Ф-16 в България.
„Локхийд Мартин" дискутира редица други партньорства с българската индустрия, както и възможност за сътрудничество с български академични институции в научно-изследователски програми, които ще развият таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век.“

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев: Очакваме преговорите за Ф-16 да приключат през лятото

Зам.-министър Георг Георгиев: Очакваме преговорите за Ф-16 да приключат през лятото

13 Март 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители Ф-16 през лятото. Това заяви в интервю за БНР заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на работно посещение в САЩ.
Той посочи, че сделката, която се очаква да бъде приключена около юни е значима стъпка и носи изключително добавена стойност за страната и армията. Георгиев определи критиката на опозицията по темата като контрапродуктивна.
"Не трябва да се заиграваме с един такъв много евтин популизъм, с това, което е важно, стратегически важно за страната ни, особено в контекста на нейната геополитическа, геостратегическа в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа“, коментира той.
Георг Георгиев също приветства интереса на българска компания от района на Бостън за включване в програмата „Алеко“, която осигурява опит на европейски граждани в утвърдени в техния бранш компании в Съединените щати, Израел и Сингапур. "Първо, защото ще популяризираме дейността на една българска компания в САЩ, но и второ, защото огромният набор от знания, от практика, които могат да бъдат добити от европейските студенти и предприемачи благодарение на тази българо-американска компания, ще бъдат много значими и много полезни“, обясни той.
В програмата на Георгиев са заложени и разговори за отпадане на визовия режим за българи, както и по въпроса за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локхийд Мартин“: Изтребителите Ф-16 за България ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина

„Локхийд Мартин“: Изтребителите Ф-16 за България ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина

23 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. „Изтребителите Ф-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода на Ф-16 на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия. Не сме планирали, нито пък сме предлагали Ф-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия”, каза Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin, съобщиха от компанията.
Lockheed Martin, базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: Над 2 млрд. лв без ДДС са похарчени  без видим резултат за модернизация само на ВВС за последните 20 г.

Ген. Чавдар Червенков: Над 2 млрд. лв без ДДС са похарчени без видим резултат за модернизация само на ВВС за последните 20 г.

15 Януари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
София. Над 2 млрд. лв. без ДДС са похарчени без видим резултат за модернизация само на ВВС за последните 20 г. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на военното разузнаване и министър на вътрешните работи. По думите му България има дълъг списък с нереализирани военни сделки и характерни елементи от техните провали се виждат отчетливо и в начина, по който сега се избира от кого да се купят изтребителите. „Като проследим всички перипети от началото на проекта до ден-днешен откриваме специфичната българска следа в неумението да се преговаря, особено когато става въпрос за такива крупни сделки и сериозно въоръжение. Не сме способни да формулираме, точно какво искаме да постигнем, както и да изготвим стратегия за постигане на поставената цел. Свидетели сме на поредното доказателство, как на българина му е по-добър втория акъл, който му идва след това, но, за съжаление, късно – предвид редицата промени, които правихме в условията. Никой не мисли за мнението, което си формират нашите партньори в чужбина“, каза още генералът. Ген. Чавдар Червенков обясни, че след преговорите и договорите следва втория проблем – експлоатацията на техниката. Той коментира, че в периода 2000 – 2001 г. е имал възможността да наблюдава отблизо армията в техническо отношение. Този период е белязан с прояви на некомпетентност, безотговорност и безхаберие, каза още той, като даде пример със забравени заявки за доставка на резервни части на различна техника, вследствие на което техниката не е могла да бъде използвана, и изрази опасения, че лошите практики не са прекратени.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители

Румен Петков, АБВ: Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители

15 Януари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията във връзка със срещата му с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно доклада за процедурата за закупуване на нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият разговор беше много коректен, ние с г-н Каракачанов сме приятели от 1994 г. Той излъчваше интелект на голямо пластмасово копче, зашито на балтона на подлога, обслужваща чужди интереси. Той не можа да ме убеди, аз много ясно го питах как оценява доклада. Питах го, дали го е чел. Това, че е подписал не означава, че го е чел. Да внесеш доклад, който по никакъв начин не обяснява, защо тръгваш към процедурата, това е кураж, това е патриотично решение. Последните месеци като гледам „Обединени патриоти“, но си мисля, в основата да не е ограда и паспорти“, коментира той. „Много е важно г-н Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал. Аз изложих първата група аргументи, които са подписани, те са написали „не отговаря на интереси, на цена, на времевия порядък, на условия, на процедурата приета от НС, не може всичко да е „не отговаря“ и накрая "дай да го направим“, посочи лидерът на АБВ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

15 Януари 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението на кабинета за преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Проекторешението е внесено в деловодството на парламента на 10 януари. Правителството предлага депутатите да му възложат да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Премиерът Бойко Борисов трябва да създаде преговорния екип, който да изготви международния договор и да проведе преговорите с американското правителство. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала тази седмица.
Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. От ПГ на БСП обявиха, че ще гласуват „против“ проекторешението. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.
На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че не са обсъждани други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана. От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.
Заседанието на Комисията по отбрана ще се проведе от 13.30 часа в зала 232. Комисията по бюджет и финанси ще заседава от 15.30 часа в зала „Запад“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че цената, предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че цената, предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена

14 Януари 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм убеден, че цената, която е предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с процедурата за закупуване на нов боен самолет. „Това е възможно най-прозрачната процедура, защото имаме работна група, доклад, решение на МС, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да може да бъдат уточнени всички детайли в разговорите между България и САЩ, за да направим така, че цената, която сега е предложена да бъде намалена. Аз съм убеден, че това може да стане, но също така да приемем, че всичко, което беше извършено като прозрачна процедура даде много по-голяма увереност за взимането на правилното стратегическо, политическо решение“, обясни той. „Всяко едно решение, което се взима за модернизацията на армията за всяка една държава на ЕС или НАТО, винаги е политическо решение накрая. Нека обаче да сложим на масата и какви са параметрите за тези два самолета, които в момента предизвикаха словесен диалог, един сблъсък, който се води между президента и всички останали атлантици и евроатлантици, които защитават позицията на правителството и решението, което трябва да вземе българският парламент“, обясни още председателят на ПГ на ГЕРБ. „В момента имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация със съответното въоръжение и може да се интегрира и да подпомогне оперативните способности, както на националната ни сигурност, така да бъдем част от комплексния подход, който има НАТО“, посочи той. „В държавите членки в НАТО, държави от ЕС, в 10 държави на въоръжение е F-16. Само в две държави - Унгария и Чехия е „Грипен“, където обаче всички може да прочетем информация в медиите, какви са били проблемите и какви са възможните походи, които са недопустими в прозрачността, която има в днешното управление“, коментира Цветанов. Той изтъкна, че за избора на F-16 в никакъв случай няма външен натиск. „В момента има сблъсък за прозрачността, която прави правителството и парламента и другата страна за решение, което беше взето на тъмно, непрозрачно в служебния кабинет на Румен Радев“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов за изтребителите: Българската армия трябва да бъде подкрепена, алтернативата е безвремие

Ген. Константин Попов за изтребителите: Българската армия трябва да бъде подкрепена, алтернативата е безвремие

13 Януари 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие. Това каза председадателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Следващата седмица за обсъждане в парламента влиза предложението на правителството – страната ни да започне преговори със САЩ за 8 изтребителя F-16.
„Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се инвестира в нея. Това, че започваме преговори съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил“, обясни той. Според него „драматизирането“ на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия.
Ген. Попов посочи какво предстои следващата седмица в парламента:
„Ще има дебати. Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена“.
Депутатът подчерта, че предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията:
„Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси“.
„Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва“, отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата.
„Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена“.
„Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери – и в сферата на индустриалното сътрудничество“, категоричен е ген. Константин Попов. Той се надява в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Решението за новия изтребител трябва да е политическо, за да се гарантира по-голяма прозрачност

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Решението за новия изтребител трябва да е политическо, за да се гарантира по-голяма прозрачност

12 Януари 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Решението за новия изтребител трябва да е политическо, за да се гарантира по-голяма прозрачност. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.
Ген. Боцев посочи, че при процедурата може и да са допускани грешки. „Но за да започне един инвестиционен проект, се изисква минимум от година до година и шест месеца. Това е много време, много свършена работа – изработва се методика за оценка, математически модел за оценка и това е много работа на много хора. И аз благодаря на нашите експерти, че тези неща са били изпълнени. Съвместната работна група, която беше назначена със заповед на министър-председателя, си свърши работата, предостави данните, но окончателна оценка не можа да се вземе поради липсата на доста сериозна информация, която не ни беше подадена от трите държави“, каза още той.
Според началника на отбраната при такива инвестиционни проекти е нормално процедурата да е правителство – правителство. „Защото ще бъде много по-прозрачно, ще се вземе политическо решение и ще се уговори най-необходимото, което отговаря на нашите изисквания. И могат и да се намалят параметрите по заплащане, време за доставка и т.н. Понеже финансовият ресурс е много по-голям най-добрият вариант е правителство – правителство, тъй като ако се сключи договор с някоя от страните, на нас след това ни предстои договор. Защото са ни необходими 16 изтребителя, а не пак да започнем процедура за договорка по цена, по показатели и да вземем примерно друг вид машина. Затова решението трябва да е политическо и стратегическо“, заяви той. Ген. Боцев посочи, че ако преговорите се завършат правителство – правителство се гарантира по-голяма прозрачност. „Истината е, че в рамката, която беше гласувана от Народното събрание, не влизаше нито една от държавите, които представиха оферти. Това, че дадена фирма предлага един или два самолета повече е за сметка на някои от способностите. Така че нямаме необходимата информация, за да се прецени коя оферта е по-изгодна“, заяви ген. Боцев и посочи, че всяка една от тях има и силни, и слаби страни. По думите му всички съседни на България страни са водили тези процедури на правителствено ниво. „Защото когато е правителство – правителство има и много по-големи гаранции, тъй като държавата дава гаранция, че договорът ще бъде изпълнен в срок и във време, както и при финансовите параметри, които са договорени“, заяви началникът на отбраната.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Ако придобием F-16, ще сме единствените в региона, които ще притежават най-добрия самолет с най-добри възможности

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Ако придобием F-16, ще сме единствените в региона, които ще притежават най-добрия самолет с най-добри възможности

12 Януари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Ако придобием F-16, ще сме единствените в нашия регион, които ще притежават най-добрия самолет с най-добри възможности. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.
„Според показателите F-16 е нов и е с много по-модерно оборудване от другите. И ако ние го придобием, ние ще сме единствените в нашия регион – говоря за съседните страни, които ще притежаваме най-добрия самолет с най-добри възможности. Което гарантира изпълняване на всякакви поставени задачи. Но всичко е въпрос на преговори и на цена – да се закупи максимално най-доброто на приемлива цена“, заяви ген. Боцев.
Той посочи, че възможността за отлагане на договора крие голяма опасност за ВВС. „Добре е, че през миналата и тази година бяха отпуснати пари за поддръжка на съществуващата техника. Но за да влезе един нов самолет в оперативна съвместимост, са необходими от 4 до 6 години. Така че ние дори и да имаме ресурс, както имаме до 2029 г., нищо не ни гарантира изпълнението на задачите. Но тази техника, с която разполагаме, вече е морално остаряла, така че крайно спешно се нуждаем от ново въоръжение и техника – не само за ВВС, а и за военноморски и сухопътните войски. И колкото повече бавим процесите, толкова повече способностите ни намаляват. И харчим излишни пари за поддръжка на стара техника“, обясни ген. Боцев. По думите му на техниката, с която България разполага с момента, може да се разчита още 10-15 години.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

12 Януари 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия.
„Ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо. А след като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. Също така да нямаме зависимост и от въоръжението, а не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета“, заяви ген. Боцев.
Той посочи, че практиката показва, че нито една от страните, които са подали оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамките. „Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо. F-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната“, заяви ген. Боцев и обясни, че придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за българските ВВС.
Според началника на отбраната изборът не е предрешен. „Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена преди да се проведат преговорите“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС

12 Януари 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов в „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му F-16 e добра машина. „Всяка машина има своите положителни и отрицателни качества. F-16 е един прекрасен самолет, особено когато говорим за един F-16, какъвто ние искаме. И сме изпратили запитване да ни дадат отговор, какъвто е блок 70. Всъщност когато казваме, че купуваме F-16 ние трябва да помислим какво всъщност правим - осигуряваме развитието на българската армия, модернизацията и в частност на ВВС, интегриране в структурите на НАТО, създаваме и почваме да разчита все повече на наши стратегически сили“, обясни депутатът от ГЕРБ.
По думите му „Грипен“ също е прекрасна машина, но когато се говори за това, че сме в един отбранителен съюз и там имаме съюзници, това определено носи някакъв позитив по време на избора на самолет. „В края на краищата, когато започнеш да използваш това, което си купил, ако е в една изключителна критична ситуация, когато идва военен конфликт, е хубаво да се обърнеш първо към своя военен съюзник. Когато този съюзник е САЩ, с който имаш стратегическо партньорство, това определено носи сериозни позитиви. Разбира се, техниката е важна, финансовите разчети са важни, те са огромни средства, но не може да се изпуснат и много други неща. Много други неща влияят върху този избор. Предложението на правителството е договорът да бъде подписан поне от четири министри“, коментира още ген. Попов.
Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. „Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза Константин Попов.
„Лобистите са тези, които оказват неформален натиск за вземане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателят и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да защитава и да представя своя продукт. Това, което направиха американците е съвсем нормално”, каза Попов.
Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. „Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза Константин Попов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната: Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната: Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава

11 Януари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Tой посочи, че основната причина изборът на нов тип боен самолет да се забави във времето е финансова. „Не са без значение и политическите конюнктури през годините. Нека да напомним, че след 2005 г. (след приемането ни в НАТО), бюджетът за отбрана намаляваше през годините като процент от БВП. Като нямаш средства за модернизация няма как да я направиш. Повече от десет години – след 2008 г. бюджетът за отбрана се равняваше на необходимите средства за издръжка“, заяви той и посочи, че не е имало средства за значителни капиталови разходи. По думите му невъзможната комбинация между дейността на специалистите в областта и неизбежните политически критерии са подводните камъни при избора на нови изтребители.
На въпрос икономически, политически или експертен трябва да бъде изборът, Свинаров посочи, че вече е станало дума за комбинация от критерии. „Какво означава политическият критерий – като си купиш бойни кораби от Белгия или хеликоптери - транспортни и/или бойни, от европейска компания, а твърдиш, че в рамките на НАТО САЩ са ти стратегически партньор, то винаги е добре да наричаш икономическия критерий – политически. Няма да напомням стари максими кое на кое е концентриран израз“, каза още той.
Свинаров посочи, че изборът на нов боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава и я обвързва със съюзнически взаимозависимости. „В България не без основание вече повече от 15 години говорим за „съвместимост“ и изпълнение на целите за партньорство. Друг е въпросът какво става със „съюзите“ – имам предвид НАТО и ЕС“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: На територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: На територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие

11 Януари 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. На територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес лидерът на АБВ изломоти поредната порция неща, които не разбира. Вчера се виждахме с него и го помолих да спре да говори неща, от които не разбира. Първо, на територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие. Второ, няма нападателни и настъпателни самолети. Разликата между F-16 и „Грипен“ е не, че F-16 e настъпателен, а „Грипен“ отстъпателен, а че F-16 има два пъти повече въоръжение“, заяви Каракачанов.
Той посочи, никъде по света няма застрахователна компания, която да застрахова бойна техника – техника, която е създадена да воюва и да бъде унищожавана. „В България никога не е имало практика да се застрахова бойна техника. Застраховат се личният състав, хората и автомобилната техника, която не участва пряко в бойни действия. Разбирам желанието за изява, но човек трябва да е малко по-подготвен“, каза още вицепремиерът.
Каракачанов посочи, че е разговарял с лидерът на НФСБ Валери Симеонов относно предложението му процедурата по избор на нов тип боен самолет да започне отначало. „Обсъдихме му и аз му казах, че нов конкурс за мен не е решение, защото това означава да забавим войската с още две години. Аз като военен министър не мога да се съглася с такова нещо. Той уточни, че това е негово лично мнение, не е обсъждано с колегите от групата. Поиска ми няколко разяснения, аз му ги дадох и ще видим. Но не съм пастор, че да го убеждавам. Пасторите да ходят в циганските махали и да убеждават, че християнството е една добра религия и да не се поддават на разни имами“, каза още той,
Цветилена СИМЕОНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: F-16 за нашите ВВС е на гол тумбак – чифте пищови

Румен Петков, АБВ: F-16 за нашите ВВС е на гол тумбак – чифте пищови

11 Януари 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. F-16 за нашите Военновъздушни сили (ВВС) е на гол тумбак – чифте пищови. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ лидерът на АБВ Румен Петков. По негова информация самолетите и хеликоптерите на военните в момента не са застраховани. Заради това оставка трябва да подадат шефът на ВВС и министърът на отбраната, смята Петков. АБВ призовава за мораториум върху купуването на нови изтребители. От партията настояват заделените за сделката пари – 1,8 млрд. лв., да бъдат инвестирани в образование, здравеопазване и борба с демографската криза.
Румен Петков коментира и напрежението във Войводиново – в селото започнаха протести и събаряне на незаконни ромски къщи след като двама младежи от ромската махала пребиха командос на Богоявление. „Не може всеки път, когато двама цигани посегнат на редовен човек, ние да сме смаяни от факта, че има незаконни постройки”, каза лидерът на АБВ. По думите му решението е да се направи карта на всички незаконни постройки в страната от областните управители, да се осигури ресурс и да се действа незабавно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента е внесено предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване F-16

В парламента е внесено предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване F-16

10 Януари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. В деловодството на парламента е постъпил докладът и проекторешението към него за придобиване на нов тип боен самолет. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Докладът е внесен на 10 януари 2019 г. Чрез него се предлага на парламента да възложи на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за неговото придобиване. Очаква се следващата седмица Народното събрание да гласува предложението на кабинета.
Агенция „Фокус“ припомня:
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в Министерския съвет на 22 декември от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител.
Темата предизвика дебат между институции и политици. Президентът Румен Радев разкритикува правителството заради конкурса за придобиване на нов тип боен изтребител и проблемите с въвеждането. Той посочи, че конкурсът за нов изтребител е удар по България.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че важното е да се направи добър избор и да се закупи един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. По думите му всички останали приказки са дребно политиканство.
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира, че когато инвестиционният разход за модернизация на армията се прави прозрачно, на президента Румен Радев не му харесва. Той уточни, че уважава качествата на държавния глава като пилот, но не като политик.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов обясни, че ако изборът ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа.
От опозицията в лицето на ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет. Позицията съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ управляващите много пъти са нанасяли удар върху правовата държава и парламентаризма в България, но проектът за решение за нов самолет е дъното и краят. От БСП настояха да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.
От АБВ настояха за спиране на процедурата за придобиване нов тип боен самолет. Председателят на АБВ Румен Петков посочи, че трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Докладът на Каракачанов за закупуване на F-16 e повод за вот на недоверие

Румен Петков, АБВ: Докладът на Каракачанов за закупуване на F-16 e повод за вот на недоверие

10 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на Каракачанов за закупуване на F-16 e повод за вот на недоверие. В него има пет аргумента за прекратяване на процедурата. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. „Министрите Каракачанов и Караниколов пишат доклад до министър-председателя. В този доклад могат да бъдат посочени пет аргумента за прекратяване на процедурата. В него пише, че извършената проверка на окомплектоваността на получените предложения показва, че предложението на САЩ не отговаря на исканата структура и не съдържа необходимата информация. Написано е, че се назначава политико-военна група за разглеждане на офертите, което означава, че няма никаква експертиза. В съдържанието виждаме още, че процедурата ще се провежда в условия на съобразяване със законоустановената процедура на САЩ, а в крайна сметка самолетите ще ги купуваме ние! Няколко реда по-долу в този документ се казва и, че този подход не съответства на процедурите на Министерството на отбраната“, посочи той. По думите му с този доклад разполага и опозицията в парламента. „БСП имат този доклад. Те най-накрая имат всички основания да поискат един сериозен вот на недоверие. Защото една част от досегашните им вотове бяха пародийни и укрепващи парламентарното мнозинство“, каза още Петков.
Според председателя на АБВ напрежението, на което сме свидетели ежедневно в страната, идва от самото ръководство на държавата. „Нагнетяването на напрежение в страната е много лошо. Трябва да кажем, че агресията тръгва от парламента. Тя тръгва от правителството. Има достатъчно показателни примери. Един човек влачи възрастна жена на границата и става вицепремиер. Срещу това реагирахме само ние от АБВ. Друг левент проявява агресия срещу 87-годишна жена в подлез на софийска метростанция и след това става общински съветник“, заяви Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството предложи на Народното събрание да одобри преговорите със САЩ за покупка на изтребители F-16 (ОБЗОР)

Правителството предложи на Народното събрание да одобри преговорите със САЩ за покупка на изтребители F-16 (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 03:30 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предложи на Народното събрание да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 за нуждите на българската авиация. Предложено е и да бъдат одобрени т.нар. „отклонения“ от плана, както и в преговорния екип да участват министрите на икономиката, на отбраната, на външните работи и на финансите, а премиерът лично да следи развитието на преговорите.
Вицепремиерът и министър на отбрана Красимир Каракачанов обясни, че финансовите детайли все още не са уточнени, тъй като по американските закони трябва първо преговорите да започнат, преди да се разкрива секретна информация. Не е даден и таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Не са обсъждани и други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход.
Каракачанов заяви, че е рано да се каже какви биха били отклоненията във финансовите параметри за F-16 и отказа да коментира дали ще се стигне до взимане на заем от САЩ. „Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи, колко ще бъде отклонението – тоест, с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите“, каза още той. По думите му не може да се каже колко време ще продължат преговорите със САЩ, тъй като такива още не са започнати. „Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма“, заяви министърът на отбраната. Той обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което според него означава още минимум година и половина да забавяне на процеса по сключване на договор, а това не е изгодно за българските военновъздушни сили (ВВС).
Според Каракачанов срокът за доставка на самолети вероятно ще бъде по-голям от записания в актуализирания проект за инвестиционен разход – 24 месеца. Вицепремиерът уточни още, че върху него не е налаган политически натиск за придобиването на F-16.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев коментира, че новият изтребител е крайно необходим за българските ВВС и изрази надежда скоро договорът да се сключи при най-изгодни условия за държавата. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков определи решението за придобиване на нов боен самолет като исторически момент за страната, тъй като повече от 10 години се правят отпити да се стигне дотук.
Очаква се предложението на кабинета да бъде разгледано от парламента следващата седмица.
Междувременно в свое медийно изявление лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата по избор на бойни самолети за авиацията ни трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.
Агенция „Фокус“ припомня: Докладът за избор на нов изтребител за ВВС, който препоръчва преговори със САЩ за F-16, бе внесен на 21 декември 2018 г. от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Междувременно на 8 януари 2019 г., от САЩ заявиха, че очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение. Според Белия дом F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. От БСП обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. Според председателя на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов изборът ако ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа. На заседанието кабинетът ще обсъди и Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2019. Правителството ще приеме също Правилник за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството предложи на Народното събрание да одобри преговорите със САЩ за покупка на изтребители F-16 (ОБЗОР)

Правителството предложи на Народното събрание да одобри преговорите със САЩ за покупка на изтребители F-16 (ОБЗОР)

9 Януари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предложи на Народното събрание да възложи на Министерски съвет да започне преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 за нуждите на българската авиация. Предложено е и да бъдат одобрени т.нар. „отклонения“ от плана, както и в преговорния екип да участват министрите на икономиката, на отбраната, на външните работи и на финансите, а премиерът лично да следи развитието на преговорите.
Вицепремиерът и министър на отбрана Красимир Каракачанов обясни, че финансовите детайли все още не са уточнени, тъй като по американските закони трябва първо преговорите да започнат, преди да се разкрива секретна информация. Не е даден и таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Не са обсъждани и други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход.
Каракачанов заяви, че е рано да се каже какви биха били отклоненията във финансовите параметри за F-16 и отказа да коментира дали ще се стигне до взимане на заем от САЩ. „Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи, колко ще бъде отклонението – тоест, с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите“, каза още той. По думите му не може да се каже колко време ще продължат преговорите със САЩ, тъй като такива още не са започнати. „Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма“, заяви министърът на отбраната. Той обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което според него означава още минимум година и половина да забавяне на процеса по сключване на договор, а това не е изгодно за българските военновъздушни сили (ВВС).
Според Каракачанов срокът за доставка на самолети вероятно ще бъде по-голям от записания в актуализирания проект за инвестиционен разход – 24 месеца. Вицепремиерът уточни още, че върху него не е налаган политически натиск за придобиването на F-16.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев коментира, че новият изтребител е крайно необходим за българските ВВС и изрази надежда скоро договорът да се сключи при най-изгодни условия за държавата. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков определи решението за придобиване на нов боен самолет като исторически момент за страната, тъй като повече от 10 години се правят отпити да се стигне дотук.
Очаква се предложението на кабинета да бъде разгледано от парламента следващата седмица.
Междувременно в свое медийно изявление лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата по избор на бойни самолети за авиацията ни трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.
Агенция „Фокус“ припомня: Докладът за избор на нов изтребител за ВВС, който препоръчва преговори със САЩ за F-16, бе внесен на 21 декември 2018 г. от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Междувременно на 8 януари 2019 г., от САЩ заявиха, че очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение. Според Белия дом F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. От БСП обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. Според председателя на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов изборът ако ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа. На заседанието кабинетът ще обсъди и Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2019. Правителството ще приеме също Правилник за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология.
Цветилена СИМЕОНОВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С позицията си от вчера БСП бламираха за пореден път решение на президента за ускоряване модернизацията на Българската армия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С позицията си от вчера БСП бламираха за пореден път решение на президента за ускоряване модернизацията на Българската армия

9 Януари 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. С позицията си от вчера БСП бламираха за пореден път решение на президента за ускоряване модернизацията на Българската армия. Това каза председателят на ПГ ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „С позицията си от вчера БСП бламираха за пореден път решение на президента на Републиката, защото от май 2017 г. Консултативния съвет за национална сигурност имаше пълен политочески консенсус за ускоряване на инвестиционния разход, който трябва да се направи за модернизация на Българската армия. Това беше потвърдено с решението в парламента от юни 2018 г., когато се гласува този инвестиционен разход и правителството на започне процедурата“, обясни той. „Това, което в момента показва БСП е, че не са били искрени с решението, което са имали като гласуване“, заяви Цветанов и допълни, че това най-вероятно се е случило, защото няколко месеца по-късно са видели избора и насоката. По думите му интересите и насоките им са били може би към „Грипен“. „2017 г. направихме анкетна комисия, защото за нас тази процедура трябва да е напълно прозрачна, за да няма съмнение в обществото. С тази комисия направихме да можем да създадем условия за създаване на прозрачна процедура. Имаме доклад на министрите на икономиката и отбраната, който казва, че F-16 е по-доброто решение, защото по технически показатели и разговори, които предстоят да бъдат проведени с мандата, който ще се даде от парламента, съм убеден, че цената ще бъде много по-приемлиева за България“, посочи Цветанов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Красимир Каракачанов: Идеята ни е до тази година да имаме сключен договор за нов боен самолет

Министър Красимир Каракачанов: Идеята ни е до тази година да имаме сключен договор за нов боен самолет

9 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Колко време ще продължат преговорите, не се знае, защото още не са започнали. Може да се разберем още на първата среща, може да се наложи да правим и втора, и трета. Ще ги проведем, няма да се бавим, идеята ни е до тази година да имаме сключен договор. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, относно продължителността на преговорите със САЩ, след гласуване от Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“„Ако не се получат тези преговори, ако условията, които ни се предложат не са изгодни, ще бъде докладвано на Министерски съвет и оттук нататък парламентът си взема решението. Това ни открива възможност при неизгодни условия, ние да продължим преговори с някоя друга от страните. За това аз подчертах, няколко пъти натъртих, преговорен процес, преговори“, посочи Каракачанов. Попитан, записано ли е това, че ще има преговори с други държави, ако има неизгодни условия за страната от страна на САЩ, той отговори: „Това не е записано, това е естествено. В края на краищата парламентът е в правото си да отменя решение. Имаме преговори със САЩ, ако те приключат положително, приключат, ако не приключат положително, парламентът е в правото си да вземе, каквото и да е решение“. В отговор на въпрос какво е попречило в проекта на Министерски съвет да бъдат включени клаузи за преговори и с трите страни, които са предложили изтребител, Каракачанов коментира: „Защото сме преценили, чисто приоритетно, кой самолет е по-важен за нашите ВВС, отговорът е ясен. Мога да ви дам и данни по отношение на боен товар, полети, така, че няма смисъл да изпадаме в тези подробности. В доклада, който е за Министерски съвет ги има“. „Каквито и преговори да проведем със Швеция и Италия, без да имаме договор със САЩ за въоръжението на другите два самолета, ние договор не можем да подпишем или ще увиснем в положението на някои други централноевропейски държави, които закупиха едни самолети и чакаха няколко години да придобият въоръжението. За това се започва със страната, която ти предлага пълния пакет и не зависиш от трета страна в преговорите за оборудване, въоръжение и каквото и да е било друго", каза още министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Не ни е даден таван за цената на изтребителите, за която може да преговаряме

Министър Красимир Каракачанов: Не ни е даден таван за цената на изтребителите, за която може да преговаряме

9 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Не ни е даден таван за цената на изтребителите, за която може да преговаряме. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дал ли е финансовият министър таван на цената до която може да се преговаря за цената на изтребителите, Каракачанов отговори: „Не ни е даден таван. Искали сме отклонение от гласувания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет"“, коментира той.
Относно това пред правителството седи ли въпросът да се отклони от параметъра разсрочено плащане и обсъждан ли е вариант да се вземе заем от САЩ, който да се изплаща след това, министърът на отбраната поясни: „Такива варианти не са обсъждани нито днес, нито на предишното заседание на МС. Преди да проведеш разговори, включително по начина на плащане дали ще е еднократно, разсрочено, дали ще се наложи да се стига до подобен заем и т.н. – няма смисъл да се коментират неща, които не са известни“. Министърът поясни отново, че в преговорите ще се водят от четирима министри и ако се наложи подобно нещо, то ще бъде обсъдено. На въпрос може ли да се разбира, че в възможно отклонение от всеки един от предварителните параметри на проекта, Каракачанов заяви: „Разбира се, че можем да се отклоним. Въпросът е, че ще решим дали има смисъл и си заслужава да го правим“, поясни той.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет

Министър Красимир Каракачанов: Няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет

9 Януари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Относно твърденията на опозицията по процедурата и конкурса за придобиване на нов боен самолет, че има отклонения от законодателни решения, той отговори: „Отклонение не от закона, а отклонение на едно решение на Народното събрание-решение за актуализиране на проект за инвестиционен разход“. „Това се налага не само поради факта, че една от страните-САЩ, не са отговорили на някои от въпросите. При шведския самолет също имаме въпроси, на които не сме получили отговори“, обясни министърът. „Колко би струвало допълнителното въоръжение, и допълнителното оборудване на самолета, което ние трябва да закупим по отделен договор с друга страна, т.е отново със САЩ. На този въпрос също нямаше отговор“, коментира Каракачанов. „Отклонението е за взетото решение в определени рамки, а не отклонение от закона. Отклонение от закона няма. Отклонение от закона би имало ако ние бяхме престъпили към тези преговори без да имаме санкцията на Народното събрание“, изтъкна министърът. „Ако Народното събрание, когато разгледа този въпрос, може би другата седмица, не ни гласува доверието по подобни правомощия и каже не, няма да водите преговори, не сме съгласни, ние ще изпълним това решение. Ние искаме санкции от Народното събрание, за да започнем преговорите. Искаме неговото решение и одобрение“, заяви министър Каракачанов. Той обясни, че в качеството си на министър на отбраната се е стремил да възстанови в максимален обем възможностите и способностите на бойните ни сили. „Паралелно с това, ние сключихме договорите и намалихме цената на Кугерите и Спартаните с 3 млн. Това се пропускаше услужливо. Нашият стремеж , като политическо и военно ръководство са били бойните възможности на армията. Ние купуваме самолет за 40 години напред. Най-важното е интересът на армията“, подчерта военният министър.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Никой не ме е притискал за решението за придобиване на F-16

Министър Красимир Каракачанов: Никой не ме е притискал за решението за придобиване на F-16

9 Януари 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на политически натиск. Мен не ми е притискал никой. До колкото ме познавате, трудно може да ме притиска някой, пък ако започне да ме притиска, правя точно обратното. Разсъждавам съвсем прагматично. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод твърдения на опозицията, че е имало натиск за избора на F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Буквално до 21 декември, една част от обществото, както аз ги наричам измислените евроатлантици, защото една част от тях завършиха съветски военни академии и сега ми се правят тука на големи натовци, ме критикуваха, че съм бил руският човек в правителството“, коментира той. „Сега друга част от обществото казва, че съм бил американски човек“, допълни министърът. „Ще го кажа, ясно и категорично- не съм нито руския, нито американския човек, аз съм министър на отбраната, и като такъв и като по убеждения български националист и защитавам българския национален интерес. Всякакви други приказки са несериозни“, заяви Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи

Ген. Андрей Боцев: Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи

9 Януари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи. Това каза на брифинг в Министерски съвет началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на съвместната комисия, която свърши работата си добре. Благодаря и затова, че продължава процесът по придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС. Надявам се в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата“, заяви ген. Боцев. „Надявам се о НС да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Предлагаме Народното събрание да възложи на Министерски съвет да преговаря с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет

Министър Красимир Каракачанов: Предлагаме Народното събрание да възложи на Министерски съвет да преговаря с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет

9 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме Министерския съвет да подготви проект за международен договор и преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес на заседанието беше разгледан докладът за придобиване на новия боен самолет. Министерски съвет взе следното решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката“, заяви Каракачанов. Той посочи, че предложението е било ясно още на 21 декември. „Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител“, обяви вицепремиерът. Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите ВВС.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на отбраната и командирът на ВВС участват в правителственото заседание

Началникът на отбраната и командирът на ВВС участват в правителственото заседание

9 Януари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, командирът на ВВС ген. Цанко Стойков и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов участват в правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов заяви, че е поканил ген. Боцев и ген. Стойков, тъй като има важна точка днес. Очаква се на заседанието кабинетът да разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ за модернизация на Военновъздушните сили. Точката не присъства официално в дневния ред на заседанието.
При подкрепа на констатациите в доклада следва Народното събрание да даде мандат на кабинета за започване на преговори с американската страна.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ

Правителството ще разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ

9 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. На днешното си заседание се очаква кабинетът да разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ за модернизация на Военновъздушните сили. При подкрепа на констатациите в доклада следва Народното събрание да даде мандат на кабинета за започване на преговори с американската страна.
Докладът за избор на нов изтребител за ВВС, който препоръчва преговори със САЩ за F-16, бе внесен на 21 декември 2018 г. от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
Междувременно на 8 януари 2019 г., от САЩ заявиха, че очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение. Според Белия дом F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.
От БСП обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. Според председателя на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов изборът ако ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа.
На заседанието кабинетът ще обсъди и Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2019. Правителството ще приеме също Правилник за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако изборът ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако изборът ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа

8 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. F-16 е прекрасен самолет, ако след време вземем решение, че това е нашият избор и ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа, в НАТО. Това каза на брифинг председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов за процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да отдадем значимото на правителството, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, да вземат отношение, да застанат зад модернизацията на Българската армия и зад бъдещето й“, заяви той. „България има нужда от нов тип самолет. Това, което предлага правителството е прекрасно. Няма нужда да правя реклама на F-16 или на друг тип самолет. Всеки има своите добри и слаби страни, в предложението се виждат“, посочи ген. Попов. „Понеже много широко се използва думата лобизъм. Лобизъм това е да окажеш неформален натиск за вземане на конкретно политическо решение, а решението определено е политическо“, коментира той. „Няма как министъра на отбраната, министрите от МС, министър- председателя, НС, да подпишат с вързани ръце това, което им се предлага. Това са техните отговорности и задължения и те са много тежки“, обясни Попов. „Войната е продължение на политиката с други средства. Как тогава да бъде чисто експертно решението?“, попита той. „Тежката дума я има, хората работиха интензивно и дадоха своето мнение и становище. Всичко това е за да се ориентират тези, които взимат решението и да вземат по-правилната позиция“, уточни Константин Попов. „Има разработена методика от военните експерти. Има разработен математически модел, който е прекрасен. Трябва да си признаем, че не е съвършен. Можем да разработим още по-съвършен, но кога ще достигнем това съвършенство, надали ще е скоро“, поясни той. „Ние сме безкрайно открити, кажете ми кой друг проект е разработен така че да мине един път през НС, сега евентуално втори път, и да се ратифицира от НС“, обърна внимание ген. Попов. „Какво предлагат от БСП- да се спре процедурата ли? Нямало да гласуват „за“ нея, не е ясно каква е алтернативата? Да се върнем 10 години назад и пак да започнем ли?, попита той.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС, всички останали приказки са дребно политиканство

Министър Красимир Каракачанов: Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС, всички останали приказки са дребно политиканство

8 Януари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаква се днес да е готова оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов боен самолет, която утре да влезе в дневния ред на Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти във Войводиново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. Всички останали приказки са дребно политиканство”, каза министърът по повод коментарите около сделката. „Аз съм съгласен да водим дебат за това кой самолет е нужен на армията, а не да водим политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е, американски ли е. Това е безсмислен спор и е излишно да делим обществото на русофили и русофоби”, каза още Каракачанов. За тези, които го обвиняват, че е американофил, той припомни, че до преди една седмица, в края на годината, са били гласувани отпускането на 81 млн. лева за ремонти на МиГ-29 и още 80 млн. лева за СУ-25, които са руски самолети. „Не съм нито русофил, нито американофил. Аз съм български националист”, каза военният министър и добави, че като министър на отбраната го интересува армията да е силна, защото тя трябва да може да си изпълнява задълженията. „МиГ-овете, които в момента имаме, СУ-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, т.е. цялата авиационна бойна техника е съветско производство от 1989 година. Тогава са доставени в България и имат живот още 10 години. Следователно ние купуваме самолет за следващите 30-40 години, а не си играем на политика. Защото някой може ли да прогнозира какво ще се случи след година 20-30 на Балканите”, каза още Красимир Каракачанов. Според него е по-добре да се купи нещо сериозно и силно, което ще може да ни върши работа и да защитава страната, а не да се правят „дребни политически сметки”.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет

Корнелия Нинова, БСП: Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет

8 Януари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова припомни, че БСП има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г. „Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2 % от БВП, но при условия“, обясни Нинова. Тя подчерта, че сред тях е българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности и т.н. "Предложението на МС за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г. Нямаме основание да променяме тази позиция“, подчерта лидерът на БСП.
Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин допълни, че с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите. „Поставя се в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание“, допълни още Вигенин. Той призова да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание

Румен Петков, АБВ: Трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание

8 Януари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се поискат толкова имунитета, колкото гласа има в подкрепа на доклада за придобиване на нов самолет в Народното събрание. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с доклада за придобиване на нов тип боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вижте доклада. В него министърът на отбраната е написал, че със заповед на министър-председателя се създава политико-военна група“, каза Петков и обърна внимание, че няма експерти в тази група. Той посочи, че офертата за нов боен самолет няма информация и не отговаря на правилата на Министерство на отбраната. „Ако този доклад мине през Народното събрание, това означава, че то трябва да е обект на ухажване от страна на следващия главен прокурор“, заяви още Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Предвидените 2 млрд. лв. за самолети да бъдат инвестирани във високи технологии, малкия и среден бизнес, в образование и демография

Румен Петков, АБВ: Предвидените 2 млрд. лв. за самолети да бъдат инвестирани във високи технологии, малкия и среден бизнес, в образование и демография

8 Януари 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Да се предприемат незабавни мерки предвидените 2 млрд. лв. за самолети да бъдат инвестирани във високи технологии, малкия и среден бизнес, в образование и демография. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че миналата година в България са родени най-малко деца повече от 100 години насам, е достатъчно показателен, че предупрежденията, които АБВ отправя за настъпила демографска катастрофа, за съжаление вече са факт“, заяви Петков. Той призова част от средствата за закупуване на нов тип бойни самолети да бъдат инвестирани в стимулиране на раждаемостта, каквото е предложението на АБВ – 30 хил. лв. при отговорно родителство за трето дете.
Той обърна внимание, че при грубо нарушение на процедурите за закупуване на нов боен самолет, това ще ни злепостави пред нашите европейски партньори и пред всички български граждани. Петков заяви, че генералният въпрос пред националната сигурност на страната е демографската катастрофа и липсата на възпроизводство и преустановяването на тази процедура за избор на самолет ще бъдат добре разбрано и оценено от нашите европейски партньори. „Самият доклад в почти всички свои абзаци говори за нарушаване на процедура, за липса на процедура, за липса на информация. Това са достатъчно аргументи да се преустанови тази процедура, която е дълбоко опорочена, и действително да се направи солиден анализ с експертния потенциал, с който българските ВВС разполагат“, заяви Петков.
По думите му политико-военните групи не са решение на въпроса, а инструмент за реализация на политическо лобиране, на политически натиск и на груб шантаж върху институциите в Република България. „Фактът, че част от членовете на правителството са готови на такъв шантаж, само показва, че България е много далече от стремежа да изгради демократични институции и устои, отговарящи на националния ни интерес“, заяви още Петков.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме за спиране на процедурата за придобиване на нов тип боен самолет

Румен Петков, АБВ: Настояваме за спиране на процедурата за придобиване на нов тип боен самолет

8 Януари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за спиране на процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петков обърна внимание, че по темата за придобиване на нов боен самолет АБВ се опира изцяло на доклада на министъра на отбраната. По думите му в противоречие с всички досегашни клетви в Народното събрание и правителството, на 25 октомври министър-председателят е назначил политико-военна група. „Няма грам намек за експертиза“, посочи още Петков. „Правителството ще настоява Народното събрание да даде възможност да бъдат извършени отклонения в три посоки. Първо, и ние за това предупредихме на миналата си пресконференция, да бъде преосмислена цената, с каквато рамка беше сложена от Народното събрание. Второ да бъде преосмислен периодът на доставка на самолетите и третото, което поне на този етап се очертава, че отпадна – Народното събрание да не ратифицира окончателния договор“, каза Петков. „Това са достатъчно сериозни основания ПП АБВ да настоява за отмяна на тази процедура - принципен мораториум върху този тип въоръжение, модернизация на съществуващите мощности във ВВС“, посочи Петков. Той обърна внимание, че до 1990 г. България е разполагала с 300 въздухоплавателни съда - 136 от тях самолети, а останалите хеликоптери, в това число и транспортни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев и служебното правителство искаха да берем плодовете на тяхната непрозрачност

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Румен Радев и служебното правителство искаха да берем плодовете на тяхната непрозрачност

7 Януари 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Годеч. С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета „Герджиков“, президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност. Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите. Това заяви пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
„Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерски съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура“, обясни Цветанов. Той сподели очакванията си, че Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му. „Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура.
Във връзка с обвиненията на президента Радев за лобизъм, Цветан Цветанов подчерта, че те не отговарят на истината и заяви категорично: „Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни“.
Пред медиите зам.-председателят на ГЕРБ съобщи, че в края на февруари или началото на март тази година ще бъде взето окончателното решение за кандидатите на ГЕРБ за евродепутати. „Имаме много достойни кандидати и всеки един от тях може да води листата. Сигурен съм, че всеки един, който попадне сред 17-е в листата, ще има достатъчно потенциал и подкрепа, за да работи в интерес на страната ни“, отбеляза той. Цветанов също така анонсира, че на 20 януари ГЕРБ ще проведе национална работна среща с всички представители на партията в местната, законодателната и изпълнителната власт, на която ще бъдат разчертани хронологично дейностите преди изборите. „Скоро стартираме и граждански диалог „Европа в нашия дом“, с който ще представим ползите от членството ни в ЕС“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Проблемите на българската армия - недофинансиране, остаряла техника и недостиг на хора – се нуждаят не от отделни, а от пакет решения

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Проблемите на българската армия - недофинансиране, остаряла техника и недостиг на хора – се нуждаят не от отделни, а от пакет решения

7 Януари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите на българската армия - недофинансиране, остаряла техника и недостиг на хора – се нуждаят не от отделни, а от пакет решения. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната. Той уточни, че опитите възнаграждението в сферата на отбраната да е конкурентноспособно на пазара на труда не са достатъчни. Според Ангел Найденов един от основните инструменти за подобряване на условията на труд е изравняването на заплатата в армията с минималната работна заплата у нас. „Прословутият некомплект в българската армия, който представлява около 5 700 души, определено създава затруднения при изпълнението на функциите и отговорностите в армията ни. Това, което според мен трябва да бъде направено, е базата за изчисляване на възнаграждението да се изравни с минималната работна заплата. Тази база в момента е в размер на 380 лева, а минималната работна заплата – 560 лв. В бюджета за 2019 година са предвидени над 80 млн. лева за увеличаване на възнаграждението на българските военнослужещи. В началото на тази година очакваме да се приложи 10-процентното увеличение, което важи за всички в рамките на бюджетната сфера, и това в някаква степен ще доведе до такова увеличение. Предстои въвеждане и на нов модел за формиране на заплатата на базата на звание и съответната заемана длъжност, което също ще се отрази на възнагражденията“, обясни Ангел Найденов. Ако се прилагат само отделни стъпки, а не цялостен пакет социални мерки, няма да станем свидетели на кардинално решение на основните проблеми в българската армия, прогнозира той. Бившият министър на отбраната коментира и киберсигурността у нас. Според него България отдавна прави стъпки в тази посока – има добри експерти и подготовка, както в работната група в Министерство на отбраната, така и в други ведомства с отношение към сигурността у нас.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Ноев: Никой не попита защо единствено от Швеция се искат новопроизведени самолети, а от останалите държави - изрично само „втора ръка“

Бойко Ноев: Никой не попита защо единствено от Швеция се искат новопроизведени самолети, а от останалите държави - изрично само „втора ръка“

7 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Никой от правителството и нито един народен представител не зададе въпроса кое налага увеличението от 800 млн. на 1.5 млрд. за същия брой (8) самолети, както и защо единствено от Швеция се искат новопроизведени самолети, а от останалите държави - изрично само „втора ръка”. Това коментира за Агенция „Фокус“ Бойко Ноев - министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, във връзка с процедурата по придобиване на нов боен самолет. „До началото на 2015 г. бюджетната рамка за новия тип боен самолет на ВВС се приема за около 800 млн. лв. В периода март-юни 2015 г. искането нараства на 1.84 до 2.3 млрд. вече за 16 машини. Увеличението на лимита всъщност отваря вратата за новопроизведени самолети, макар и по-малко на брой. Отваря се вратата за „Грипен“, обясни Ноев и припомни, че на 2 юни 2016 г. парламентът е одобрил с ентусиазъм изготвения от „военната експертиза” и внесен от правителството „Проект за инвестиционен разход” (ПИР) на стойност 1.5 млрд. лв., но, забележете- само за 8 (9) самолета.
„Никой от правителството и нито един народен представител не зададе въпроса кое налага увеличението от 800 млн. на 1.5 млрд. за същия брой (8) самолети, както и защо единствено от Швеция се искат новопроизведени самолети, а от останалите държави - изрично само „втора ръка”. Никой не попита защо не е отправено актуализирано запитване и допускане на нов Ф-16, или на други нови самолети. И никой от правителството или от парламента не укори тогава ген. Румен Радев за откритото лобиране за новопроизведен (разбирай единствено „Грипен“) самолет“, коментира той. „Преоборудваните Ф-16, така харесвани от ВВС само допреди броени месеци, изведнъж станаха „таралясници” и „бракми”. В хора на привържениците на „новия” самолет започнаха да припяват и парламентарни лидери и даже самият премиер. Така, вероятно без да си дават сметка, те припяваха в хора „За Грипен”“, каза още Бойко Ноев. По думите му по този начин изборът на „Грипен“ бе предопределен от „военната експертиза”, оставена без контрол, но със съучастието на политиците на деня. „Същите тези политици, мнозина от които днес критикуват Радев“, заяви Ноев.

Пълния текст на коментара четете по-късно в „Мнение”
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Ноев: Стратегическата грешка на правителството и парламента бе абдикацията от отговорността и контрола върху формулирането на изискванията за новия изтребител

Бойко Ноев: Стратегическата грешка на правителството и парламента бе абдикацията от отговорността и контрола върху формулирането на изискванията за новия изтребител

7 Януари 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Стратегическата грешка на правителството и парламента бе абдикацията от отговорността и контрола върху формулирането на изискванията за новия изтребител. Това коментира за Агенция „Фокус“ Бойко Ноев - министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, във връзка с процедурата по придобиване на нов боен самолет.
Ноев обърна внимание, че по време на втория кабинет на Бойко Борисов ръководството на МО е започнало да изпуска цялата си пара през пропагандна свирка. „Отдаде се на декларативни заклинания и празнодумие, създаде хаос в процесите за модернизация на отбраната. Решенията за авиацията, в частност, „бетонираха” използването на Миг-29 за дълъг период напред. По това време командирът ВВС ген. Румен Радев и неговото обкръжение възприеха призванието за поемане на мисия за „спасяването” на ВВС. На фона на волунтаризма и безхаберието на правителството и на върховния главнокомандващ, това изглеждаше напълно оправдано и до голяма степен позитивно“, обясни Ноев. По думите му свидетелство за това са решенията, постигнати от ген. Радев директно с премиера Бойко Борисов, когато на военно-политическото ръководство е била отредена ролята на зрители.
„Стратегическата грешка на правителството и парламента обаче бе абдикацията от отговорността и контрола върху формулирането на изискванията за новия изтребител. Това бе едно от ранните предупреждения, че едноличното управление на държавата, съчетано с калпава управляваща коалиция носи рискове и недостатъци, с потенциални тежки последствия за ключови сектори на държавата“, коментира той. Ноев допълни, че пренебрегването на принципните въпроси за управлението на демократичната държава и особено на гражданския контрол, безхаберието на държавното ръководство в областта на отбранителното строителство са довели до това, че важните процеси, в т.ч. формулирането на критериите и изискванията за новия боен самолет са били оставени на практика на малка група офицери от ВВС. „Така ген. Радев бе принуден да поеме на плещите си решението на въпроси, които далеч надхвърляха неговата длъжностна характеристика. Той се превърна в безалтернативен лидер в избора на самолета. Министерски заповеди утвърдиха ръководната му роля. Неговият екип определяше критериите и методиката за оценка. Каквото кажеше ген. Радев, това и ставаше. С неинформираното съгласие и подкрепа на управляващи политици“, подчерта той.
„По ирония на съдбата, прехвърлянето тогава върху ген. Радев на медийно видими и несвойствени отговорности от общодържавно значение изигра впоследствие лоша шега на същите управляващи, които той категорично победи на президентските избори“, коментира Бойко Ноев. „Това е много важно да бъде разбрано и днес, когато срещу Радев, в бившето му качество се отправят укори за субективизъм и двойни стандарти. Именно висшите политически кръгове носят отговорността изборът на новия самолет да се изроди в порочни методики за сравняване на технически критерии, като че ли се купува пералня“, заяви още той.

Пълния текст на коментара четете по-късно в „Мнение”
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът с критики към правителството заради конкурса за изтребител и проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

Президентът с критики към правителството заради конкурса за изтребител и проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

7 Януари 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев разкритикува правителството заради конкурса за придобиване на нов тип боен изтребител и проблемите с въвеждането на електронните винетки. Той посочи, че конкурсът за нов изтребител е удар по България. „За конкурса настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума“, каза още държавният глава. Радев припомни, че имаше политически изказвания, че България не купува изтребители, за да има пари за пенсии. „Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, заяви той. Президентът определи като „скандална“ идеята парламентът да прегласува условията на конкурса, които преди това сам е гласувал. „Това говори за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор“, каза още държавният глава.
Радев коментира и проблемите, свързани с въвеждането на електронните винетки, заради които вчера премиерът Бойко Борисов освободи от служба двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ и един от съветниците на министъра на регионалното развитие и благоустройството. „За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност“, заяви президентът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът с критики към правителството заради конкурса за изтребител и проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

Президентът с критики към правителството заради конкурса за изтребител и проблемите с електронните винетки (ОБЗОР)

6 Януари 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев разкритикува правителството заради конкурса за придобиване на нов тип боен изтребител и проблемите с въвеждането на електронните винетки. Той посочи, че конкурсът за нов изтребител е удар по България. „За конкурса настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума“, каза още държавният глава. Радев припомни, че имаше политически изказвания, че България не купува изтребители, за да има пари за пенсии. „Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, заяви той. Президентът определи като „скандална“ идеята парламентът да прегласува условията на конкурса, които преди това сам е гласувал. „Това говори за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор“, каза още държавният глава.
Радев коментира и проблемите, свързани с въвеждането на електронните винетки, заради които вчера премиерът Бойко Борисов освободи от служба двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ и един от съветниците на министъра на регионалното развитие и благоустройството. „За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност“, заяви президентът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Изборът за F-16 не е най-добрият, но все пак е едно добро решение

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Изборът за F-16 не е най-добрият, но все пак е едно добро решение

6 Януари 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Изборът за F-16 не е най-добрият, но все пак е едно добро решение. Това каза за Агенция „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната във връзка с процедурата по придобиване на нов тип изтребител. „Аз смятам, че в този момент има едно добро решение, което се състои в предложението на двамата министри на отбраната и икономиката до Министерски съвет и Народното събрание. Става дума за решението, продължаване на преговорите с Локхийд Мартин за самолетите F-16, блок 70. Не казвам, че това е най-добрият избор, но казвам, че това е едно добро решение“, коментира Найденов. „Затова ми се иска веднага да отбележа, че този избор трябва да бъде придружен с известна доза скептицизъм, доколкото същинските преговори по отношение на няколко основни пункта предстоят. Става дума за финализирането на преговорите в цената, по отношение на сроковете за доставката, в това число на първите бойни самолети и разбира се, по отношение на разходите за целия жизнен цикъл“, подчерта бившият министър на отбраната. „Смятам, че решението за Ф-16 е добро, не казвам, че е най-добрият, но казвам, че е добър, защото това, което предстои засяга основните неща, свързани с преговори-цена, срокове, доставка и съответно жизнения цикъл. Още повече, че на пазара на въоръжение има и по-добри образци на бойни самолети. Затова казвам, че към момента това е едно добро решение и добър избор. „Наистина изглежда скандално предложението да се разреши в хода на преговорите и при подготовка на проекта за договор правителството да се отклони от вече гласуваните критерии в Народното събрание. Става дума за критерии, които така или иначе бяха приети в Народното събрание, тъкмо по предложение на Министерството на отбраната и Министерския съвет. Това от своя страна би могло да доведе до атакуване на процедурата по избор на боен самолет. Това е нещо, което ще ни отдалечи от финализирането от проекта за модернизация. Струва ми се, че това предложение ще бъде една от най-горещите дискусии в Народното събрание“, коментира още председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: Честит празник на всички, днешният ден е един от символите на българския дух и неговият стремеж за свобода и независимост, който трябва да съхраним

Румен Петков: Честит празник на всички, днешният ден е един от символите на българския дух и неговият стремеж за свобода и независимост, който трябва да съхраним

6 Януари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Богоявление е! Честит да е на всички този светъл християнски празник! Честито и на всички именици! На днешния ден, на който по традиция се освещават и бойните знамена на Българската армия, си струва да припомним, че единствено ПП АБВ зае национално отговорна позиция по отношение на обновяването на военновъздушните ни сили, което е пряко свързано със сигурността на страната ни. Ние много ясно и категорично заявихме, че парламентът е приел правила за закупуването на нови бойни самолети и всяко излизане от тях ще е престъпление, проява на политическо безгръбначие и слугуване на „големия брат“, който се намира зад океана. Посочихме, че подобно поведение на управляващите няма да доведе до добър резултат за националната ни сигурност. Това заявява в своя позиция председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Днес президентът Румен Радев много отчетливо повтори тезата на АБВ от 3 януари и това заслужава адмирации. Днес станахме свидетели и на това как военният министър Каракачанов, макар и плахо, обяви, че процедурата по закупуване на нов боен самолет не е приключила, че ние ще се борим за най-доброто финансово решение за страната ни, както и за решение, което ще е най-добро от гледна точка на бъдещето на военновъздушните ни сили. Това му изказване не ни прави големи оптимисти, но е видно, че натискът на АБВ даде добри за националната ни сигурност резултати. Затова точно днес ние от АБВ, с дълбок поклон към Христо Ботев, който е роден преди 171 години на тази дата, настояваме българските институции да запазят този дух, на който Ботев е носител със своята борба за национална независимост, със своето творчество и със своята безрезервна преданост към българския идеал.
Още веднъж, честит празник на всички и дано победи разумът, подчинен на националната ни сигурност!“, се казва още в позицията на Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е удар по България

Президентът Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е удар по България

6 Януари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Конкурсът за нов изтребител е удар по България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, каза още Радев и посочи, че това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. „Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила“, заяви той.
Попитан как ще коментира това парламентът да прегласува условията, които е предложил преди това, Радев отговори, че за него това е скандално. „Това говори изобщо за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор“, каза още държавният глава.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Никола Колев: Не е необходим консенсус за избора на нов тип боен самолет, защото това е политически въпрос

Ген. Никола Колев: Не е необходим консенсус за избора на нов тип боен самолет, защото това е политически въпрос

3 Януари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Не е необходим консенсус за избора на нов тип боен самолет, защото това е политически въпрос. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“. Никола Колев, началник на Генералния щаб на Българската армия в периода 2002-2006 г. По думите му обсъждането за избор на нов тип боен самолет не трябва да се води публично, а на ниво експерти, които да дадат своите предложения на политиците. Всичко трябва да се основава на експертизата, което означава знания и умения, но те са отстъпили пред войнстващата некомпетентност и политическото високомерие, каза още той. Според ген. Колев въпросът е дали Грипен или Ф-16 са единствените възможни алтернативи, които се обсъждат. „В САЩ се произвежда още един тип самолет, който е на конвейер и влиза сега на въоръжение, който ще стои поне 30-40 г. Става въпрос за Ф-18 „Супер Хорнет“, който по нищо не отстъпва на Ф-16. С много по-големи възможности. Излиза на въоръжение на ВМС, но той може да бъде пригоден за използване на ВВС. Първоначално беше анонсиран и той като вариант за избор, не знам защо отпадна от състезанието, но се надявам в процеса на преговорите с „Локхийд Мартин“ да бъдат постигнати най-добрите условия за България по отношение на цена, по-нататъшна поддръжка, експлоатация, за да бъде самолетът полезен за България и ВВС“, обясни бившият началник на Генералния щаб на Българската армия. Ген. Колев допълни, че както в здравеопазването и образованието, така и действията в армията не трябва да са кампанийни, а системни, защото въпросните системи не се изграждат за ден или два, а се изграждат с много труд, интелект и човешки потенциал. По-лесно и безболезнено е, ако всяка година държавата харчи определен ресурс да поддържа и постепенно да развива и модернизира своите въоръжени сили, уточни генералът.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: На 9 януари предстои разглеждане на доклада за закупуване на изтребители от САЩ за Военновъздушните сили

Министър Красимир Каракачанов: На 9 януари предстои разглеждане на доклада за закупуване на изтребители от САЩ за Военновъздушните сили

3 Януари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Плевен. На 9 януари предстои разглеждане на доклада за закупуване на изтребители от САЩ за Военновъздушните сили. Това заяви министър Красимир Каракачанов в Плевен след тържествения ритуал посрещането на 36-ия контингент в Афганистан от международната мисия на НАТО ,,Решителна подкрепа“, предаде кореспондент на Радио ,,Фокус“. Според министър Каракачанов при подкрепа на констатациите от страна на правителството следва Народното събрание да даде мандат на кабинета за започване на преговори с американската страна.
,,България направи достатъчно в Афганистан. Няма нужда да се увеличава българското присъствие там. Ако политиката на САЩ е да изтегли своя контингент, то и България няма повече място в страната. Въпросът следва да бъде обсъден на следващата среща на министрите на отбраната от Алианса", добави той.
По думите му за пръв път през миналата година постъпилите в Българската армия са повече от напусналите - с около 150. При запазване на тенденцията в близките 5 - 6 години липсата на военни кадри може да се преодолее. Според министър Каракачанов е необходимо да се осигури достойно възнаграждение на военнослужещите и по-добър социален пакет.
Виолета КРЪСТЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Илчев, АБВ: Приемането на доклада за закупуване на изтребители F-16 e унизително и противоречи на предишно решение на Народното събрание

Георги Илчев, АБВ: Приемането на доклада за закупуване на изтребители F-16 e унизително и противоречи на предишно решение на Народното събрание

3 Януари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на доклада за закупуване на изтребители F-16 e унизително и противоречи на предишно решение на Народното събрание. Това каза областният координатор на ПП АБВ за Пловдив Георги Илчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние се постарахме да намерим този доклад и добре да го анализираме. Това, което отразява нашата позиция е безпокойството, което изказваме относно подхода по действия и решаване на този въпрос, а именно закупуване на нови самолети за Българската армия“, посочи той, като обясни, че този доклад противоречи на всичко, което е заложено в предишно решение на Народното събрание по отношение на цена, начин на плащане, на срокове за доставка, отворени до безкрайност. "Противно на приетите вече правила и рамки е всичко това да се промени, да се делегира на Министерски съвет и да бъде превърнато в междудържавен договор, без последваща ратификация от Народното събрание“, коментира той.
"Ние ще следим този въпрос и начинът, по който ще мине това гласуване и вземане на решение със съответните доводи. Това, което се случва до момента показва една унизителна позиция, която заема българската държава пред европейските партньори и пред всички. Ние показваме, че не можем да реализираме конкурси и да спазваме правила, които сами си задаваме“, посочи още Илчев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: При сделката за F-16 трябва да гледаме националния си интерес

Волен Сидеров, „Атака“: При сделката за F-16 трябва да гледаме националния си интерес

31 Декември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. При сделката за F-16 трябва да гледаме националния си интерес. Това каза лидерът на ПП „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в предаването "Неделник" по АЛФА ТВ. „Сами се поставяме по един аборигенски начин във васално положение, че всеки на мястото на американците би казал, че в лицето на министри и на висши представители те не си защитават интереса, а защо САЩ да го брани. Ако се държим достойно, включително с големи играчи като САЩ, Русия, те уважават достойнството. Всичко подлежи на преговори. Сделката вече не е отсечена, на 9 януари Министерския съвет ще реши да се започнат преговори“, коментира Сидеров. По думите му на 11 януари Народното събрание ще излезе с решение, че възлага на българското правителство да започне преговори с правителството на САЩ по тази тема. „Докъде ще стигнат и какво ще произведат тези преговори, е друг въпрос. За мен основният въпрос е ефикасността и ми се ще да има дискусия по този въпрос. В момента сме свели армията до по-малко от 1/3 отколкото е полицията. В Турция армията е над 600 000 души. Тя като държава е и много по-голяма. Ако сега се въоръжаваме, кой очакваме да ни нападне? Въпросът е каква е стратегията и виждането за това какви са опасностите във военен план“, допълни Сидеров и призова да се направи една обществена полемика, в която да ни запознаят с това как виждат България. „Каква ще е ролята на Македония? Балканите, където сме ние, дали се подготвят за нещо като военен театър и каква ще е нашата роля? Виждам едно нежеление на държавници и водещи политици да говорят по тази тема. Чухме Борисов да казва, че не иска война. Чудесно и аз съм така, но сме били набутвано във войни. След всяка война получаваме мощни удари. Прав е Борисов да се страхува от война, да казва, че Черно море трябва да бъде за яхти и туризъм, а не за военни кораби. Въпросът е можем ли да удържим като политика, аз бих му помогнал, този баланс, че да не допуснем поне България този път да не бъде въвлечена в така евтино, безотговорно и инфантилно, както е ставало“, коментира още Волен Сидеров.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: България плаща най-скъпо за самолетите F-16, а дава на САЩ безплатно военни бази

Волен Сидеров, „Атака“: България плаща най-скъпо за самолетите F-16, а дава на САЩ безплатно военни бази

31 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. България плаща най-скъпо за самолетите F-16. Това каза лидерът на ПП „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в предаването "Неделник" по АЛФА ТВ. „Няма я дискусията какво купуваме и за колко. Преди сме били към Съветския съюз, а сега към Америка. България плаща най-скъпо. Вече 13-а година САЩ използва в България безплатно четири военни бази. Защо бедна България дава безплатно на най-богатата и могъщата държава безплатни бази и след това купува най-скъпо техните самолети. Прочетох, че трудно излитал, ако пистата не е добре направена. Аз не знам тук нашите писти как са направени. 1974 година модел днес да го купуваме най-скъпо от всички държави“, коментира Сидеров. По думите му на 9 януари се предвижда да влезе решение в Министерския съвет и да бъде одобрено. Той обясни, че е имал възможност да участва в коалиционен съвет и да чуе мнението на Красимир Каракачанов, но това е неофициално. „Мога да кажа аз каква позиция съм заел. Моят въпрос беше защо се налага да се купува най-луксозната военна стока и може би най-неефикасната при отбрана. Тоест, ако на България се наложи да се отбранява, не е ли по-добре парите да се дадат за оборудване на армията? Моята теза е, че 8 броя изтребители няма да повишат боеспособността на българската армия толкова, ако подобни пари бъдат дадени за оборудването и въоръжаването. Другото, което поставих е, че след като сме прагматици, защо не направим една сметка да изчислим наема на американците за 12 години и срещу това да видим какво можем да получим като военна техника“, каза още Волен Сидеров.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Сделката за F-16 e национално предателство

Румен Петков, АБВ: Сделката за F-16 e национално предателство

26 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Съдбата винаги наказва предателите. Едно от най-големите предателства в съвременната ни история беше циничната продажба на централите 1 и 3 в „Марица – Изток“, което се случи четири дни преди края на мандата на Иван Костов. Всъщност тук дори не става дума за продажба, а за подарък, който гарантира в последствие българските граждани да плащат десетки милиони лева допълнително за тока, който държавата изкупува по задължение всяка година. Сега сделката за F-16 прави продажбата/грабежа на ТЕЦ-вете 1 и 3 в „Марица - Изток“ да изглежда като невинна пионерска закачка. Това заяви в лична позиция председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. „Това поредно предателство има персонални носители. Това са Борисов, Каракачанов и Цветанов. Това, че те имат усещането, че са се про- и предали на големия днешен брат от САЩ, не ги прави по-различни от тези, които преди време коленичеха пред СССР (въпреки че Съветския съюз никога не ни е нанасял такива тежки социални удари)“, заяви Петков.
„Припомням на тези трима наши предатели, или ПРОдатели, съдбата на „видния“ наш политик Иван Костов. Той бе забравен от всички и най-вече от своите. Бе загърбен и от американците, защото като предпоследната подлога направи точно това, което те искаха. Казвам „предпоследната“, защото последната сте Вие, скъпи Цв. Цв., Б.Б. и К.К. Казвам „скъпи“ защото сте най-скъпите продажници на българския народ“, заяви Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът- предложението за изтребител F-16 е триумф на лобизма, управляващите - всичко, което се прави е максимално прозрачно (ОБЗОР)

Президентът- предложението за изтребител F-16 е триумф на лобизма, управляващите - всичко, което се прави е максимално прозрачно (ОБЗОР)

23 Декември 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
София. Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, внесен в петък в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов, стана повод за различни коментари в съботния ден. Становището на доклада е, че трябва да се преговаря със САЩ за F-16.
Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов коментира, че предложението на Министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за нов тип боен самолет – изтребител F-16, е експертно. Той обясни, че предстои да започне съгласувателна процедура, която ще продължи около 14 дни и на следващото заседание на Министерски съвет ще се вземе решение. „Очаквам в рамките на януари месец този дебат да бъде приключен в рамките на българския парламент. Изборът за F-16 е най-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните-членки на НАТО, които са наши съседи – Гърция, Румъния, Турция са с F-16”, каза Цветанов. Лидерът на ПГ на ГЕРБ посочи, че в Чехия и Унгария също са предпочели F-16 пред „Грипен”. „За тях президентът Румен Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере „Грипен” и да елиминира всички останали”, коментира лидерът на ПГ на ГЕРБ.
Според председателя на ПП АБВ Румен Петков изборът на самолетите F-16 е национално предателство, съсипващо военновъздушните сили на България. „Първо: От възможните три варианта за избор, само F-16 е с един двигател. Няма пилот (въпреки твърденията на Б.Б.), който да предпочете един, вместо два двигателя зад гърба си. Второ: F-16 е изключително капризен към пистите, а при излитане, това може да бъде фатално. И на Красимир Каракачанов трябва да е ясно, че от сега нататък, лично той носи отговорност за всичко, в това число и за инфраструктурата на нашите летища. Трето: За всяка резервна част ще плащаме мито и ще чакаме разрешение за внос и от щатската комисия, която заседава два пъти годишно. Четвърто: „Еврофайтер“ има заводи в почти цяла Европа. Логично е да изгради и в България. Още повече, има данни, че те са харесали някой от заводите ни. Пето: „Грипен“ са утвърдена марка в Европа и не случайно имат такова убедително присъствие (на фона на това, че Холандия сваля F-16). Шесто: Властите в България трябва да се научат първо да браният националния ни интерес, да осъзнаят, че сме част от Европа и да не слугуват на чужди, в това число корпоративни интереси (Вярно ли е, че не купуваме самолетите от САЩ, а от “Локхйид Мартин“). Седмо: Слугинажът при управлението на държавата е лош етикет. АБВ настоява за решение, което да гарантира сигурността на пилотите ни и перспективата пред нашите ВВС. Решение, което отговаря на интересите на България. Осмо: От АБВ искаме да е ясно, че този, който ни унижава, карайки ни да купуваме самолети, които са изучавани през 70-те години на миналия век във военните ни училища, трудно може да бъде квалифициран като партньор, още по-малко, като приятел. Друг е въпросът, че той ни принуждава, защото имаме безгръбначна власт“, посочи Петков. По думите му уважаващите себе си държави си купуват самолети за 30-40 години напред, а не самолети на 30-40 годишна възраст. „И нещо лично: Красимире, не съучаствай с целия си екип в национално предателство. Етикетът „предател“ ще те съпътства през целия ти живот”, посочва още Петков.
Президентът Румен Радев заяви, че предложението за изтребител F-16 е триумф на лобизма. Държавният глава посочи, че предложението България да избере F-16 е финалът на автокрацията за тази година. „ Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници“, допълни държавният глава. Той уточни, че управниците ни са решили да се правят на демократи в този процес и са катастрофирали. „Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, каза още Радев.
От своя страна Цветанов, коментирайки думите на президента Радев, посочи, че всичко, което се прави е максимално прозрачно. „Аз съм най-големият лобист за прозрачността и справедливостта. От страни можеш да бъдеш ментор и да даваш квалификации на когото и да било", заяви Цветанов. Той припомни как служебното правителство на Радев е бързало да вземе решение и то след парламентарните избори, за да реши въпроса със самолетите. Цветанов попита имало ли е някакви зависимости по онова време при взимането на едноличното решение за избора на самолета.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поясни, че нашите съседи, а и много страни в Европа, използват F-16 и не може да се говори за лобизъм. По думите му Българската авиация заслужава добри самолети. Каракачанов посочи, че все още няма окончателно решение за F-16. „Последната дума е на Министерски съвет и ратификация от страна на Народното събрание. Но първо парламентът трябва да гласува мандат на правителството за водене на преговори", уточни вицепремиерът. Той съобщи, че Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената и срока за доставка на новите изтребители за Българската армия.
Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че що се отнася до избора на нови изтребители българското правителство не работи под натиск". По думите не може да бъде укорена никоя от страните в тази процедура, че всеки си хвали стоката, но в крайна сметка решението се взема от въпросната комисия в Министерството на отбраната, в която присъстват професионални представители на армията.
От „Локхийд Мартин“, компанията производител на изтребителите F-16, приветстваха внесения доклад за избор на нов боен самолет за Българската армия. „Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като „Локхийд Мартин“ ще донесе много ползи“, заявяват от компанията. В съобщението се посочва, че „Локхийд Мартин“ са готови да продължат да подкрепят американското правителство и българските си партньори по време на преговорите за сключване на договор. „Локхийд Мартин“ се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители. „Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката“, заявяват от компанията.
В позиция до медиите директорът на експортния отдел на Агенцията за отбранително имущество на Швеция Йоаким Валин изтъкна, че страната му е разочарована от намерението на България да прекрати преговорите за изтребителите „Gripen“. Валин допълва, че в рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че „Gripen“ е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. Той уточнява, че шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. В текста се припомня, че Швеция предложи на България 10 нови изтребителя „Gripen“, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. В позицията се казва още, че с „Gripen“ България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца. „Партньорството с Швеция и Сааб може също да донесе много други ползи за България какъвто би бил регионалния Център за поддръжка на „Gripen“, който ще подпомогне българската военна индустрия, но също така и ще създаде високотехнологични работни места", посочва Йоаким Валин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.