НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Очаква се и 2019 година да е силна от гледна точка на инвестиции на зелено в производството

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Очаква се и 2019 година да е силна от гледна точка на инвестиции на зелено в производството

7 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаква се и 2019 година да е силна от гледна точка на инвестиции на зелено и то в производство. Това каза в предаването „Заедно в Пловдив” на Радио „Фокус” - Пловдив Стефан Стоянов, зам.-кмет по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество. Според Стоянов това дава една много стабилна основа на региона, с много добре развита икономика, разпръсната в няколко сектора. Това е и причината да бъдат привличани толкова млади хора в региона.
Според доклада на индустриално-образователния борд 9,1% е ръстът на заплатите в производството в региона на Пловдив, в сравнение със София, където е 7,4%, а средно за България е 7,5%. Отчита се още, че заплатите в индустрията в Пловдив и региона растат по-бързо от очакваното и за изненада на някои инвеститори.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: В момента има недостиг на технически кадри на всички нива в Пловдив и региона

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: В момента има недостиг на технически кадри на всички нива в Пловдив и региона

7 Декември 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В момента има недостиг на технически кадри на всички нива в Пловдив и региона. Това съобщи в предаването „Заедно в Пловдив” на Радио „Фокус” - Пловдив Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив с ресор образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество. Той поясни, че в региона се търсят от общи работници до инженери и всеки, който има такава диплома и иска да работи, го очаква добра кариера. „Безработицата в Пловдив в момента е 2% и се търсят всякакви специалисти”, добави още зам.-кметът. Стефан Стоянов посочи, че младежи на по 18 години, току що завършили професионално образование, започват работа със стартова заплата от 800 до 1000 лева чисто. Това е едно добро възнаграждение, а възможността заплатата да расте бързо е голяма. „Професионалното образование дава доста добри кариерни възможности още от старта на кариерата”, каза още Стоянов. Според него то дава добри стартови заплати и условия на труд и бързо кариерно израстване.
Близо 200 ученици от 5 и 6 клас попаднаха в програмата на Образователно-индустриалния борд в Пловдив за 2018 година. През 2016 година Община Пловдив бе една от първите общини, която подписа споразумение за създаване на този борд, съвместно с Министерство на образованието и Тракия икономическа зона. Целта му беше да се направи по-тясно сътрудничество между училищата и бизнеса, както и популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители.
„Очакванията ни за следващата година са да се запази динамиката на инвестициите в региона. Тази година стартирахме проекти за подкрепа на професионалните гимназии, за да обърнем по-голямо внимание на възможностите за добрата реализация на младите хора, които вече стартират с високи заплати“, каза още заместник-кметът Стефан Стоянов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Заедно в Пловдив“ по Радио „Фокус” - Пловдив

Акценти в предаването „Заедно в Пловдив“ по Радио „Фокус” - Пловдив

7 Декември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В предаването „Заедно в Пловдив“ на Радио „Фокус” - Пловдив ще чуем коментара на пловдивския кмет Иван Тотев за отчетеното превишение на фини прахови частици във въздуха в града през последните дни. Според кмета темата с мръсния въздух се преекспонира и с категоричност въздухът в града се подобрява с всяка изминала година.
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов пък ще ни каже колко ученици и училища са участвали в програмата на Образователно-индустриалния борд за 2018 година, как Общината популяризира възможностите за ранно кариерно развитие на децата и какви са очакванията за нови инвестиции за следващата година.
Във втората част от предаването ще чуем подробности за това какво предстои да се случи по време на откриването на инициативата Пловдив – Европейска столица на културата на 12 януари. Ще ви разкрием любопитни неща, с помощта на Фондация „Пловдив 2019”.
В края ще ви поканим на събитие, което започва днес и е част от програмата за коледните празници в Стария град - празникът „Светлина и Надежда“.

Предаването „Заедно в Пловдив“ се излъчва всеки петък, от 16.00 до 17.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Цветана Тончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.