НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виктор Орбан: Пактът на ООН за миграцията е сбъркан документ

Виктор Орбан: Пактът на ООН за миграцията е сбъркан документ

3 Декември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща.Пактът на ООН за миграцията е сбъркан документ и който го подпише подлага на сериозен риск гражданите си, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от електронното издание Hungary Today.
По думите на министър-председателя, документа установява принципи, които не само няма да намалят нелегалната миграция, но дори ще я увеличат.
Орбан предупреди, че всеки значителен юридически казус в бъдеще ще използва пакта като ориентировъчна точка. Освен това той отново подчерта, че масовата миграция е сериозен проблем и че хората, които взимат решения, не трябва да игнорират мнението на хората. Въпреки това, в Европа днес, продължи унгарския премиер, не се позволява на хората да изразят позицията си, или лидерите не успяват да я вземат предвид.
„Ние, в Централна Европа, обаче, искаме да останем демократи“, заяви Орбан. „Миграцията подлага на изпитание демократическия характер на политическите системи.
Що се отнася до решението на Европейския парламент да проведе още едно гласуване по въпроса за „мигрантските визи“, министър-председателят заяви: „Изглежда, че ще трябва да гласуваме, докато не стигнем до това, което те смятат, за правилния вот“. Той добави, че „тази институцията, която се нарича пазител на върховенството на закона, лесно ще превъзмогне нормите на върховенството на закона“. Орбан изрази надежда, че след предстоящите европейски избори „изхабените евродепутати ще се върнат вкъщи“ и тези, които ще ги заменят „ще разбират, че сме в различна ера“. Той настоя, че настоящият Европейски парламент и Европейска комисия „нямат скоростта, или подхода, които се изискват в този нов свят. По неговите думи, Комисията се нужда от „нови членове, които ще пренасочат институцията от недобросъвестния политически път към посоката, в която трябва да върви; зависи от страните-членки да определят приоритетите, а не от Комисията“ и добави, че „не се нуждаем от политбюро“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Отношенията ни със САЩ са отлични

Виктор Орбан: Отношенията ни със САЩ са отлични

15 Ноември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обсъди отношенията между Вашингтон и Будапеща, както и енергетиката в Централна Европа с министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери в маджарския парламент, съобщиха от канцеларията на премиера, пише електронното издание Hungary Today.
На срещата, на която присъства също и Дейвид Корнщайн, посланик на САЩ в Будапеща, външният министър Петер Сиярто и началника на кабинета на премиера Антал Роган са обсъждани и общи политически въпроси. Страните са се съгласили, че историческите традиции и християнските корени трябва да играят важна роля в съвременното управление.
Освен това те са се съгласили, че енергийната диверсификация е фундаментален интерес на Централна Европа. Орбан е приветствал усилията на САЩ и инвестициите им в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Промяната в отношенията между Виктор Орбан и Ангела Меркел

Hungary Today: Промяната в отношенията между Виктор Орбан и Ангела Меркел

14 Ноември 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Отношенията между канцлера на Германия Ангела Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан станаха мразовити след кризата с мигрантите от 2015 г., въпреки че преди това те бяха сравнително приятелски настроени един към друг. Когато стана лидер на Германия през 2005 г., политикът от ХДС (Християндемократическия съюз) обяви политика на "Die Mitte", премести партията си в Центъра, особено в идеологията, и остави няколко характерни черти на християнската десница. За разлика от това, „Фидес“, като най-голямата унгарско десноцентристка партия, се движеше към радикална десница в няколко аспекта в същия период, пише електронното издание Hungary Today. Материалът е предаден без редакторска намеса.
Техните различия не се ограничават изключително до различното им тълкуване на миграцията; тя отива по-дълбоко в политическата философия, включително в желаното бъдеще на Европа. Визията на Орбан за бъдещето на Европа се състои в запазването на традиционната мъдрост - с християнския етос като фундамент преди всичко, заедно с постиженията на конституционализма и свободата. Ето защо той смята защитата на християнската Европа за ключов елемент в програмата си. Ангела Меркел, от друга страна, се фокусира върху разширяването на правата на човека и либералната демокрация. През 2000 г. тя зае ръководната длъжност в ХДС и стана канцлер на Германия от 2005 г. Тя спечели четири избори, така че ако завърши настоящия си мандат, тя ще заема поста 16 години. Между 2005 и 2010 г. Орбан бе лидер на унгарската опозиция. В онази напрегната и хаотична политическа ситуация в Унгария Орбан се съсредоточи върху вътрешната политика и спечели изборите. Тяхната връзка беше наистина добра по това време и нямаше сериозен конфликт. Но след световната криза през 2008 г. Меркел рязко разкритикува действащия премиер Ференц Дюрчани за икономическата му политика.
През 2010 г., след осемгодишно социалистическо-либерално правителство, партията на Виктор Орбан дойде на власт с мнозинство от две трети. То създадеа нова Конституция, промени няколко основни закона и модифицира избирателно право. Германското правителство решително осъди тези промени, вярвайки, че те отслабват ключовите ценности на либералната демокрация. В резултат на това Орбан и Меркел постепенно се отчуждиха след 2010 г. Истинското разделение, обаче, дойде през 2015 г. около кризата с мигрантите в Европа. Унгарският премиер постоянно атакува политики, свързани с миграцията. В същото време, реагирайки на кризата, в която десетки хиляди мигранти бяха блокирани по балкански път, Ангела Меркел най-накрая им позволи достъп до Германия през септември 2015 г. В резултат на това в Германия влязоха над един милион мигранти само през тази година. Отношенията между „Фидес“ и ХДС, които принадлежат към една и съща европейска политическа група, се влошиха до такава степен, че през следващите две години нямаше почти никаква комуникация между двете страни. Студената връзка между двамата лидери определи и отношенията между техните партии.
В крайна сметка Орбан и Меркел се срещнаха в Берлин през юли тази година. Това донякъде подобри ситуацията, но също така показа, че несъгласието по въпроса за мигрантите остава непроменено. Позицията на Меркел у дома се влошава; тя няма да се кандидатира за ръководството на партията си през декември. Тя възнамерява да остане канцлер до края на мандата й, но не е сигурно дали ще успее в това. Както и да е, на Меркел й останаха само няколко години на немската политическа арена. Политическият живот на Орбан изглежда стабилен през следващите години в Унгария и евентуално и на европейската сцена.
Изборите за европейски парламент ще ни доближат до момента, когато ще можем да видим как историята ще оцени противоборството между двамата политици. Ясно е, че техните различия не се отнасят до краткосрочни проблеми. Различните са по въпроси като традицията, значението на християнството като рамка в светските демокрации и силните национални държави, в сравнение с европейския федерализъм, два възможни пътя за бъдещето на Европа. Дали идеята на Орбан за възобновяване на християндемократическите партии и политики (и на основополагащия етос) е краят на една епоха или началото на нова, която парадоксално възнамерява да разчита повече на мъдростта на миналото? Само времето ще покаже.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.