НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова откри обновени градски пространства в Ямбол със средства от ОПРР 2014-2020

Министър Петя Аврамова откри обновени градски пространства в Ямбол със средства от ОПРР 2014-2020

7 Декември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Темпът на изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е много добър. Имаме над 80% договаряне по нея и над 40% разплащане от договорената сума. Това каза в Ямбол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В града тя откри два от обектите, обновени по проект „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда на община Ямбол“, който е на обща стойност близо 7.7 млн. лв. Проектът е финансиран от управляваната от министерството оперативна програма. Със средства от него са модернизирани част от пространството на площад „Oсвобождение" и участък от пешеходната ул. „Г. С. Раковски".
Освен извършената реконструкция и залесяване, в обновените обществени пространства на Ямбол са обособени две нови детски площадки за деца от 3 до 12 години със спазени изисквания за безопасност, поставени са нови пейки, чешми и кошчета, осветлението е сменено с енергоефективно, а в зелените площи има и художествено.
Министър Аврамова подчерта, че проектът е един от примерите в България за идея, която е развита в два програмни периода. Със средства от предишната Оперативна програма „Регионално развитие“ в Ямбол вече са изпълнени два проекта за обновяване на градска среда.
Петя Аврамова коментира, че инвестициите в периферните квартали на градовете все още са по-малко, но трябва да се отчете заслугата и на правителството в последните 10 години, и на депутатите ни в Европейския парламент, на кметовете, затова че стотици милиони европейско финансиране са вложени и превърнали градовете в модерни. Убедена съм, че това е правилната политика и след обновяването на градските централни зони ще насочим повече усилия и в кварталите, каза министърът и допълни, че страната ни е получила уверение, че в следващия програмен период ще получи повече средства по линия на кохезионната политика за регионално развитие и обновяване на инфраструктурата.
Регионалният министър благодари на всички бенефициенти по програмата, които работят усилено, и изрази увереност, че няма да има неусвоени средства от нея. Работим и за големите проекти. Там имаше голямо забавяне и притеснения да не загубим средствата. Вече нещата са в нормален ритъм, подчерта тя.
В отговор на въпрос министърът напомни, че след направената инвентаризация, участъците от републиканската пътна мрежа в най-тежко състояние са приоритизирани. „И през 2019 г. ще работим за рехабилитация и основен ремонт на отсечките", каза тя. Петя Аврамова коментира, че с въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили от 16 август 2019 г. се очакват повече приходи за пътища. През следващата година ще се търсят възможности за осигуряване на необходимите средства за ремонт на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора. Има готовност за посрещане на новите снеговалежи, осигурени са необходимите количества химикали и пясък и техниката е в готовност.
В Ямбол министър Аврамова се включи във форум, организиран от евродепутата Андрей Новаков, в който участваха ученици от професионални гимназии по строителство. Тя посъветва децата да се ориентират към технически професии, защото те са много необходими за България и подчерта, че строителният и машиностроителният бранш имат нужда от подготвени млади хора, които да работят, а това дава възможност за сигурна реализация и високи възнаграждения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.