НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На първо четене: прекратено наказателно производство няма да спира гражданската конфискация (ОБЗОР)

На първо четене: прекратено наказателно производство няма да спира гражданската конфискация (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Беше решено при прекратено наказателно дело да няма законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. От ГЕРБ внесоха промените след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за конфискация. В пленарна зала от ДПС заявиха подкрепата си за промените в антикорупционния закон. Според тях с тълкувателното си решение от ВКС са стигнали твърде далеч, отвъд Конституцията. Между двете четения ДПС ще предложи удвояване на сроковете за проверка, произнасяне на КПКОНПИ и за внасяне на иск.
Измененията в антикорупционния закон бяха приети на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от БСП настояха измененията да не се гласуват 2 дни, след като са внесени. Опозицията се обяви за отлагане на разискванията, докато депутатите не се запознаят с доводите и становищата по законопроекта. В отговор от ГЕРБ заявиха, че спешността, с която се гласуват промените, е продиктувана от тълкувателното решение на ВКС. На дискусията по промените в закона присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на ВКС Борислав Белазелков, министърът на правосъдието Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. „Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с тълкувателното решение на ВКС“, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев отбеляза, че делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще бъдат прекратени заради решението на ВКС, се увеличават. Първоначално той съобщи, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лева, но вече става въпрос за 21 дела, на стойност над 22 млн. лева. Пламен Георгиев допусна, че цифрата може да се увеличи и още. „Целта на гражданската конфискация е да се възстанови справедливостта чрез отнемане на незаконно придобито имущество“, подчерта министърът на правосъдието Цецка Цачева. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че измененията в антикорупционния закон ще дадат възможност да се постигне целта му и да се защити националният интерес. На заседанието стана ясно, че до председателя на ВКС Лозан Панов е била изпратена писмена покана за участие в заседанието, на която той не се е отзовал. В отговор съдията от гражданската колегия на ВКС Борислав Белазелков посочи: „Нямам представа какво е попречило на Лозан Панов да дойде на заседанието на комисията, не ви дължи отчет. Важното е, че представител на институцията е дошъл“. Той обърна внимание, че и наказателната, и гражданската колегии смятат, че престъпленията трябва да бъдат преследвани, а придобитото по престъпен начин трябва да бъде отнето.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев: КПКОНПИ извършва две проверки на финансовия министър ВладиславГоранов - за корупция и конфликт на интереси

Пламен Георгиев: КПКОНПИ извършва две проверки на финансовия министър ВладиславГоранов - за корупция и конфликт на интереси

13 Декември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество извършва две проверки на финансовия министър Владислав Горанов - за корупция и конфликт на интереси. Това каза председателят на комисията Пламен Георгиев в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Едната проверка, за корупционно престъпление, е възложена от прокуратурата. Има и успоредна проверка във връзка с преценка за конфликт на интереси с оглед медийни публикации - до три месеца комисията ще излезе с решение“, заяви той.
Председателят на КПКОНПИ коментира и делото срещу Евгения и Николай Баневи, като заяви, че комисията работи по казуса и проверява семейството за незаконно придобито имущество във връзка с уведомление от прокуратурата.
Георгиев коментира и решението на Гражданската колегия на ВКС, според което прекратяването на наказателното производство за някои престъпления е процесуална пречка при самото отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. Георгиев обаче изложи аргументи от текстовете на закона, в които се казва, че прекратяването на постановление не може да е пречка.
„Дотук имаме 20 дела за около 20 млн. лв. Това тълкувателно решение на съда обаче променя правилата на играта“, коментира Георгиев и допълни, че председател на колегията във ВКС, която е взела това решение, е Лозан Панов.
„Имаме една година за проверка, която може да бъде удължена за срок от шест месеца. Представете си, че проверяваме сериозен бизнесмен който има 20-30 компании в чужбина или у нас, има хиляди сметки. За 10 години се събира една стая пълна с документи - това е само банковата информация, без движимо и недвижимо имущество. Понякога, чисто обективно, ние не можем да спазим този едногодишен срок“, каза още той.
Георгиев заяви, че по никакъв начин през това време не се засягат правата на гражданина, защото проверката е тайна. Лицето разбира, че е проверявано едва при иска за запор, след което има срок от три месеца да докаже произхода на имуществото си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Проверката на министър Владислав Горанов за жилището, което ползва, ще бъде изпълнена от Комисията в срок

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Проверката на министър Владислав Горанов за жилището, което ползва, ще бъде изпълнена от Комисията в срок

6 Декември 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на министър Владислав Горанов относно жилището, което ползва, ще бъде изпълнена от Комисията в срок. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По този случай КПКОНПИ трябва да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички указания на прокуратурата и ще ги изпълним в срок. Но при нас тече и друга проверка – за конфликт на интереси“, заяви Георгиев.
Той коментира и случая с Лозан Панов. „Г-н Панов не се яви пред КПКОНПИ и излезе с публична декларация, предвид което се обезсмисля повторна покана за изслушване. Но проверката продължава, защото снемането на показания от лицето е само едно от нещата, които трябва да се направят. И всъщност идеята, с която беше призован, беше в негова полза, за да обясни откъде идва разминаването. Но се изискват и други документи“, заяви Георгиев и посочи, че след като КПКОНПИ приключи проверката, всички документи ще бъдат изпратени на прокуратурата. Той обясни, че няма краен срок за извършване на тази проверка. „Но законът не ни дава възможност да санкционираме лицата за неявяване“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Вечер спя спокойно - нямам никакви нарушения в разрез със закона или с морала

Зам.-министър Николай Нанков: Вечер спя спокойно - нямам никакви нарушения в разрез със закона или с морала

5 Декември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Вечер спя спокойно - нямам абсолютно никакви нарушения в разрез със закона или с морала. Това написа зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с появилата се информация, че живее в чуждо жилище, без да плаща пари. „Защото винаги съм бил на страната на истината, както и защото съм откровен по природа, без всякакво притеснение реших да не мълча, а да дам информация по въпросите, които от известно време витаят в публичното пространство.
Всъщност всички отговори са отдавна в съответните регистри и нито един от тях не ме е притеснявал и не ме притеснява.
Надлежно съм декларирал свързаност с физическото лице, с което преди 9 години сме били съдружници, както и това е упоменато в декларациите при проучванията, правени ми във връзка с достъп до класифицирана информация. Въпреки че бизнесът на бившата ми съдружничка няма връзка с проекти, управлявани от МРРБ“, заявява Нанков.
Той посочва, че няма общ бизнес с Тодорка Сотирова или нейни близки, но признава, че член на семейство му, а след това и той самият е имал общ бизнес с близка на Тодорка Сотирова в далечните вече 2008 – 2009 г., когато е бил далеч от политиката и публичния живот.
Нанков обяснява, че на адреса на апартамента, част от който му е предоставен безвъзмездно от Сотирова, има регистрирано едно дружество и знае за това.
Той добавя, че на адреса в гр. Априлци, където е родната му къща, прехвърлена му през 2017 г., са регистрирани две дружества, свързани с роднина на „семейната приятелка“, които не развиват дейност, видно от публикуваните годишни финансови отчети на електронната страница на Агенция по вписванията – търговски регистър на адрес www.brra.bg, която е публична и всеки може да направи справка относно тези обстоятелства.
„Предвид справката в търговския регистър и очевадната липса на каквото и да било дейност, следва логично въпросните дружествата, регистрирани на двата адреса в гр. Априлци, да не изпълняват дейности, включително и по европроекти и обществени поръчки. След направена справка същото важи и за дружеството, регистрирано на адреса в гр. София“, посочва зам.-министърът
„На критиците си ще кажа, че нямам абсолютно никакви нарушения, които да са в разрез със закона или с морала. Вечер спя спокойно и пожелавам на всичките си „доброжелатели“ да са в същия мир със себе си и съвестта си“, заявява Николай Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Моята преценка за жилището, в което живея е, че не би трябвало да представлява конфликт на интереси

Министър Владислав Горанов: Моята преценка за жилището, в което живея е, че не би трябвало да представлява конфликт на интереси

3 Декември 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Моята преценка за жилището, в което живея е, че не би трябвало да представлява конфликт на интереси. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Жилището, което обитавам, не е мое. Да не останат хората с впечатление за обратното. 2012 г. имаше едно неприятно земетресение, което разтърси Перник и стигна и до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж е центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца и съпругата ми, ни накара да се възползваме тогава от предложението на кръстника на мен и моите деца – г-н Сариев, да ползваме жилище, което той е закупил с инвестиционна цел. Всички сметки и разноски по повод на жилището си ги заплащах аз. В момента, в който се смени законът и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен, в крайна сметка тази преценка ще бъде направена от КПКОНПИ“, коментира Горанов.
Той обясни, че разликата от случая с него и този от преди години с Цветан Цветанов, е че при Цветанов има собственост, а при него – ползване. „Моята преценка е, че това не би трябвало да представлява конфликт на интереси. Ако се произнесе КПКОНПИ в друг смисъл, ще си нося последствията“, допълни той. По думите му по време на земетресението от 2012 г. Горанов и семейството му са живели на 10-и от 16-и етаж. Той поясни, че не е мислил в посоката на това къде другаде ще живее. „За няколко месеца след конкурс младши експерт Христо Сариев работеше в отдела за макроикономически прогнози. В този смисъл, ако е сбъркал някоя от прогнозите, имам основание да му се разсърдя. Напусна през 2015 г., за да кара докторантура по статистика и иконометрия. Отношенията ни с г-н Сариев са доста преди да съм някой в тази държава на публична длъжност. Второ, нека да се изследва, ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третиране на неговите фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Имах няколко посещения във ВКП и тече проверка за конфликт на интереси“, каза още Владислав Горанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е или не

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е или не

1 Декември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов да излезе и да каже Владислав Горанов негов министър ли е или не. Това каза лидерът на БСП по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Борисов смята, че ще се отърве от този ангажимент като каже той (бел. ред. Владислав Горанов) е голям човек и да излезе да отговаря. Да, но това не ти е Валери Симеонов, с който да се оправдаваш с коалиционните партньори, той е твой министър или може би не е. На кой е, кой е назначил Горанов и кой ще носи отговорност за това? Според Конституцията и правилата това е премиерът, но да излезе и да го каже ясно: „Горанов е министър на ГЕРБ и аз отговарям за това“ или „Горанов е назначен от друг и ми е трудно да понеса отговорността за това“, заяви Нинова.
„Горанов е ярък белег на това, което искаме да променим“, посочи тя. Нинова заяви, че с „Визия за България“ БСП искат да променят модела на управление, в който институциите не работят. „Живеем в авторитарна държава имаме една власт на един човек. Заслужава си да мислим за промяната на това фактическо състояние“, каза още Нинова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки или субсидии

Министър Владислав Горанов: Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки или субсидии

28 Ноември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки или субсидии. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с назначената от прокуратурата проверка на жилището му, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В петък дадох всички фактически обяснения и повече факти не мога да добавя“, заяви финансовият министър.
Попитан дали фирма, свързана с неговия кръстник, е получавала обществени поръчки, Горанов отговори, че това никога не е ставало. „Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки или субсидии“, заяви той. Горанов посочи още, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите. „Написал съм в моята декларация, която има за цел да разкрие всички факти и обстоятелства, че преценката ми е, че няма конфликт на интереси със Сариев“, заяви той.
Цетилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор разпореди проверка за жилището, в което живее министърът на финансите

Главният прокурор разпореди проверка за жилището, в което живее министърът на финансите

28 Ноември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на главния прокурор на Р България Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв. м в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26 ноември 2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27 ноември 2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.
С постановление от 28 ноември 2018 г. на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл.83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.
Проверката се извършва и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05 септември 2018 г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор г-н Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев.
Върховна касационна прокуратура е определила 20 дневен срок за извършване на проверката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: След като Владислав Горанов е писал жилището в декларацията си - да излезе и да обясни

Премиерът Бойко Борисов: След като Владислав Горанов е писал жилището в декларацията си - да излезе и да обясни

25 Ноември 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Владислав Горанов е голям човек. След като е писал жилището в декларацията, да излезе и да обясни. Това каза пред журналисти в Брюксел след заседанието за Брекзит премиерът Бойко Борисов за проверката на Прокуратурата на финансовия министър Владислав Горанов заради жилището, в което живее, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е нашата публичност пред обществото, да декларираш имота си. Да излезе и да обясни“, посочи Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще проверява финансовия министър Владислав Горанов заради апартамента, в който живее (ОБЗОР)

Прокуратурата ще проверява финансовия министър Владислав Горанов заради апартамента, в който живее (ОБЗОР)

23 Ноември 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще проверява министъра на финансите Владислав Горанов заради апартамента, в който живее. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че министърът живее в апартамент от 180 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен. Цената на наема за шест години е над 250 хил. евро. Владислав Горанов заяви, че не се притеснява, защото не е извършил нищо нередно или незаконно. Той поясни, че повод за проверката е имотна декларация, в която въпросният апартамент присъства. Жилището е предоставено на министъра от неговия кръстник. Според Горанов конфликт на интереси няма. Той опроверга твърденията въпросният имот да има общо с фамилия Домусчиеви, с техни фирми или бизнес. „Не знам защо проверката се появява точно сега при положение, че за никой не е тайна, че от 2012 година живея там“, коментира финансовият министър. В отговор на въпрос защо не си купи жилище и така да изчисти всякакви спекулации, Владислав Горанов посочи: „Не говорим за предоставено жилище от бизнесмен, а от роднина. Позволете ми да си управлявам бита, както намеря за добре“. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убеденост, че министър Горанов ще отговори на всички въпроси, когато проверката приключи. Той призова да не се правят интерпретации докато компетентните органи си вършат работата. „Крайно време е да проверят и министър Владислав Горанов“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Няма защо да се притеснявам от имотната си декларация

Министър Красимир Каракачанов: Няма защо да се притеснявам от имотната си декларация

23 Ноември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма защо да се притеснявам от имотната си декларация. Защо трябва да се притеснявам. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос след като Прокуратурата ще разследва финансовия министър Владислав Горанов притеснява ли се от своята имотна декларация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако сте забелязали нещо ми кажете, за да се притесня и аз“, коментира той. „За първи път чувам, че има сигнал за Владислав Горанов“, посочи Красимир Каракачанов.
По повод експертизата на Прокуратурата на оградата по границата, министърът обяви: „Ако Прокуратурата е направила проверка и е констатирала нарушения, виновните лица трябва да носят отговорност“. Той отговори отрицателно на въпроса има ли информация за нарушения. „Изграждането на оградата беше възложено на областните управители. Не познавам нито един от тримата, които са провеждали процедурите“, заяви Красимир Каракачанов. „Не познавам и доклада на ДАНС за оградата“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Имотът, който използвам, няма връзка със семейство Домусчиеви, с техни фирми или бизнес

Министър Владислав Горанов: Имотът, който използвам, няма връзка със семейство Домусчиеви, с техни фирми или бизнес

23 Ноември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Имотът, който използвам, няма никаква връзка със семейство Домусчиеви, с техни фирми или бизнес. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Прокуратурата ще го проверява заради жилището, в което живее, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не знам защо проверката се появява точно сега при положение, че за никой не е тайна, че от 2012 година живея там“, коментира той. Попитан очаква ли да се проверяват и други хора от правителството, Горанов посочи: „Никой не е защитен и не бива да бъде защитен. Ако някой има съмнения за нещо нeредно да подава сигнали и жалби“. В отговор на въпрос защо не си купи жилище и така да изчисти всякакви спекулации, финансовият министър заяви: „Не говорим за предоставено жилище от бизнесмен, а от роднина. Позволете ми да си управлявам бита, както намеря за добре“. Попитан има ли лицето, което му е предоставило жилище, фирми с публични средства, Владислав Горанов каза: „Няма такива. Затова съм преценил, че няма конфликт на интереси“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Нямам притеснения от проверката на Прокуратурата, не съм извършил нещо нередно или незаконно

Министър Владислав Горанов: Нямам притеснения от проверката на Прокуратурата, не съм извършил нещо нередно или незаконно

23 Ноември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно или незаконно. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Прокуратурата ще го проверява заради жилището, в което живее, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан смята ли, че се търси политическа интрига и от кого, той коментира: „Не мога да предположа. Все пак в политиката това го има“. „Държа да заявя, че повод за проверката е моята декларация. Тоест аз лично през април съм декларирал факти и обстоятелства, които естествено, че могат да бъдат проверени. Декларирал съм и ползването на този недвижим имот с ясното съзнание, че според моите оценки не представлява конфликт на интереси“, обяви финансовият министър. Той опроверга твърденията, че въпросният имот има общо с фамилия Домусчиеви. „Този апартамент ми е предоставен за ползване през 2012 година от близък мой роднина, кръстник на двете ми деца и на мен“, обясни Владислав Горанов. „Има възложена проверка в КОНПИ, ако те го изискат от мен ще предоставя цялата информация, всички факти и обстоятелства“, обясни министърът. „За мен винаги истината и спазването на закона са били на първо място“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Крайно време е да проверят и министър Владислав Горанов

Корнелия Нинова, БСП: Крайно време е да проверят и министър Владислав Горанов

23 Ноември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Крайно време е и министър Владислав Горанов някой да го провери за нещо. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че финансовият министър Владислав Горанов ще бъде проверяван от Прокуратурата във връзка с жилището, в което живее, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приветстваме подобни действия“, заяви Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че министър Владислав Горанов ще може да отговори на всички въпроси, когато приключи проверката

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че министър Владислав Горанов ще може да отговори на всички въпроси, когато приключи проверката

23 Ноември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че когато приключи проверката министър Владислав Горанов ще може да даде отговор на всичко, което сега питате мен. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че финансовият министър Владислав Горанов ще бъде проверяван от Прокуратурата във връзка с жилището, в което живее, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не смятам, че трябва в момента да интерпретираме и да създаваме новини. Нека компетентните органи си свършат работата, ако има достатъчно данни за проверка“, заяви той. „Всеки в България може да бъде проверяван, на база на постъпили сигнали“, коментира Цветанов. „Това показва, че няма човек, който може да бъде защитен и да не бъде проверяван при постъпване на сигнал. Това е съвсем нормално и е закономерно всяка информация, която постъпва да се проверява, и да се спрат всякакви интерпретации и спекулации“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. Попитан, разговарял ли е с министър Горанов за проверката, Цветанов уточни: „Сега разбрах от въпроса, който ми задавате“. „Не питам колегите кой къде живее. Това ще бъде сериозен контрол, а не съм в това си право“, посочи Цветан Цветанов. В отговор на въпрос има ли информация за други проверявани хора от ГЕРБ и МС, той каза: „Не. Всички политици в България са публични лица. Всичко, което имат са длъжни да го декларират“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата ще стартира проверка на министър Владислав Горанов във връзка с жилището, в което живее

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата ще стартира проверка на министър Владислав Горанов във връзка с жилището, в което живее

22 Ноември 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще стартира проверка на министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с жилището, в което живее. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
Водещият представи информация, според която министърът на финансите Владислав Горанов живее в апартамент 180 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен, като цената на наема за шест години е над 250 хил. евро. На въпрос защо прокуратурата не разследва това, Цацаров отговори, че съобщените факти заслужават съответната проверка. "Не съм слушал интервютата на министъра на финансите, но на базата на това, което прочетохте току-що, такава проверка ще стартира", заяви той.
Във връзка с темата за бившия кмет на кв. "Младост" Десислава Иванчева, Цацаров обясни, че условията, в които тя е пребивавала в следствения арест, а след това и в затвора в Сливен не се различават от условията, в които пребивава всеки друг, задържан под стража. "Условията в следствения арест се определят от Министерството на правосъдието, а нашата задача е те да бъдат равни. В конкретния случай е налице и не малка доза преекспониране - преекспониране на начина, по който е задържана, и преекспониране на самата обвиняема. Каквото съм имал да кажа за белезниците на краката на министъра на правосъдието, съм го казал - според мен те са съвсем излишни", заяви Цацаров.
По повод разследването на "Джи Пи Груп", главният прокурор посочи, че то е в начална фаза. "И едва ли ще се изчерпи с двамата обвиняеми. Ако проблемът е кои са те, още утре прокуратурата ще ги съобщи поименно", заяви Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.