НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси

30 Ноември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
София. Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и вноса на енергийни ресурси. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов в предаването „Панорама“ по БНТ. Кирилов посочи, че приема положително новината за втората тръба на „Турски поток“, която ще премине през територията на България. „С интерес участвахме в дебата в парламента. Актуализацията на Енергийната стратегия е насочена главно към диверсификация на източниците и възможностите за внос на енергийни ресурси. Това решение е правилна стъпна напред“, обясни той.
За конфликта между Русия и Украйна в Азовско море Кирилов коментира, че България би следвало да подкрепя умереността и внимателното разрешаване на конфликта там.
От своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев добави, че реакцията на България по казуса е била точна и адекватна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Промени в Енергийната стратегия на страната дават зелена светлина за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

Промени в Енергийната стратегия на страната дават зелена светлина за газов хъб „Балкан“ (ОБЗОР)

30 Ноември 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. "За" промените гласуваха 162 народни представители, без "против" и с 10 "въздържали се". Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. Целта им е да се подобри сигурността и диверсификация на доставките. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение на съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Съгласно концепцията до края на 2018 г. „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия, при спазване на приложимото българско и общностно законодателство, за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. До края годината „Булгартрансгаз“ трябва да предприеме и всички необходими действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб „Балкан“ чрез учредяване на дъщерно дружество. Освен това, трябва да предприеме и необходимите действия да започне процедура за придобиване на акционерно участие в изграждане на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. До края на 2018 г. дружеството ще трябва да преструктурира действащия дългосрочен договор с „Газпром експорт“.
В рамките на дебата от ГЕРБ обявиха, че изграждането на инфраструктурата около газов хъб „Балкан“ ще има голяма възвращаемост на база таксите, които ще се формират при транзита на газ в Европа. Председателят на Енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обясни, че изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени. Според депутата от ГЕРБ и член на Енергийна комисия Валентин Николов България е съумяла да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната.
От ПГ на „БСП за България“ обявиха, че ще подкрепят промените в стратегията, но според опозицията това е опит за прехвърляне на отговорност от страна на МС върху гърба на парламента.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев отбеляза от своя страна, че реализирането на газовия хъб може да стане само ако съществуват необходимите междусистемни газови връзки и това трябва да бъде подкрепено от изпълнителната власт.
Различни бяха становищата в групата на „Обединени патриоти“. Народният представител от групата и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира, че няма да подкрепи стратегията докато не бъде убеден, че България ще печели от нейното реализиране, тъй като страната ни още плаща стари сметки от неизгодни проекти.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на ПП „Атака“ Павел Шопов от своя страна призова депутатите да бъдат българофили и да гласуват еднозначно за промените в Енергийната стратегия. „Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес“, призова Шопов.
От ДПС обърнаха внимание, че с такива коалиционни партньори на ГЕРБ не им трябва опозиция. Народният представител от Движението и член на Енергийна комисия Рамадан Аталай заяви, че става въпрос за последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. Аталай обърна внимание, че се прави опит да се прехвърли отговорност от Министерски съвет към парламента.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поясни, че Народното събрание ще приема стратегията, а Министерски съвет има ангажимента да я изпълнява. „Мястото на този дебат е именно тук и сега“, допълни Петкова, като благодари за конструктивния диалог в пленарна зала“, допълни тя и отчете, че ключовата роля е на междусистемните връзки. По думите ѝ интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация. Пред журналисти министърът отчете още: „Днес бяхме свидетели на поредната демонстрация на национална воля, когато става дума за изключително важни въпроси, свързани с енергетиката, на консолидиране на позиции, на мнения, затова всички да работим в интерес на България. Видяхте, че с единодушие българският парламент гласува актуализацията на енергийната стратегия на България. Това беше важна стъпка, за да може изпълнителната власт да работи в изпълнение на тази актуализирана стратегия, която е адекватна на промените, които ни заобикалят“, обясни Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това

Министър Теменужка Петкова: 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това

30 Ноември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. 3 млрд. куб. метра газ са гарантирани на България и никой не трябва да се притеснява за това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос, ако Русия спре да ползва тръбата през Украйна, ще успеем ли да изградим система, с която да получаваме руски газ, министър Петкова отговори: „Ако Русия вземе решение и спре транзита през Украйна, трябва да имаме готовност за такъв сценарий. Ще направим всичко необходимо, както предвижда европейското законодателство при всички условия и изисквания на законодателството да се върви към реализация на проект и разбира се при стриктно спазване на нашето национално законодателство в областта на обществените поръчки. По думите й "Газпром" все още няма официална позиция. „Днес бяхме свидетели на поредната демонстрация на национална воля, когато става дума за изключително важни въпроси, свързани с енергетиката, на консолидиране на позиции, на мнения, затова всички да работим в интерес на България. Видяхте, че с единодушие българският парламент гласува актуализацията на енергийната стратегия на България. Това беше важна стъпка, за да може изпълнителната власт да работи в изпълнение на тази актуализирана стратегия, която е адекватна на промените, които ни заобикалят“, обясни Петкова във връзка с приетата от парламента промяна в Енергийната стратегия на страната до 2020 г. Тя обясни, че България цели да си запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. „Ние работим за това България да бъде стратегическа държава, както досега по отношение на доставките и транспортирането на природен газ. Ние работим за изграждане на интерконекторите на България със съседни на нас страни. Работим за това на територията на България да има газова борса. Тя ще даде възможност за либерализация на пазара на природен газ. В изпълнение на тези наши ангажименти ние днес решихме, че е удачно българската държава чрез своя оператор да участва в изграждането на LNG терминала на Александруполис, което ще ни даде възможност за реална диверсификация на източниците на доставка на природен газ. Ще имаме възможност да доставяме втечнен природен газ от САЩ, Алжир, Катар и т.н.“, допълни енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация

30 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Интерконекторът Гърция – България е проект в необратима фаза на своята реализация. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г.,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На финалната права са резултатите от обществените поръчки, които са обявени и които в момента се финализират, така че проектът да може да стартира своето строителство в началото на следващата година. Това, което ние сме поели като ангажимент и което е заложено в пътната карта, която сме представили и заедно с ЕК сме съгласували, предвижда през 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация“, каза още Петкова.
По отношение на интерконекторът със Сърбия, Петкова посочи, че той е важен и придобива все по-голямо значение. „Ние подписахме споразумение със сръбския колега и този проект ще бъде факт до май месец 2022 г. Тази концепция, освен интерконекторните връзки на България със съседните страни, включва и разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на страната", допълни тя.
„Реализацията на тези проекти ще ни гарантира наистина запазване на стратегическото място на България на газовата карта на Европа“, каза още Петкова. Министърът коментира и икономическите параметри на проекта. „Съгласна съм с г-н Валери Симеонов, че няма как да говорим за един проект сам по себе си. Тези проекти освен чисто стратегическо значение, трябва да имат своята икономическа и финансова обосновка. Към анализа, който сме представили сме разработили няколко варианта, свързани с икономическите и финансови показатели на този проект. От тях по безспорен начин става ясно, че реализацията на такъв един проект би гарантирала печалба на „Булгартрансгаз“ и респективно на българската държава, която надхвърля 4,3 млрд. лв. за периода от 2020 до 2040 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Енергийната стратегия на България, свързани с реализацията на газов хъб „Балкан“ и създаване на функицонираща газова борса

Парламентът прие промени в Енергийната стратегия на България, свързани с реализацията на газов хъб „Балкан“ и създаване на функицонираща газова борса

30 Ноември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" промените гласуваха 162 народни представители, 10 - "въздържал се" и нито един "против". Стратегията е озаглавена „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“. Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Съгласно концепцията докрая на 2018 г. „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия, при спазване на приложимото българско и общностно законодателство, за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница. Докрая на 2018 г. „Булгартрансгаз“ трябва да предприеме всички необходими действия за създаване на газова борса за осигуряване на подходяща пазарна среда за осъществяване на газов хъб „Балкан“ черз учредяване на дъщерно дружество. До края на годината „Бургартрансгаз“ трябва да предприеме необходимите действия да започне процедура за придобиване на акционерно участие в изграждане на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. До края на 2018 г. дружеството трябва да предприеме действия за преструктуриране на действащия дългосрочен договор с „Газпром експорт“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента

Министър Теменужка Петкова: Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента

30 Ноември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Мястото на дебата по темата за Енергийната стратегия е в парламента. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г.,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви благодаря за това, че с такова желание и с такава отговорност подходихте към всеки един от аспектите в актуализацията на енергийната стратегия, която ние предлагаме. Енергетиката е специфичен отрасъл“, допълни още Петкова. Тя поясни, че НС приема стратегия, а МС я изпълнява. „Мястото на този дебат е именно тук и сега. Затова ви благодаря още веднъж за изключително конструктивния диалог“, допълни още Петкова.
Тя обърна внимание по отношение на междусистемните връзки. „Разбира се, колеги, че няма как да говорим за газоразпределителен център на територията на България, ако има инфраструктура, която не е налице“, допълни министърът. „Междусистемните връзки на България със съседните страни са основния акцент в тази концепция за газоразпределителен център. Безспорно топ приоритетен проекта е интерконекторът Гърция – България“, допълни още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени

Делян Добрев, ГЕРБ: Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени

30 Ноември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис може да има отношение към крайните цени. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на обсъждане на промените в Енергийната стратегия до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не вземаме решение да възложим на МС или на независимия преносен оператор да направи нещо. Ние днес вземаме решение, както е записано в Закона за енергетиката, да одобрим предложение за промяна в енергийната стратегия на България“, каза Добрев. Той обърна внимание, че днес не се взима решение в кой поток ще се включваме, а за промяна на Енергийната стратегия.
„Дали ще има допълнителна газова инфраструктура това е с почти нулево значение за потребителя, защото то няма да се отрази пряко на крайната цена на газа в България, тъй като няма нищо общо с търговския договор, по който ние купуваме газ“, заяви Добрев. Според него много по-важното е, че в тази енергийна стратегия е записано участие на българския независим оператор в изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис. Според него това решение може да има отношение към крайните цени. "Важното в случая, че достъпът на българските потребители до втечнения газ на целия свят, ще сложи таван на цената на газа в България. Ще гарантира, че тази цена при никакви обстоятелство, ние ще имаме таван на цената на газа", допълни още Делян Добрев. Според него е важно и че ще има гаозва борса в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г.

Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г.

30 Ноември 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане на Енергийната стратегия до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи председателят на Енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев с оглед на заявените желания за изказвания. “За“ предложението гласуваха 133 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ - 6, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия

Павел Шопов, „Атака“: Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия

30 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Нека бъдем българофили и всички от тази зала да гласуваме еднозначно за промените в Енергийната стратегия. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на ПП „Атака“ Павел Шопов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Хайде да се грижим и да обслужим нашия български национален интерес“, призова Шопов. „Колкото до „Обединените патриоти“, оставете ни, ние ще се оправим“, заяви Шопов и посочи, че патриотите имат мъдростта да си решат проблемите. По думите му става въпрос за принципни различия по отношение на политики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Като имат такива коалиционни партньори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – халал да са им

Рамадан Аталай, ДПС: Като имат такива коалиционни партньори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – халал да са им

30 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Като имат такива коалиционни партьнори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция – на чист български - халал да са им. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г. и във връзка с изказването на народния представител от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, че не би подкрепил промените в стратегията, докато някой не го убеди, че България ще спечели от това, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него е необходимо да се приеме решение на МС. „Имаше едни демократични времена. Сега имате поне един, двама народни представители. Сещат се за избори до дупка, но не се сещат за отклоняването на „Син поток“ от Русия“, допълни още Аталай. Според него на това решение не му е мястото в стратегията, защото звучи като прехвърляне на отговорност от МС върху парламента. Според Аталай усилията, които се правят в момента също заслужават адмирации. „Не искаме тази стратегия да бъде тук. Сега променяте стратегията във връзка с доставка и транзитиране на газа. Кога ще промените стратегията, където имате да строите „Белене“. Преди няколко години спряхте проекта. Имате в стратегията решение да строите един блок на ядрена централа. Кога ще предложите на НС?“, заяви още Аталай. Според него, ако и този път се смесят решения на МС и премиерът да не носи отговорността за развитието на енергетиката и да не вземе Министерство на енергетиката решение как и по какъв начин ще се развиват газовите тръби и ще се намалят емисиите, няма развитие за в бъдеще на сектора. „Колеги, това е последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България. На кой, как и по какъв начин му изнася е отделен въпрос. Трябва да направим всичко възможно, щом Костов затвори „Син поток“, щом премиерът затвори „Южен поток“, щом г-н Николов казва, че руските ни партньори ни имат доверие, поне да ни доставят газ през „Турски поток“, обясни още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране

30 Ноември 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му достатъчно години, може би вече десетилетия се слуша за полезни проекти, които се оказват полезни за друга държава. „Така беше с онзи безумен проект Бургас – Александруполис. Слава Богу ,че не се реализира. Така беше с „Южен поток“, обясни Симеонов. Според него не е било по-различно и с проекта АЕЦ „Белене“. "Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България от гледна точка на това, че не са били обвързани с приходи за страната ни““, допълни още Симеонов. Той посочи, че преминаването на газопровод през България не е в интерес на страната. По думите му ще бъде в интерес на страната, ако носи приходи. Лидерът на НФСБ обясни, че иска да бъде убеден, че този газопровод, ще носи полза на държавата от гледна точка на газовите количества, които ще преминават към Западна Европа.
Симеонов обърна внимание, че газовият хъб няма хранилище, което означава да си купиш автомобил без резервоар. Според него много по-перспективно е изграждането на LNG терминал и ускоряването на проучването за добив на газ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки

Жельо Бойчев, БСП: Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки

30 Ноември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки и това трябва да бъде подкрепено от изпълнителната власт. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му интерконекторът с Гърция е доникъде. Той обърна внимание и на връзките със Сърбия и Румъния. „Така че за мен има смисъл от воденето на тази дискусия, ако бъде подкрепена от активни действия от страна на изпълнителната власт“, допълни още Бойчев. Той призова този потенциал за пореден път да не бъде пропилян. „Това е изключително важен въпрос, касаещ националните интереси. Разбира се, в стратегията са записани някои неща, всички ги говорите“, обясни народният представител от ПГ на „БСП за България“. По отношение на записаното в стратегията, че България запазва своето стратегическо място на газовата карта на Европа, Бойчев заяви: „Преди да пристъпим към гласуване да си припомним няколко неща. До момента всичко, което сепострои, ни заобиколи. Всичко, което се построи като газова инфраструктура, ни заобиколи“, подчерта Бойчев. Според него трябва да се види как и по какъв начин се успява да се защити националния интерес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ:  България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни

Валентин Николов, ГЕРБ: България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни

30 Ноември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. България съумя да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната ни. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на дебатите по промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Валентин Николов изграждането на инфраструктурата около газов хъб „Балкан“ ще има голяма възвращаемост на база таксите, които ще се формират при транзита на газ в Европа. По думите му България е съумяла да не нарушава европейското законодателство и да направи всичко възможно газът да не заобикаля страната. „Ние не разчитаме само на един източник. Още от кризата през 2009 г. със спирането на газа през Украйна, ние вече изградихме една интерконекторна връзка с Румъния, направихме тръба към Турция и реверсивна връзка с Гърция. В момента в процедура към Гърция, продължава и проекта за свързаност със Сърбия. Слава Богу и в стратегията е заложено, че ние трябва да имаме и други източници“, допълни още Николов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 130  народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 130 народни представители започна пленарното заседание

30 Ноември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 130 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Необходимите за кворума депутати са 121.
По програма народните представители трябва да разгледат промените в Енергийната стратегия на България до 2020 г. По тази причина в пленарна зала е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г.

Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г.

30 Ноември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа проекторешение за промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Стратегията е озаглавена „За надеждна, ефективна и по-чиста енергетика“. Промените в документа са свързани с газов хъб „Балкан“ и създаване на концепция за изграждането му. За развитие на конкурентен пазар на природен газ, в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, ще бъдат предприети действия за реализиране на концепция за изграждане на газоразпределителен център (хъб) на територията на България. Концепцията е в синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор и в пълно съответствие с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, в посока подобряване сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Освен разширение съществуващата газова инфраструктура, с цел осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяването на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса. Реализацията на концепцията ще допринесе за запазване на ролята на България на газовата карта на Европа, запазването на страната ни като основна държава, осигуряваща входни количества и търговия на природен газ и обезпечаване на сигурността на доставките на природен газ, не само за България, а и за Европа и региона.
На вниманието на депутатите се поставя и проекта за ратифицирането на Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Канада. Споразумението утвърждава отношенията между ЕС и Канада като стратегически партньори чрез създаване на необходимите предпоставки за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в целия спектър от теми, формиращи дневния му ред. То е подписано на Срещата на високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и е одобрено от Европейския парламент на 15 февруари 2017 г. Отделни негови части се прилагат временно от 1 април 2017 г., защото е споразумение от смесен тип. Пълното им влизане в сила ще се осъществи след приключване на процеса на ратифицирането му и съответни други вътрешни процедури във всички държави членки на ЕС.
В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В контрола ще участват 9 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, на здравеопазването Кирил Ананиев, на земеделието Румен Порожанов, на околната среда Нено Димов, на правосъдието Цецка Цачева, на образованието Красимир Вълчев и на културата Боил Банов.
В днешния ден ще заседават три парламетнарни комисии. Социална комисия ще обсъди на второ четене общия законопроект за личната помощ. Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще изслушва министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с Доклада на Европейската комисия за оценка на напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
Предвижда се още изслушване на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР 2014-2020 г.).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.