НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Банев остава в ареста

Николай Банев остава в ареста

18 Април 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд реши Николай Банев да остане в ареста, предаде БТВ. След 6 месеца престой зад решетките срещу Банев са събрани нови доказателства. Има разпитани нови свидетели, както и направени две експертизи. Те доказват ролята му в организирана престъпна група, начина на източване на предприятията, както и за незаконно използване на парични средства от Банев. Жалбата на защитата е основателна, но само частично, обясни съдът. Освен това Банев има парични средства да се укрие и да извърши друго престъпление, както и да окаже влияние върху неразпитаните свидетели. Стана ясно и че Евгения Банева ще стартира изборната си кампания другата седмица. Това каза адвокатът й Христо Ботев. Ако не й бъдат осигурени интернет и възможност за срещи с избиратели, ще се поиска изменение на мярката за неотклонение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

19 Февруари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста, реши след двучасово заседание Апелативният специализиран съд, предаде БНР. Според магистратите срещу нея са събрани достатъчно доказателства, че тя заедно със съпруга си Николай Банев и майка му - Мария Банева, от 2009 до 2018 година е била част от организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и заедно са изпрали над един милион лева. В мотивите си те записаха и че - ако бъде пусната на свобода, Банева може да се укрие или да извърши друго престъпление.
Със същите аргументи - отказ за по-лека мярка да неотклонение, получи и Николай Банев - и от първоинстанционния Наказателен съд, и от Апелативния спецсъд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева

Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева

19 Февруари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният апелативен съд гледа мярката на Евгения Банева, предаде Нова телевизия. Миналата седмица съдът я остави в ареста, тъй като счете, че има възможност, ако бъде пусната на свобода, да се укрие или да извърши друго престъпление. А преди последното съдебното заседание Банева коментира желанието си да се кандидатира за евродепутат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

13 Февруари 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Евгения Банева остава в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд, предаде Нова телевизия. Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й. „Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.
Тя коментира информацията, че е водела контакти с близки от килията. „Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28 декември при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон „пълен тараш“ беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил „Рамбо“, заяви Банева.
Тя обясни, че при при обиска в килията ѝ нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“. „Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.
Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това. „Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа й също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева. Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискана по общия ред, а не по здравословни причини. Прокурорът обясни още, че ако Банева поиска да води кампанията си от килията ще й бъде осигурен достъп и прокуратурата няма да й пречи.
Заседанието на Специализирания съд беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите ѝ да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека.
От 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният специализиран съд му отказаха.
Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Банев окончателно остава в ареста

Николай Банев окончателно остава в ареста

7 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд остави в ареста Николай Банев, предаде бТВ. Според магистратите има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление, въпреки че има чисто съдебно минало. Те изразиха опасение, че обвиняемият може да повлияе на свидетелите.
Съдът изброи имената на десетки свидетели, дали показания срещу Николай и Евгения Баневи.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

Специализираният наказателен съд остави Николай Банев в ареста

1 Февруари 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд реши да остави Николай Банев в ареста, предаде бТВ. Преди два месеца той и съпругата му бяха обвинени в данъчни престъпления и пране на пари. Банев си е разменял телефонни съобщения с децата си, жена си и майка си от килията, стана ясно днес в съда. Най-важното според обвинението е, че телефонът на Евгения Банева още не е намерен. Семейството се е свързвало дори с обществени фигури в Русия, твърдят прокурорите. „Постоянно си пишат и комуникират, уговарят са за реда на делото, как да започнат медийна атака, хибридна война. Чува се с децата си, които са разбрали, че се уговарят с майка си да заминат за Русия да търсят политическо убежище”, посочи прокурор Мария Дойчева. Николай Банев е контактувал с майка си, която е на свобода и, според обвинителите, е трябвало да оказва влияние на свидетели. „В общи линии, нещата звучат по следния начин - трябва да се предприеме кампания, активна. Да се разговаря със свидетели, да се срещнат във връзка със съответните дружества хора, които имат отношение към тяхното управление, за да може показанията им да са по-различни от тези, които са към настоящия момент", обясни прокурор Калин Стоилов. Николай Банев не успя да говори пред журналисти. Според защитата, за двата месеца прокуратурата не е събрала нови доказателства за вината на Банев и не е приключила с разпитите на свидетелите. От своя страна, адвокатите показа много съдебни решения, които, според тях, оборват тезата на обвинението за участие на Баневи в организирана престъпна група. "Стига с тия телефони. Това ли е най-важното нещо? Вие разбирате ли, че всеки бяга от същината, за да хвърля фойеверки. Има ли доказателства за извършени престъпления или не? Значи, дойде им дюшеш тоя телефон!", коментира адв. Христо Ботев. Майката на Банев категорично отрече да се е чувала със сина си. Арестът ще бъде обжалван от защитата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

Прокурор Иван Гешев: В килията на Николай Банев беше открит телефон в кутия от натурален сок, с който е водена комуникация с руски лобисти

7 Януари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. В килията на Николай Банев беше открит телефон, с който е водена комуникация с руски лобисти. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Преди няколко дни в килията на Николай Банев в кутия за натурален сок беше намерен телефон, какъвто той няма право да притежава. След като се направи експертиза, се видя негова комуникация с руски лобисти, с която се предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси. Така той ще иска политическо убежище в Русия. За мен това е предателство към собствената държава“, заяви Гешев.
Той посочи, че телефонът е намерен от служители на Министерството на правосъдието преди десетина дни. „Направена е експертиза – говорено е с руски граждани, обещавана му е защита от руски адвокати, както и хибридна война и медийна кампания в Русия в защита на неговото репресиране. Обсъждана е и медийна атака срещу прокуратурата, като се споменава името на конкретен известен български журналист, който да я започне. Но за нас е очаквано, защото засегнахме интереси за стотици милиони. И този отговор ще е медиен, политически - ще има всякакви атаки. Но ние правим това, което хората очакват - справедливост“, каза още той.
Гешев обясни, че прокуратурата ще внесе обвинителни актове, но съдът е този, който решава какво ще се случи. „Имаше по делото доказателства, че при определен момент е имало 1 млн. лв. в Швейцария. Сезирали сме максимално бързо съответните швейцарски власти. Днес ще уведомим министъра на правосъдието Цецка Цачева с доказателствата, с които разполагаме, и смятаме, че те ще й бъдат полезни. Благодарим на Министерството на правосъдието за съдействието“, заяви той. Гешев уточни, че по делото предмет на разследване са четири предприятия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста

13 Декември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният спецсъд отхвърли жалбата на Николай и Евгения Баневи и ги остави за постоянно в ареста. Решението на съда е окончателно, предаде БНТ. Баневи са обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв, както и още няколко престъпления, сред които организирана престъпна група, длъжностно присвояване и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
Николай Банев определи разследването срещу него, съпругата му Евгения и майка му като селска вечеринка. И отрече възможността в международна банка, която е на борсата в Лондон, да може някой да вкара 600 милиона евро - изпрани пари. Всичко това Банев определи като пълен смях. На въпроса защо се е стигнало до тук, той препрати журналистите да потърсят отговор от властта.
Бизнесменът призова обществеността да следи как прокуратурата ще докаже обвиненията срещу тях. Той отбеляза, че в 123-те тома по делото няма негов или на съпругата му подпис срещу нито един лев, с който по някакъв начин е злоупотребено.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

12 Декември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, предаде БНР.
Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.
В четвъртък, 13 декември, Николай и Евгения Баневи ще се изправят пред апелативния спецсъд, за да обжалват наложеното им от първата инстанция "задържане под стража".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства

Прокурор Иван Гешев: Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства

9 Декември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако на Баневи не им бъде наложена мярка „задържане под стража“, може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев в „Събуди се“ по Нова телевизия. Той допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото, за да се покаже профилът на семейство Баневи.
По думите му самият факт, че те контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от „задържане под стража“ означава тези пари да заминат някъде.
„Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт“, каза Гешев.
По думите му набирането на доказателство е труден процес. Той посочи, че привличането на Цветан Василев като обвиняем също е било трудно. „Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари“, допълни Гешев и обясни, че става въпрос за Банев. Прокурор Гешев заяви, че е поискано тези сметки да бъдат запорирани.
Попитан дали има сценарий, в който семейство Баневи получават условна присъда, Гешев отговори: „Те са обвинени за пет различни престъпления“, каза той уточни, че няма как да бъдат осъдени за условни присъди. „Не позволява законът тази опция. Позволява да бъдат оправдани. „Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси“, допълни още Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Семейство Баневи остава в ареста (ОБЗОР)

Семейство Баневи остава в ареста (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления. Според семейство Баневи обвиненията спрямо тях си абсурдни. Двамата поискаха да им бъдат наложени по- леки мерки за неотклонение, като напомниха, че от месец и половина са разделени от трите си деца. От Прокуратурата бяха категорични, че поради огромния финансов ресурс, с който семейство разполага, ако бъдат пуснати на свобода ще напуснат страната. В съдебната зала стана ясно, че сред 15- те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай. Двамата бяха предадени от френските власти на българските на Летище „София“. За Баневи беше издадена европейска заповед за задържане. На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.
На Баневи ще бъдат повдигнати обвинения за: ръководене на организирана престъпна група; длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; избягване на плащане на данъци в размер на 231 052 лв. като управляващи на „Полимери“ АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“ АД; пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили. Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обяви, че в корпоративната резиденция на семейството са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаси и патрони. Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство.
Евгения и Николай Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи

7 Декември 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Специaлизираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Евгения и Николай Баневи по обвинение в пране на близо 1 милиард лева и още шест престъпления, предаде БНР. По-рано пред Специaлизирания наказателен съд те нарекоха обвиненията си абсурдни и поискаха да им бъдат наложени по- леки мерки за неотклонение, като напомниха, че от месец и половина са разделени от трите си деца. От прокуратурата пък бяха категорични, че поради огромния финансов ресурс, с който семейство разполага, ако бъдат пуснати на свобода ще напуснат страната. В съдебната зала стана ясно, че сред 15- те свидетелствали за дейността на фамилията е и първородният син на Николай Банев, който също се казва Николай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Евгения и Николай Баневи

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Евгения и Николай Баневи

7 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража Евгения и Николай Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Заседанието по мерките за неотклонение ще се проведе в 15.00 часа днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецпрокуратурата ще повдигне на семейство Баневи обвинение за 7 престъпления (ОБЗОР)

Спецпрокуратурата ще повдигне на семейство Баневи обвинение за 7 престъпления (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи и ще им повдигне обвинение за 7 престъпления. Двамата бяха предадени от френските власти на българските на Летище „София“. За Баневи беше издадена европейска заповед за задържане. На 21 ноември апелативният съд в Екс ан Прованс, Южна Франция, разреши екстрадицията на Баневи, а миналата седмица стана ясно, че те няма да обжалват решението на съда.
На Баневи ще бъдат повдигнати обвинения за: ръководене на организирана престъпна група; длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; избягване на плащане на данъци в размер на 231 052 лв. като управляващи на „Полимери“ АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“ АД; пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили. Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обяви, че в корпоративната резиденция на семейството са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаси и патрони. Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство.
Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: В корпоративната резиденция на Баневи са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаса и патрони

Прокурор Мария Дойчева: В корпоративната резиденция на Баневи са намерени незаконно притежавани 100 боеприпаса и патрони

6 Декември 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. При претърсването на така наречената от тях корпоративна резиденция, според нас и свидетели по делото, жилище за живеене, са намерени над 100 бройки боеприпаси и патрони. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обвиняемата Банева няма разрешително за притежание на такива, а обвиняемият Банев е с отнето такова, тъй като е обвиняем за закана с убийство по дело подсъдно на Софийска района прокуратура“, обясни тя. По думите й като първоначално привличане Специализираната прокуратура е имала доказателства за присвояване на 1, 5 млн. от „Полимери“. „Нови са избягването на данъчни престъпления в Елма „Троян“ на стойност 2,5 млн. лв. Ново и е и прането на пари“, коментира още наблюдаващият делото прокурор.
„По открити данни на Уикипедия, този кръг, който описваме е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г. да не са 2/3, и 1/3 да е, нищо от това в момента не работи. Факт е, че да се стигне до това, много хора не са си вършили работата. Много хора са си загубили работата, има хора, които са се самоубили в Троян, за това, че са си изгубили работата. Въпросът е, че Специализираната прокуратура сега си върши работата“, обясни още зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него механизмът за източването на парите от предприятията е прост. „Приватизира се собствеността на предприятието, влиза и са взема всичко налично в касите, лека полека парите влизат в офшорни сметки, след това предприятието произвежда нещо, но печалбите влизат в лични сметки. Дружеството започва да изкъсва, всичко като актив, по различни начини отива към тези лица“, поясни той. „Утре ще се внесе искане до Специализирания наказателен съд за задържане под стража на семейство Баневи“, обяви зам.-главният прокурор. „Искам да благодаря на френските власти, които показаха как действа правосъдието в България и ЕС и колко бързо може да се приложат определените процедури. Надявам се това да се случи и с Турция“, каза той, като уточни, че след като минат административните процедури Димитър Желязков също ще бъде предаден.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Има оплаквания от работници на семейство Баневи, че са били бити и пред домовете им са оставяни карамфили

6 Декември 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Това, което мога да кажа, че е имало сигнали на ниво Районна прокуратура - за телесни повреди и действия срещу техни работници. Оплаквания, че са били бити и че са им оставяни карамфили пред домовете. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос дали от 2005 година насам семейство Баневи имат обвинения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези деяния в случай, че се докажат са към компетентността на Районна прокуратура и Районен съд“, уточни той. „Констатирани са няколко досъдебни производства, които са данъчни престъпления, които са били висящи до този момент. Ние сме ги изискали и тези, които сметнем, че има „хляб“ в тях ще ги присъединим към това производство“, посочи Иван Гешев. „Това е една дейност, която продължава от 13 години, ако това се докаже, говорим за десетки-стотици деяния, които перманентно са извършвани в този период“, коментира още заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: Организираната престъпна група на семейство Баневи е действала от 2005 година до привличането им като обвиняеми

Прокурор Мария Дойчева: Организираната престъпна група на семейство Баневи е действала от 2005 година до привличането им като обвиняеми

6 Декември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Според Прокуратурата организираната престъпна група на семейство Баневи се сформира септември месец 2005 г. и действа до привличането на лицата в качеството им на обвиняеми до 22 октомври 2018 г. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента е повдигнато обвинение на Николай Банев като ръководител, Евгения Банева и Мария Банева за участници, като има и други неустановени към момента лица“, обясни тя. „Когато се съберат достатъчно доказателство за участието на други лица те ще бъдат привлечени и посочени поименно“, посочи наблюдаващият прокурор. Мария Дойчева обясни, че все още няма предоставени документи от френските власти, но такива се очакват.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група

6 Декември 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Майката на Николай Банев ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента освен Евгения и Николай Баневи като обвинена е призована и привлечена към наказателна отговорност и майката на г-н Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите най-вероятно ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция“, поне такава е тяхната насока. Нейната роля е като участник в организирана престъпна група“, обясни още той.
Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева каза, че майката на Николай Банев е управлявала множество дружества от холдинга. „Тя е разпореждала и е вземала пари от касите и в „Полимери“, продала е кран в много неизгодни условия на тежка индустрия, парите са били присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието. Тя е активен участник в прането на пари“, каза тя, като посочи, че до тези обвинения се е стигнало, след като са били прегледани документи на фирмите.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Обвиненията на Николай Банев са в 5 пункта, сред които пране на пари в размер над 1 млрд. лева

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Обвиненията на Николай Банев са в 5 пункта, сред които пране на пари в размер над 1 млрд. лева

6 Декември 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Предстои Николай Банев да бъде привлечен като привлечен по обвинение в пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента към наказателна отговорност е привлечена г-жа Банева, като и е предявено конкретизирано обвинение“, обясни той. „В момента тече предявяване на актуалните прецизирани обвинения на Банев. Те са в 5 пункта“, обяви Гешев. „За длъжностно причисляване, придобил гражданство с източване на 4 предприятия, „Елма Троян“ , Полимери, Топлофикация-Казанлък, Химически завод -Панайот Волов“, посочи Иван Гешев. „Щетата, причинена от това длъжностно причисляване и данъчните престъпления, за които са привлечени като обвиняеми е над 90 млн. лв.“, заяви зам.-главният прокурор. „За да бъда по-точен 589 800 евро, които са констатирани, че се намират в офшорни сметки в дружества контролирани от тези лица, извън територията на Република България. От компетентните власти на тези държави е предявено те да бъдат запорирани. Работим е тази посока“, поясни Гешев. „Отделно има обвинения и за притежание на незаконни боеприпаси и за организирана престъпна група“, каза още зам.-главният прокурор.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура ще поиска  постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи

6 Декември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест спрямо Евгения и Николай Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Днес на летище София задочно обвинените в пране на пари Евгения и Николай Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от СП Европейска заповед за задържането им.В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение.
Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер:
- За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група / чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;
- За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;
- За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;
- За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;
- За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/.
На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“

6 Декември 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище „София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Баневи бяха арестувани на 26 октомври в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ АД. Те са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. От Специализираната прокуратура обясниха, че парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от тях имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември

Главният прокурор Сотир Цацаров: Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември

5 Декември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Връщането на сем. Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия - ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане, заяви Цацаров. „Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, добави Цацаров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура

Президентът Румен Радев: За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура

31 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Според мен, за да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и политическия периметър на управляващите“, коментира Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Арестите на олигарси са прах в очите на хората и европейските партньори - ако ще правим нещо за народа, трябва ревизия на Прехода

Корнелия Нинова, БСП: Арестите на олигарси са прах в очите на хората и европейските партньори - ако ще правим нещо за народа, трябва ревизия на Прехода

30 Октомври 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Арестите на олигарси са прах в очите на хората и европейските партньори - ако ще правим нещо за народа, трябва ревизия на прехода. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На семейство Баневи е повдигнато обвинение за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. Кой управлява в този период? Какво е правил от 2009 до 2018? Присвояване и данъчни престъпления 2010 и 2011 г. – къде са политиците от този период? Къде е председателят на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, който е трябвало да следи какво се случва с тези приватизирани предприятия. За награда за това, че си е затворил очите, той днес е министър – същият този човек. Кого залъгват? Да, добре всеки нарушил закона да отива, където му е мястото, но или ще бъде принципно и ще се стигне до дъно, или всичко друго е прах в очите на хората и на партньорите ни. За нас да се стигне до истината означава не само тези хора, които са крали и присвоявали, и онези които са им ги дали“, допълни лидерът на БСП.
„Всички, независимо от цвета им, няма наши-ваши, които са нарушавали законите и крали по време на Прехода и сега, трябва да носят отговорност с пълната сила на закона“, каза Нинова. Според нея ситуацията днес прилича на картина от миналото. „2010 г. октомври снимаха и ни показваха от хеликоптери палати на олигарси, с басейни, с градини, с невероятно богатство. Какво се случи от 2010 г. досега? Станахме пак октомври 2018 г., за да ни показват същите палати на същите олигарси, само че сега снимани отвътре. Ще чакаме ли още 8 години да се случи нещо? Не е ли това имитация на борба с олигарсите на прехода? Защото от 2010 г. досега управлява Бойко Методиев Борисов“, обясни лидерът на БСП.
„Как да сме убедени, че това е истинско желание за борба с олигарсите и с модела на Прехода, след като на едните повдигаш обвинение и търсиш отговорност, на Кирил Домусчиев му вкарваш специален закон, за да му опростиш дълговете. На Гергов му даваш 43 млн. лв. за Дупката във Варна, къде е принципът в тази работа? Това ли ви е борбата с олигархията и с прехода?“, коментира още Нинова.
„Това е имитация, изборен подход, както искате го наричайте: прах в очите на хората и на европейските ни партньори. Обърнете внимание – чакаме мониторингов доклад следващия месец. Това не го правят за българи, това го правят за пред чужденците, защото идва доклад. Ако ще правим нещо за хората и за народа – ревизията на Прехода изисква според нас – разграждането на този модел, за нас той е политико-олигархичен. Ще повярваме и ние ще работим за това да сложим край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици, защото не е луд който яде баницата, а който му я дава“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи, а държавата е ощетена с половин милион лева (ОБЗОР)

Парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи, а държавата е ощетена с половин милион лева (ОБЗОР)

28 Октомври 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Парите от „Полимери“ АД са отивали в офшорки на семейство Баневи и по този начин предприятието е било източвано. Общият размер на присвоеното от семейство Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а нанесената за държавата щета е половин милион лева. Това стана ясно по време на брифинг в Специализираната прокуратура. Семейство Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани в петък сутринта в град Ница, са с повдигнати обвинения за престъпно сдружаване за периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. Обект на разследване са и други предприятия на Баневи, сред които „Елма-Троян“ и завода в Костенец, който е продаден на КТБ през 2012 г.
Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обясни, че източването на предприятието е ставало като парите от продаваните в чужбина стоки се превеждали не на сметката на завода, а към сметки на фирми, контролирани от фамилията Баневи, както и чрез взимане на пари на ръка от касата на завода. Доказателствата са открити в офиси на Баневи и особено в дома им в София. В „имението“ на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките използвани за източване на предприятия и много ценности, а сигналът за престъпната им дейност е получен от сигнализираща справка на ГД „Национална полиция“ миналия месец. Прокурор Дойчева допълни, че след започване на работата на прокуратурата по случая са били изискани всички спрени, висящи в страната дела по този случай.
Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. „Терминът, който употреби един колега, е обезкостяване. Може би това нагледно на жаргон онагледява цялата ситуация, от първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата не е обвързала това по никакъв начин, с какъвто и да е контрол последващ, нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тези предприятия, нито дали ще се увеличават работни места, абсолютно нищо. Някой ти подарява едно предприятие“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.
На въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие „Полимери“ прокурор Гешев заяви, че за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна престъпна дейност Специализираната прокуратура трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела. Гешев обясни още, че не може да носи отговорност за чужди действия. Според него Специализираната прокуратура си върши работата както трябва и не може да носи отговорност за някой, който не си е свършил работата или е трябвало да си свърши работата.
Междувременно в писмо семейство Баневи, които преди два дни бяха арестувани в Ница, отрекоха да са се крили и да притежават имение във френския град. Те остро възразяват срещу начина, по който са били арестувани в момент, в който с трите си деца са били на път за София. Те твърдят, че след арестуването им децата са оставени безпризорни на летището почти без пари, а вече 3 дни са без надзор в наетата от родителите къща, където са успели да се върнат. От писмото става ясно, че адвокатите на семейството ще внесат възражения по обвиненията на Специализираната прокуратура.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Ивайло Иванов, СДВР: Имението на сем. Баневи беше много добре укрепено

Старши комисар Ивайло Иванов, СДВР: Имението на сем. Баневи беше много добре укрепено

28 Октомври 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Имението на сем. Баневи беше много добре укрепено. Това каза директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов по време на брифинг в Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В конкретния случая ние изпълнявахме постановление на Специализираната прокуратура по оказване на оперативно-охранително обезпечение. С наши сили беше извършено проникването на имението на сем. Баневи. Това е действително един много добре укрепен обект. Наложи се да използваме нашия специализиран сектор „Кобра“. Това е едно много голямо имение, много голямо по площ, имаше и много добре укрепени помещения“, обясни той. „Действително едната брава по наша информация струва 800 лева. Тя беше изключително трудно за отваряне – ключарят няколко часа се мъчи. Именно зад тази врата бяха въпросните документи и ценности“, каза още старши комисар Иванов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата за нещо, което някой е трябвало да направи в предишен момент

Прокурор Иван Гешев: Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата за нещо, което някой е трябвало да направи в предишен момент

28 Октомври 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата за нещо, което някой е трябвало да направи в предишен момент. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с множество журналистически въпроси, свързани с това защо чак сега се предприемат действия по случая „Полимери“, Гешев обясни: „Не мога да нося отговорност за чужди действия. Аз съм част от държавата и Специализираната прокуратура си върши работата както трябва. Не може да носи отговорност за някой, който не си е свършил работата или е трябвало да си свърши работата. Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата за нещо, което някой е трябвало да направи в предишен момент. А въпросът с политическа отговорност е към политиците“.
Той обясни, че при първата вълна на масовата приватизация не се е търсила отговорност на този, който купува предприятието дали го развива и инвестира в него. „Ако част от тези дружества, които ние сега оценяваме, бяха оставени да работят, а не бяха нарязани, десетки хиляди работници щяха да имат какво да работят и нямаше да заминават към други страни“, каза още Гешев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: В имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия

Прокурор Иван Гешев: В имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия

28 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. В имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие „Полимери“, прокурор Гешев заяви: „Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела. Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа“.
„Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат от нашите действия, ние сме открили тези документи скрити в бивш офис на сем. Баневи. Те ще са ни изключително полезни за разследване на делото“, обясни той. „В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности“, допълни Гешев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: Семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други, контролирани от тях дружества

Прокурор Мария Дойчева: Семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други, контролирани от тях дружества

28 Октомври 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други, контролирани от тях дружества. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг в Спецпрокуратурата по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна“, уточни тя.
Дойчева обясни, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества. „Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото“, обясни прокурор Дойчева.
Тя посочи, че дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. „Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация. Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител“, обясни още тя.
Обект на разследване са множество приватизирани предприятия, каза още прокуро Дойчева. „Обект на разследване са „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи“, уточни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни

Прокурор Иван Гешев: Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни

28 Октомври 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Спецпрокуратурата по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и по-точно неговото източване. Ситуацията, както я описват свидетелите и документите е следната: Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточни той. Прокурор Гешев благодари на всички служби за взаимодействията със Спецпрокуратурата.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Мария Дойчева: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева

Прокурор Мария Дойчева: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева

28 Октомври 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг в Спецпрокуратурата по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Освен за сдружението по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, на г-н и г-жа Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година", уточни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгения и Николай Баневи отрекоха да са се крили и да притежават имение в Ница

Евгения и Николай Баневи отрекоха да са се крили и да притежават имение в Ница

28 Октомври 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Евгения и Николай Баневи не са се крили. Семейството с трите деца съвсем легално е било на път за София, тъй като малките са във ваканция и са искали да я прекарат в България. Това се посочва в позиция на семейството, разпространена до медиите, във връзка с начина, по който е бил отразен арестът на Евгения и Николай Баневи. "Семейството не притежава „имение” в Ница. От есента е наета къща с цел трите по-малки деца да започнат да учат във Франция. Евгения и Николай Баневи не са се крили. Семейството с трите деца съвсем легално е било на път за София, тъй като малките са във ваканция и са искали да я прекарат в България", се посочва в съобщението.
"Пита се защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват. След ареста на родителите им, децата – най-голямата на 13 години, а двамата близнаци на 9, остават безпризорни на летището почти без пари. Защо е било нужно такова жестоко отношение към децата? Децата са вече 3 дни без надзор в къщата, където са успяли да се върнат. Защо е необходимо всичко това да се случва пред очите на децата и изобщо с тях? В Европейския съюз се проявява хуманност към всяко живо същество, а три деца са изоставени на улицата, безпомощни да се справят със ситуацията?", се пита в позицията.
От нея става ясно още, че възражения по обвиненията на Специализираната прокуратура ще бъдат внесени от адвокатите на семейството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведе брифинг във връзка с досъдебното производство и задържането на Николай и Евгения Баневи

София: Ще се проведе брифинг във връзка с досъдебното производство и задържането на Николай и Евгения Баневи

28 Октомври 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе брифинг във връзка с досъдебното производство и задържането на Николай и Евгения Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Информация ще бъде предоставена от заместника на главния прокурор Иван Гешев, директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, зам-председателя на ДАНС Николай Ненков и наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева от 14.00 часа в сградата на ул. „Черковна“ 90.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата започна досъдебно производство срещу Николай и Евгения Баневи за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари

Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата започна досъдебно производство срещу Николай и Евгения Баневи за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари

27 Октомври 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Прокуратурата започна досъдебно производство срещу Николай и Евгения Баневи за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Отправна точка на това досъдебно производство е „Полимери”- Девня, но се очаква в резултат на извършени интензивни действия по разследването на практика периметърът на фактите, които ще бъдат разследвани и обвиненията, които ще бъдат повдигани, да бъде разширяван и да обхване една доста по-голяма и по-цялостна икономическа дейност”, каза главният прокурор. По думите му към този момент е издадена европейска заповед за арест реализирано е задържането им от френските власти и предстои процедура пред френския съд с оглед изпълнението на европейската заповед за арест. Главният прокурор каза още, че докато тече европейската заповед за арест продължават претърсвания и изземване и анализ на документи и всички необходими действия по разследването, което няма да се ограничи само „Полимери”. Френският съд трябва да реши дали ще допусне екстрадирането им.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ (ОБЗОР)

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ (ОБЗОР)

27 Октомври 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
София. Завод „Полимери“ стана обект на разследване за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура извършиха претърсвания на адреси в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.
Разследването по случая тече от около 2 месеца и до момента към наказателна отговорност са привлечени 2 лица - семейство Николай и Евгения Баневи. Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Семейство Баневи бяха задържани в Ница в 08.50 часа местно време на 26 октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.
Основният обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“. Продължават претърсванията и други действия по разследването на случая както в България, така и във Франция.
„Има достатъчно данни за извършено престъпление след като някой е арестуван“, коментира вътрешният министър Младен Маринов. Той отказа да съобщи подробности, защото по думите му „и сега се извършват процесуално-следствени действия под надзора на специализираната прокуратура”.
Кога ще бъдат доведени в България ще реши френския съд след като бъдат предоставени всички документи от наша страна по механизма, който е за международна правна помощ, посочи министър Маринов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ (ОБЗОР)

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани в Ница във връзка с разследване за източване на завод „Полимери“ (ОБЗОР)

26 Октомври 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Завод „Полимери“ стана обект на разследване за данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура извършиха претърсвания на адреси в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.
Разследването по случая тече от около 2 месеца и до момента към наказателна отговорност са привлечени 2 лица - семейство Николай и Евгения Баневи. Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Семейство Баневи бяха задържани в Ница в 08.50 часа местно време на 26 октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.
Основният обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“. Продължават претърсванията и други действия по разследването на случая както в България, така и във Франция.
„Има достатъчно данни за извършено престъпление след като някой е арестуван“, коментира вътрешният министър Младен Маринов. Той отказа да съобщи подробности, защото по думите му „и сега се извършват процесуално-следствени действия под надзора на специализираната прокуратура”.
Кога ще бъдат доведени в България ще реши френския съд след като бъдат предоставени всички документи от наша страна по механизма, който е за международна правна помощ, посочи министър Маринов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“

Прокурор Иван Гешев: Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“

26 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. В Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Спецпрокуратурата във връзка със следствени действия в София и страната за разкриване на престъпления, свързани с приватизирания завод „Полимери“ АД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 321, ал. 6 от НПК за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. Към момента към наказателна отговорност задочно са привлечени 2 лица. Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“. Разследването е от около 2 месеца. От 1800 работници и 1800 семейства, в момента се изхранват 0 семейства“, уточни Гешев. По думите му към момента се провеждат претърсвания и други действия по разследването в България и във Франция.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани в град Ница тази сутрин

Прокурор Иван Гешев: Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани в град Ница тази сутрин

26 Октомври 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани в град Ница тази сутрин в 8.50 часа местно време. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура във връзка със следствени действия в София и страната за разкриване на престъпления, свързани с приватизирания на завод „Полимери“ АД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Задържани са след издадена от компетентните български власти европейска заповед за арест. Благодаря на компетентните френски власти, които в максимално кратък срок ни съдействаха“, уточни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместникът на главния прокурор Иван Гешев ще направи изявление във връзка с продължаващите следствени действия, свързани със завод „Полимери“

Заместникът на главния прокурор Иван Гешев ще направи изявление във връзка с продължаващите следствени действия, свързани със завод „Полимери“

26 Октомври 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с продължаващите следствени действия в София и страната за разкриване на престъпления, свързани с приватизирания завод „Полимери“ АД, днес в 15.00 часа на „Черковна“ 90 в столицата кратко изявление ще направи заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: В момента в завод „Полимери“ тече специализирана операция, не мога да дам повече информация

Министър Младен Маринов: В момента в завод „Полимери“ тече специализирана операция, не мога да дам повече информация

26 Октомври 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. В момента тече операция под ръководството на Специализираната прокуратура. Не мога да давам повече информация. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов за разследването на дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тече операцията. Предполагам, че колегите от МВР и Специализираната прокуратура ще информират, когато това е възможно“, посочи вътрешният министър. Попитан има ли лица, които се издирват, Младен Маринов коментира: „Наистина не мога да давам информация на този етап. Операцията е в ход“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД

Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД

26 Октомври 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Днес следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.