НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Обрешко Нечев, „Бюро по труда“ – Велико Търново: През последните месеци се наблюдава тенденция за по-голямо търсене на квалифицирани работници

Обрешко Нечев, „Бюро по труда“ – Велико Търново: През последните месеци се наблюдава тенденция за по-голямо търсене на квалифицирани работници

22 Ноември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Тенденция за по-голямо търсене на хора с работническа професия се наблюдава през последните месеци в района, обслужван от Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново. Това съобщи на пресконференция нейният директор Обрешко Нечев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му се търсят специалисти във всички области. „Не мога да ги назова конкретно, те са динамични, постоянно се променят, ежедневно обновяваме страницата в сайта на Агенция по заетостта, там са обявени конкретните позиции. Но ниските нива на безработица предполагат голямо търсене на работници и специалисти в нашия регион, равнището на безработица за община Велико Търново е два пъти по-ниско от средното за страната“, посочи Обрешко Нечев. Той допълни, че през есенния сезон е нормално да се увеличава входящия поток на регистрирани безработни, като те постепенно ще бъдат насочени и ще бъдат устроени на подходящи работни места.
Обрешко Нечев съобщи също, че 151 души са работили по програми и мерки за заетост през октомври в района на Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново. През месеца трима души са включени в програми и още 3 в мерки за заетост. В заетост по проект „Работа” са наети двама безработни, по проект „Нова възможност за младежка заетост” са наети 4 безработни младежи, по схема „Обучения и заетост” са наети на работа 5 безработни, а по схема „Обучения и заетост за младите хора” са наети на работа 3 младежи до 29 годишна възраст. Общо 24 младежи са работили по програма „Старт на кариерата”.
11 души са работили по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания”.
По Национална програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания са работили 13 души, като един е е включен през октомври.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обрешко Нечев, „Бюро по труда“ – Велико Търново: Средно трима души са се конкурирали за едно работно място през октомври

Обрешко Нечев, „Бюро по труда“ – Велико Търново: Средно трима души са се конкурирали за едно работно място през октомври

22 Ноември 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За едно работно място във Велико Търново средно през октомври са се конкурирали трима безработни. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново Обрешко Нечев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му данните са аналогични на тези от предходния месец. Към края на месец октомври остават свободни 320 работни места, което е с 20 по-малко от предходния месец. От тях 99 са на първичния трудов пазар, а 207 са по схеми от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”. 282 работни места са били заявени в дирекцията през октомври. Те са с 211 по-малко в сравнение с предходния месец. За община Велико Търново са били обявени 275 позиции, за Елена – 7, а в Златарица нито едно.
Заетите работни места за месеца са 244. Те са със 197 места по-малко от септември т. г. Заетите работни места на първичния трудов пазар общо за месеца са 224 места, при 429 за предходния месец. От тях 161 места са в частния сектор, 71 места са за хора с работническа професия, 49 - за специалисти, 104 - за лица без квалификация, 79 - в преработващата промишленост, 45 - в търговията и ремонта, 28 - в административни и спомагателни дейности, 15 - в здравеопазването и социалните дейности, 10 - в хотелиерството и ресторантьорството, и др.
Обрешко Нечев допълни, че заетите работни места по активни мерки за заетост са 3, а тези по програми – 17. От тях, 1 е по Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, 2 - по Програма за обучение и заетост на продължително безработни – компонент 2, 5 - по схема „Обучения и заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”, 4 - по схема „Младежка заетост”, 3 - по схема „Обучения и заетост за младите хора”, и 2 - по Проект „Работа”.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.