НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Работници от Пристанище Варна – Запад протестираха с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Варна: Работници от Пристанище Варна – Запад протестираха с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

22 Ноември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Работници от Пристанище „Варна – Запад“ протестираха с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Протестът на служителите в защита на трудовите, социалните и гражданските права бе организиран от синдикалната организация на КНСБ към Съюза на транспортните синдикати в България с председател Пенка Илиева. По обяд пред административната сграда на Пристанище Варна – Запад се събраха над 100 работници, които заявиха, че работят с опасни товари и редовно са обгазявани от девненските заводи, но това не е отразено в оценката за условията на труд. Присъстващите приеха декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, до министрите Росен Желязков и Бисер Петков, както и до президента на КНСБ Пламен Димитров. Освен за по-високи заплати, по-добри условия на труд и диалог, в декларацията се настоява още за разделянето на терминалите Варна – Изток и Варна – Запад. По-късно на пресконференция с журналисти изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ Петър Сеферов заяви, че е учуден от провеждането на протеста. „Всички социални решения, свързани с двата терминала, са вземани в дух на диалог и разбирателство. На последната среща на 6 ноември, на която присъстваха и синдикатите, ние ги уведомихме за предложението ни, свързано с 5% увеличение на основните заплати от 1 януари догодина и вдигане на някои от разценките по техни предложения, които няколко човека крият и не ги подписват. Това е дезинформиране на хората, създава се едно изкуствено напрежение. Опитват се да скарат едни работници с други“, посочи Петър Сеферов. По думите му средната работна заплата в предприятието е 1 288 лева. Петър Сеферов коментира и искането на протестиращите за разделяне на терминалите Варна – Изток и Варна – Запад, определяйки го като разбиване на едно от малкото работещи предприятия в областта. „Не знам кой и защо се опитва да го направи, но това не е в интерес нито наш, нито на работниците ни, нито на синдикатите ни“, посочи Петър Сеферов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Служителите на Пристанище „Запад“  организират протестен митинг в защита на трудовите, социалните и гражданските си права

Варна: Служителите на Пристанище „Запад“ организират протестен митинг в защита на трудовите, социалните и гражданските си права

22 Ноември 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Работниците и служителите от Пристанище „Запад“ ще проведат протестен митинг в защита на трудовите, социалните и гражданските си права. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалния съвет на КНСБ във Варна. Протестът ще се състои от 12.00 часа пред административната сграда на пристанището. От пресцентъра на пристанището изпратиха информация до медиите, в която се посочва, че основното месечно заплащане на работещите е увеличено с 20% през последните две години. Считано от 1 януари догодина предстои поредно увеличение средно с около 5% за работещите над 1 500 души, както и разговори за допълнително увеличение на възнагражденията на инженерния и средния ръководен състав. От 13.30 часа е плануван брифинг на ръководството на дружеството.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.