НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

19 Ноември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Вике по време на гостуването си във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя обобщи, че между двете страни има изградени много силни икономически връзки. „Над 400 фирми са представени на българския пазар, основно в сферата на услугите, повече от 100 имат производствени мощности в страната. Конкретно за Велико Търново имаме важни инвестиции в сферата на дървопреработването“, посочи Андреа Вике.
При посещението си в града тя коментира също, че Австрийската библиотека към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е своеобразен културен център, който дава възможност на студенти, преподаватели и граждани на старата столица за достъп до австрийска литература и допринася за изучаването на немския език. Н. Пр. Андреа Вике изрази радостта си от факта, че само два месеца след пристигането си в България като посланик има възможност да бъде в старопрестолно Велико Търново за „Деня на Австрия“. „Не се поколебах да приема поканата, защото австрийското посолство и Велико Търново са свързани с традиционно добри отношения от много години, австрийската икономика е представена във вашия град и областта от големи и успешни фирми, трябва да отбележим също и доброто сътрудничество в областта на образованието и културата“, посочи Андреа Вике.
Тя поздрави присъстващите ученици от великотърновски училища за избора да изучават немски език и им пожела успехи занапред. Пред младата аудитория, тя разказа интересни факти за Европейския съюз и за австрийското председателство на неговия Съвет.
По време на празника бяха представени възможностите за следване и частично обучение в Австрия, както и възможностите на катедра „Германистика и нидерландистика“ във Велико Търново. Пред учениците беше показана презентация на Кристина Цанева-Парцер на тема „Българите в Австрия. От Музея на градинарството и гурбетчийството в Лясковец представиха презентация за българите градинари в Австро-Унгарската империя.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проучват се възможностите за партньорство между Велико Търново и австрийския град Щайр

Проучват се възможностите за партньорство между Велико Търново и австрийския град Щайр

19 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново и австрийският град Щайр могат да установяват партньорство. Това стана ясно след среща между кмета Даниел Панов и посланика на Австрия в България – Нейно Превъзходителство Андреа Вике, съобщиха от пресцентъра на общината. Двамата разговаряха за различните сфери, в които двата града могат да работят съвместно – култура, туризъм, туристически услуги и атракции, опазване и популяризирана на културно-историческото наследство, образование, икономика и промишленост. Н. Пр. Андреа Вике пое ангажимент да инициира установяването на двустранни отношения, като ще бъдат разгледани и вариантите за други градове, близки по профил до Велико Търново. Даниел Панов запозна посланик Вике с богатото културно-историческо наследство на Велико Търново, многобройните културни събития и фестивали, съвременния облик на града като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователен и икономически център с много ниска безработица, силен инвеститорски интерес, рекордна раждаемост и увеличаващо се население.
Посочено бе и доброто партньорство между Община Велико Търново, Австрийското посолство, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Регионалния исторически музей и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Всяка година част от Коледния базар в парк „Марно поле“, създаден по модел на австрийките коледни градчета, е специален щанд за австрийски продукти. Старата столица е сред градовете, част от инициативата „Австрийски музикални седмици“, а през 2017 година един от концертите бе на крепостта Трапезица. На сериозен интерес се радва кампанията „Дни на Австрия във Велико Търново“, а във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ функционира една от трите австрийски библиотеки в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

19 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Област Велико Търново има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Австрия и австрийското посолство. Това каза областният управител проф. Любомира Попова в приветствието си по време на инициативата „Денят на Австрия във Велико Търново“, на който специален гост е Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че събитието се провежда във връзка с работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз (ЕС) (ЕС). Съгласно нея, всяка областна администрация в страната трябва да представи една от страните-членки на ЕС, като целта е да се наблегне на това, което ни свързва с тези страни, както и по-близък поглед върху културното им многообразие. Проф. Попова посочи, че изборът за гост не е бил труден на фона на изградените дългогодишни връзки и добри взаимоотношения с Република Австрия.
„Няколко факта, които потвърждават това решение са традициите, които създадохме по отношение на австрийските музикални дни, които вече са част и от културната програма във Велико Търново, също участието на Коледния базар в града с щанд, на който се предлагат австрийски продукти, инвестициите в региона и града, и не на последно място, работата на Австрийската библиотека към Великотърновския университет. Фокусът на работната среща е към вас, младите хора, за да видите колко общи неща ни свързват по отношение на музика, храна, традиции. Ще се обърнем към миналото, за да видим традициите в презентацията за българските гурбетчии, работещи в Австрия, ще обърнем поглед и напред към възможностите за обучение и реализация в Австрия“, каза областният управител пред събралите се ученици и студенти в сградата на Областната управа.
Тя допълни, че друг фактор, който е допринесъл в избора на представители на австрийското посолство, е поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Австрия, непосредствено след България. А това по думите й, свързва двете страни с общата им мисия за реализация идеите на председателството.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.