НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

19 Ноември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Вике по време на гостуването си във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя обобщи, че между двете страни има изградени много силни икономически връзки. „Над 400 фирми са представени на българския пазар, основно в сферата на услугите, повече от 100 имат производствени мощности в страната. Конкретно за Велико Търново имаме важни инвестиции в сферата на дървопреработването“, посочи Андреа Вике.
При посещението си в града тя коментира също, че Австрийската библиотека към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е своеобразен културен център, който дава възможност на студенти, преподаватели и граждани на старата столица за достъп до австрийска литература и допринася за изучаването на немския език. Н. Пр. Андреа Вике изрази радостта си от факта, че само два месеца след пристигането си в България като посланик има възможност да бъде в старопрестолно Велико Търново за „Деня на Австрия“. „Не се поколебах да приема поканата, защото австрийското посолство и Велико Търново са свързани с традиционно добри отношения от много години, австрийската икономика е представена във вашия град и областта от големи и успешни фирми, трябва да отбележим също и доброто сътрудничество в областта на образованието и културата“, посочи Андреа Вике.
Тя поздрави присъстващите ученици от великотърновски училища за избора да изучават немски език и им пожела успехи занапред. Пред младата аудитория, тя разказа интересни факти за Европейския съюз и за австрийското председателство на неговия Съвет.
По време на празника бяха представени възможностите за следване и частично обучение в Австрия, както и възможностите на катедра „Германистика и нидерландистика“ във Велико Търново. Пред учениците беше показана презентация на Кристина Цанева-Парцер на тема „Българите в Австрия. От Музея на градинарството и гурбетчийството в Лясковец представиха презентация за българите градинари в Австро-Унгарската империя.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия: Между 5000 и 6000 студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия

Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия: Между 5000 и 6000 студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия

19 Ноември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Между 5000 и 6000 хиляди студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия. Това каза по време на визитата си във Велико Търново Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя е гост в старата столица по покана на Областния управител проф. Любомира Попова във връзка с инициативата „Денят на Австрия“, която се организира съвместно с Австрийската библиотека във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. По думите й, във Виена българските граждани наброяват около 15 хиляди души. Тя посочи, че за обучението е необходимо владеене на немски език, но семестриалните такси за българите са същите като за австрийците, тъй като България е член на Европейския съюз.
Една от презентациите на събитието бе свързана с градинарите - гурбетчии в Австрия. „Спомням си ги, когато бях малка, майка ми купуваше зеленчуци от тях, защото бяха най-добрите. Те разговаряха с клиентите, имаха топло и отзивчиво отношение, обичаха работата си и бяха винаги любезни. Мисля, че и сега е така“, коментира посланик Андреа Вике.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

19 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Област Велико Търново има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Австрия и австрийското посолство. Това каза областният управител проф. Любомира Попова в приветствието си по време на инициативата „Денят на Австрия във Велико Търново“, на който специален гост е Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че събитието се провежда във връзка с работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз (ЕС) (ЕС). Съгласно нея, всяка областна администрация в страната трябва да представи една от страните-членки на ЕС, като целта е да се наблегне на това, което ни свързва с тези страни, както и по-близък поглед върху културното им многообразие. Проф. Попова посочи, че изборът за гост не е бил труден на фона на изградените дългогодишни връзки и добри взаимоотношения с Република Австрия.
„Няколко факта, които потвърждават това решение са традициите, които създадохме по отношение на австрийските музикални дни, които вече са част и от културната програма във Велико Търново, също участието на Коледния базар в града с щанд, на който се предлагат австрийски продукти, инвестициите в региона и града, и не на последно място, работата на Австрийската библиотека към Великотърновския университет. Фокусът на работната среща е към вас, младите хора, за да видите колко общи неща ни свързват по отношение на музика, храна, традиции. Ще се обърнем към миналото, за да видим традициите в презентацията за българските гурбетчии, работещи в Австрия, ще обърнем поглед и напред към възможностите за обучение и реализация в Австрия“, каза областният управител пред събралите се ученици и студенти в сградата на Областната управа.
Тя допълни, че друг фактор, който е допринесъл в избора на представители на австрийското посолство, е поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Австрия, непосредствено след България. А това по думите й, свързва двете страни с общата им мисия за реализация идеите на председателството.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.