НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

Н. Пр. Андреа Вике, посланик: Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори в България

19 Ноември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Вике по време на гостуването си във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя обобщи, че между двете страни има изградени много силни икономически връзки. „Над 400 фирми са представени на българския пазар, основно в сферата на услугите, повече от 100 имат производствени мощности в страната. Конкретно за Велико Търново имаме важни инвестиции в сферата на дървопреработването“, посочи Андреа Вике.
При посещението си в града тя коментира също, че Австрийската библиотека към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е своеобразен културен център, който дава възможност на студенти, преподаватели и граждани на старата столица за достъп до австрийска литература и допринася за изучаването на немския език. Н. Пр. Андреа Вике изрази радостта си от факта, че само два месеца след пристигането си в България като посланик има възможност да бъде в старопрестолно Велико Търново за „Деня на Австрия“. „Не се поколебах да приема поканата, защото австрийското посолство и Велико Търново са свързани с традиционно добри отношения от много години, австрийската икономика е представена във вашия град и областта от големи и успешни фирми, трябва да отбележим също и доброто сътрудничество в областта на образованието и културата“, посочи Андреа Вике.
Тя поздрави присъстващите ученици от великотърновски училища за избора да изучават немски език и им пожела успехи занапред. Пред младата аудитория, тя разказа интересни факти за Европейския съюз и за австрийското председателство на неговия Съвет.
По време на празника бяха представени възможностите за следване и частично обучение в Австрия, както и възможностите на катедра „Германистика и нидерландистика“ във Велико Търново. Пред учениците беше показана презентация на Кристина Цанева-Парцер на тема „Българите в Австрия. От Музея на градинарството и гурбетчийството в Лясковец представиха презентация за българите градинари в Австро-Унгарската империя.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия: Между 5000 и 6000 студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия

Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия: Между 5000 и 6000 студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия

19 Ноември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Между 5000 и 6000 хиляди студенти се обучават във висши учебни заведения в Австрия. Това каза по време на визитата си във Велико Търново Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя е гост в старата столица по покана на Областния управител проф. Любомира Попова във връзка с инициативата „Денят на Австрия“, която се организира съвместно с Австрийската библиотека във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. По думите й, във Виена българските граждани наброяват около 15 хиляди души. Тя посочи, че за обучението е необходимо владеене на немски език, но семестриалните такси за българите са същите като за австрийците, тъй като България е член на Европейския съюз.
Една от презентациите на събитието бе свързана с градинарите - гурбетчии в Австрия. „Спомням си ги, когато бях малка, майка ми купуваше зеленчуци от тях, защото бяха най-добрите. Те разговаряха с клиентите, имаха топло и отзивчиво отношение, обичаха работата си и бяха винаги любезни. Мисля, че и сега е така“, коментира посланик Андреа Вике.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново: Областта има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Република Австрия и австрийското посолство

19 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Област Велико Търново има дългогодишни традиции и отлично сътрудничество с Австрия и австрийското посолство. Това каза областният управител проф. Любомира Попова в приветствието си по време на инициативата „Денят на Австрия във Велико Търново“, на който специален гост е Н. Пр. Андреа Вике, посланик на Република Австрия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че събитието се провежда във връзка с работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз (ЕС) (ЕС). Съгласно нея, всяка областна администрация в страната трябва да представи една от страните-членки на ЕС, като целта е да се наблегне на това, което ни свързва с тези страни, както и по-близък поглед върху културното им многообразие. Проф. Попова посочи, че изборът за гост не е бил труден на фона на изградените дългогодишни връзки и добри взаимоотношения с Република Австрия.
„Няколко факта, които потвърждават това решение са традициите, които създадохме по отношение на австрийските музикални дни, които вече са част и от културната програма във Велико Търново, също участието на Коледния базар в града с щанд, на който се предлагат австрийски продукти, инвестициите в региона и града, и не на последно място, работата на Австрийската библиотека към Великотърновския университет. Фокусът на работната среща е към вас, младите хора, за да видите колко общи неща ни свързват по отношение на музика, храна, традиции. Ще се обърнем към миналото, за да видим традициите в презентацията за българските гурбетчии, работещи в Австрия, ще обърнем поглед и напред към възможностите за обучение и реализация в Австрия“, каза областният управител пред събралите се ученици и студенти в сградата на Областната управа.
Тя допълни, че друг фактор, който е допринесъл в избора на представители на австрийското посолство, е поемането на председателството на Съвета на ЕС от Република Австрия, непосредствено след България. А това по думите й, свързва двете страни с общата им мисия за реализация идеите на председателството.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.