НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Предпазването от вирусен хепатит А е възможно при спазване на добра лична хигиена

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Предпазването от вирусен хепатит А е възможно при спазване на добра лична хигиена

19 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Предпазването от вирусен хепатит А е възможно при спазване на добра лична хигиена чрез старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди хранене или обработка на храна, избягване на заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена, грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид, избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход и избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страни с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Бургас. „Специфична профилактика се осъществява с ваксина“, посочи още д-р Паздеров.
По думите му понастоящем ваксината срещу хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на Република България, като тя е препоръчителна. Нейното прилагане се препоръчва при деца над 2 годишна възраст, живеещи в райони с лоши санитарно-хигиенни условия, където се наблюдават чести епидемични взривове от хепатит А, при предстоящо пътуване в страна с лоши санитарно-хигиенни условия и чести епидемии от хепатит А, при хора работещи във вирусологични лаборатории, при хора, преболедували от друга форма на хепатит с тежко състояние на черния дроб, при хомосексуалисти или венозни наркомани, при хора, живеещи в области с висока честота на вирусен хепатит А, при хора, на които се налага често преливане на кръв и кръвни продукти поради някакво заболяване. На въпрос кои групи могат да се определят като рискови Паздеров отговори, че това са деца, прекарващи голяма част от времето си в детски заведения, персонал на организирани детски колективи, пътуващи до страни с лоши санитарно-хигиенни условия, военнослужещи на мисия в такива страни), затвори, институции за хора с умствени проблеми, хора, живеещи в съобщества (общежития, казарми и т. н.) само, ако в тях не се спазват добри хигиенни норми, хомосексуалисти, контактни на болни от хепатит А и др.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.