НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първите оборудвани линейки ще бъдат доставени до два месеца (ОБЗОР)

Първите оборудвани линейки ще бъдат доставени до два месеца (ОБЗОР)

19 Ноември 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Подписването на договорите за доставката на общо 280 нови линейки е първата реална стъпка към същинското изпълнение на проекта за обновяване и модернизация на Спешната помощ у нас. Стартирането и реализацията на този проект е водещ приоритет за мен и екипа ми, тъй като чрез него ние ще подобрим достъпа на гражданите до спешна медицинска помощ и ще извършим цялостна модернизация на системата на спешната помощ. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на официална церемония по подписването на договорите за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 280 броя нови линейки. От тях 185 броя са конструирани и оборудвани за превоз, мониторинг и първоначално лечение на пациенти, а другите 95 са за интензивно лечение. Всички те трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и медицинска апаратура.
Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Срокът за доставка на първите оборудвани линейки и по двата договора е до 60 календарни дни. Останалите трябва да бъдат доставени в срок до 120 дни от заявката на Министерството на здравеопазването, по график за следващите 3 години. Гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки, както и на медицинската апаратура и оборудване, е 5 години.
От Министерството на здравеопазването припомниха, че в конкурса за доставка на 400 нови линейки са постъпили общо 7 оферти по две от общо 4 позиции. След провеждане на процедура по реда на ЗОП фирмата „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД е определена за изпълнител по две от обособените позиции. За останалите две позиции, свързани с доставката на високопроходими линейки и такива 4х4, оферти не са постъпили при първоначалния етап на проведената процедура. В момента тече нов конкурс.
Изпълнителният директор на „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД Стоян Желев коментира, че за фирмата този договор е голяма отговорност, но мисли, че са от малкото фирми, които имат и професионалната, и организационната, и финансовата възможност да реализират правилно тази голяма обществена поръчка. По думите му договорът никак не е лесен, условията са изключително ангажиращи за изпълнителя, но имайки предвид огромната нужда в България от автомобили за спешна медицинска помощ, фирмата ще направи всичко по силите си, за да достави едни качествени продукти.
От своя страна министър Ананиев посочи, че в момента Системата за спешна медицинска помощ разполага с 651 линейки, разпределени в 28-те центъра за спешна медицинска помощ. Част от автопарка е амортизиран, но с реализацията на проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ ще бъдат подновени повече от 2/3 от автопарка.
На официалната церемония по подписване на договорите присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която поздрави екипа на здравния министър за наваксаното закъснение при реализацията на проекта. Тя изрази увереност, че и останалите поръчки, които предстои да бъдат обявени, както по отношение на доставката на още 120 линейки до предвидените 400, така и на останалите дейности, заложени в проекта, ще вървят гладко и ще има текущ напредък по изпълнението на целия проект. Тя подчерта, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ към настоящия момент договореността е 83%, 475 проекта са в процес на изпълнение, а 34% от средствата по ОПРР са одобрени за заплащане.
Закупуването на медицинските превозни средства е в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 23 октомври 2018 г. по Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).
Общата стойност на Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е 163 897 815,62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163 502 132,68 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: В процес на изпълнение са 475 проекта по програма “Региони в растеж”

Министър Петя Аврамова: В процес на изпълнение са 475 проекта по програма “Региони в растеж”

19 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. В процес на изпълнение са 475 проекта по програма “Региони в растеж”, а одобрени за плащане са 34%. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на подписването на договора за нови линейки, предаде репортер на Агенция “Фокус” . “Днешното подписване на договора дава старт на реалното изпълнение на един голям проект, който е важен за модернизацията на здравеопазването - реформата на спешната помощ. Проектът е на стойност 163 милиона. Договорът с управленския орган беше подписан на 23 октомври”, обясни министърът. "Аз ви поздравявам за усилията, които положихте да наваксате натрупаното закъснение. Вярвам, че с останалите поръчки, които предстоят да бъдат обявени всичко ще върви гладко, както и за доставката на още 120 линейки до предвидените 400, така и за останалите дейности в проекта", каза още тя.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще подпише договори за доставка на линейки за модернизация на спешната помощ

Министър Кирил Ананиев ще подпише договори за доставка на линейки за модернизация на спешната помощ

19 Ноември 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. В 10.00 часа в конферентната зала на Министерството на здравеопазването (ет. 4) министър Кирил Ананиев и изпълнителният директор на „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД Стоян Желев ще подпишат два договора за доставка на медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване, във връзка с реализацията на голям инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На церемонията ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. След провеждане на процедура по реда на ЗОП фирмата „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка на линейки по двете обособени позиции. Министерството на здравеопазването и „СОФИЯ ФРАНС АУТО“ АД ще сключат договор за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 95 броя линейки тип С, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура, и договор за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 185 броя линейки тип В, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура. Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Закупуването на медицинските превозни средства е в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-4.001-0001 от 23.10.2018 г. по Проект № BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).
Общата стойност на Проект № BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е 163 897 815,62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163 502 132,68 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.