НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК: Комисар Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава

ЕК: Комисар Мария Габриел, австрийският канцлер Курц и премиерите на Западните Балкани: Цифровизацията е мост, който ни сближава

19 Ноември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Виена. По време на юбилейния 15-ти Виенски икономически форум във Виена, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел проведе работна среща с премиери на Западните Балкани по покана на австрийския канцлер Себастиан Курц. В срещата за обсъждане на регионалното сътрудничество и европейската интеграция на държавите от региона участваха комисарят по регионалната политика Йоханес Хан и премиерите и на шестте балкански държави - на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.
Централно място в срещата на високо равнище зае въпросът за напредъка по основните приоритети на Цифровата програма за Западните Балкани, която беше предложена от българския еврокомисар и представена на Срещата на върха за Западните Балкани през месец май в София. Всички се обединиха, че цифровизацията е мост, който има силата да сближава и да служи като катализатор за модернизация на публичните услуги, икономиката, обществото.
„За няколко месеца превърнахме намерението в план за действие. Това е още един пример за регионално сътрудничество. Цифровата програма за Западните Балкани е факт и от усилията на всички ни зависи да продължим да вървим с ускорени темпове за нейното изпълнение. Регионално споразумение за роуминга, разгръщане на широколентовия достъп до интернет, засилване на киберсигурността, модернизация на публичния сектор и инвестиции в цифрови умения са пет стълба на програмата, които трябва да приложим с конкретни стъпки“, заяви по време на срещата българският еврокомисар Мария Габриел. Тя отбеляза също важността да се направи повече за стартъпите от региона, както и за малките и средни предприятия, и конкретно действие в тази посока е стартираната на Срещата на върха за стартъпите на 15 ноември Мрежа Startup Europe за Западните Балкани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Според Йоханес Хан едновременното приемане в ЕС на страните от Западните Балкани не е реалистично

„Макфакс“ (Македония): Според Йоханес Хан едновременното приемане в ЕС на страните от Западните Балкани не е реалистично

19 Ноември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Виена. Разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани е един от приоритетите на Брюксел, но кандидатурата на всяка държава от региона ще се разглежда отделно, според постиженията й. Това обясни европейският комисар по политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан на срещата във Виена, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Eдновременното влизане в ЕС на страните от Западните Балкани не е реалистично, подчерта австрийският политик, като същевременно допълни, че всички шест държави от региона имат перспектива за членство в Общността.
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц прие за официална работна закуска във Виена правителствените лидери на пет страни от Западните Балкани. В австрийската столица пристигнаха министър-председателите на Сърбия (Ана Бърнабич), Албания (Еди Рама), Босна и Херцеговина (Денис Звиздич), Косово (Рамуш Харадинай) и Черна гора (Душко Маркович). Освен тях на срещата във Виена присъстваха също европейският комисар за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, и Йоханес Хан. Премиерът на Македония Зоран Заев отмени участието си поради причини, свързани с работния му график.
На срещата във Виена бяха обсъдени европейската перспектива на страните от Западните Балкани, регионалното сътрудничество и двустранни конфликти. Австрия, която в момента е председател на Съвета на Европейския съюз, се представя като един от най-големите привърженици на членството в Общността на шестте страни от региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.