НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: МОН разработва стратегия за възпитателни дейности в училищата

Министър Красимир Вълчев: МОН разработва стратегия за възпитателни дейности в училищата

19 Ноември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Разработваме проектна стратегия за възпитателната работа. Възпитателната функция е неотделна част от образованието. В момента образователните институции осъществяват възпитателна дейност. В същото време обаче не сме дефинирали периметъра на тези възпитателни дейности. Сега с тази стратегия се опитваме да провокираме разговор. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция „Ценности и образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Образователният министър изтъкна, че се надява по време на дебатите да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, кои са инструментите и как въобще отделяме време за възпитателни дейности.
„Ефектите на образование са едни от най-важните за обществото, за развитието, за това как изглеждаме. Тези ефекти са дългосрочни и проникващи в обществените отношения. Добрата новина е, че имаме един набор от ценности, за които имаме обществен консенсус“, обясни той. Според него възпитателната дейност е едно непрестанно взаимодействие между семейство-училище, държава-семейство. „Част от въпросите в стратегията са за тези въпроси, за границите и възможностите на образователните институции за възпитанието на децата. До къде стигат границите на родителите. Ние търсим това ползотворно взаимодействие в името на детето“, обясни още Вълчев. „В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност“, коментира още министър Вълчев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: За следващата година сме предвидили 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма

Министър Красимир Вълчев: За следващата година сме предвидили 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма

19 Ноември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. На този етап за следващата година сме предвидили 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма, мислим да ги увеличим. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция „Ценности и образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дуалната форма на обучение трябва да се разширява, ние ще подпомагаме това със средства от държавния бюджет. За следващата година сме гласували такива средства за стипендии на ученици, които са включени в дуална форма на обучение. Предстои да стартираме проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Целта ни е да мотивираме повече деца да се включат с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование

Министър Красимир Вълчев: Целта ни е да мотивираме повече деца да се включат с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование

19 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция „Ценности и образование“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Образователната реформа в дуалното и професионалното обучение трябва да продължи със стъпките, които сме приели, но в по-ускорена форма. В момента правим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и професии, свързани с предмети като математика, природни науки и техника. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование“, посочи той. Според него в тези сфери ще бъде най-големият бъдещ недостиг на кадри. „Най-голямата загуба ще бъде, ако не подсигурим специалисти. Добрата новина е, че се увеличава броят на учениците и паралелките в дуална форма на обучение“, обясни образователният министър. Той посочи, че скоро са били направени и законови промени, които да облекчат дуалната форма на обучение. „Надявам се, че ще продължи този политически консенсус за разширяване на тази образователна форма. Тя дава възможности да върнем част от загубената репутация на професионалното образование. Днес пазарът на труда ни казва, че позициите, които изискват професионално-техническо образование ще бъдат тези с най-висок ръст на доходите, с най-голямо търсене и ние трябва да направим всичко възможно да мотивираме повече деца да се включат в това образование“, каза той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.