НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Русия е изключително загрижена от закъснението в разследването на инцидента в сирийския град  Дума в рамките на ОЗХО

ТАСС: Русия е изключително загрижена от закъснението в разследването на инцидента в сирийския град Дума в рамките на ОЗХО

12 Октомври 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия е изключително загрижена от закъснението в разследването на инцидента в сирийския град Дума в рамките на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), заяви постоянният представител на Русия в организацията, руският посланик в Кралство Холандия Александър Шулгин, цитиран от TACC.
"В момента сме много загрижени за забавянето извън разумните срокове за разследването на инцидента в Дума на 7 април - каза той. „Вие си спомняте, че западните страни разтръбиха за нова атака, даже пуснаха версията, че 500 човека са пострадали. Но нашите западни партньори не очакваха, че нашата военна полиция бързо ще се окаже на предполагаемото място и не откри там нито един пострадал .
Шулгин също коментира изявленията на британския посланик в ОЗХО, като каза, че Обединеното кралство, обвиняващо Русия и сирийското правителство, че възпрепятстват работата на разследващата мисия в Сирия, е загубило способността си наистина да оцени собствените си действия.
"Идва ми на ум известната руска поговорка:" Няма какво да обвиняваме огледалото, ако лицето е криво "- Шулгин каза. - Изглежда, че нашите британски колеги в резултат на постоянните антируски обвинения са загубили способността реалистично да оценяват собствените си действия те самите навреме. Те самите трябва да заключат, че не трябва да се намесват в работата на експертите на мисията, за да се установят фактите в Сирия, а не да им налага волята си. "
"Разбира се, мисията работи много зле: не посещават мястото на инцидента; задоволяват се с дистанционно разследване, заключенията си правят главно въз основа на материалите от социалните мрежи, както и данните, предоставени от различни видове небезпристрастни неправителствени организации и сирийската опозиция, - заяви посланикът -. Със специално уважение мисията се позовава на информация от скандалните псевдо-хуманитарни бели каски“, заяви Шулгин.
Според него персоналът на Мисията за установяване на фактите в Сирия (МУФС) в своята работа грубо нарушава установената последователност от действия за осигуряване на запазването на физическите доказателства. "В същото време данните, предоставени от сирийското правителство и руските военни практически не се разглеждат", - заяви постоянният представител на Руската федерация.
Москва, напомня Шулгин, многократно е повдигала въпроса за подобряване на работата на мисията въз основа на спазването на изискванията на Конвенцията за химическите оръжия. "Ние също така ви молим да възстановите реда по отношение на статута на персонала на МУФС, където доминират представители на група страни, известни като" Приятелите на Сирия ", продължи Шулгин. Трябва да са били поставени там, за да направят "правилните изводи".
Русия подчерта, че дипломатът никога не е заплашвал работата на специалистите на мисията, освен това руската военна полиция е предоставила на ОЗХО всяка възможна помощ, по-специално, осигурявала безопасност по време на разследването в град Дума.
"Ние ще настояваме проучвателната мисия на употреба на химическо оръжие в Сирия да работи в съответствие с Конвенцията за забраната на химическите оръжия, и нейният състав да е балансиран в географско отношение, както се прави в други международни организации", - каза постоянният представител на Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия се доверява на оценката на Нидерландия за предполагаемата кибератака от страна на Русия

Ангела Меркел: Германия се доверява на оценката на Нидерландия за предполагаемата кибератака от страна на Русия

11 Октомври 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското правителство се доверява на оценката на нидерландските власти за предполагаемата хакерска атака от страна на Русия срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО); тази тема ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на Европейския съюз, заяви в сряда германският канцлер Ангела Меркел след срещата с холандския си колега Марк Рюте в Хага, предава ТАСС.
„Напълно се доверяваме на оценките на нидерландските органи и ги споделяме“, заяви тя. „Това са много сериозни инциденти, за които ще говорим, включително и на срещата на върха в Брюксел“. Думите на канцлера бяха приведени от нейния говорител Щефан Зайберт.
На 4 октомври министърът на отбраната на Нидерландия Анк Бейлевелд заяви, че Службата за военно разузнаване и сигурност на кралството е предотвратила хакерска атака от страна на Русия срещу ОЗХО. Министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Хънт заяви, че военното разузнаване на Русия е отговорно за хакерски атаки по целия свят. Кремъл отрича.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Москва: Холандия е виновна за непоправимите щети в руско-холандските отношения

Sputnik: Москва: Холандия е виновна за непоправимите щети в руско-холандските отношения

8 Октомври 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Русия е връчило протестна нота на холандския посланик в Русия Рене Джоунс-Бос във връзка с обвиненията за участие на Москва в предполагаемата кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава Sputnik.
„Нотата отбелязва, че руската страна счита инцидента със задържането и експулсирането на руски граждани като провокация, във връзка с позицията на Русия в ОЗХО, насочена срещу политизирането на дейностите на тази авторитетна международна структура и срещу даването ѝ на присвояващи функции в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и Хартата на ООН“, заявиха от министерството в изявление.
В допълнение, участието на Хага в антируските кампании „нанася непоправими щети върху двустранните отношения“, като Холандия също е отговорна за влошаващите се отношения между страните, добавиха от руското ведомство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Обвиненията за „кибератаките" на Руската федерация имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на ЕС и НАТО

Сергей Лавров: Обвиненията за „кибератаките" на Руската федерация имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на ЕС и НАТО

8 Октомври 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Разпространяваната от Нидерландия информация за кибератаки от страна на Руската федерация има за цел да отвлече вниманието на обществеността от сложните въпроси, които се обсъждат в настоящия момент в Европейския съюз и НАТО. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след преговорите с италианския си колега Енцо Моаверо-Миланези, предава TACC.
„С оглед на това, че утре започва сесията на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химически оръжия, то вероятно това се използва от онези страни, които искат да извратят съдържанието на Конвенцията за забрана на химически оръжия и да превърнат Техническия секретариат в един вид наказателен орган, подкопаващ международното право, и по-специално прерогативите на Съвета за сигурност на ООН", заяви Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на външните работи на РФ призова посланика на Кралство Нидерландия

ТАСС: Министерството на външните работи на РФ призова посланика на Кралство Нидерландия

8 Октомври 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Нидерландия в Москва Рене Джонс-Бос е поканена в понеделник от Министерството на външните работи на РФ във връзка с кампанията по дезинформация срещу Русия, която се разразява в Хага, информира ТАСС. Агенцията е била информирана за мярката от ведомството.
На 4 октомври Анк Бейлевелд, министър на отбраната на Кралство Нидерландия, е направила изявление, с което е потвърдила, че Службата за военно разузнаване и сигурност на Кралството е предотвратила на 13 април хакерска атака от страна на Русия, насочена срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Според нея в кибератаката са участвали четирима руснаци, които още същия ден са били изгонени от страната. Те са сътрудници на Главното управление (ГУ), бивше ГРУ, към Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ. Според министър Анк Вейлевелд от тях е иззето оборудване, с което, се доказва, че са се опитвали да получат достъп до данни, свързани с разследването на инцидента с малайзийския самолет "Боинг" над Украйна през 2014.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Може ли Лондон да угаси тока в Кремъл?

„Московский Комсомолец“: Може ли Лондон да угаси тока в Кремъл?

8 Октомври 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Може ли Лондон да угаси тока в Кремъл, пише „Московский Комсомолец“ в отговор на заплахите на Великобритания да прекъсне електроснабдяването на Кремъл, чрез кибернетична атака в случай на враждебни действия от руска страна.
"Технически, една страна сега може да причини много щети на друга и това се отнася за транспортната инфраструктура, енергийната, финансовата и критичната инфраструктура, например болници или летища", коментира Андрей Масалович, експерт по кибернетичната сигурност.
"В интернет няма правно пространство, няма международно законодателство и опит относно произхода и източниците на атаки. Следователно, всички заявления "ако Русия отново" просто са неоснователни и незаконни. Просто защото няма закон или поне международни процедури, чрез които да се установи, че Русия стои зад специфична атака и като страна, а не като отделни лица, произлизащи от нейната територия. Великобритания и Съединените щати, като се възползват от факта, че няма международно право, просто казано, "са загубили брега".", заявява Масалович.
"За съжаление, поради липсата на доказателства и експертиза, сега е много голямо изкушение и техническа възможност да се замеси дадена страна. Разузнавателните агенции на някои държави могат да организират атака по такъв начин, че дори компетентните специалисти да смятат, че следите водят до Иран, Китай или Русия. Технически е възможно да се замени и провокира война. И трябва да кажа, че провокациите са това, което специалните служби могат да направят там, където трябва да действат", завършва той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:  Датски политик призовава за кибератаки срещу Русия

РИА Новости: Датски политик призовава за кибератаки срещу Русия

7 Октомври 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Новият шеф на парламентарната комисия за защита на Дания, Насер Хадер, призова за атака срещу Русия в киберпространството. Той заяви това в интервю за датско радио, цитирано от РИА Новости.
Според него отдавна е известно кой се опитва да предприема хакерски атаки по целия свят и че е време Дания да премине от стратегия за отбрана към атака.
"Има например такава група " Fancy Bear ", която е тясно свързана с руското военно разузнаване, те се намесваха в американските избори, така че първото нещо, което трябва да направите, е да се разбие базата им," каза Хадер.
Той също така заяви, че напълно се доверява на заключенията на американските специални служби, които твърдят, че Fancy Bear е спонсориран от руското правителство.
"Руснаците уверяват, че нямат нищо общо с това, те казват, че това е частна група, но всички знаят, че всъщност работят за руското военно разузнаване." Трябва да покажем, че не сме глупави ", каза Хадер.
Датският парламентарист обаче добави, че е необходимо тези действия да бъдат предприети съзнателно и внимателно, а разработването на конкретни методи трябва да бъде поверено на квалифицирани специалисти.
"Хакването на всички, които ни нападат, не е безопасно, мога да заявя само като парламентарист: трябва да предприемем атака, трябва да извършим хакерски действия.Какви мерки ще бъдат предприети – експертите ще решат, но трябва да внимаваме, трябва да действаме" Каза Хадер, като добави, че Дания разполага с всички необходими средства за такива действия, но липсва само политическо решение.
Въпреки това твърденията на Хадер предизвикаха смесена реакция в датския парламент. Например, представителят на Датската народна партия по въпросите на отбраната, Сьорен Есперсен, не беше възхитен от подобна инициатива, като заяви, че Хадер „не е достатъчно запознат“.
Представителят на Социалдемократическата партия Хенрик Дам Кристенсен призна, че Дания "не може да се крие в пясъка завинаги", но призова да се замисли добре за такива действия, тъй като "страната само ще загуби от хакерски кампании в киберпространството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Sunday Times: Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия в случай на враждебни действия от руска страна

Тhe Sunday Times: Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия в случай на враждебни действия от руска страна

7 Октомври 2018 | 06:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон е готов да извърши кибератака срещу Русия в случай на враждебни действия от руска страна, пише в неделното издание на британския вестник The Times.
Британското военно командване е готово да извърши кибернетична атака срещу Москва и да остави руската столица без електричество в случай на руско нападение срещу една от западните държави. За това съобщи неназован източник в службите за сигурност на кралството за вестника.
Според него в ситуация, в която Великобритания няма обичайните отбранителни ресурси, за да се противопостави на "агресията в Кремъл", британските служби са "обещали да активират офанзивен киберпространствен потенциал, включително възможността да изключат електричеството в Кремъл". Подобен сценарий ще даде на Обединеното кралство повече възможности за действие, при условие че "ако [руският президент] Владимир Путин поръча руски войски " да анексират пет от малките острови, принадлежащи на Естония ", за да провери колко сериозен е ангажиментът на НАТО да спази член 5 от своя от статут (който гласи, че въоръжена атака срещу една страна от блока се смята за атака срещу целия блок) или " нахлуе в Либия, за да получи контрол над петролните запаси провокира нова миграционна криза в Европа "или" използва въоръжени милиции, за да извършват нападения срещу британските войски или заплашват новите британски самолетоносачи. "
Вестникът съобщава също така, че този уикенд в Оман 5 500 британски войници ще участват в най-големите военни учения през последното десетилетие, подобрявайки тяхната "готовност за всякакви конфронтации с руски танкове или звена за провеждане на хибридна война". Тези учения струват 100 млн. паунда (130 млн. долара). В тях участват 200 бронирани превозни средства, шест военни кораба и осем самолета Тайфун.
Москва постоянно отхвърля твърденията на западните политици за подготвянето на руско военно присъствие в други региони и за всички действия, които се предполагат, че са насочени към нарушаване на международния ред, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Премиерът на Холандия не изключи разширение на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Премиерът на Холандия не изключи разширение на санкциите срещу Русия

5 Октомври 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Амстердам. Министър-председателят на Холандия Марк Рюте не изключи въвеждането на нови санкции против Русия заради „кибератаките“, в планирането на които Амстердам обвини Москва, предава РИА Новости.
Рюте, обаче, не уточни за какви санкции става въпрос.
Той също така поясни защо властите в страната не са арестували изгонените от кралството руснаци, които са заподозрени в планирането на кибератаки срещу сървърите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). По думите на Рюте, не е било заведено дело против тях, а разследването се извършва от спецслужбите.
Холандският премиер подчерта, че разкриването на детайлите в тази ситуация само по себе си е „наказателна мярка“.
„Правим това и за да може Русия да има по-малко възможности за провеждането на подобни операции в бъдеще“, поясни Рюте.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: „Зелени“ настояха за доказателства за руските хакерски атаки

FAZ: „Зелени“ настояха за доказателства за руските хакерски атаки

5 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията „Зелени“ изисква от федералното правителство в Берлин да представи доказателства за това, че Русия стои зад серия кибератаки от миналата година, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
През последните месеци правителството в Берлин е оставило исканията за това без отговор, подчерта „зеленият“ вътрешнополитически експерт Константин фон Ноц. Освен Германия, обвинения в поредица хакерски атаки към Русия отправиха по-рано Великобритания и Нидерландия, припомнят от редакцията.
„Федералното правителство почти сигурно предполага, че зад кампанията APT28 е руското военно разузнаване", заяви говорителят на правителството Щефан Зайберт по-рано в петък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: И Германия обвини Русия за серия от кибератаки

FAZ: И Германия обвини Русия за серия от кибератаки

5 Октомври 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералното германско правителство отправи официални обвинения към Русия за серия от кибератаки от миналата година, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като допълва, че по-рано това направи и Великобритания.
„Федералното правителство почти сигурно предполага, че зад кампанията APT28 е на руското военно разузнаване", заяви говорителят на правителството Щефан Зайберт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков: Новите обвинения за кибератаки към Русия трябва да послужат като предлог за налагането на санкции

Заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков: Новите обвинения за кибератаки към Русия трябва да послужат като предлог за налагането на санкции

4 Октомври 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ, обвиняващи Русия в подготовката на кибератаки, се опитват да спасят фикцията за руска намеса в американските избори и да създадат допълнителен предлог за санкции, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в изявление, публикувано на уебсайта на министерството, предава ТАСС.
„Във Вашингтон всички се стараят силно да не позволят окончателното разпадане на старата фикция за „руска намеса в американските президентски избори през 2016 година“. Така че те се опитват да подкрепят новите си фалшификации, продължавайки да заблуждават своята и световната общественост, за да създават допълнителен предлог за санкции и други мерки за оказване на натиск върху нашата страна“, заяви Рябков.
Москва предупреждава Вашингтон, че целенасоченото угнетяване на напрежението между две ядрени държави е опасен път, отбеляза той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Обвиненията в подготовка на кибератаки по адрес на Москва са режисирана акция

МВнР на Русия: Обвиненията в подготовка на кибератаки по адрес на Москва са режисирана акция

4 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Обвиненията към Русия от страна на Холандия в подготовката на кибератаки представлява редовна режисирана пропагандна акция, се казва коментар на министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
„Стигаме до заключението за редовната режисирана пропагандна акция по отношение на нашата страна“, се казва в изявлението на ведомството.
От там считат, че „шпиономанията“ на Холандия нанася сериозни щети в двустранните отношения с Русия.
Обвиненията по адрес на Русия целят да създадат необходимия фон за прокарване на нужните решения от Запада в ОЗХО, добавят от министерството.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО съобщава за нарастваща киберактивност срещу системите й

AFP: ОЗХО съобщава за нарастваща киберактивност срещу системите й

4 Октомври 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) съобщи, че е подложена на „засилени дейности, свързани с кибернетичното пространство" още от самото начало на годината, предава AFP, като припомня, че по-рано през деня нидерландското правителство обвини руски хакери в извършването на кибератака срещу организацията.
„ОЗХО взема много сериозно сигурността на своите информационни системи и мрежи", заявиха от централата в Хага, като добавиха, че „от началото на 2018 г. организацията е наблюдавала увеличаване на дейностите, свързани с кибернетичното пространство".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ повдигнаха обвинения срещу седем служители на руското военно разузнаване

Washington Examiner: САЩ повдигнаха обвинения срещу седем служители на руското военно разузнаване

4 Октомври 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Отделът за национална сигурност към Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу седем служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация. Голямо жури в Западна окръг Пенсилвания уличи руснаците за компютърна хакерство, измами, утежнена кражба на самоличност и пране на пари, поясняват в редакцията на американското издание Washington Examiner в статия, посветена на поредния случай на мащабна кибератака, за която Западът обвини Москва.
Съгласно разпространената информация, руските агенти са действали в периода между декември 2014 г. до май месец тази година.
Министерството на правосъдието заяви, че целта на руските офицери е да била да „публикуват открадната информация като част от кампания за влияние и дезинформация, предназначена да подкопае и по един или друг начин делегитимизира" усилията на Световната антидопингова агенция да изобличи „спонсорираната от държавата“ руска допинг програма за атлетите.
Обвиненията бяха оповестени, след като Обединеното кралство уличи руската военна разузнавателна агенция за серия от кибератаки, насочена към политически, бизнес, медии и спортни институции.
Трима от седемте подсъдими по-рано са били разследвани от специалния прокурор Робърт Мюлер във връзка с предполагаемата намесата на Москва в президентските избори от 2016 г. Но обвиненията срещу тях не са повдигнати от Мюлер, който пое разследването на ФБР през май 2017 г., уточнява изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руски хакери са планирали кибератака и в Швейцария, твърдят от американското правосъдно министерство

ТАСС: Руски хакери са планирали кибератака и в Швейцария, твърдят от американското правосъдно министерство

4 Октомври 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След пробива в системата на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), руски хакери са планирали да извършат кибератака и срещу химическа лаборатория в Швейцария. Съответните твърдения правят от Министерството на правосъдието на САЩ, предава TACC.
Освен срещу ОЗХО, американското правосъдно министерство обвини седем агенти на руската агенция за военно разузнаване (ГРУ) в поредица кибератаки срещу глобалните спортни органи, както и американската атомна енергийна компания Westinghouse.
Вашингтон уточни, че обвиненията срещу предполагаемите руски агенти не са част от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата на Москва в президентските избори в САЩ от 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Канада обяви, че е била обект на руски хакерски атаки

AFP: И Канада обяви, че е била обект на руски хакерски атаки

4 Октомври 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Отава. И Канада обяви, че е била обект на руски кибератаки, а като пример посочи проникване в системата на Центъра за етика в спорта и в тази на Световната антидопингова агенция в Монреал, предава AFP, като подчертава, че Москва бе уличена от западните съюзници в една от най-мащабните кибератаки в последните години.
„Правителството на Канада твърди с голяма увереност, че разузнавателната структура на руската армия, ГРУ, е била отговорна" за изброените по-горе кибернетични атаки, се казва в изявление от Министерството на външните работи на северноамериканската държава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русия отново е главен заподозрян в кибератака (ОБЗОР)

Русия отново е главен заподозрян в кибератака (ОБЗОР)

4 Октомври 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Москва/Хага. Русия отново се оказа в положение на главен заподозрян за кибератаката – този път срещу Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), която по-рано през годината бе включена в разследването на предполагаемото отравяне на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солзбъри.
Нидерландските власти съобщиха, че са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО в Хага през месец април и са изгонили от страната четирима „агенти“ на Москва. Самоличността им бе обявена публично и бе подчертано, че операцията им е наредена от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация.
„Нидерландското правителство смята, че действията на тези разузнавачи е изключително тревожно", заяви пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд, като подчерта, че „обикновено не разкриваме такъв вид контраразузнавателни операции“. В действията на нидерландските служби по осуетяването на хакерската атака съдействие е оказала и Великобритания. След това бе съобщено, че Министерството на външните работи на Нидерландия е привикало руския посланик в страната за обяснения.

Последваха и официални изявления. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и нидерландският й колега Марк Рюте обвиниха ГРУ на Руската федерация в подкопаване на глобалните ценности. „Опитът за получаване на достъп до системата за сигурност на международна организация, работеща за отстраняване на химическите оръжия в света, демонстрира пренебрегването от страна на ГРУ на глобални ценности и правила, които поддръжат сигурността ни“, бе подчертано в съвместно изявление на лидерите на двете страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Москва да спре с „безразсъдното" си поведение. „Русия трябва да спре с безразсъдния си модел на поведение, включително използването на сила срещу своите съседи, опит за намеса в изборните процеси и широко разпространени кампании за дезинформация", предупреди норвежкият политик.
Столтенберг добави, че НАТО напълно подкрепя действията, насочени към изобличаване на руската роля в международната кибервойна – обвинение, което отправиха Великобритания и Австралия.

Европейският съюз също осъди „четвъртата кампания на Москва за кибернетично разследване“. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини осъдиха предполагаемия „опит на Русия да подкопае целостта на ОЗХО".

Междувременно американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви, че САЩще споделят с НАТО способностите си за водене на кибернетична война. Матис подчерта, че опитът за атака срещу ОЗХО са доказателство за това как кибернетичните атаки стават „по-чести, по-сложни и... по-разрушителни".

Официална Москва за късня с отговора си. Министерството на външните работи на Руската федерация определи като „шпиономания“ обвиненията на Нидерландия за предполагаема хакерска атака на Москва срещу ОЗХО.
Изявление бе направено и от посолството на Руската федерация в Лондон, което определи като „груба дезинформация“ изявление на британския министър на външните работи Джереми Хънт, съгласно което Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на страната са организирали серия кибератаки срещу политически институти, бизнес, медийни и спортни организации в цял свят.
„Подобни изявления от Форийн офис са груба дезинформация на британското и глобалното обществено мнение. Това беотговорно изявление вече традиционно не е подкрепено с никакви доказателства и е още един елемент на антируската кампания, водена от британското правителство. Всъщност, то едва ли съвпадна случайно със срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел и с обявяването на създаването на киберподразделения във въоръжените сили на редица западни държави“, подчерта прессекретарят на руското посолство в Обединеното кралство.
Той напомни, че по време на визитата на бившия първи дипломат на Лондон Борис Джонсън в Москва през декември 2017 г. руският му колега Сергей Лавров е уверил, че „Москва е готова да организира консултации на есперти“, в случай на възникване на каквито и да било въпроси, свързани с киберсигурността. Лондон обаче е отказал подобен диалог.

И докато ЕС размахва пръст на Кремъл, а той на свой ред се опитваше да опровергае поредните обвинения за кибератаки от страна на Русия, Канада също обяви, че е станала жертва на действията на хакерите на Москва. По всичко изглежда, че скандалът около поредният случай на предполагаемо киберпрестъпление тепърва ще се разгори.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеймс Матис: САЩ ще предадат на НАТО възможностите си за водене на кибернетична война

Джеймс Матис: САЩ ще предадат на НАТО възможностите си за водене на кибернетична война

4 Октомври 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще споделят с НАТО способностите си за водене на кибернетична война. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, предава AFP, като припомня, че по-рано в четвъртък Москва бе обвинена за предполагаема хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Матис заяви, че опитът за атака срещу ОЗХО са доказателство за това как кибернетичните атаки стават „по-чести, по-сложни и ... по-разрушителни".
Нидерландските власти съобщиха, че са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО в Хага през месец април и са изгонили от страната четирима „агенти“ на Москва. Самоличността им бе обявена публично и бе подчертано, че операцията им е наредена от ГРУ.
„Нидерландското правителство смята, че действията на тези разузнавачи е изключително тревожно", заяви пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд, като подчерта, че „обикновено не разкриваме такъв вид контраразузнавателни операции“. В действията на нидерландските служби по осуетяването на хакерската атака съдействие е оказала и Великобритания. След това бе съобщено, че Министерството на външните работи на Нидерландия е привикало руския посланик в страната за обяснения.
Последваха и официални изявления. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и нидерландският й колега Марк Рюте обвиниха ГРУ на Руската федерация в подкопаване на глобалните ценности. „Опитът за получаване на достъп до системата за сигурност на международна организация, работеща за отстраняване на химическите оръжия в света, демонстрира пренебрегването от страна на ГРУ на глобални ценности и правила, които поддръжат сигурността ни“, бе подчертано в съвместно изявление на лидерите на двете страни.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Москва да спре с „безразсъдното" си поведение. „Русия трябва да спре с безразсъдния си модел на поведение, включително използването на сила срещу своите съседи, опит за намеса в изборните процеси и широко разпространени кампании за дезинформация", предупреди норвежкият политик.
Столтенберг добави, че НАТО напълно подкрепя действията, насочени към изобличаване на руската роля в международната кибервойна – обвинение, което отправиха Великобритания и Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското посолство в Лондон определи като „груба дезинформация“ изявлението на британското външно министерство за руските хакери

ТАСС: Руското посолство в Лондон определи като „груба дезинформация“ изявлението на британското външно министерство за руските хакери

4 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Посолството на Руската федерация в Лондон определи като „груба дезинформация“ изявлението на британския министър на външните работи Джереми Хънт, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб на Въоръжените сили на страната са организирали серия кибератаки срещу политически институти, бизнес, медийни и спортни организации в цял свят, предава TACC.
„Подобни изявления от Форийн офис са груба дезинформация на британското и глобалното обществено мнение. Това безотговорно изявление вече традиционно не е подкрепено с никакви доказателства и е още един елемент на антируската кампания, водена от британското правителство. Всъщност, то едва ли съвпадна случайно със срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел и с обявяването на създаването на киберподразделения във въоръжените сили на редица западни държави“, подчерта прессекретарят на руското посолство в Обединеното кралство.
Той напомни, че по време на визитата на бившия първи дипломат на Лондон Борис Джонсън в Москва през декември 2017 г. руският му колега Сергей Лавров е уверил, че „Москва е готова да организира консултации на експерти“, в случай на възникване на каквито и да било въпроси, свързани с киберсигурността. Лондон обаче е отказал подобен диалог.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС осъди „агресивния" руски шпионаж

AFP: ЕС осъди „агресивния" руски шпионаж

4 Октомври 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз осъди четвъртата кампания на Москва за кибернетично разследване, предава AFP, като припомня, че по-рано в четвъртък Москва бе обвинена за предполагаема хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини осъдиха предполагаемия „опит на Русия да подкопае целостта на ОЗХО".
„Този агресивен акт демонстрира презрение към тържествената цел на ОЗХО, която работи за изкореняването на оръжията по света под мандата на ООН", се казва в изявление на тримата лидери на Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия определи обвиненията на Нидерландия като „шпиономания“

ТАСС: МВнР на Русия определи обвиненията на Нидерландия като „шпиономания“

4 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на външните работи на Руската федерация определи като „шпиономания“ обвиненията на Нидерландия за предполагаема хакерска атака на Москва срещу Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), предава TACC.
По-рано в четвъртък нидерландските власти съобщиха, че са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО в Хага през месец април и са изгонили от страната четирима агенти на Москва. Самоличността на четиримата бе обявена публично и бе подчертано, че операцията им е наредена от руското военно разузнаване (ГРУ). След това МВнР на Нидерландия привика за обяснение руския посланик в европейската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Премиерите на Великобритания и Нидерландия обвиниха руското ГРУ в „подкопаване на глобалните ценности“

AFP: Премиерите на Великобритания и Нидерландия обвиниха руското ГРУ в „подкопаване на глобалните ценности“

4 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Хага/Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и нидерландският й колега Марк Рюте обвиниха Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Руската федерация в подкопаване на глобалните ценности, предава AFP, като припомня, че по-рано в четвъртък Москва бе обвинена за предполагаема хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
„Опитът за получаване на достъп до системата за сигурност на международна организация, работеща за отстраняване на химическите оръжия в света, демонстрира пренебрегването от страна на ГРУ на глобални ценности и правила, които поддържат сигурността ни“, се казва в съвместно изявление на лидерите на двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: НАТО предупреждава Русия да спре с „безразсъдното" си поведение

AFP: НАТО предупреждава Русия да спре с „безразсъдното" си поведение

4 Октомври 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След като Нидерландия обяви, че е осуетила руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Москва да спре с „безразсъдното" си поведение, предава AFP.
„Русия трябва да спре с безразсъдния си модел на поведение, включително използването на сила срещу своите съседи, опит за намеса в изборните процеси и широко разпространени кампании за дезинформация", предупреди норвежкият политик.
Столтенберг добави, че НАТО напълно подкрепя действията, насочени към изобличаване на руската роля в международната кибервойна – обвинение, което отправиха Великобритания и Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Нидерландия привика руския посланик заради хакерската атака срещу ОЗХО

ТАСС: МВнР на Нидерландия привика руския посланик заради хакерската атака срещу ОЗХО

4 Октомври 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Хага. Министерството на външните работи на Нидерландия е привикало руския посланик в страната заради хакерската атака срещу Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), предава TACC.
По-рано бе съобщено, че нидерландските власти са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО в Хага през месец април и са изгонили от страната четирима агенти на Москва. Властите на европейската страна обявиха публично самоличността на предполагаемите руски агенти и подчерта, че операцията им е наредена от руското военно разузнаване. Уточнено бе, че операцията на нидерландските власти е била подпомогната от Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нидерландските власти са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО, от страната са изгонени четирима "агенти" на Москва

AFP: Нидерландските власти са осуетили руска кибератака срещу ОЗХО, от страната са изгонени четирима "агенти" на Москва

4 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Хага. Нидерландските власти са осуетили руска кибератака срещу Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в Хага през месец април и са изгонили от страната четирима агенти на Москва, предава AFP, като се позовава на съобщение от правителството на европейската страна.
Съгласно разпространената информация, руснаците са паркирали превозно средство с оборудване край хотел, разположен в непосредствена близост до централата на ОЗХО.
„Нидерландското правителство смята, че действията на тези разузнавачи е изключително тревожно", заяви пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд, като подчерта, че „обикновено не разкриваме такъв вид контраразузнавателни операции“.
Нидерландия обяви публично самоличността на предполагаемите руски агенти и подчерта, че операцията им е наредена от руското военно разузнаване.
Уточнява се, че операцията на нидерландските власти е била подпомогната от Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.