НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Le Monde: В Париж и Берлин говорят за различни европейски армии

Le Monde: В Париж и Берлин говорят за различни европейски армии

29 Ноември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Проектът за европейска армия се приема добре в Германия, макар ентусиазмът, който да предизвика, да се сблъсква с липсата на разбирателство между Берлин и Париж по въпроса. В двете ключови европейски столици имат различна представа, когато говорят за европейска армия. Германците се стремят към създаването й не заради защитата на Европа, а за да бъде запазена идеята за „европейския дом“. Остава неясно обаче дали канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще намерят общ знаменател, коментират в редакцията на водещия парижки ежедневник Le Monde.
Ако Германия можеше, щеше да регистрира авторското право на понятието „европейска армия", тъй като Берлин го използва наляво и надясно от десетилетия. От своя страна Меркел побърза да го подкрепи с речта си в Европейския парламент от 14 ноември. Най-изненадващото нещо в ситуацията не беше промяната в ролите, а реакцията на германците. Тя отразява две неща. На първо място Париж и Берлин говорят за различни европейски армии. Освен това Германия е на мнение, че избраното от Макрон време не е подходящо.
Напомнянето за френско-германската дружба не може да скрие факта, че Берлин и Париж се придържат към различна логика, когато говорят за европейската армия. В Страсбург Ангела Меркел говори за нейното формиране, но причината, за която спомена тя, казва много: войната между европейците ще бъде невъзможна. Това отразява традиционната германска концепция, според която сигурността предполага политическа интеграция. По този начин Берлин се стреми да създаде европейска армия, чиято задача ще бъде не да защитава Европа, а да запази „европейския дом“.
Сега, когато европейският проект е под въпрос заради Брекзит, както и заради ситуацията в редица други страни - от Италия до Полша, запазването на ЕС става още по-важно. За канцлера европейската армия е един от начините за продължаване на интеграцията.
От редакцията са категорични – необходима е дискусия за разрешаване на проблемите в Общността, като са изтъкнати четири приоритетни области за разговори. Заключението е, че несигурността за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ, а също и заплахата за Европа, произтичаща от Русия и тероризма, принуждават Брюксел да действа във все повече и различни ситуации. Затова Берлин и Париж трябва да започнат да разговарят не един на друг, а един с друг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Очакваме нови неадекватни действия от Вашингтон по отношение на Русия

Сергей Лавров: Очакваме нови неадекватни действия от Вашингтон по отношение на Русия

20 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Действията на САЩ говорят за това, че от Вашингтон може да се очакват нови неадекватни ходове по отношение на Русия, заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на общо събрание на Руския съвет по международни работи, предава ТАСС.
„Американският естаблишмънт, живеещ с идеята за собствената си изключителност, продължава да назначава противници и съперници, най-вече сред държавите, провеждащи независима външна политика. При това на всички вече е ясно, че от Вашингтон е напълно възможно да се очакват нови неадекватни действия, включително и по руско направление, където всички ходове на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за изграждане на устойчиви, нормални канали на взаимодействие с Москва по най-острите проблеми на съвременния свят се блокират от тези, които искат да продължат и развият заложения още при предишната администрация на Барак Обама разрушителен подход към отношенията с нашата страна“, подчерта руският външен министър.
„Оставаме с впечатление, че през последния четвърт век американците, а и някои други западни колеги, напълно забравиха основите на дипломацията и загубиха културата на диалог и консенсус. В резултат ставаме свидетели на опасна милитаризация на външнополитическата мисъл“, обърна внимание Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон призова за силна и суверенна Европа, която да предотврати „световния хаос“

AFP: Еманюел Макрон призова за силна и суверенна Европа, която да предотврати „световния хаос“

18 Ноември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в неделя в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да изпълни дълга си, който е да предотврати хаоса по света, предава AFP.
„Европа и специално френско-германската двойка, има задължението да не позволи на света да се предаде на хаос и да го насочи по пътя към мира“, заяви Макрон пред германския парламент. „Ето защо Европа трябва да бъде по-силна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

18 Ноември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Единната армия на Европейския съюз е нужна, за да бъдат отстоявани решително европейските интереси в случай на възникване на кризи и за да бъдат повишени способностите на Европа за възможно участие на нейните сили във военни операции. Такова мнение изказа министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен в интервю пред медийната група Funke, публикувано в неделя, предава ТАСС.
„Европейците се нуждаят от армия не само за съвместни учения на военнослужещите и добро снабдяване, но и в политическата воля за решително отстояване на европейските интереси, или ако възникне някаква криза“, заяви фон дер Лайен. „Ние, политиците, трябва така да организираме и модернизираме нашите структури за взимане на решения, че Европа да може да действа бързо по въпросите за възможно участие във военни антикризисни операции“, отбеляза тя.
Германският военен министър смята, че единната европейска армия не може да е конкуренция на силите на НАТО. „Алианса винаги ще остане за европейците първи адресат по въпросите на отбраната“, посочи тя. Министърът напомни, че участниците в НАТО сега „инвестират повече във въоръжените си сили“, а „бюджета на Бундесвера за следващата година ще нарасне с 12%“.
Руската агенция припомня, че президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на 6 ноември, че Европа трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той също така изказа мнение, че ЕС трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ. След това германският канцлер отбелязва, че Съюзът трябва да работи в посока на създаване на единна армия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Герхард Шрьодер: САЩ се отнасят с нас като с окупирана страна. Германия трябва да търси нови съюзници

Герхард Шрьодер: САЩ се отнасят с нас като с окупирана страна. Германия трябва да търси нови съюзници

18 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер разкритикува рязко търговската политика на САЩ и призова Берлин да търси нови съюзници в интервю пред телевизионния канал N-TV, предава ТАСС.
„Не можем да търпим с нас да се отнасят като с окупирана страна. Когато гледам действията на американския посланик, добивам впечатление, че той по-скоро се смята за офицер от окупационните войски, отколкото посланик на САЩ в суверенна държава“, оплака се бившият германски канцлер.
По мнението на Шрьодер, Германия трябва да търси нови съюзници със съвпадащи интереси. Като такъв, както счита политикът, може да се смята Китай.
„Невъзможно е да се избегне това, пострадалите от разпалените от САЩ конфликти да се сближат“, заключи бившият канцлер.

Търговските войни на САЩ

РИА Новости припомня, че търговската война между Китай и САЩ започна на 6 юли 2018 година, когато влязоха в сила увеличените взаимни вносни мита между държавите. Вашингтон увеличи с 25% ставките върху вноса на 818 китайски стоки на обща стойност 34 милиарда долара годишно. Като ответна мярка в същия ден Пекин наложи с 25% по-високи мита върху същия обем американски стоки.
В края на септември влязоха в сила новите американски мита в размер на 10% върху стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара в година. Пекин отговори и на това с повишаване на тарифите с 10 и 5 процента върху американски внос с обем 60 милиарда долара.
Руската агенция отбелязва още, че отношенията между САЩ и ЕС се изостриха на фона на излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран, както и въвеждането на по-високи мита върху стоманата и алуминия. Съюзът от седми август прие законодателни мерки, с които отмени действието на екстериториалните санкции на САЩ срещу Иран на своя територия.
Освен това, в отговор на въвеждането на митата, Брюксел наложи допълнителни тарифи върху вноса на редица американски стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

14 Ноември 2018 | 23:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Съединените щати са исторически съюзници, но съюзник не означава васал. Това съобщи в сряда френският президент Емануел Макрон в интервю за TF1 на борда на френския самолетоносач „Шарл де Гол“, цитиран от TACC.
"Съединените щати са наши исторически съюзници и продължават да бъдат. Но да бъдеш съюзник не означава да бъдеш васал, не трябва да зависим от тях", казва Макрон, коментирайки състоянието на отношенията между Париж и Вашингтон.
Той не коментира изявленията на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“ с критики към него. "Няма да отговарям на публикации в социални мрежи и не мисля, че французите очакват това от мен", казва Макрон. Той подчерта, че "съюзниците трябва да се уважават взаимно".
"Във великите моменти ние бяхме съюзници, заедно се ангажирахме да се борим срещу тероризма както в Сирия, така и в Африка, а нашите войници действат заедно всеки ден", каза той.
Франция трябва да бъде суверенна, а нейната защита е автономна, заяви Макрон.
"Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати?", заяви Макрон. "Не, защото вярвам в нашия суверенитет и суверенитета на Европа".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

14 Ноември 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон/Париж. „Направете Франция отново велика!“, Тръмп се присмива за световните войни, след като Меркел призовава за „реална истинска европейска армия“, пише вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп е нападнал Макрон със сатирични бележки в Туитър, като е заявил, че французите „са започнали да учат немски език в Париж“, преди още САЩ да са се намесили в световните войни. С това се е опитал да придаде завършен вид на присмехулно-пренебрежителната си молба, която е отправил към френския президент, „НАПРАВЕТЕ ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВЕЛИКА!“.
Тръмп е започнал туитването с необичайно нападения срещу призива на Еманюел Макрон за „европейска армия“, като е свързал възобновените приятелски отношения с Германия в името на френската отбрана с нацистката окупация на Франция.
Минути след като той е избухнал онлайн, германският канцлер Ангела Меркел е заявила своята безпрецедентна подкрепа за отбранителните планове на Макрон. Тя е казала, че също иска „реална истинска европейска армия ", която да допълва и няма да е враждебно настроена към Северноатлантическия съюз, НАТО.
В избухналото туитване Тръмп се е оправдал, че не е успял да участва във възпоминанието на френското гробище в края на седмицата по време на тържествата за края на Първата световна война, нещо, за което американският президент беше сериозно критикуван от мнозина. Той се оправда с дъжда, който валеше. После шумно и с високопарни фрази е заплашил да преразгледа митата за виното.
“Еманюел Макрон предлага Европа да си изгради своя собствена армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия“, пише Тръмп в Туитър веднага след завръщането си от възпоминанията в Париж. “Но и в Първата и във Втората световна война е замесена Германия. Как свърши това за Франция? Те започнаха да изучават немски език в Париж преди САЩ да се появят. Плащайте за НАТО или няма да я бъде!“
Господин Тръмп често критикува страните, членки за сумите, които заплащат за участието си в НАТО, и твърди, че те са „смешно несправедливи“ в сравнение с онова, което САЩ отделят.
Забележките му са станали обект на присмех от страна на Ги Верхофстат, съюзник на Макрон и координатор на Брекзит от страна на Парламента на ЕС, който е написал в Туитър следното: "Онова, което Тръмп не успява да осъзнае, е, че без френските пари, САЩ дори нямаше да ги има, тъй като Франция финансира Американската революция. Те дори ви дадоха Статуята на свободата, за да какво да чествате!”
Коментарите се появяват точно два дни след като господин Макрон и госпожа Меркел си стиснаха ръцете и се целунаха след като тържествено отбелязаха столетието от подписването на 11 ноември 1918 година на мирния договор, с който се слага край на Първата световна война.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

„Известия“: Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

14 Ноември 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ се обявяват против всякакви действие, които могат да отслабят НАТО. Така във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза, пише в изданието си в сряда руският всекидневник „Известия“ .
„Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й агенция РИА Новости.
На 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.
Американският лидер Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като «много оскърбителна» и отново призова страните от Европа «да заплатят своя дълг за НАТО ».
Инициативата на Макрон обаче среща подкрепата на Германия. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прикани Европейският съюз да започне работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

13 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръм отправи поредна словесна атака срещу френския президент Еманюел Макрон за призива му за създаване на единна европейска армия, предава AFP.
„Еманюел Макрон предполага да изгради своя собствена армия, за да защити Европа срещу САЩ, Китай и Русия. Но Германия бе в основата на двете световни войни. Как се отрази това на Франция? Те започнаха да учат немски в Париж преди да дойдат САЩ!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
През уикенда Макрон разгневи Тръмп, заявявайки, че Европа се нуждае от собствена армия и постави САЩ наравно с Русия и Китай в списъка със заплахи за европейската сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

13 Ноември 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Водещият френски ежедневник Le Monde посвети цяла поредица статии на кризата в трансатлантическите отношения. В актуалния си брой вестникът публикува материал, в който отбелязва колебанията на страните от Европейския съюз в избирането на линията на поведение спрямо съюзника им в лицето на САЩ.
Европа търси себе си в опита да преразгледа отношенията си с американците. На европейците предстои да решат дали ще се примирят с ролята на младшия партньор на САЩ и да продължат да следват след американската политика, или да последват стратегията на единака в отношенията си с Вашингтон. С оглед предложението за създаване на единна европейска армия и усилията за реализиране на плановете за нея, изглежда Брюксел ще заложи на второто, обобщават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

12 Ноември 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война, пише китайското англоезично издание Global Times.
Неделята в която се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война бе белязана от репортажи за речта на американския президент в дъжда на американско военно гробище край Париж. Малко медии писаха за това, че войната произтича от конкуренцията за хегемония и колонии. Много от продължаващите регионални конфликти и сблъсъци днес все още могат да бъдат проследени до този период на колониализъм.
Но поне медиите по целия свят отбелязаха едно нещо - нарастващите различия в западния свят на фона на показното единство по време на церемониите в неделя в Париж.
"Патриотизмът е точно противоположен на национализма", каза френският президент Еманюел Макрон в своето изказване: "Национализмът е предателство на патриотизма." Като казваме "Нашите интереси са на първо място, кой се интересува от другите", изтриваме това, което дава живот на нацията, което я прави велика и е от съществено значение: нейните морални ценности ". Това очевидно е намек към американския президент Доналд Тръмп.
Макрон е прав за повдигането на въпроса за национализма, защото както Първата световна война, така и Втората световна война бяха възпламеними от екстремни национализъм, расизъм и популизъм. Именно поради единството, отговорността и сътрудничеството на останалия свят, които също се интересуват от интересите на развиващите се страни и приветстваха участието на развиващите се страни, човечеството успява да сложи край на двете войни.
По ирония на съдбата, когато Западът отбелязва Първата световна война, единството, отговорността и сътрудничеството са трудни за намиране. САЩ, които навремето предвождаха Запада и помогнаха за решаването на изхода на две световни войни, сега изоставят ценностите на това единство .
Въпреки че Макрон говори за това, как да се действа с унилатерализма на САЩ и как да се преодолеят различията в западния свят, все още остава без отговор.
Разочарован от време на време от Вашингтон, ЕС започна да търси нови стратегически инициативи. Блокът съобщи, че е учреден инструмент със специална цел да заобиколи американските санкции срещу Иран, за да защити търговията на Европа с Техеран и очаква да изгради своя армия, за да намали зависимостта си от САЩ за отбрана, което Тръмп нарече"много обидно".
Участието и консултациите с развиващите се страни за опазване на световния мир изглежда не са от полза за Запада. Дали западните страни черпят поуки от преди 100 години, се питат от изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

12 Ноември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Париж. Церемониите в Париж за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война се превърнаха в поредно европейско неудобство за президента на САЩ Тръмп, който пристигна във френската столица още в петък. Посещението му можеше да бъде добра възможност за изграждане на мостове с традиционните съюзници на Вашингтон, но вместо това Тръмп подчерта, че различията между САЩ и европейските партньори се задълбочават, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
Тръмп успя да предизвика скандал още преди кацането си на летището в Париж, като нападна френския президент Еманюел Макрон заради коментарите му по въпросите на международната сигурност.
В събота Тръмп отказва да посети американското гробище в департамента Ен, където са погребани войници, загинали в битката при Бело Ууд в периода 1-26 юни 1918 г. Причината за отсъствието му е... дъжд. Това решение предизвиква възмущение сред и от двете страни на океана, които заявиха единодушно, че лошото време не е основателна причина лидерът на Белия дом да пренебрегва своите задължения. Множество други лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, не се изплашиха от природните условия и отдадоха почит на падналите.
„На Западния фронт е валяло непрекъснато. Слава богу, това не е отказало смелите ни герои да изпълняват задълженията си“, написа британският депутат Тобиъс Елууед в социалната мрежа „Туитър“.
В неделя Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, пропуснаха марша през Шанз-Елизе до Триумфалната арка, на която присъстваха десетки държавни глави. Наблюдателната преса не пропусна този символичен момент и го отбеляза в коментарите си. И тогава Макрон, който стоеше на знаменития паметник, изобличи лозунга на Тръмп „Америка на първо място“.
«Старите демони отново надигат глава. Новите идеологии манипулират религиите и историята заплашва да повтори трагедиите от миналото. Нека отново обещаем да запазим мира като първи и най-важен приоритет, защото знаем на каква е цената му.
Национализмът е предателство на патриотизма. Като поставим нашите собствени интереси на първо място и пренебрегваме другите, унищожаваме това, което е най-скъпо за хората, което ги държи живи: техните морални ценности", бяха думите, които Макрон отправи към присъстващите.
Приятелството, което преди това съществуваше между Тръмп и неговия френски колега, отдавна е угаснало, въпреки размяната на няколко учтиви туйтове този уикенд. Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата и от сделката за ядрената програма на Иран, като пренебрегна опитите на Макрон да го убеди да не го прави. Той приветства укрепването на десните популисти в европейските страни, включително Франция, където те се конкурират с Макрон. Междувременно френският президент съзнателно действа като противник на Тръмп.
„Струва ми се, че Макрон е изгубил всички илюзии по отношение на Тръмп и че с ласкателство ще успее да получи отстъпки от него. Но той не се решава да му даде рязък отказ, защото не е сигурен в реакцията на американския президент. Това е предпазлив реализъм“, коментира Томас Райт от Института „Брукингс“.
В интервю за CNN Макрон заяви, че в никакъв случай не може да се определи като глобалист от карикатура, водещ луксозен начин на живот, както го представят Тръмп и неговите крайнодесни колеги от Европа. Макрон се нарече прагматичен интернационалист, осъзнаващ общите предизвикателства, пред които са изправени световните лидери.
„Бих нарекъл себе си патриот. Наистина вярвам, че нашият народ е много важен и че французите са различни от германците ... Но аз не съм националист ", увери френският президент. „Аз твърдо вярвам в сътрудничеството между различните нации, смятам, че такова сътрудничество е полезно за всички, докато националистите понякога действат въз основа на принципа на едностранчивост и закона за най-силния, който не одобрявам. Очевидно това е разликата", обясни лидерът на Париж.
Тези вярвания се споделят от германския канцлер Ангела Меркел, която според мнозина е най-важната фигура сред европейските лидери, въпреки че нейната водеща роля в края на кариерата й явно е отслабена. „Лесно е да унищожиш институциите, но да ги построиш е изключително трудно", каза Меркел в речта си в неделя, като отново говори за защита на световния ред, създаден след края на Втората световна война и който гарантира десетилетия на мир и просперитет в Европа.
В събота Макрон и Меркел посетиха Компиен, където е подписано примирието за края на Първата световна война. На същото място през 1940 г. Хитлер принуждава Франция да се предаде. В Компиен, символ на победа и поражение за двете страни, Макрон и Меркел призоваха за единство.
Но тази емоционална сцена не отразява настоящата ситуация. Подобно на Макрон, Меркел предупреждава Европа за необходимостта от укрепване на колективната защита в контекста на ненадеждността на САЩ. И двамата лидери обаче ще бъдат изправени пред сериозни политически препятствия на вътрешния фронт.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

12 Ноември 2018 | 05:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че разговарял в неделя на тържествата за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж и че това е първата среща между двамата държавници след смъкването на руския самолет при израелска въздушна атака в Сирия през септември, съобщава Reuters.
“Разговорът с президента Путин беше добър и много делови. Дори бих го оценил като много добър,” е заявил Нетаняху пред репортерите след церемонията в Париж и е добавил, че е имал разговор и с американския президент Доналд Тръмп.
Москва обяви през октомври, че е доставила ракети „земя-въздух“ от серията С-300 на Сирия, докато Израел е обстрелвал ирански цели.
Доставката е получена след като Русия, основният поддръжник на правителството в Дамаск, индиректно обвини Израел за смъкването на руския военен джет.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Сто години примирие: Ердоган акцентира върху глобалния мир

Anadolu Agency: Сто години примирие: Ердоган акцентира върху глобалния мир

12 Ноември 2018 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Париж. Турският президент Ердоган e написал статия за френския всекидневник Le Figaro по повод 100 годишнината от края на Първата световна война, информира агенция Anadolu Agency.
„Борбата на Турция с терористичните организации представлява необходимо условие за сигурността на европейските нации“, се казва в нея.
"Възраженията, които имаме срещу споразумението Сайкс-Пико, за нашия регион и усилията ни да водим битка с терористични организации като ИД, ПКК и ФЕТО, са израз на нашето уважение към съседите ни и представляват необходимо предварително условие за гарантиране на сигурността на европейските народи, от които Турция е част“, пише Ердоган.
Споразумението Сайкс-Пико от 1916 полага основите за сегашните граници в Близкия изток, след падането на Османската империя.
В деня, когато се отбелязва краят на Първата световна война, Ердоган казва, че „не е възможно да се твърди, че конфликтът е приключил“.
"Напреженията вътре в страната, заплахата от засилващ се терор и задълбочаване на нестабилността, които са налице през последните години в южните съседи на Турция, Сирия и Ирак, успоредно със системните принудителни изселвания, на които от десетилетия сме свидетели в Палестина, са сред ясните индикатори за тази ситуация“, отбелязва той в статията си.
Според него след като границите са били начертани на масата от великите световни сили след края на Първата световна война, са се появили „ проблемни политически единици“.
"Неспособността на тези проблемни единици да изградят силни връзки с обществата, които управляват, превърнаха Близкия изток и Северна Африка в региони, които ще се запомнят с авторитарните си режими през целия 20-ти век".
Ердоган отбелязва, че най-важният урок, който трябва да се започни от Първата световна война, е колко трудно е да се установи траен мир.
Той казва, че Турция ще продължи да работи за постигане на своята цел - да стане пълноправен член на ЕС, който той определя като „най-важен мирен проект“ в историята на континента.
В същото време Турция ще продължи да допринася за мира и стабилността, " като подкрепя представителните, демократични и либерални правителства в Близкия изток", завършва статията си за френския Le Figaro турският държавен глава.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Ден на примирие: Расте критиката срещу Тръмп

BBC: Ден на примирие: Расте критиката срещу Тръмп

11 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Британски министър се е присъединил към критиките срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да пропусне възпоминателното събитие в събота поради дъжда, съобщава BBC .
Британският министър на отбраната Тобиас Елууд е атакувал президента в Туитър, твърдейки, че „дъждът не е попречил на нашите герои да изпълнят задълженията си ". Критиката от Елууд, бивш военен, идва след острия укор от страна на сър Никълъс Соумс, внук на сър Уинстън Чърчил. Според него Тръмп не е достоен за американски президент, той е „патетично неадекватен“, след като не може да се противопостави на атмосферните условия, „за да поднесе почестта си към загиналите“.
Американският президент е критикуван и от американците, например бившият дипломат Никълъс Бърнс, който заяви, че е дълг на лидерите да почитат своите войници. Бен Роудс, заместник съветник по въпросите на националната сигурност при президента Барак Обама също критикува Тръмп, с думите „ времето не е извинение“.
В неделя президентът на САЩ посети друго американско гробище в предградие на Париж.
Той е във Франция за стогодишнината от края на Първата световна война. Той се отказа от посещение на американско военно гробище, но от Белия дом съобщиха, че вместо него там са отишли други висши държави служители. Лошото време не е позволило на президентския хеликоптер да излети, а охраната е имала тревоги около бързото осигуряване на автоколона, която да пътува два часа на изток от Париж. Американският президент е избрал също така да пропусне и Парижкия мирен форум под ръководството на френския му колега Еманюел Макрон в неделя след обед.
Медиите припомнят, че миналата година мъгливото време причини сходни проблеми на охраната му, които не позволиха на Тръмп да посети демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Париж Путин е разговарял с Нетаняху

Reuters: В Париж Путин е разговарял с Нетаняху

11 Ноември 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Руският президент Владимир Путин е разговарял с израелския министър председател Бенямин Нетаняху В Елисейския дворец в Париж в неделя, информира Reuters, като цитира руската новинарска агенция Интерфакс, която се позовава на съобщение от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.
Двамата лидери, които участват в честванията по повод 100 години от края на Първата световна война във френската столица, се срещат за първи път след смъкването на руския самолет в Сирия през септември.
Инцидентът предизвика дипломатическо напрежение между Израел и Русия. Москва обвини Израел за него.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон пред CNN: Страните-членки на ЕС трябва да обезпечават само своята сигурност

Еманюел Макрон пред CNN: Страните-членки на ЕС трябва да обезпечават само своята сигурност

11 Ноември 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Страните-членки на Европейския съюз трябва да направят усилия за обезпечаването на собствената си сигурност и независимост и да разчитат в по-малка степен на САЩ, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю пред американския телевизионен канал CNN, което излезе в ефир в неделя.
По мнението на Макрон, европейските страни „след Втората световна война са се нуждали от САЩ за обезпечаването на сигурността им“. „Предполагам, че сега дойде време за Европа да изгради собствена сигурност и собствен суверенитет“, подчерта той.
Френският лидер отбеляза, че „Европа трябва да осигури собствени възможности и своя автономност, за да обезпечи своята защита“. „Ето защо аз увеличавам разходите ни за отбрана“, разясни той, като посочи още, че това се прави включително и за развиването на потенциала на страната в киберпространството.
„И затова искам да осигуря голяма солидарност в Европа. И си мисля, че това е много важно“, подчерта Макрон. По неговите думи, за това е необходимо „да се обясни на хората в Унгария, Полша, Финландия и в другите страни, че в деня, когато се сблъскат проблеми, когато ги нападнат, Европа ще ги защити“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп изнесе реч на американско военно гробище под проливен дъжд и без чадър

Washington Examiner: Доналд Тръмп изнесе реч на американско военно гробище под проливен дъжд и без чадър

11 Ноември 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнесе реч без чадър под студен проливен дъжд на американско военно гробище в западно предградие на Париж, пише онлайн изданието на Washington Examiner.
Церемонията на военното гробище в Сюрен беше последната в дневния на американския държавен глава във Франция, където той участва в мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.
„Това определено е върховият момент от пътуването“, заяви Тръмп, след като свали чадъра си преди речта.
Малкото репортери, които бяха избрали да присъстват, се бяха сгушили под чадърите си и бяха покрили с пончота своите комютри, отбелязва изданието. Много други предпочетоха да останат в пресцентъра в парижки хотел.
В един момент от речта каза на един от гостите, който се беше скрил под навес, „изглежда ти е много удобно там, под навеса, докато ние тук подгизваме“.
Този ход на американския президент дойде, след като беше подложен на остри критики в събота, когато отказа предвидено посещение на американско военно гробище, което беше по-далеч от Париж – на около 55 км, заради лошото време. От Белия Дом обясниха по случая, че дъждът прави летенето с хеликоптер по-опасно и обезпечаването на сигурността по трудно по дългия летателен маршрут.
В речта си в неделя държавният глава на САЩ се концентрира изцяло върху историята на Първата световна война и наследството от този конфликт за Америка. Днес се навършва един век от края на кървавата война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел се опасява от „слепия национализъм“ и хората, които поставят под въпрос „европейския мирен проект“

AFP: Ангела Меркел се опасява от „слепия национализъм“ и хората, които поставят под въпрос „европейския мирен проект“

11 Ноември 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди за опасността от „слепия национализъм“ и хората, които поставят под въпрос „европейския мирен проект“ в рамките на реч по случай 100-годишнината от края на Първата световна война в неделя, предава AFP.
„Опасението, което имам е, че възгледите на слепия национализъм отново могат да се разпространят“, заяви Меркел пред публика от световни лидери на Парижкия форум за мира.
Германският канцлер предупреди, че хората отново поставят под въпрос предимствата на международното сътрудничество, „мирното балансиране на интересите и дори европейския мирен проект“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп все пак посети американско военно гробище във Франция

AFP: Доналд Тръмп все пак посети американско военно гробище във Франция

11 Ноември 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит на „смелите американци“, загинали в хода на Първата световна война по време на посещението си в американско военно гробище във Франция, след като един ден по-рано бе подложен на тежки критики за това, че се отказа от подобно мероприятие заради лошото време, предава AFP.
На гробището Сюрен в западните предградия на Париж, Тръмп заяви, че той и другите американски официални лица „се събраха на това свято гробище, за да отдадат почит на смелите американци“, които са загинали преди един век, както и на френските войници, с които те са воювали рамо до рамо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин заяви, че е успял да си поговори с Тръмп в Париж

РИА Новости: Путин заяви, че е успял да си поговори с Тръмп в Париж

11 Ноември 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че е успял да си поговори с президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж, предава РИА Новости.
„Да“, заяви руският лидер в отговор на журналистически въпрос, дали двамата с Тръмп са успели да си поговорят. Запитан как е преминал разговорът, Путин отвърна: „Добре“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия иска диалог със САЩ за ДРСМО

Reuters: Русия иска диалог със САЩ за ДРСМО

11 Ноември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Русия Владимир Путин заяви в неделя, че Москва иска да възобнови пълномащабния диалог със САЩ относно Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), предава Reuters.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви миналия месец, че Вашингтон ще излезе от договора, защото Русия го нарушава, което доведе до ответни мерки от Москва.
Путин, в интервю пред RT France, заяви, че може да се срещне с Тръмп в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина в края на месеца.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Тръмп не са успели да разговарят на работния обяд в Елисейския дворец

ТАСС: Путин и Тръмп не са успели да разговарят на работния обяд в Елисейския дворец

11 Ноември 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са седяли на определено разстояние един от друг на работния обяд в Елисейския дворец и не са имали възможност да си говорят обстойно. Първоначално беше съобщено, че лидерите ще седнат един до друг, но в последния момент е имало промени, съобщава ТАСС, като се позовава на свой неназован източник.
„Действително, Елисейският дворец промени разположението на лидерите на масата преди началото на работния обяд“, е съобщил източникът, който е от една от делегациите. „В окончателния вариант президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп седяха един срещу друг и нямаха възможност да си поговорят по-обстойно“, отбеляза той.
„До Путин седяха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш“, съобщи източникът. „Президентът Путин успя да си поговори с тях и да обсъди общоевропейските проблеми“, добави източникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Национализмът е предателство на патриотизма

Еманюел Макрон: Национализмът е предателство на патриотизма

11 Ноември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон използва обръщението си по повод 100-годишнината от края на Първата световна война в неделя, за да изпрати предупреждение за опасностите от национализма, който, по неговите думи, е предателство на патриотизма, предава Reuters.
Както отбелязва британската агенция, докато президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин бяха само на няколко метра от него и слушаха речта, френският лидер отправи остри критики към тези, които се заиграват с националистическите чувства на едни хора, за сметка на други.
„Патриотизмът е точно обратното на национализма: национализмът е предателство на патриотизма“, заяви Макрон в рамките на 20-минутната си реч, която произнесе край Триумфалната арка по случай 100-годишнината от края на ПСВ.
„Преследвайки собствените си интереси на първо място, без да отчитаме тези на другите, ние изтриваме нещото, което е безценно за нацията, това, което й дава живот и я прави велика: нейните морални ценности“.
„Ройтерс“ коментира, че Тръмп, който изповядва доктрината „Америка на първо място“ и в предизборната кампания за междинните избори в САЩ на 6 ноември се обяви за „националист“, не показа никаква реакция на думите на Макрон и запази каменния израз на лицето си, което се забеляза, защото беше на първия ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин оцени положително идеята на Еманюел Макрон за европейска армия

РИА Новости: Владимир Путин оцени положително идеята на Еманюел Макрон за европейска армия

11 Ноември 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Русия Владимир Путин оцени положително идеята на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на европейска армия и заяви, че смята за естествено и разбираемо желанието на Европейския съюз да обезпечава собствената си сигурност, предава РИА Новости.
„Що се касае до алтернативните въоръжени сили, общоевропейските, това не е нова идея. Сега президентът Макрон я реанимира, но за това ми е говорил един от предишните президенти Жак Ширак, но тази идея е и от по-рано. По принцип Европа е мощно икономическо образувание, мощен икономически съюз и, като цяло, е напълно естествено, че те искат да са независими, самодостатъчни и суверенни в сферата на сигурността“, заяви Путин в интервю пред RT France.
Руският лидер подчерта, че „като цяло този процес е положителен от гледна точка на укрепването на многополярността на света“.
„В този смисъл позициите ни с Франция съвпадат“, добави Путин.
РИА Новости припомня, че във вторник Еманюел Макрон предложи да се създадат независими от САЩ „общоевропейски въоръжени сили“. Френският президент подчерта, че в момента Европа се сблъсква с множество опити за намеса във вътрешните демократически процеси и киберпространството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Елисейския дворец започна работният обяд на световните лидери

ТАСС: В Елисейския дворец започна работният обяд на световните лидери

11 Ноември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Париж. В Празничната зала на Елисейския дворец започна работният обяд на световните лидери, които се събраха в Париж, за да участват в мероприятията по случай стогодишнината от Първата световна война, предава ТАСС.
Съседите на руския президент по масас са президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Също така на масата е и домакина на събитието – президентът на Франция Еманюел Макрон. На това мероприятие лидерите могат да разговарят в неформална обстановка, отбелязва руската агенция.
Високите гости вече посетиха церемонията край Триумфалната арка, където се намира гроба на Незнайния войн – паметник на войниците, загинали по бойните полета между 1914 и 1918 година. След това Путин положи цветя на паметника на войниците и офицерите от руския експедиционен корпус, сражавали се заедно с фреснските войски на територията на Франция по време на ПСВ.
След края на обяда лидерите ще отидат на пленарно заседание на Парижкия мирен форум.
Повече от 80 президенти и премиери, както и 20 ръководители на международни организации бяха поканени да участват в мероприятията в Париж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Fox News: Гола феминистка препречи пътя на кортежа на Доналд Тръмп в Париж

Fox News: Гола феминистка препречи пътя на кортежа на Доналд Тръмп в Париж

11 Ноември 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Феминистка от групата „Фемен“ проби кордона и препречи пътя на кортежа на американския президент Доналд Тръмп в Париж, докато той се придвижваше към Триумфалната арка, където се състоя възпоминателно мероприятие по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, предава американският телевизионен канал Fox News.
Случката се разигра на булевард Шанз Елизе, където гола жена проби охранителния кордон и започна да тича по средата на кортежа и да вика: „фалшив миротворец“, докато покрай нея минаваха колите, отбелязва медията.
Най-малко още един гол активист също е успял да излезе на пътното платно, но не е успял да достигне до кортежа на американския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон призова световните лидери да „дават надежда, а не да всяват страх“

AFP: Макрон призова световните лидери да „дават надежда, а не да всяват страх“

11 Ноември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон в неделя призова десетки световни лидери, които се присъединиха към него в Париж за мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, да се обединят и да се „борят за мир“, съобщава AFP.
„Нека даваме надежда, а не да играем със страховете си“, заяви той пред световния елит, който се събра край Триумфалната арка във френската столица. Той призова лидерите да се борят с „апатията, насилието и диктатурата“.
„Заедно можем да се справим със заплахите – спектърът на глобалното затопляне и унищожаването на околната среда, нищетата, глада, неравенството и невежеството“.
След като прекара една седмица, обикаляйки бойните полета от ПСВ в Северна Франция, Макрон призова лидерите да не забравят това кръвопролитие, защото „сто години след клането, белезите му все още са видими по лицето на земята“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светът се събра в Париж, за да отбележи 100-годишнината от края първия глобален конфликт (СПРАВКА)

Светът се събра в Париж, за да отбележи 100-годишнината от края първия глобален конфликт (СПРАВКА)

11 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Измина един век от края на Първата световна война, първият глобален конфликт в историята. Въпреки това, споровете, възникнали в този период, продължават да бъдат обект на дебати между различните страни.
Френската столица Париж, под ръководството на президента Еманюел Макрон, е домакин на редица мероприятия по случай 100-годишнината от края на конфликта, включително Парижкия мирен форум, на които ще присъстват повече от 70 световни лидери.
Примирието от 11 ноември 1918 година, подписано между Антантата, без излязлата от войната Русия и Германия официално слага края на Първата световна война. По повод навършването на един век от това събитие се проведе възпоминателна церемония край гроба на незнайния войн, в близост до Триумфалната арка в Париж.
Военните и цивилните жертви, технологиите, използвани във войната, която избухна, след като сръбският националист Гаврило Принцип уби австрийският престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга в Сараево, доведе до значителни промяна на света и най-вече на Европа.
Войната, в която участваха 40 държави и колонии, започна на 28 юли 1914 година и продължи четири години.
Антантата (Франция, Великобритания, Русия и техните съюзници) се сражаваха с Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България). Войната доведе до смъртта на 17 милиона души, а още 21 милиона бяха ранени.
Докато 6.6 милиона от жертвите на конфликта бяха мирни граждани, около 10 милиона войници също загубиха животите си в Първата световна война, което прави по 6 хиляди жертви на ден.
Заради факта, че при очертаването на следвоенните граници не е отчетен националнистическият фактор, по-късно се появиха етническите конфликти и граничните спорове.
Множество нови държави – като Чехословакия, Австрия, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна и Турската Република, се появиха на картата на света след разпадането на Австро-Унгарската, Руската и Османската империи.
Края на войната сложи край на турската власт в региона на Близкия Изток и Арабския полуостров, където се появиха Ирак, Сирия, Йордания и Саудитска Арабия, които обаче останаха временно в подмандатните територии на Великобритания и Франция. Така, с очертаването на новите граници, след войната беше сложено началото на сериозни промени в европейската политическа среда.
На 18 януари 1919 година представителите на победителите и загубилите във войната се събраха в Париж, където обсъждаха условията на мирните договори, за да възстановят нарушения баланс на силите по света и да намерят решения на проблемите, възникнали след войната.
Германия подписа Версайския договор на 28 юни 1919 година, Австрия подписа договор от Сен Жермен на 10 септември 1919 година, България се съгласи на Ньоския договор на 27 ноември 1919 година, а Унгария подписа Трианонския договор на 4 юни 1920 година. Последна мирен договор подписа Турция на 10 август 1920 година в Севър (Севърския договор).
Независимо, че от тези събития измина един век, тя остави множество неразрешени въпроси, които са актуални и до днес в някои части на Европа и Близкия Изток, като например границите на Балканите и между Унгария и Румъния, османските територии в региона на Мосул и Киркук, окупирани от Британската империя след ПСВ и африканските колонии, които получиха независимост.
По-голямата част от смъртните случаи в Първата световна война, която продължава четири години и е известна като четвъртата най-кървава война в историята, произлизат от различни заболявания, предизвикани от военната среда, болестни епидемии и глад.
Испанският грип се появи в края на войната и бързо се разпространи сред огромен брой хора в резултат на мобилизациите дейности, предизвикани от войната, като се твърди, че той е отнел милиони животи.
Русия и Германия дават най-много жертви във войната – 1.8 милиона и 1.7 милиона съответно. Франция губи 1,35 милиона войници, Австро-Унгария – 1,2 милиона, Великобритания – 800 хиляди, Османската империя – 500 хиляди и САЩ, която се присъединява една година преди края на конфликта – 116 хиляди.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Тръмп си стиснаха ръцете край Триумфалната арка в Париж

ТАСС: Путин и Тръмп си стиснаха ръцете край Триумфалната арка в Париж

11 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп си стиснаха ръцете край Триумфалната арка. Руският и американският лидери, заедно с главите на десетки други държави, участват в мемориалните мероприятия в чест на вековния юбилей от края на Първата световна война, съобщава ТАСС.
Както предава кореспондентът на руската агенция от мястото на събитието, президентите и премиерите се събраха край Триумфалната арка, като последен пристигна Путин, а няколко минути преди него – Тръмп със съпругата си Мелания. Руският лидер се здрависа с колегите си, включително с президентите на Франция и САЩ и германския канцлер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Световните лидери се събраха край Триумфалната арка в Париж, за да отбележат 100-годишнината от ПСВ

AFP: Световните лидери се събраха край Триумфалната арка в Париж, за да отбележат 100-годишнината от ПСВ

11 Ноември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Световните лидери пристигнаха при Триумфалната арка в Париж в неделя под проливен дъжд за церемонията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, съобщава AFP.
Фреснкият президент Еманюел Макрон поведе десетки монарси, държавни глави и премиери към военния паметник до гроба на Незнайния войн.
Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин не можеха да се видят в кортежа, но е сигурно, че ще присъстват на мероприятието, съобщава още агенцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин и Тръмп може да обсъдят ДРСМО в Париж

РИА Новости: Путин и Тръмп може да обсъдят ДРСМО в Париж

11 Ноември 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на краткия си разговор в Париж в неделя може да обсъдят ситуацията около Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи пред РИА Новости информиран източник от руската делегация.
„Очакваме, че лидерите ще засегнат този въпрос“, заяви събеседникът на агенцията.
Двамата лидери ще се срещнат за първи път, след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от договора.
Източникът на РИА Новости добави, че руската страна няма да повдига въпроса за американските санкции.
„Санкциите не са наша инициатива, затова ние никога няма да повдигнем сами този въпрос“, отбеляза той.
През октомври прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че главната цел на предстоящата среща е „сверка на часовниците“. По неговите думи, лидерите на Русия и САЩ традиционни имат много теми, по които трябва да обменят мнения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Световните лидери отбелязват 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж

Reuters: Световните лидери отбелязват 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж

11 Ноември 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Към френският президент Еманюел Макрон ще се присъединят още 70 световни лидери в 11 часа (12 часа българско време) в неделя, за да отбележат един век от края на Първата световна война и да почетат паметта на милионите войници, загинали в конфликта, отбелязва Reuters
Точно в 11 часа на 11 ноември 1918 година оръдията на Западния фронт заглъхнаха, отбелязвайки края на четиригодишния конфликт, който отне животите на 10 милиона войници и мирни граждани.
Сто години по-късно, Макрон ще почете тези войници и техните семейства с реч в подножието на Триумфалната арка, построена от Наполеон Бонапарт през 1806 година, където е погребан незнаен войн по време на ПСВ.
Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел са сред десетките монарси, държавни глави и премиери, които ще присъстват на церемонията преди да се присъединят към френския президент за обяд в Елисейския дворец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 CNN: Еманюел Макрон не одобрява увеличение на военните разходи за закупуване на американско оръжие

CNN: Еманюел Макрон не одобрява увеличение на военните разходи за закупуване на американско оръжие

11 Ноември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Емануел Макрон вярва, че страните от ЕС трябва да увеличат бюджетите си за отбрана, за да укрепят своята автономия, а не само за придобиване на американски или други оръжия в интервю за CNN
"Аз не искам европейските държави да увеличат разходите за отбрана, за да купят американски или други оръжия или материали от вашето [американско] производство. Мисля, че ако увеличим разходите си, тогава ще е за да укрепим автономията си", каза Макрон .
Френският президент бе попитан дали смята за неизбежен конфликта с американския президент Доналд Тръмп по темата за създаването на европейска армия. "Не. Говорихме много добре тази сутрин и той потвърди в присъствието на пресата, че това е нормално според него", каза френският лидер.
Говорейки за публикацията на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, в която той заяви, че е обидно, че Европейският съюз иска да разполага със собствена армия, за да се защити срещу други страни, включително и САЩ, френският лидер заяви: "Винаги предпочитам пряк диалог. Мисля, че проведохме ясен разговор - той подкрепя по-доброто разпределение на финансовата тежест в НАТО и аз съм съгласен с това ", добави Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Увеличават се критиките по адрес на Доналд Тръмп заради отказа да посети военно гробище

The Washington Post: Увеличават се критиките по адрес на Доналд Тръмп заради отказа да посети военно гробище

11 Ноември 2018 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Париж. Увеличават се критиките по адрес на Доналд Тръмп заради отказа да посети военно гробище, пише авторитетният американски вестник The Washington Post.
Президентът Тръмп отлетя на шест хиляди километра до френската столица за церемония, за да почете загиналите през Първата световна война, надявайки се да участва в ода за храбростта на въоръжените сили, вместо парада, който не можа да организира във Вашингтон.

Но вместо това валеше.

В събота сутринта Белият дом обяви , че Тръмп и първата дама са променили плановете си, поради лошо време за първата си спирка през уикенда, посветен на военни чествания - посещение на американското гробище "Ен Марне", отбелязващо жестоката битка при Бело
Не стана напълно ясно защо семейство Тръмп не можаха да присъстват. Гробището е на 50 мили от Париж. Може би президентът е планирал да пътува с хеликоптер, който беше приземен от Сикрит Сървис
Но гледката на високопоставени лица, пристигащи на други места извън Париж, включително канадския премиер Джъстин Трудо, германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон, накараха някои анализатори на външната политика да предполагат, че главният командир на САЩ просто не е искал да отиде.
"Невероятно е, че един президент да пътува до Франция за тази забележителна годишнина - и след това да остане в хотелската си стая, гледайки телевизия, вместо да окаже лично уважението си към американците, които дадоха живота си във Франция за победата, спечелена преди 100 години " , заяви Дейвид Фрум, който е бил говорител на президента Джордж У. Буш, в социалната мрежа „Туитър“. Тръмп всъщност пребивава в резиденцията на посланика на САЩ в Париж.
Така започна уикенда на Тръмп, който се бори на редица политически фронтове във Вашингтон. Той изглеждаше разсеян и разочарован. Тръмп напусна Вашингтон със списък на тревогите в Белия дом, сдобилите се нова сила демократи, критики за избора му за изпълняващ длъжността главен прокурор и реакция срещу личните атаки срещу журналистите.
Белият дом каза, че началникът на щаба Джон Ф. Кели и генерал Джоузеф Ф. Дънфорд младши, председател на съвместното върховно командване, ще присъстват на церемонията в Бело в отсъствието на Тръмп, но Фрум предположи , че Тръмп е можел да направи необходимото да спази графика си.
Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на президента Барак Обама, отбеляза, че е помагал да се планират пътуванията на Обама в чужбина през двата му мандата и каза, че е обичайно да има резервен план за справяне с лошото време.
"Винаги има опция за дъжд. Винаги ", пише той в „Туитър“. "Тръмп е готов да използва американската армия за предизборна политическа каскада, но седи в хотела си, вместо да почита тези, които воюваха и умряха за Америка".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Разкритикуваха Доналд Тръмп заради решението му да отмени посещението на американско военно гробище поради лошото време

The Independent: Разкритикуваха Доналд Тръмп заради решението му да отмени посещението на американско военно гробище поради лошото време

11 Ноември 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разкритикуваха Доналд Тръмп заради решението му да отмени посещението на американско военно гробище поради лошото време, пише британският вестник The Independent.
Министърът на отбраната на Великобритания Тобиас Еллууд разкритикува американския президент Доналд Тръмп за пропускането на военно мемориално събитие поради дъжд.
Това е само едно от многото критични изказвания по адрес на Тръмп след като той отмени посещението си в американско гробище в Бело, Северна Франция, където са погребани американски войници, убити през Първата световна война.
Белият дом заяви, че отмяната се дължи на "график и логистични затруднения, причинени от времето", което приземи президентския хеликоптер, който трябваше да го отведе до мястото на около два часа шофиране на изток от Париж.
"Като човек с две националности съжалявам, като прочетох това", коментира министър Еллууд, който отговаря за британските дела на ветераните.
Бившият войник добави: "Дъждът е бил редовна черта на Западния фронт. За щастие това не попречи на смелите ни герои да изнесат войната на плещите си .
Консервативният депутат сър Никълъс Соамс, внук на военновременния лидер сър Уинстън Чърчил, също се разгневи от решението на американския президент.
Той написа: "Те умряха, изправяйки срещу врага, а онзи жалък и неадекватен Доналд Тръмп дори не можа да се изправи срещу лошото време, за да почете падналите“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Четирима са арестувани за заговор срещу френския президент Еманюел Макрон

AFP: Четирима са арестувани за заговор срещу френския президент Еманюел Макрон

11 Ноември 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Париж. Четирима души, свързани с френската крайна десница бяха арестувани и бяха обвинени в заговор за атака срещу президента Еманюел Макрон по време на церемониите за честване на 100-годишнината от Примирието, сложило край на Първата световна война, предава AFP.
Четиримата мъже на възраст между 22 и 62 години се явиха пред съдия за борба с тероризма в Париж и бяха обвинени във връзки с терористи и притежание на оръжие.
Те бяха арестувани във вторник, след като единият от тях, живеещ в югоизточна Франция и въоръжен с нож, е пристигнал в Мозел, Източна Франция, където се е срещнал с другите трима заподозрени.
По това време Макрон е обикалял близките бойни полета от Първата световна война и се е срещнал с местните хора.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Европа трябва да увеличи дела си във финансовите разходи в НАТО

Еманюел Макрон: Европа трябва да увеличи дела си във финансовите разходи в НАТО

11 Ноември 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Париж. Европа трябва да увеличи дела си във финансовите разходи в НАТО е заявил френският президент Еманюел Макрон по време на разговорите с американският си колега Доналд Тръмп, цитиран от TACC.
"Аз, разбира се, ще споделя с президента Тръмп моите предложения относно европейския стратегически потенциал за отбрана и необходимостта от поемане на по-голям дял от разходите в НАТО", каза Макрон. Френският президент смята, че европейската отбрана трябва да бъде "по-съвършена".
Тръмп от своя страна заяви, че САЩ искат "да видят Европа силна и да й помогнат", включително в сферата на отбраната, "но трябва да бъде при справедливи условия". На свой ред Макрон изрази мнението, че "неговите предложения са напълно съвместими с това".
Трябва да се отбележи, че Макрон очаква да обсъди с Тръмп по време на преговорите в Париж Сирия, Иран, търговски въпроси и сътрудничество в областта на отбраната.
"Много се радвам да приветствам президента Тръмп в Париж. В наши дни ние празнуваме приятелството и солидарността между нашите държави", каза Макрон. "Ще обсъдим много общи теми - Иран, Сирия, търговски въпроси, Африка, НАТО и сътрудничество в областта на отбраната", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон и Тръмп демонстрираха единство въпреки „обидата“ на американския президент от предложението за създаване на европейска армия

AFP: Макрон и Тръмп демонстрираха единство въпреки „обидата“ на американския президент от предложението за създаване на европейска армия

10 Ноември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон се опита да разсее напрежението с американския си колега Донлад Тръмп като възхвали „голямата солидарност“ между двете страни, след като при пристигането си в Париж президентът на САЩ заяви, че предложението на френския държавен глава за европейска армия е „обидно“, предава AFP.
Двамата лидери проведоха разговори в Елисейския дворец преди мероприятията по случай 100-годишнината от края на световната война. Макрон се опита да изглади различията като отбеляза, че споделя мнението на Тръмп, че Европа трябва да увеличи разходите си за отбрана.
„Трябва ни много по-добро разпределяне на тежестта в НАТО“, посочи той. Но все пак френският държавен глава защити думите си, изказани във вторник: „Не е честно европейската сигурност да бъде гарантирана от САЩ.
Тръмп, от своя страна, заяви, че той и френския му колега са „много добри приятели“.
„Искаме силна Европа. Много е важно за нас да имаме силна Европа“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отмени посещението си на американско военно гробище заради лошото време

AFP: Доналд Тръмп отмени посещението си на американско военно гробище заради лошото време

10 Ноември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в събота отмени пътуването си до американско военно гробище от Първата световна война във Франция заради лошото време, съобщиха от Белия Дом, предава AFP.
Американският президент, който е в Париж за мероприятията по случай отбелязването на 100-годишнината от края на ПСВ, отмени посещението си на бойното поле и гробището в Боа Белау заради „трудности с графика и логистиката, причинени от времето“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е готов да обсъди търговията с Европа с Еманюел Макрон

ТАСС: Доналд Тръмп е готов да обсъди търговията с Европа с Еманюел Макрон

10 Ноември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да обсъди с френския лидер Еманюел Макрон търговските отношения с Европа, в които, по неговите думи, се е появил прогрес. Той заяви това в събота преди началото на преговорите с Макрон в Елисейския дворец, предава ТАСС.
„На преговорите ще обсъдим търговските отношения. Търговията е много важна. И ние постигнахме прогрес, но ще видим, дали ще успеем да се придвижим още напред“, заяви американският президент.
Както отбелязват френските бизнес анализатори, една от важните теми, която ще бъде обсъждана на преговорите между Макрон и Тръмп ще са митата върху стоманата и алуминия, за които страните все още имат разногласия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна срещата между Еманюел Макрон и Доналд Тръмп на фона на последния "туийт" на американския президент

AFP: Започна срещата между Еманюел Макрон и Доналд Тръмп на фона на последния "туийт" на американския президент

10 Ноември 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с френския си колега Еманюел Макрон в Париж в събота преди мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война през почивните дни, които може да бъдат засенчени от призивите на френския държавен глава за създаване на европейска армия, от които Тръмп се почувства „засегнат“, съобщава AFP.
Двамата президенти са си стиснали ръцете на стълбите на входа на Елисейския дворец и американският президент е показал вдигнат нагоре палец преди да влезе за разговорите, по време на които лидерите ще се опитат да разрешат различията си около европейските въоръжени сили и по други въпроси.
„Франс прес“ отбелязва, че още при кацането си във Франция държавният глава на САЩ написа „туийт“ за предложението на домакина си за създаване на европейска армия.
„Президентът на Франция Макрон наскоро предположи, че Европа трябва да създаде собствена армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия“ написа Тръмп, визирайки коментарите на френския държавен глава от преди три дни. „Много обидно, но, може би, Европа първо трябва да плаща справедлива част от бюджета на НАТО, който се субсидира основно от САЩ“.

Агенция "Фокус" припомня:

Макрон призова във вторник за създаване на „истинска европейска армия“, за да може континента да се защитава от Русия и дори САЩ, като това се случва, докато светът отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война. Привеждаме изведки от интервюто на френския президент пред радио Europe 1.
Макрон, който настоява за създаване на общи въоръжени сили на Европейския съюз, откакто дойде на власт, подчерта, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската военна мощ, особено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че вади страната от договор за ограничаване на ядреното оръжие от Студената война.
„Трябва да се защитаваме от Китай, Русия и дори САЩ“, заяви френският държавен глава пред радио Europe 1.
„Когато виждам, че президентът Тръмп обявява, че излиза от голям договор за разоръжаване, подписан след европейската ракетна криза през 80-те, си мисля, кой е основната жертва? Европа и нейната сигурност“, обясни държавният глава.
„Няма да защитим европейците, освен ако не решим да имаме истинска Европейска армия“, увери още той в интервюто, записано в понеделник вечерта във Вердюн, където е в рамките на обиколката си на Западния фронт от времената на Първата световна война.
Изправен пред „Русия, която е на нашите граници и показа, че може да бъде заплаха“, Макрон посочи: „Имаме нужда от Европа, която може да се защитава по-добре сама, без да зависи изключително от САЩ“.
През миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим, отбелязва „Франс прес“.
Франция също оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да създаде съвместна военна операция, да евакуира от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие, добавя още френската агенция.
"Мирът в Европа е несигурен", заяви Макрон пред „Европа1“.
"Бяхме засегнати от опити за проникване в кибер пространството и многобройни интервенции в нашите демокрации", каза той, очевидно, визирайки Русия.
Той също така предупреди за "авторитарните сили, които се възстановяват и преуспяват на границите на Европа".
Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, за да отбележи 100 години от края на Първата световна война.
Държавният глава повтори предупреждението си във вторник, че е поразен от сходствата между днешния свят и финансовата криза и "национализмът, който играе върху страховете на хората" от 30-те години на миналия век.
"Мирът и благоденствието, на които Европа се радва от 70 години, са златен момент в нашата история", каза той, като предупреди, че това е изключение, а не правило.
„От хилядолетия, това никога не е траело толкова дълго“, посочи президентът на Франция Еманюел Макрон.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп нарече призивите на Еманюел Макрон за създаване на общоевропейска армия „обидни“

AFP: Доналд Тръмп нарече призивите на Еманюел Макрон за създаване на общоевропейска армия „обидни“

10 Ноември 2018 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Американският президент Доналд Тръмп в петък нарече призива на Еманюел Макрон за европейска армия, която да се защитава срещу заплахи от страна на различни сили , включително САЩ, като "много обидни", давайки войнствен тон на посещението си в Париж, посветено на Първата световна война, предава AFP.
Веднага след като Тръмп кацна в Париж за честванията, отбелязващи края на Първата световна война, той написа в социалната мрежа „Туитър“ по повод призива на френския президент.
"Президентът на Франция Макрон току-що предложи Европа да изгради своя собствена военна сила, за да се предпази от САЩ, Китай и Русия", коментира американският президент, цитирайки изказването на Макрон три дни по-рано.
"Много обидно, но може би Европа трябва първо да плати справедлив дял в НАТО, който САЩ субсидира много!", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.