НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерите на България и Македония ще открият заедно участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански през декември (ОБЗОР)

Премиерите на България и Македония ще открият заедно участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански през декември (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. В началото на декември ще се проведе съвместно правителствено заседание на България и Македония. То ще съвпадне с откриването на готов участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с македонския му колега Зоран Заев.
Двамата определиха разговора като приятелски и изразиха удовлетворение от честите си и конструктивни срещи. Македонският премиер Зоран Заев посочи, че в резултат на това е и договорът за приятелство и добросъседство, който България и Македония подписаха. „Сработването ни в икономиката никога не е било по-добро – минахме 500 млн. евро в търговията между двете държави и няма да спрем, докато не стигнем 1 млрд. евро“, каза още Заев. Той посочи, че когато през декември отново дойде в България, ще разговаря с българския си колега както за идните перспективи, така и ще констатират завършените до този момент проекти. „Продължаваме да работим интензивно и по разширяването на граничните пунктове и за отварянето на нови такива. Продължава да се изгражда и жп инфраструктурата, която свързва Македония и България. Цялата ни работа е мотивирана от голямата подкрепа, която България дава на държавата ни и за нейното евроатлантическо бъдеще. Благодарни сме на София също и за помощта, която оказва на Западните Балкани за интеграцията в ЕС и в НАТО“, каза още Заев. Той посочи, че България и Македония са пример за новата реалност на Балканите. „Защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Заедно отбелязваме празници и личности – заедно честваме 24 май, заедно отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание“, каза македонският премиер. Заев обяви още, че започва да се работи по възстановяването на българските войнишки паметници в Македония, сред които този на полковник Константин Каварналиев и плочата на загиналите български войници при битката при Каймак-Чалан.
От своя страна, премиерът Бойко Борисов отчете, че възстановяването на паметниците е важно, за да се покаже, че България и Македония не са се отказали от историята си и ще продължават да се хвалят с нея. Борисов изрази надежда, че скоро съседите на България ще станат и нейни партньори в ЕС и НАТО. „Защото това е добре и за Македония, добре е и за нас. Надявам се и проблемът между Гърция и Македония за името да бъде решен, за да може всички държави в региона да направим свързаност във всяка една сфера – архитектура, култура, образование, пътна инфраструктура. И да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре“, обясни Борисов. Той посочи също, че се радва от участието на премиерите на Македония, Черна гора и Сърбия в конференцията за подкрепа на стартиращи предприятия, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за развитието на Балканския регион.
По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи и с колегите си от Черна гора и Сърбия - Душко Маркович и Ана Бърнабич. По време на разговорите високо бе оценена дейността на България, която и след своето първо председателство на Съвета на ЕС активно продължава да работи за европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Фокус в двустранните разговори бяха също енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които са от ключово значение както за Балканите, така и за Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Македония и България са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие

Македонският премиер Зоран Заев: Македония и България са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие

15 Ноември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев на брифинг след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Току-що завърши близка приятелска среща с моя близък приятел и приятел на Македония Бойко Борисов. Честите ни срещи са пълни с конструктивни договори и плановe, като в резултат на това е и Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме. Сработването ни в икономиката никога не е било по-добро – минахме 500 млн. евро в търговията между двете държави и няма да спрем, докато не стигнем 1 млрд. евро“, каза още Заев.
Той посочи, че през декември ще дойде отново в България. „И ще разговаряме за идните перспективи и ще констатираме завършени проекти. Продължаваме да работим интензивно и по разширяването на граничните пунктове и за отварянето на нови такива“, каза още македонският премиер и обясни, че продължава да се изгражда и жп инфраструктурата, която свързва Македония и България.
„Цялата ни работа е мотивирана от голямата подкрепа, която България дава на държавата ни и за нейното евроатлантическо бъдеще. Македония остава посветена на реформите. Благодарни сме на София и за помощта, която оказва на Западните Балкани за интеграцията в ЕС и в НАТО“, каза още Заев.
„Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Заедно отбелязваме празници и личности – заедно честваме 24 май, заедно отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание. Продължаваме да работим заедно в търговията, образованието, науката, културата и т.н.“, коментира македонския премиер.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Република Македония Зоран Заев

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Република Македония Зоран Заев

15 Ноември 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в България. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата ще разговарят в Министерския съвет.
Фокус на срещата ще бъде задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Република Македония в различни области, както и развитието на инфраструктурните проекти в региона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.