НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Изтича срокът за подаване на оферти за къщата на Пейо Яворов

София: Изтича срокът за подаване на оферти за къщата на Пейо Яворов

21 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Къщата на поета Пейо Яворов е обявена отново за публична продан. Имотът, в който поетът е живял със съпругата си Лора, се намира на ул. „Г. Раковски 136“ в столицата. Емблематичната сграда е обявена за малко под 1,5 млн. лв. и днес е последният срок за подаване на оферти, предаде БНТ.
Столична община прояви интерес към имота, но през ноември стана ясно, че Общината няма да закупи имота, тъй като според столичния кмет Йорданка Фандъкова придобиването му в момента е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения. На предишния търг през ноември не се явиха кандидати за имота. Къщата е в ръцете на съдия изпълнител заради неуредени сметки на нейния собственик.
Поетът Пейо Яворов е живял в нея от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. През 1963 г. тя става музей и в нея се съхраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма кандидати за къщата на Пейо Яворов в София

Няма кандидати за къщата на Пейо Яворов в София

16 Ноември 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продажба на 15 октовмри, при първоначална цена от 1 628 000, предава БНТ, позовавайки се на справка в Софийския районен съд. Срокът за подаване на оферти изтече в в 17.00 часа в четвъртък, а при наличието на предложения, те трябваше да бъдат отворени днес в началото на работния ден.
Каква ще бъде съдбата на дома на поета, оттук нататък зависи от ищеца. Вариантите са няколко: частният съдебен изпълнител да прекрати търга или той да бъде отложен или възобновен при по-ниска цена от първоначално обявената за имота. За да продължи продажбата обаче, частният съдебен изпълнител трябва да изчака един месец. Това е срокът, в който ищецът да вземе и своето решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отварят офертите за продажбата на къщата на Пейо Яворов в София

Отварят офертите за продажбата на къщата на Пейо Яворов в София

16 Ноември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъдат отворени офертите за продажба на къщата на Пейо Яворов в София. Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски“ № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.
Преди месец Столична община заяви намерение тя или държавата да купят къщата. В четвъртък, ден преди изтичането на крайния срок за участие в търга, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото по къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост. По думите ѝ преди да бъдат инвестирани публични средства за придобиване на сградата, трябва да се изясни всичко около собствеността ѝ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов, едва когато бъдат уредени всички неясноти около имота (ОБЗОР)

Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов, едва когато бъдат уредени всички неясноти около имота (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
София. Столична община ще участва в търга за къщата на поета Пейо Яворов, едва когато бъдат уредени всички спорове, неясноти и възбрани, свързани с имота. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която подчерта, че преди да бъдат инвестирани публични средства за придобиване на сградата, трябва да се изясни всичко около собствеността ѝ. „За мен къщата на Яворов е изключително ценен културен и архитектурен обект в София, ценен за всеки софиянец и всеки българин. Затова бих искала да потвърдя нашето желание, както и подкрепата от страна на правителството, за финансиране на участието за закупуване на къщата“, обяви Фандъкова. Тя уточни, че е възложила правен анализ на целия казус, който е установил няколко сериозни проблема около имота. „Съществуват множество неясноти, които трябва да бъдат уточнени преди да се включим и да участваме в публичната продан“, посочи столичният кмет. „На първо място съдебният спор, който доведе до тази публична продан, не е завършил. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС да реши окончателно случая, е огромен“, уточни тя. „На второ място има още две вписани възбрани върху имота, освен тази заради която е обявена публичната продан“, допълни Фандъкова, като отбеляза, че има и поредица разминавания в документите за собственост. „Така че на първо място трябва да се изчистят от собствениците всички тези въпроси, всички спорове и възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя увери, че дори и Общината да не успее да придобие имота, той не може да бъде променян или престрояван, тъй като е паметник на културата. Според нея именно поради тази причина къщата едва ли ще бъде обект на интерес от друг купувач. „Не бих могла категорично да кажа дали няма да бъде интересна за някого, но аз лично смятам, че всеки сериозен купувач би следвало да разсъждава като нас и да знае, че най-напред би трябвало да се изчистят всички спорни неясноти и тогава вече да може да се участва в търг“, коментира тя. „Потвърждавам нашето желание да придобием къщата на Яворов, но само при ясни условия. Не можем да купуваме котка в чувал. Трябва да са изяснени всички въпроси“, заяви кметът на София.
„Фокус“ припомня, че къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски“ № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. и той трябва да приключи на 16 ноември 2018 г.
В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като бъдат уредени всички спорове и възбрани за нея

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като бъдат уредени всички спорове и възбрани за нея

15 Ноември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще участваме в търга за къщата на Яворов след като бъдат уредени всички спорове и възбрани за нея. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес започва първата публична продан за къщата на Яворов. Утре трябва да бъдат отворени предложенията“, отбеляза Фандъкова. „За мен къщата на Яворов е изключително ценен културен и архитектурен обект в София, ценен за всеки софиянец и всеки българин. Затова бих искала да потвърдя нашето желание, както и подкрепата от страна на правителството, за финансиране на участието за закупуване на къщата на Яворов. Възложих правен анализ на целия казус, защото става дума за доста сериозна сума - публични средства, които не може да си позволим просто да блокираме“, заяви тя. „Оказа се, че има няколко сериозни проблема. Съществуват множество неясноти, които трябва да бъдат уточнени преди да се включим и да участваме в публичната продан“, посочи столичният кмет. „На първо място съдебният спор, който доведе до тази публична продан, не е завършил. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС да реши окончателно случая, е огромен“, уточни тя. „На второ място има още две вписани възбрани върху имота, освен тази заради която е обявена публичната продан“, допълни Фандъкова, като отбеляза, че има поредица разминавания в документите за собственост. „Така че на първо място трябва да се изчистят от собствениците всички тези въпроси, всички спорове и възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или поне по време на продажбата. Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща“, заяви Йорданка Фандъкова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов:Ще бъде направено всичко възможно в законовите рамки къщата на Яворов да бъде придобита от българската държава

Министър Боил Банов:Ще бъде направено всичко възможно в законовите рамки къщата на Яворов да бъде придобита от българската държава

17 Октомври 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Със сегашния собственик на Къщата на Яворов сме водили разговор, той е предлагал тя да стане държавна. Този подход не сме го развили докрай тъкмо заради неяснотите със собствеността през годините. Това съобщи министърът на културата Боил Банов в студиото на предаването „Лице в лице” по бТВ. Той уточни, че в момента има съвместна проверка от Министерството и Столичната община, като ще бъде направено всичко възможно в законовите рамки тази светиня да бъде част от българската култура. Министър Банов уточни, че къщата винаги е била частна собственост. „Тъй като е светиня, има хипотеза да бъдат проверени всички данни по нея и ако се формира адекватна сума, сигурен съм, че ще се намери законова процедура за придобиването й, независимо чрез общината или държавата”, посочи министър Банов.
На въпрос относно археологическите разкопки край Благоевград той подчерта, че има постигнато споразумение между заинтересованите институции и гражданското общество. Министър Банов информира, че разкопките продължават и има осигурена охрана. По думите му това е ключов обект за региона, независимо дали е Скаптопара и е важно да бъде социализиран. Банов посочи още, че Министерството ще бъде гарант за това всички ангажименти от споразумението да се изпълнят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Най-добрият вариант за къщата музей на Пейо Яворов е да стане публична общинска или държавна собственост

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Най-добрият вариант за къщата музей на Пейо Яворов е да стане публична общинска или държавна собственост

15 Октомври 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. Най-добрият вариант за къщата на поета Пейо Яворов е да стане публична общинска или държавна собственост. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов. Той обясни, че това може да стане като къщата бъде закупена чрез процедура или чрез директно споразумение със собственика и заинтересованите страни. "Общината е изправена пред множество предизвикателства едното, от които е необходимостта от незабавна намеса от типа на конструктивното укрепване и дейности по консервация и реставрация на сградата", каза още той. „Къщата е от национално значение, свързана е с една от най-важните личности в българската култура. Като част от литературния музей и като важен елемент от духовния и културен пейзаж на столицата, трябва да направим всичко възможно, за да съхраним тази знакова старина. Говорим не само за съхраняването на музея с неговите функции, оригинални вещи и обзавеждане от онази епоха преди повече от век. Става въпрос и за физическото съхраняване на постройката, която за съжаление във втората половина на 20 век е била предмет на необмислени въздействия“ обясни той. Доц. д-р Тодор Чобанов обясни, че в момента къщата може да бъде посещавана. "Друга сграда с подобна съдба е къщата музей на Христо Смирненски, която след дългогодишни спорове през 2012 година е стана държавна собственост", припомни той. Доц. Чобанов каза още, че за къщата на Райна Княгиня в София също са предприети дейности за реставрацията, като фокусът ще падне върху следосвобожденските й години.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства на Столична община, за да придобие къщата на Пейо Яворов

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства на Столична община, за да придобие къщата на Пейо Яворов

15 Октомври 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства на Столична община, за да придобие къщата на Пейо Яворов. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка със съдбата на къщата на Пейо Яворов в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Споделих моята идея с министър-председателя и с министъра на културата. Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства. Сега съм възложила на юристите и финансистите да проверят всички процедури, така че да бъде изцяло законосъобразно и максимално изгодно за държавата и общината. Идеята е общината да може да придобие тази знакова сграда за София със средства от държавата. Самата сграда има нужда от сериозна реконструкция, така че ще има нужда и от допълнителни инвестиции. Към момента правим всичко възможно час по-скоро да изчистим процедурните възможности и да можем да придобием тази сграда по законосъобразен начин“, обясни Фандъкова. Според нея Столична община ще се справи със срока за подаване на оферти за къщата, който изтича на 16 ноември. „Аз разчитам до утре вече да имаме всички варианти, да можем да ги обсъдим. Трябва да разгледаме и сметките“, коментира столичният кмет.„Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да се случи“, заяви Фандъкова.
Тя коментира и ситуацията с делото за собствеността на парк „Врана“. Дали ще бъде държавна или общинска собственост, той ще си остане публична собственост при всички решения на съда, каза Фандъкова и допълни, че Столичната община ще поиска от държавата паркът да бъде прехвърлен на Общината за управление, каквато е ситуацията с Борисовата градина, за да могат да продължат да се грижат за него.
Агенция „Фокус“ припомня: На 11 октомври 2018 г. на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители бе публикувана информация, че къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г. В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов за къщата на Пейо Яворов: Достойнството на нашия народ и каузата в случая е много по-голяма от финансовото измерениe на този въпрос

Доц. д-р Тодор Чобанов за къщата на Пейо Яворов: Достойнството на нашия народ и каузата в случая е много по-голяма от финансовото измерениe на този въпрос

15 Октомври 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Достойнството на нашия народ и каузата в случая е много-голяма от финансовото измерениe на този въпрос. Това каза зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов във връзка със съдбата на къщата на Пейо Яворов в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се къщата музей на Яворов, който е една от знаковите личности на българския пантеон на духа, да бъде съхранена в ръцете на обществото. След като стана ясно, че има ипотеки и сградата се появи за публична продан, кметът потърси премиера и министъра на културата с желанието обществото да направи всичко необходимо тази знакова сграда да бъде спасена:, каза Чобанов и уточни, че това е битка на десетки години. „Част от достойнството ни като народ е да пазим паметта на знаковите личности. Влизаме в една процедура, юристите на институциите ще намерят най-добрия и удобен за всички механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националния литературен музей, надявам се с наше партньорство, да може д бъде отговорния стопанин“, допълни зам.-кметът на София.
„На този етап можем да кажем, че институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост - дали общинска, или държавна, както и в какви съотношения ще стане ясно св хода на конкретната юридическа работа“, заяви Тодор Чобанов.
Чобанов поясни, че цената на имота се определя по процедури, но достойнството на нашия народ и каузата в случая е много-голяма от финансовото измерениe на този въпрос. „Надявам се още през следващите седмици институциите да изработят ясно механизма и да започне неговото прилагане. Дай Боже още през следващата година да можем да предприемем важни укрепителни действия, защото независимо, че къщата изглежда много добре в момента тя има сериозни конструктивни проблеми“, поясни той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Къщата-музей на Яворов се продава, водят се разговори дали държавата или общината да я придобият (ОБЗОР)

Къщата-музей на Яворов се продава, водят се разговори дали държавата или общината да я придобият (ОБЗОР)

13 Октомври 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
София. Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г. В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.
По-късно през деня кметът на София Йорданка Фандъкова написа публикация в официалната си „Фейсбук“ страница относно новината за продажбата на къщата-музей на поета. „Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият“, се посочва още в страницата. Според нея къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. „Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, написа още тя.
Жените социалистки от град София също излязоха с позиция по повод продажбата от частен съдебен изпълнител на къщата на Яворов в София. Те се обърнаха към Йорданка Фандъкова с искане Общината да участва в търга и да закупи имота. Те настояват общинските съветници да внесат такова предложение в комисията по култура. Според лидера на БСП Корнелия Нинова къщата музей на Пейо Яворов е паметник на културата. “Яворов е един от най-ярките символи на българската култура и духовност. Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно Общината да придобие собствеността. Тя може да я предостави за ползване на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се руши, а да се превърне в средище на българщината и духовността”, коментира още тя.
По повод новината лидерът на БСП - София Калоян Паргов каза, че реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов е било огромна грешка, която държавата е допуснала преди години. „Държавата трябваше да търси други механизми за обезщетяване на собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов? Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община. Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство", коментира Калоян Паргов. Според него сега е много важно да бъдат осигурени средства, с които къщата-музей да бъде ремонтирана.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Допуснатата реституция на имоти като къщата на Яворов беше огромна грешка

Калоян Паргов, БСП - София: Допуснатата реституция на имоти като къщата на Яворов беше огромна грешка

13 Октомври 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години. Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод новината, че къщата, в която е живял българският поет и революционер, е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. „БСП винаги е настоявала да не се допуска реституиране на такива имоти, като къщата на Пейо Яворов. Държавата трябваше да търси други механизми за обезщетяване на собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов? Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община. Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство", коментира Калоян Паргов. „Сега е много важно да бъдат осигурени средства, с които къщата музей да бъде ремонтирана, a сбиркатa - реставриранa", добави той.
Според Калоян Паргов един от най-големите български поети на ХХ век, какъвто е Пейо Яворов, не заслужава подобно безотговорно отношение от следовниците си. Още повече, че в началото на 2018 г. беше отбелязана 140-ата годишнина от рождението му.
„През 2018 г. честваме и 105 години от основаването на Съюза на българските писатели. Предвид тези две годишнини, не можем да допуснем къщата-музей на Пейо Яворов, която е един от културните символи на София, да бъде продадена на публичен търг от частен съдебен изпълнител", коментира още Калоян Паргов. „С колегите от групата на БСП настояваме Столичният общински съвет да разгледа доклад с предложение за закупуване на тази къща. След като управляващите в Столична община харчат толкова много средства за ремонт на инфраструктурата, мисля, че ще намерят един милион, за да откупят този символ на културата в града ни. Управляващите постоянно твърдят, че културно-историческото наследство е важно и трябва да бъде пазено. Ето, че дойде момент, в който трябва да го докажат и с действията си", каза още Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно Общината да придобие собствеността на къщата музей на Пейо Яворов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно Общината да придобие собствеността на къщата музей на Пейо Яворов

13 Октомври 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Жените - социалистки от град София излязоха с позиция по повод продажбата от частен съдебен изпълнител на къщата на Яворов в София. Те се обръщат към Йорданка Фандъкова с искане Общината да участва в търга и да закупи имота, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Настояват общинските съветници да внесат такова предложение в комисията по култура. Те получиха подкрепа от колежките си от Монтана, Враца и Видин на конференция в Монтана, която обсъжда демографската криза и мерките в помощ на младите семейства, майките и децата.
„Къщата музей на Пейо Яворов е паметник на културата. Яворов е един от най-ярките символи на българската култура и духовност. Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно Общината да придобие собствеността. Тя може да я предостави за ползване на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се руши, а да се превърне в средище на българщината и духовността", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, която участва в конференцията на жените - социалистки в Монтана.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Нищо съмнително не е открито при проверката на изоставения багаж на бул. "Сливница"

София: Нищо съмнително не е открито при проверката на изоставения багаж на бул. "Сливница"

13 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Нищо съмнително не е открито при проверката на изоставения багаж на бул. "Сливница". Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Багажът бе намерен на спирка на градския транспорт на бул. "Сливница" в посока Лъвов мост. Заради проверката движението в бус лентата на булеварда бе отцепено от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Братя Миладинови“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Разговарях с премиера Борисов и министър Банов общината или държавата да придобият къщата на Яворов

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Разговарях с премиера Борисов и министър Банов общината или държавата да придобият къщата на Яворов

13 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалната си "Фейсбук" страница. „Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко“, написа още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов в София

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов в София

13 Октомври 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът, намиращ се на бул. „Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г.
В къщата на бул. „Раковски" № 136 от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.