НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

35 000 деца в България са попаднали в престъпни мрежи за трафик за последните 18 години (ОБЗОР)

35 000 деца в България са попаднали в престъпни мрежи за трафик за последните 18 години (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. За последните 18 години около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България, а според данните на Върховния комисариат на ООН над 34 милиона под 20-годишна възраст са станали жертва на трафик. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който откри конференцията „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“. Събитието се организира съвместно от Сдружение „Пренебрегнати деца“- ЕСРАТ България и Национална мрежа за децата. В конференцията взеха участие 45 експерти от България и още 12 от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.
Според Цветанов интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата. „Ако не успеем да информираме децата си и да включим образованието, ние ги правим потенциални жертви. Вече цялата социална комуникация е в интернет пространството и децата много лесно могат да се въвличат в това да попаднат в престъпни мрежи“, коментира Цветанов. Той информира, че най-често жертви на насилие и сексуална експлоатация стават деца от ниските социални слоеве, където има деградация на семейните ценности или нямат родители. Другата част потенциално застрашени деца са тези със семейство със среден и над средния статус, където родителите смятат, че е достатъчна покупката на един скъп телефон и по този начин са дали възможност детето да работи с интернет.
Той обясни, че в последните години се наблюдава ново явление – трафик на бебета и бременни жени, които раждат своите деца в чужбина. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред посочи, че голямо предизвикателство за държавните правоохранителни органи в борбата им с трафика и насилието над деца е визовата либерализация. Цветанов информира, че като законодатели винаги са се стремили да подобряват законодателството и да завишават санкциите към насилниците. Според него всички неправителствени организации трябва да участват активно заедно с институциите, за да се показват добри практики. По думите му институциите се разбират като един репресивен орган, например Министерството на вътрешните работи. Според него, ако се направи диалог с най-уязвимите обществени групи, всъщност ще се види, че те възприемат органите на МВР като един репресивен апарат и не споделят това, което всъщност би могло да застраши самите тях. Цветан Цветанов допълни, че темата за децата и сексуалното насилие е криминален ад и трябва да се дава много широко поле на информационни кампании. По думите му именно това е начинът, по който може да се достигне до потенциалните жертви и така да бъдат информирани родителите.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За последните 18 години около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За последните 18 години около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България

15 Ноември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. За последните 18 години около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов на откриването на конференцията "Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на деца", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Според данните на ООН над 34 милиона деца са станали жертва на трафик”, обобщи още той. "Няма как да кажем, че проблемът насилие на деца може да бъде решен. Ролята на тези форуми е да даде добрите практики, да говорим за най-важното - идентификация на жертвите. Много са държаните, България беше една от тях, където ако не се идентифицират жертвите, ние не отчитаме, че имаме такъв проблем”, каза още Цветанов. "Идентификацията е гаранция за успех, защото тогава в създадените кризисни центрове ще могат да върнат тези хора към нормален ритъм. Най-голямото предизвикателство е интернет пространството. Ако не успеем да информираме децата си и да включим образованието, ние ги правим потенциални жертви”, каза той. "Винаги сме се стремили в законодателството да повишаваме тези наказателни санкции. В трафика на хора ние успяхме да подобрим законодателството”, обобщи Цветанов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата

15 Ноември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата.Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов на откриването на конференцията "Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на деца" , предаде репортер на Агенция "Фокус". "Възрастта е много ниска, в която децата имат много повече способности от своите родители. Вече цялата социална комуникация е в интернет пространството и децата много лесно могат да се въвличат в това да станат жертви”, каза още той. По думите му има два вида уязвими деца. "Едните са в много ниска социални слоеве, където семейните ценности не са толкова силно изведени или деца без родителски грижи. Това е първата категория, които могат да бъдат много лесно въвлечени в подобни схеми. Другата част са тези, които са семейство със среден и над средния статус, където родителите смятат, че е достатъчно това, че са купили един скъп телефон и са дали възможност детето да работи с интернет”, допълни Цветан Цветанов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в конференция „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в конференция „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“

15 Ноември 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов ще участва в конференцията „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“, съобщиха от пресцентъра на партията. В рамките на форума Цветан Цветанов ще направи изказване в 10.30 часа. Събитието ще се проведе в хотел „Новотел“ в София (бул. „Цариградско шосе“ 115 N) и се организира съвместно от Сдружение „Пренебрегнати деца“- ЕСРАТ България и Национална мрежа за децата.
В конференцията участие ще вземат 45 експерти от България и още 12 от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.