НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов призова за създаване на мощна цифрова икономика на Балканите (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов призова за създаване на мощна цифрова икономика на Балканите (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Държавите на Балканите трябва заедно да създадем мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в Интер Експо Център. Според българския министър-председател Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в IT сектора. По думите му младите хора на Балканите години наред са се прославяли с уменията си за хакерски атаки и измами с кредитни карти, но е време потенциалът им да бъде впрегнат в градивно развитие. По думите му неслучайно, когато се говори за пътна инфраструктура, се говори и за дигитална, защото тя е бъдещето. Премиерът пожела успех на форума, който да създаде нови възможности за граждани от всички балкански страни, които по думите му, не трябва да се делят.
Събитието в София събра на 500 души от Startup компании. Еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел подчерта, че форумът е едно от най-важните събития в IT сектора и за пръв път събира толкова участници. По думите ѝ стартиращите предприятие са в основата на нашето време. „Ако през XIX век това са железниците, през XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на Startup иновативните компании“, заяви Габриел. Тя съобщи, че в края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на хъбовете за цифрови иновации в региони, които досега не са достатъчно добре покрит. По думите ѝ най-късно през следващата година трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар.
Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците във форума с думите, че именно в младите и иновативни хора е надеждата за по-бърза промяна и модернизация на градове. По думите ѝ в последните години столицата се е утвърдила като регионален център на комуникационните и информационните технологии и над 40 хил. души са заети в тези сфери. „Работата ми като кмет ме е научила, че не всичко може да стане с бързината на дигиталния свят, но съм убедена, че новите цифрови технологии ще помогнат да имаме повече и по-бързи отговори и да решаваме повече проблеми“, каза още Фандъкова. По думите ѝ благодарение на младите и предприемачи хора градът се нарежда в топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето.
На форума освен министър-председателят на България Бойко Борисов, присъстваха също и премиерът на Македония Зоран Заев, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, премиерът на Черна гора Душко Маркович и министри от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия. Тазгодишната среща Startup Europe Summit бе свързана с Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, която цели да подкрепи прехода в региона и да донесе ползи от цифровата трансформация на своите граждани, като спомогне за модернизиране на публичните администрации, за укрепване на киберсигурността, за увеличаване на свързаността и за подобряване на бизнес климата.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Иновативните млади хора са големият потенциал на нашия град

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Иновативните млади хора са големият потенциал на нашия град

15 Ноември 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Иновативните млади хора са големият потенциал на нашия град. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в Интер Експо Център, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За мен е огромна чест да приветствам всички наши гости в нашия град. Благодаря на еврокомисаря Мария Габриел, че избра именно София за провеждането на тази толкова важна среща, която дава огромен стимул на предприемчивите, млади хора, които променят нашите градове и региони“, заяви Фандъкова. „Днес светът е ваш, днес градът е ваш, вие сте нашата надежда за по-бърза промяна и модернизация на нашите градове“, обърна се Фандъкова към присъстващите предприемачи. „Важно е всички ние да работим в подкрепа на младите и иновативни хора, на професионалистите“, допълни кметът на София. По думите ѝ в последните години столицата се е утвърдила като регионален център на комуникационните и информационните технологии и над 40 хил. души са заети в тези сфери. „Работата ми като кмет ме е научила, че не всичко може да стане с бързината на дигиталния свят, но съм убедена, че новите цифрови технологии ще помогнат да имаме повече и по-бързи отговори и да решаваме повече проблеми“, каза още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit на 15 ноември

Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit на 15 ноември

8 Ноември 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. На 15 ноември (четвъртък) в Интер Експо Център в София българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit. Това съобщиха от пресцентъра на . В събитието ще участват 400 от главните фигури на европейската екосистема от стартиращи предприятия, a някои от най-добрите европейски стартъпи ще се срещнат с инвеститори, медии и създатели на политики.
Поканени като основни оратори тази година са министър-председателят на България Бойко Борисов, министри от шестте страни от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, бившата югославска република Македония и Сърбия), Симон Шефер — основател и главен изпълнителен директор на Factory, президент на Startup Portugal и бизнес ангел в Европа, и Аня Монрад — вицепрезидент и главен управител в Dell EMC и председател на управителния съвет на Коалицията за умения и работни места в областта на цифровите технологии.
Тазгодишната среща Startup Europe Summit ще бъде свързана с Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, чието начало бе поставено по-рано тази година от Европейската комисия. Целта на тази инициатива е да подкрепи прехода в региона и да донесе ползи от цифровата трансформация на своите граждани, като спомогне за модернизиране на публичните администрации, за укрепване на киберсигурността, за увеличаване на свързаността и за подобряване на бизнес климата. Наред с това експерти от Европейската комисия ще представят напредъка в създаването на политики за цифровия единен пазар и действията за подпомагане на растежа на стартъпите и новите иновативни компании.
Поради мерките за сигурност е необходима задължително предварителна регистрация тук. Нужно е първо да създадете свой профил с имейл адрес, след което да въведете лични данни, включително снимка. Желаещите да присъстват трябва да се явят на централния вход не по-късно от 9:30 ч.
Новини за организацията и програмата на събитието се публикуват на страницата на Startup Europe Summit.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.