НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерите на България и Македония ще открият заедно участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански през декември (ОБЗОР)

Премиерите на България и Македония ще открият заедно участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански през декември (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. В началото на декември ще се проведе съвместно правителствено заседание на България и Македония. То ще съвпадне с откриването на готов участък от автомагистрала „Струма“ между Кресна и Сандански. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с македонския му колега Зоран Заев.
Двамата определиха разговора като приятелски и изразиха удовлетворение от честите си и конструктивни срещи. Македонският премиер Зоран Заев посочи, че в резултат на това е и договорът за приятелство и добросъседство, който България и Македония подписаха. „Сработването ни в икономиката никога не е било по-добро – минахме 500 млн. евро в търговията между двете държави и няма да спрем, докато не стигнем 1 млрд. евро“, каза още Заев. Той посочи, че когато през декември отново дойде в България, ще разговаря с българския си колега както за идните перспективи, така и ще констатират завършените до този момент проекти. „Продължаваме да работим интензивно и по разширяването на граничните пунктове и за отварянето на нови такива. Продължава да се изгражда и жп инфраструктурата, която свързва Македония и България. Цялата ни работа е мотивирана от голямата подкрепа, която България дава на държавата ни и за нейното евроатлантическо бъдеще. Благодарни сме на София също и за помощта, която оказва на Западните Балкани за интеграцията в ЕС и в НАТО“, каза още Заев. Той посочи, че България и Македония са пример за новата реалност на Балканите. „Защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Заедно отбелязваме празници и личности – заедно честваме 24 май, заедно отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание“, каза македонският премиер. Заев обяви още, че започва да се работи по възстановяването на българските войнишки паметници в Македония, сред които този на полковник Константин Каварналиев и плочата на загиналите български войници при битката при Каймак-Чалан.
От своя страна, премиерът Бойко Борисов отчете, че възстановяването на паметниците е важно, за да се покаже, че България и Македония не са се отказали от историята си и ще продължават да се хвалят с нея. Борисов изрази надежда, че скоро съседите на България ще станат и нейни партньори в ЕС и НАТО. „Защото това е добре и за Македония, добре е и за нас. Надявам се и проблемът между Гърция и Македония за името да бъде решен, за да може всички държави в региона да направим свързаност във всяка една сфера – архитектура, култура, образование, пътна инфраструктура. И да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре“, обясни Борисов. Той посочи също, че се радва от участието на премиерите на Македония, Черна гора и Сърбия в конференцията за подкрепа на стартиращи предприятия, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за развитието на Балканския регион.
По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи и с колегите си от Черна гора и Сърбия - Душко Маркович и Ана Бърнабич. По време на разговорите високо бе оценена дейността на България, която и след своето първо председателство на Съвета на ЕС активно продължава да работи за европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Фокус в двустранните разговори бяха също енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които са от ключово значение както за Балканите, така и за Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Македония и България са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие

Македонският премиер Зоран Заев: Македония и България са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие

15 Ноември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев на брифинг след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Току-що завърши близка приятелска среща с моя близък приятел и приятел на Македония Бойко Борисов. Честите ни срещи са пълни с конструктивни договори и плановe, като в резултат на това е и Договорът за приятелство и добросъседство, който подписахме. Сработването ни в икономиката никога не е било по-добро – минахме 500 млн. евро в търговията между двете държави и няма да спрем, докато не стигнем 1 млрд. евро“, каза още Заев.
Той посочи, че през декември ще дойде отново в България. „И ще разговаряме за идните перспективи и ще констатираме завършени проекти. Продължаваме да работим интензивно и по разширяването на граничните пунктове и за отварянето на нови такива“, каза още македонският премиер и обясни, че продължава да се изгражда и жп инфраструктурата, която свързва Македония и България.
„Цялата ни работа е мотивирана от голямата подкрепа, която България дава на държавата ни и за нейното евроатлантическо бъдеще. Македония остава посветена на реформите. Благодарни сме на София и за помощта, която оказва на Западните Балкани за интеграцията в ЕС и в НАТО“, каза още Заев.
„Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите, защото успяхме да създадем дух на приятелство и доверие. Заедно отбелязваме празници и личности – заедно честваме 24 май, заедно отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание. Продължаваме да работим заедно в търговията, образованието, науката, културата и т.н.“, коментира македонския премиер.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В началото на декември ще направим откриването на автомагистрала „Струма“, която ще е готова в частта Сандански - Кресна

Премиерът Бойко Борисов: В началото на декември ще направим откриването на автомагистрала „Струма“, която ще е готова в частта Сандански - Кресна

15 Ноември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. В началото на декември ще направим откриването на автомагистрала „Струма“, която ще е готова в частта Сандански – Кресна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг след среща с премиера на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По инфраструктурата сме говорили и преди, движат се нещата. Благодаря, че днес дойдохте с останалите колеги, защото това е важно за бъдещето на цяла Европа, тъй като цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за повдигането на дигиталната инфраструктура в региона и въобще за даване възможност на стартиращите предприятия навсякъде да вдигнат и БВП. Това е една много модерна и голяма възможност за изява на нашите талантливи ИТ специалисти в региона“, каза още Борисов.
Той посочи, че в началото на декември двустранното междуправителствено заседание ще бъде съчетано и с откриването на АМ „Струма“, която по думите му ще е готова в частта Сандански – Кресна. „Говорихме и с нашия шеф на митниците. Вече на сайта има обществените поръчки и избора за изпълнители, за да може да разширим граничните пунктове и да дадем възможност за по-бързо преминаване“, коментира още българският премиер.
Борисов изрази надежда, че съседите на България да станат партньори и в НАТО и ЕС. „Защото това е добре и за Македония, добре е и за нас. Надявам се и проблемът между Гърция и Македония за името да бъде решен, за да може всички държави в региона да направим свързаност във всяка една сфера – архитектура, култура, образование, пътна инфраструктура. И да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре“, обясни той.
„На паметника на полковник Каварналиев и на постамента, който е направен, още днес ще бъдат издадени чертежите. За да може тъй като самият паметник е в България, след това да го поставим и да почетем това, което е направил. Това е важно, за да може всички наши опоненти, които твърдят едва ли не сме се отказали от историята, да видят, че е точно обратното - двете държави имат толкова много история и имаме да се хвалим с нея много“, каза още Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.