НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Цонков, БСП: Промените в актуализирания вариант на стратегията за национална сигурност са козметични

Николай Цонков, БСП: Промените в актуализирания вариант на стратегията за национална сигурност са козметични

13 Ноември 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. Промените в актуализирания вариант на стратегията за национална сигурност са козметични и не отговарят на нуждите в сферата. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков, който е и член на Комисията по отбрана към Народното събрание. „Някои от българските национални интересни са загатнати в документа, но, наред с това, редица други остават пренебрегнати“, обясни Цонков. „Сред тях са независимост и суверенитет на държавата, както и гарантиране на гражданските свободи“, каза още народният представител. „На практика националните интереси са комплекс от ценности и от политически мотиви, които изразяват поведението на държавата във всеки един момент. Но за да се изработят тези национални ценности и национални интереси би трябвало да има съгласие на всички – на гражданите, на отделните политически сили, на гражданските неправителствени организации, защото националните цели трябва да бъдат надпартийни“, коментира Николай Цонков. Toй добави, че ясната национална стратегия трябва да показва пътя напред за следващите 10-15 години. Според него това се отнася за поведението на държавата както на международното поле, така и по отношение на вътрешните процеси. По думите на Цонков първото и най-важно условие за създаването на доктрина за национална сигурност е изготвянето на детайлен анализ на външната и вътрешната среда за сигурност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Цонков, БСП: Необходим е анализ на координацията между елементите на сигурността и формулиране на основни национални интереси

Николай Цонков, БСП: Необходим е анализ на координацията между елементите на сигурността и формулиране на основни национални интереси

13 Ноември 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме добра координация между елементите на сигурността – необходими са анализ и формулиране на основни национални интереси. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по отбрана към Народното събрание Николай Цонков по време на дискусия „Има ли нужда от нова концепция за националната сигурност на България?“, организирана от Дискусионен клуб "Политика 21" и Градският съвет на БСП – София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в момента имаме една законодателна база, която за съжаление не е прецизна. От друга страна тя не се изпълнява в пълна степен, което води до няколко проблема, сред които липсата на достатъчно добра координация между отделните елементи за национална сигурност
„Несъмнено ми се струва, че най-важното, което трябва да направим е на базата на един задълбочен анализ на вътрешната и външната среда за сигурност да се очертаят основните тенденции“, каза още Цонков и добави, че според него на тази база трябва да стъпи новият вариант на стратегия за национална сигурност. По думите му следваща стъпка е да се формулират и основните национални интереси на страната. „Като малка държава трябва да си поставим по-ниски нива на амбиции и да се съсредоточим основно в региона“, допълни депутатът от БСП. Според него трябва да се обърне внимание на мисиите в мирно време.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов: БСП – София подновява дискусията за необходимостта от доктрина за националната сигурност

Калоян Паргов: БСП – София подновява дискусията за необходимостта от доктрина за националната сигурност

13 Ноември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. БСП – София подновява дискусията за необходимостта от доктрина за националната сигурност. Това каза пред журналисти председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Паргов заяви, че има различни фактори, които влияят на сигурността на държавата. „Те са в много аспекти, не са само от гледна точка на отбрана, вътрешен ред, служби, опазване на границите. Те са свързани с такива популярни сектори като здравеопазване, образование“, посочи той. По думите му в днешно време хората се чувстват несигурни и тази несигурност ги кара да излизат на улицата. Според него случващото се с протестите е част от системата на сигурност.
„Колкото по-малко деца се раждат, толкова по-зле за икономиката и държавата. Колкото по-лошо се грижим за здравето на населението, толкова повече боледува нацията. Колкото по-въоръжена и безцелно се движи армията, толкова тя не може да изпълнява своите функции. Какви са функциите на днешната армия? Знаем ли ги? Ние сме членове на НАТО вече 13 години. Някой направи ли равносметка в рамките на НАТО какво спечелихме и какво загубихме? Какво ни даде НАТО и какво ние дадохме освен тези мисии по света, в които участвахме и дадохме човешки жертви? Добре ли е да имаме 9 хил. служители администрацията и да имаме 15-хилядна армия? Бива ли да има една реформа, в която да намалим броя на администрацията, да инвестираме в екипировка, оборудване, обучение?“, каза Паргов и посочи, че алтернативата трябва да е свързана с именно с реалните проблеми и това е част от концепция на БСП – София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дискусия на тема "Национална сигурност" организират ДК "Политика 21" и Градският съвет на БСП - София

Дискусия на тема "Национална сигурност" организират ДК "Политика 21" и Градският съвет на БСП - София

13 Ноември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе дискусия на тема: "Има ли нужда от нова концепция за националната сигурност на България?". Организатори на събитието са Дискусионен клуб "Политика 21" и Градският съвет на БСП - София, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. За участие са поканени експерти в сферата на националната сигурност и отбраната и народни представители. Дискусията ще се състои от 15,00 часа в Зала №3 "Инж. Стоимен Сарафов" на втория етаж на Федерацията на научно-техническите съюзи (ул. "Георги С. Раковски" №108).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.