НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Дървата и парното са предпочитания начин на отопление в града

Сливен: Дървата и парното са предпочитания начин на отопление в града

12 Ноември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. Дървата и парното са предпочитания начин на отопление в Сливен, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Сливен. В районите в Сливен, където няма централно отопление, се предпочитат печки на дърва. По информация от търговци момента рязко се е покачило търсенето на дърва и въглища. Средно в областта кубик дърва се търгува за 80 лв. на кубик. По–евтини са дървата в районите с традиционен дърводобив – Котел и Твърдица. Там дървата са и предпочитан начин за отопление. В тези общински центрове няма изградени топлоцентрали. Търсени за отопление са и въглищата. Цената там варира в зависимост от качеството и това дали са обработени. 360 лв. за тон струват непресятите въглища. Цената на пресятите е 420 лв. Увеличава се и търсенето на пелети. Въпреки че първоначалната инвестиция в оборудване е по-висока, отоплението с пелети е по-лесно, заради автоматичното подаване към горивната камера.
В областния център част от жителите на града ползва услугите на местната топлофикация, а цената за отопление предлагана от ТЕЦ – Сливен не е висока, тъй като котлите са на въглища и не се влияе от колебанията на цената и доставките на природен газ. Освен това от топлоцентралата предлагат преференциални цени на ползвателите срещу сключване на индивидуален договор. Така редовните платци получават топлоенергия на преференциални цени. Цената на парното за един месец в среден апартамент е около 140 – 150 лв. Въпреки, че тази година централното парно е по-скъпо с 5 ст. на кубик за отопляема площ, няма отказали се абонати. Онези, които поради липса на топлотрасета или абонатни станции не могат да се възползват от услугите на ТЕЦ, отново предпочитат твърдото гориво. Доказателство за това са и изплащаните от „Социално подпомагане помощи“ – над 90% от тях са за закупуване на дърва и въглища.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Жителите на малките населени места в общината предпочитат отоплението с твърдо гориво

Кюстендил: Жителите на малките населени места в общината предпочитат отоплението с твърдо гориво

12 Ноември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Жителите на малките населени места в община Кюстендил предпочитат отоплението с твърдо гориво. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Климент Терзийски, кмет на село Шишковци. По думите му една част от хората предпочитат да се отопляват на дърва, а останалите ползват за огрев въглища. „Много от хората се записват за добив на дърва от корен. По този начин горивото им излиза по-евтино”, каза Климент Терзийски. По думите му единственото неудобство е фактът, че самите сечища са на по-далечно разстояние от населеното място. Почти липсват домакинства, ползващи електрическата енергия. В областния център – Кюстендил, по-голямата част от държавните и общински институции се отопляват с природен газ. По-малък е броят на домакинствата, ползващи за отопление синьото гориво. Предпочитанията отново са към дърва и въглища.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Исмаил Кабак, собственик на борса за дърва във Варна: Засилен е контролът от страна на държавата

Исмаил Кабак, собственик на борса за дърва във Варна: Засилен е контролът от страна на държавата

12 Ноември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Засилен е контролът от страна на държавата. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Исмаил Кабак, собственик на борса за дърва във Варна. „През последните три години вкараха нови начини и системи за проследяване на дървесината, които указват положителен ефект върху незаконните търговци и фирми, незаконната сеч. Това рефлектира и върху цената, това е е една от причините за повишаването ѝ“, каза още Исмаил Кабак.
По повод търсенето на въглища и пелети, той коментира следното: „Има голямо търсене на пелети. Хората, които имат възможност, минават на пелети, защото първоначалната инвестиция е по-голяма като оборудване – котел или пелетна горелка. Системите са скъпи, като начин на отопление не е по-евтино, но е „по-мързеливо“ и чисто. Въглища не предлагаме и продаваме, а търсенето е по едно-две чувалчета в зимния период.“.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Цените за кубик дърва в града варират от 70 до 95 лева

Варна: Цените за кубик дърва в града варират от 70 до 95 лева

12 Ноември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Цените за кубик дърва във Варна варират от 70 до 95 лева. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Исмаил Кабак, собственик на борса за дърва. „Цената се определя в зависимост от вида, транспорта и начина на добив. Най-често купуваната дървесина е от дъб, по-известна на хората като „меше“ или „бялото меше“. То има най-добри свойства и качества на горене, разпалва се по-лесно и отделя висока калоричност“, каза още Исмаил Кабак.
„Складовете са заредени, има достатъчно дървесина за нуждите на хората в нашия район, досега имаше търсене, но хората са се запасили от по-рано, търсенето последния месец намаля. Миналата година цената на дървесината се вдигна през зимния период, задържа се и нямаше промяна до ден днешен. Има тенденция да спаднат цените, но не е сигурно с колко и кога“, коментира още собственикът на борса за дърва Исмаил Кабак.
Той призова хората да бъдат внимателни, когато купуват дърва за огрев. „Трябва да се внимава дали дървесината отговаря на това, за което се предлага, дали кубатурата отговаря и дали имат съответните марки върху дърветата – 30 % трябва да бъдат маркирани – да имат сложена експедиционна марка от всеки търговец или горска – от всеки горски служител. Дървесината трябва да бъде придружена с превозен билет, който утвърждава, че дървата са законни. Превозват се с документа, а след съхранението с този документ можеш да докажеш, че дървесината не е контрабандна, крадена или незаконно отсечена“, коментира Исмаил Кабак.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данъчните във Варна продават на търг дърва за огрев, кранове и производствен цех

Данъчните във Варна продават на търг дърва за огрев, кранове и производствен цех

9 Ноември 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Дърва за огрев, кранове и производствен цех са включени в списъка с актуалните за месеца обяви за публична продан на Националната агенция по приходите във Варна. Това показва справка в секцията за продажби в сайта на НАП. Предлаганото количество дърва за огрев от дъб е 0,80 пр. куб. м., а наддаването за тях ще стартира от начална цена 12 лева. Сред крупните предложения в списъка за продан на данъчните е дворно място с пространство от 17 017 кв.м., заедно с построените в него административна сграда, производствен цех, компресорна станция, бояджийски и галванично-полимерен цех, склад, автосервиз, дърводелски цех и др. Обектът се намира в град Дългопол, а началната цена в размер на 954 525 лв. За продажба чрез търг с тайно наддаване е обявен и регулиран поземлен имот до ферибота в Белослав, който според приходната агенция е подходящ за изграждане на база или склад. Наддаването за атрактивния имот ще започне от 245 400 лева. Той е с обща площ от 17 000 квадратни метра. В списъка с актуалните предложения на НАП за Варна са включени и два кулокрана. Машините са с начални цени от 27 948 лв. и 29 100 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.