НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

РИА Новости: Украинските власти може да преименуват Украинската православна църква-Московски патриархат

2 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Ако Украинската православна църква (УПЦ) откаже да преименува, както е предвидено в новия закон, властите в Киев ще направят това, заяви директорът на Департамента по религиозни и етнически въпроси на Министерството на културата на Украйна Андрей Юраш, цитиран от РИА Новости.
Той добави, че името на УПЦ трябва да отразява нейната принадлежност към Руската православна църква. Ръководството на УПЦ има три месеца за това, припомни той.
В края на миналата година в Украйна влезе в сила закон, според който религиозните организации, чието седалище се намира в Русия, са длъжни да посочат в името си принадлежност. На първо място, това се отнася до УПЦ. За да се промени името и изготви промени на устава си, законът дава четири месеца. От УПЦ заявяват, че няма да променят името, а в действията на властите виждат признаци на насилствено завземане.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

ТАСС: Антиохийският патриарх призова църквите да се обявят срещу беззаконията на Константинопол

1 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Намиращият се в Москва патриарх Антиохийски Йоан призова всички поместни църкви да се обявят срещу действията на константинополската патриаршия в Украйна, под чиято егида в страната от две разколнически църкви бе създадена нова църковна структура, получила автокефалия от Фенер, съобщи пресслужбата на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, предава ТАСС.
„По време на своето слово след богослужението в храма Христос Спасител Антиохийският патриарх Йоан призова всички поместни църкви да издигнат своя глас срещу беззаконията на Константинополската патриаршия“, се казва в съобщението.
Предстоятелят на Антиохийската патриаршия Йоан пристигна в Москва, за да участва в тържествата по случай първото десетилетие от интронизацията на патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

РИА Новости: Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на украинската православна църква „велико историческо събитие“

1 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща, че то ще завърши с предоставянето на томос, въпреки опозицията на някои църкви, предава РИА Новости
"Господ благослови изминалата година. Ние Го прославяме за всички благословии, които ни е дал, и особено за великото историческо събитие на автокефалията на Църквата на Украйна, дело, което ще приключи и ще бъде благословено тази неделя в присъствието на новия примат на тази посестрима църква и в присъствието на президента Порошенко. Тук те ще получат томос за автокефалия ”, - каза Вартоломей.
Той подчерта, че това решение "има много силна опозиция", но тя няма да разколебае позицията на Константинопол.
В заключение патриархът изрази надеждата, че 2019 г. ще бъде година на мир за целия свят, а Православната църква ще се моли за него.
„И се молим сестринските църкви, които несправедливо се противопоставят на решенията и инициативите на Константинополския престол, най-накрая да започнат да мислят по-логично и справедливо, с голямо уважение и благодарност към църквата на нашата Вселенска патриаршия”, добави Вартоломей.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

УНИАН: "Щяхме да изгубим томоса", твърди патриарх Филарет

23 Декември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Киев. "Щяхме да изгубим томоса", твърди Филарет и обяснява защо не е претендирал за поста глава на Православната църква на Украйна, съобщава УНИАН.

На 15 декември на обединителен събор митрополит Епифаний беше избран за глава на Единната поместна православна църква на Украйна.
Ако патриарх Филарет не беше оттеглил кандидатурата си, Украйна щеше да изгуби томоса.

«Ако не бях отстъпил, нямаше да стигнем до обединение и нямаше да получим томос за автокефалия на украинската църква. За мен е важно не моето положение, а да имаме в Украйна единна поместна православна църква. Така ще утвърдим и собствената си държавност“. Това патриарх Филарет е заявил в интервю пред Радио „Свобода“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП очаква провокации във Виницка област в Украйна

23 Декември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Виница. Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП) очаква провокации във Виницка област в Украйна, предава РИА Новости
Селските съвети на региона Винница на Украйна съобщиха, че са получили призиви с искане да упражнят активен натиск върху селските свещеници на каноничната украинска православна църква, да организират провокации в близост до храмовете и да подтикват жителите да отидат в "новата църква", заяви образователният отдел на УПЦ, публикуван на сайта ,
Агенцията припомня, че Виницкия митрополит Симеон взе участие в организирания от Вселенската патриаршия и украинската държава Обединителен събор за създаване нова автокефална Украинска православна църква и впоследствие бе лишен от епархията си от УПЦ-МП, която не признава решенията на Събора и намерението на Вселенския патриарх да предостави автокефалия на новата църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

ТАСС: Порошенко подписа закон за преименуване на Украинската православна църква

22 Декември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в събота подписа закон, който задължава каноническата Украинска православна църква (УПЦ) да посочи в названието си принадлежността към Руската православна църква (РПЦ), се казва в съобщение от пресслужбата на държавния глава, предава ТАСС.
„Президентът Петро Порошенко подписа закон „За внасяне на изменения в украинския закон „За свободата на убежденията и религиозните организации“ относно името на религиозните организации, които влизат в структурата на религиозни организации, ръководени от център, намиращ се извън пределите на Украйна...“, се казва в съобщението.
Конкретно, приетият по-рано от украинския парламент закон, предвижда, че църквата, намираща се в религиозна организация „с център в държава-агресор“ е задължена в името си да отрази принадлежността към такава религиозна организация извън пределите на страната. При това експертното управление на Радата, чието решение няма задължителен характер, стигна до извода, че приетият закон за преименуване на УПЦ противоречи на Конституцията на Украйна.
Основният закон на Украйна предвижда, че църквата и религиозните организации в страната трябва да са независими от държавата, а тя, на свой ред, не може да се намесва в тяхната дейност. Също така, Конституцията определя, че всички религии, вероучения и религиозни организации са равни пред закона и затова не трябва да се установяват преимущества или ограничения на една от религиите, вероученията или религиозните организации спрямо другите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

Патриарх Кирил: Разколниците в Украйна ще доведат страната до духовна гибел

19 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на нова църковна структура в Украйна от разколниците ще доведе страната до духовна гибел, заяви в сряда Патриарх Москвоски и на цяла Русия Кирил в хода на служение в Николо-Угрешкия манастир, предава ТАСС.
„Ето, че днес се тревожим за всичко, което се случва в Украйна. Това е ясен и ярък пример за това, как лъжата въвежда хората в заблуда... И когато измамно се показва този път, който отвежда хората от истинската църква, който предлага да отдадеш душата си на самозванци и разколническото общество се възприема като благодатна църква, този път води към духовна нищета, това е път към унищожението“, заяви патриарх Кирил.
Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) добави, че „лъжата е силен инструмент за въздействие върху човешкото съзнание“. „Лъжата... изкривява живота, потапя ни в друга реалност – реалност, която е далеч от истината... Днес лъжата придобива някакви фантастични размери, потапят ни по различен начин в различна реалност... чрез изкуство, филми, отклоняват хората от жизнения път. Затова за идеали, маяци, помощници в живота, се представят фалшиви маяци, фалшиви идеали“, отбеляза той.
По неговите думи, лъжливата информация, „може да доведе до заблуда народите“. „Днес, ние специално се молим за нашите братя и сестри, за Украинската православна църква, за тези, които станаха изповедници на вярата Христова още, докато бяха живи. Молим се за това, никаква лъжовна сила да не погуби духовния живот на близкия ни братски народ и силата на църквата, носеща своето свидетелство в тези трудни обстоятелства, да не намалява даже в условията на увеличаващи се грехове“, заяви патриарх Кирил.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

УНИАН (Украйна): "Повратен момент в историята“

17 Декември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Порошенко и Вартоломей са обсъдили в телефонен разговор резултатите от обединителния събора, съобщава украинската телеграфна агенция УНИАН.

Вселенският патриарх Вартоломей смята, че обединителният събор, който се състоя в края на миналата седмица в храма „Св. София Киевска“, открива нова ера за световното православие. Това е казал президентът Петро Порошенко на специална пресконференция в Киев.

Двамата са разговаряли преди самата среща на държавния глава с журналистите. „Разговорът продължи повече отколкото очаквахме. Но той беше много важен и продължение на събитията от събота. Негово светейшество смята, че нашият събор бележи повратен миг в историята на православието въобще.“, е подчертал Порошенко.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Корреспондент“ (Украйна): РПЦ определи Синода в Киев за „канонически нищожен“

„Корреспондент“ (Украйна): РПЦ определи Синода в Киев за „канонически нищожен“

16 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Украинското списание „Корреспондент“ публикува материал, в който привежда мнението на Руската православна църква по повод проведения в Киев Синод на УПЦ.
В Москва определиха избора на ръководител на една от местните църкви в Украйна като безсмислен, а Синода, на който бе взето решението, като „неканонично събрание на хора".
РПЦ бе категорична, че т.нар. Обединяващ Синод в Киев е „канонически нищожен". Това поне заяви архиепископ Николай Балашов, заместник-ръководител на отдел „Външни църковни отношения" на Московската патриаршия.
„Неканонично събиране на лица, отчасти със, а по-голямата част - не, законни епископски ръкоположения под общото ръководство на лаиците и на държавния глава, както и на човек, който не разбира нищо от местния език, избран неканонично. За нас това събитие не означава абсолютно нищо", категоричен бе Балашов.
Той също така не разбира на „какво се надяват двамата епископи на легитимната украинска православна църква, които дойдоха на Синода. Съжалявам за всички тях. Тъжна съдба", обобщава московският архиерей.
На 15 декември в Киев се проведе т.нар. Софийски синод, на който бе учредена местната православна църква в Украйна. Митрополит Епифаний (Дюненко), митрополит Переяславски и Белоцерковски, бе избран за неин предстоятел. Той получи нов сан - митрополит на Киев и на цяла Украйна.
На 6 януари избраният примат трябва да получи томос за автокефалията на обединената православна църква на Украйна от ръцете на Вселенския патриарх Вартоломей. Следкрая на Синода, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че държавата ще защитава правата на свещениците и миряните на УПЦ-МП, които ще решат да я напуснат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ поздрави президента на Украйна Петро Порошенко за проведения Обединителен събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква в страната

НФСБ поздрави президента на Украйна Петро Порошенко за проведения Обединителен събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква в страната

16 Декември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ поздрави президента на Украйна Петро Порошенко и православните християни в страната за проведения Обединителен събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква. В поздравителния адрес на НИК на НФСБ. „Изразяваме искрената ни надежда, че този свещен акт ще донесе единство и ще укрепи вярата и сплотеността на христолюбивия народ на независима Украйна, достойна част от който са и стотиците хиляди люде с български етнически произход, чиито интереси украинската държава и Вие лично се ангажирахте да защитавате“, посочват от НФСБ.
„Ние, българите, в миналото също извървяхме дълъг път, съпроводен с много трудности и борба, за да възстановим незаконно отнетата автокефалия на Светата Българска Православна Църква. И нас плашеха със схизма и отлъчване, и при нас външни сили, водени само от своите имперски интереси, се опитаха да използват Вярата, Църквата и отделни свещенослужители за натиск и репресии. Православният български народ и достойните негови свещеници и архиереи устояха и защитиха Светата БПЦ. Сигурни сме, че същото ще се случи и в Украйна!“, се казва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

WSJ: Украйна създаде „църква без Путин“

16 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна обяви създаването на национална православна църква, независима от Русия, лишавайки по този начин Кремъл от инструмент, използван от векове за доминиране над съседите си, пише Джеймс Марсън в статия за американското списание The Wall Street Journal.
В събота свещеници от три основни православни църкви на страната се събраха за „обединителен Синод“, за да изберат лидер на Украйнската православна църква-Киевска патриаршия.
Създаването на независима църква е значителна победа за ориентираната към САЩ от президента Петро Порошенко държава, чиято армия води въоръжен конфликт срещу Русия и сепаратистите в източната част на страната вече четири и половина години. Порошенко, който се стреми към победа на президентските избори през март догодина, приветства резултатите от Синдоа като „освобождаване от руското влияние“.
„Това е църква без Путин“, заяви Порошенко в обръщението си пред няколко хиляди души, събрали се за отбелязване на събитиято. „Това е църква без молитви за руското правителство и руската армия. Защото те убиват украинците“, подчерта Порошенко.
Свещеници от УПЦ-Московска патриаршия, която в продължение на векове претендираше за господство над Украйна, се дистанцира от Синода, макар двама нейни представители да присъстваха на него.
Руската църква осъди решението на Вселенския патриарх Вартоломей, който предостави на Украйна автокефалия на цената на разскола във втората по големина християнска деноминация. В знак на протест през октомври Руксата православна църква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул.
Лидер на новата украинска църква стана митрополит Епифаний от УПЦ-КП, която се отдели от РПЦ след обявяване на независимостта на Украйна. Тя обаче бе отхвърлена от православния свят.
Московската патриаршия остава най-популярната и силна, дори след като Украйна обяви независимостта си от СССР през 1991 г. Но Киевската патриаршия придоби популярност през последните години на фона на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и военната намеса в източната част на Украйна. Украински правителствени служители обвиниха Московската патриаршия, че подкрепя Русия в конфликт.
Хиляди хора от цялата страна стояха часове на площада близо до катедралата „Света София" от ранна сутрин в мразовито време. Те изслушаха политически речи, молитви от група свещеници и музиканти, свирещи на бандура, традиционен украински струнен инструмент.
Малко след 17:00 часа местно време, удари камбаната на катедралата и Порошенко се качи на сцената с митрополит Епифаний. „Това е денят на нашата окончателна независимост от Русия", каза Порошенко на фона на викове „Слава!" и „Благодаря!"


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Държавната дума сравняват новата украинска църква с „езически продукт“ от времето на Хитлерова Германия

ТАСС: В Държавната дума сравняват новата украинска църква с „езически продукт“ от времето на Хитлерова Германия

16 Декември 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Депутатът от Държавната дума, Долната камара на руския парламент, Сергей Гаврилов смята, че "за вярващите тази Църква няма да е приемлива, тя може да стане партия, клуб, групировка, но не и Църква ", съобщава ТАСС.

Режимът в Киев задушава каноническото православие в Украйна, като създава своя автокефална Църква, която може да се сравни с църквата в Хитлерова Германия от 30-те години на 20 век. Това мнение е изказал в събота пред ТАСС Сергей Гаврилов, който е председател на парламентарния Комитет по развитие на гражданското общество и по въпросите на социалните и религиозните обединения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

РИА Новости: Тимошенко определи създаването на „новата църква“ преломно събитие

15 Декември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко определи създаването на „новата църква“ като събитие, към което украинската нация е вървяла векове , информира РИА Новости.
"Това е преломно събитие! Събитие, към което украинската нация върви от векове ", е написала във Facebook Тимошенко.

По данни на украинските медии, на „обединителния събор“ в събота са присъствали само двама представители на Украинската православна църква, която е отказала участие в него.
От Руската православна църква са заявили, че смятат „събранието“ в Киев с нищожно каноническо значение, а възможността Епифаний да бъде признат от православния свят за едва ли изпълнима задача.
За глава на "новата църква“ бе избран "митрополитът" от неканоническа църковна структура Епифаний Думенко.
Създаването на „украинската автокефална църква“ е било обявено на съботния „обединителен събор“ от президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава РИА Новости.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избран е предстоятел на  бъдещата независима Украинска православна църква

ТАСС: Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква

15 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Избран е предстоятел на бъдещата независима Украинска православна църква, предава TACC.
Митрополит Епифаний - Переяславски и Белоцерковски, който преди това е бил епископ на неканоничната Киевска патриаршия, е избран за ръководител на новата църковна структура.
"Поздравявам всички за създаването на автокефалната поместна православна църква на Украйна, която току-що е учредена в „Света София", каза той, като се обърна към присъстващите на площад "София" след края на Обединителния събор
В събота в Киев, в катедралата "Света София", под патронажа на Цариградската патриаршия и с активното участие на украинските власти, се проведе събор на който участваха архиереи, свещеници и миряни от двете досега неканонични църкви –Украинска православна църква-Киевски патриархат и Украинска автономна православна църква, както и двама митрополити от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат.
Целта на събора е създаването в Украйна на нова поместна православна църква, отделена от Московската патриаршия. Формално тази структура ще има автокефален статус, но всъщност тя ще бъде оглавявана от Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква

ТАСС: Започна Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква

15 Декември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Киев. Обединителният събор за създаване на независима Украинска православна църква, под патронажа на Цариградската патриаршия, започна в събота в Киевската църква "Света София". Това се съобщава в уебсайта на неканоничната Киевска патриаршия, предава TACC.
Преди началото на Събора в храма е пристигнал президентът на Украйна Петро Порошенко.
Целта на Събора е да създаде в Украйна нова поместна православна църква - структура, която официално ще има автокефален статут, но всъщност ще бъде ръководена според наблюдатели от Вселенския патриарх, предава агенцията.
Според "Обществената телевизия" в храма присъстват само двама архиереи от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат – Переяславо-Хмелницкият и Вишневски митрополит Александър и и Барският и Виницки митрополит Симеон.
Катедралата в украинския град Виница по-рано днес е била завзета от неизвестни лица, припомни агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Неизвестни лица са завзели катедралния храм в украинския град Виница

ТАСС: Неизвестни лица са завзели катедралния храм в украинския град Виница

15 Декември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Виница. Неизвестни лица са завзели катедралния храм „Свето Преображение Господне“ в украинския град Виница на фона на провеждащия се в Киев Обединителен събор за учредяване на независима Украинска православна църква, предава TACC
Неизвестни млади хора със спортно телосложение са взели от охраната всички ключове от комплекса, съобщава агенцията, като се позовава на пресслужбата на Съюза на православните журналисти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хиляди са се събрали пред  храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

ТАСС: Хиляди са се събрали пред храма „Света София“ в Киев, където се провежда Обединителния събор на бъдещата УПЦ

15 Декември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Няколко хиляди души вече са се събрали на площада. Хора от много региони на Украйна продължават да пристигат в колони към храма „Света София“, където ще се проведе събитието, съобщава кореспондентът на TACC.
По централните улици на Киев днес са паркирани много автобуси, с които вярващите вече са пристигнали в Киев.
В района на църквата са предприети засилени мерки за сигурност: много от полицейските служители охраняват площада и улиците, които са в непосредствена близост до нея. Хората пред входа на Софийския площад са проверявани с метални детектори.
Пред храма е издигната трибуна, от която, както се очаква, след завършването на Събора, главата на новата украинска църква ще се обърне към вярващите. Освен това са инсталирани два големи екрана, на които ще се излъчват службите, както и вероятно някои моменти от Събора. Освен това има три пункта, където хората могат да пият горещ чай.
Според информации от медиите новоизбраният предстоятел ще носи титлата Киевски митрополит.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

„Украинская Правда“ (Украйна): Ще се състои Обединителен събор за учредяване на Украинска поместна православна църква

15 Декември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Киев. Според предварителната информация 192 делегати ще вземат участие в Обединителния събор за учредяване на единна поместна Украинска православна църква, който ще се състои на 15 декември, пише вестник „Украинская правда“.
Te ще изберат Примас (предстоятел – бел. ред.) в два тура. От Украинската православна църква-Киевски патриархат на патриарх Филарет ще присъстват 42 йерарси заедно с по един свещеник и един мирянин – общо 126 делегати.
От Украинската автономна православна църква на архиепископ Макарий ще присъстват 12 епископи, като всеки от тях ще е придружен от по един свещеник и един мирянин - 36 делегати.
"От Украинската православна църква-Московски патриархат (която към момента е единствената канонична църква на територията на Украйна – бел.ред.) са потвърдили участие 10 епископи, всеки от тях придружен от по един свещеник и един мирянин - общо 30 делегати", отбелязва източник на редакцията.
Общо, според предварителните изчисления в Събора ще вземат участие 64 йерарси, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 участници. По време на събора ще се проведе тайно гласуване за предстоятел. Ще има два тура. В първия кръг ще участват всички издигнати кандидати. Във втория тур ще участват тримата кандидати с най-голям брой гласове от участниците в Събора, а победителят ще бъде избран за предстоятел.
Като почетни гости ще присъстват президентът на Украйна Петро Порошенко и председателят на Върховната Рада на Украйна Андрий Парубий.
На Събора трябва да се утвърди и устава на бъдещата Украинска православна църква, която се очаква да получи автокефалия от Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

9 Декември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Преговорите за завръщането на украинските граждани, включително моряците, задържани в Керченския пролив, между Киев и Москва по църковна линия продължават. Ръководителят на информационното и образователно отделение на Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП), архиепископ Клемент, заяви пред кореспондента на ТАСС в неделя.
"Президентът на Украйна се обърна с молбата на най-благословения митрополит на Киев и цяла Украйна Онуфрий. Всъщност участието на църквата в процеса на завръщане на нашите войници, които се намират на територията, неконтролирана от Украйна в Русия, се провеждат постоянно. Онуфрий се е обръщал нееднократно към патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и преговорите се провеждат по църковната линия, за да може да се върнат всички граждани на Украйна на нашата територия по хуманитарен способ ", коментира архиепископът думите на президента на Украйна Петро Порошенко, за обръщението му към Киевския митрополит с молба да съдейства за освобождаването на украински моряци.
В същото време председателят на УПЦ-МП призна, че "все още няма резултати по този въпрос". "Патриарх Кирил е много заинтерсован усилията на църквата да донесат плод, затова очакваме, че ще има известни резултати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

9 Декември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на "единична поместна църква" в Украйна не може да бъде "от Бога", тъй като е построена от гняв и омраза, заяви в неделя патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил, цитиран от РИА Новости.
"Слушайте онези, които се борят за така наречената независима обединена църква, слушайте интонацията им, слушайте думите, какъв гняв , каква омраза и как може да има злоба и омраза от Бога? - каза патриархът в проповедта след божествената литургия в неделя
Той отбеляза, че "всички, които днес се стремят да създадат така наречената независима църква и които са готови за това да унищожат живота на други хора, да разрушат църковния им живот, да нахлуят в църкви и манастири, да ги сграбчат със сила" , говорят на езика на ненавистта и силата, а не на "езика на Бога", тяхната "църква" не може да "замести Божията воля".
"Слушайте лидерите на разкола, с каква омраза те казват, това ли е пастирската дума, това ли е любов? "И чуйте Онуфрий, който не казва нищо лошо за разколницте. Молят се плачат хората за това, че има разкол. Никой от тях обаче не иска държавата да използва сила срещу разколниците и не използват груби думи срещу разколниците“, отбелязва патриархът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

8 Декември 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Обединителният събор за създаването на Украинската автокефална църква без участието на епископите на каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП)ще бъде лишен от легитимността, необходима за неговото признаване. Това становище бе изразено в събота от председателя на Отдела за външни църковни взаимоотношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион в интервю, излъчено по телевизионния канал Россия-24 в събота, предава TACC.
"Ако така нареченият обединяващ съвет ще се състои само от разколници, разбира се, няма да има дори и малка легитимност, която е необходима за да бъде признат по-късно, а патриарх Вартоломей разбира това много добре". - каза той.
Митрополитът напомни, че в каноничната УПЦ-МП има 90 епископи, оглавяващи крупни епархии "с хиляди хора и стотици храмове", докато "всички разколници заедно много по-малко, те имат 40 архиереи, някои от които оглавяват номинални епархии (такива, които съществуват само формално и нямат територия, храмове, свещеници и миряни – бел.ред.)." Според него, ако съборът се състои от "някои разколници" и каноничните епископи не участва в него, тогава "всичко това ще изглежда смешно и странно".
В петък, 7 Декември, Светия Синод на УПЦ-МП заяви, че Вселенската патриаршия няма църковно право да свика заседание на църквата в Украйна, и планирания" Обединителен събор " е незаконен, тъй като тя ще бъде посетена от представители на разколнически групи". Представители на УПЦ-МП също така заявиха, че църквата не дава благословия на духовенството, монашеството или миряните да участват в този събор, който е насрочен за 15 декември 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Фенер ще лиши предстоятеля на УПЦ-МП от титлата митрополит Киевски

„День“ (Украйна): Фенер ще лиши предстоятеля на УПЦ-МП от титлата митрополит Киевски

7 Декември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Киев. „Константинополската“ патриаршия реши да лиши предстоятеля на Украинската православна църква – Московска патриаршия Онуфрий от титлата митрополит Киевски. Това ще се случи след провеждането на обединителния събор и избирането на нов предстоятел на единната украинска поместна църква, пише киевският ежедневник „День“.
Съответстващото писмо на патриарх Вартоломей е получено от митрополита от УПЦ-МП Александър (Драбинко), който е публикувал негов неофициален превод на своята страница във „Фейсбук“.
В документа се отбелязва, че йерархът на УПЦ-МП към момента носи титлата митрополит Киевски, нарушавайки канона.
„Искахме да доведем до сведението на Ваше Високопреосвещенство това предварително взето решение на Майката-църква чрез назначените от нас в Киев екзарси, но, за съжаление, Вие сте отказали да взаимодействате с тях. Завръщайки се сега към същия въпрос за втори път за това Патриаршеско писмо и за обръщението към Вас като „Високопреосвещен митрополит Киевски“, в икономична форма и с милост, ние ви съобщаваме, че след изборите за Предстоятел на украинската църква от органа, който ще се състои от клирици и миряни, Вие няма да можете еклизиологично и канонически да носите титлата митрополит Киевски, която така или иначе Вие носите в момента в нарушение на описаните условия в официалните документи от 1686 година“, се отбелязва в писмото на Вартоломей. Освен това, той иска Онуфрий и йерарсите на Московската патриаршия да държат връзка с бившия митрополит Киевски Филарет и бившия митрополит Лвовски Макарий и другите с тях, тъй като те са изцяло възстановени от Фенер в архиерейството.
В същото време на Онуфрий се разрешава да участва в избора на ръководител на новата украинска автокефална църква.
Както е известно, пише „День“, съгласно условията на синодалния акт от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия под управлението на Москва, киевските митрополити е трябвало да споменават на първо място Вселенския патриарх като свой ръководител. Но това условие не се изпълнява в течение на близо 300 години.
Следователно, по логиката на Вартоломей, за нарушението на нормите на акта от 1686 година и възстановяването през тази година на директната юрисдикция на Истанбул над митрополията, Онуфрий не може да носи титлата митрополит Киевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

4 Декември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия, пише украинският вестник „Вести“, цитиран от РИА Новости.
Синодът на Константинополската църква, който приключи на 29 ноември, не предостави томос за автокефалията на Киев. Вместо това те приеха устава на "Обединената украинска църква", който не оповестиха. Източникът на "Вести" посочи девет основни точки от документа, от които публикацията стигна до заключението, че не може да се говори за независимостта на новата църква - това е по-скоро подчинение на Константинопол.
Източникът посочва, че документът поставя специален акцент върху факта, че новата църковна структура ще бъде неразривно свързана с Константинополската патриаршия и само чрез нея с останалата част от света - точно както каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, е свързана с други църкви чрез Руската православна църква (РПЦ).
Трябва да се отбележи, че ръководителят на новото църковно образувание ще носи титлата митрополит, а не патриарх, което го изравнява със статута под ръководството на РПЦ. Украинската страна дори няма да има право да канонизира своите светии без одобрението на Константинопол. Публикацията също така подчертава, че "Епископският съвет на Църквата е предписан да комуникира с Вселенския патриарх по всички глобални въпроси", който ще информира Киев за своето решение. Според публикацията има клауза, че Константинопол не трябва да обяснява мотивите си. Освен това е посочено, че новият устав създава и вратички, чрез които Вселенската патриаршия може да поеме под свой контрол част от манастирите в Украйна. Бъдещата "обединена църква" също няма да има право да приготвя миро- право само на автокефалните църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра

РИА Новости: Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра

29 Ноември 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра (голям манастир, намиращ се в Киев, считан за най-святото място за украинските православни християни – бел.ред), предава РИА Новости.
В сряда вечерта "официални лица" са пристигнали на територията на манастира, като са заявили, че имат заповед от украинското министерство на културата да извърши опис.
"Ние не разбираме защо непознати хора буквално се втурнаха и размахвайки неразбираем документ, заявиха, че ще описват собствеността. Не получихме официални писма, че подобни действия ще бъдат изпълнени, но бяхме принудени да допуснем тези хора " – разказаха монасите.
Според тях такива нареждания изразяват "пълното неуважение към светилищата и вярващите".
По-късно се оказа, че имуществената инвентаризация е била проведена от представители на Киевско-Печорския музеен комплекс, който е подчинен на Министерството на културата на страната.
През септември отделът твърди, че е поискал от музейни работници да направят пълен опис на иконите и други културно-исторически ценности на храмовете на каноничната православна църква в Украйна.
Украинската православна църква-Московски патриархат(УПЦ-МП) нарече такова решение на Министерството на културата незаконно. Ръководителят на правния отдел на протойерей Александър обърна внимание на факта, че цялото имущество, които се намира в храмовете на УПЦ-МП, са собственост на религиозните общности. Според юриста служителите могат да преглеждат историческите и културни ценности само когато те са били депозирани или предоставени за ползване от религиозната общност, както се вижда от съответните документи, какъвто не е случая.
Агенцията припомня, че в момента тече процес на предоставяне на автокефалия на Украинската църква от страна на Вселенската патриаршия, който се оспорва от Московската патриаршия. Този спор доведе до пълно прекъсване на връзките между Москва и Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

24 Ноември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската православна църква-Московски патриархат(УПЦ-МП) ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна, заяви протойерей Александър Бахов, завеждащ правния отдел на УПЦ-МП, цитиран от РИА Новости.
Решението на украинското Министерство на правосъдието, с което се отменя прехвърлянето на каноничната УПЦ-МП на комплекса на Свято-Успенската Почаевска лавра (голям манастирски комплекс – бел. ред.) не лишава УПЦ-МП от правото да използва манастира, заяви протойерей Бахов в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Почаевската Лавра и в бъдеще ще продължи да бъде в законно и законосъобразно ползване от монасите от „УПЦ-МП ", пише той.
В петък Министерството на правосъдието отмени държавната регистрация на правото на УПЦ-МП да ползва сградите и съоръженията - храмове, камбанария, килии и т.н. Но както обясни Бахов, това решение не отменя договора за ползване от 2003 г., а правото на ползване, придобито преди 2013 г. не подлежи на задължителна държавна регистрация.
"Затова премахването на тази държавна регистрация не лишава мъжкия манастир от правото да използва съоръженията на лаврата " Свето Успение Богородично ", пише Бахов.
Той също така не изключи, че решението на Министерството на правосъдието може да бъде обжалвано пред съда.
Въпросът за църковното имущество в Украйна се обостри на фона на църковната конфронтация. В средата на ноември тернополската полиция образува криминално дело по подозрение за незаконното прехвърляне на съоръженията на Почаевската лавра на УПЦ-МП през 2003 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

23 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Киев. На заседанието на Светия синод на Константинополската патриаршия на 27-29 ноември в Истанбул ще бъде взето решението за предоставянето на томос за автокефалия на поместната Украинска православна църква – Киевска патриаршия, съобщи украинският президент Петро Порошенко в петък, пише киевският ежедневник „День“.
„На 27-29 ноември Ростислав Павленко (съветник на президента) ще бъде в Истанбул, където ще вземе участие в историческия Синод на Вселенската патриаршия, на който ще се вземе решение за утвърждаването на Томоса“, е заявил украинският президент.
Той е напомнил, че през декември ще бъде свикан събор на новата Украинска автокефална православна църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

19 Ноември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нова, независима от Московската патриаршия Украинска православна църква се отлага отново, пише руският ежедневник „Комсомолская правда“.
Според информации от украинските медии, отново е бил отложен обединителният събор , на който трябваше да се състои процедурата по създаването на Украинска православна църква. Първоначално инициаторите на автокефалията заявяваха, че църковният събор ще се проведе в началото на октомври. После беше отложен за 22 ноември и сега се съобщава, че е определена нова дата на събора - 9-10 декември.
Има няколко причини, поради които събора не може да се проведе. Първо, неканоничните църкви в Украйна все още не са се съгласили с устава на новата църква. На второ място, те не намериха този, който би се съгласил да ръководи тази "нова църква". Филарет и Макарий наскоро уведомиха патриарх Вартоломей с писма, че са си направили самоотвод.
Най-вече обаче причината е, че каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, чиито енориаши са основната част от православните християни, отказа да участва в този обединителен събор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

18 Ноември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Варшава. Архиерейският събор на Полската православна църква призовава предстоятелите на всички поместни църкви заедно да обсъдят ситуацията в Украйна и отказва да признае решението на Константинополския патриарх за легализация на лидерите на украинските разколници, се казва в заявление за взетите решения на събора, състоял се на 15 ноември, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“.
Полските епископи напомнят, че аналогични решения вече са взели редица поместни православни църкви и конкретно – Антиохийската, Сръбската и Румънската. Първи с предложение за всеправославно обсъждане на неканоничните действия на Фенер излезе синодът на Руската църква, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

12 Ноември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Архерейският събор на Сръбската православна църква отказа да признае решението на Вселенската патриаршия за реабилитация на украинците Филарет Денисенко и Макарий Малетич, предава РИА Новости, като определя двамата като „разколници“.
Съборът завърши със специално изявление за „Позицията на СПЦ за църквовната криза в Украйна след последните решения на Константинополската патриаршия“.
„Преди всичко Съборът констатира със съжаление, че Константинополската патриаршия е приела канонически необосновано решение за реабилитация и признаване на възстановяване на епископския сан на двама лидери на разколнически групировки в Украйна - Филарет Денисенко и Макарий Малетич“, се казва в документа, разпространен от СПЦ.
Отбелязва се, че Съборът не разглежда това решение на Вселенската патриаршия като задължително за СПЦ. Освен това документът съдържа призив за провеждането на Вселенски събор за обсъждане на въпроса за предоставянето на автокефалия на църквите, включително на украинската.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

5 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Троян. Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Светия Синод Николай Георгиев. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на комисията са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия Синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни още Николай Георгиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

5 Ноември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската, което не е добър знак. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ на „Радио „Фокус“, Борислав Цеков, преподавател по църковно право, по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия. Той добави, че това може да доведе до нарушаване на каноничното право и създаване на върховенство на Вселенския патриарх. „Едноличните и едностранни действия на патриарх Вартоломей подменят църковния ред. От тук на сетне ако това бъде възприето мълчаливо или предпазливо от всички останали местни църкви това означава, че православната църква на практика признава наличието на един източен папа. Тогава изконният принцип пръв между равни, която исторически се нарича Константинопол, ще се превърне в пръв по власт и ще има господство на Константинополският патриарх над останалите православни църкви“, поясни Борислав Цеков. Той добави още, че това може да отвори кутията на „Пандора“, защото след Украйна следва казуса Македония и начинът, по който ще се реши украинският казус ще предопредели и решаването на македонския. Той поясни, че това от своя страна отваря въпроса, ще допусне ли българската православна църква поредното ограбване на нашата национална и църковна история от страна на политическите и църковни среди в Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

5 Ноември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод на Българската православна църква ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква.
На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция.
През октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия. Няколко дни по-късно Московската патриаршия преши да прекъсне всякакво общение с Цариградската патриаршия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

4 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. оследното решение на Синода на Вселенската патриаршия са грубо нарушение на църковния канон. То има за цел постигането на разкол и разпадане на каноничната територия на Московската патриаршия. Това заяви митрополит Иларион Волоколамски, ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, в ексклузивно интервю за водещия сръбски ежедневник „Политика“, коментирайки решението на Константинопол да премахне правото на Московската патриаршия да ръкополага украинските митрополитите и да свали анатемата от епископ Филарет Денисенко.
„Реакцията на Светия Синод на нашата църква от 15 октомври представлява единствено отговор на ситуацията, възникнала заради действията на Константинопол. Разговаряйки с разколниците, Константинопол отиде към разкол. С голяма скръб бяхме принудени да прекъснем връзките с Цариградската патриаршия, следвайки свещените канони“, обяснява Иларион Волоколамски.
„Константинополският патриарх, който в продължение на векове заема мястото на първи между равни, сега се стреми да се превърне в „първи без равни“. Той реши, че има има право да се намесва във вътрешните работи на поместни православни църкви, които независимо регулират прилагането на каноничните норми. Той твърди, че има право на власт над самата история, като отменя решенията, взети преди повече от три века... В тази нова концепция за предимството на правото на Църквата... във всеки един момент решенията може да бъдат премахнати едностранно с цел извличане на политически дивиденти или други интереси“, предупреждава един от най-известните руски духовници.
Същевременно Иларион Волоколамски призова да „търсим нови, адекватни форми на комуникация между църквите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

3 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението за сътрудничество, подписано от президента Петро Порошенко и патриарх Вартоломей, не означава създаването на "обединена местна църква", отбелязва Московската патриаршия, цитирана от Интерфакс.
"Споразумението между държавата Украйна и Константинополската патриаршия не означава създаването на украинската църква. Засега няма какво да коментираме", пише в социалната мрежа „Телеграм“ в събота Владимир Легойда, ръководител на Синодалната служба за връзки между църквата и обществото и медиите.
Според него "всички тези " конкордати " на украинското правителство с Вселенската патрирашия, наричана от Легойда „Фенер“ по името на квартала, в който се намира патриаршията в Истанбул, не променят нищо за милионите вярващи в Украйна".
Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей след срещата в Истанбул подписаха споразумение за сътрудничество между Украйна и Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

3 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на Украинската православна църква, предава УНИАН.
Това се посочва в споразумението за сътрудничество между Украйна и Вселенската константинополска патриаршия, което беше подписано днес в Истанбул от президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей.
"Това е споразумение за сътрудничество в създаването на независима православна църква в Украйна. Вселенският патриарх предоставя Томос, признавайки независимостта на украинската църква, и го връчва на избрания на Архиерейския съвет предстоятел ", се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент.
Споразумението също така гласи, че в столицата ще бъде регистрирана мисията на Вселенската патриаршия, която всъщност ще бъде посолство в Киев и ще улесни отношенията на независимата украинска църква с Вселенската патриаршия.
"Това е Ставропигия (Представителство), чието откриване е предвидено от същото решение на Синода на Вселенската патриаршия", обясни пресслужбата.
Отбелязва се, че Ставропигията по никакъв начин не ограничава правата на поместната православна църква в Украйна, нейната независимост - тя ще има равни права с други поместни православни църкви. Също така е посочено, че Вселенската патриаршия ще съдейства за подготовката и провеждането на съвета, в който ще бъде избран примас и ще бъде връчен томос за автокефалия.
Освен това се отбелязва, че ръководителят на украинската държава нарече днешния ден "исторически" за създаването на независима Украинска автокефална православна църква. "Днес е исторически ден. Това е исторически ден, чието начало е положено с деня на възстановяването на украинската независимост, откогато украинците са се молели на Господ да им изпрати независима, автокефална, единна местна украинска православна църква ", каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

3 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Необходимостта от включването на ръководителя на светската държава в делата на църквата и подписването на отделно споразумение между президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей е продиктувано от липсата на доверие между страните. Това становище бе изразено в събота от председателя на Синодалния информационен отдел на Украинската православна църква-московски патриархат (УПЦ-МП) Ирпенския архиепископ Климент, цитиран от TACC.
"Самият факт на подписването на споразумението говори, че Порошенко не се доверява на патриарх Вартоломей и изисква доказателства, за да не го заблуждава отново и да изпълни обещанието, което най-вероятно е направил по време на предишни срещи", коментира той, случващото се в контекста на опита за създаване на отделна църква в страната.
Климент припомни, че Конституцията на Украйна определя отделянето на държавата от църковните дела. "И всяка намеса в църковните дела е противоконституционна и трябва да бъде оценена от правна страна", подчерта архиепископът.
В събота в резиденцията на Константинополския патриарх в Истанбул украинският президент Петро Порошенко и патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество, което предполага създаването на отделна църква в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

3 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието, заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, на която бе подписано споразумение за създаване на единна Украинска православна църква, предава РИА Новости.
Властите в Киев очакват да получат томоса за автокефалията преди края на годината, но Вселенската патриаршия може да го предостави само на главата на "обединената" църква, която православните църкви в Украйна трябва да избират в "обединяващия съвет". Датата за това събитие все още не е определена, но каноничната украинска православна църква-Московски патриархат заяви, че няма да участва в него.
Синодът на Руската православна църква разглежда действията на Константинопол като разделение и обявява прекъсването на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, включително Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е загубил правото да бъде наричан координиращ център на православието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат  е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

3 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна и да промени името на Украинската православна църква (Московски патриархат) в Руска православна църква в Украйна, предава украинската агенция УНИАН.
"Какво искаме ние? В Украйна има една украинска православна църква и Руската православна църква да не се крие под името украинска, тъй като е по същество руска и затова ще поискаме от Върховната Рада да приеме закон, че Украйна има една Украинската православна църква и втората православна църква трябва да се наричат руска църква. Освен това те провеждат службите на църковнославянски, но проповядват на руски език, защитават руските интереси на изток ", отбеляза примасът на Украинската православна църква - Киевски патриархат. Тогава обединената украинска църква ще бъде наречена "Украинска православна църква". Името ще бъде " Украинската православна църква ". Второто име ще бъде "Киевски патриархат", каза Филарет.
Патриарх Филарет също така заяви, че в близко бъдеще ще се проведе обединителен Архиерейски събор, за да се създаде единна Украинска поместна църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

3 Ноември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква, предава TACC.
Церемонията по подписването се е състояла в резиденцията на патриарха в истанбулския квартал Фенер.
"Днес е исторически ден. Украинците се молеха на Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", каза Порошенко след подписването.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

2 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Харков. Харковската епархия на Украинската православна църква засвидетелства верността си към УПЦ-Московска патриаршия и нейния предстоятел Онуфрий, предава агенция УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на епархията.
„Духовенството, което се събра заедно с архиереите показа вярност към каноническата Украинска православна църква и нейния предстоятел блажения митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий“, се казва в съобщението.
Отбелязва се още, че на 1 октомври Онуфрий е оглавил събрание на настоятелите на градските храмове и ръководителите на отдели в Харковската епархия.
Украинската агенция отбелязва, че във Върховния съд на Украйна са подадени три иска за отмяна на постановлението на Върховната рада в подкрепа на обръщението на президента Петро Порошенко към Константинополския патриарх за предоставяне на томос за автокефалия на УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

26 Октомври 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Неканоничните украински църковни структури заявиха, че след получаването на автокефалия ще приемат името „Украинска православна църква“, а каноничната УПЦ-Московска патриаршия ще бъде наричана „Руска православна църква в Украйна“, предава РИА Новости.
„Официалното име ще бъде „Украинска православна църква“. Второто име – „Киевска патриаршия““, уточни главата на УПЦ-КП Филарет.
РИА отбелязва, че в украинския парламент вече е внесен съответстващия законопроект.
„Вярващите трябва да знаят истината, към коя църква принадлежат – Украинската или Руската? Имат право да знаят истината. Затова молим Върховната рада да приеме такъв закон, че църквата в Украйна, която се нарича УПЦ, да носи истинското си име – РПЦ в Украйна“, поясни прессекретарят на УПЦ-КП архиепископ Евстратий (Зоря).
Руската агенция припомня, че украинските власти и неканоничните църковни структури разчитат да получат томос за автокефалия от Константинополската патриаршия. Но той може да бъде даден само на „обединена“ църква, чийто предстоятел трябва да бъде избран на „обединителен събор“ на православните църкви в Украйна. Датата на събора все още не е избрана. При това каноническата УПЦ вече обяви, че няма намерение да участва в подобни мероприятия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Филарет обясни как ще преминават църквите към „Киевската патриаршия“

„День“ (Украйна): Филарет обясни как ще преминават църквите към „Киевската патриаршия“

26 Октомври 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Филарет, предстоятелят на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, обясни, че за преминаването на църквите във владение на все още несъздадената обединената украинска православна църква ще трябва това да бъде одобрено от две трети от миряните в конкретния храм, пише електронното издание на киевския ежедневник „День“.
Когато бъде създадена новата единна УПЦ, значителна част от православните ще останат в каноничната УПЦ – Московска патриаршия и те ще имат право да се присъединят към нея, като се подчерта специално, че става въпрос за свободен избор.
„Няма да има никакво насилие“, подчерта Филарет.
Що се касае до храмовете и другата недвижима собственост, „патриархът“ обясни, че те принадлежат на общината. „И ако обществото премине към УПЦ-КП, то с него ще преминат и храмовете. Ако тя остане в РПЦ, то и храмът ще остане с тях“, заяви той.
„Що се касае до лаврите. Първо, трябва да е ясно, че всички лаври се намират на територията на Украйна, а значи те са украински светини. Но преминаването от УПЦ-МП в УПЦ-КП може да бъде само доброволно. Т.е. братята (монасите) от тези лаври трябва доброволно да изберат тази църква. Вярвам, че рано или късно лаврите ще преминат в УПЦ-КП, в това няма никакво съмнение“, заключи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

26 Октомври 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската православна църква призова Константинополския и Москвоския патриарси да намерят общо решение на проблема за автокефалията на Украинската църква, се казва в разпространено в петък съобщение от пресслужбата на румънската патриаршия след заседанието на Светия синод, предава ТАСС.
„Предвид скорошното развитие на църковната ситуация в Украйна, Светия синод повтаря препоръката от 24 май 2018 година, Вселенската патриаршя и Московската патриаршия да стигнат заедно до решение, запазвайки единството на вярата и административно-пастирската свобода, тъй като последните са присъщи на православието“, се казва в съобщението.
„Заедно с това Светият синод подчертава, че единството се запазва чрез обща отговорност и сътрудничество между поместните православни църкви чрез развиване на диалог и синодалност на панправославно ниво, което е постоянна необходимост в църковния живот“, отбелязва Румънската патриаршия. „Единството на църквата е свещен дар от Бога, но и голяма отговорност на йерарсите, свещениците и вярващите миряни. Затова Светия Синод призовава да се умножат молитвите за единство и да се развива чрез диалог и примирение братската християнска любов, която дава истинска свобода“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

22 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей заяви, че няма да се огъне под натиска във връзка с украинския църковен въпрос, предава сръбската редакция на руското радио Sputnik.
В рамките на изказване по време на заседание на градската управа на гръцката диаспора в Истанбул, патриархът обясни, че привилегиите на Вселенската патриаршия се основават на решения и канони на Вселенските събори и са задължителни за всички в православния свят, отбелязва Sputnik.
„Независимо дали се харесва на нашите руска братя или не, рано или късно те ще следват решенията, взети от вселенския патриарх, защото няма да имат друг избор“, категоричен бе патриарх Вартоломей, като се възползва от възможността да каже на гърците в Истанбул, че знае за „добре платени статии“ и „черната пропаганда“ на руската страна, насочена срещу Константинополския патриарх.
„Бог ни е дал две уши, за да чуваме от всички страни“, с усмивка на лицето отбеляза той, както отбелязва изданието.
Това вероятно е първият случай, когато вселенски патриарх „приема предизвикателството“ на Москва във връзка с украинския въпрос, отбелязва „Спутник“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

22 Октомври 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей се е срещнал с украински деца, чиито родители за загинали в хода на бойните действия в Донбас, съобщи на своя „Туитър“ генералният консул на Украйна в Истанбул Александър Гаман, цитиран от киевския ежедневник „День“.
„Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас, защитавайки нашата земя. По бащински топла и приятна среща. И, разбира се, всички деца получиха подарък от Негово Светейшество“, написа дипломатът.
Освен това, Гаман публикува видео от срещата в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

13 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се посочва в позиция на партията, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
„Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.
Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква", посочват от НФСБ.
„Националният фронт за спасение на България също така напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. изпратихме призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец", посочиха от партията. Според НФСБ до този момент, Светият синод не е отговорил на нито едно от двете. „НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност", се посочва още в позицията на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

5 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква. Това става ясно от решение на Св. Синод от заседание, проведено на 4 октомври. На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП е разгледало писмо от 3 октомври на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.
„След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил“, посочват от Св. Синод.
Във връзка със същото писмо Св. Синод е изслушал устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, което гласи: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ са гласували гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение по решението са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение за свикване на Всеправославен събор, които да реши въпроса за Украинската православна църква.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

27 Септември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Посолството на Светия престол в Украйна опроверга заявлението от Министерството на външните работи на Украйна, че Ватикана „уважава“ решението на Киев за създаване на автокефална църква, предава РИА Новости.
„Апостолската нунциатура в Украйна още веднъж потвърждава позицията, многократно изказвана от Светия престол, за когото въпросът за създаване на единна Украинска православна поместна църква се явява вътрешен въпрос на Православната църква, по който Светият престол не е давал и няма намерение да прави каквато и да е оценка“, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на нунциатурата.
От Киев по-рано съобщиха, че министърът на външните работи Павел Климкин се е срещнал със секретаря по междудържавни отношения на Ватикана архиепископ Пол Ричард Галахър. След срещата от МВнР заявиха, че Светия престол „уважава решението на украинския народ относно създаването на единна поместна църква“.

РИА Новости отбелязва, че в Украйна действат каноничната Украинска православна църква (УПЦ МП), която е самоуправляваща се църква в състава на Московския патриархат, както и непризнатите от православния свят църковни структури – „Киевски патриархат“ (УПЦ КП) и „Украинска автокефална православна църква“ (УАПЦ).
Петро Порошенко, посочва руската агенция, се опитва да получи признание за неканоничните религиозни структури и създаване на тяхната основа на единна поместна автокефална църква, извън рамките на УПЦ МП. Автокефалията е статут на поместна църква, предполагащ нейната административна независимост от другите църкви.
Вселенският патриарх Вартоломей „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна“ назначи за екзарси в Киев Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и Едмънтънския епископ Иларион от Канада, отбелязва още РИА.
РПЦ осъди това и изрази протеста си пред Констанипол, като подчерта, че назначението на екзарси в Украйна е грубо нарушение на църковните канони. Синодът на Руската православна църква реши да прекрати възпоминанието на константинополския патриарх в своите богослужения. Фактически това означава разрив на дипломатическите отношения, обяснява руската агенция. От РПЦ също призоваха предстоятелите на другите поместни църкви да започнат всеправославно обсъждане на създалата се ситуация.
Свещеният синод на РПЦ, задграничният Архиерейски синод на РПЦ и Свещеният синод на УПЦ МП преустановиха службите с йерарси от Константинополския патриархат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

27 Септември 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят решението на Вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ подкрепят свободата на групите "да управляват религията си според вярванията си и да практикуват вярата си свободно, без намеса от страна на правителството".
"Съединените щати зачитат способността на православните религиозни водачи и последователи на Украйна да преследват автокефалията според своите вярвания. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозна толерантност и диалог между религиите ", добави тя.
Науърт отново потвърди "непоколебимата подкрепа" на страната си за Украйна и нейната териториална цялост "в лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

26 Септември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят предоставянето на автокефален статут на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, пише електронното издание на киевския ежедневник „День“, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Държавния департамент.
„САЩ уважават способността на украинските православни религиозни лидери и последователи да осъществят автокефалия в съответствие със своите убеждения. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозната толерантност и междуконфесионалния диалог“, се казва в изявлението.
Там се отбелязва още, че САЩ продължават да подкрепят Украйна и нейната териториална цялост пред лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.