НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

19 Октомври 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване на случая с четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски бракониер през 2018 г. Това стана ясно на среща в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Заместник-министър Стоянов информира, че чрез генералното консулство в Одрин са изпратени запитвания за информация по делото, както и че ще бъде поискано присъствието на наш представител на съдебните заседания. Предприети са стъпки и по отношение на адвокатската защита, като ведомството е предложило на сънародниците ни адвокати с опит в наказателните дела.
„Благодаря на МВнР и на министър Захариева, която знам, че работи активно и е лично ангажирана със случая“, подчерта Ивелина Василева.
„В този случай трябва да се действа бързо, но и много внимателно, защото ситуацията е деликатна“, изтъкна Георг Георгиев, който увери депутатите, че от страна на министерството ще бъдат предприети всички възможни мерки. Той подчерта и необходимостта от интензивен контакт между отговорните институции.
Диана Саватева, която миналата седмица се срещна с граничарите, разследвани в Турция изтъкна, че засега няма яснота от турска страна на какъв етап е делото. Тя сподели, че обвинените са значително по-спокойни, тъй като усещат подкрепа от страна на българските институции.
Участниците се обединиха около идеята, че бъдеща среща в един по-широк формат, ще бъде полезна за всички заинтересовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Държавата ще подпомогне със средства защитата на българските граничари в Турция

Министър Цецка Цачева: Държавата ще подпомогне със средства защитата на българските граничари в Турция

19 Октомври 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Водените разговори са държавата да направи така, че те да бъдат подпомогнати в защитата. На всички е ясно, че ще става дума за средства. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От МВнР откликнаха на предложението да се ангажират консулските служби на България в Турция. Те да предоставят списък с адвокатски кантори или адвокати, който да се предостави на граничарите, и те да си изберат адвокат“, обясни тя. „Наши адвокати не могат да ги представляват там, но могат да изберат адвокати по списъка на консулите“, обясни Цецка Цачева. „Имаме уверението, че консулът ще присъства на съдебните заседания в Турция“, каза още правосъдният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Категорично не е възможно да се стигне до предаване на българските граничари на турската страна

Министър Цецка Цачева: Категорично не е възможно да се стигне до предаване на българските граничари на турската страна

19 Октомври 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Искам да разсея всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Турция на нашите граждани. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това те да бъдат предадени на турската страна. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярно е обаче, че нямаме механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция“, посочи тя. „Производството в Турция се води по общ наказателен ред. В България такова производство никога не е стартирано, защото никой не е ангажирал вина на длъжностни лица, които в службата си са опазили българската граница“, обясни Цецка Цачева. „Българските граничари имаха възможност да обсъдят с експертите какви действия следва да се предприемат оттук нататък“, коментира тя. „Министерството на правосъдието не може да се меси пряко в работата на българските съдебни органи, както и в работата на конкретния съд в Лозенград“, уточни правосъдният министър. „Считаме, че без значение процедурата за правна помощ, която в момента се реализира от съда в Бургас, е изключително важно да се осигури защитата на сънародниците ни пред съда в Лозенград“, каза още Цецка Цачева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов е готов да приеме в МО граничарите, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, за да ги защити от екстрадиция

Министър Красимир Каракачанов е готов да приеме в МО граничарите, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, за да ги защити от екстрадиция

17 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Изразявам пълна подкрепа за граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Това е написал в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „В началото на 2017 г. те са обвинени от турския наказателен съд, че на 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води, при опит за арест прострелват един от рибарите-бракониери. Всички достойни българи, които с оръжие в ръка изпълняват и са изпълнявали своя дълг в защита на границите на България, имат моята безусловна подкрепа“, пише Каракачанов.
По думите му още миналата година, когато Турция е поискала екстрадицията им, е заявил, че няма да допусне българите да бъдат предадени на турския съд.
„Ако сега се наложи, ще ги прибера в Министерство на отбраната, за да бъдат защитени. Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на чужда държава. Тези български мъже заслужават награда, защото са изпълнявали своя служебен дълг, защитавайки границата на Родината“, пише още Красимир Каракачанов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.