НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Маргаритов, КЗП: Офертите на туроператорите и хотелиерите трябва да посочват коректно вида и категорията на мястото за настаняване

Димитър Маргаритов, КЗП: Офертите на туроператорите и хотелиерите трябва да посочват коректно вида и категорията на мястото за настаняване

8 Ноември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Туроператорите и хотелиерите стриктно и точно да анонсират в офертите и в рекламите си степента на категоризация на обекта, напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР във връзка с предстоящата кампания за декемврийските празници, съобщиха от пресцентъра на КЗП. „Попадаме на случаи, в които обектът е категоризиран като семеен хотел или като къща за гости, а се рекламира като хотел. Това не е коректно, тъй като неслучайно Наредбата въвежда различни степени на категоризация и съответните изисквания, за да може даден туристически обект да получи тази категория”, коментира Маргаритов.
Председателят на Комисията за защита на потребителите посочи, че все по-рядко се среща предоставянето на туристическа услуга в т.нар. некатегоризирани обекти, за разлика от минали години, когато това е било честа практика. Според него положителното развитие на сектора е свързано с две основни обстоятелства. Първо, желанието на самите търговци да повишат качеството на предоставяната от тях услуга. И второ – бдителността на потребителите, които все по-често сигнализират при проблем.
В хода на разговора Маргаритов открои два от основните проблеми, от които се оплакват най-често потребителите: разочарованието от разминаването между описаното в офертата и обективната реалност и заблудите и нелоялните търговски практики при “ол инклузив“ пакетите. „Пазарът не може да бъде напълно изчистен от нелоялни търговски практики, но стремежът ни е да продължи положителната тенденция за подобряване качеството на туристическия продукт и в следващите периоди”, каза още председателят на КЗП.
Маргаритов напомни, че и през предстоящия зимен сезон потребителите могат да подават сигнали за нарушения в туристически и търговски обекти чрез сайта на КЗП и на денонощния телефон 0700 111 22. „За да можем да реагираме своевременно и да извършим проверките възможно най-бързо с цел да установим какво е действителното положение, ще направим такова конфигуриране на нашите екипи, включително с колеги от други части на страната с не толкова активно присъствие на туристи през зимния сезон, че да имаме повече инспектори в планинските курорти и да можем да помогнем тогава, когато е необходимо”, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Предвиждат се по-сериозни санкции за нелоялна търговска практика, стигаща до 4% от годишния оборот на съответния производител

Димитър Маргаритов, КЗП: Предвиждат се по-сериозни санкции за нелоялна търговска практика, стигаща до 4% от годишния оборот на съответния производител

6 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждат се по-сериозни санкции за нелоялна търговска практика, стигаща до 4% от годишния оборот на съответния производител, нещо което е доста мащабно и би могло да има възпиращ ефект. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Денят започна“ по БНТ. Според него проблемът с двойния стандарт при храните очевидно съществува. „Сега трябва да се мисли, как да му се противодейства. Да не си позволяват, производители, търговци и дистрибутори, да разпространяват стоки с различно качество, но под една и съща търговска марка на различните пазари на държавите членки“, изтъкна той.
Димитър Маргаритов обясни, че за проблема са предприети конкретни мерки за неговото отстраняване, като е формиран екип, който ще изследва най-масово разпространените хранителни стоки и спиртни напитки. „Целта ще бъде, след като бъдат закупени, да се прави анализ на характеристиките и съдържанието в акредитирани лаборатории, за да се установи има ли разлики“, обясни той. Според него това ще подкрепи идеята на Европейската комисия за превенция на нелоялни търговски практики.
По думите му това изследване е обективно, което цели да подкрепи с надеждни доказателства, тезата за двойния стандарт при храните и на базата на тези резултати да се извършат нормативни промени и да могат контролните органи да следят и да противодействат.
„Нашият проект ще бъде с продължителност 18 месеца, вече сме формирали част от екипите, в момента се извършва анализ, какви групи от храни и напитки да бъдат включени в изследването. Мисля, че в рамките на този срок ще успеем да съберем достатъчно материали“, каза той.
Относно наближаването на зимния туристически сезон, Маргаритов изтъкна, че от началото на месец декември, ще извършат проверки в обекти, които са установили предишни нарушения в минали сезони. Той обясни, че желанието на комисията е да направи проверки в обектите, заедно с институции, за да могат да бъдат по-мащабни и да се установят ако има определени нередности.
Относно проверките през целия сезон, председателят на КЗП каза, че те ще се извършат на база сигнали от потребители, както и от техните кампании, които редовно се осъществяват. Димитър Маргаритов обясни, че сигнали могат да се подават, както по телефон, така в офиси и интернет страници. „Мисля, че сме на прага на сезон, в който можем да реагираме своевременно“, изтъкна още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Когато говорим за зимни гуми, втората употреба не е препоръчителна

Димитър Маргаритов, КЗП: Когато говорим за зимни гуми, втората употреба не е препоръчителна

6 Ноември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Когато говорим за зимни гуми, втората употреба не е препоръчителна. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „Денят започна“ по БНТ. „Първо, защото ние не знам, как са употребявани тези гуми и второ, колко време и къде са съхранявани. Това до голяма степен влияе на техните експлоатационни характеристики", обясни той. Според него цената е решаващата при покупка на дадена стока от страна на потребителите, но е много важно да мислим и за качеството на продукта, който закупуваме.
Маргаритов посочи, че при смяна на гумите, потребителите трябва да следят за някои важни особености. „Трябва да се обърне внимание на момента на производството, разхода на гориво, шума и теглото, което може да издържи съответната гума“, изброи още той. По думите му всеки потребител, може лесно да се осведоми предварително за тези неща в интернет. „Второто нещо, на което трябва да обърнат внимание гражданите при смяна на гумите, е цената. Когато говорим за безопасност, по-скоро не трябва да се правят компромиси, тъй като действително отговорността за безопасността е както на търговеца, така и за потребителя“, посочи той.
„В последните години има доста надеждни прочувания и изпитвания на авторитетни автомобилни медии, които публикуват тези тестове и хората много лесно биха могли да установят, какви характеристики притежават дадените артикули. Кога е възможно да има риск от опасност при използването на дадена стока. Това, което най-накрая трябва да кажем като извод, е че след добрата информираност, трябва да се направи и правилният избор”, обясни той.
Димитър Маргаритов каза, че Комисията за защита на потребителите е извършвала проверки основно в две направления. „По отношение на безопасността-сертификати за произход, документи, които доказват съответствието с утвърдените стандарти. Другата посока на работа е коректно поднесената информация към потребителя, свързана с цени и промоции. Ако потребителите са изкушени, включително и в онлайн магазините, от много ниски цени, от големи проценти намаление, нека да имат едно на ум", обясни той. По думите му това е важно, защото законът изисква преди дадена стока да бъде намалена, да бъде продавана на старата цена поне един месец, и така според него може да се предположи, че тези партиди са пуснати на пазара неотдавна.
Той каза, че към момента няма драстични нарушения от страна на търговците. „Ноември месец е стартът на доста кампании за намаления, за това основното е да се провери коректността на тези намаления", изтъкна той. Маргаритов обясни, че освен зимните гуми, преди сезона Комисията прави проверки и на други аксесоари, като фарове за мъгла, антифризни и чистачни течности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗП ще пусне горещ телефон за търговци за информация или помощ при работата им (ОБЗОР)

КЗП ще пусне горещ телефон за търговци за информация или помощ при работата им (ОБЗОР)

30 Октомври 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Комисия за защита на потребителите проведе кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма“. В своето приветствие, председателят на Комисията Димитър Маргаритов заяви, че целта на КЗП е да повишава качеството на предоставените туристически и транспортни услуги. По думите му проектът „Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия”, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., е насочен основно към малките и средните предприятия и техните проблеми. Маргаритов уточни, че в рамките на самия проект ще бъдат разгърнати и информационни кампании за търговците и потребителите.
Председателят на комисията заяви, че започва подготовка за кампанията зима 2018 – 2019. В началото контролната дейност ще е с превантивен елемент в обекти, в които има констатирани нарушения, както и с проверки по ски-пистите и ски-съоръженията. В хода на самия зимен сезон комисията ще работи по жалби и сигнали на граждани.
По време на събитието, заместник-председателят на КЗП Константин Арабаджиев обясни, че комисията предвижда създаването на горещ телефон за бизнеса, на който търговците да звънят за информация или помощ при своята работа. Предвижда се и „хелп-деск“ в страницата на КЗП, в който всеки търговец ще може да получи данни за своята дейност – какви са изискванията и документите, с които трябва да разполага. По думите му проектът е насочен към бизнеса и ролята на КЗП не е да санкционира ежедневно, а да бъде в помощ на търговците. Той уточни още, че се предвиждат бизнес обучения на малки и средни предприятия по региони, които ще започнат от началото на 2019 година. По този начин ще може търговците да задават въпроси и да получават информация, свързана с изискванията по дейността, която извършват.
Директорът „Контрол на пазара“ към КЗП Емилия Елчинова пък обясни, че за 2018 година разгледаните случаи на търговски практики са 245, от които 109 са определени като нелоялни. Тя поясни, че Законодателството изисква и вменява задължение на търговеца да предоставя ясна информация на потребителите. Що се касае до нелоялните търговски практики, търговецът предлага услуги, които противоречат на изискванията, които е възможно да променят икономическата представа на потребителя. Според Елчинова идеята е да се даде пълна информация, а не такава, която да заблуди потребителя. По думите й ако някое от обстоятелствата е премълчано, потребителят може да вземе грешно търговско решение. Директорът „Контрол на пазара“ към КЗП разясни някои от заблуждаващите търговски практики. Сред тях са:
1. Твърдение за присъединяване като страна по кодекс за поведение, когато търговецът не е такава.
2. Представяне на знак за доверие, знак за качество от страна на търговеца, без да е получено разрешението за такъв.
3. Твърдение, че кодексът за поведение е утвърден от обществен или друг орган, което е неистинско.
4. Твърдение, че търговец или продукт е одобрен или разрешен от обществения или друг отговор, което не е истинско.
5. Отправяне на оферта за продажба на продукти на определена цена и след това отказ да покаже рекламираното изделие на потребителите или отказ да приеме поръчки за него или да го достави в разумен срок или показване на дефектен образец на изделието.
6. Невярно твърдение, че продуктът ще бъде наличен само за ограничен период от време.
7. Заявяване или създаване на впечатление по друг начин, че един продукт може да се продава законно, когато това не е така.
8. Твърдение, че със съществени неточности относно естеството и степента на риска за личната сигурност на потребителя или неговото семейство, ако потребителят не закупи продукта и други.
По думите и има и т. нар. агресивни търговски практики, свързани с използване на тормоз или принуда се променя свободата на избор или поведението на потребителите; оставяне на впечатлението у потребителя, че той не може да напусне помещението, докато не се сключи договор; отправяне на настойчиви съобщения чрез телефон, електронна поща и други.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Елчинова, КЗП: 44,5% от разгледаните случаи на търговски практики за 2018 г. са определени като нелоялни

Емилия Елчинова, КЗП: 44,5% от разгледаните случаи на търговски практики за 2018 г. са определени като нелоялни

30 Октомври 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. За 2018 година 245 са разгледаните случаи на търговски практики, от които 109 са определени като нелоялни. Това каза главният директор „Контрол на пазара“ към КЗП Емилия Елчинова по време на кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Законодателството изисква и вменява задължение на търговеца да предоставя ясна информация на потребителите. Що се касае за нелоялните търговски практики, търговецът предлага услуги, които противоречат на изискванията, които е възможно да променят икономическата представа на потребителя. Идеята е да се даде пълна информация, а не такава, когато да заблуди потребителя. Ако някое от обстоятелствата е премълчано, потребителят може да вземе грешно търговско решение“, обясни тя.
„Когато практиката се определи като нелоялна, председателят на комисията издава заповед за прекратяването на тази практика. Заповедите са публикувани на сайта на комисията, а черният списък на нелоялните практики го има в Закона за защита на потребителите“, уточни Елчинова.
По думите ѝ заблуждаващи търговски практики са:
1. Твърдение за присъединяване като страна по кодекс за поведение, когато търговецът не е такава.
2. Представяне на знак за доверие, знак за качество от страна на търговеца, без да е получено разрешението за такъв.
3. Твърдение, че кодексът за поведение е утвърден от обществен или друг орган, което е неистинско.
4. Твърдение, че търговец или продукт е одобрен или разрешен от обществения или друг отговор, което не е истинско.
5. Отправяне на оферта за продажба на продукти на определена цена и след това отказ да покаже рекламираното изделие на потребителите или отказ да приеме поръчки за него или да го достави в разумен срок или показване на дефектен образец на изделието.
6. Невярно твърдение, че продуктът ще бъде наличен само за ограничен период от време.
7. Заявяване или създаване на впечатление по друг начин, че един продукт може да се продава законно, когато това не е така.
8. Твърдение, че със съществени неточности относно естеството и степента на риска за личната сигурност на потребителя или неговото семейство, ако потребителят не закупи продукта и други.
„Има и т. нар. агресивни търговски практики – чрез използване на тормоз или принуда се променя свободата на избор или поведението на потребителите; оставяне на впечатлението у потребителя, че той не може да напусне помещението, докато не се сключи договор; отправяне на настойчиви съобщения чрез телефон, електронна поща и други“, обясни още тя. По думите ѝ когато КЗП се е произнесла, че дадена практика е нелоялна, потребителят има право да се позове на това, че тя е влязла в сила и да поиска обезщетение от търговеца.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Арабаджиев, КЗП: Предвиждаме бизнес обучения на малки и средни предприятия по региони

Константин Арабаджиев, КЗП: Предвиждаме бизнес обучения на малки и средни предприятия по региони

30 Октомври 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме бизнес обучения на малки и средни предприятия по региони. Това каза Константин Арабаджиев, зам.-председател на КЗП по време на кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От КЗП издаваме месечен бюлетин с интересни теми. Има го и в страницата на комисията в електронен вариант“, обясни той.
По думите му КЗП предвижда бизнес обучения на регионални малки и средни предприятия. „От началото на 2019 година ще започнем по региони да извършваме тези обучения. Ще може търговците да ни задават въпроси и да получават информация“, обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Арабаджиев, КЗП: Предвиждаме горещ телефон за бизнеса, на който търговците да звънят за информация или помощ при своята работа

Константин Арабаджиев, КЗП: Предвиждаме горещ телефон за бизнеса, на който търговците да звънят за информация или помощ при своята работа

30 Октомври 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме горещ телефон за бизнеса, на който търговците да звънят за информация или помощ при своята работа. Това каза Константин Арабаджиев, зам.-председател на КЗП по време на кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В рамките на проекта „Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия” има дейности, които смятаме, че ще бъдат полезни за бизнеса. Едно от нещата, които се предвиждат, освен горещ телефон за потребителите, е да имаме и такъв за бизнеса, на който търговците да звънят за информация или помощ при своята работа. Предвиждаме и „хелп-деск“ в страницата на КЗП, в който всеки търговец ще може да получи данни за своята дейност – какви са изискванията, документите, с които трябва да разполага“, обясни той. По думите му проектът като цяло е насочен към бизнеса. „Нашата роля не е да санкционираме ежедневно, а да бъдем в помощ на бизнеса, тъй като голяма част от нарушенията там стават заради непознаване на законодателството. От друга страна, непознаването на нормативната база не е извинение“, уточни Арабаджиев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Подготвяме кампанията Зима 2018 – 2019

Димитър Маргаритов, КЗП: Подготвяме кампанията Зима 2018 – 2019

30 Октомври 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Подготвяме кампанията зима 2018 – 2019. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по време на кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започнем своята контролна дейност с превантивен елемент в обекти, в които има констатирани нарушения, както и проверки по ски-пистите и ски-съоръженията. В хода на сезона ще работим по жалби и сигнали на граждани. Ние ще присъстваме в зимните курорти без да се натрапваме, а само до толкова, колкото е необходимо да се установи дали всичко е наред“, уточни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, КЗП: Целта ни е да повишаваме качеството на предоставените туристически и транспортни услуги

Димитър Маргаритов, КЗП: Целта ни е да повишаваме качеството на предоставените туристически и транспортни услуги

30 Октомври 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Целта ни е да повишаваме качеството на предоставените туристически и транспортни услуги. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по време на кръгла маса на тема „Основни проблеми между потребители и търговци в областта на транспорта и туризма", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е един хубав ден за българската потребителска защита. В следобедните часове ще бъде проведено заседание на Националния съвет по защита на потребителите“, уточни той. По думите му проектът на комисията „Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия”, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. е насочен основно към малките и средните предприятия и техните проблеми. „Когато говорим за туристически продукт в изминалите няколко години отбелязваме положителни тенденции, но същевременно са налице някои предизвикателства. Ние сме в целта си да повишаваме качеството на предоставените услуги. Идеята ни е да търсим добрите практики и да ги популяризираме“, обясни той. По думите на Маргаритов проектът „Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предлагани от КЗП за българските предприятия” навлиза в своята решителна фаза. „Ще имаме и национална конференция до края на годината, в която ще бъдат поставени темите за качеството на туристическата услуга. В рамките на проекта ще бъдат разгърнати и информационни кампании за търговците и потребителите“, обясни още той. Маргаритов допълни, че не по-малко важни са и въпросите, свързани с проблемите в транспорта, случаите, в които има отменени полети, изгубен багаж и др. „Не на последно място ще бъде представена практиката на КЗП в областта на нелоялните практики в туристическия бизнес. Целта е с нашите констатации и решенията на съда, които са в следствие на наши констатации е бъдат поднесени по културен начин, за да можем да направим важните и верни изводи и да разчитаме, че ще има все по малко нелоялни търговски практики“, обясни още председателят на КЗП.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Маргаритов, Комисия за защита на потребителите: Качеството на туристическия продукт в България се подобрява

Димитър Маргаритов, Комисия за защита на потребителите: Качеството на туристическия продукт в България се подобрява

27 Октомври 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Повече проверки, по-малко нарушения и спад на оплакванията от туристи отчита Комисията за защита на потребителите (КЗП) в последните периоди. Тези данни са в унисон с различните статистики, които говорят за подобряване качеството на туристическия продукт в България. Коментарът е на председателя на Комисията Димитър Маргаритов в предаването „Туризъм БГ” по БНТ, съобщиха от пресцентъра на Комисията. По негови думи все по-рядко се среща предоставянето на туристическа услуга в т.нар. некатегоризирани обекти за разлика от минали години, когато това е било честа практика.
Според Маргаритов положителното развитие на сектора е свързано с две основни обстоятелства. Първо, желанието на самите търговци да повишат качеството на предоставяната от тях услуга. И второ – бдителността на потребителите, които все по-често сигнализират при проблем.
Все още при анализа на оплакванията от туристите, включително през последния туристически сезон, на преден план се откроява разочарованието на хората от разминаването между описаното в офертата и обективната реалност. „Има обещание за много услуги, които ще се предоставят на място, а впоследствие се оказва, че една част от тях изобщо не могат да се предоставят, а друга част пък могат, но в някакъв ограничен обем”, обясни Маргаритов. „Имали сме случаи, в които се оказва, че басейнът е в съседния хотел, а СПА-центърът е в по съседния, паркингът е общински и т.н.”, даде примери той. Председателят на КЗП каза още, че понякога търговците хитруват, като не посочват цените на различните услуги и ги определят в движение за всеки отделен потребител.
Ол-инклузив пакетите невинаги осигуряват безплатно ползване на чадър и шезлонг, тъй като няма такова нормативно задължение. Но много често в офертата това се обещава, а на място се изисква за тях да бъде заплатено. „Тук има заблуда на потребителя и нелоялна търговска практика”, обясни председателят на КЗП.
Маргаритов посочи, че при възникване на потребителски спор, основната цел на Комисията е да помогне на засегнатите граждани да получат точно това, за което са си платили или поне някакъв вид компенсация за разминатите очаквания.
„Ако на територията на Европейския съюз български граждани срещнат проблем с туристическа услуга, със закъснял или отменен полет, загубен багаж и т.н., функциониращият към Комисията за защита на потребителите Европейския потребителски център би могъл да бъде полезен. Той осъществява координация със съответното бюро в държавата, в която се е случил проблемът. И по същия начин, по който ние бихме реагирали тук, ако става въпрос за чуждестранен гражданин, така и колегите от съответната държава реагират, за да се притекат на помощ на българските граждани”, разясни Маргаритов.
По думите му все по-често се налага намесата на ЕПЦ поради зачестилите напоследък неприятни случаи на отменени или забавени полети.
Маргаритов коментира и спецификата на зимния сезон в страни като България. „Той е много по-кратък и с много по-малък обем, отколкото летния. Има по-рискова група обекти – те са сезонни и работят за два-три, най-много четири месеца. Тези обекти се намират в курортите и селищата, които предлагат планински и ски туризъм. Сезонно се набира персонал, поддържката на такъв обект може да има някои слабости”, поясни той. „Нашата задача ще бъде още преди началото на сезона, както и в предишни години, да извършим проверка на проблеми обекти, за които сме констатирали различен тип нарушения и сме имали оплаквания на потребители в минали периоди, за да установим дали са преодолени и могат ли да започнат нормално да работят”, каза още председателят на КЗП.
Маргаритов призова търговците към лоялност и коректност, за да може натрупаните през последните години положителен ефект и развитие да се запазят и задълбочат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.