НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илия Вълев, етнограф: Българската народна традиция приема Архангел Михаил за повелител на смъртта

Илия Вълев, етнограф: Българската народна традиция приема Архангел Михаил за повелител на смъртта

8 Ноември 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Българската народна традиция приема Архангел Михаил за повелител на смъртта. Днешният празник е познат и като Рангеловден или Денят на Рангел Душевадец. Това коментира за Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Илия Вълев. „Според вярванията, при настъпването на сетния час на човек, той идва да вземе душата му, за да я пренесе в отвъдния свят. Ето защо, почитането на Архангеловден в миналото, а и днес, има също омилостивителен характер. Целта е да се измоли Архангелът за неговото благоразположение към нас, и когато дойде нашия сетен час, да вземе леко душата ни. Това са народни осмисляния, преплетени с християнската вяра“, посочи етнографът.
Той допълни, че празникът се почита с голяма трапеза, като особеното е, че се приготвят специални хлябове, наречени „рангелски“. Те са украсени с ангел, огън, слънце, все пламенни изображения, които по думите на Илия Вълев, символизират или Архангел Михаил, или ангелът-пазител, който всеки получава със своето кръщение.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: В село Горно Черковище бяха възстановени две емблематични за местните жители чешми

Стара Загора: В село Горно Черковище бяха възстановени две емблематични за местните жители чешми

8 Ноември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Дейности по почистване на коритото на река Гюрля изпълнява кметството на село Горно Черковище, каза за Радио „Фокус“ кметът на селото Антон Антонов. Той поясни, че е реализирана и друга инициатива на местните жители – възстановени са две от най-старите чешми в селото. Едната е още от времето на турското робство и се намира в местността „Киризлика“, където ежегодно жителите на селото посрещат гости на розобер, предлагайки им възстановка на ритуали, свързани с този поминък. Другата чешма е дело и носи името на един от най-дългогодишните секретари на местното читалище, учител и директор на училището в Горно Черковище Христо Караджов. „Горночерковци вярват, че водата на тази чешма е лековита“, посочи Антон Антонов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Вълев, етнограф: Освен на Свети Архангел Михаил, днешният празник е посветен и на небесния ангел-покровител, който всеки получава при своето кръщение

Илия Вълев, етнограф: Освен на Свети Архангел Михаил, днешният празник е посветен и на небесния ангел-покровител, който всеки получава при своето кръщение

8 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Освен на Свети Архангел Михаил, днешният празник е посветен и на небесния ангел-покровител, който всеки получава при своето кръщение. Според християнските вярвания, именно в този ден, независимо на каква възраст се изпълнява светото тайнство, всеки получава определен небесен закрилник. Това коментира за Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Илия Вълев. Той посочи, че Архангеловден е голям и важен християнски празник, не само заради огромния брой именници, които празнуват днес. „Днешният празник се назовава Събор на Свети Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили – това са ангелите. Искам да припомня, че той е в чест на съборното единство на ангелските членове, които са девет на брой – Серафимите, Херовимите, Престолите, Господствата, Силите, Властите, Началата, Архангелите, и което е по-важно за нас, като обикновени хора със своите страсти и слабости – Ангелите. Подчертавам ангелите, защото църквата е определила да се почитат светите ангели на този ден, разбира се, на първо място Архангел Михаил, който считаме за предводител на небесните сили и борец против духовете на тъмнината“, обясни етнографът.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: На Архангеловден в село Гавраилово проведоха поклонение и тържествен водосвет

Сливен: На Архангеловден в село Гавраилово проведоха поклонение и тържествен водосвет

8 Ноември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Сливен. Жителите на село Гавраилово отбелязаха празника на селото на 8 ноември, Архангеловден. Това съобщиха от Областна администрация Сливен. С тържествена церемония бе почетена паметта на съселяните им, останали завинаги по фронтовете на трите освободителни войни в началото на 19 век и изгубили живота си през Втората световна война. По-късно в православния храм, носещ името на светеца-покровител Свети Архангел Михаил, бе отслужен тържествен водосвет от отец Евгений Янакиев. „Въпреки трудностите, Вие успяхте да запазите поминъка си и да съхраните славата на Българската долина на прасковите. Читалището Ви е сред най-будните духовни средища в областта. А в Основното училище „Найден Геров“ работи мотивиран педагогически екип, в резултат на което децата на Гавраилово участват в градски и регионални състезания и конкурси наред с останалите си връстници“, заяви областният управител Чавдар Божурски в поздравителен адрес до кмета Димитър Андреев и жителите на селото.
Поздравителният адрес бе връчен от зам.областния управител Камен Костов. Гости на тържествената церемония бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът на община Сливен Румен Иванов, директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов.
В Гавраилово живеят близо 1 200 души. Селото е традиционен домакин на единствения в страната Фестивал на прасковата, по време на който производители от страната и научни работници обменят информация за новостите в бранша. Първите прасковени насаждения са създадени през 30-те години на миналия век. В момента се отглеждат 1 100 дка градини. Църквата е съградена от местното население през 1866 г., а читалище „Слънце“ чества през т.г. 90-годишен юбилей.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С нов парк посреща празника си село Горно Черковище

Стара Загора: С нов парк посреща празника си село Горно Черковище

8 Ноември 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Приключват дейностите по изграждането на парк в централната част на село Горно Черковище в рамките на проекта „Щастливо детство“, каза за Радио „Фокус“ кметът на селото Антон Антонов. Той поясни, че проектното решение е на кметството на селото. В рамките на проекта е изграден детски парк, като е работено в три направления. Монтирана е парковата мебел, предстои да бъдат поставени детските уреди, които ще представляват различни животни, и шадраванът, предвиден в проекта за парка. Вторият аспект, в който се реализира проектът, е етажната растителност, като е запазена съществуващата вече и е надградена с нови видове.
Проектът, чиято стойност е 10 000 лева, е финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата „Св. Архангел Михаил“ в село Горно Черковище

Стара Загора: Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата „Св. Архангел Михаил“ в село Горно Черковище

8 Ноември 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Изцяло обновена посреща храмовия празник черквата „ Св. Архангел Михаил“ в село Горно Черковище, каза за Радио „Фокус“ кметът на селото Антон Антонов. Той поясни, че в продължение на десетилетия храмът не е бил ремонтиран, в резултат на което част от фасадата и колоните са били изкъртени, иконописите в него се нуждаят от цялостна реставрация. Преди три години е ремонтиран покривът, като по този начин са спрени течовете и по-нататъшното увреждане на иконописта. Ремонтиран изцяло е подът. Предстои да бъде монтирана чешма в двора на черквата
Реставрацията е факт благодарение на средства отпуснати от Комисията по вероизповеданията в размер на 10 хиляди лева. Освен фасадата и колоните с тези средства е ремонтирана и камбанарията, където се намират две от най-интересните и уникални в България камбани, изработени в Русия. Реставрацията се извършва на четири етапа. В ремонтните дейности участват и местни жители на Горно Черковище, както и доброволци. Начинанието има и подкрепата на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, както и на Старозагорския митрополит Киприан.
Корпусът на черквата от външна страна е изграден от камък, като той е запазен. Камъкът е взет от местност в близост до тракийски светилища, намиращи се в района на Горно Черковище. Обновена ще бъде и иконата на Свети Архангел Михаил изографисана на входа на черквата. Тя, както и цялата иконопис вътре в храма са дело на известния по онова време казанлъкчанин зограф от Дебърската школа Петьо Ганин. Реставрирана е преди 20 години от художника Христо Генев, в момента директор на Художествената галерия в Казанлък, който е родом от Горно Черковище. Негова ще бъде и повторната реставрация на иконата, с цветна мозайка.
Храмът е построен през 1884 година. Цялото село е участвало с труд и дарения. Камбаните на храма са уникални, изработени са в Русия, като техният звън, се чува на 15 км извън селото. През 1965 година от Рилски манастир искат да купят тези камбани, чийто звън според легендите, има и лечебна сила. Местните обаче, правят подписка и камбаните остават в Горно Черковище до днес.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът доц. д-р Петър Ненков: На 8 ноември се отбелязва Денят на Западните български покрайнини, това е черна страница от българската история

Историкът доц. д-р Петър Ненков: На 8 ноември се отбелязва Денят на Западните български покрайнини, това е черна страница от българската история

8 Ноември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На 8 ноември се отбелязва Денят на Западните български покрайнини. Това съобщи в предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” на Радио „Фокус”-Пловдив доц. д-р Петър Ненков. По думите му това е черна страница от българската история. „След края на Първата световна война, съдбата на Западните покрайнини на България бе решена с Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г. Той донася на страната ни Втората национална катастрофа и е обявен за ден за всенароден траур”, разказа Ненков.
„Великите сили-победители от Антантата, водейки се от максимата, че победителите не ги съдят отхвърлят основните политически и етични принципи в прочутите 14 точки от петицията на американския президент Уидроу Уилсън за справедлив мирен договор между участничките във войната. Нещо повече, българската правителствена делегация е държана, затворена в един замък, едва ли не като шайка престъпници, а премиер министърът на Франция Клемансо, наричан “Тигърът“ се подиграва в Ньой с българската делегация, като пита присмехулно, каква държава е България”, добави доц. д-р Петър Ненков. Той припомни още веднъж как в знак на протест срещу несправедливите клаузи на Ньойския диктат, хиляди хора от София организират траурно шествие и коленичат с черни хоругви и плакати под балкона на народния поет Иван Вазов. Поетът се опитва да успокои отчаяните хора, но заплаква с горестни сълзи и заедно с него хората заплакват неудържимо за погубения национален идеал.
„Парижкият мирен договор от 1919 г. вместо да въдвори траен мир и справедливост в Европа, засилва още повече противоречията между победителките и победените и подготвя почвата за Втората световна война. Той е мъртво роден и още в зародиш е миниран с омраза и реваншизъм”, смята още Петър Ненков.
Не случайно, когато делегацията на кайзерова Германия подписва в огледалната зала на двореца Версай, край Париж мирния договор, с който са слага край на войната, военният съветник на делегацията, полковник Крибел излизайки от залата, отдава чест и се обръща към триумфиращите победители, като им казва:”Довиждане господа. Ще се срещнем отново след 20 години!”
Петър Ненков разказа още, че вследствие на жестокото орязване на България, над половин милион бежанци са принудени да напуснат своите родни огнища и да се отправят към пределите на Родината, където създават в почти всеки по-голям град, беломорски и македонски квартали.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Кирилова, Регионален исторически музей - Видин: На празника на Архангел Михаил се отбелязва и Денят на Западните български покрайнини

Христина Кирилова, Регионален исторически музей - Видин: На празника на Архангел Михаил се отбелязва и Денят на Западните български покрайнини

8 Ноември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Видин. На празника на Архангел Михаил, се отбелязва и Денят на Западните български покрайнини, каза за Радио „Фокус“ – Видин Христин Христина Кирилова от Регионалния исторически музей във Видин. Тя посочи, че този ден е свързан с свързан с подписването на Ньойския договор, който е черна страница в българската история. С подписването на много тежкия за страната ни Ньойски договор на 27 ноември 1919 година страната ни излиза от Първата световна война. „Според клауза от този договор губи изконно български територии по границата с тогавашното Кралство на сърби, хървати и словенци. На 6 ноември сръбската армия нахлува и окупира земи и села по Видинско, Кулско, Трънско, Царибродско, Кюстендилско. Те дори не изчакват да завърши работа Международната комисия, която има за задача да прокара тази граница“, заяви Христина Кирилова. Международната комисия е сформирана от френски, британски, японски, сръбски и български представители.
„Девет са селата от Кулския край както и земи от Бреговска община, които преминават в тогавашното Кралство на сърби, хървати и словенци. Това са селата Грацков, Големи Ясеновец, Мали Ясеновец ,Бракевци, Черномашница, Шипиково, Коилово, Халово и Злокукя, както и частта на Брегово на другия бряг на Тимок. Тази граница не просто разделя селата в тогавашна Кулска околия на две разделени са фамилиите. Една част от семейството остава в България при земята си и се настанява в колибата до нивата, другата част от семейството остава в днешна Сърбия където е къщата“, обясни Христина Кирилова. Така от нивите на територията на бивша Кулска околия възникват селищата Халовски колиби Шепикови колиби, Грацкови колиби. Разделени от границата остават братя, синове и бащи. Три години след Ньойския договор жените от Кулско носят черни забрадки, зад черната граница остават гробовете на техните деца и те не могат да отидат да запалят свещ на тези гробове.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Близо 2000 са имениците в града

Сливен: Близо 2000 са имениците в града

8 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. Близо 2000 са имениците в Сливен. Това съобщиха от отдел „Гражданско състояние“ на Община Сливен. Мъжете с името Ангел в община Сливен са 930. От тях 753 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Ангелина са 211 в общината, като с постоянен адрес в града са 153. Михаела се казват 147 жени, като в града това име носят 132. 37 са дамите с името Искра, 35 от тях живеят в Сливен. Пламен се казват 796 мъже в общината. 692 от тях са с постоянен адрес в града. 142 са мъжете с името Огнян. От тях 126 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Огняна носи една дама. Райна носят 153 жени в общината, от тях 109 са от Сливен. 85 са представителките на нежния пол, носещи името Рая, които живеят в града, а в общината са 98. Господата с името Гавраил са общо 6, като 5 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Днес празнуват и мъжете, чието име е Рангел. Те са общо души 9 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Василий Шаган, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ – Варна: На този ден призоваваме хората да благодарят за всичко, което имат, и да не се оплакват за това, което нямат

Отец Василий Шаган, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ – Варна: На този ден призоваваме хората да благодарят за всичко, което имат, и да не се оплакват за това, което нямат

8 Ноември 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Св. Архангел Михаил, когото Православната църква почита на 8 ноември, е предводител на небесното войнство и пазител на божието слово. Това каза навръх храмовия празник председателят на Духовно-просветния център, носещ името на светеца, отец Василий Шаган, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „На този ден призоваваме хората да благодарят за всичко, което имат, и да не се оплакват за това, което нямат. Това ще им донесе радост. Благодарният човек успява да види света около себе си с очи на благодарност и да се зарадва на най-дребното нещо, а всеки има за какво да благодари в този свят“, каза още Василий Шаган. Той допълни, че според християнството всеки човек има ангел хранител, който му се дава от Бог от голяма грижа. „Ако днес светът е такъв, в който божието слово е свидетелство за истината и тя не е въпрос на гледна точка, а идва от Бога, то пазителят на божието слово е този, който не просто трябва да тачим, а да се вслушваме и да следваме, да се радваме, че имаме такъв покровител“, допълни председателят на Духовно-просветния център.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Раздадоха над 450 порции курбан за празника на храма „Св. Архангел Михаил“ по повод Архангеловден

Варна: Раздадоха над 450 порции курбан за празника на храма „Св. Архангел Михаил“ по повод Архангеловден

8 Ноември 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 450 порции агнешки курбан бяха раздадени на миряни в храма „Св. Архангел Михаил“ за Архангеловден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Св. Архангел Михаил“ е култовото място във Варна от гледна точка на това, че е най-българското място в града и опазването на традицията, която би трябвало да е жива и да приобщава хората, а не просто да напомня за старото е много важна. Ние се опитваме заедно с литургията, която е свещената трапеза за всички вярващи, след това да имаме литургия също като обща трапеза да споделим с всички членове на нашата църковна общност“, каза председателят на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“, отец Василий Шаган. Отбелязването на храмовия празник започна още вчера, когато в 17.00 часа бяха отслужени Вечерня, Петохлебие и Акатист на св. Архангел Михаил. Тази сутрин в храма беше отслужена Архиерейска света Литургия. От 10.30 часа започна панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски, който се намира в двора на храма. По-късно беше отслужен и водосвет и благодарствен молебен.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Спас Веселински: Преди 3 години в Тросковския манастир бе намерен възрожденски кръст, пригоден за мощехранителница

Отец Спас Веселински: Преди 3 години в Тросковския манастир бе намерен възрожденски кръст, пригоден за мощехранителница

8 Ноември 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Преди 3 години в Тросковския манастир бе намерен възрожденски кръст, пригоден за мощехранителница. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Спас Веселински, свещеник в Симитли. По думите му в кръста са се поставяли мощи на светии. „Той обикновено стои на светия престол. Сигурно и тук е било така с мощите на светия, вътре в него, но когато ние го открихме, вътре нямаше мощи“, каза още протойерей Веселински. Той подчерта, че въпреки липсата на мощи в кръста, светинята си е светиня и затова от съображения за сигурност, той е прибран в храм, където му е мястото, за да не се докосва от други хора.
Отец Спас Веселински заяви, че традиционно на Архангеловден се извършва водосвет, преди това панихида за загиналите свещеници, техни близки, монаси, които са били в манастира, а накрая се раздава и курбан.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Петър Хубенов: Вярваме, че всеки човек, който е кръщаван в Светата църква, получава ангел пазител

Отец Петър Хубенов: Вярваме, че всеки човек, който е кръщаван в Светата църква, получава ангел пазител

8 Ноември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Българската православна църква празнува светия архистратиг Михаил - най-старши от ангелите, предвотител на цялото ангелско войнство и всички безплътни сили. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив енорийският свещеник на Пловдив отец Петър Хубенов. „Вярваме, че всеки човек, който е кръщаван в Светата църква, получава ангел пазител. Всъщност ангелите са духове, вестители, изпълнители на Божията воля на земята“, каза още отец Петър Хубенов. По думите му на днешния ден честваме светите безплътни сили, извършвайки и очаквайки светата Литургия, защото това е празник на всеки кръстен православен християнин. Празник на неговия ангел пазител. „От Светото писание знаем, че има чинове, ангели - има йерархия на ангелите, които са подчинени един на друг, а всички са подчинени на Бога. Едни ангели са изпълнители на Божията воля, други са вестители, както е архангел Михаил. Както казва Иисус Христос - ангелите са безбройни. Чрез гласа на съвестта ангелът насочва човека винаги да извършва волята Божия или да извършва доброто, да не съгрешава, да прави правилните избори, за да може по този начин извървявайки земния си път, човешката душа отново да се върни в благодатта на Нашия създател. Освен ангелите, които са служители на Бога, има и други, които са отпаднали от това число вследствие на възгордяването. Тези ангели наричаме демони, защото те раздвояват човека, карат го да избира недоброто - не Божията воля“, каза още отец Петър Хубенов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Топалова, Етнографски музей в Бургас: Независимо, че е свързан със смъртта, легендите показват Архангел Михаил като много милостив и справедлив

Росица Топалова, Етнографски музей в Бургас: Независимо, че е свързан със смъртта, легендите показват Архангел Михаил като много милостив и справедлив

8 Ноември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. Легендата разказва за шестимата юнаци, които се събрали и си разделили света. На Архангел Михаил му се паднало царството на мъртвите, затова го наричат душевадник или вадедушник. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в града. По думите й в народните представи Рангел вземал душите на хората като им носел ябълка. „Взема душата и я носи до другия свят и там заедно със св. Петър, според това какво показват везните, кое натежава повече добро или зло, душата отива или в райската градина или в адския врящ казан“, каза още Топалова. За самия светец, тя разказа, че независимо, че Архангел Михаил е свързан със смъртта, легендите го показват като много милостив и справедлив. Тя добави още, че в странджанските икони Архангел Михаил е изобразен като млад момък, при това хубавец, излъчващ смирение, кротост, доброта. „Интересна е една народна песен от Заберново, която етнографът Стоян Райчевски посочва в своя книга“, каза още Топалова. По думите й в нея се разказва как Архангел Михаил трябвало да занесе ябълка на един младоженец, което било знак, че трябва да му вземе душата. Тогава майката и булката започнали много силно да плачат. „Тогава Архангел Михаил се застъпил за този човек, тъй като в народните представи той е много добронамерен и милостив и много се трогва, когато трябва да вземе душата, особено на млад човек“, допълни Топалова. По думите й в песента се разказва още, че Архангел Михаил помолил Бога да не му дава ябълката, защото всички наоколо много силно плачели, затова Господ го проклел да не чува, за да не се размеква и да бъде по-твърд.

Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Топалова, Етнографски музей - Бургас: На Архангеловден се прави курбан, раздава се хляб, а на трапезата трябва да има вино

Росица Топалова, Етнографски музей - Бургас: На Архангеловден се прави курбан, раздава се хляб, а на трапезата трябва да има вино

8 Ноември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Странджа ноември е наричан „Архангеловски месец“, т.е. целият месец носи името на днешния празник – Архангеловден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Топалова от Етнографския музей в града. „За днешния ден се знае, че не трябва да се работи нищо, защото, ако работиш, когато дойде Архангел Михаил да ти вземе душата, той ще се сети, че не си го почитал“, каза още Топалова. По думите ѝ на Архангеловден се прави курбан, раздава се хляб, на трапезата има вино. „В някои райони са два вида хляб – боливия хляб и рангелов хляб, като украсата на рангеловия хляб е като тази за помен или погребение“, добави Топалова. Според думите ѝ на днешния ден не се правят сватби.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Според православната вяра всеки човек при кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го закриля

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Според православната вяра всеки човек при кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го закриля

8 Ноември 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Според православната вяра всеки човек при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го закриля от опасности, беди и скърби. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. „Когато човек сгреши, ангелът е този, който посочва праведния път. В този смисъл е известна и поговорката „Много му е слаб ангела“. Ако обидим ангела с поведението си, той ни изоставя и тогава ние трябва много да се молим, за да ни закриля пак. В чест на Архангел Михаил се коли курбан и се пекат рангелски хлябове, които биват 2 вида: боговица и рангелово блюдо. Освен овнешко и шилешко на софрата се слага фасул, вино и всичко, което сме произвели през този период“, посочи тя. Стефанова допълни, че Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния път на хората като прибира душата на човека. По думите ѝ на днешния ден празнуват всички с имената Рангел, Ангел, Райчо, Райчин, Рая, Ангел, Ангелушка и осъвременените Ангела и Ейнджъл.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Храмът „Св. архангел Михаил“ отбелязва храмовия си празник

Пловдив: Храмът „Св. архангел Михаил“ отбелязва храмовия си празник

8 Ноември 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Храм „Св. архангел Михаил“ в Пловдив отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Данните на Пловдивската митрополия сочат, че строителството на храма е започнало през 1880 година в създадения веднага след Освобождението православен гробищен парк в източните покрайнини на града. Две години по-късно храмът вече е бил изграден. Главни ктитори са чорбаджи Неделчо Личов от Перущица и Янко Врачански. През 1928 година, по време на голямото земетресение, храмът се е срутил до основи. Не са запазени никакви сведения за неговата архитектура. До наши дни са оцелели единствено две икони – „Иисус Христос“ и „Св. Богородица с Младенеца“ от царския ред на иконостаса, съхранявани в Пловдивската митрополия. Техен автор е Никола Данчов, по-малък брат на Георги Данчов – Зографина. Запазена е и стара руска икона от 17 век с изображение на св. архангел Михаил в цял ръст, вероятно дарена от руснаци, участвали във Временното руско управление на Източна Румелия. Сега иконата е изложена в проскинитарий на южната стена на църквата. 11 години след разрушителното земетресение, с дарителството на Павел Калпакчиев, започва възстановяване на гробищния храм. Той е изграден като еднокорабна базилика, с една апсида. Наосът е с плосък, има неголям притвор и открит нартекс, оформен с четири колони и арки между тях. Новата църква „Св. архангел Михаил“ е осветена през 1941 година. Над притвора през 1971 година е издигната малка камбанария с купол. Богато резбованият иконостас, владишкият трон и проскинитарият са изработени през 1959 година от Петър Кушлев. Иконите от царския ред рисува проф. Димитър Гюдженов. Вътрешните стени първоначално били изписани във ви­антийски стил от руския художник Николай Ростовцев през 1941 година. 30 години по-късно този стенопис бил повреден и Варлаам митрополит Пловдивски възложил на учениците на Ростовцев – Карл Йорданов, Господин Георгиев и синовете му Костадин и Никола да я подновят.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: Свети Архангел Михаил представя божието слово, носител е на божиите тайни и просветител на душите

Веска Спасова, етнолог: Свети Архангел Михаил представя божието слово, носител е на божиите тайни и просветител на душите

8 Ноември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Свети Архангел Михаил представя божието слово, носител е на божиите тайни, лечител е на недъзите, просветител на душите, застъпник пред Бог. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил етнологът в Регионалния исторически музей в Кюстендил Веска Спасова. По думите ѝ светецът е ангел на мъртвите, денят му е свързан с почитта към тях. „Хубаво е да почитаме неговия празник. На Архангеловден не трябва да се извършва къщна работа”, каза Веска Спасова. По думите ѝ в църковната иконография светецът се изобразява предимно с копие в ръка, тъпчещ дявола. „На самия празник на много места се правят курбани в чест на светеца. Правят се семейни и родови служби, има събори. Прави се служба за здраве. В черквата се отслужва тържествена литургия”, каза Веска Спасова. По думите ѝ на този ден се приготвя и обреден хляб. За Кюстендил и региона е характерно пластиката на обредния хляб да наподобява тази на питите за помен.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Пет църкви в областта носят името на свети Архангел Михаил

Пазарджик: Пет църкви в областта носят името на свети Архангел Михаил

8 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Пет църкви в област Пазарджик носят името на свети Архангел Михаил, сочи справка на сайта на Националния регистър на православните храмове в България. Това са храмовете в градовете Пазарджик и Стрелча и селата Виноградец, Цар Асен и Главиница. Храм „Св. Архангел Михаил“ в Пазарджик е построен през 1860 г. в тогавашния най-голям християнски квартал на Татар Пазарджик – „Чиксалън“. В този район е живеело по-бедното население. През 1864 г. в пристройките към храма започва да функционира взаимно училище „Св. Архангел“. Едноименната църква в средногорския град Стрелча е построена през 1815 г., като в нея се черкува до 1876 г., когато изгаря при погромите на Априлското въстание. Днес тя е възстановена и функционира. Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Виноградец е построена през 1839 година, като до 1929 година в нея е функционирало и Килийно училище. Храмът е разрушен по време на Априлското въстание и възстановен през 1998 година. Едноименната църква в село Цар Асен пък започва дейността си през 1921 година и до днес е духовно средище в населеното място. Храмът „Св. Архангел Михаил“ в село Главиница също е действащ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Над 2 600 са имениците в общината на Архангеловден

Хасково: Над 2 600 са имениците в общината на Архангеловден

8 Ноември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Хасково. Над 2 600 са имениците в общината на Архангеловден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Хасково. 2 639 именици празнуват на този ден, показва справката от отдел "ГРАОН" на Общината. В града гражданите, които имат имен ден, са 2 156. Това са Ангел, Ангелина, Анжела, Михаил, Михаила, Михаела, Рангел и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Близо 24 400 души в областта празнуват имен ден на Архангеловден

Бургас: Близо 24 400 души в областта празнуват имен ден на Архангеловден

8 Ноември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. 24 329 са хората празнуващи имен на Архангеловден, съобщиха за Радио „Фокус“ - Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. 11 978 са имениците в града. Най-многобройни са празнуващите с името Ангел – 2 762 в областта, а в града – 1 144. От жените са с името Радка – 2 198 в област Бургас, в града – 1 017. Едва 4-ма са носещите името Архагел в областта. При жените най-малко са с името Радмила – 9 за областта, 8 от които са от гр. Бургас. Имен ден празнуват още хората, носещи имената: Гавраил, Емил, Емилиян, Милан, Милен, Михаел, Михаил, Огнян, Пламен, Ради, Руслан, Серафим, Ангелина, Емилия, Лина, Мила, Милена, Михаела, Огняна, Пламена, Радослава, Райна, Рая, Руска и др.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде осветен и раздаден в село Шишковци по повод храмовия празник на черквата „Свети Архангел Михаил”

Кюстендил: Курбан за здраве ще бъде осветен и раздаден в село Шишковци по повод храмовия празник на черквата „Свети Архангел Михаил”

8 Ноември 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Курбан за здраве ще бъде осветен и раздаден в село Шишковци по повод храмовия празник на черквата „Свети Архангел Михаил”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Климент Терзийски, кмет на село Шишковци. Курбанът ще бъде осветен в 12.30 часа, а преди това в черквата ще се извърши празнична литургия. „Очаквам много гости. Всяка година в селото идват стотици хора на този празник”, каза Климент Терзийски. По думите му черквата е изградена през 1895 година. Тя е основно реставрирана и обновена. Направен е външен, вътрешен ремонт и ремонт на покрива.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Седем са първосвещенстващите ангели, наречени архангели, които стоят край престола на Бога

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Седем са първосвещенстващите ангели, наречени архангели, които стоят край престола на Бога

8 Ноември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Седем са първосвещенстващите ангели, наречени архангели, които стоят край престола на Бога. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. „Всеки от тях си има своите длъжности. Един е известител на тайните човешки, друг – царител на недъзите, трети – просветител на душата. Днешният празник, наречен Архангеловден е на свети Архангел Михаил – пътепазител на душите и борец против злото. Затова той често е рисуван с огнен меч и копие, което пробожда Дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности“, посочи тя. Стефанова допълни, че свети Архангел Михаил е вожд на небесните сили, борец против духовете на тъмнината, защитник на християните от Дявола, предводител на Христовите армии срещу езичниците, пазител на нашите души, но и душевадец. По думите ѝ в народната обредна практика традицията е много хубава и тъкмо последното служение душевадец се е утвърдило най-много. Тя каза още, че от гръцки език “angelos” означава вестител, а “arhangelos” – старши вестител.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Над 1 100 са имениците на Архангеловден в общината

Смолян: Над 1 100 са имениците на Архангеловден в общината

8 Ноември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Смолян. Над 1 100 са имениците на Архангеловден в общината. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Името Михаил носят 149 мъже, а Михаела – 73 дами. Ангел и Ангелина са кръстени съответно 254 и 62 жители на Смолян и околните населени места. Имената Райчо и Райко са дадени на общо 105 смолянчани. Рангел са наречени 13 мъже. Радка и Рада са имената на общо 258 жени от общината. Радослав и Радослава са кръстени съответно 195 мъже и 23 жени, живеещи в Смолян селата около него. На този ден празнуват и всички с производни на посочените имена.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С молебен за здраве и курбан църквата в село Вардим отбелязва храмов празник

Велико Търново: С молебен за здраве и курбан църквата в село Вардим отбелязва храмов празник

8 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С молебен за здраве и курбан църквата в свищовското село Вардим чества храмов празник. Тя носи името на св. Архангел Михаил, чиято памет почитаме днес. Това припомни в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на населеното място Сенка Добрева. Тя уточни, че всичко за курбана се купува с дарения от хората. Преди храната да се раздаде за здраве на присъстващите, тя се освещава. През настоящата година земеделски производител от региона е дарил цяло агне. Управникът уточни, че в празника се включват много жители гости на Вардим и го определи като много тачен. За състоянието на местния храм тя подчерта, че то е добро. „Благодарение на дарители от селото, които живеят в чужбина, ние правим нужните ремонти на време. Миналата година направихме навес до църквата, където се раздава и консумира курбана, а тази година ни подариха маси и пейки за навеса. Състоянието на църквата е добро не само отвътре, но и отвън“, посочи още Сенка Добрева и покани всички желаещи да се включат в честванията на Архангеловден днес.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Над 2 300 са имениците в областта на Архангеловден

Кюстендил: Над 2 300 са имениците в областта на Архангеловден

8 Ноември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Над 2 300 са имениците в областта на Архангеловден. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от пресцентъра на Община Кюстендил. Днес празнуват 281 души с името Ангел и 128 с името Ангелина. 12 души носят името Гаврил, а 21 – Махаел. С името Михаела са наречени 155 дами, а с името Михаил – 159 души. 159 жителки на общината са наречени с името Радка. 147 души са с името Райчо. 65 мъже от Кюстендил и селата са с името Рангел. Името Райна носят 205 дами. Повече от 1 000 души са с имената Емил, Емилия, Емилиян и Емилияна.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близо 4 000 души, носещи името Ангел, празнуват имен ден в града

Пловдив: Близо 4 000 души, носещи името Ангел, празнуват имен ден в града

8 Ноември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 3 713 души, носещи името Ангел, празнуват имен ден в Пловдив, съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от ТД „ГРАО“-Пловдив. Мъжете, кръстени с името Михаил, са 1364. След тях се нареждат тези с имената Емил-1553 и Пламен-1602. Сред жените най-многобройни са Радка-1313, Милена-1257, Емилия-1176, Райна-994, Ангелина-801, Рада-192.
Имен ден имат още хората, носещи имената: Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Мильо, Михаел, Михаела, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Църквата „Св. Архангел Михаил“ отбелязва своя храмов празник

Пазарджик: Църквата „Св. Архангел Михаил“ отбелязва своя храмов празник

8 Ноември 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Църквата „Св. Архангел Михаил“ в Пазарджик отбелязва своя храмов празник, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пазарджик от Архиерейското наместничество. Днес Православната църква празнува съборното единство на ангелските чинове. Празникът се нарича „Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили“, по-популярен сред народа като Архангеловден.
Храмът „Св. архангел Михаил“ в Пазарджик е построен през 1860 година в тогавашния квартал „Чиксалън“. Инициатори за построяването му са известният пазарджишки възрожденец Хаджи Рашко Хаджиилиев, заедно с единомишлениците му Илия Костадинов, Тодор Владев и Христоско Цоков. Изграждането му е дело на Брациговските майстори Христо Боянин и Дамян Попов-Петковичин. В архитектурно отношение църквата представлява трикорабна базилика, разделена с два реда колони. Отгоре колоните завършват с капители, украсени с растителни орнаменти. Камбанарията се намира в църковния двор, северно от храма. В прилежащите пристройките е имало училище, просъществувало до 1940 година.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва празнична Литургия по повод християнския празник Архангеловден

Пазарджик: В православните храмове в града се отслужва празнична Литургия по повод християнския празник Архангеловден

8 Ноември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В православните храмове в Пазарджик се отслужва празнична света Литургия по повод християнския празник Архангеловден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На 8 ноември Православната ни църква чества „Събор на Свети Архангел Михаил“. Св. Архангел Михаил е един от висшите ангели, които взимат най-непосредствено участие в съдбите на Църквата. В Свещеното Писание се казва, че освен физически, съществува и огромен духовен свят, населен с разумни, добри същества, наречени ангели. Думата "ангел" на гръцки език означава вестител. Свещеното Писание ги нарича така, защото Бог често пъти чрез тях съобщава волята Си на хората. Църквата почита архангел Михаил като защитник на вярата и борец против ересите и всяко зло. На иконите го изобразяват с огнен меч в ръката. Църквата е установила празника в началото на IV век.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С празнична св. Литургия в църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Шереметя се отбелязват 40 години от създаването на храма

Велико Търново: С празнична св. Литургия в църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Шереметя се отбелязват 40 години от създаването на храма

8 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Шереметя отбелязва 140 години от създаването си. Днес светата обител има и храмов празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По този повод денят започна с отслужване на света Литургия. В 10.00 часа ще последва молебен за здраве и ще бъде раздаден курбан. Освен това днес жителите на населеното място отбелязват и своя сбор.
От Община Велико Търново припомнят, че църквата „Св. Архангел Михаил“ от години е място не само за молитва, но и за кръщавки, венчавки и тъжни ритуали. Традиция е било всяка неделя стари и млади, заедно с най-малките деца, празнично облечени, да отиват в църковния храм. От 2011 година тя е възродена и всяка неделя църквата е отворена за миряните. Духовният и социалният живот в малкото населено място се развива и днес. В селото има клуб на пенсионера и инвалида „Здравец”, център за работа с деца и младежи, женско дружество, народно читалище с библиотека, наброяваща 4000 тома, самодеен театрален състав с режисьор-постановчик Петър Петров, както и вокална група „Нежни сърца”, с художествен ръководител Борис Спиридонов.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Празнична света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод Архангеловден

Кюстендил: Празнична света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод Архангеловден

8 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Празнична света Литургия се отслужва в православните храмове в града по повод Архангеловден. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Венцислав Шияков, иконом към катедралния храм „Св. Успение Богородично”. По думите му св. Архангел Михаил е първият от седемте ангела пред престола на Господ. Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и не случайно за него казват, че е най-силният ангел. „Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта”, каза отец Венцислав Шияков. По думите му на този ден, както и на другите големи църковни празници, в катедралния храм на Кюстендил идват много миряни, палят свещ за здраве и се включват в службата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“ отбелязва храмовия си празник на Архангеловден

Благоевград: Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“ отбелязва храмовия си празник на Архангеловден

8 Ноември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Симитли. Тросковският манастир „Свети Архангел Михаил“ чества храмовия си празник на Архангеловден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Община Симитли. Традиционно манастирът отбелязва празника и събира стотици миряни няколко недели преди празника всяка година. Манастирът е с многовековна история. Първите писмени данни са от 1149 година. От този манастир преди векове започва събирането на дарения за изграждане на Рилския манастир. Преданията разказват, че градежът на църквата в Рилския манастир в първоначалния му вид е правен по макет на Тросковския манастир. От тук са пренесени и огромните казани за курбан, които и до днес се съхраняват в манастира в Рилската света обител. Манастирът е опожаряван два пъти по време на робството. Силното земетресение през 1904 година изравнява божия храм със земята. Възстановен е с доброволен труд и дарения от местните веднага след опустошителното Крупнишко земетресение. Иконостасът в църквата е почти на 90 години, съхранен в автентичния си вид.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Ангел Ангелов: Архангеловден обединява всички ангелски сили и вярването, че всеки един получава своя ангел пазител

Отец Ангел Ангелов: Архангеловден обединява всички ангелски сили и вярването, че всеки един получава своя ангел пазител

8 Ноември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Архангеловден обединява всички ангелски сили, и вярването, че всеки един получава своя ангел пазител. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ отец Ангел Ангелов, предстоятел на храм „Света София“ във връзка св. Архангел Михаил, чиято памет Българската православна църква почита днес. В акта на Кръщението всеки от нас получава своя ангел пазител, припомни той и допълни, че най-важното за всеки християнин е никога да не го караме да се срамува от постъпките ни пред Божия престол.
„Безспорно св. Архангел Михаил е воин, но това, което знаем за него от написаното в светата Библия не е много. Всички фрески от Рилския манастир, в които той е изобразен като воин, много ясно ни показват как измъчва грешниците. Пожелавам на всички, които носят ангелски имена, да бъдат дръзновени и да носят в себе си силната вяра“, каза отец Ангел Ангелов. Той отправи призив към всички православни християни да се радват на празника, отивайки в Църквата, но да обръщат повече внимание на богословието, а не на битовата му страна. Според него познанието относно вярата ни е усилие, за което не трябва да търсим оправдания.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на загиналите във войните жители на село Гавраилово

Сливен: Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на загиналите във войните жители на село Гавраилово

8 Ноември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Сливен. Село Гавраилово отбелязва своя празник с празнична програма, която започна на 3 ноември и продължава и през днешния ден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. От 10.30 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните жители на село Гавраилово. Програмата продължава със спортен празник от 11.00 часа в Основно училище „Найден Геров“ – село Гавраилово, съвместно със Средно училище „Любен Каравелов“ – град Шивачево.
Тържествен водосвет ще бъде отслужен в църквата „Свети Архангел Михаил“ от 11.30 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева, етнолог: На Архангеловден трябва да се прави курбан с овен или шиле, за да може смъртта да бъде лека и без мъчения

Проф. Албена Георгиева, етнолог: На Архангеловден трябва да се прави курбан с овен или шиле, за да може смъртта да бъде лека и без мъчения

8 Ноември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. На Архангеловден трябва да се прави курбан с овен или шиле, за да може смъртта да бъде лека и без мъчения. Това каза етнологът проф. д-р Албена Георгиева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с народните вярвани и обичаи на Архангеловден.
„За да е по-лека умирачката на хората, се прави курбан на този ден. Коли се или овен, или шиле. И се смята, че на трапезата трябва да има такова месо. И дори и по-бедните, ако не могат да си набавят цяло шиле или цял овен, то трябва да се постараят да се снабдят поне с главата и краката. За да може по този начин да се омилостиви един вид Архангел Михаил и смъртта им да бъде лека и да не се мъчат преди да умрат“, обясни проф. Георгиева.
Тя посочи, че в с българските народни вярвания в миналото смъртта не се е възприемала толкова драматично. „Тя не е била окончателен край за човека, а напротив – вярвало се е, че след смъртта човек може да се избави от земните мъки, но може да получи и нови изпитания. Така че всъщност животът след смъртта твърде много е занимавал човека в миналото, защото се е вярвало, че животът има продължение и отвъд. Това се подкрепя след това и от християнската религия – от изображенията и от разказите за пъкъла, за ада, за мъченията, които чакат човека, ако не е праведен. И, разбира се, за идиличните картини на рая, ако човек попадне там“, каза още етнологът.
Проф. Георгиева посочи, че много често самата тя е описвала хора, които са сънували, че са ходили в отвъдното. „И са видели рая - подредените поляни и хората, които са се излегнали в едни прекрасни ливади, които нямат нужда от храна и вода, които са облени в слънчева светлина, които са благи и усмихнати. И всъщност самите хора, сънувайки това, разказват на другите, че има такъв отвъден живот и всъщност този, който пропуска душите, е Архангел Михаил. Няма вярвания, че той е този, който съди душите, но така или иначе след смъртта се вярва, че хората трябва да минат през един мост от косъм, който е над бездната. И ако са праведни, този косъм им се вижда широк път, по който те минават спокойно. Но ако са грешни, минавайки по това косъмче, всъщност греховете им натежават, те падат в бездната и остават завинаги в пъкъла. Така че всъщност хората твърде много са мислили за живота след смъртта, за това какво е смъртта и кога човек отива отвъд – ако има много грехове, ако е зъл, дали отива там спокойно, дали се връща да тормози близките и т.н. Това вече е свързано и с вярванията във вампири и в други зли същества, които се връщат и вредят на хората. И всъщност те не са изпълнили дълга си на земята, поради което не ги приема и отвъдното, и има да бродят, да изкупуват, все още да витаят около близките“, обясни етнологът.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в катедралния храм „Рождество Богородично“ по случай Архангеловден

Велико Търново: Света Литургия се отслужва в катедралния храм „Рождество Богородично“ по случай Архангеловден

8 Ноември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Света Литургия се отслужва в катедралния храм „Рождество Богородично“ по случай Архангеловден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Десетки миряни се събраха в църквата, за да почетат паметта на св. Архангел Михаил, да запалят свещ за здраве и благополучие. Днес Българската патриаршия и всички вярващи християни празнуват Деня на св. Архангел Михаил. Освен литургията, в епархиите в страната се провежда и молебен за здраве, приготвят се курбани и обредни хлябове.
Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден. Според Православната църква свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“ затова и символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите и е известен още като „началник на ангели и архангели”. Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото. Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая.
Имен ден днес празнуват Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 4 църкви в областта отбелязват храмовия си празник на Архангеловден

Благоевград: 4 църкви в областта отбелязват храмовия си празник на Архангеловден

8 Ноември 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 4 църкви в Благоевградска област отбелязват храмовия си празник днес, когато почитаме свети Архангел Михаил, показва репортерска проверка на Радио „Фокус“ Пирин.
В село Еленово е един от храмовете. Той е създаден през 1952.
Възрожденската църква „Събор на свети Архангел Михаил и Гавраил“ в Гоце Делчев е изградена през 1811 година.
Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Крупник е построена в периода 1932 – 1935 година от майстор Раденко от село Трекляно, Кюстендилско. Тя се намира в центъра на селото и е уникална с това, че е едновременно куполна, кръстокуполна и корабна.
Възрожденската църква „Свети Архангел Михаил“ в Горно Ораново. Църквата е построена през втората половина на ХІХ век. Към днешна дата храмът не е постоянно действащ.
В село Илинденци в миналото е съществувала средновековна църква, носеща името „Свети Архангел“, но днес от нея са останали само руини.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С празнична св. Литургия ще бъдат отбелязани 80-годишнината от построяването на църквата в село Михалково и нейният патронен празник

Смолян: С празнична св. Литургия ще бъдат отбелязани 80-годишнината от построяването на църквата в село Михалково и нейният патронен празник

8 Ноември 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Днес църквата в село Михалково чества патронния си празник и 80-годишнината от своето построяване. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Празничната св. божествена Литургия от 9.00 часа в храма ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението ще участват протойерей Тодор Веселинов, председател на храма, свещеници от Смолян и църковният хор към храм „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян с диригент Златка Маргаритова.
Църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Михалково е построена през 1938 г. с доброволен труд на населението, в обзавеждането е помогнала и Пловдивска митрополия. За покровител на храма и селото е избран св. Архангел Михаил – главният пазител на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Той се изобразява с меч, поразяващ дявола. Църквата е установила празнуване на Архангеловден в началото на ІV век в чест на събора на светите ангели (съборното единство на ангелските чинове), начело с небесния им пълководец св. Архангел Михаил.
В Смолянска духовна околия има още една църква, посветена на св. Архангел Михаил. Тя е в село Чокманово, община Смолян. В нея на празника ще служи председателят на храма отец Иван Василев.
Нека заедно на този ден да участваме в богослуженията и да благодарим на главния служител на Бога и пазител на човеците от изкушенията на злите духове св. Архангел Михаил, призовават от Архиерейското наместничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева, етнолог: Ангелите като Архангел Михаил са същества, които според народните вярвания трябва да почитаме, защото иначе могат да ни напакостят

Проф. Албена Георгиева, етнолог: Ангелите като Архангел Михаил са същества, които според народните вярвания трябва да почитаме, защото иначе могат да ни напакостят

8 Ноември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Ангелите като Архангел Михаил са същества, които според народните вярвания трябва да почитаме, защото иначе могат да ни напакостят. Това каза етнологът проф. д-р Албена Георгиева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с народните вярвани и обичаи на Архангеловден.
„В българските народни вярвания Архангел Михаил е този, който вади душите на хората, когато умрат. Казват му още св. Рангел и се смята, че човек не може да умре, ако той не дойде да му извади душата. Това е изобразено и на някои икони – Архангел Михаил обикновено се изобразява като стъпил върху гърдите на умиращия човек и изважда едно мъничко човече от устата или главата му, което всъщност е неговата душа“, обясни проф. Георгиева.
Тя посочи, че освен това се вярва, че Архангел Михаил е най-справедливият на земята, защото той на никого не прощава и никого не подминава. „И ако Господ е създал неравенство между хората – бедни, богати, щастливи, нещастни, здрави, болни и т.н., ако св. Петър, който като човека, държащ ключовете в рая, един пуска, а друг не, то Архангел Михаил на всички взима душата и никой безсмъртен не остава на земята“, каза още етнологът.
Проф. Георгиева обясни още, че заради това се разказва и легенда за човека, който търси най-справедливия кум. „Той тръгва да търси кръстник на сина си, когато той се ражда, и среща Господ, който пожелава да бъде такъв. Но мъжът му казва, че не иска той да е кръстник, защото не е справедлив към хората. След това среща на пътя си св. Петър, който също му предлага да бъде кръстник, но човекът казва: „Не, ти също не си справедлив, защото не пускаш всички в рая“. И третият, който среща, е Архангел Михаил и му казва, че той ще му бъде кръстник, защото е справедлив и на всички взима душата. Така двамата стават близки, роднини и Архангел Михаил му подарява едно шишенце с вода и му казва: „Ти ще станеш лечител и ще ходиш да лекуваш хората. И когато лекуваш някой болен, ако аз застана откъм краката, ще знаеш, че той може да оживее и ще го напръскаш с вода. Но ако той е много болен и застана до главата, това значи, че ще му взема душата. Тогава няма защо да се опитваш да го лекуваш, защото той ще си отиде“. И така човекът се прославил като много голям лечител и стигнал и до царската дъщеря. Но тъй като тя била много болна, Архангелът застанал до главата й, обаче тогава човекът хванал леглото и го обърнал на обратната страна. И така всъщност той надхитрил Архангел Михаил, който подарил още живот на царската дъщеря. Но когато дошло времето на самия човек, той му се явил и казал, че дните му са свършили. И тук легендата има различни варианти – че той се крие, че отива в пещера, но Архангел Михаил го намира навсякъде и в крайна сметка му взима душата“, каза още тя.
По думите ѝ ангелите като Архангел Михаил и Архангел Гавраил са отвъдни същества, които почитаме и с които хората трябва да се съобразяват. „Защото иначе те могат да пакостят, да си отмъщават – като всички отвъдни свръхестествени сили, с които човек е принуден да се съобразява“, каза още проф. Георгиева.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. архангел Михаил“

Пазарджик: Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. архангел Михаил“

8 Ноември 2018 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На днешния празничен Архангеловден с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. архангел Михаил“ в град Пазарджик, архиерейска света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Константийски епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото на Литургията ще бъде в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. вмца Неделя“ по повод Архангеловден

София: Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. вмца Неделя“ по повод Архангеловден

8 Ноември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. вмца Неделя“ по повод Архангеловден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На 8 ноември всяка година Православната църква прославя водача на небесното войнство св. Архангел Михаил. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична св. Литургия.
За големия християнски празник Събор на св. Архангел Михаил с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Нeофит, архиерейска света Литургия в столичния митрополитски храм „Св. вмца Неделя", един от престолите на която е посветен на св. Архангел Михаил, ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. Началото ще бъде в 9.00 часа.
В храм „Св. ап. Йоан Богослов“ в жк. „Левски – Г“ от 8.00 часа ще бъде отслужена празнична утреня и Божествена св. Литургия по повод на празника. Един от свещениците в храма - о. Михаил, празнува имен ден.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Свети Архангели“ при Военна академия „Георги Стойков Раковски“

София: Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Свети Архангели“ при Военна академия „Георги Стойков Раковски“

8 Ноември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Свети Архангели“ при Военна академия „Георги Стойков Раковски“ от 09.00 часа днес. Това съобщиха от пресцентъра на Военната академия. Поводът е храмовият празник на храм „Свети Архангели“ при Военна академия „Георги Стойков Раковски“. На този ден Православната църква отбелязва празника Събор на свети Архангел Михаил. Вратите и Храма на Академията ще бъдат отворени от 08.00 до 12.00 часа. Организатори са ръководството на Академията и Храмовото духовенство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архангеловден е

Архангеловден е

8 Ноември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Българската православна църква и всички вярващи празнуват деня на Св. Архангел Михаил, наричан още от народа Архангеловден. По повод празника във всички епархии ще се отслужи Света Литургия. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват молебени за здраве, приготвят се курбани и обредни хлябове.
Това е най-големият есенен празник след Димитровден. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, самото му име означава на еврейски „кой е като Бога“ затова и символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е почитан като най-силният от архангелите и е известен още като „началник на ангели и архангели”. Вярващите свързват неговото име с часа на смъртта си, тъй като той е онзи, чиито пратеници прекъсват нишката на земното. Той е пазител на душите на мъртвите и борец против злото. Изобразяван в иконите с копие в ръка или меч в народните вярвания той се смята за ангелът, който повежда душата на мъртвия към ада или рая. Денят 8-ми ноември е избран и за Професионален празник на полицията. Днес се навършват 139 години от създаването на институцията в България.
Днес празнуват всички с имена: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С богата културна програма ще бъде отбелязан празникът на село Гавраилово

Сливен: С богата културна програма ще бъде отбелязан празникът на село Гавраилово

7 Ноември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Сливен. С богата културна програма ще бъде отбелязан празникът на село Гавраилово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. В салона на читалището днес ще се състои Образователен спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Сливен „Приказка за фея… и зъбки“, който ще започне от 11.00 часа. От 17.30 часа, в сградата на кметството ще бъде открита изложба на Атанас Пенев. От 18.30 часа в салона на читалището ще се проведе празничен концерт с участието на самодейни колективи при Народно читалище (НЧ) „Слънце – 1928“ - село Гавраилово и танцов състав „Беленче“ при НЧ „Христо Ботев – 1936“ - село Бяла.
На 8 ноември – Архангеловден, от 10.30 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните жители на село Гавраилово. Програмата продължава със спортен празник от 11.00 часа в Основно училище „Найден Геров“ – село Гавраилово, съвместно със Средно училище „Любен Каравелов“ – град Шивачево.
Тържествен водосвет ще бъде отслужен в църквата „Свети Архангел Михаил“ от 11.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Село Гавраилово отбелязва своя празник

Сливен: Село Гавраилово отбелязва своя празник

5 Ноември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Сливен. Село Гавраилово отбелязва своя празник. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. С футболен турнир започнаха честванията, посветени на празника. Той се проведе в събота, на 3 ноември на спортната площадка в селото. В салона на читалището на 7 ноември ще се състои Образователен спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Сливен „Приказка за фея… и зъбки“, който ще започне от 11.00 часа. На същия ден, от 17.30 часа, в сградата на кметството ще бъде открита изложба на Атанас Пенев. От 18.30 часа в салона на читалището ще се проведе празничен концерт с участието на самодейни колективи при Народно читалище (НЧ) „Слънце – 1928“ - село Гавраилово и танцов състав „Беленче“ при НЧ „Христо Ботев – 1936“ - село Бяла.
На 8 ноември – Архангеловден, от 10.30 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на загиналите във войните жители на село Гавраилово. Програмата продължава със спортен празник от 11.00 часа в Основно училище „Найден Геров“ – село Гавраилово, съвместно със Средно училище „Любен Каравелов“ – град Шивачево.
Тържествен водосвет ще бъде отслужен в църквата „Свети Архангел Михаил“ от 11.30 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.