НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Sabah: Турция започва втори сондаж за търсене на газ

Daily Sabah: Турция започва втори сондаж за търсене на газ

11 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започва втори сондаж за търсене на газ в Източното Средиземноморие, съобщава турският вестник Daily Sabah.
През октомври Анкара изпрати сондажния кораб „Фатих“, за да проучи крайбрежието на Турция като контрамерка на планираните сондажи от страна на Кипър, като заплаши чуждестранните енергийни компании, извършващи проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър.
Според вестника вторият сондажен кораб, закупен от Турция, се очаква да пристигне в средиземноморски води до края на януари 2019 г., съобщи турският енергиен министър Фатих Донмез.
Донмез изтъкна продължаващите усилия на Турция в проучването на запасите от въглеводороди на сушата и в нейните териториални води като част от националната енергийна и минна политика, която има за цел да гарантира, че Турция ще посрещне енергийните си нужди от собствени източници.
"Очакваме вторият сондажен съд да пристигне в Средиземно море до края на януари (2019). С този кораб ще продължим нашите сондажни дейности както в Средиземно море, така и в Черно море ", каза той.
Министърът не посочи името на кораба или пристанището, от което се очаква да пристигне. Той каза, че двата сеизмични кораби на Турция „Барбарос Хайретин Паша“ и „МТА Оруч Рейс“, продължават да извършват сеизмични проучвания съответно в Черно море и Средиземно море.
Донмез каза, че Турция е започнала първото си дълбоководно сондиране в района на Анталия на брега на Средиземно море на 30 октомври с Фатих. В допълнение към дълбоководното сондиране при Анталия, Министерството даде началото на плитки сондажи в района на Мерсин в Средиземно море на 26 ноември.
"Дейностите за сондиране продължават и в плитки води край Мерсин (в южна Турция). Ще продължим да проучваме (резервите на нефт и газ) в този регион ", добави министърът.
Турският министър повтори, че без съгласието на Турция не може да се реализира никой енергиен проект в региона, като добави, че трансанадолският тръбопровод за природен газ (ТАНАП) и газопроводът „Турски поток“ превърнаха Турция в ключова страна за сигурността на енергийните доставки в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Military Times: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция на фона на напрежението с Турция

Military Times: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция на фона на напрежението с Турция

7 Декември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, като в това влиза увеличаване на американските кораби и самолети, както и разширяване на двустранните учения, заяви началникът на Обединените генерални щабове на САЩ Джоузеф Дънфорд, пише електронното издание Military Times.
„Ако погледнете географията и погледнете текущите операции в Либия и Сирия, потенциалните други операции в Източното Средиземноморие и географията на Гърция, възможностите са много големи“, посочи Дънфорд.
Американски официални лица, запознати с въпроса, са обяснили, че все още няма конкретни планове за бази, но главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Къртис Скапароти разглежда няколко варианта за разширяване на военновъздушните учения на САЩ, увеличаване на капацитета на капацитета на предно-разположените пристанища за ремонти и допълнителни многостранни маневри. „Това са разговори, които генерал Скапароти и други водят в момента, докато оглеждат района за това, къде могат да разположат силите“ в следващите 5 до 10 години, е казал един от тях, цитиран от изданието.
Плановете за разширяване на военното присъствие на САЩ идват, докато Гърция е изправена пред несигурност в своите отношения с Русия и Турция, посочва събеседникът на военната медия.
Гърция „оглежда своите съседи и вижда същата нестабилност ... която и ние“, добавя той. „Те винаги са имали притеснения от своя съюзник в НАТО Турция“.
Дънфорд заяви, че увеличеното използване на гръцките бази не е свързано с отношенията на САЩ с Турция и че САЩ очаква, че използването на въздушната база Инджирлик ще продължи.
Въпреки това отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха значително през последните няколко години поради разногласия относно политиката на САЩ в Сирия, неуспешния преврат в Турция през 2016 г. и закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.
Дискусиите за разширяването идват в резултат на нарастващото използване на гръцки пристанища и военни бази от САЩ. Тази пролет американците започнаха да работят с невъоръжени дронове MQ-9 Reaper от гръцката военновъздушна база в Лариса. Транспортният пристанищен кораб „Ню Йорк“ на два пъти акостира в страната, а самолетоносачът „Труман“ пристигна през май. Американските военни заявиха, че военното и военновъздушното присъствие в залива Суда „в някои отношения е предпочитано сега, по отношение на подкрепата си за EUCOM, за AFRICOM, за TRANSCOM и дори SOCOM“ отчасти поради увеличения трафик в подкрепа на операциите в Сирия.
„Възползвахме се от залива Суда“, заяви Дънфорд. „Това там е ключова инфраструктура в региона“.
По думите на военния, САЩ не търсят нова, перманентна база, а обсъждат допълнителни възможности за военен транзит и допълнителни многостранни маневри.
Въпреки собствената си икономическа криза, Гърция продължава да изразходва 2% от своя БВП за отбрана, включително подписване на договор за $1,5 млрд. със САЩ за надграждане на авионика в 85 от 129-те си изтребителя F-16.
Споразумението бе подписано през пролетта, като окончателните подробности се очаква да бъдат завършени тази есен. Гърция също ще получи 70 хеликоптера OH-58 от американската Армия Киова чрез програмата за излишно американско военно оборудване и се е договорила да модернизира четири от своите разузнавателни самолети P-3 Orion.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Атина ще активира клаузата за солидарност на ЕС заради напрежението с Турция в Егейско и Средиземно море

Kathimerini (Гърция): Атина ще активира клаузата за солидарност на ЕС заради напрежението с Турция в Егейско и Средиземно море

3 Декември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Заради увеличаващото се напрежение с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, изглежда, че Гърция търси начини да активира клаузата за взаимопомощ от Лисабонския договор на Европейския съюз, за да подсигури границите си, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Изданието конкретизира, че Атина призовава Брюксел да интерпретира параграф 7 на член 42 от Договора, за да се каже ясно, че морските граници на Гърция са и граници на Съюза.
Параграфът гласи, че държава от ЕС може да поиска помощ от останалите 26 държави-членки, ако бъде атакувана.
„Съюзът и неговите държави-членки действат съвместно в дух на солидарност, ако държава-членка е обект на терористична атака или жертва на природно или причинено от човека бедствие. Съюзът мобилизира всички инструменти, с които разполага, включително военните ресурси, предоставени от страните-членки“, се казва в клаузата.
Там обаче се отбелязва още, че „ако дадена държава-членка е обект на терористична атака или жертва на природно или причинено от човека бедствие, другите страни-членки я подпомагат по искане на нейните политически органи“
Франция беше първата държава от Европейския съюз, която поиска активирането на параграфа и това бе вследствие на смъртоносните терористични атаки в Париж през ноември 2015 г.
Предвид факта, че Париж вече подчерта необходимостта от по-нататъшно засилване на европейската отбрана, Атина се ползва от подкрепата на Франция, както и на други малки държави, които също биха желали да видят по-силен надзор на своите граници, особено в Черно море и Средиземноморието, отбелязва вестникът.
Длъжностни лица са изяснили, че Атина в никакъв случай не се опитва да подкопае ролята на НАТО в предоставянето на колективна отбрана и сигурност на Европейския съюз. По-скоро тя се стреми да увеличи възможностите си в лицето на усилия на страни като Турция, които искат да преразгледат съществуващите споразумения за границите, пише „Катимерини“.
Нещо повече, правителственият курс на действие няма за цел да попречи на усилията за укрепване на връзките със САЩ - подчертано от Стратегическия диалог между двете страни, който ще се състои във Вашингтон на 13 декември.
Тези връзки се укрепват още повече и от продължаващите усилия за формиране на обща система за сигурност и отбрана между Гърция, Кипър и Израел под егидата на САЩ, посочва още изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция обвини Турция в реторика, подкопаваща регионалната стабилност

Kathimerini: Гърция обвини Турция в реторика, подкопаваща регионалната стабилност

29 Ноември 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото външно министерство заяви, че неотдавнашната реторика от Анкара относно правата на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие подкопава регионалната стабилност, пише електронното издание на гръцкия вестник Katimerini.
"Турските провокации подкопават стабилността на региона в критичен момент и демонстрират недостатъците на правните аргументи на Турция", се казва в изявление на Mинистерството във вторник.
Изявлението на Mинистерството на външните работи последва изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който предупреди Гърция и Кипър да не се държат "безразсъдно" по отношение на инициативите на Никозия за развитие на природните си ресурси в региона.
Турция твърди, че тези инициативи засягат нейните права в региона.
Министерството на външните работи в Атина обаче настоява, че Гърция "няма да бъде повлияна от изблиците на агресивна реторика на съседната страна".
"Напротив, като фактор за стабилност и сигурност в региона, Гърция ще продължи, в сътрудничество със своите съюзници и партньори, да защитава международното право и собствените си неотменими права", каза той, добавяйки, че "останалата част от страните в Източното Средиземноморие признават, че енергийните ресурси трябва да бъдат мост на диалог и сътрудничество в нашия регион. Вместо да отправя заплахи и да настоява за незаконните си претенции и предизвикателства, Турция трябва да се придържа към тази отговорна позиция. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Каthimerini: Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море

Каthimerini: Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море

28 Ноември 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море, пише електронното издание на гръцкия Kathimerini.
Като знак за непрекъснато задълбочаващите се отношения между Гърция, Израел и Кипър, и трите страни се опитват да ускорят процедурите, които ще доведат до споразумение за прокарването на над 2000 километра тръбопровод за природен газ в Източно Средиземно море.
Според експерти проектът представлява сериозно техническо предизвикателство.
Преди срещата между Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху и Никос Анастасиадес на 20 декември в Ерусалим говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому каза, че разговорите за тръбопровода са "в много добра насока", без обаче да разкрива подробности.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердгоан: Ще строшим оковите на империализма като търгуваме със собствените си валути

Реджеп Таийп Ердгоан: Ще строшим оковите на империализма като търгуваме със собствените си валути

28 Ноември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество (COMCEC) в Истанбул в сряда, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Колкото повече увеличаваме търговията между членовете на организацията, толкова по-силни ще бъдем“, заяви турският лидер.
„За да строшим оковите на империализма, от изключителна важност е да използваме собствените валути в търговията помежду си“, добави той.
Изданието отбелязва, че COMCEC е един от четирите комитета към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и е основната многостранна икономическа и търговска платформа за сътрудничество в мюсюлманския свят.

Ердоган призова за регионално единство

Повече не трябва да се хващаме на игрите на тези, които ни изправят едни срещу други, като използват нашите различия, заяви Ердоган, като добави: „Повече не трябва да падаме в капаните, на тези, които действат с логиката, че капка петрол е по-ценна от капка кръв“.
„В регионите, където границите са начертани с кръв, ние не трябва да издигаме нови граници, нови стени в нашите сърца“, добави държавният глава.

Системата на ООН трябва да бъде променена

„Видях, че те не мислят толкова за сомалийските деца, колкото мислят за китовете на полюсите. Загрижени ли са те за тези, които умират, докато мигрират през Средиземно и Егейско море? Ние знам, че те не ценят почти нищо, освен парите и диамантите“, заяви Ердоган.
„Всички членове на ООН трябва да имат постоянен статут. Системата на ООН трябва да бъде променена“, добави турският президент.
Изданието припомня, че Ердоган отдавна призовава за реформиране на структурата на Съвета за сигурност на ООН, използвайки мотото: „Светът е по-голям от пет“ и критикува петте постоянни членки на СС – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Турция стои редом с Палестина, Ерусалим

Президентът заяви също, че „международните организации разочароваха мюсюлманите относно палестинците и гражданските войни и от това, че се натискат мюсюлманите да излязат с решения“.
„Докато мюсюлманите и хората, които защитават справедливостта и свободата същвествуват, Палестина също ще продължи да съществува“, увери Ердоган.
Турският лидер добави, че Анкара ще насърчава гражданите си да посещават Ерусалим, така че „нашествениците да не изгасят светлините на Свещения град“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф  в поредица от навигационни телекси

Kathimerini: Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф в поредица от навигационни телекси

28 Ноември 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф в поредица навигационни телекси, които игнорират югоизточния остров Кастелоризо. Документите внушават, че той няма никакво значение, когато става дума за очертаване на морските региони в Източното Средиземноморие, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
По-конкретно, Анкара е издала пет навигационни телекси (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 и 1157/18), които запазват морските зони за военни учения в района от Фетие в Югозападна Турция, на юг до остров Касос, изток от него и оттам - на юг от Анталия.
Турските телекси са законни, тъй като резервират райони за учения в международни води. Въпреки това по същество те повтарят турските претенции в Източното Средиземноморие, тъй като Кастелоризо е отрязано от останалата част от островската верига на Додеканези. Гърция ги определя като източния край на нейния континентален шелф и Изключителната икономическа зона (ИИЗ).
Практически казано, с позицията си към Кастелоризо, Анкара отхвърля политиката на Гърция за Източното Средиземноморие, в която островът се явява ключов компонент, подчертават от редакцията.
Последното развитие съвпада с енергийните проекти, които се развиват около остров Кипър, и на които Анкара се противопоставя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Гърция и Република Кипър се поставят под заплаха с безразсъдното си поведение в Средиземно море

Реджеп Таийп Ердоган: Гърция и Република Кипър се поставят под заплаха с безразсъдното си поведение в Средиземно море

27 Ноември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган във вторник коментира някои от най-важните текущи въпроси от международния дневен ред на страната, включително напрежението в Източното Средиземноморие, ескалацията между Русия и Украйна и подкрепата на САЩ за сирийската издънка на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG) под претекста за борба с терористите от „Ислямска държава“, пише електронното издание на турския ежедневник Sabah.
Ердоган започна с предупреждение към Гърция и Република Кипър да се въздържат от „безразсъдни“ действия в Източното Средиземноморие.
„Безразсъдното поведение не Гърция и администрацията на гърците киприоти (в търсенето на въглеводороди в Източното Средиземноморие), насърчено от получената подкрепа от няколко европейски държави стана заплаха и опасност основно за тях самите“, заяви турският президент на заседание на парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“.
„Тъй като ние сме Турция, няма да направим и минимална концесия от нашите тези, нито в Източното Средиземноморие, нито в някой друг регион и ще защитаваме правата си до край“, добави той.
Изданието коментира, че Анкара постоянно оспорва сондажните дейности на Република Кипър във водите около острова на основание, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в района.
„Сабах“ припомня, че на 18 октомври турската флота блокира гръцка фрегата, която се е опитвала да попречи на работата на първия турски сондажен кораб Барбарос Хайредин Паша. Инцидентът предизвика незабавна реакция от турските власти, които предупредиха Гърция да не предприема действия, които биха могли да взривят ситуацията в региона на Средиземно и Егейско море.
Ердоган коментира също и скорошната криза между Русия и Украйна в Керченския пролив. Той заяви: „Призоваваме руските и украинските приятели да разрешат проблемите си чрез диалог, колкото може по-скоро и да направят Черно море море на мира“.
„Турция иска да види братските страни Русия и Украйна една до друга, а не една срещу друга, в момент, когато светът е изправен пред сериозни заплахи“, обясни държавният глава.
Вестникът посочва, че, според твърденията на украинските Военноморски сили, руски кораби са открили огън и са задържали три от нейните артилерийски съда в неделя. Инцидентът предизвика остра ескалация на напрежението, което нараства между двете страни, след като „Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година“.
Що се касае до терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, Ердоган заяви: „В Сирия вече няма „Даеш“. Има само няколко малки бандформирования, обучени и държани в резерв, под прикритието, че са „Ислямска държава“, за да създават хаос в Турция и региона“.
„Ние, като Турция, се обвързваме да завършим ликвидирането на остатъците от тази организация в рамките на няколко месеца“, увери турският лидер.
Вестникът коментира, че САЩ си партнират със свързаните с ПКК ОНС в Сирия в своята борба срещу „Ислямска държава“. Материалната подкрепа и съвместните патрули между САЩ и ОНС тревожат Анкара, която предупреждава Вашингтон, че партньорството с една терористична групировка в борбата срещу друга няма да доведе до желаните резултати.
Турция е категорична, че ПКК и ОНС са органично свързани терористични групировки. САЩ, обаче, независимо, че включват ПКК в списъка си на терористите, подкрепя ОНС военно, под претекста, че се бори с „Ислямска държава“, обяснява изданието. Към момента, по данни на Sabah, САЩ са изпратили 4700 тежки въоръжения и бронирани машини на ОНС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Време е да се разгледат алтернативни решения на кипърския въпрос

Мевлют Чавушоглу: Време е да се разгледат алтернативни решения на кипърския въпрос

25 Ноември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че е време да се обмислят алтернативни решения на кипърския въпрос извън двузоналната, двуобщностна федерация, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
В интервю за кипърския вестник "Политис" Чавушоглу изразява готовността на Турция да обсъжда други решения като конфедерация или две отделни държави.
Припомняйки, че лидерът на кипърските турци Мустафа Акънчъ се противопоставя на каквото и да е решение извън първоначалната двузонална двуобщностна федерация, в която двете основни кипърски общности, гръцка и турска, ще управляват и контролират съответните си територии, Чавушоглу отговори, че това е личното мнение на Акънчъ.
Според турския външен министър провалът при съгласуването на плана на Анан през 2004 г. и миналогодишните разговори в Кран Монтана, Швейцария, показват, че федерацията е "неуспешно" решение. Той твърди, че Турция е направила отстъпки по въпросите на сигурността в Кран Монтана, но гръцко-кипърската страна не отстъпила в други аспекти. Чавушоглу също така настоява да се запази ролята на "гаранционни сили", установени с независимостта на Кипър от Британската империя през 1959 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция предупреди всички компании да не извършват сондажи в Източното Средиземноморие

Anadolu Agency: Турция предупреди всички компании да не извършват сондажи в Източното Средиземноморие

22 Ноември 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Бинали Илдирим предупреди петролните компании да не провеждат проучвания в Източното Средиземноморие, включително и в изключителната икономическа зона на Кипър, преди да се постигне споразумение за етнически разделения остров, предава Anadolu Agency.
Той добави, че петролните компании, извършващи проучвания в региона, трябва да "преосмислят стъпките си", като заяви че Анкара ще отговори на плановете, които противоречат на интересите на общността на кипърските турци на разделения остров, съобщи агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година

Kathimerini: Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година

19 Ноември 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
На фона на сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър изданието е получило достъп до седем карти, очертаващи претенциите на Турция в Източното Средиземноморие, разкриващи намеренията ѝ в региона.
Картите, цитирани през последните седмици от турския министър на отбраната Хулуси Акар, предполагат, че всички останали в региона, които обмислят демаркацията на морските граници, първо трябва да се консултират с Турция.
Очертанията на картите обаче отчитат само Турция и континенталните части на другите странi, игнорирайки островите между тях, като Родос, Карпатос и Крит, да не говорим за Кипър, пише изданието.
Картите са били изготвени между 2010 г. и 2012 г., неотчитайки споразуменията за демаркация на Кипър с Египет през 2003 г.,с Ливан през 2007 г. и с Израел през 2010 г, според изданието.
Тези договори позволиха на Кипър да очертае своята изключителна икономическа зона в южните и югоизточните си прилежащи води. Впоследствие Кипър раздели по-голямата си част на 13 части и продължи с международни търгове за тяхното проучване и експлоатация.
Считайки тези споразумения за правно невалидни и следователно незадължителни, Анкара приема всички морски региони на запад от Кипър като част от турския континентален шелф. Турция признава само териториалните води на Кипър.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Депутат от „Нова Демокрация“ поиска турските сонди да бъдат потопявани

„А1 Он“ (Македония): Депутат от „Нова Демокрация“ поиска турските сонди да бъдат потопявани

18 Ноември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Янис Андониадис поиска остър отговор от гръцкото Министерство на външните работи на Турция, а дори и потопяване на турски кораби, в случай, че Анкара започне да експлоатира природните ресурси в гръцката Изключителна икономическа зона, предава македонският портал „А1 Он“.
В хода на обсъждане на плановете на Турция за експлоатация на залежите от природен газ в икономическата зона, която Гърция смята за своя, Андониадис поиска Атина да даде категоричен отговор на Анкара.
„Изпратете ясно послание до Турция, че ако продължи с експлоатацията на природния газ в гръцката икономическа зона веднага ще бъдат потопени сондажните кораби „Фатих втори“ и „Барбарос“. Нямате право да отстъпвате и милиметър от суверенните права на страната. Очевидно не схващате, че всеки гръцки политик, който направи това, ще отговаря пред съда, пред историята и пред гръцкия народ“, пише депутатът от „Нова Демокрация“ във въпрос до Министерството на външните работи на Гърция, оглавявано от премиера Алексис Ципрас, какво ще направи ако турска сонда започне да експлоатира газта в гръцката или кипърската икономическа зона.
Част от гръцките медии тълкуват позицията и искането на народния представител като призив за война и добавят, че след реакция и интервенция на председателя на депутатската група на „Нова Демокрация“ Андониадис е оттеглил въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Опасна борба край Кипър на фона на милиарди долари

Iefimerida (Гърция): Опасна борба край Кипър на фона на милиарди долари

16 Ноември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Атина.Германската преса е алармирана за спорния въпрос около откритите залежи на природен газ в Източното Средиземноморие, пише онлайн изданието на гръцкия вестник Iefimerida.
Frankfurter Rundschau, например, отбелязва, че „напрежението между Турция и Кипър около природните ресурси в Източното Средиземноморие се увеличава“. Кореспондентът на германския вестник в Турция визира пристигането на сонда на ExxonMobile в Блок 10 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, „на около 150 километра югозападно от разделения остров“, както посочва той. С планираните сондажи на Република Кипър, според франкфуртския ежедневник, „започва опасна силова борба, защото Турция многократно е критикувала със заплашителен тон плановете на гърците киприоти да експлоатират енергийните резерви в окръжност от 200 морски мили (ИИЗ), докато през февруари Анкара изтласка сонда на италианската компания ENI.
Според FR, „откритите досега залежи са с дебит милиарди кубически метри и това предизвика засиления стратегически интерес на Турция... И в миналото залежите са ставали предмет на конфронтация между... Турция и Гърция“. Германският кореспондент посочва, че „решаваща роля в конфликта играе неразрешеният кипърски въпрос. Защото Турция не признава Република Кипър и съответно нейното право да раздава лицензи за експлоатиране на газовите находища, а признава само т.нар. Турска Република Северен Кипър. Освен това Турция няма претенции специално към Блок 10 от кипърската ИИЗ.
Вестникът продължава, като отбелязва, че „кипърският проблем е свързан с отказа на Анкара да подпише Международната конвенция по морско право за разработване на подводните ресурси. Вместо това, тя счита, че единствено ИИЗ на континенталните държави се простира на 200 морски мили от бреговете й, но не и острови като Кипър. На базата на това, залежите са разположени в турска юрисдикция, която едновременно се преплита с ИИЗ на Израел, Ливан и Египет, страни, с които Република Кипър има намерение да разработва природния газ. В отговор, Турция започна да усилва военноморското си присъствие в региона. Това разпалва нова опасна криза в Европа“, пише Frankfurter Rundschau.
Авторът прави заключение, което не е в полза на гърците киприоти, отбелязва Iefimerida.
„Вместо да капитализира от ресурсите като средство за помирение с Турция, Никозия, чрез своя енергиен алианс с Израел и Египет, както и планирания Източно Средиземноморски газопровод (East Med pipeline), се опитва да изолира Анкара и чрез това създава напрежение“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Т.нар. Турска Република Северен Кипър отбеляза 35 години от основаването си

Daily Sabah: Т.нар. Турска Република Северен Кипър отбеляза 35 години от основаването си

15 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турците киприоти отбелязаха 35-ата годишнина от създаването на т.нар. Турска република Северен Кипър в четвъртък. Турският вицепрезидент Фуат Октай присъства на церемония заедно с кипърския турски президент Мустафа Акънчъ, премиера Туфан Ерюрман и председателя на парламента на кипърския турски парламент Теберрюкен Улусей, пише електронното издание на турския вестник Sabah.
Церемонията се проведе пред паметника, посветен на основателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк в столицата Никозия, където имаше минута мълчание, последвана от турския национален химн.
Говорейки по време на събитието, Октай заяви, че причината Кипър все още да не достига до решение е непримиримото отношение на кипърските гърци, които са приели неразрешимостта като максима.
"Държавата, която вие [турците кирпиоти] основахте, е една от равните две основоположни части на острова. Усилията на кипърската гръцка страна да скрият тази истина не са били разрешени до днес и няма да бъдат отсега нататък", заяви той.
"Турция ще продължи да показва справедливата си и твърда позиция за Кипър Сирия и Либия с решимост", категоричен бе Октай.
Турският вицепрезидент констатира, че новооткритите въглеводородни ресурси около острова превърнаха Кипър в световен център на внимание, като добави, че Турция вижда новите ресурси като възможност те да се използват за просперитета и мира на острова.
Октай обаче посочи, че гърците киприоти са показали, че не желаят да споделят природните ресурси на острова с едностранните стъпки, които са предприели.
"Няма да толерираме едностранните стъпки на кипърските гърци, които пренебрегват турците киприоти", отсече той.
"Не можем да приемем едностранните интервенции и ходове на някои страни, които мислят единствено за собствените им интереси по въпроси, които засягат международната общност", каза той.
Октай смята, че трябва да има справедливи и постоянни решения на настоящите международни проблеми в съответствие с международното право.
Председателят на турския парламент Бинали Йълдъръм също отбеляза годишнината от откъсването на северната част на Кипър.
"Ще продължим да подкрепяме икономическото, социалното, културното и политическото развитие на нашите турски кипърски братя", увери той.
Йълдъръм добави: "Ние никога няма да се откажем от активното си право да гарантираме, че турците в Кипър могат да гледат към бъдещето с увереност".

От 1968 г. гръцката страна непрекъснато отхвърля стъпките, предприети по време на международните преговори, поставяйки невъзможни предварителни условия, коментира Sabah.
Островът е разделен от 1974 г. насам, когато десетилетия насилиq срещу турците на острова бяха последвани от преврат на гърците киприоти и Анкара се намеси като страна-гарант, пише още изданието.
ТРСК е създадена на 15 ноември 1983 г., за да предотврати анексирането на Средиземноморския остров от Гърция и за да бъде защитено турското население, отбелязва още вестникът.
Преговорите за Кипър бяха възобновени след плана на Анан от 2004 г., за обедининение между кипърските турци и кипърските гърци.
Планът, предложен от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, бе поставен на референдум от двете страни на острова от тогавашните лидери Рауф Денкташ и Тасос Пападопулос.
Докато планът беше отхвърлен от повече от 70 процента от гръцката страна, 60 процента от турците на острова го одобриха, въпреки многото трудности, до които би довел той, припомня Sabah.
Въпреки провала на плана, ЕС призна гръцката страна с пълноправно членство в деня след гласуването, като напълно пренебрегна съществуването на другата половина на острова.
Многобройните преговори, водени от 2005 г. до 2016 г., се провалиха а разговорите през 2013 г. бяха прекъснати поради едностранното обявяване на Изключителна Икономическа Зона в Източното Средиземноморие на кипърското правителство и иницииране на сондажни дейности в търсене на въглеводороди в региона, пише още вестникът.
През последните години мирния процес се възобновява и се спира, като последната инициатив в Кран-Монтана, Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Великобритания, се провалиха миналата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Формира се „общност“ на гюленистите в Гърция

Protothema (Гърция): Формира се „общност“ на гюленистите в Гърция

14 Ноември 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Атина. След неуспешния опит за държавен преврат в Турция през юли 2016 година Гърция даде убежище на осемте военнослужещи от западната си съседка, които бяха обвинени в родината си, че са участвали в опита за сваляне на президента Реджеп Таийп Ердгоан. Хиляди турци, основно гюленисти, пристигат в Гърция по всякакви начини, искат да получат убежище и се установяват в страната, пише онлайн изданието на гръцкия ежедневник Protorthema.
27 месеца изминаха от неуспешния опит за преврат и през този период 5876 турци, повечето от които обвинени в родината си, че са членове на ФЕТО (Фетулахистката терористична организация), поискаха убежище в Гърция, отбелязва изданието. Броят им нараства бързо, като само през октомври 706 турци са пристигнали в Гърция и са поискали убежище, докато в периода януари-октомври общата им бройка е била 3807 и повече от тях живеят в Атина.
„Прототема“ пише, че числата показват, че потокът нараства всеки месец. През 2013 година само 17 души са поискали убежище в Гърция, докато през 2014 са 41, 2015 – 42. През 2016 година, след осуетения опит за държавен преврат, молбите през годината не са надхвърлили 176, въпреки факта, че хиляди граждани бяха арестувани в Турция, обвинени, че са участвали в заговора по един или друг начин.
През 2017 година обаче е била ключова година, отбелязва вестникът. Това е заради решението на гръцките съдии да не екстрадират осемте турски офицери, които избягаха в Гърция с военен хеликоптер. Чрез това е „изпратено послание“ на гюленистите да искат убежище в страната. Откакто гръцките съдии са одобрили молбите на турските военнослужещи, е станало ясно, че ще бъде дадено убежище на всеки, който успее да се добере до страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент подкрепи правата на Република Кипър за сондажи в ИИЗ на острова

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент подкрепи правата на Република Кипър за сондажи в ИИЗ на острова

14 Ноември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Часове, след като турският президент Реджеп Таийп Еродган призова всички страни, активни в проучването за въглеводороди в Източното Средиземноморие да не пречат на енергийните планове на Анкара в региона, Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон „не одобрява действия, или риторика, които увеличават напрежението в региона“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Политиката на САЩ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър е дълготрайна и не се е променила: САЩ признават правото на Република Кипър да развива ресурсите си в ИИЗ“, заяви говорител на ведомството в орговор на запитване от гръцка медия.
В предупреждение към Гърция, Кипър и САЩ, Ердоган бе цитиран да казва във вторник: „Казваме на нашите приятели: Не ни притискайте, не ни пресирайте“.
Турският държавен глава повтори намерението на Анкара да продължи проучванията си за газ в Източното Средиземноморие и Черно море по „същия решителен начин“ и говори за „противоречащи интереси“ в региона, визирайки сътрудничеството между Кипър и американския енергиен гигант ExxonMobil.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Сондажен кораб на американския петролен гигант „Ексон Мобил“ пристига в понеделник в Кипър

Kathimerini: Сондажен кораб на американския петролен гигант „Ексон Мобил“ пристига в понеделник в Кипър

10 Ноември 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Никозия. Сондажен кораб на американския петролен гигант „Ексон Мобил“ пристига в понеделник в пристанище Лимасол, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
За да улесни търсенето, Кипър издаде рано сутринта събота навигационен телекс , съветвайки всички кораби да не се доближават до 500 метра от сондажния кораб, докато провеждат сондажни операции в точка „Делфини“. Сондирането се очаква да започне на 15 ноември и да продължи до 25 февруари 2019 г.
„Нарушаването на предпазната зона ще се счита за престъпление срещу законите на Република Кипър и Конвенцията на ООН от 1982 г. за морското право“, се казва в телекса.
"Сондажната площадка се очаква да пристигне в определените срокове според графика - неделя или понеделник", каза кипърски правителствен източник пред Кипърската информационна агенция. Всичко върви гладко, според договорения план, добави източникът.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ влизат в схемата за сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел

Kathimerini: САЩ влизат в схемата за сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел

7 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидес ще бъде приет за среща от държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Пътуването му до САЩ е организирано на фона на зачестилите предупреждения от страна на Турция в отговор на плановете на Атина за постепенното разширяване на гръцките териториални води, а също и по отношение на намеренията на Никозия за експлоатацията на енергийните запаси в рамките на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова. Графикът на тази среща също е от решаващо значение, тъй като американския енергиен гигант ExxonMobil също започва сондажи за нефт и газ в региона, подчертават в редакцията на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Следващия месец ще стартира инициативата за стратегически диалог между САЩ и Гърция. Констатирано е подобрение на условията за разширяването на тристранното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел чрез включването на САЩ. Подобна схема ще има множество предимства за всички страни – включително за Вашингтон, като същевременно ще допринесе значително за сигурността, стабилността и мира в нестабилното Източно Средиземноморие.
Вашингтон вече проучва перспективата за четиристранна среща между САЩ, Гърция, Израел и Кипър. Тя може да бъде проведена на ниво външни министри, което трябва да бъде улеснено от факта, че и гръцкият премиер Алексис Ципрас, и неговият израелски колега Бенямин Нетаняху, заемат също и поста външен министър в съответните им страни. В случай на такава среща, Никозия може да бъде представена от президента Никос Анастасиадес, като позволи на четиристранно партньорство да се развие.
Вашингтон ще бъде представен от държавния секретар Майк Помпео. Включването му към тристранните срещи между лидерите на Гърция, Кипър и Израел ще бъде полезно за всички участници. В този контекст ще има значителен символизъм, ако следващата тристранна среща на върха на последната ще се състои във Вашингтон.
Освен това присъствието на израелския премиер на неотдавнашната среща на върха между България, Гърция, Румъния и Сърбия в черноморския курортен град Варна показа, че мрежата за сътрудничество се разширява в цяла Югоизточна Европа, като Гърция играе ключова роля.Тази зараждаща се ос реализира амбицията на Израел за по-тесни връзки с Европейския съюз, като в същото време развива геостратегическите интереси на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос отговори на Ердоган: Всички знаем кои са „Егейските пирати“

Панос Каменос отговори на Ердоган: Всички знаем кои са „Егейските пирати“

5 Ноември 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос отговори в понеделник на направените през почивните дни намеци на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който говореше за „морски разбойници“ в Егейско море и Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Всички знаем кои са Егейските пирати“, заяви Каменос след среща с американския посланик в Гърция Джефри Пайет в своето ведомство. „Единствените, които никога не са били пирати през вековете, както знаете, са гърците“.
Решенията на Атина са базирани на международното право, посочи още той, като отбеляза, че „Съветът за сигурност на ООН решава кои са пиратите“.
„Гърция не провокира никой, но няма да отстъпи и сантиметър от правата си, произтичащи от международното право и международните договори“, категоричен е Каменос, който добави също, че границите на Гърция са граници на Европейския съюз. „Като резултат, всяко нарушения на морската, сухоземната или въздушната граница на Гърция е също нарушение на границите на ЕС“.
Просперитетът ще дойде, по думите на гръцкия военен министър, когато всяка страна разработва своите резерви, спазвайки международното право и тогава регионът ще стане енергиен хъб за Средиземноморието.
Коментарите на Каменос са в отговор на намека на Ердоган през почивните дни за „морски разбойници“ и неговото позиция, че Анкара няма да толерира „опити за заграбване“ на природните ресурси в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Katimerini: Гърция оспорва възможностите на Турция да защити претенциите си в Източното Средиземноморие

Katimerini: Гърция оспорва възможностите на Турция да защити претенциите си в Източното Средиземноморие

5 Ноември 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция оспорва възможностите на Турция да защити претенциите си в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Длъжностни лица в Атина измерват разстоянието между обявените намерения и действителните възможности на Анкара на фона на нарастващото напрежение в енергийните находища в Източното Средиземноморие.
Турция миналата седмица разположи сондажния кораб „Фатих“, като заяви, че ще започне да проучва на няколко километра от южната си провинция Анталия. Този ход се разглежда като опит да се усети присъствието ѝ в района, както и да се опровергаят съобщенията, че корабът е изложен на риск да остане без научен екип и технологията, необходима за започване на работа.
Същевременно изследователският кораб "Барбарос Хайредин Паша" продължава да работи в района, запазен от „Навтекс“ Анкара, до 1 февруари, който включва сегмент от гръцкия континентален шелф и блокове 4 и 5 от изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това Анкара също така запазва морските зони между най-източния гръцки остров Кастелоризо и Кипър за военни учения.
Междувременно няколко публични изказвания на високопоставени турски официални лица оспориха териториалното статукво в Източното Средиземноморие, с очевидната цел да разширят влиянието на Анкара за сметка на гръцките и кипърските морски зони. Териториалните амбиции на Турция, които през последните седмици бяха представени най-вече от министъра на отбраната Хулуси Акар - бивш четиризвезден генерал и близък съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган - се изместиха от на юг Родос, на юг от Крит. Съчетано с това е стремежът да се укрепят връзките с Либия.
Според анализатори увеличаването на турската дейност в района е отговор на планираните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър от страна на американския петролен гигант „Ексон Мобайл“ и катарската петролна компания "Катар Петролиъм".
Кипърските власти, които смятат, че районът е богат на енергийни запаси, вярват, че присъствието на американски интереси ще задържи турската агресия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган предупреди: Турция няма да приеме опити за изземване на природните ресурси на Източното Средиземноморие

Daily Sabah: Ердоган предупреди: Турция няма да приеме опити за изземване на природните ресурси на Източното Средиземноморие

4 Ноември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара няма да допусне добиването на нефт и газ в Източното Средиземноморие чрез изключване на страната и на Севернокипърската турска република от плановете, съобщава вестник Daily Sabah.
„Ние няма да приемем опитите за изземването на природните ресурси в Източното Средиземноморие чрез изключване на Турция и на Севернокипърската турска република", заяви Ердоган на церемония в командването на Истанбулската корабостроителница по повод предаването на корвета „Бургазада" на турския флот.
Корветът е третият плавателен съд, построен като част от проекта „Национален кораб" (MILGEM).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Никозия настоява Турция да участва в енергийните проекти в района, но след разрешаване на кипърския проблем

Cyprus Mail: Никозия настоява Турция да участва в енергийните проекти в района, но след разрешаване на кипърския проблем

3 Ноември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Никозия. Никозия иска Турция да участва в енергийното развитие в региона, но първо трябва да помогне за решаването на кипърския проблем, каза в петък министърът на външните работи Никос Христодулидес, цитиран от кипърското англоезично издание Cyprus Mail.
Той говори на кръгла маса на 14-я форум на „Економист“ в Кипър, която се състоя в Никозия. Дискусията, посветена на енергийната сигурност и регионалните конфликти, се проведе с участието на заместник-министъра в канцеларията на министър-председателя Майкъл Орен и Катлийн Дохърти, посланик на САЩ в Кипър.
Христодулидес заяви, че ЕС подкрепя усилията на Кипър, като и многократно подчертава подкрепата си за упражняването на нашите суверенни права в своята изключителна икономическа зона, но също и като участва в проекта за тръбопровод EastMed, който Европейската комисия прие като проект от общ интерес.
Позовавайки се на тристранните партньорства за сътрудничество, които Кипър създаде с Гърция и съседните страни, той каза, че те са инструмент за насърчаване на сътрудничеството в региона и извън него и са отворени за всички страни, които споделят визията и спазват международното право.
Христодулидес заяви, че сътрудничеството, развито в региона, може да улесни усилията за обединяване на страната чрез жизнеспособно уреждане, което ще позволи на Кипър да запази ролята си на стабилен и надежден партньор в региона.
"Предпоставка за това е, че Турция осъзнава, че много повече губи, отколкото печели от сегашното статукво, което не позволява на Анкара да участва в мрежата за сътрудничество в нашия регион", каза той.
Христодулидес припомни, че Турция през последните шест месеца почти ежедневно прави изявления, заплашващи Кипър и всички тези компании, търсещи енергийни ресурси в изключителната икономическа зона на Кипър.
Той каза, че Никозия няма да следва този турски подход. "Ние сме много уверени в това, което правим, то се основава на международното право."
Никозия, каза той, иска Турция да се включи в енергийното развитие в региона, но за да стане това, Турция трябва да реши кипърския проблем, в противен случай за Никозия няма вариант за партньорство. Зависи от Турция, каза той, добавяйки, че Анкара трябва да работи за решаването на кипърския въпрос.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция започва проучвания за газ в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Турция започва проучвания за газ в Източното Средиземноморие

31 Октомври 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започва проучванията за газ в Източното Средиземноморие, отбелязва електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Ден по-рано Анкара предупреди, че ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че корабът „Фатих“ няма да бъде възпрепятстван да извършва сондажи край бреговете на Анталия .
„Няма риск за сигурността [на плавателния съд]; обаче, ако възникне такъв, нашите военноморски сили ще направят необходимото", увери турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонез в рамките на церемонията по пускането на вода на сондажния кораб.
Той поясни, че посланието е насочено към онези, които се стремят да „ограничат правата ни в Северен Кипър въз основа на международното право". Според навигационен телекс, издаден от Анкара, „Фатих“ и още три изследователски кораба ще работят до 27 април 2019 г. на площ 60 морски мили от Анталия в „Алания-1“. „Нашата цел е да открием два сондажни кладенеца средно на година“, поясни Дьонез.
Енергийните планове на Турция в Източното Средиземноморие предизвикват притесенения в Република Кипър, като се има предвид, че Анкара оспори правото на Никозия да експлоатира природните ресурси край бреговете на острова.
Турция обвини Кипър без да вземе предвид правата на кипърските турци, които живеят в северната част на разделения остров, и многократно отправи заплахи. Анкара твърди, че част от Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) се намира в нейния континентален шелф.
Дьонез бе категоричен, че „нямаме очи за ресурсите на другите; единственият ни въпрос е да дадем на нашите хора богатствата от нашата територия".
Регионът, в който ще работи Турция, е на няколко десетки мили северно от Блок 10 в ИИЗ на Кипър, където ExxonMobil ще започне сондажи за газ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турски сондажен кораб започва мисия в Средиземно море в сряда

Kathimerini: Турски сондажен кораб започва мисия в Средиземно море в сряда

30 Октомври 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски сондажен кораб ще започне операция в Средиземно море в сряда, на 100 км от бреговете на Анталия. Това заяви турският министър на енергетиката Фатих Донмез, добавяйки, че целта е да извършва два сондажа годишно, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Донмез направи коментар във вторник по време на церемонията по пускането на кораба на вода и добави, че Турция е много близо до закупуването на друг сондажен кораб.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция засилва претенциите си в Източното Средиземноморие, САЩ имат неутрална позиция по въпроса

Kathimerini: Турция засилва претенциите си в Източното Средиземноморие, САЩ имат неутрална позиция по въпроса

25 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Анкара засили напрежението си с Атина в сряда, като предупреди, че няма да позволи на никого да се намесва в дейностите на своя сеизмографски изследователски кораб в Източното Средиземноморие, коментират в редакцията на електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
„Няма да допуснем нов тормоз", заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар във връзка с твърдението на Анкара, че гръцка фрегата се е опитала да попречи на турския кораб „Барбарос“ да извършва проучвателни дейности в район, граничещ с Изключителните икономически зони на Гърция и Кипър.
„Нашите военни кораби в региона осигуряват необходимата защита", подчерта Акар. „Барбарос“ е придружаван от четири военни кораба и петролен танкер. Освен това, според новинарския сайт на Deniz Haber Ajansi, турският флот е подготвил нови правила за ангажираност, за да се справи с това, което описва като гръцки провокации.
Турция се противопостави на енергийните планове на Кипър в региона, заявявайки, че Никозия действа едностранно и без съгласието на кипърските турци, които живеят в северната част на разделения остров.
Реториката на Турция се изостри след публично изявление на вече бившия първи дипломат на Атина Никос Коцияс, който заяви, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в Йонийско море от шест на 12 морски мили. Акар заяви, че Анкара ще вземе необходимите мерки, ако бъде взето решение, което компрометира нейните права и интереси в Егейско море.
Вашингтон изглежда прие неутрална позиция по въпроса, заявявайки, че политиката на САЩ по въпроса не се е променила. „Турция и Гърция имат дългогодишни дипломатически канали за справяне с тези проблеми. По принцип САЩ подкрепят суверенитета на двете страни", подчерта служител на Държавния департамент на САЩ.
От своя страна говорителят на Европейския съюз Мая Кочиянчич призова Турция да спазва международните споразумения, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail (Кипър): Турция няма да позволи на Гърция да се намесва в Източното Средиземноморие

Cyprus Mail (Кипър): Турция няма да позволи на Гърция да се намесва в Източното Средиземноморие

24 Октомври 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Никозия. Правителството в Никозия обяви, че няма да допусне да го въвлекат в играта на нерви, която играе Турция, обяви англоезичният всекидневник Cyprus Mail, след предупрежденията на Анкара, че тя няма да позволи никакви активности в източното Средиземноморие без нейно участие.
Правителственият прессекретар Продромос Продрому заяви, че Турция се опитва да създава напрежение в региона, но Кипър няма да се въвлече в тази игра и ще продължи да се опира на международното право.
“Много от действията на Турция са незаконни и в нарушение на международното право, но в никакъв случай ние няма да се присъединим към тази изкуствена атмосфера, с която се прави опит да се създаде фалшива представа за съществуването на различия или спорове,” е заявил Продрому.
По-рано турският военен министър каза, че Анкара няма да позволи на Гърция да се намесва в нейните работи в източното Средиземно море. Това се случи няколко дни след като турската страна се оплака, че гръцка фрегата е обезпокоила неин кораб, който е проучвал енергийни ресурси в региона.
Въпросът за подобни запаси в тази част на Средиземно море, както и спорът за морските граници на Гърция пораждат напрежения между натовските съюзници, разделени от Егейско море.
Интересите и претенциите на Турция, Гърция и Република Кипър си съвпадат по отношение на юрисдикцията на офшорните петролни и газови зони в източното Средиземно море.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хулуси Акар: Турция никога няма да допусне тормоз в Източното Средиземноморие

Хулуси Акар: Турция никога няма да допусне тормоз в Източното Средиземноморие

24 Октомври 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар увери, че Анкара никога няма да допусне „тормоз“ в акваторията на Източното Средиземноморие. Предупреждението му бе направено, след като турският флот блокира гръцката фрегата, която се опитва да се намеси в сондажните действия на турски изследователски кораб.
Акар заяви пред държавната информационна агенция Anadolu Agency: „Военните ни кораби в региона осигуряват необходимата защита. Няма да допуснем нов тормоз".
Забележките на Акар дойдоха, след като Турция предупреди Гърция да не предприеме действия в Средиземно море, които биха „предизвикали напрежение" в региона.
Миналата седмица турската флота попречи на гръцката фрегата да се намеси в дейността на турския сеизмичен и сондажен кораб Barbaros Hayrettin Pasa, работещ в Източното Средиземноморие.
Анкара постоянно оспорва едностранната сондажна дейност на гръцката кипърска администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци имат същите права върху ресурсите в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: Ще предприемем необходимите действия, ако бъдем застрашени в Егейско море

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: Ще предприемем необходимите действия, ако бъдем застрашени в Егейско море

24 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще предприеме необходимите мерки, ако бъде взето решение в разрез с нейните права и интереси в Егейско море, увеи министърът на отбраната на Хулуси Акар, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
„Ние подкрепяме уреждането на въпросите по мирен път и чрез преговори, без това да се превръща в конфликт по какъвто и да е начин", заяви Акар за агенцията.
Изявлението му бе направено, след като Турция призова гръцкия посланик в Анкара Петрос Мавроидис във външнополитическото ведомство в Анкара заради неотдавнашните забележки на Никос Коцияс, който наскоро подаде оставка като гръцки външен министър.
Коцияс заяви, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от шест на 12 мили в Йонийско море.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гърция към Турция: Имаме право да разширим териториалните си води

Гърция към Турция: Имаме право да разширим териториалните си води

24 Октомври 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на външните работи в Атина отговори на турските заплахи, че плановете на Гърция за разширяване на бреговата й зона в западна посока ще бъдат повод за обявяване на войн, заявявайки, че страната има право да упражни разширяване на териториалните си води когато и колкото пожелае. Говорителят на гръцкото външнополитическо ведомство Александър Гениматас заяви: „Гърция има правото да разшири териториалните си води когато и както прецени“, цитира думите му електронното издание на вестник Protothema.
Трябва да се подчертае, че изявлението от представителя на Mинистерството на външните работи е направено публично след среща с премиера Алексис Ципрас, който пое функциите на външен министър, след като Никос Коцияс подаде оставка.
В изявлението се казва, че разширяването на морския шелф е суверенно право. Турция обаче оспорва правото на Гърция да разшири бреговата си зона на запад отвъд сегашните шест морски мили.
Пълното изявление гласи следното:
„Разширяването на териториалните води представлява законно и неотменимо суверенно право на Гърция, в съответствие с международното право. Съответното решение за разширяване е само за Гърция, която има правото да разширява териториалните си води когато и както пожелае. Това право се прилага последователно и няма да бъде променяно, нито пък ще бъде обсъждано с трети страни. Важи за всички гръцки територии.
Своеволни интерпретации на международното право, заплахи от страна на Турция, както и оспорване на законното право на нашата страна не допринасят за добрите взаимоотношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Мевлют Чавушоглу припомни на Атина, че разширяване на териториалните води до 12 морски мили е casus belli за Анкара

Iefimerida (Гърция): Мевлют Чавушоглу припомни на Атина, че разширяване на териториалните води до 12 морски мили е casus belli за Анкара

23 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на Гърция в Анкара бе привикан от Мевлют Чавушоглу в турското външно министерство, както съобщава „Анадолската агенция“, във връзка с изявлението на бившия външен министър на страната Никос Коцияс за разширяване на Гърция в Егейско море, пише електронното издание на вестник Iefimerida.
По-рано ,припомня изданието, Чавушоглу е предал на Атина устно първата реакция на Турция за обявлението на бившия външен министър, че Гърция ще разшири териториалните си води по западните острови и крайбрежието до 12 морски мили, от сегашните 6.
„Гърция често прави изявления за 12-те мили. Тук често има популизъм. Ние искаме да разрешим въпросите за Егейско море по мирен начин. Винаги, когато Гърция направи подобни изявления, това предизвиква съответен отговор от нас и ние ги поставяме на мястото им. Гърците трябва вместо това да мислят как да можем да разрешим тези проблеми. Те знаят много добре, че ние няма да допуснем подобно решение“, е заявил турският външен министър във вторник сутринта пред местна телевизия.
„Турското правителство няма да допусне разширяването на гръцките териториални води до 12 морски мили,Casus Belli за турския парламент все още е валиден“ подчерта Чавушоглу.
По същото време се разбра, че турското външно ведомство е привикало спешно посланика на Гърция в Анкара. Дипломатически източници са заявили пред гръцката държавна агенция АНА-МПА, че срещата е била договорена миналия петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият посланик е привикан във външното министерство на Турция

Kathimerini: Гръцкият посланик е привикан във външното министерство на Турция

23 Октомври 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция е привикало посланика на Гърция в страната, съобщават телевизия CNN Turk и държавната „Анадолска агенция“, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Засега не се знае нищо повече по въпроса, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Анкара предупреди Атина, че проектите в Егейско и Средиземно море „са невъзможни“ без участието на Турция

Yeni Safak: Анкара предупреди Атина, че проектите в Егейско и Средиземно море „са невъзможни“ без участието на Турция

22 Октомври 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма да толерира действия срещу нейните интереси в Егейско море или Източното Средиземноморие, предупреди министърът на отбраната на страната Хулуси Акар в Понеделник, цитиран от електронното издание на вестник Yeni Safak.
В изказване по време на военно учение в Анкара, министърът бе категоричен, че „Всеки проект в Егейско море и Източното Средиземноморие, в което не е включена Турция и Турска република Северен Кипър, няма никакви шансове да бъде реализиран“.
Изданието припомня, че миналия четвъртък гръцка фрегата се е опита да попречи на турския сеизмичен съд „Барбарос Хайреддин Паша“ да прави проучвания за въглеводороди в Средиземно море, но бе блокирана от турския флот.
Инцидентът предизвика светкавичен отговор от представители на турските власти, които предупредиха Атина да се въздържа от действия в Средиземно море, които биха могли да увеличат допълнително напрежението в региона, посочва още вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще предприеме всички „необходими мерки“, за да защити интересите си в източната част на Средиземно море

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще предприеме всички „необходими мерки“, за да защити интересите си в източната част на Средиземно море

21 Октомври 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турция ще предприеме всички "необходими мерки" за защита на интересите си в Източното Средиземноморие, ако е необходимо, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота, след като турски изследователски кораб се намира в изключителната икономическа зона на Кипър и близо до гръцкия континентален шелф, пише кипърската редакция на гръцкият вестник Kathimerini
Попитан от турски журналисти за коментар относно предполагаемия инцидент между турския сондажен кораб „Барбарос“ и гръцка фрегата, Ердоган заяви, че е информиран за инцидента от турския началник на Генералния щаб генерал Хулуси Акар
Според Акар "проблемите са започнали", защото гърците са очертали сами собствените си морски граници, добавяйки, че тези граници не са правилни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турски проучвателен кораб е забелязан край западния бряг на Кипър

Kathimerini (Гърция): Турски проучвателен кораб е забелязан край западния бряг на Кипър

18 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Турският проучвателен кораб „Барбарос“ е забелязан край западния бряг на Кипър в сряда, след като предния ден Анкара изпрати навигационен телекс, в който изрази намерението си да проведе сондажи за природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър след 1 февруари, съобщава онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Барбарос“ е бил в район на 70 морски мили от Кипър между Пафос и Крит и това се случва само един ден, след като Вашингтон призова Турция да се въздържа от действия, които могат да способстват за допълнително нарастване на напрежението в Източното Средиземноморие, отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ призоваха Турция да се въздържа от действия, които могат да влошат допълнително ситуацията в Източното Средиземноморие

Kathimerini: САЩ призоваха Турция да се въздържа от действия, които могат да влошат допълнително ситуацията в Източното Средиземноморие

17 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ призоваха Турция да се въздържа от действия, които могат да увеличат допълнително напрежението в Източното Средиземноморие и което вече е достатъчно голямо, откакто Република Кипър обяви плановете си да започне проучвания за природен газ и петрол в своята Изключителна икономическа зона (ИИЗ), пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В отговор на въпрос от гръцки журналисти относно обявлението на Анкара, че ще осъществи плановете си да проведе проучвателни сондажи в териториалните води на Кипър и конкретно в Блок 4 от ИИЗ на острова, представител на Държавния департамент повтори позицията на Вашингтон по въпроса, която е, че САЩ признават правото на Република Кипър да разработва ресурсите в неговата ИИЗ.
Говорителят е добавил, че Вашингтон продължава да вярва, че въглеводородните ресурси на острова, както всички други ресурси, трябва да бъдат разделени между двете общности в контекста на цялостно разрешаване на кипърската ситуация.
От Държавния департамент призовават за въздържание от действия и риторика, които биха могли да увеличат напрежението в региона, е отбелязал още говорителят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи сондажите за газ край Кипър

Мевлют Чавушоглу: Турция ще продължи сондажите за газ край Кипър

16 Октомври 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще продължи проучванията за газ край Кипър, с цел ресурсите да бъдат разпределени поравно, заяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу във вторник, цитиран от вестник Yeni Safak.
„Турция няма да допусне едностранни действия (в Източното Средиземноморие). Ние трябва да защитим правата на турците киприоти с конкретни действия“, заяви Чавушоглу.
Изданието припомня, че Анкара многократно е оспорвала едностранните сондажи за природен газ на Република Кипър в Източното Средиземноморие, на основание, че турците киприоти също имат права върху ресурсите около острова.
„Ще продължим сондажните дейности около острова. Не се опитваме да се конфронтираме с някой. Нашата цел е справедливото разпределяне на ресурсите. Въпреки това, всички трябва да знаят, че няма да допуснем нарушаване на правата на Турция, Турска република Северен Кипър и турците киприоти в Източното Средиземноморие“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция започва сондажи за газ в Източното Средиземноморие на 29 октомври

Kathimerini (Гърция): Турция започва сондажи за газ в Източното Средиземноморие на 29 октомври

16 Октомври 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция планира да започне сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие на 29 октомври, съобщи Недждет Памир, председател на енергийната комисия на турската опозиционна Народно-републуканска партия (НРП), цитиран от радио Sputnik и турските медии, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Памир е заявил, че ако Турция намери находища на природен газ, тя и Турска република Северен Кипър ще засилят позициите си, докато гърците киприоти ще бъдат принудени да „променят тактиката си“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара заяви, че твърденията след тристранната срещата между Гърция, Египет и Кипър по адрес на Турция са „неоправдани“

Kathimerini: Анкара заяви, че твърденията след тристранната срещата между Гърция, Египет и Кипър по адрес на Турция са „неоправдани“

13 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорител на турското външно министерство изрази обезпокоение от това, което описа като „неоправдани“ твърдения, направени по време на съвместна среща между лидерите на Кипър, Египет и Гърция през изминалата седмица, която се фокусира върху делинеацията на изключителните икономически зони на Гърция и Египет, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Обезпокоени сме от неоправданите твърдения срещу Турция в Съвместната декларация, публикувана след края на тристранната среща между администрациите на Гърция, Египет и Кипър проведена на 10 октомври 2018 година в Елунда, град намиращ се на остров Крит, Гърция“, заяви Хами Аксой.
Изявлението на турското МВнР обвини кипърските гърци за това, че са извършили „зверства“ и описа инвазията на Турция през 1974 година като „мирна операция“.
„Турция ще продължи решително да пази правата и интересите си, произтичащи от факта, че кипърските турци са съсобственици на острова“, посочи Аксой.
Той добави, че „тези, които предприемат стъпки в региона, за да навредят на легитимните права и интереси“ на Турция и окупираната от нея северна част на Кипър, „ и онези, които се опитват да игнорират Турция в региона, никога няма да постигнат целите си“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция и Египет подкрепи сондажите за газ по крайбрежието на Кипър

Kathimerini: Гърция и Египет подкрепи сондажите за газ по крайбрежието на Кипър

11 Октомври 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Атина/Кайро. Лидерите на Гърция и Египет подкрепиха усилията на регионалния си съюзник Кипър да продължи сондажите за газ в крайбрежните си води, независимо от възраженията на Турция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас бе домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и държавния глава на Кипър Никос Анастасиадис ма средиземноморския остров. Разговорите бяха шестата среща между тримата лидери и дели създаването на енергиен съюз в Източното Средиземноморие, отбелязва изданието.
Американският енергиен гигант ExxonMobil ще сондира за природен газ край бреговете на Кипър от края на т.г., заяви високопоставен служител на компанията в края на миналата седмица.
„Ние ясно изразихме подкрепата си за Кипър в неговите усилия да капитализира сувереното си право, произтичащо от международните закони, по отношение на проучването и осъществяването на прогрес в сондажите“, заяви Ципрас.
Но Турция увери, че ще се противопоставя активно на кампанията на Кипър, като настоя още, че тези планове засягат и нейния континентален шелф, а освен това нарушават правата на турците киприоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Европа не помогна на Турция за бежанците от Сирия

Реджеп Тайип Ердоган: Европа не помогна на Турция за бежанците от Сирия

10 Октомври 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Европа не помогна на Турция за бежанците от Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Будапеща, цитиран от Anadolu Agency.
Турция е похарчила около 33 млрд. долара, за да помага на бежанците от сирийската гражданска война, докато Европейският съюз е нарушил обещанията си за помощ, каза турският президент във вторник.
ЕС "трябваше да отпусне на международните организации, а не на нас, 6 милиарда евро [6,87 милиарда щатски долара], като използва 3 + 3 млрд евро вноски", каза Реджеп Тайип Ердоган на среща на бизнес лидерите в Будапеща, Унгария.
Но, добави той, "те дадоха само 1,7 милиарда евро [1,94 милиарда долара]. Независимо от това, ние продължаваме нашата помощ. "
В изказване по време на среща на бизнес форума между Турция и Унгария Ердоган подчерта, че в момента в Турция има около 3.5 милиона сирийски бежанци, повече от всяка друга страна в света.
Президентът заяви също така, че Турция има кадри от бежанци, оставени да умрат в Средиземно море и Егейско море.
"Тъжно ми е, че международната общност не успя да изпълни отговорността си да намери решение на бежанските проблеми", каза Ердоган, в последния ден на двудневното посещение в Унгария.
"Нашето предложение за" безопасни зони ", което би могло да спаси стотици хиляди човешки животи и да предотврати миграцията на милиони сирийци, беше умишлено саботирано, особено от нашите съюзници", каза Ердоган.
"Сметката за този застой се плаща от сирийския народ, а след това от съседните страни като Турция", каза той.
Турция е похарчила повече от 33 милиарда долара от собствените си национални ресурси за подпомагане и приютяване на около 3,5 милиона бежанци от началото на сирийската гражданска война, според данни на ООН.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море

Реджеп Таийп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море

9 Октомври 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще защитава суверенните си права в Егейско и Средиземно море, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердгоан в понеделник, в поредното си предупреждение за опитите за проучване и добиване на въглеводороди в териториалните води на остров Кипър, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имаме задължение да защитаваме нашите права“, подчерта Ердоган на среща с представители на неговата „Партия на справедливостта и развитието“ и посочи, че защитаването на правата й е дало на Турция нейния съществуващ „политически, икономически и социален статут“.
„Успяхме да постигнем това не само като предприехме действия срещу определени хора, но и като се противопоставяхме на някои от най-големите икономически и военни сили на света“, обясни турският лидер.
На въпрос за последните предупреждения на Анкара за сондажите край бреговете на Кипър, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отбеляза, че още на 22 март Европейският съвет е осъдил Турция и я е призовал „да уважава суверенните права на Кипър да проучва и добива своите природни ресурси в съответствие с европейските и международните закони“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско море и Източното Средиземноморие

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще защитава правата си в Егейско море и Източното Средиземноморие

9 Октомври 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще отбранява своите суверенни права в Егейско море и Източното Средиземноморие, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в поредното предупреждение на Анкара срещу сондирането за въглеводороди край бреговете на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Имаме задължение да защитим нашите права“, заяви Ердоган по време на среща на партията си, като добави, че застъпвайки се за своите права е дало на Турция нейното съществуващо „политическо, икономическо и социално положение“.
„Ние успяхме да постигнем това не само чрез предприемането на действия срещу определени хора у дома, но и изправяйки се срещу най-големите световни икономически и военни сили“, добави турският президент.
Запитан за последните предупреждения на Турция относно крайбрежното сондиране на Кипър, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас посочи решението на Европейския съвет от 22 март, призоваващо Анкара да „уважава суверенните права на Кипър да изследва и експлоатира своите природни ресурси в съответствие с европейското и международно право“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: ExxonMobil заяви, че ще проведе сондажи в териториалните води на Кипър въпреки предупрежденията на Турция

„Хюриет“: ExxonMobil заяви, че ще проведе сондажи в териториалните води на Кипър въпреки предупрежденията на Турция

6 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От американския енергиен гигант ExxonMobil заявиха, че планират да проведат сондажи за въглеводороди в териториалните води на Кипър по-късно тази година въпреки предупрежденията на Турция към международните компании да се въздържат от проучвания, пише електронното издание на вестник „Хюриет“.
„Планираме да сондираме през четвъртото тримесечие, но все още не сме уточнили точнатта дата“, заяви вицепредседателят на компанията Нийл Чапман пред репортерите в Никозия на 5 октомври.
Неговото изказване дойде след разговорите му с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, проведени един ден, след като Турция посъветва енергийните компании да не се включват в търга за получаване на концесия за проучване за природен газ и петрол в териториалните води на Кипър заради претенциите на Анкара върху същия район.
На 3 октомври Никозия покани френската Total, италианската ENI и ExxonMobil да участват в търг за неразработения Блок 7 от изключителната икономическа зона на острова.
Чапман разкри, че срещата на 5 октомври е била фокусирана върху плановете за пробиване на проучвателни кладенци в Блок 10, за който вече е дадена концесия на американския енергиен гигант и Qatar Petroleum.
„Все още не сме разглеждали никакви детайли за Блок 7“, добави той.
Изданието отбелязва, че гърците киприоти продължават действията си за проучване на крайбрежните води въпреки провала на разговорите за разрешаване на въпроса за разделянето на средиземноморския остров.
Това разгневи Турция, която има военен контингент на Кипър от 1974 година, когато осъществи военна интервенция, за да, както отбелязва „Хюриет“, защити общността на турците киприоти в северната третина на острова в отговор на преврат, инспириран от военната хунта, която тогава беше на власт в Гърция,

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турция заплаши Кипър във връзка с издаден лиценз за сондажи

Greek Reporter: Турция заплаши Кипър във връзка с издаден лиценз за сондажи

6 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция заплаши Кипър, след като Никозия покани международни енергийни компании да участват в търг за получаване на лиценз за проучване на Блок 7 от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
„Загрижени сме от това, че администрацията на гърците киприоти реши да покани международни компании в едностранно определена лицензионна зона без да се съобразява с правата на турците киприоти“, се казва в съобщение от Министерството на външните работи на Турция.
В него се настоява, че, за да бъде издаден такъв лиценз, Република Кипър трябва да поиска разрешение от Турска република Северен Кипър.
По-нататък в изявлението се твърди, че едностранният акт на Кипър нарушава правата на Турция върху континенталния шелф в региона, произтичащи от международното право и се посочва, че части от Блок 7 влизат в границите на турския Източносредиземноморски регион.
„Държанието на гърците киприоти, които не се отказват от това безотговорно да застрашават сигурността и стабилността в Източносредиземноморския регион, всъщност е основната причина за провала на преговорите за разрешаване на кипърския въпрос през последния половин век“, добавят от турското външно ведомство.
Анкара предупреждава, че ще вземе всички необходими мерки, за да защити правата си и да не допусне трета страна да осъществява проучвания за въглеводороди в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция предупреди Кипър за проучването за газови залежи

Kathimerini: Турция предупреди Кипър за проучването за газови залежи

4 Октомври 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция реагира гневно на решение на правителството на Кипър да покани чуждестранни компании да наддават за нова енергопроучвателна зона край бреговете на островната държава, по-известна като блок 7, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявление, министерството на външните работи на Турция заяви, че „решението на гръцко-кипърското правителство е доказателство, че равните права и интереси на турско-кипърската част по отношение на природните ресурси на острова, продължават да бъдат игнорирани“. От ведомството добавиха, че турско-кипърската общност е „съсобственик“ на острова.
В съобщението на министерството се казва още, че решението на Кипър „нарушава правата на нашата страна произтичащи от международното право“. В него се допълва, че проучвателни дейности могат да се провеждат само с позволението на Турция.
Анкара заяви, че ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на своите права и няма да позволи на трети страни да провеждат проучвателни дейности за развиването на въглеводородни полета в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Алексис Ципрас адресира кипърския въпрос по време на речта си пред ООН

Cyprus Mail: Алексис Ципрас адресира кипърския въпрос по време на речта си пред ООН

29 Септември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас изрази пълната подкрепа на страната си за едно справедливо и осъществимо споразумение за кипърския въпрос, основано на решенията на ООН, предава електронното издание на кипърския ежедневник Cyprus Mail.
Обръщайки се пред 73-тото заседание на Общото събрание на ООН, Ципрас заяви, че решението трябва да бъде основано на рамката на генералния секретар на организацията и постави кипърския въпрос в рамката на геостратегическото развитие в региона.
Той посочи предизвикателствата в региона, отбелязвайки че Гърция поддържа политика на защита на своите суверенни права и интереси, докато в същото време, заедно с Кипър, е избрала да се превърне в европейски стълб на мира, сигурността и стабилността в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на кипърските турци: Фокусиране сме върху решение, основано на резултати

Лидерът на кипърските турци: Фокусиране сме върху решение, основано на резултати

29 Септември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Нужно е да се насочим към резултатно и стратегическо споразумение за кипърския преговорен процес, заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, предава Anadolu Agency.
„Старият преговорен процес вече е затворен. Невъзможно е да постигнем различен резултат, повтаряйки старите неща“, заяви той пред журналисти, след срещата му с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в централата на организацията в Ню Йорк.
„Поради това е очевидно, че кипърските гърци, които настояват за отворени преговори, настояват и за нерешение на спора“, добави той.
Акънджъ заяви, че докладът на Джейн Хол Луте – назначена от Гутериш като временен съветник за провеждането на консултации за Кипър – не е готов все още, но ще му бъде предоставен в идните дни.
Кипърският лидер добави и че споделя вижданията на Гутериш за преговорния процес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Екипажът на турски сондажен кораб е на път да се откаже от работа в ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Екипажът на турски сондажен кораб е на път да се откаже от работа в ИИЗ на Кипър

24 Септември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският сондажен кораб „Фатих“ е на път да остане без научен екип и необходимата технология за започване на дейност в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По данни на изданието шестчленният научен екипаж на борда е на ръба на отказ по причини, които все още не са разкрити. При тези условия изглежда малко вероятно „Фатих“ да започне сондажите, които Анкара планира следващия месец в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на остров Кипър.
Междувременно енергийните гиганти ExxonMobil и Total се очаква да продължат с работата си в района и през следващите два месеца. Представители на компаниите заявиха, че сондажите ще продължат според планирания график. В региона има силно присъствие на американски и френски сили, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: НАТО и САЩ увеличават корабната си групировка в Източното Средиземноморие

„Военное обозрение“: НАТО и САЩ увеличават корабната си групировка в Източното Средиземноморие

21 Септември 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Корабната групировка на страните от НАТО в Средиземно море е получила „попълнение“. Фрегатата от военноморските сили (ВМС) на Германия „Аугсбург“, която е преминала през Гибралтарския пролив и влязла в акваторията на Средиземно море, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на мониторингови данни от западни морски ресурси, предава военният портал „Военное обозрение“.
Понастоящем в Източното Средиземноморие, накъдето именно държи курс „Аугсбург“, се намира Втора постоянна военноморска група на НАТО, в рамките на която патрулират следните кораби: фрегатата от ВМС на Нидерландия „Де Ройтер“, канадската „Вил де Квебек“, испанската „Кристобал Колон“ и гръцката „Елли“. Там е фиксирана и френската фрегата „Оверн“. Освен тях в района се намират и три ракетни ескадрени миноносеца от ВМС на САЩ – „Карни“, „Росс“ и „Уинстън Чърчил“, както и флагманът на 6-и оперативен флот щабният кораб „Маунт Уитни“, отбелязва изданието.
Освен това в акваторията на Средиземно море се намират не по-малко от три американски ударни атомни подводници клас „Лос Анджелис“ и ударна атомна подводница на Кралския военноморски флот (ВМФ) на Великобритания „Талент“, пише още „Военное обозрение“.
По-рано от Министерството на отбраната на Русия съобщаваха, че в акваторията на Средиземно море е фиксирано увеличение на американските групировки носители на крилати ракети.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Анкара ще защитава интересите си в Кипър „с всички необходими средства“

„То Вима“ (Гърция): Анкара ще защитава интересите си в Кипър „с всички необходими средства“

21 Септември 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влиятелният турски Съвет за национална сигурност излезе със зле прикрита заплаха към Кипър след среща, на която бяха разгледани правата на Турция в Егейско море и правата на турците киприоти върху резервите от природен газ и петрол в Ексклузивната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник „То Вима“.
Съветът бе председателстван от президента Реджеп Таийп Ердоган, отбелязва изданието.
В изявление, публикувано след края на заседанието, се казва, че „в отговор на усилията да се навреди на интересите на Турска република Северен Кипър и тези на Турция, нашата страна ще защити тези права с всички необходими средства“.
Вчера (четвъртък, 20 септември), министърът на енергетиката на страната Фатих Домез заяви, че Анкара няма да допусне създаването на фактически ситуации чрез каквито и да е програми (за проучване за газ), които не е одобрила и в които не е предвидена част за турската част на острова, посочва „То Вима“.
„Винаги сме го казвали. Ако има петрол, ние ще го открием. Ще направим още проучвания и сондажи. Наскоро ние предприехме важни стъпки към проучването за въглеводороди и увеличаването на тяхното производство“, е заявил Домез според цитата на гръцкия вестник.
Турският енергиен министър посочи, че през следващите месеци сондажния кораб „Фатих“ ще започне първите си сондажи в Средиземно море и отбеляза, че ведомството е започнало процеса на подготовка за втори сондаж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.