НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът Румен Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

13 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, каза още Радев. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, държавният глава заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава.
Агенция „Фокус“ припомня: На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен замърсява автомобилът околната среда. Според разчетите на вносителите на промените това ще увеличи данъцитена по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лва. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях.
Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, както и на Закона за държавната собственост.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Работихме три месеца и половина по случая с ДАБЧ - открихме една огромна по своите размери престъпна група

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Работихме три месеца и половина по случая с ДАБЧ - открихме една огромна по своите размери престъпна група

11 Ноември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Работихме три месеца и половина по случая с ДАБЧ. Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Реално цялата работа по разкриване на това престъпление по високите етажи на властта беше свършено от нашата комисия. Действително, сигналът дойде от ОД на МВР Кюстендил. Хората са почнали проверка във връзка с получени при тях сигнали за манипулиране на документи във връзка с българско гражданство. И след като са установили, че има някакви данни за връзки на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина, моментално всички материали, които те бяха събрали бяха препратени при нас. И оттогава всъщност почна същинското разкриване на участието на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в тази престъпна корупционна схема. Реално ние работихме 3 месеца и половина по този случай, за да можем да установим всички връзки от най-ниските до най-високите нива, след което докладвахме това, което сме събрали и установили на прокуратурата“, обясни Георгиев. По думите му случаят се е преценил и вече е образувано досъдебното производство. „Вече бяха привлечени и обвинени лица. Това са председател на Държавната агенция за българите в чужбина, главният секретар, а също така и двама посредници – един сръбски гражданин, българка, които са посредници от най-високото ниво, което са свързани с именно с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни той и уточни, че след като е бил получен сигналът, веднага са започнали работа по случая. „Бяха включени специални разузнавателни средства, започнахме да издирваме свидетели, и реално работата, пак повтарям, по този случай продължи три месеца и половина. За три месеца и половина ние открихме една огромна по своите размери престъпна група, стройна организация от най-ниските до най-високите нива“, подчерта Георгиев. Според него като срок за разследване по такава мащабна корупционна схема е изключително кратък. „Защо не се е случила преди години, разбирате, че аз няма как да кажа. Просто нашата комисия не е съществувала тогава, тя е нямала тези функции, които има с приемането на новия закон. Така че ние нашата работа сме я свършили за три месеца и половина, и предвид обема на тази престъпна група, мисля че всеки може да си отговори това бърз или кратък срок е“, заяви Георгиев и уточни, че за него е изключително кратък срок. „Тук става въпрос за фалшиви документи, освен случаите, които се дават за бързина подкупи, фалшиви документи. Ние правим български граждани едни хора, които нямат нищо общо с България. Тези хора после отиват в чужбина, правят например нещо, което е укоримо от местните власти, и та казват: „Ето, това са българите“. Вижте какъв е имиджа на България – ние търгуваме с най-святото нещо в тази държава – българското гражданство, което е нещо недопустимо“, каза още Пламен Георгиев.
Георгиев коментира и темата за случаите на хора, закупили паспорти, издирвани после от Интерпол. "Имаме данни разбира се не сме установили в конкретика, говори се затова, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случи, в които са се давали 25, 30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира още той.
Той уточни, че за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал с желание да даде "насоки" за работата на комисията. "Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата. Ето при този случай с ДАБЧ, отделно пропуска се и случая, когато беше повдигнато обвинение на кмета на Община Септември, това е отново наш случай. Също така имаме, по наша разработка, повдигнати обвинения на двама бивши кметове на Община Перник. Кметицата на Младост, това е също случай, който придоби огромна популярност“, поясни още Георгиев за свършеното до момента от комисията.
Георгиев коментира и последните данни, получени от изследване на Агенция “Афис“, според което 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила в страната, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон. "Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“, посочи още Пламен Георгиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската държава има интерес да дава бързо, навреме и в законовия срок гражданство на хората с български произход

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската държава има интерес да дава бързо, навреме и в законовия срок гражданство на хората с български произход

9 Ноември 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава има интерес да дава бързо, навреме и в законовия срок гражданство на хората с български произход. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина по подозрения в корупционни практики, свързани с процедурите за издаване на българско гражданство. Нашият интерес е да няма съмнения и това да става по прозрачен и бърз начин, коментира Захариева.
„Излязоха много спекулации, че това ще бъде пречка за Шенген. Това по-скоро показва, че нашите правораздавателни органи, когато има проблем, тен е го крият, а започват разследване. Дебатите какво се случва с българското гражданство не започват с това разследване, просто общественият фокус сега е по-голям“, каза още вицепремиерът.
Тя обясни, че самата тя, когато е била министър на правосъдието е заварила 200-300 човека опашки, работещо едно гише в министерството, интервюта само в в три от петте работни дни и то до обяд, липса на информация за тези, които са подали заявленията. „Това, което министърът може да направи е да се опита да подобри работата на Министерството на правосъдието“, каза Захариева и добави, е до нея не е подаван сигнал за корупционни практики, свързани с процедурите за издаване на българско гражданство.
„Държавата трябва да разследва всички случаи и съмнения за корупция и виновните да понесат своята отговорност. Много важно е процедурите и институциите, които са по веригата за издаване на гражданството, трябва да бъдат прозрачни. Това се опитах да направя“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият председател на ДАБЧ Петър Харалампиев остава за постоянно в ареста

Бившият председател на ДАБЧ Петър Харалампиев остава за постоянно в ареста

8 Ноември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста вече бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главния секретар на Агенцията Красимир Томов, предаде БНР. В съдебната зала стана ясно, че третият обвиняем за корупционната афера с документи за български произход - сръбският гражданин Марко Стойов, не е обжалвал задържането си и също остава в ареста. Въпреки уверенията на Харалампиев и Томов, че на свобода няма да пречат на разследването, апелативните спецсъдии, прецениха, че на този ранен етап от разследването най-адекватната мярка за двамата е задържането под стража. Определението е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, ВМРО: Не сме спекулирали със съдбините на българите зад граница, съгласни сме да ни проверяват

Юлиан Ангелов, ВМРО: Не сме спекулирали със съдбините на българите зад граница, съгласни сме да ни проверяват

8 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО по никакъв начин не е спекулирала със съдбините на българите зад граница. Съгласни сме да бъдем проверявани и проучвани. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в отговор на декларацията на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Готови сме да застанем на детектор на лъжата, но и Веселин Марешки да застане и да отговаря за бизнеса си. Да видим кой лъже, кой не“, заяви той. „Надявам се наистина разследващите органи да потвърдят, че няма данни за участие на Красимир Каракачанов или на други от ВМРО в схеми за българско гражданство“, посочи Юлиан Ангелов. „Днешното изказване на Веселин Марешки, е защото на трима народни представители от „Воля“ са искани имунитетите. Не на нас, а на тях“, обяви депутатът. „От парламентарната трибуна бяха изредени много лъжи. Питам има ли право да поиска декларация Веселин Марешки, член ли е на ръководството на „Воля“ или не е. Той нарушава правилника. Това му се позволява повече от година“, каза още Юлиан Ангелов.
Председателят на парламента Цвета Караянчева уточни: „Относно това дали има право Веселин Марешки да поиска декларация - председателят на ПГ на „Воля“ Гергана Стефанова присъстваше в зала и го упълномощи за декларация“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на правосъдието е извършило проверка по писмо на ВАП, не са установени случаи на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол

Министерството на правосъдието е извършило проверка по писмо на ВАП, не са установени случаи на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол

7 Ноември 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с писмо на Върховна административна прокуратура от 9 юли 2018 г., която се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол, със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева е възложена проверка на Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията. Това съобщиха от Министерство на правосъдието във връзка със запитване на Агенция „Фокус“.
Проверката, която е за период от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г., е приключила с доклад до министъра на 2 ноември 2018 г.
Заключенията в доклада са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС. Екземпляр от доклада е предоставен и на ВАП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Върховна административна прокуратура е сезирала през месец юли министъра на правосъдието във връзка с констатирани нарушения в дейността на ДАБЧ

Върховна административна прокуратура е сезирала през месец юли министъра на правосъдието във връзка с констатирани нарушения в дейността на ДАБЧ

7 Ноември 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. През месец февруари 2014 г. Върховна административна прокуратура е извършила проверка по реда на надзора за законност на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в Държавна агенция за българите в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. В хода на проверката са установени извършени закононарушения, свързани с неспазване на изискването на чл. 15, ал.2 вр. с §2, т.1 от ЗБГ и на чл. 3 ал.1, т.2 от Закона за българите, живеещи извън Република България.
На 20 февруари 2014 г. Върховна административна прокуратура е сезирала председателя на ДАБЧ за предприемане на конкретни действия за недопускане на закононарушения.
През месец август 2016 г. Върховна административна прокуратура отново е извършила проверка по реда на надзора за законност на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в Държавна агенция за българите в чужбина.
Констатирани са нарушения, свързани с неспазване на изискването на чл. 15, ал.2 вр. с §2, т.1 от ЗБГ на срока по чл. 15 ал.3 от ЗБГ и на чл. 59 ал.1 т.7 от АПК.
На 18 август 2016 г. ВАП отново е сигнализирала Председателя на ДАБЧ за предприемане на действия за законосъобразно издаване на удостоверения за български произход само при наличие на законните предпоставки за това.
През месец юли 2018 г. Върховна административна прокуратура се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол.
На 09 юли 2018 г. наблюдаващият прокурор от ВАП сезирал министъра на правосъдието и на основание чл. 145 ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт е указал да се възложи извършване на проверка от Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Веселин Марешки цитира в декларацията си човека, който е пребил – нямам думи

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Веселин Марешки цитира в декларацията си човека, който е пребил – нямам думи

7 Ноември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Веселин Марешки цитира в декларацията си човека, който е пребил – нямам думи. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в декларация от името на група след тази на Веселин Марешки от „Воля“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с цитата на Марешки на бившия заместник-председател на ВМРО Костадин Костадинов, че винаги когато ВМРО е била в управлението, ДАБЧ е била под нейн контрол, Ангелов каза: „Най-странното нещо, представете си за какво става въпрос, Марешки цитира човека, който е пребил. Г-н Костадинов го съди за това, че го е пребил, а той цитира него - нямам думи. То бива, бива, ама такова нещо, просто е смешно“, заяви Ангелов. „Човекът, който има повдигнати обвинения за рекет, изнудване и побой, заместник-председател на Народното събрание. Той трябва да си подаде оставката като такъв, докато не приключат всичките му дела, за да не уронва престижа на Народното събрание. Той не го прави, естествено и държи сметка на ВМРО и Красимир Каракачанов. Крадецът вика дръжте крадеца“, каза още Ангелов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Красимир Каракачанов е истинският архитект и създател на престъпната схема в ДАБЧ

Веселин Марешки, „Воля“: Красимир Каракачанов е истинският архитект и създател на престъпната схема в ДАБЧ

7 Ноември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Всеки запознат с престъпните практики на Красимир Каракачанов, знае, че в ДАБЧ не може да се случи нищо без знанието му. Той всъщност е истинският архитект и създател на престъпната схема в ДАБЧ. Това каза в декларация лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българското гражданство не е стока, не е за продан, колеги от ВМРО“, коментира той. „Ще се борим докрай да изкореним вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от българското правителството“, заяви Веселин Марешки. „Очакваме двамата да изпълнят волята на българския народ и да подадат оставка“, посочи той. „Ако те останат в правителството, това ще бъде победа на Байганьовщината в политиката, на простащината, на самозабравилите се“, каза още лидерът на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Дончева: Говори се, че 2006-2007 г. е започнала организацията на процеса по продажбата на българско гражданство

Татяна Дончева: Говори се, че 2006-2007 г. е започнала организацията на процеса по продажбата на българско гражданство

7 Ноември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Говори се, че 2006-2007 г. е започнала организацията на процеса по продажбата на българско гражданство. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева във връзка със схемата за продажба на българско гражданство. „Аз съм чувала тези неща. Говори се, че 2006-2007 г. е започнала организацията на този процес. Това означава, е някой е гарантирал гражданство, а трасето е било под контрол“, коментира тя. „Поначало ВМРО имат разбиране, че трябва да се увеличи българското гражданство. Ако това е държавната политика, напишете го в закон. Разбирането, че трябва да запишем всички македонци като български граждани може да е примамливо, но те нямат българско самосъзнание“, подчерта Дончева.
Според нея сегашното управление има като белег неграмотност, невежество и агресивност. През последния мандат на ГЕРБ всичко е през просото. По думите ѝ Обединените патриоти са показали в управлението едно отвратително отношение към хората.
„Това което Валери Симеонов каза за майките, е непростимо от човешка гледна точка. Виждаме всякаква липса на представа къде се намира”, коментира Дончева. Според нея ГЕРБ ще развалят коалицията и отново ще предизвикат предсрочни избори, защото така ще претърпят по-малко щети.
Дончева определи отнемането на колата и шофьора от НСО на омбудсмана Мая Манолова като чиста проба злоба. „Владислав Горанов е злопаметен и отмъстителен човек и вероятно си мисли, че след като се разхожда 10 години в Министерството на финансите, е станал велик финансист“, коментира още лидерът на „Движение 21”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Павлова, бивш правосъден министър: Катя Матева беше блокирала 17 хил. молби за гражданство

Мария Павлова, бивш правосъден министър: Катя Матева беше блокирала 17 хил. молби за гражданство

7 Ноември 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Дисциплинарно производство срещу Катя Матева като шеф на дирекция „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието е образувано заради блокирани 17 хил. молби за българско гражданство. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ Мария Павлова - бивш служебен министър в кабинета „Герджиков” (27 януари – 4 май 2017). „Тези 17 хил. молби са се натрупали в периода 2013 – 2016 г. и по тях въобще не са образувани преписки“, уточни Павлова.
Мария Павлова уточни, че когато е поела поста служебен министър на правосъдието на 27 януари 2017 г., Матева е била в болничен и този болничен е бил продължен, докато Цецка Цачева е поела поста в началото на май. „Не зная дали е имало натиск върху нея, тя не пожела да се срещне с мен“, уточни бившият правосъден министър.
По думите ѝ Матева е отказала да се запознае и с резултатите от проверката по дисциплинарното производство. Павлова допълни, че има и образувано наказателно производство за престъпление по служба срещу бившия шеф на дирекция „Българско гражданство”.
Мария Павлова е заварила и много лоша организация на работата в дирекцията – километрични опашки и работа от понеделник до четвъртък до обяд. По думите й тези 17 хил. блокирани молби още не са придвижени въпреки промените в организацията на работата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 година (ОБЗОР)

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 година (ОБЗОР)

6 Ноември 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание парламентът прие бюджетите на НЗОК и на държавното обществено осигуряване на 2019 година. В зала се регистрираха 122 народни представители, при необходими за кворума 121. Депутатите от ПГ на ДПС влязоха след първата регистрация за започване на пленарното заседание. От ПГ на БСП бяха в зала, но не се регистрираха.
Бюджетът на НЗОК мина на с гласовете на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „За“ приемането на бюджета на Касата гласуваха 89 депутати от ГЕРБ и 17 от „Обединени патриоти“. „Против“ бюджета бяха 48 народни представители от БСП, а един от тях се въздържа. 14 депутати от ДПС гласуваха „против“. От ПГ на „Воля“ се въздържаха, а независимите депутати подкрепиха бюджета. За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Средствата за здравеопазване в бюджета ще бъдат 5,2 млрд. лева или 4,5% от БВП. Увеличението спрямо 2018 година е 547 млн. лева. Предвидени са близо 4,3 млрд. лева приходи и трансфери в бюджета на НЗОК за догодина, от които 2,8 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Общо текущите разходи са в размер на 4,2 млрд. лв., което представлява увеличение с 476,9 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4,1 млрд. лв., което представлява увеличение с 454 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. 2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ - 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). 167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия. 160,4 млн. лева ще се дадат за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ. Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи. През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се запази. С Преходните и заключителни разпоредби се създава Агенция за медицински надзор като правоприемник на изпълнителните агенции „Медицински одит“ и по трансплантации. След приемането на закона за бюджета Народното събрание ще дава съгласие за създаването на нови лечебни заведения. А Министерски съвет- за разширяване дейността на съществуващите. Сегашната процедура за акредитация на лечебните заведения за извършваната от тях цялостна медицинска дейност и/или отделни медицински дейности ще отпадне. Регламентира се създаването на Национална здравно-информационна система с пълна информация за здравното състояние на всяко лице. Национална експертна лекарска комисия ще създаде база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК. В срок до 3 месеца след обнародване на промените ще бъдат изготвени медицински стандарти за всички специалности. Здравният министър ще определя финансови правила за държавните и общинските болници. Предвиждат се нови механизми на заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия. Дейността на Центъра „Фонд за лечение на деца“ и на Комисията за лечение в чужбина, преминава към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер.
„За“ бюджета на ДОО за следващата година гласуваха 112 народни представители, 73 бяха „против“, а 7 се въздържаха. От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. През 2019 година за изплащане на пенсии са предвидени 9,9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с настоящата година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица- от 510 на 560 лева. Най- значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази. При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.
Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9,00 лева и максималният дневен размер - 74,29 лева. Промяна няма да има и в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лева. И през 2019 година майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, да се върнат на работа. Те ще получават обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане. Максималният размер на гарантираните вземания ще бъде 1400 лева.
След гласуването на бюджетите на ДОО и НЗОК депутатите трябваше да продължат с докладите на парламентарните комисии за държавния бюджет, който да се гласува като първа точка на 7 ноември. От БСП обаче настояха за председателски съвет, който да промени дневния ред. Според левицата окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане трябва да се гласуват преди бюджета, тоест те да са първа точка. „Каните се за пореден път да нанесете удар по правовата държава, по законността и по реда, по който се приемат законите в страната“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Председателският съвет беше свикан, а управляващи и опозиция постигнаха консенсус. Взето е решение данъчният закон да се гласува преди бюджета на първо четене. „Въпросът беше принципен. Първо да се изгласуват данъчните закони, а след това големият бюджет. Това е въпрос на законодателство“, коментира Корнелия Нинова. Председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че първоначално е било предвидено данъчният закон да мине преди бюджета, но заради липсата на кворум миналата седмица това не се е случило. Според нея дори данъчният закон да се гласува след бюджета няма да е неправилно, защото държавният бюджет се коригира на второ, а не на първо четене.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Играта с кворума води до опасната тенденция да се нарушава работата на парламента „на инат“

Проф. Михаил Константинов: Играта с кворума води до опасната тенденция да се нарушава работата на парламента „на инат“

6 Ноември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Играта с кворума води до опасната тенденция да се нарушава работата на парламента „на инат“. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов. Той допълни, че при евентуални предсрочни избори няма да настъпи промяна в състава на НС. „Много са проблематични бъдещи управляващи коалиции, които да не включват сегашните управляващи. Има теоретична коалиция БСП и ДПС, която вече я видяхме, която не знам, как ще бъде приета от избирателите на БСП. Тя обаче може да се окаже, че също няма да стига за нормално парламентарно управление. Тези, които атакуват правителството, имат собствени вътрешни проблеми. БСП има тежък конфликт в ръководството си и това ще се отрази на евентуален изборен резултат. И ДПС имат тежък проблем – какво е станало с онези 100 000 гласоподаватели, които на последните парламентарни избори гласуваха за партията на г-н Местан?“, уточни проф. Константинов.
Проф. Михаил Константинов обясни, че БСП не отчита ръст в подкрепата си, следователно това, което правят с кворума, не е ефикасно. Той призова за повече разум в парламентарните действия на депутатите и препоръча на политиците да броят поне до пет преди да говорят.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Беше предвидено Законът за корпоративното подоходно облагане да се гласува преди бюджета, но не се случи поради липса на кворум

Менда Стоянова, ГЕРБ: Беше предвидено Законът за корпоративното подоходно облагане да се гласува преди бюджета, но не се случи поради липса на кворум

6 Ноември 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. За миналата седмица беше предвидено Законът за корпоративното подоходно облагане да се изгласува на второ четене преди държавния бюджет. Поради липса на кворум и изостряне на отношенията това не можа да се случи и тази седмица продължихме по график. Това каза председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласна съм, че принципно е правилно първо да преминат данъчните закони, а след това държавния бюджет. И така както беше планирано нямаше да се случи нещо неправилно“, коментира тя. „Първото четене на закона за бюджета е по принцип. Приемат се принципните положения. Ако на второ четене по Закона за корпоративното подоходно облагане бъдат приети изменения, които биха повлияли на приходите на бюджета, той ще се промени между двете четения, не на първо четене“, обясни Менда Стоянова. „Разбрахме се Корнелия Нинова. Постигнахме компромис и съгласие“, посочи тя. Попитана нормален ли беше тонът в залата днес, Менда Стоянова каза: „Направихме председателския съвет, за да нямаме утре такъв тон в залата“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Решихме да продължим с докладите по държавния бюджет, а утре да гласуваме първо Закона за корпоративното подоходно облагане

Корнелия Нинова, БСП: Решихме да продължим с докладите по държавния бюджет, а утре да гласуваме първо Закона за корпоративното подоходно облагане

6 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Решихме сега да продължим с докладите по държавния бюджет. Утре да разместим точките - първо да гласуваме Закона за корпоративното подоходно облагане, а след това да бъде обсъждането и гласуването на държавния бюджет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след председателския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът беше принципен. Първо да се изгласуват данъчните закони, а след това големият бюджет. Това е въпрос на законодателство, няма общо със спора в зала преди това“, обясни тя. „Постигнахме съгласие. Имаме компромис утре да разменим двете точки“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че работата на парламента утре ще продължи до приемането на държавния бюджет. Попитана нормален ли беше тонът в залата днес, тя коментира: „Не беше нормален. Това не е равнището на институцията парламент, каквото искаме да бъде. Надявам се утре да бъде по-различно“
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Настояваме за почивка и председателски съвет, който да промени дневния ред

Корнелия Нинова, БСП: Настояваме за почивка и председателски съвет, който да промени дневния ред

6 Ноември 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Искам почивка, искам председателски съвет, искам разбирателство и разум. Да се сложи ред в работата на Народното събрание. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след приемането на бюджета на ДОО за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди да започнем точката за държавния бюджет призовавам за разум. Каните се за пореден път да нанесете удар по правовата държава, по законността и по реда, по който се приемат законите в страната“, заяви тя. „Да отворим точката държавен бюджет, да я обсъждаме и утре да я гласуваме без да са приети данъчните закони. Не правете този пореден гаф за днес, а и по принцип за парламентаризма“, призова Корнелия Нинова. „Стига унижения на институцията парламент. Искате да отговорим точката за държавния бюджет, а след това да заложим като точка данъчните закони“, коментира лидерът на БСП. „Искам на председателски съвет да се промени дневния ред, моля министър Владислав Горанов да се включи“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Нерегистрирането ни за кворум продължава - парите не ни интересуват, но това е доказателство, че ГЕРБ е партия, която нарушава всички закони

Корнелия Нинова, БСП: Нерегистрирането ни за кворум продължава - парите не ни интересуват, но това е доказателство, че ГЕРБ е партия, която нарушава всички закони

6 Ноември 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Нерегистрирането ни за кворум продължава - парите не ни интересуват, но това е още едно доказателство, че ГЕРБ е партия, която нарушава всички закони в страната. Това каза пред журналисти в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос как ще коментира това, че депутатите от БСП няма да получат надници от днешното пленарно заседание и дали ще ги компенсира по някакъв начин, Нинова отговори: „Нерегистрирането ни за кворум продължава така, както сме го обявили. Няма как с нашите гласове и давайки кворум, да се приeмат решения, с които ние не сме съгласни. Например, да се увеличават данъците на старите коли, на дрехите втора употреба, да не се увеличават социални плащания. Просто не може нашите гласове да са основание за приемането на тези решения в зала. И продължаваме“.
Тя посочи, че винаги, когато народните представители от ПГ на „БСП за България“ отсъстват от заседания, не получават заплати за тези дни. „Когато отсъстват нашите депутати и пътуват в страната, за да си представяме „Визия за България“, те не натоварват българските данъкоплатци с излишни плащания към тях. И смятаме, че така е морално и нормално“, обясни Нинова. „Парите не ни интересуват. Така или иначе сме казали, че когато отсъстваме, не искаме заплати и не ги получаваме - вече 2 месеца. Но начинът, по който това се прави, е още едно доказателство, че ГЕРБ е партия, която нарушава всички правила и закони в страната“, коментира още тя.
Попитана как се издържат депутатите без заплати, тя отговори, че това се случва с остатъка. „От партийната каса не им даваме никакви пари“, заяви лидерът на БСП.
Нинова обясни, че на предстоящия пленум в неделя няма да се обсъждат промени в устава на партията.
Цветилена СИМОЕНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Няма да подкрепим бюджета на НЗОК, съдебни искове могат да бламират изпълнението му

Доц. Георги Йорданов, БСП: Няма да подкрепим бюджета на НЗОК, съдебни искове могат да бламират изпълнението му

6 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим предлагания закон за бюджета на НЗОК. Не искаме да влизаме в ситуация, когато съдебни искове ще бламират изпълнението на закона. Това каза депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на здравна комисия доц. Георги Йорданов в дебатите по първото четене на бюджета на НЗОК за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НЗОК ще изплаща само тези дейности, които са извършени от лекар само с един трудов договор, това не нарушава ли Кодекса на труда“, коментира той. „Големият въпрос е дали това няма да предизвика поредица от искове, които могат да доведат до бламиране, ако не на целия закон за бюджета на НЗОК, то поне на определени части от него“, заяви Георги Йорданов. „В бюджета на НЗОК въобще не може да се говори за разрешение за нови болници от Народното събрание“, обяви депутатът от ПГ на БСП. „Наистина се предвижда увеличение по бюджета на НЗОК, но в същото време не сме наясно какво става с плащанията, които Касата дължи“, посочи Георги Йорданов. Според него нещо много важно, което трябва да намери решението си, е изплащането на спечелените искове от болници за надлимитна дейност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Между двете четения на бюджета на НЗОК ще преосмислим някои неща като централизираната структурата на центровете за трансфузионна хематология

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Между двете четения на бюджета на НЗОК ще преосмислим някои неща като централизираната структурата на центровете за трансфузионна хематология

6 Ноември 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Между двете четения на бюджета на НЗОК ще преосмислим някои неща като централизираната структурата на центровете за трансфузионна хематология. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по време на обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя припомни финансовите параметри на бюджета на НЗОК и обясни, че те са най-важното нещо при обсъждането му. „Като позитив в този бюджет е детайлното описване на отделните разходи. Новото е възможността да се използват отделните сметки на НЗОК в БНБ, в които има над 50 млн. лв.“, обясни д-р Дариткова.
Тя посочи като позитивен аспект, че се разширява обхватът на дейностите, които се заплащат с трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се гарантира достъп до терапии на неосигурени български граждани. „А няма да се дава пакет, както е в т.нар. алтернативния бюджет, който чухме от БСП. Моля ви колеги много внимателно да обмисляте предложенията си, защото в този случай неосигурените не се подтикват да се осигуряват и така се дава шанс и на другите да си помислят защо да се осигуряват“, коментира още депутатът от ГЕРБ.
„Много важен елемент на промените е въвеждането на обмен на данни за нуждите на медицинската експертиза – нещо, което ще повиши ефективността и ще намали злоупотребите в тази сфера“, каза още тя и като позитивен аспект от промените посочи и поддържането на електронен здравен запис на всеки гражданин.
“Смятам, че е позитивно и определянето на срокове за създаването на правила за добра медицинска и дентална практика, както и създаването на медицински стандарт. Категорично сме търсили диалог и сме чули всички мнения в обсъждането на бюджета. Това е видно и от дискусиите, които провеждахме досега, поискани са и становища от всички заинтересовани страни“, каза още д-р Дариткова.
Тя посочи, че затова заедно с Министерството на здравеопазването и НЗОК поема ангажимент между първо и второ четене да се ревизират предложенията, които се смятат за неприемливи. „Смятам, че не би следвало да се централизира структурата на центровете за трансфузионна хематология. Смятам, че изградената децентрализирана система в момента отговаря на изискванията и на ангажиментите, които изпълняват тези центрове. От друга страна, смятам, че ще бъде тежко административно натоварване, ако новосъздадената агенция за медицински надзор изисква задължително прелицензиране на лечебните заведения. Трябва да се даде възможност за електронен обмен на документи между агенцията и лечебните заведения. Готови сме да внесем и предложения, които ще дадат възможност да се ограничат правомощията на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг. Именно запазването на тези параметри на бюджета ще гарантира ефективното им разходване в интерес на изпълнителите на медицинска помощ“, обясни д-р Дариткова. По думите ѝ трябва да се преосмисли и въведеното в някои параграфи предварително изпълнение.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът събра кворум и продължава с гласуването на бюджета на НЗОК за 2019 година

Парламентът събра кворум и продължава с гласуването на бюджета на НЗОК за 2019 година

6 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът продължава с гласуването на бюджета на НЗОК за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След поименната проверка по настояване на ПГ на ГЕРБ в зала бяха установени 129 народни представители, при необходими 121 за кворум.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По предложение на ПГ на ГЕРБ в парламента започна поименна проверка

По предложение на ПГ на ГЕРБ в парламента започна поименна проверка

6 Ноември 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на ПГ на ГЕРБ в парламента започна поименна проверка за кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В началото на заседанието в пленарна зала се регистрираха 122 народни представители, при необходими 121 за кворум. Депутатите от ПГ на ДПС влязоха след първата регистрация за започване на пленарното заседание. От ПГ на БСП бяха в зала, но не се регистрираха. В пленарна зала на гласуването присъстват здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Комисиите по здравеопазване, бюджет и финанси и икономическа политика и туризъм представиха докладите си за бюджета на НЗОК за 2019 година.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание, на което ще бъдат гласувани на първо четене проектобюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 г.

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание, на което ще бъдат гласувани на първо четене проектобюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 г.

6 Ноември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание, на което ще бъдат гласувани на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Вчера от БСП обявиха, че няма да се регистрират в зала, защото проектобюджетът на кабинета е предизборен, но ако управляващите осигурят кворум, левицата ще участва в дебата с алтернативния си бюджет.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На извънредно заседание парламентът ще гласува на първо четене проектобюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 година

На извънредно заседание парламентът ще гласува на първо четене проектобюджетите на НЗОК и ДОО за 2019 година

6 Ноември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. На извънредно заседание от 13.00 часа парламентът ще гласува на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и държавното обществено осигуряване за 2019 година. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Проектобюджетите бяха приети от водещите парламентарни комисии по здравеопазване и по социална политика на 1 ноември. От БСП обявиха, че няма да се регистрират в пленарна зала, защото проектобюджетът на кабинета е предизборен. Ако управляващите осигурят кворум, левицата ще участва в дебата с алтернативния си бюджет. На 2 ноември и БСП, и ДПС отказаха да се регистрират, което провали заседанието на Народното събрание. Тогава от ДПС настояха за оставките на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Към това искане се присъединиха и от "Воля". Управляващите трябва да съберат 121 депутати в зала, за да си осигурят кворум за гласуване на проектобюджетите. ПГ на ГЕРБ е с 95 народни представители, а „Обединени патриоти“- 26 или общо 122-ма.
За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева. Увеличението спрямо 2018 година е 547 млн. лева. 2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности. 167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия. 160,4 млн. лева ще се дадат за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ. Предвидено е всеки месец Министерството на здравеопазването да отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи. През 2019 година здравната осигурителна вноска от 8% ще се запази.
В проектобюджета на държавното обществено осигуряване от 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева. За изплащане на пенсии са предвидени 9,9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с настоящата година. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - от 510 на 560 лева. Най-значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази.
След гласуването на проектобюджетите на Касата и на държавното осигуряване, в пленарна зала ще бъдат представени всички доклади по проектозакона за държавния бюджет за 2019 година. Очаква се бюджетът да се гласува на първо четене на пленарното заседание в сряда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ

Министър Цецка Цачева: Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ

5 Ноември 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
София. Катя Матева не е уволнена за това, че е подавала сигнали за нередности в ДАБЧ. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Аз съм подписала заповедта за дисциплинарно уволнение на Катя Матева през септември 2017 година“, обяви тя. „Проблемите с придобиването на българското гражданство бих ги разделила в две групи - от една страна заварено съдебно производство срещу тогавашния директор на Дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, от друга страна - натрупани през годините преписки, за които съм имала и въпроси по линия на парламентарния контрол“, посочи Цецка Цачева. „От май месец миналата година съм информирана, че има сигнали от Катя Матева, но онова заради което тя дисциплинарно е уволнена, са няколко наслагвани във времето факти. Още от декември месец 2016 г. има доклад на инспектората към МС, където има конкретни факти за загубени преписки, забавени производства, с конкретни препоръки“, коментира правосъдният министър. „Онова обаче, което се случи по мое време, месец юни 2017 г. получих информация от ДАНС, че тя е с отнет достъп до класифицирана информация“, уточни Цецка Цачева. „Месец по-късно от СГС, звено „Антикорупция“ с което ме информираха, че срещу нея има образувано досъдебно производство за конкретни нарушения“, посочи тя и допълни, че няма информация досъдебното производство да е прекратявано. „Катя Матева обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение“, каза още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Харалампиев е освободен от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина

Петър Харалампиев е освободен от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина

5 Ноември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. С решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба. Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр. Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Парламентаризмът допуска бойкотирането на работата на НС чрез липса на кворум като извънредна мярка

Даниел Смилов, политолог: Парламентаризмът допуска бойкотирането на работата на НС чрез липса на кворум като извънредна мярка

5 Ноември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентаризмът допуска бойкотирането на работата на НС чрез липса на кворум като извънредна мярка. Това каза политологът Даниел Смилов в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус". Трябва да се оцени риска и да се направи балансът, когато се предприемат тези действия. От една страна ако натискът е достатъчно ефективен, за да доведе до падане на правителството или негово преформатиране, това би била точка, отбелязана от опозицията. Ако процесът се проточи, ако коалицията се стабилизира, бойкотът вече ще изглежда безсмислен от една страна, от друга ще влезе в разрез с основния принцип на парламентаризма за решаване на проблемите в самата зала. В този смисъл бойкотът е рисков ход от страна на опозицията, тя поема отговорността си за него. Той е мярка, която е извънредна и в никакъв случай не може да се мисли като за някакъв рутинен инструмент в политиката. Сред държавите, които са прибягвали до такъв тип бойкоти, нито една не е сред държавите, които наричаме „утвърдени демократи“. На Балканите са доста популярни тези мерки: в Черна гора, в Македония дълго време опозициите бойкотираха парламента. Самият факт, че нещо такова се случва е индикация за недостатъчна стабилност на демократичния модел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Парламентът може да предприема дисциплиниращи мерки, за да осигури кворум, но тези мерки не са решението на проблема

Даниел Смилов, политолог: Парламентът може да предприема дисциплиниращи мерки, за да осигури кворум, но тези мерки не са решението на проблема

5 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът може да предприема дисциплиниращи мерки, за да осигури кворум, но тези мерки не са решението на проблема, защото е важно дали има достатъчна подкрепа зад управляващите и кой осигурява тази подкрепа. Това каза политологът Даниел Смилов в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус". Според него целта на опозицията е да доведе до падане на правителството или до преформатирането му като правителство на малцинството. „Сегашната управленска ситуация е много интересна. Премиерът Бойко Борисов разчита на доста парламентарни групи за подкрепа на своето трето правителство. Досега можеше да разчита и на ДСП по ключови въпроси. Данъчната политика трудно би била възможна в настоящия й вид без ясно заявената подкрепа на ДПС. Оттеглянето на тази подкрепа е сериозен политически сигнал, който предизвиква и трусовете във властта и предоговаряне на политическия формат“, обясни Даниел Смилов. Той каза още, че в западните демокрации от САЩ до страните от ЕС също се наблюдава сериозна поляризация на политическите процеси, която е свързана с радикализация. Въпреки това либералната демокрация не е застрашена, обясни той. В Източна Европа, обаче целият демократичен модел може да пострада заради авторитарните тенденции и поемането на властта от политически сили, които започват да преформатират конституционния ред, допълни политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на НС: Не искам да си мисля, че опозицията бяга от дебата за бюджета

Цвета Караянчева, председател на НС: Не искам да си мисля, че опозицията бяга от дебата за бюджета

4 Ноември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Като председател на Народното събрание призовавам народните представители да идват на работа и да се регистрират, защото това е основната работа на депутатите. Петъкът е ден на опозицията и те всъщност не упражниха своята възможност да направят парламентарен контрол на министрите. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за в предаването „Неделя 150“ по БНР, след като в петък пленарното заседание не се проведе поради липсата на кворум, тъй като депутати от БСП и ДПС не се регистрираха. Тя изтъкна, че още преди гласуването на Търновската конституция е имало случай с депутат, който е решил да напусне събранието и се е върнал в родния си град. Едва тогава колегите му установили, че няма механизъм той да бъде принуден да се върне на работа. „Оттук идва заключението, което трябва да направим, че ние, като народни представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от Обединени патриоти и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“.
Янчева заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина. „Ако някой не отиде на работа в предприятие или в учреждение, държавна институция или общинска, какво ще му се случи? За три отсъствия ще получи самоотлъчка и ще бъде изгонен от работа“.
И ГЕРБ е напускала залата през 2013-2014 година, когато казваше, че ще влезе в залата, само за да гласуват оставката на Орешарски, припомни Караянчева. Разликата е, според нея, че в онзи период е имало масови протести по улиците. „Опозицията беше спирана да говори. В залата не се даваше възможност на нас, като опозиция, да говорим, а сега дебатът върви. Като председател и моите колеги като заместник-председатели даваме възможност на всеки един народен представител, защото за мен това е верую, да изкаже своята позиция, без личностни нападки. Политиката на празния стол не носи никакви положителни последици за този, който го упражнява“.
БСП са изготвили алтернативен бюджет, но такъв няма как да се внесе, защото Бюджетът е средство на управляващите, изтъкна тя.
„Те могат да направят между първо и второ четене своите предложения и да ги защитят в пленарна зала и, ако убедят управляващото мнозинство, че те наистина са добри, могат да бъдат приети“, заяви председателят на парламента.
Предложенията трябва да са съобразени с финансовите възможности на държавата, предупреди Караянчева и изтъкна, че „всеки може да поиска 5000 лв. средна работна заплата“.
По повод казаното от Корнелия Нинова, че липсата на кворум в петък е спасила 2 500 000 български граждани от това да бъде повишен данъкът за старите автомобили, тя каза: „Нормално е опозицията и да обяснява как повишаваме данъците, но ако се вгледа специалист в бюджета, ще му стане ясно, че данъците не вървят нагоре като ставка, те вървят нагоре като обем, защото осигуровките не са данък - тези осигуровки дават възможност на тези, които плащат повече, да имат и по-големи придобивки чрез обезщетения. Относно да увеличаваме данъка на автомобилите има преразпределение на данъчната тежест за онези автомобили, които замърсяват, защото другите - които не замърсяват, техния данък намалява. Нека да бъдат коректни“.
Бюджет 2019 е социален, вдига доходите и акцентира върху политиките, категорична е Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В петък спасихме собствениците на стари коли от нов данък

Корнелия Нинова, БСП: В петък спасихме собствениците на стари коли от нов данък

3 Ноември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Председателският съвет към Националния съвет на БСП заседава по Бюджет 2019-алтернативата. Вече става традиция БСП да предлага алтернативен бюджет на управляващите. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане в понеделник. В него ще вземат участие синдикати, професионални организации, учени, депутати и членове на Националния съвет на БСП, както и коалиционни партньори, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Като не се регистрирахме в петък в Народното събрание, спасихме над 2,5 млн. българи от новия данък върху старите коли. Не се съмняваме, че ГЕРБ и Обединени патриоти ще си го приемат, но няма как с нашите гласове да им осигурим кворум за поредното бъркане в джоба на най-бедните хора. Що за стабилно управление е това, което разчита на гласовете на опозицията, за да вдигне данъците на хората. Няма как да стане. Оставете ги тях. Това мнозинство и правителство е на финала. Нека видим ние какво можем да направим след тях, защото навсякъде е разруха - и в здравеопазването, и в социалната сфера, и в сигурността на гражданите”, заяви Нинова пред председателите на съвети. Те обсъдиха финансовите, икономическите и социалните параметри на алтернативния бюджет на БСП. Особено внимание се обръща на демографската катастрофа и политиките за младите хора и децата - семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас. „Как можеш да кажеш, че това е най-социалният бюджет, когато си замразил 12 социални плащания за майки, за отглеждане на дете от работещи майки и т.н. Другата най-уязвима група - пенсионерите, отново оставяш само с швейцарско правило, при положение, че цените на газ, парно, вода, ток, всичко се качва. Отново внасяме предложение за преизчисляване на всички стари пенсии с ясни разчети откъде ще дойдат парите”, коментира Нинова. Председателският съвет направи последен преглед на алтернативните мерки, преди внасянето им от народните представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кворумът е задължение на управляващото мнозинство, но когато говориш, че искаш да бъдеш алтернатива, трябва да бъдеш в парламента

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кворумът е задължение на управляващото мнозинство, но когато говориш, че искаш да бъдеш алтернатива, трябва да бъдеш в парламента

3 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Кворумът е задължение на управляващото мнозинство, но когато говориш, че искаш да бъдеш алтернатива, трябва да бъдеш в парламента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се” по Нова телевизия във връзка с проблемите с кворума в парламента. „Имахме хора в болнични, както и депутати, които са в командировка”, обясни Цветанов.
„Не обвинявам опозицията. Кворумът е задължение на управляващото мнозинство. Бих могъл да ги укоря за това, че петък е пленарният ден на опозицията. Тогава се осигурява парламентарният контрол върху изпълнителната власт. Когато говориш, че искаш да бъдеш някаква алтернатива и да предлагаш други модели, трябва да бъдеш в парламента”, коментира Цветанов.
На въпрос възможно ли бойкотът на БСП и ДПС да доведе до парламентарна криза, Цветанов заяви, че няма обществено настроение за предсрочни парламентарни избори.
Той заяви, че поетите ангажименти към майките на деца с увреждания ще бъдат спазени.
„В средата на декември ще бъдат приети законодателните промени, за да може в новия бюджет, който ще бъде приет, да има заделени 150 млн. лв. за социалната политика, свързана с децата с увреждания”, поясни Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фалстарт за парламента поради липса на кворум (ОБЗОР)

Фалстарт за парламента поради липса на кворум (ОБЗОР)

3 Ноември 2018 | 02:51 | Агенция "Фокус"
София.
Парламентът не проведе петъчно заседание поради липса на кворум. При първия опит за регистрация в зала бяха установени 110 народни представители, а 10 минути по-късно при втория 114, а след 20 минути при третия - 115. Броят на депутатите и при трите регистрации не бе достатъчен, тъй като за кворума са необходими 121 народни представители.
По програма народните представители трябваше да разгледат промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене, свързани с решение на Конституционния съд, да продължат работа по второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и да се занимаят с промените в Закона за филмовата индустрия, както и да проведат парламентарен контрол.
След като заседанието не се състоя темата за кворума се пренесе в кулоарите на Народното събрание. Първи по темата взеха отношение управляващите. Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов коментира, че съобразно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС, които не се регистрират в зала. „Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани“, допълни Кирилов.
Коалиционният партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“ коментираха, че целта на бойкотирането на кворума е разруха. Депутатът от „Обединени патриоти“ Валентин Касабов обясни по адрес на БСП и ДПС: „Те ще продължат по същия начин, но мисля, че през това време хората, които отсъстват ще дойдат и ще си бъдат на местата“, допълни Касабов.
От страна на опозицията народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев заяви, че е задължение на управляващите да осигурят кворум за заседанията. Според него очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията. Проф. Гечев уточни, че БСП продължава да настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и ако не я получи, очевидно ще трябва премиерът Бойко Борисов да подаде своята.
От ДПС разкритикуваха мнозинството, че не може да си събере кворум по време на бюджетна процедура. Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид коментира, че вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като нови депутати ще осигурят кворума. По думите му двама нови депутати ще бъдат добро попълнение за Народното събрание
Пред журналисти в Горна Оряховица председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира: „Не може да говориш за смяна на модела и системата на управление на държавата, а в следващия момент да те няма в парламента, където е мястото да зададеш важните актуални въпроси към властта. Това говори единствено за несериозност от страна на депутатите от опозицията и за абдикиране от задълженията им”. Цветан Цветанов увери, че на извънредното пленарно заседание във вторник кворум ще има. Той изрази своето учудване, че именно в петък опозицията е решила да саботира работата на Народното събрание при положение, че именно в този ден се провежда парламентарният контрол, по време на който могат да се задават въпроси към изпълнителната власт.
Агенция „Фокус“ припомня:
Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. В сряда проблеми с кворума белязаха пленарния ден на депутатите, но все пак парламентът успя да започне работа с кворум от 121 народни представители при третия последен опит за регистрация.
Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала. В сряда от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите. От ГЕРБ определиха осигуряването на кворум като предизвикателство и изразиха убедеността си, че с дисциплиниращи мерки мнозинството ще може да бъде максимално консолидирано. От „Обединени патриоти“ коментираха, че и друг път се е случвало да има проблеми с кворума.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фалстарт за парламента поради липса на кворум (ОБЗОР)

Фалстарт за парламента поради липса на кворум (ОБЗОР)

2 Ноември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не проведе петъчно заседание поради липса на кворум. При първия опит за регистрация в зала бяха установени 110 народни представители, а 10 минути по-късно при втория 114, а след 20 минути при третия - 115. Броят на депутатите и при трите регистрации не бе достатъчен, тъй като за кворума са необходими 121 народни представители.
По програма народните представители трябваше да разгледат промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене, свързани с решение на Конституционния съд, да продължат работа по второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и да се занимаят с промените в Закона за филмовата индустрия, както и да проведат парламентарен контрол.
След като заседанието не се състоя темата за кворума се пренесе в кулоарите на Народното събрание. Първи по темата взеха отношение управляващите. Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов коментира, че съобразно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС, които не се регистрират в зала. „Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани“, допълни Кирилов.
Коалиционният партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“ коментираха, че целта на бойкотирането на кворума е разруха. Депутатът от „Обединени патриоти“ Валентин Касабов обясни по адрес на БСП и ДПС: „Те ще продължат по същия начин, но мисля, че през това време хората, които отсъстват ще дойдат и ще си бъдат на местата“, допълни Касабов.
От страна на опозицията народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев заяви, че е задължение на управляващите да осигурят кворум за заседанията. Според него очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията. Проф. Гечев уточни, че БСП продължава да настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и ако не я получи, очевидно ще трябва премиерът Бойко Борисов да подаде своята.
От ДПС разкритикуваха мнозинството, че не може да си събере кворум по време на бюджетна процедура. Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид коментира, че вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като нови депутати ще осигурят кворума. По думите му двама нови депутати ще бъдат добро попълнение за Народното събрание
Пред журналисти в Горна Оряховица председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира: „Не може да говориш за смяна на модела и системата на управление на държавата, а в следващия момент да те няма в парламента, където е мястото да зададеш важните актуални въпроси към властта. Това говори единствено за несериозност от страна на депутатите от опозицията и за абдикиране от задълженията им”. Цветан Цветанов увери, че на извънредното пленарно заседание във вторник кворум ще има. Той изрази своето учудване, че именно в петък опозицията е решила да саботира работата на Народното събрание при положение, че именно в този ден се провежда парламентарният контрол, по време на който могат да се задават въпроси към изпълнителната власт.
Агенция „Фокус“ припомня:
Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. В сряда проблеми с кворума белязаха пленарния ден на депутатите, но все пак парламентът успя да започне работа с кворум от 121 народни представители при третия последен опит за регистрация.
Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала. В сряда от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите. От ГЕРБ определиха осигуряването на кворум като предизвикателство и изразиха убедеността си, че с дисциплиниращи мерки мнозинството ще може да бъде максимално консолидирано. От „Обединени патриоти“ коментираха, че и друг път се е случвало да има проблеми с кворума.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Слушаме как правителството и мнозинството са стабилни, а когато сме в бюджетна процедура нямаме кворум за работа

Халил Летифов, ДПС: Слушаме как правителството и мнозинството са стабилни, а когато сме в бюджетна процедура нямаме кворум за работа

2 Ноември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Слушаме как правителството и мнозинството са стабилни, а когато сме в бюджетна процедура нямаме кворум за работа. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ДПС Халил Летифов във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. „Ако позволите да напомня, че мнозинството е длъжно да осигури кворума. Само да припомня, че ние сме в бюджетна процедура. Гледаме бюджетите в комисиите. Ще гледаме и бюджета на първо четене следващата седмица. Слушаме как правителството и мнозинството е стабилно, а виждате, че когато сме в бюджетна процедура ние нямаме кворум за работа", коментира той.
„Искаме да видим тази стабилност вътре в пленарна зала“, каза Летифов. На въпрос дали е пред провал бюджетът поради липса на кворум, Летифов обясни, че мнозинството трябва да го осигури за най-важния закон на страната. Попитан дали ДПС ще се регистрира във вторник, когато се гледа бюджетът, Летифов обясни, че партията заседава всеки ден и ще преценят във вторник.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като нови депутати ще осигурят кворума

Хамид Хамид, ДПС: Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като нови депутати ще осигурят кворума

2 Ноември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Красимир Каракачанов и Валери Симеонов като нови депутати ще осигурят кворума. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. По думите му двама нови депутати ще бъдат добро попълнение за Народното събрание. „Разбирам вашия интерес към нас. Сигурно е свързан с нашето условие към министър-председателя да отстрани вицепремиера Валери Симеонов. Мисля, че и г-н Симеонов и г-н Каракачанов като нови депутати ще осигурят кворума, така че министър-председателят да чуе призивите ни“, каза още Хамид и призова премиерът Борисов да чуе и призивите на майките на деца с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Будинов, ГЕРБ: Днес няма заседание благодарение на БСП, те саботираха Закона за българското кино и това ще се отрази на творците

Евгени Будинов, ГЕРБ: Днес няма заседание благодарение на БСП, те саботираха Закона за българското кино и това ще се отрази на творците

2 Ноември 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Днес няма заседание благодарение на БСП, те саботираха Закона за българското кино и това ще се отрази на творците. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. Будинов заяви, че в програмата е имало един много важна точка - Законът за българското кино. „Много български продуценти очакваха той да бъде приет на първо четене, след това да бъде приет на второ. Хората от гилдията очакваха този закон да бъде приет. Колегите от БСП саботираха и правиха дълги дебати. Много се надявахме този закон да мине днес. Видяхте, че днес няма заседание, благодарение на БСП. Искам да се обърна към хората, които работят в киното, следващият път, когато има избори, да внимават за кого гласуват, защото ние от ГЕРБ сме тук да защитим техните интереси“, допълни още Будинов. Той попита членовете на комисията по култура и медиите от БСП и конкретно депутата Нона Йотова какво са направили за българското кино и култура. Будинов обясни, че БСП са стояли в кулоарите и са наблюдавали как управляващите са се регистрирали и са правили нещата напук. „Понеже чух за бюджета, че те имали предложения. Техните предложения са безумни и са в рамките на научната фантастика. Бюджетът, който предлага ГЕРБ, е един от най-добрите в последните години изобщо“, допълни още депутатът от ГЕРБ.
По думите му е много важно да се работи сега и това саботиране не прилича на нищо. „Като творец и като част от българското кино съм възмутен“, посочи още Будинов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Ако Валери Симеонов не подаде оставка, очевидно това ще трябва да направи Бойко Борисов

Проф. Румен Гечев, БСП: Ако Валери Симеонов не подаде оставка, очевидно това ще трябва да направи Бойко Борисов

2 Ноември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако Валери Симеонов не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка Бойко Борисов. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. „Първо е задължение на управляващите да осигурят кворум за заседанията. Това е конституционен принцип. Те не идват на работа, очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна. Второ, ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален, който не е европейски“, каза проф. Гечев. Той уточни, че цяло лято в Европа обсъждат проектите си за бюджет. Според него управляващите искат да претупат бюджета. „Вчера бяхме свидетели на нещо уникално – три комисии едновременно за първи път в практиката на Европа разглеждат бюджета на страната си за 2 часа и половина. Това нормално ли е? Ние сме категорично против някои от промените, които искат да правят в бюджета и да товарят най-бедните слоеве с нови данъци. Те не само, че нарушават предизборните си обещания, а и собствената си управленска програма. Знаете как те се кълняха, че няма да променят никакви данъци, а сега вместо да променят данъците, които да са в полза на средната класа и на по-бедните българи, те вдигат данъците на най-бедните. Как да реагира БСП?“, заяви още проф. Гечев. На въпрос дали БСП няма да влезе в зала, когато се гледа бюджета, депутатът обясни: „Няма да влезем в зала, докато не понесе политическа отговорност човек от ръководството на правителството, който обиди най-беззащитните – майките на дечица с увреждания. Ако той не подаде оставка, очевидно ще трябва да подаде оставка г-н Борисов и цялото правителство, защото те не са за нищо“, допълни още проф. Гечев.
Той уточни, че БСП не бойкотира бюджета, а напротив, внесли са алтернативен такъв. Според него никой в комисия не е казал на бялото черно и са мълчали 2 часа и половина и накрая са вдигнали послушно ръчички, за да подкрепят бюджет, който те самите се срамуват да подкрепят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Касабов, „Обединени патриоти“: Целта на бойкотирането на кворума е разруха

Валентин Касабов, „Обединени патриоти“: Целта на бойкотирането на кворума е разруха

2 Ноември 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Целта на бойкотирането на кворума е разруха. Това каза народният предсатвител от ПГ на „Обединени патриоте“ Валентин Касабов пред журналисти във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. За БСП и ДПС, Касабов каза: „Те ще продължат по същия начин, но мисля, че през това време хората, които отсъстват ще дойдат и ще се бъдат на местата“, допълни Касабов. Във връзка с поведението на ДПС във вчерашния ден, когато гледаха техен закон, Касабов подчерта, че от ДПС гледат своя интерес. „Това са правата и свободите през очите на Доган и сараите. Те не се интересуват какво се случва в България, както и БСП“, допълни още Касабов. По отношение на БСП и исканата от тях оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Касабов заяви: „Много неща могат да искат. Тяхна работа. Какво да направим? Те могат да искат и самоубийството на цялата група, на Симеоново – нещо такова“, допълни още депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум

2 Ноември 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус. Той уточни, че освен политическата санкция, която е най-съществена, има предвид и санкциите по финансовите правила. На въпрос дали ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стават заложници на ДПС, Кирилов отговори: „При всички положения съобразяваме тяхното поведение. Не мога да кажа, че се чувстваме заложници в никакъв случай. Политиката е отговорна дейност и би следвало да се упражнява добросъвестно и отговорно“.
„Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани“, допълни Кирилов.
Той обясни, че днес е трябвало да се разгледат промените в НПК във връзка с решение на Конституционния съд и е трябвало да се продължи работа по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум

Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум

2 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. При третия последен опит за регистрация парламентът не събра кворум, в зала се регистрираха 115 народни представители при необходими 121. Липсата на кворум бе установена в началото на пленарното заседание, когато в зала се регистрираха 110 народни представители.
10 минути по-късно в зала се регистрираха 114 депутати. Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала.
В сряда от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Втори неуспешен опит за започване на работа на Народното събрание

Втори неуспешен опит за започване на работа на Народното събрание

2 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. 114 депутати бяха установени в зала при втория опит за регистрация, с което парламентът отново не успя да събере кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Втората регистрация се наложи, тъй като при първия опит в зала бяха установени 110 народни представители. От зала отсъстват депутатите от БСП и ДПС. Третият последен опит ще бъде след 20 минути.
Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала. В сряда от левицата заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание

Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание

2 Ноември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала се регистрираха 110 народни представители, при необходими за кворума 121. Следващият опит за регистрация е след 10 минути.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Манджукова, бивш председател на ДАБЧ: България трябва да възобнови грижата за българите в чужбина, от която неусетно се оттегли

Райна Манджукова, бивш председател на ДАБЧ: България трябва да възобнови грижата за българите в чужбина, от която неусетно се оттегли

2 Ноември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да възобнови грижата за българите в чужбина, от която неусетно се оттегли. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият директор на ДАБЧ Райна Манджукова. По думите й, необходимо е незабавно преразглеждане и изчистване на текстовете в законите за българско гражданство и пребиваване, както и изготвянето на ясни критерии за удостоверяване на български произход, еднакво прилагани от всички замесени институции. „Това не може да се направи от един човек или от една институция, то трябва да се направи със събирането и създаването на комисия . България трябва да си отговори на въпроса: „Какво са българите в чужбина за нея“. Отново говорим за липса на политика. Това което се случва и което правим за българите в чужбина са неща направени на парче“, каза тя. Райна Манджукова коментира още, че невъзможността на държавата да се справи с конкретни свои ангажименти към българските общности в чужбина, е довело до вменяването на допълнителни ангажименти на ДАБЧ. Манджукова изрази надежда скандалът в Агенцията да подтикне държавата спешно да изчисти множеството нюанси, с които и нашите сънародници извън граница не са запознати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене

Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене

2 Ноември 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене. Това е предвидено като точка първа за петък в програмата за работа на Народното събрание. Проектът е внесен от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Емил Димитров. Законодателната инициатива е продиктувана от решение на Конституционния съд от 9 октомври 2018 г. Промените касаят съдържанието на касационната жалба и протеста. Конституционният съд е приел, че е налице значителна разлика в съдържанието на отменената разпоредба в чл. 351, ал. 2 и чл. 320, ал. 2 от НПК. Съгласно отменения текст с касационната жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, а вторият допуска изключения за нарушенията, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.
Целта на вносителите е на мястото на отменения текст да се приеме аналогичен с вече съществуващия в НПК, а именно: с касационна жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство с изключение на тези, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.
В 11.00 часа ще се проведе петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат седем министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на земеделието Румен Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в ДАБЧ и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в ДАБЧ и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията (ОБЗОР)

2 Ноември 2018 | 05:43 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията. На брифинг в Министерския съвет той отговори на ДПС, БСП и „Воля“, които в сряда поискаха да се оттегли от поста си, тъй като не е осъществявал достатъчен контрол върху дейността на ДАБЧ. Симеонов обясни, че функциите му към агенцията се изчерпват единствено до това да я координира. „Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация“, заяви той и като доказателства за това посочи постигнатите промени по отношение на трудовата миграция, облекчаването на режима за получаване на синя карта и засилването на работата с българските граждани в чужбина. „Бяха поставени за решаване на масата много техни тежки проблеми – част от тях вече са решени, за други бяха заложени срокове“, отбеляза още Симеонов.
Като друг мотив, че исканията за оставката му са неоснователни, вицепремиерът посочи факта, че самият той през октомври е сигнализирал компетентните органи за подадена към него информация от Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство, за злоупотреби в ДАБЧ. „Аз предоставих писмената информация и устно запознах представителите на компетентните институции със сигналите, които ми бяха предоставени. Впоследствие около 2 седмици по-късно имаше втора среща, за да се убедя доколко се работи по въпроса“, уточни Симеонов, като допълни, че с това неговите ангажименти и като вицепремиер по отношение на функциите му, и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили. „Доколко те са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам“, каза още вицепремиерът. Той подчерта, че от получаването на сигнала лично е провеждал срещи с председателя на ДАБЧ, в които го е предупреждавал да внимава и да не допуска злоупотреби, защото те биха били позор не само за агенцията, но и за България. „Доколко се е съобразил, ще стане ясно след като приключат делата, от сега не мога да кажа кой е виновен“, заяви Симеонов.
Междувременно Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов. Според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от агенцията документи за доказване на български произход. Под стража остава и сръбският гражданин от български произход Марко Стойов. И за тримата съдът смята, че на свобода могат да извършат друго престъпление. Предстои обжалване на мерките им пред Апелативния специализиран съд.
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и 20 служители от агенцията бяха задържани с обвинения за корупция в понеделник. Впоследствие 16 от тях бяха освободени, тъй като нямаше достатъчно събрани доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения. Друга от задържаните бе пусната под гаранция заради влошеното ѝ здравословно състояние и това, че е съдействала на прокуратурата.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в ДАБЧ и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в ДАБЧ и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията (ОБЗОР)

1 Ноември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставката заради акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и увери, че е изпълнявал стриктно ангажиментите си към агенцията. На брифинг в Министерския съвет той отговори на ДПС, БСП и „Воля“, които в сряда поискаха да се оттегли от поста си, тъй като не е осъществявал достатъчен контрол върху дейността на ДАБЧ. Симеонов обясни, че функциите му към агенцията се изчерпват единствено до това да я координира. „Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация“, заяви той и като доказателства за това посочи постигнатите промени по отношение на трудовата миграция, облекчаването на режима за получаване на синя карта и засилването на работата с българските граждани в чужбина. „Бяха поставени за решаване на масата много техни тежки проблеми – част от тях вече са решени, за други бяха заложени срокове“, отбеляза още Симеонов.
Като друг мотив, че исканията за оставката му са неоснователни, вицепремиерът посочи факта, че самият той през октомври е сигнализирал компетентните органи за подадена към него информация от Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство, за злоупотреби в ДАБЧ. „Аз предоставих писмената информация и устно запознах представителите на компетентните институции със сигналите, които ми бяха предоставени. Впоследствие около 2 седмици по-късно имаше втора среща, за да се убедя доколко се работи по въпроса“, уточни Симеонов, като допълни, че с това неговите ангажименти и като вицепремиер по отношение на функциите му, и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили. „Доколко те са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам“, каза още вицепремиерът. Той подчерта, че от получаването на сигнала лично е провеждал срещи с председателя на ДАБЧ, в които го е предупреждавал да внимава и да не допуска злоупотреби, защото те биха били позор не само за агенцията, но и за България. „Доколко се е съобразил, ще стане ясно след като приключат делата, от сега не мога да кажа кой е виновен“, заяви Симеонов.
Междувременно Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов. Според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от агенцията документи за доказване на български произход. Под стража остава и сръбският гражданин от български произход Марко Стойов. И за тримата съдът смята, че на свобода могат да извършат друго престъпление. Предстои обжалване на мерките им пред Апелативния специализиран съд.
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и 20 служители от агенцията бяха задържани с обвинения за корупция в понеделник. Впоследствие 16 от тях бяха освободени, тъй като нямаше достатъчно събрани доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения. Друга от задържаните бе пусната под гаранция заради влошеното ѝ здравословно състояние и това, че е съдействала на прокуратурата.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста трима обвинени за корупция в ДАБЧ

Съдът остави в ареста трима обвинени за корупция в ДАБЧ

1 Ноември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд остави днес за постоянно в ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов, предаде БНР. Според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от агенцията документи за доказване на български произход. Под стража остава и сръбският гражданин от български произход Марко Стойов.
И за тримата съдът смята, че на свобода могат да извършат друго престъпление.
Защитниците им бяха категорични, че ще обжалват пред апелативния спецсъд.
Преди решението на съда прокуратурата и защитата влязоха днес в задочен спор за наличието на корупционна схема в агенцията.
Вчерашната оценка на зам.-главният прокурор Иван Гешев, че това е дело без аналог, беше цитирана и по време на пледоариите в съдебната зала от адвоката на Петър Харалампиев - Николай Кокинов. Но с обратен знак - за да докаже, че при отсъствие на доказателства за взимане на подкупи от клиента му, това наистина е дело без аналог.
Основен аргумент на бившия градски прокурор на София е, че при обиските не са били намерени никакви пари, въпреки че прокуратурата твърди, че от юни миналата година цялата дейност в ДАБЧ по издаване на удостоверения за български произход е имала строг и подробен ценоразпис.
От чутото в съдебната зала стана ясно, че двама са ключовите прокурорски свидетели. Това е заместник-директорът на ДАБЧ Димитър Владимиров, който най-вероятно ще бъде и и.д. шеф на агенцията. Той е бил натискан да се включи в корупционната схема, но отказал. Затова е бил заобикалян. Няма данни обаче защо не е сигнализирал органите, които разследват.
Другият свидетел е приятел на Петър Харалампиев - Димитър Стойчев, женен за украинска певица, известна в публичното пространство, за който прокуратурата твърди, че е дал подкуп от 5000 евро на Петър Харалампиев.
Другите, дали показания по това дело, са основно служители на антикорупционната Комисия и на службите, които са използвали специални разузнавателни средства по отношение установяване на тази схема.
Вчера стана ясно, че четвъртата обвиняема е освободена срещу парична гаранция заради здравословното ѝ състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпратеният от президентската институция сигнал до прокуратурата за нарушения в ДАБЧ няма отношение и не е послужил за започване на разследването, по което обвиняем е Петър Харалампиев

Изпратеният от президентската институция сигнал до прокуратурата за нарушения в ДАБЧ няма отношение и не е послужил за започване на разследването, по което обвиняем е Петър Харалампиев

1 Ноември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Изпратеният от президентската институция сигнал до прокуратурата за нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) няма отношение и не е послужил за започване на разследването, по което обвиняем е Петър Харалампиев. Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.
Във връзка с медийните запитвания по темата от Прокуратурата уточняват, че на 20.03.2017 г. до главния прокурор е постъпило писмо от главния секретар на Президента на Република България, с което е изпратен сигнал, получен в администрацията на Президента на 09.03.2017 г. Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността „директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието. В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство. Изложени са и множество твърдения за „репресивна политика“ на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция „Българско гражданство“. Претендира се разпореждане на „ревизия“ на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до Президента, от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър – председателя и до ДАНС.
От държавното обвинение обясняват, че с постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по така изпратения сигнал. В хода ѝ са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник – министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица. Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател /директор на дирекция в МП/, с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър – председателя. И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.
Прокуратурата посочва, че материалите по тази прокурорска преписка, включително сигналът - повод за започване на проверката /изпратен от главния секретар на Президента на 20.03.2017 г./ нямат отношение и не са послужили за започване на разследването по досъдебното производство, по което понастоящем е обвиняем председателят на ДАБЧ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В резултат на работата ни бяха разрешени много от проблемите на българските общности в чужбина, а за други постигнахме конкретни срокове

Вицепремиерът Валери Симеонов: В резултат на работата ни бяха разрешени много от проблемите на българските общности в чужбина, а за други постигнахме конкретни срокове

1 Ноември 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. В резултат на работата ни бяха разрешени много от проблемите на българските общности в чужбина, а за други постигнахме конкретни срокове. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с обвиненията, че не е изпълнявал функциите си в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Симеонов обясни, че те са се изразявали само в координация и ги изпълнявал прецизно и стриктно. Той даде пример за постигнатото от него в това отношение. „Успяхме да постигнем промени в правилника за трудовата миграция и трудова мобилност, които дадоха възможност за достъп на големи групи хора от българските общности да присъстват на пазара на труда. През 2016 година имаме 0 сезонни работници от Украйна, Молдова и останалите държави с български общности. След промените за 2017 г. имаме 7700 човека, които са били на пазара на труда“, уточни той. „Вторият резултат са промените, извършени през декември 2017 година, които вече са в действие, по отношение на облекчаването на режима за получаване на синя карта от граждани на трети страни от български произход. Третият резултат, който също е видим, е засилването на работата на агенцията с българските граждани в чужбина в мащаби, които до сега не са били на лице. Бяха поставени за решаване на масата много техни тежки проблеми – част от тях вече са решени, за други бяха заложени срокове“, отбеляза още Симеонов. По думите му не само, че са му били възложени управленски и ръководни функции на агенцията, но и това е било несъстоятелно, като се има предвид, че кабинетът му се състои от 5 души и 2 секретарки.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На 30 октомври 2017 г. предоставих на компетентните органи сигнали за злоупотреби в ДАБЧ

Вицепремиерът Валери Симеонов: На 30 октомври 2017 г. предоставих на компетентните органи сигнали за злоупотреби в ДАБЧ

1 Ноември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. На 30 октомври 2017 г. предоставих на компетентните органи информация, която получих, за сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Лятото на 2017 година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на ДАБЧ. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Лицето се казва Катя Матева, към онзи момент служител на Министерството на правосъдието, пряко отговорен за българското гражданство. Срещата беше проведена - бяха ми предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да преценя достоверността на тези предоставени данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиера Каракачанов, тъй като предложението беше от тях. Информирах го за сигналите, получих от него съгласие и предадох тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали“, обясни Симеоново. „Доказателството за това е, че срещата беше проведена в моя кабинет пред свидетели на 30 октомври 2017 година. Аз предоставих писмената информация и устно запознах представителите на компетентните институции с информацията, която ми беше предоставена на мен. В последствие около 2 седмици по-късно имаше втора среща, за да се убедя до колко се работи по въпроса“, уточни Симеонов, като допълни, че с това неговите ангажименти и като вицепремиер по отношение на функциите му, и като български гражданин съгласно Наказателния кодекс, са приключили. „Доколко те са послужили за повдигане на сегашното обвинение и съответните процесуално-следствени действия, не мога да кажа и не ми е работа да се интересувам, но по този начини отговарям на искания за оставката ми, които са несъстоятелни“, каза още вицепремиерът. „От получаването на сигнала до пред 10 дена, без да му казвал, че съм получил такъв сигнал, съм провел многократни срещи и съм предупреждавал председателя на ДАБЧ много да внимава и да не допускат такива злоупотреби, тъй като това е изключително позорно не за агенция, а за България. До колко се е съобразил ще стане ясно след като приключат делата, от сега не мога да кажа кой е виновен и кой не. Като длъжностно лице съм направил всичко, които е било по силите ми и каквото съм бил длъжен да направя“, заяви още Симеонов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Изпълнил съм си ангажиментите в ДАБЧ – исканията за оставката ми са несъстоятелни

Вицепремиерът Валери Симеонов: Изпълнил съм си ангажиментите в ДАБЧ – исканията за оставката ми са несъстоятелни

1 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнил съм си ангажиментите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Симеонов обясни, че изявлението му е по повод исканията от страна на БСП, ДПС и „Воля“ да подаде оставка заради акцията в ДАБЧ. „В тези изявления на опозиционните партии се призовава да подам оставка, защото трябвало да упражнявам контрол, който не съм управлявал, чух дори, че съм бил и принципал. Искам да разясня какви са моите задължения в ДАБЧ – аз имам функция на координация“, обясни Симеонов.
„Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координация“, заяви той и даде като доказателство за това постигнатите промени по отношение на трудовата миграция, които позволяват на хора от български произход да се включат в пазара на труда в страната. По думите на Симеонов исканията за оставката му са напълно несъстоятелни.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно как ще функционира малката коалиция в голямата

Министър Владислав Горанов: Ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно как ще функционира малката коалиция в голямата

1 Ноември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Добавените 150 млн. лв. към общите разходи на хората с увреждания, ще дадат възможност на лица над 18 години да получат един минимален базов доход. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов е предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „150 млн. са добавени към общите разходи, които са около 2 млрд. за хората с увреждания, като в тях са включени надбавки, пенсии“, посочи още той. Според него с тези 150 млн. се решава един проблем, с граждани които нямат възможността сами да се справят с ежедневните си нужди. „Тези 150 млн. ще дадат възможност за хората, които са над 18-годишна възраст, но са все толкова трудно социално, да получат едни базов минимален доход“, изтъкна финансовия министър. По думите му по този начин се получава един доход, който не може напълно да подсигури финансовата нужда на семейството, но е стъпка напред към по-доброто. Владислав Горанов изтъкна, че искането на оставката на Валери Симеонов не е извън техния обсег и дебат. „Думите които той изрече, аз не мога да защитавам подобна позиция, но твърдението на Симеонов, че изреченото от него е извън контекста и неговото поведение през цялото време, свързано с дебатите по отношение на Законите за хората с увреждания, не ни дава основание да вземем толкова крайна позиция“, обясни Горанов.
„Със сигурност, ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно по какъв начин ще функционира оттам насетне малката коалиция в голямата. Това създава определени предпоставки за нестабилност. На този етап предпочитаме да няма промени в коалицията, по начина, по който тя е формирана“, обясни той.
Горанов смята, че отказа на БСП да влиза в парламентарна зала до оставката на вицепремиера Валери Симеонов е лицемерен. „Имаме достатъчно мнозинство в българския парламент, за да може да започне той работа. Това е технология на парламентаризма, използвана в миналото от страна на ГЕРБ. Само, че ние тогава не се появявахме в Народното събрание и не участвахме в дебатите, сега те са избрали такъв подход“, посочи Горанов. Той каза, че БСП иска оставка на цялото правителство и това според него е нормалната роля на опозицията. „Това как ще се структурира управлението и какъв ще бъде неговият състав зависи от коалицията“, каза той. По думите му подобен тип ултиматум на БСП, свързан с оставката на Валери Симеонов, не може да даде решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.