НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Периодично ще изисквам информация от НСО за основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган

Вицепремиерът Валери Симеонов: Периодично ще изисквам информация от НСО за основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган

5 Ноември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя, получих отговор от НСО с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018 г. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, съобщиха от пресофиса на вицепремиера.
„Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г. По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана.
Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността", заяви Симеонов.
1 Въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?
На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“.
Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.
2 Въпрос: От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?
Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.
3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?
Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.
„Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество.
По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.
След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор", посочи вицепремиерът.
По думите му той периодично ще изисква информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати

29 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че органите на реда реагират адекватно там, където възникне някой конфликт. Това, което трябва да се направи, е да се обезпечи даденото населено място със съответните контролно-пропускателни пунктове, за да не допуснем допълнително създаване на напрежение от някои, които биха могли да го създадат“, обясни той. По думите му, когато има посегателства срещу полицейски органи, държавата трябва да бъде изключително безкомпромисна. „Всеки, който реши да противодейства на закона – държавата трябва да покаже голяма способност да противодейства“, допълни Цветанов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо

29 Октомври 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да отчитаме добрите неща, които се случват и същевременно да кажем, че имаме определени противоречия, които излизат на база нарушената комуникация, но не толкова от това, че имаме разминавания на секторните ни политики по изпълнение на 4-годишната ни управленска програма. Ако погледнем внимателно, всичко, което е възникнало като някакви спорове и противоречия не е било на база политики и кадрови решения, а на други, междуличностни отношения“, обясни той. Цветанов заяви убеденост, че българските граждани добре разбират какви са политиките, които управляващите са поели като ангажимент и какви са резултатите от тях. Според него няма как БСП да бъде алтернатива. „Те с „Визия за България“ допълнително допринасят за това, че не могат да бъдат алтернатива. Не може една визия за България да няма строителство. Не може в една визия за България здравеопазването да ти бъде на някакъв връщащ се модел от преди десетилетия, а ние говорим за здравноосигурителни модели в развитите демокрации“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Повече от всякога ние се нуждаем от една силна управленска воля, защото няма да можем да си изпълним ангажиментите пред избирателите за управленската програма. Вчерашното заседание на МС отвори възможност НС през сряда и четвъртък да можем да предвидим във съответните ресорни комисии гледането на бюджета по дадени ведомства и другата седмица съм убеден, че ще можем да направим първо гласуване на бюджета за 2019 година“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

26 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жители на Велико Търново организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Събитието се организира за кратък период от време чрез социалните мрежи, уточни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Димова, която е един от организаторите. Подкрепа и желание да се включат в протеста са заявили около 150 човека. „Организираме се във връзка с позорните изказвания, поведение и отношение на вицепремиера ни Валери Симеонов, за чиито пост ние настояваме той да си подаде оставката. Недопустимо е човек с неговата позиция по такъв начин да се отнася с българските граждани. Всички, които ще се включат в протеста ще настояват за незабавната оставка на Валери Симеонов“, посочи Ваня Димова.
Тя допълни, че протестът ще бъде изцяло мирен и движението няма да се спира. Обявеният начален час е 18.00 ч. като се очаква протестът да продължи до 20.00 ч. Протестиращите ще заявят своята гражданска позиция пред паметник „Майка България“ в центъра на града.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Над 4 млн. лева са натрупаните задължения към съдебните лекари

Министър Младен Маринов: Над 4 млн. лева са натрупаните задължения към съдебните лекари

26 Октомври 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Задълженията за цялата страна мисля, че са над 4 млн. лева над момента. Натрупани са в предишни години. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов за протеста на съдебни лекари в Пловдив заради неизплатени хонорари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има проблем и е натрупан с годините. Правим всичко възможно с наличния бюджет да изплащаме постепенно и равномерно в цялата страна. Проблемът не е само в Пловдив“, посочи той. „Надявам се с новия бюджет и допълнително отпуснати средства да може да се изчисти проблемът“, коментира Младен Маринов. „Уверявам ви, че това не е проблем, свързан с организацията, а с това, че финансите са до там“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

26 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП. Това каза пред журналисти на полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета – 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в МС в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни“, коментира Борисов. Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, премиерът заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира. „Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

26 Октомври 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Толя Стоицова, преподавател по социална и медийна психология в Нов български университет. „За разлика от техническите и технологичните сфери, социалното общество се развива най-бавно“, обясни тя. Според нея това може да намери реално отражение в протести за абсурдни неща. По думите й регулатори на социалното общество са медиите, като те трябва не само да информират, но и да ориентират в информационния поток. „За целта е нужна трибуна за специалисти, които на елементарен език да обяснят хода на обществените процеси“, каза още проф. Стоицова. „Аз съм далеч от мисълта, че българинът не разбира какво се случва около него, както някои го упрекват. Няма такова нещо, просто хората не знаят и не могат да знаят всичко. Затова е нужно да бъдат насочвани, за да взимат по-коректни и адекватни решения дали да протестират или не. Нямам никаква критика към медиите по отношение на това как те разширяват нашите сетива и дават възможност да знаем къде какво се случва не само в рамките на нашата държава, но и по целия свят. Но информационната функция, за която говоря, е различна от познавателната функция“, коментира проф. Толя Стоицова. Тя добави, че натрупването на множество негативни факти от социална гледна точка, изразяващи се в недоволство в различни точки по света, създава отлични условия за популизъм. „Той обещава, но не изпълнява, тъй като за да вземеш, първо трябва да дадеш“, допълни тя. „В недалечното минало народът повярва, че държавата ни „може да бъде оправена за 800 дни“, но не опита да разсъждава дали това е практически възможно“, уточни проф. Стоицова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ

Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ

26 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 154 народни представители, а двама се въздържаха.
Законопроектите бяха изготвени след протестите на майки на деца с увреждания. В Законопроекта за хората с увреждания правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания.
Законопроектите за личната помощ са с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания с вносител Министерски съвет. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. Новосъздадената агенция ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Ще се предоставят и помощи за медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с увреждане.
Народните представители ще разгледат на първо четене и Законопроекти за личната помощ с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

25 Октомври 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Всеки момент ще бъде възстановено и нормалното движение на трамваите от линии 4 и 10.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

25 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. За четвърта поредна вечер майките на деца с увреждания и граждани се събраха пред министерския съвет с искане за оставката на Валери Сименов, предаде БНР.
Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.
Майките блокираха движението в района на площад „Независимост“.
Протестните прояви преминаха към гражданско неподчинение. В момента протестиращите блокират кръстовището към булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Тодор Александров“, развяват черни знамена и скандират - „Всеки ден ще е така до победата“.
Протестиращите заявиха, че извинението не е решение и че техните прояви ще продължат до подаването на оставка.
Те ще протестират всеки ден, включително събота и неделя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестно автошествие под мотото "Системата ни убива" се проведе в града

Сливен: Протестно автошествие под мотото "Системата ни убива" се проведе в града

25 Октомври 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно автошествие под мотото "Системата ни убива" се проведе в Сливен. В него се включиха около 50 автомобила с траурни знамена и стикери, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Шествието тръгна от кръговото кръстовище на булевард "Георги Данчев" и премина няколко пъти по основните улици на града. То ще приключи на площада пред община Сливен, където протестиращите, подкрепени от сливенски музиканти ще изиграят право хоро, съобщи Валентина Филаделфевс, представител на организаторите.
"Въпреки, че хорото ни няма да е особено радостно, все пак е празник на града, и не искаме да помрачаваме настроението. Искаме да изкажем своето мнение и да запознаем хората с нашите искания", обясни Валентина Филаделфевс. Тя допълни, че независимо от извинението на вицепремиера Валери Симеонов, исканията за неговата оставка остават. Протестиращите настояват и за бързо разглеждане на трите социални проектозакона и основно на този за личната помощ.
Людмила ЙОРГОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

25 Октомври 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Временно е затруднено движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза” и „Тодор Александров” заради провеждането на протест. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Трамваите, които се движат по линии 4 и 10, са отклонени по бул. „Христо Ботев”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в града

Сливен: Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в града

25 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Протестът ще премине под формата на шествие от Кръговото кръстовище в кв. „Българка“, по главните улици на града. Шестието ще завърши в 19.00 часа с голямо българско хоро пред сградата на Общината.
„Родители сме! Но и някои все още да не са, са част от народа! Сега една част от народа има нужда от нашата подадена ръка, от това да покажем, че сме тук, че ни има и, че сме съприастни с болката им! Коя е онази част ли? Ами онази част са онези „кресливи жени“, но с наяве болни деца! Те имат нужда от нас и ние ще им покажем нашата съпричасност!“, пише в страницата на организаторите на събитието в социалната мрежа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени

25 Октомври 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че няма никаква драма и след консултации и обсъждане, текстът може да претърпи промени. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по повод текста в законопроекта за хората с увреждания, според който ресорният вицепремиер оглавява Националния съвет за интеграция, който в момента е Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Между първо и второ четене проектозаконът за хората с увреждания ще претърпи промени. Ще обсъдим предложението кой да оглави съвета“, обясни тя. „Ясно е, че има напрежение, след консултации текстът може да бъде преработен“, коментира Светлана Ангелова. „Никой от национално представителните организации на и за хората с увреждания от присъстващите в социална комисия вчера, от протестиращите майки, от синдикати, от работодатели не е коментирал този текст“, уточни тя. „Предложението е продиктувано от това, че съгласно Конвенцията за права на хората с увреждания координацията на политиките трябва да се осъществи на по-високо ниво“, поясни Светлана Ангелова и допълни, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална и засяга всички ресори - здравеопазване, регионална и социална политика. „Досега председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, а трябва да бъде по-високо ниво“, обясни депутатът. „В предложението е визирано не името Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер“, каза още Светлана Ангелова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално

Хасан Адемов, ДПС: Предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално

25 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Ясно е, че предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално. Това каза пред журналисти в парламента председателят на социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Между първо и второ четене ще предложим министърът на труда и социалната политика да е този, който да оглави Съвета“, заяви той. „Независимо от мотивите и кой е предложил текста, предложението в Закона за хората с увреждания е на Министерски съвет“, коментира Хасан Адемов. „В Закона за интеграция на хората е записано, че в Правилника му се определя кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Записано е, че министърът на труда и социалната политика е председател, а ротационен председател е от национално представените организации на и за хората с увреждания“, обясни депутатът от ДПС. „Във вида, в който е предложено, зам.-министър председател да бъде начело на Националния съвет, при ситуацията, в която се намираме, е скандално“, обяви Хасан Адемов. „Всичко по въпроса беше казано в декларацията на председателя на ПГ на ДПС вчера. Ако има някакви допълнителни новини, ще ги чуете утре след заседанието на Централния съвет“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

25 Октомври 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Извинението на Симеонов се превърна в основна тема сред народните представители.
Извинението на вицепремиера бе сред основните обсъждани теми в парламента. От ПГ на „БСП за България“ поискаха изслушване на Симеонов в парламента, но предложението беше отхвърлено.
ДПС настояха за оставката на вицепремиера, тъй като извиненията не вършили работа. Председателят на Парламентарната група Мустафа Карадайъ коментира, че Симеонов трябва час по-скоро да си отиде, защото той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че са необходими нови избори и смяна на модела на управление.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не са алтернатива. По думите му в правителството няма задкулисие, а всичко излиза наяве.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че Каракачанов е защитил Симеонов.
Пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев и член на "Атака" заяви, че оценката на партията за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остава непроменена. По думите му извинението е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшни действия.
Въпреки поднесеното от вицепремиера Валери Симеонов извинение в 17.30 часа пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи с искане за неговата оставка. Малко преди 19.00 часа протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост“ и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено в пространството от Министерския съвет до ул. „Георги С. Раковски“, където се намира централата на НФСБ. Те се заканиха да продължат с протестите до подаването на оставка от страна на Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

24 Октомври 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Извинението на Симеонов се превърна в основна тема сред народните представители.
Извинението на вицепремиера бе сред основните обсъждани теми в парламента. От ПГ на „БСП за България“ поискаха изслушване на Симеонов в парламента, но предложението беше отхвърлено.
ДПС настояха за оставката на вицепремиера, тъй като извиненията не вършили работа. Председателят на Парламентарната група Мустафа Карадайъ коментира, че Симеонов трябва час по-скоро да си отиде, защото той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че са необходими нови избори и смяна на модела на управление.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не са алтернатива. По думите му в правителството няма задкулисие, а всичко излиза наяве.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че Каракачанов е защитил Симеонов.
Пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев и член на "Атака" заяви, че оценката на партията за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остава непроменена. По думите му извинението е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшни действия.
Въпреки поднесеното от вицепремиера Валери Симеонов извинение в 17.30 часа пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи с искане за неговата оставка. Малко преди 19.00 часа протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост“ и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено в пространството от Министерския съвет до ул. „Георги С. Раковски“, където се намира централата на НФСБ. Те се заканиха да продължат с протестите до подаването на оставка от страна на Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Близо 50 души присъстват на протеста в подкрепа на децата с увреждания

Бургас: Близо 50 души присъстват на протеста в подкрепа на децата с увреждания

24 Октомври 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Близо 50 човека присъстват на протеста в подкрепа на децата с увреждания, видимо повече от вчера, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. В днешния протест се включиха и родители на здрави деца, също така и гости и жители на Бургас. Протестиращите държаха плакати с надписи насочени основно към оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
„Искаме оставката на Валери Симеонов и неговото извинение не ни устройва, защото извинение ние не сме искали. Ние искахме оставката и днес съм още по-гневна от вчера“, каза Недялка Грикова, майка на дете с увреждане. Според нея извинението на вицепремиера е наглост. Тя оприличи постъпката му като на дете от предучилищна възраст.
„Всеки трябва да стои зад думите си и да си поеме отговорността. Той трябва да си ходи“, каза още Грикова.
„Нека някой от правителството да дойде само за 24 часа на моето място, вкъщи и да види моето „уж“ болно дете. Нека той да вдига двадесет пъти на ден 50 кг., да лети до чужбина, благодарение може би на всички тези, които са изпратили дарителски смс или пари в дарителската сметка, за да мога да си лекувам детето. И да не ми казват, че щели да се отпуснат 150 мил. лева, извинявам се но тези пари не идват у нас“, заяви майката на дете с увреждане.
Протестиращите уточниха, че не протестират с цел повече пари, а за по-добро отношение.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Компаниите от аутомотив индустрията: Призоваваме правителството и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус, без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата

Компаниите от аутомотив индустрията: Призоваваме правителството и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус, без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата

24 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. С оглед на социалното напрежение през последната седмица призоваваме българското правителство и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата. Това се посочва в становище на Аутомотив Клъстер България.
„С тревога наблюдаваме ескалацията на напрежението през последните месеци между изпълнителната и законодателната власт от една страна и исканията на майки на деца с увреждания от друга. Това напрежение се изостри особено през последните дни следствие на разменени реплики между заместник министър-председателя по икономическа и демографска политика Валери Симеонов и майки от гореспоменатата група.
Както българските, така и чуждестранните компании от аутомотив индустрията са изключително социално отговорни и поставят акцент върху екологичната и социалната устойчивост на нашия бизнес. Като такива, ние изразяваме разбиране и подкрепа към исканията на майките на деца с увреждания, както и тревога относно остротата на разменените думи. Въпреки това, смятаме за особено опасно този проблем да ескалира до оставка на ресорния икономически вицепремиер и потенциален разпад на управляващата коалиция“, се посочва в становището.
От него става ясно, че ресорният вицепремиер Валери Симеонов се е отнасял с изключително разбиране и е оказвал съществена помощ на аутомотив индустрията по отношение предизвикателствата в пазара на труда, административната среда и промените в данъчно-осигурителната тежест. „Приветстваме неговата ангажираност и критика към неочакваното увеличение на максималния осигурителен праг, което е пореден пример за липса на предвидимост в бизнес средата у нас. Подобни политики поставят под въпрос устойчивостта на стопанската среда и поставят под риск не само финансовите планове и разчети на аутомотив индустрията, но и възможността да разширим своите инвестиции, заетост и производствен капацитет“, коментират компаниите от аутомотив индустрията.
Те апелираме към изпълнителната власт, майките на деца с увреждания и лидерите на политическите партии в България да свалят създалото се напрежение, да акцентират върху приемането на постигнатия законодателен консенсус в полза и подкрепа на най-уязвимите членове на нашето общество и да осигурят нужната на бизнеса икономическа и политическа стабилност без подаване на оставки. „Като обединител на аутомотив компаниите се присъединяваме напълно към изказаната позиция от председателите на работодателските организации, че справедливото преразпределение на бюджетни средства може да бъде постигнато само и единствено след като този ресурс бъде изработен от реалната икономика, за което тя има нужда от подходяща икономическа, политическа и социална обстановка, характеризиращи се със спокойствие, предвидимост и разумно ниво либерализация на административната среда“, се посочва още в становището.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане от Варна: Извиненията на Валери Симеонов няма да спрат желанието ни за оставката му

Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане от Варна: Извиненията на Валери Симеонов няма да спрат желанието ни за оставката му

24 Октомври 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Извиненията на Валери Симеонов не прозвучаха искрено. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане. Искането за оставката на вицепремиера остава, каза още тя. „Изключително недемократично и непрофесионално изказване от него, точно когато Законът за хората с увреждания се внася в Народното събрание. Не мога да разбера защо постоянно се повтарят фразите „крещящите майки“ и „уж болните деца“ в медиите“, сподели още Диана Маркова. Тя не може да повярва, че Валери Симеонов е говорил пред цяла група хора по толкова деликатна тема по този грозен и арогантен начин с цел притискане по най-болното място на майките. „Този човек няма място във високата политика“, допълни още Диана Маркова. Протестът продължава и тази вечер пред сградата на Община Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

24 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестите на майките на деца с увреждания продължават. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, един от организаторите на протеста и майка на дете с увреждане. Протестът ще се проведе отново на пл. „Атанас Сиреков“ от 17.30 часа.
„Ние излязохме на протест, за да искаме промяна в системата и реформа“, добави Маврова. Според нея обнадеждаващото е, че в тяхна подкрепа идват и млади хора, и майки със здрави деца, които са съпричастни с проблемите им, а това означава, че обществото не е безпристрастно. Относно извинението на вицепремиера Валери Симеонов, Маврова коментира, че то не е искрено, но в случая не е важна оставката, а да се подобрят условията за живот на хората с увреждания в страната.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на Сандански излизат на протест под надслов „Майки, ние сме с Вас!“

Благоевград: Жители на Сандански излизат на протест под надслов „Майки, ние сме с Вас!“

24 Октомври 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Сандански. Жители на Сандански излизат на протест под надслов „Майки, ние сме с Вас!“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Те се организират в социалните мрежи. Протестът ще започне в 17.00 часа на площада в града. Очаква се в него да се включат както майки от общината, така и от други населени места в областта, тъй като това е първият протест с такава насоченост в Югозападна България.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ничии извинения не вършат работа

Мустафа Карадайъ, ДПС: Искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ничии извинения не вършат работа

24 Октомври 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ничии извинения не вършат работа. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В началото говореше за майките роми. За подобно поведение от Съвета на ЕС посочиха за фашистки партии в българския парламент. За цитираното изказване беше осъден за ксенофобия и език на омразата от български съд. После беше тупането по гърдите след позорното му поведение на границата с възрастна жена, смесвайки понятия и представяйки за патриотизъм едно брутално, нечовешко поведение. После беше заплашването на журналисти чрез официалния сайт на МС и ред подобни действия и думи", коментира той. „Всеки път премината червена граница“, заяви още Карадайъ. "Проблемът не е само политически, но и морален. Той е цивилизационен. Ничии извинения не вършат работа", допълни още председателят на ДПС. По думите му цинизмът на управляващите не може да компенсира незнанието и неумението да управляват.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на  вицепремиера Валери Симеонов в зала за изказването му за майките на деца с увреждания

Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов в зала за изказването му за майките на деца с увреждания

24 Октомври 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов в зала за изказването му за майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 92 народни представители, „против“ – 122 и „въздържали се“ – 14 , с което предложението бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Няма да останем в пленарна зала, ако се приеме вицепремиерът Валери Симеонов да бъде изслушан

Йордан Цонев, ДПС: Няма да останем в пленарна зала, ако се приеме вицепремиерът Валери Симеонов да бъде изслушан

24 Октомври 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Ако приемете точката за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов, ДПС няма да остане в залата. Да унижаваме избирателите си, като слушаме един циник. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в обратно становище, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато парламентът прави искане за изслушване на човек от изпълнителната власт обикновено това става, когато има ситуация, свързана с политики“, обясни той. „А не когато става въпрос за морал, за абсолютна липса на какъвто и да е морал, за цинизма на един човек, който вече няколко години взривява обществото с циничните си изказвания“, заяви Йордан Цонев. „ДПС е против този човек да идва в НС и да ни се обяснява“, коментира той. „Думите му са срам и позор за цялата ни страна. Не виждаме никакви адекватни действия от изпълнителната власт“, каза още Йордан Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Управляваща коалиция упорито лети към пропастта

Проф. Александър Маринов: Управляваща коалиция упорито лети към пропастта

23 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. Управляваща коалиция упорито лети към пропастта. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус политологът проф. Александър Маринов. Той допълни, че след политическите трусове в коалицията „Обединени патриоти“ и след всичко, което е казано и сторено през последните дни, положението за правителството е станало неудържимо. „Няма как Валери Симеонов да остане на поста си. Това може да доведе до два възможни финала на драмата, на сагата. Единият финал, по-малката щета за управляващите: Симеонов си тръгва – сам. Вторият вариант е Симеонов си тръгва заедно с цялото правителство. Няма трети вариант. Хората ще са и днес пред Министерски съвет, и утре, и вдругиден, и не само там, а и на други места. Ще стават по-настойчиви и ще стават все по-много. Накрая пак ще стане същото, само че с по-тежки последици. Това не е въпрос на много сложни анализи, а такъв на азбуката на политическата логика“ каза още проф. Маринов. Той обясни, че в такива ситуации напрежението ескалира, защото хората се дразнят на арогантността на властта и на нежеланието й да си признае грешката, както и от бягството й от отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Изцяло освободено е движението в района на пл. "Независимост"

София: Изцяло освободено е движението в района на пл. "Независимост"

23 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с увреждания освободиха движението в района на площад „Независимост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите родители на деца с увреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, по бул. "Александър Дондуков" остава затворено

София: Протестиращите родители на деца с увреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, по бул. "Александър Дондуков" остава затворено

23 Октомври 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с уреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, но остава затворено по бул. „Александър Дондуков“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриотични трусове (ОБЗОР)

Патриотични трусове (ОБЗОР)

23 Октомври 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет на "Обединени патриоти" проведе заседание, на което лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отказа да присъства. Срещата бе инициирана от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в отговор на искането на майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и създалото се напрежение между коалиционните партньори.
Повод за недоволството на майките стана изказване на Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което той заяви във връзка със Закона за хората с увреждания: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Думите му предизвикаха протести в цялата страна с искане за оставката му в понеделник. В отговор Симеонов заяви, че не вижда основание да напусне поста си и ще го направи единствено, ако това му бъде поискано от Политическия съвет на коалицията "ГЕРБ – Обединени патриоти" в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По-късно ръководството на „Атака“излезе с позиция, че сваля политическото си доверие от Валери Симеонов и настоява да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер. В същото време в отворено писмо на Волен Сидеров до коалиционните му партньори той настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет на управляващите още в понеделник, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. Такъв в понеделник не се състоя, а от Дубай, където се срещна с министър-председателя на ОАЕ, премиерът Борисов коментира, че ако тръгне да иска оставката на Валери Симеонов силово, това мигновено ще се счупи цялата конструкция на коалицията и правителството ще падне. "Надявам се „Обединени патриоти“ да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години", каза още той. По-късно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че е поканил Сидеров и Симеонов на Коалиционен съвет на малката коалиция, на който да обсъдят създалата се ситуация. На поканата му се отзова само вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. След близо 2-часово заседание двамата дадоха изявление пред медиите, в което изразиха готовността си да работят за решаването на проблемите в коалицията на Патриотите.
Според Красимир Каракачанов една оставка в момента означава да се събори правителството и да се върнат ДПС и БСП на власт, което не е решение. По думите му коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, а се занимава с вътрешни проблеми. „Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за „Обединени патриоти“ и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим по отделно“, допълни лидерът на ВМРО. На въпрос дали съществува малката коалиция, Каракачанов отговори, че съществува, но има сериозни проблеми.
Валери Симеонов отбеляза от своя страна, че коалиционното споразумение между Патриотите не е нарушено, но има сериозни разминавания по него. „Ние отново ще поканим Волен Сидеров и Атака на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“, допълни Симеонов. "Ние ще полагаме и занапред доброжелателни усилия да се събираме и да си решаваме проблемите. Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов. По повод изказването си, той за пореден път отбеляза, че то се изкарва от контекста. "Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Симеонов. Той уточни, че е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат на дъжд и студ по време на протестите. „Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на „уж болни деца“ - това не е вярно“, допълни още Симеонов. Той посочи, че не вижда причина да се извини и поясни, че не е разбран правилно.
Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни решението си да не присъства на Коалиционния съвет със съобщение във "Фейсбук". "НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща“, написа той.
По-рано през деня на брифинг в Министерски съвет Валери Симеонов призова да не се провежда планираният за сряда протест в негова подкрепа. "Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск“, заяви Симеонов. Протестите с искане на оставката му обаче продължиха и във вторник. Десетки майки на деца с увреждания отново се събраха пред сградата на Министерския съвет в столицата. Протести, подкрепени и от много граждани, се проведоха и в някои от по-големите градове в страната.
По-късно през деня стана ясно, че от БСП са внесли искане в деловодството на НС за изслушване на Валери Симеонов в сряда, като първа точка от дневния ред на парламентарното заседание. "Оттук нататък БСП е в стройна и бърза организация по подготовка за предсрочни избори", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“

София: Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“

23 Октомври 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“ в района на площад „Независимост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поради затвореното движение, трамвайна линия № 10 ще се движи с временен маршрут по „Мария Луиза“, „Сливница", „Васил Левски“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Майките на деца с увреждания от града се включиха в подкрепа на протеста в София

Бургас: Майките на деца с увреждания от града се включиха в подкрепа на протеста в София

23 Октомври 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Майките на деца с увреждания в Бургас се включиха в подкрепа на протеста в София, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Протестът се провежда на пл. „Атанас Сиреков“, пред сградата на Община Бургас. Те също излязоха със становището за искане на оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Ще стоим тук, докато вицепремиерът си подаде оставка, всеки ден“, каза Недялка Гракова, майка на дете с увреждане. На въпроса какво ще правите, в случай че той не си подаде оставката , тя отговори че Парламентът може да му поиска оставка, тъй като България е парламентарна държава и всеки има права. „След като ние сме избиратели на тази държава, както сме ги избрали, така можем и да им поискаме оставка“, каза още Грекова. На въпроса как ще коментира думите на вицепремиерът, тя отговори, че това е цинизъм. Според Недялка Грекова думите на Симеонов не са изкарани от контекст, както той твърди, а това била цялата истина.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Близо 50 души се събраха на поредния протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Варна: Близо 50 души се събраха на поредния протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

23 Октомври 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 50 души се излязоха на протест във Варна за втора поредна вечер с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. Протестиращите отново се събраха пред Грамадата пред Община Варна в 18 часа. На мястото те поставиха плакати с надпис:”Симеонов, вън!” и “Оставка” под съпровода на патриотични песни. Тази вечер в протеста, освен майки на деца и младежи с увреждания, се включиха и семейства и представители на различни организации. “Днес не съм чула изказванията на Валери Симеонов, но ще си отстояваме позицията. Отношението му е безотговорно, безчовечно и безскрупулно. Оставката на Симеонов няма да разклати правителството. Бойко Борисов уволни трима министри, един Симеонов не е по-важен. Няма да се откажем, всеки ден ще има протест”, коментира една от протестиращите Мила Георгиева, която също има физически увреждания. Половин час по-късно протестиращите се отправиха към офиса на НФСБ до Фестивалния комплекс, където ще оставят плакатите с искането за оставката на лидера на партията.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

София: Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

23 Октомври 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Родителите изразяват недоволство срещу думите му, че децата им са "уж болни", а те са "кресливи жени". Майките са се събрали заедно със своите болни деца пред Министерски съвет и носят черни знамена. Засега движението по бул. „Дондуков“ и по бул. „Цар Освободител“ се осъществява нормално. В района е засилено полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП иска изслушване на Валери Симеонов, влиза в стройна организация и подготовка за предсрочни избори

Корнелия Нинова: БСП иска изслушване на Валери Симеонов, влиза в стройна организация и подготовка за предсрочни избори

23 Октомври 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. В деловодството на НС внесохме искане за изслушване на Валери Симеонов утре, като първа точка от дневния ред на парламентарното заседание. Оттук нататък БСП е в стройна и бърза организация по подготовка за предсрочни избори. Максимално бързо ще провеждаме срещи за „Визия за България”, за да я конкретизираме и превърнем в конкретна предизборна програма и ангажименти, ясни и категорични обещания към хората, които ще станат действия”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за действията, от страна на левицата, заради кризата в правителството, съобщиха от пресцентъра на партията. „През годините, с Бойко Борисов сме били сериозни политически опоненти. Не мога да не призная, че през това време е изглеждал като човек, който владее ситуацията, има всякакви механизми да овладява всякакви кризи. Сега за първи път ми изглежда безсилен и безпомощен, като премиер, да реши проблема.” Така тя коментира отказа на вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка. Корнелия Нинова припомни, че досега Борисов е прехвърлял проблемите на Красимир Каракачанов и на Волен Сидеров. „Това не е нито лидерско, нито премиерско. Когато държавата ти е в такава криза и обществото е настръхнало, изглежда зле да си безсилен и да не можеш да се справиш със ситуацията. Да се внушава, че цялата конструкция и бъдеще на правителството виси на оставката на Симеонов, е израз на пълно безсилие и е тревожно за България”, каза още тя. Нинова припомни думите на премиера, че ако вицепремиерът подаде оставка, щяло да настане хаос и коментира, че по-голям хаос от този, в момента, няма как да настане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран

23 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Не казвам, че хората не протестират справедливо. Има много несъвършенства в държавата, трупани през последните 30 години. За пръв път се прави такъв огромен жест. Отпускат се 60% и днес го казах, че бих би бил щастлив, ако извън бюджeта, който имам, ми отпуснат 150 млн. лв, да увелича заплатите на армията. Там има също родители на загинали военнослужещи, има деца сираци. От първия ден, факт е, и от трибуната на НС и през омбудсмана, и депутати от БСП, и други политически сили използват този протест чисто политически“, каза Каракачанов. По думите му лицата на една част от хората на протеста са протестиращи по всякакъв повод и срещу всяко правителство. „Кой иска оставка – зелените? Защото не искат да има развитие на зимния туризъм – това е така. Някои от техните лидери са там“, допълни Каракачанов. "Не приемам като алтернатива на НФСБ да ми се появи Марешки, който така или иначе тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа удобна възможност. С този човек няма да работя", каза Каракачанов. По отношение на Волен Сидеров, вицепремиерът уточни, че желанието му е всички да разговарят заедно. На въпрос кога ще има среща с премира Борисов, Каракачанов уточни, че това ще се случи, когато се върне и поиска такава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания

23 Октомври 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания – това ли да кажа? Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционно заседание на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези хора са обидени. Знаете ли как се държаха те на съветите, на които се обсъждаше въпросите за повишаването на помощите за хората с увреждания. Доста невъзпитано. Второ, знаете ли, когато минавам аз, минават други хора, които са инвалиди като тях, как викат подир тях: „Убийци“. Това викат, на мен ми го викаха“, допълни още Симеонов.
По думите му в крайна сметка парите са увеличени. „Смятате ли, че тези жени са моралния критерий на държавата?“, попита още Симеонов и уточни, че много хора са обидени, но не се държат като тях.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува "Атака"

Вицепремиерът Валери Симеонов: На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува "Атака"

23 Октомври 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува Атака. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след заседание на малката коалиция, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Във връзка с искането на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов, той обясни, че първата точка ще е гласуване на вота на недоверие, а не неговото изслушване. "Предложението на БСП е 24-26 октомври. Видях предложението до Цвета Караянчева. Те искат или утре, или вдругиден, или в петък да е първа точка", допълни още Симеонов. На въпрос дали е сигурен как ще гласува "Атака" на вота, Симеонов обясни, че не е. „Не съм сигурен и как ще гласува „Воля“, не съм сигурен и как ще гласува ДПС“, допълни вицепремиерът.
По отношение на взаимното оттегляне на доверие, Симеонов уточни, че става въпрос за оттегляне на доверието на депутатите от НФСБ към председателството на Волен Сидеров. По думите му това може да се промени на заседание на парламентарна група, която да отсъди и гласува. Симеонов уточни, че не става въпрос за махане на вицепремиера или на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“. „Различни са ситуациите. Ние не отричаме, не искаме да омаловажим участието на "Атака" в тази коалиция, но съгласно нашето коалиционно споразумение, председателството на групата е въпрос на решение на групата. С мнозинство се взима групата“, допълни още Симеонов. На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите

Вицепремиерът Валери Симеонов: Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите

23 Октомври 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Ние отново ще поканим Волен Сидеров и Атака на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“, допълни Симеонов. "Ние ще полагаме и занапред доброжелателни усилия да се събираме и да си решаваме проблемите. Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов.
На въпрос дали съществува малката коалиция, Симеонов отговори: „Коалицията е съставена за общо участие в парламентарни избори за 44-ото Народно събрание. Тя е съставена с коалиционно споразумение, което е подписано лично от мен и от колегите. Коалицията съществува, докато съществува това споразумение. То не е нарушено, въпреки че има много сериозни разминавания, на които сте свидетели напоследък. Последното се получи днес, когато за наша изненада нашият партньор не дойде“, каза Симеонов по отношение на липсата на Волен Сидеров на заседанието. „Ние забавихме началото на заседанието. Писахме sms-и, пробвахме да се чуем. Отговориха ни, че няма да дойдат, но това бе чак на единия час. Аз не съм направил опит с оглед на тези атаки, които са отправени лично към мен“, допълни Симеонов и уточни, че няма намерение да засилва конфликта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми

23 Октомври 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ По думите на Каракачанов това са били 6-7 загубени месеца. „Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за „Обединени патриоти“ и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим по отделно“, допълни още Каракачанов. На въпрос дали съществува малката коалиция, Каракачанов уточни, че тя съществува, но има сериозни проблеми.
Във връзка с отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет Каракачанов коментира: "С коалиционните си партньори няма как да се справям. Справям се с противниците си. Не приемам обвинението, че ние сме си замълчали. Когато имаше подобно искане за смяна на председател на ПГ, ние казахме, че не сме съгласни. Лично смятам, че в една коалиция трябва да има диалог, а не престрелки пред медиите и съм го казвал много пъти“, допълни още Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания - прочетете внимателно какво съм казал

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания - прочетете внимателно какво съм казал

23 Октомври 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ По повод изказването си във връзка със Закона за хората с увреждания, че е бил "започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца“, Симеонов заяви, че до момента не е влизал в обяснителен режим от чисто технически съображения. "Вчера включително аз си направих труда за пореден път да ви запозная с целия текст, който съм произнесъл. Валери Симеонов не е изрод. Той има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Симеонов. Той уточни, че е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат и на дъжд и на студ по време на протестите. „Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на „уж болни деца“ - това не е вярно“, допълни още Симеонов. Той посочи, че не вижда причина да се извини и поясни, че не е правилно разбран.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение

23 Октомври 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, представяйки си, че оставката на на Симеонов означава ДПС и БСП да се върнат на власт, за него това не е решение. „Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Аз мисля, че подсказах днес на празника на тези, които бяха. Какво означава оставката на един вицепремиер – или падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментиря той. По думите му, ако се изгони НФСБ от управлението, трябва да се разчита на Марешки. „За мен това не е алтернатива. От тази гледна точка изразих моето мнение, че г-н Симеонов малко по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи. Искам да кажа и нещо друго. За мен това не е решение. Много по-важно е, че правителството си върши работата. Ние говорим за майките на деца с увреждания, но бюджетът от 270 млн. лв. за хората с увреждания се увеличава с 60 %. Правителството си е свършило работата и продължава да я върши“, допълни Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел

Вицепремиерът Валери Симеонов: НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел

23 Октомври 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. Това е написал вицепремиерът Валери Симеонов в официалната си страница във "Фейсбук". "От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", допълва Симеонов. "Безспорен е огромният обществен интерес по въпроса защо Национална служба охрана пази бизнесменът Ахмед Доган (наскоро сдобил се с ТЕЦ на стойност около 100 млн. лв. срещу скромните 3500 лв.) вече повече от 5 години след излизането му от политиката и над 10 години след излизането му от реалната власт", отбелязва още той. "Тъй като съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗНСО службата е подчинена пряко на Президента на Република България, ще отправя тези въпроси към Президента Румен Радев, очаквайки този път точен и изчерпателен отговор, с оглед отговорността пред обществото и институционалните му правомощия", пише още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо час продължава Коалиционният съвет на „Обединени патриоти“

Близо час продължава Коалиционният съвет на „Обединени патриоти“

23 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет на "Обединени патриоти" бе обявен за 14.30 часа и продължава близо час, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Партньорите са се събрали в кабинета на Искрен Веселинов в сградата на Народното събрание. На Коалиционен съвет присъстват вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Към момента на заседанието не присъства третият партньор в „Обединени патриоти“ - Волен Сидеров, който обясни отсъствието си във Фейсбук с думите, че няма логика да е там. Той припомни, че преди 6 дни НФСБ е свалил политическо доверие от него като председател на парламентарната група. Сидеров посочва, че ВМРО не е взела никаква позиция по този въпрос, а мълчанието според него е знак на съгласие с НФСБ.
В сградата на парламента са още депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Борис Ячев. Коалицията "Обединени патриоти" трябва да обсъди искането за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер във връзка с изказването му за майките на деца с увреждания, че са "кресливи жени с уж болни деца".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Няма логика да присъствам на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“

Волен Сидеров, „Атака“: Няма логика да присъствам на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“

23 Октомври 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Не присъствам на Коалиционен съвет. НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. Това е написал на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Провежда се заседание на коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

Провежда се заседание на коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

23 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. В кабинета на Искрен Веселинов в Народното събрание (пл. „Княз Александър I“ 1) се провежда заседанието на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". На заседанието присъстват вицепремиерът Красимир Каракачанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Все още не е дошъл лидерът на Атака Волен Сидеров. За срещата в сградата пристигна депутатът от НФСБ Борис Ячев и депутатът от НФСБ Валентин Касабов.
Коалицията "Обединени патриоти" трябва да обсъди искането за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер във връзка с изказването му за майките на деца с увреждания, че са кресливи жени с уж болни деца.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме

Вицепремиерът Валери Симеонов: Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме

23 Октомври 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с вчерашния протест на майките и с участниците в него, Симеонов коментира: „Протестът беше тюрлю гювеч. Всички го видяхме. Как да го коментирам".
Във връзка с исканата оставка от лидера на "Атака", Волен Сидеров заяви: „Аз не вярвам някой от вас да е изненадан“. Той уточни, че към настоящия момент не вижда да има конфликт на предстоящия коалиционния съвет. „Представете си едни благоразположени колеги, усмивки, почерпки“, коментира Симеонов и уточни, че не може да допълни нищо повече от това, което е казал вчера. „При наличие на решение на коалиция „Обединени патриоти“ да издигне мен като вицепремиер, трябва да има съответното решение, че ме оттегля“, допълни още Симеонов.
На въпрос дали водил разговори с премиера, Симеонов уточни, че не е разговарял с никой от своите партньори до момента. „Днес ще имаме заседание в 14.30 часа и ще обсъдим въпроса с всички неща, които са на дневен ред“, допълни още Валери Симеонов.
„Преди минути е изтекла фалшива информация в два сайта, които е неясно какви са", съобщи той и допълни, че ще бъдат предприети действия, за да се провери дали могат да бъдат осъдени. "Става дума за изявления на моя син. Няма такова изявление", допълни той.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка

23 Октомври 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима. Не мога да приема морални оценки от всякакви посоки - отдолу, отгоре, отляво, отдясно. Аз имам собствено мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него“, каза той и уточни, че смята, че казва истината.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите  - чувствам се достатъчно уверен

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите - чувствам се достатъчно уверен

23 Октомври 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите - чувствам се достатъчно уверен. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поводът на този кратък брифинг е обявеният контрапротест в защита на моята скромна персона утре в 10.00 пред сградата на МС. След като снощи се запознах с призивите, които са пуснати в различни медии, както и във „Фейсбук“, искам много да благодаря на организаторите“, зави още Симеонов и благодари на организациите, които го подкрепят.
Той уточни, че чрез медиите, с оглед на краткото време, се обръща към тях с молба да не провеждат този митинг. "Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск“, заяви още Сименов. Вицепремиерът посочи, че всичко това е свързано с промяна на движението. „Благодаря им за вниманието, но мисля, че не е необходимо това“, допълни още вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството не трябва да пада

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството не трябва да пада

23 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Правителството не трябва да пада. Това каза лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Не мога да кажа дали правителството ще падне при евентуална оставка на Валери Симеонов. Не мога да кажа и дали ще има оставка. Вие какво мислите, че ще направя - да падне правителството или да остане. То не трябва да пада, това е моето мнение", заяви той. Попитан дали падането на правителството зависи от ВМРО, Каракачанов каза: "Аз гледам, че Симеонов казва: "Каракачанов да каже", Корнелия Нинова и един друг депутат, на който все му забравям името - шеф на ПГ, и той ме сочи мен". По думите му по отношение на протестиращите майки правителството е направило много за тях. "Това са допълнителни 150 млн. Аз ако получа допълнителни 150 млн. за армията, ще бъда щастлив. Това не са малко пари", уточни той. "Аз една година и половина се правих на "синя каска", опитвам се да балансирам между някакви такива настроения. От тук нататък губим много време. Вместо да се занимаваме с нещата, заложени в програмата на ОП, година и половина се занимаваме с глупости. Стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой се кара, да се кара", заяви вицепремиерът. По думите му за година и половина не е имало нещо, за което да са намерили общ език и на това нещо да не са пречели конфликти и конфронтации. "Аз повече ролята на синя каска няма да играя. Валери Симеонов ще дава извънредна пресконференция. Какво ще каже, не знам. Не е намерил за нужно да ме информира", обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.