НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Огнян Златев, ЕК: Важно е да се реши дали Европейският съюз ще се разширява с държавите от Западните Балкани

Огнян Златев, ЕК: Важно е да се реши дали Европейският съюз ще се разширява с държавите от Западните Балкани

23 Октомври 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Важно е да се реши дали Европейският съюз ще се разширява с държавите от Западните Балкани. Това каза по време на среща с ученици от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Златев уточни, че благодарение на българското председателство на ЕС, беше възродена отново една перспектива на нашите съседи от Западните Балкани – тези 6 държави, които са в различна степен на преговори за присъединяване към ЕС. „Важно е Западните Балкани да станат част от съюза, тъй като докато това не се случи, ние не можем да говорим за сигурност, тъй като те са близо до центъра на Европа и стават много удобни за нахлуване на други влияния и други Велики сили, които не са приятелски настроени към нас и се опитват по всякакъв начин да възпрепятстват нашето развитие. Имам предвид Русия, Турция, държавите от Близкия изток и т.н.“, коментира Златев. Той отбеляза, че българите винаги са имали достатъчно позитивно отношение към разширяването на ЕС, но проблем са останалите стари държави, които са членки на Съюза от по-отдавна.
Огнян Златев каза още, че за да могат да се случат всички промени в ЕС и всички неща като разширяването на ЕС, влизане в равноправно сътрудничество с Африка, инвестициите в младите хора, отпускането на повече средства в технологии и научно-изследователска дейност, трябва да има съгласуван и одобрен между всички държави членки бюджет. „На 2 май ЕК представи своето предложение за финансов бюджет за следващия програмен период и нашето намерение до май месец догодина да са приключени преговорите за него, защото ако на 1 януари 2020 година ние нямаме одобрен бюджет за 7-годишния период, ние ще трябва да действаме година за година и по този начин не могат да се правят никакви дългосрочни планове. Надяваме се и се борим за проява на здрав разум и поне до изборите догодина да имаме съгласуване“, добави той.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Европейският съюз работи по различни начини за справяне с мигрантската криза

Огнян Златев, ЕК: Европейският съюз работи по различни начини за справяне с мигрантската криза

23 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Европейският съюз работи по различни начини за справяне с процеса "мигрантска криза". Това каза по време на среща с ученици от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Златев посочи, че икономическото ни благосъстояние в момента ни дава добро самочувствие, за да можем да погледнем по-смело напред. По думите му неслучайно в речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза тази година е имало едно смело революционно предложение за това как да се справим с процеса "мигрантска криза". „Предложението е да издигнем нашите отношение с Африка като континент на качествено ново равнище, тоест да преминем от ситуацията, в която сме в момента, че ние оказваме помощ на различни африкански държави, за да се развиват, по-скоро към фазата на равноправното партньорство. Тоест ние можем да участваме с това, в което сме добри – предоставяне на финансови инструменти за засилване на икономическото състояние; създаване специална програма от типа на програмата „Еразъм“ за млади африкански студенти; създаване на възможности за развитие на малки и средни предприятия и т.н. Всичко това се прави, за да може младите хора да се задържат по родните си места, а не да се окажат в лодките в Средиземно море, които да акустират по нашите европейски брегове и да има държави-членки, които се чудят дали да ги пуснат на тяхна територия или не“, заяви Огнян Златев. Той добави, че по повод миграцията ЕС предлага създаването на постоянен корпус от 10 000 служители на реда, който да бъде винаги на разположение, когато възникне криза в граничен район на Съюза, така че при нужда да запазим границите си. Златев подчерта, че ЕС е най-големият донор на хуманитарна помощ в света, но трябва да можем да се запазят преди всичко самите европейци и да бъде подсигурена тяхната сигурност и защита.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Младите хора ще преодолеят евроскептицизма

Огнян Златев, ЕК: Младите хора ще преодолеят евроскептицизма

23 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Младите хора ще преодолеят евроскептицизма. Това каза на брифинг в Благоевград Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Златев добави, че според проучванията евроскептичните нагласи са по-високи сред по-възрастното население, отколкото сред младото. Златев заяви, че е важно младите да гласуват на изборите за Европейски парламент догодина, защото и от тях зависи накъде ще върви Европа. „Младите не бива да се страхуват да мечтаят смело. Най-добрите уроци се научават, когато сам се опиташ, на принципа „проба-грешка“. Най-добрият учител е самият живот, но не е лошо младите хора да се допитват и до по-възрастните. На база на срещите ми с младежи в страната, съм останал с много приятно впечатление, че днешните подрастващи са отворени към света и съм убеден, че ще се справят с всички предизвикателства пред тях“, посочи той. Огнян Златев отбеляза, че на младите им липсва малко повече самочувствие и увереност, че нещата зависят от тях. По думите му самата мотивация за гласуването на избори трябва да дойде от самите тях, но понеже те са в една крехка възраст подлежат и на мотивация от външни фактори, като родители, приятелски кръг, учители и т.н., но тази мотивация трябва преди всичко да бъде осъзната. „Аз имам изключително високо мнение за младите хора и това как те се интересуват от света около нас и как искат по някакъв начин да видят и своето място вътре в него, така че той да стане едно по-добро място за живот“, подчерта Златев. Той допълни, че Европа е нашият дом и от всички нас зависи какъв ще го направим. „Ние трябва направим младите хора както родолюбци, така и европейци, тоест да бъдат горди от това, че са европейски граждани. Неслучайно „Еразъм“ – най-популярната програма на ЕС, в новото предложение за бюджет за следващия програмен период е с почти 2 пъти увеличени параметри, за да може стимулирайки достъпа до различни възможности сред младите хора, те самите първо да се почувстват горди от това, че са европейци и да осъзнаят, че действително тяхното място е тук. От 9 млн. млади хора, които са били участници в програма „Еразъм“ до момента, има създадени 1 млн. семейства, което според мен е един индикатор за това“, добави Огнян Златев. Той каза още, че България е едно чудесно място за професионално развитие, както и подходящо място за младите да създадат семейства и да отгледат своите деца.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев ще се срещне с учители и ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“

Благоевград: Ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев ще се срещне с учители и ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“

23 Октомври 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ръководителят на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България Огнян Златев ще се срещне с учители и ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград. Това съобщиха от Европейски информационен център „Европа директно“-Благоевград. Темата на срещата е „Европейски предизвикателства, или какво говори Европейският съюз на младите хора“. Тя ще се проведе от 12.40 часа в Педагогическата зала на гимназията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.