НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Периодично ще изисквам информация от НСО за основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган

Вицепремиерът Валери Симеонов: Периодично ще изисквам информация от НСО за основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган

5 Ноември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя, получих отговор от НСО с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018 г. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, съобщиха от пресофиса на вицепремиера.
„Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г. По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с Министъра на вътрешните работи, Вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана.
Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 5.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността", заяви Симеонов.
1 Въпрос: На какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган?
На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“.
Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.
2 Въпрос: От колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?
Охраната се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.
3 Въпрос: Каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите?
Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Вицепрезидент, Главен прокурор.
„Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество.
По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.
След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор", посочи вицепремиерът.
По думите му той периодично ще изисква информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати

29 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е много по-силна от всеки, който иска да я разклати. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че органите на реда реагират адекватно там, където възникне някой конфликт. Това, което трябва да се направи, е да се обезпечи даденото населено място със съответните контролно-пропускателни пунктове, за да не допуснем допълнително създаване на напрежение от някои, които биха могли да го създадат“, обясни той. По думите му, когато има посегателства срещу полицейски органи, държавата трябва да бъде изключително безкомпромисна. „Всеки, който реши да противодейства на закона – държавата трябва да покаже голяма способност да противодейства“, допълни Цветанов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо

29 Октомври 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Противоречията в коалицията са на междуличностно ниво, не на политическо. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да отчитаме добрите неща, които се случват и същевременно да кажем, че имаме определени противоречия, които излизат на база нарушената комуникация, но не толкова от това, че имаме разминавания на секторните ни политики по изпълнение на 4-годишната ни управленска програма. Ако погледнем внимателно, всичко, което е възникнало като някакви спорове и противоречия не е било на база политики и кадрови решения, а на други, междуличностни отношения“, обясни той. Цветанов заяви убеденост, че българските граждани добре разбират какви са политиките, които управляващите са поели като ангажимент и какви са резултатите от тях. Според него няма как БСП да бъде алтернатива. „Те с „Визия за България“ допълнително допринасят за това, че не могат да бъдат алтернатива. Не може една визия за България да няма строителство. Не може в една визия за България здравеопазването да ти бъде на някакъв връщащ се модел от преди десетилетия, а ние говорим за здравноосигурителни модели в развитите демокрации“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Повече от всякога ние се нуждаем от една силна управленска воля, защото няма да можем да си изпълним ангажиментите пред избирателите за управленската програма. Вчерашното заседание на МС отвори възможност НС през сряда и четвъртък да можем да предвидим във съответните ресорни комисии гледането на бюджета по дадени ведомства и другата седмица съм убеден, че ще можем да направим първо гласуване на бюджета за 2019 година“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават и утре

Варна: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават и утре

29 Октомври 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестите на майките на деца с увреждания във Варна продължават утре пред сградата на Община Варна в 19.00 часа. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Диана Димитрова, една от протестиращите майки на дете с увреждане. Настояването на протестиращите отново е за оставката на Валери Симеонов. „Не приемаме извиненията на вицепремиера, такова отношение на политик към български граждани не може да се толерира“, каза още Диана Димитрова. Във връзка с искането за премахване на ТЕЛК, тя коментира, че не е възможно процедурата да стартира толкова бързо. „Реформата е много дълбока, мисля, че в новите закони я има заложена тази индивидуална оценка, за която настояваме, и с това тя ще стане водеща, а не медицинската такава, каквато е ТЕЛК“, допълни още Диана Димитрова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

24 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестите на майките на деца с увреждания продължават. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, един от организаторите на протеста и майка на дете с увреждане. Протестът ще се проведе отново на пл. „Атанас Сиреков“ от 17.30 часа.
„Ние излязохме на протест, за да искаме промяна в системата и реформа“, добави Маврова. Според нея обнадеждаващото е, че в тяхна подкрепа идват и млади хора, и майки със здрави деца, които са съпричастни с проблемите им, а това означава, че обществото не е безпристрастно. Относно извинението на вицепремиера Валери Симеонов, Маврова коментира, че то не е искрено, но в случая не е важна оставката, а да се подобрят условията за живот на хората с увреждания в страната.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Управляваща коалиция упорито лети към пропастта

Проф. Александър Маринов: Управляваща коалиция упорито лети към пропастта

23 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. Управляваща коалиция упорито лети към пропастта. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус политологът проф. Александър Маринов. Той допълни, че след политическите трусове в коалицията „Обединени патриоти“ и след всичко, което е казано и сторено през последните дни, положението за правителството е станало неудържимо. „Няма как Валери Симеонов да остане на поста си. Това може да доведе до два възможни финала на драмата, на сагата. Единият финал, по-малката щета за управляващите: Симеонов си тръгва – сам. Вторият вариант е Симеонов си тръгва заедно с цялото правителство. Няма трети вариант. Хората ще са и днес пред Министерски съвет, и утре, и вдругиден, и не само там, а и на други места. Ще стават по-настойчиви и ще стават все по-много. Накрая пак ще стане същото, само че с по-тежки последици. Това не е въпрос на много сложни анализи, а такъв на азбуката на политическата логика“ каза още проф. Маринов. Той обясни, че в такива ситуации напрежението ескалира, защото хората се дразнят на арогантността на властта и на нежеланието й да си признае грешката, както и от бягството й от отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Изцяло освободено е движението в района на пл. "Независимост"

София: Изцяло освободено е движението в района на пл. "Независимост"

23 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с увреждания освободиха движението в района на площад „Независимост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите родители на деца с увреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, по бул. "Александър Дондуков" остава затворено

София: Протестиращите родители на деца с увреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, по бул. "Александър Дондуков" остава затворено

23 Октомври 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с уреждания освободиха движението по бул. „Цар Освободител“, но остава затворено по бул. „Александър Дондуков“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриотични трусове (ОБЗОР)

Патриотични трусове (ОБЗОР)

23 Октомври 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет на "Обединени патриоти" проведе заседание, на което лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отказа да присъства. Срещата бе инициирана от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в отговор на искането на майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и създалото се напрежение между коалиционните партньори.
Повод за недоволството на майките стана изказване на Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в което той заяви във връзка със Закона за хората с увреждания: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Думите му предизвикаха протести в цялата страна с искане за оставката му в понеделник. В отговор Симеонов заяви, че не вижда основание да напусне поста си и ще го направи единствено, ако това му бъде поискано от Политическия съвет на коалицията "ГЕРБ – Обединени патриоти" в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По-късно ръководството на „Атака“излезе с позиция, че сваля политическото си доверие от Валери Симеонов и настоява да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер. В същото време в отворено писмо на Волен Сидеров до коалиционните му партньори той настоя за незабавно свикване на Коалиционния съвет на управляващите още в понеделник, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. Такъв в понеделник не се състоя, а от Дубай, където се срещна с министър-председателя на ОАЕ, премиерът Борисов коментира, че ако тръгне да иска оставката на Валери Симеонов силово, това мигновено ще се счупи цялата конструкция на коалицията и правителството ще падне. "Надявам се „Обединени патриоти“ да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години", каза още той. По-късно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че е поканил Сидеров и Симеонов на Коалиционен съвет на малката коалиция, на който да обсъдят създалата се ситуация. На поканата му се отзова само вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. След близо 2-часово заседание двамата дадоха изявление пред медиите, в което изразиха готовността си да работят за решаването на проблемите в коалицията на Патриотите.
Според Красимир Каракачанов една оставка в момента означава да се събори правителството и да се върнат ДПС и БСП на власт, което не е решение. По думите му коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, а се занимава с вътрешни проблеми. „Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за „Обединени патриоти“ и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим по отделно“, допълни лидерът на ВМРО. На въпрос дали съществува малката коалиция, Каракачанов отговори, че съществува, но има сериозни проблеми.
Валери Симеонов отбеляза от своя страна, че коалиционното споразумение между Патриотите не е нарушено, но има сериозни разминавания по него. „Ние отново ще поканим Волен Сидеров и Атака на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“, допълни Симеонов. "Ние ще полагаме и занапред доброжелателни усилия да се събираме и да си решаваме проблемите. Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов. По повод изказването си, той за пореден път отбеляза, че то се изкарва от контекста. "Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Симеонов. Той уточни, че е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат на дъжд и студ по време на протестите. „Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на „уж болни деца“ - това не е вярно“, допълни още Симеонов. Той посочи, че не вижда причина да се извини и поясни, че не е разбран правилно.
Междувременно лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни решението си да не присъства на Коалиционния съвет със съобщение във "Фейсбук". "НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща“, написа той.
По-рано през деня на брифинг в Министерски съвет Валери Симеонов призова да не се провежда планираният за сряда протест в негова подкрепа. "Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск“, заяви Симеонов. Протестите с искане на оставката му обаче продължиха и във вторник. Десетки майки на деца с увреждания отново се събраха пред сградата на Министерския съвет в столицата. Протести, подкрепени и от много граждани, се проведоха и в някои от по-големите градове в страната.
По-късно през деня стана ясно, че от БСП са внесли искане в деловодството на НС за изслушване на Валери Симеонов в сряда, като първа точка от дневния ред на парламентарното заседание. "Оттук нататък БСП е в стройна и бърза организация по подготовка за предсрочни избори", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“

София: Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“

23 Октомври 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и „Александър Дондуков“ в района на площад „Независимост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поради затвореното движение, трамвайна линия № 10 ще се движи с временен маршрут по „Мария Луиза“, „Сливница", „Васил Левски“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Майките на деца с увреждания от града се включиха в подкрепа на протеста в София

Бургас: Майките на деца с увреждания от града се включиха в подкрепа на протеста в София

23 Октомври 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Майките на деца с увреждания в Бургас се включиха в подкрепа на протеста в София, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Протестът се провежда на пл. „Атанас Сиреков“, пред сградата на Община Бургас. Те също излязоха със становището за искане на оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Ще стоим тук, докато вицепремиерът си подаде оставка, всеки ден“, каза Недялка Гракова, майка на дете с увреждане. На въпроса какво ще правите, в случай че той не си подаде оставката , тя отговори че Парламентът може да му поиска оставка, тъй като България е парламентарна държава и всеки има права. „След като ние сме избиратели на тази държава, както сме ги избрали, така можем и да им поискаме оставка“, каза още Грекова. На въпроса как ще коментира думите на вицепремиерът, тя отговори, че това е цинизъм. Според Недялка Грекова думите на Симеонов не са изкарани от контекст, както той твърди, а това била цялата истина.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Близо 50 души се събраха на поредния протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Варна: Близо 50 души се събраха на поредния протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

23 Октомври 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 50 души се излязоха на протест във Варна за втора поредна вечер с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. Протестиращите отново се събраха пред Грамадата пред Община Варна в 18 часа. На мястото те поставиха плакати с надпис:”Симеонов, вън!” и “Оставка” под съпровода на патриотични песни. Тази вечер в протеста, освен майки на деца и младежи с увреждания, се включиха и семейства и представители на различни организации. “Днес не съм чула изказванията на Валери Симеонов, но ще си отстояваме позицията. Отношението му е безотговорно, безчовечно и безскрупулно. Оставката на Симеонов няма да разклати правителството. Бойко Борисов уволни трима министри, един Симеонов не е по-важен. Няма да се откажем, всеки ден ще има протест”, коментира една от протестиращите Мила Георгиева, която също има физически увреждания. Половин час по-късно протестиращите се отправиха към офиса на НФСБ до Фестивалния комплекс, където ще оставят плакатите с искането за оставката на лидера на партията.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Движението по бул. "Дондуков" бе възпрепятствано за кратко

София: Движението по бул. "Дондуков" бе възпрепятствано за кратко

23 Октомври 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
София. Движението по бул. "Дондуков" бе възпрепятствано за кратко, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Протестиращият Йоло Денев легна на бул. "Дондуков" и блокира движението. Организаторите на протеста се разграничиха от него и призоваха майките на деца с увреждания да не се включват в неговата инициатива.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

София: Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

23 Октомври 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Десетки майки на деца с увреждания отново протестират с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Родителите изразяват недоволство срещу думите му, че децата им са "уж болни", а те са "кресливи жени". Майките са се събрали заедно със своите болни деца пред Министерски съвет и носят черни знамена. Засега движението по бул. „Дондуков“ и по бул. „Цар Освободител“ се осъществява нормално. В района е засилено полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП иска изслушване на Валери Симеонов, влиза в стройна организация и подготовка за предсрочни избори

Корнелия Нинова: БСП иска изслушване на Валери Симеонов, влиза в стройна организация и подготовка за предсрочни избори

23 Октомври 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. В деловодството на НС внесохме искане за изслушване на Валери Симеонов утре, като първа точка от дневния ред на парламентарното заседание. Оттук нататък БСП е в стройна и бърза организация по подготовка за предсрочни избори. Максимално бързо ще провеждаме срещи за „Визия за България”, за да я конкретизираме и превърнем в конкретна предизборна програма и ангажименти, ясни и категорични обещания към хората, които ще станат действия”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за действията, от страна на левицата, заради кризата в правителството, съобщиха от пресцентъра на партията. „През годините, с Бойко Борисов сме били сериозни политически опоненти. Не мога да не призная, че през това време е изглеждал като човек, който владее ситуацията, има всякакви механизми да овладява всякакви кризи. Сега за първи път ми изглежда безсилен и безпомощен, като премиер, да реши проблема.” Така тя коментира отказа на вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка. Корнелия Нинова припомни, че досега Борисов е прехвърлял проблемите на Красимир Каракачанов и на Волен Сидеров. „Това не е нито лидерско, нито премиерско. Когато държавата ти е в такава криза и обществото е настръхнало, изглежда зле да си безсилен и да не можеш да се справиш със ситуацията. Да се внушава, че цялата конструкция и бъдеще на правителството виси на оставката на Симеонов, е израз на пълно безсилие и е тревожно за България”, каза още тя. Нинова припомни думите на премиера, че ако вицепремиерът подаде оставка, щяло да настане хаос и коментира, че по-голям хаос от този, в момента, няма как да настане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран

23 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. Целият протест на майките на деца с увреждания беше политически експлоатиран. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Не казвам, че хората не протестират справедливо. Има много несъвършенства в държавата, трупани през последните 30 години. За пръв път се прави такъв огромен жест. Отпускат се 60% и днес го казах, че бих би бил щастлив, ако извън бюджeта, който имам, ми отпуснат 150 млн. лв, да увелича заплатите на армията. Там има също родители на загинали военнослужещи, има деца сираци. От първия ден, факт е, и от трибуната на НС и през омбудсмана, и депутати от БСП, и други политически сили използват този протест чисто политически“, каза Каракачанов. По думите му лицата на една част от хората на протеста са протестиращи по всякакъв повод и срещу всяко правителство. „Кой иска оставка – зелените? Защото не искат да има развитие на зимния туризъм – това е така. Някои от техните лидери са там“, допълни Каракачанов. "Не приемам като алтернатива на НФСБ да ми се появи Марешки, който така или иначе тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа удобна възможност. С този човек няма да работя", каза Каракачанов. По отношение на Волен Сидеров, вицепремиерът уточни, че желанието му е всички да разговарят заедно. На въпрос кога ще има среща с премира Борисов, Каракачанов уточни, че това ще се случи, когато се върне и поиска такава.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания

23 Октомври 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Извинявайте, че не ме разбрахте правилно и се подлъгахте на една кампания – това ли да кажа? Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционно заседание на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези хора са обидени. Знаете ли как се държаха те на съветите, на които се обсъждаше въпросите за повишаването на помощите за хората с увреждания. Доста невъзпитано. Второ, знаете ли, когато минавам аз, минават други хора, които са инвалиди като тях, как викат подир тях: „Убийци“. Това викат, на мен ми го викаха“, допълни още Симеонов.
По думите му в крайна сметка парите са увеличени. „Смятате ли, че тези жени са моралния критерий на държавата?“, попита още Симеонов и уточни, че много хора са обидени, но не се държат като тях.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува "Атака"

Вицепремиерът Валери Симеонов: На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува "Атака"

23 Октомври 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. На вота на недоверие ще отидем като коалиционни партньори, не съм сигурен как ще гласува Атака. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след заседание на малката коалиция, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Във връзка с искането на БСП за изслушване на вицепремиера Валери Симеонов, той обясни, че първата точка ще е гласуване на вота на недоверие, а не неговото изслушване. "Предложението на БСП е 24-26 октомври. Видях предложението до Цвета Караянчева. Те искат или утре, или вдругиден, или в петък да е първа точка", допълни още Симеонов. На въпрос дали е сигурен как ще гласува "Атака" на вота, Симеонов обясни, че не е. „Не съм сигурен и как ще гласува „Воля“, не съм сигурен и как ще гласува ДПС“, допълни вицепремиерът.
По отношение на взаимното оттегляне на доверие, Симеонов уточни, че става въпрос за оттегляне на доверието на депутатите от НФСБ към председателството на Волен Сидеров. По думите му това може да се промени на заседание на парламентарна група, която да отсъди и гласува. Симеонов уточни, че не става въпрос за махане на вицепремиера или на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“. „Различни са ситуациите. Ние не отричаме, не искаме да омаловажим участието на "Атака" в тази коалиция, но съгласно нашето коалиционно споразумение, председателството на групата е въпрос на решение на групата. С мнозинство се взима групата“, допълни още Симеонов. На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите

Вицепремиерът Валери Симеонов: Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите

23 Октомври 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Ние отново ще поканим Волен Сидеров и Атака на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения“, допълни Симеонов. "Ние ще полагаме и занапред доброжелателни усилия да се събираме и да си решаваме проблемите. Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов.
На въпрос дали съществува малката коалиция, Симеонов отговори: „Коалицията е съставена за общо участие в парламентарни избори за 44-ото Народно събрание. Тя е съставена с коалиционно споразумение, което е подписано лично от мен и от колегите. Коалицията съществува, докато съществува това споразумение. То не е нарушено, въпреки че има много сериозни разминавания, на които сте свидетели напоследък. Последното се получи днес, когато за наша изненада нашият партньор не дойде“, каза Симеонов по отношение на липсата на Волен Сидеров на заседанието. „Ние забавихме началото на заседанието. Писахме sms-и, пробвахме да се чуем. Отговориха ни, че няма да дойдат, но това бе чак на единия час. Аз не съм направил опит с оглед на тези атаки, които са отправени лично към мен“, допълни Симеонов и уточни, че няма намерение да засилва конфликта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми

23 Октомври 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията „Обединени патриоти“ в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ По думите на Каракачанов това са били 6-7 загубени месеца. „Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за „Обединени патриоти“ и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим по отделно“, допълни още Каракачанов. На въпрос дали съществува малката коалиция, Каракачанов уточни, че тя съществува, но има сериозни проблеми.
Във връзка с отсъствието на Волен Сидеров от Коалиционен съвет Каракачанов коментира: "С коалиционните си партньори няма как да се справям. Справям се с противниците си. Не приемам обвинението, че ние сме си замълчали. Когато имаше подобно искане за смяна на председател на ПГ, ние казахме, че не сме съгласни. Лично смятам, че в една коалиция трябва да има диалог, а не престрелки пред медиите и съм го казвал много пъти“, допълни още Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания - прочетете внимателно какво съм казал

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания - прочетете внимателно какво съм казал

23 Октомври 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Не съм звяр, виждам какви са децата с увреждания. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“ По повод изказването си във връзка със Закона за хората с увреждания, че е бил "започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца“, Симеонов заяви, че до момента не е влизал в обяснителен режим от чисто технически съображения. "Вчера включително аз си направих труда за пореден път да ви запозная с целия текст, който съм произнесъл. Валери Симеонов не е изрод. Той има очи на главата си и видимо се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крайници. Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал“, каза Симеонов. Той уточни, че е имал предвид, че майките казват, че децата са болни, а ги държат и на дъжд и на студ по време на протестите. „Когато вадите две фрази, едната е "кресливи майки", след това се добавя другата фраза на „уж болни деца“ - това не е вярно“, допълни още Симеонов. Той посочи, че не вижда причина да се извини и поясни, че не е правилно разбран.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение

23 Октомври 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Една оставка в момента означава да съборим правителството – за мен това не е решение. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след Коалиционен съвет на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, представяйки си, че оставката на на Симеонов означава ДПС и БСП да се върнат на власт, за него това не е решение. „Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Аз мисля, че подсказах днес на празника на тези, които бяха. Какво означава оставката на един вицепремиер – или падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментиря той. По думите му, ако се изгони НФСБ от управлението, трябва да се разчита на Марешки. „За мен това не е алтернатива. От тази гледна точка изразих моето мнение, че г-н Симеонов малко по-внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява. Аз лично не бих използвал подобни думи. Искам да кажа и нещо друго. За мен това не е решение. Много по-важно е, че правителството си върши работата. Ние говорим за майките на деца с увреждания, но бюджетът от 270 млн. лв. за хората с увреждания се увеличава с 60 %. Правителството си е свършило работата и продължава да я върши“, допълни Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел

Вицепремиерът Валери Симеонов: НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел

23 Октомври 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. Това е написал вицепремиерът Валери Симеонов в официалната си страница във "Фейсбук". "От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", допълва Симеонов. "Безспорен е огромният обществен интерес по въпроса защо Национална служба охрана пази бизнесменът Ахмед Доган (наскоро сдобил се с ТЕЦ на стойност около 100 млн. лв. срещу скромните 3500 лв.) вече повече от 5 години след излизането му от политиката и над 10 години след излизането му от реалната власт", отбелязва още той. "Тъй като съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗНСО службата е подчинена пряко на Президента на Република България, ще отправя тези въпроси към Президента Румен Радев, очаквайки този път точен и изчерпателен отговор, с оглед отговорността пред обществото и институционалните му правомощия", пише още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо час продължава Коалиционният съвет на „Обединени патриоти“

Близо час продължава Коалиционният съвет на „Обединени патриоти“

23 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет на "Обединени патриоти" бе обявен за 14.30 часа и продължава близо час, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Партньорите са се събрали в кабинета на Искрен Веселинов в сградата на Народното събрание. На Коалиционен съвет присъстват вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Към момента на заседанието не присъства третият партньор в „Обединени патриоти“ - Волен Сидеров, който обясни отсъствието си във Фейсбук с думите, че няма логика да е там. Той припомни, че преди 6 дни НФСБ е свалил политическо доверие от него като председател на парламентарната група. Сидеров посочва, че ВМРО не е взела никаква позиция по този въпрос, а мълчанието според него е знак на съгласие с НФСБ.
В сградата на парламента са още депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Борис Ячев. Коалицията "Обединени патриоти" трябва да обсъди искането за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер във връзка с изказването му за майките на деца с увреждания, че са "кресливи жени с уж болни деца".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Няма логика да присъствам на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“

Волен Сидеров, „Атака“: Няма логика да присъствам на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“

23 Октомври 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Не присъствам на Коалиционен съвет. НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. Това е написал на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Провежда се заседание на коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

Провежда се заседание на коалиционния съвет на "Обединени патриоти"

23 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. В кабинета на Искрен Веселинов в Народното събрание (пл. „Княз Александър I“ 1) се провежда заседанието на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". На заседанието присъстват вицепремиерът Красимир Каракачанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Все още не е дошъл лидерът на Атака Волен Сидеров. За срещата в сградата пристигна депутатът от НФСБ Борис Ячев и депутатът от НФСБ Валентин Касабов.
Коалицията "Обединени патриоти" трябва да обсъди искането за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер във връзка с изказването му за майките на деца с увреждания, че са кресливи жени с уж болни деца.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме

Вицепремиерът Валери Симеонов: Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме

23 Октомври 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Снощният протест на майките на деца с увреждания беше тюрлю гювеч – всички го видяхме. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с вчерашния протест на майките и с участниците в него, Симеонов коментира: „Протестът беше тюрлю гювеч. Всички го видяхме. Как да го коментирам".
Във връзка с исканата оставка от лидера на "Атака", Волен Сидеров заяви: „Аз не вярвам някой от вас да е изненадан“. Той уточни, че към настоящия момент не вижда да има конфликт на предстоящия коалиционния съвет. „Представете си едни благоразположени колеги, усмивки, почерпки“, коментира Симеонов и уточни, че не може да допълни нищо повече от това, което е казал вчера. „При наличие на решение на коалиция „Обединени патриоти“ да издигне мен като вицепремиер, трябва да има съответното решение, че ме оттегля“, допълни още Симеонов.
На въпрос дали водил разговори с премиера, Симеонов уточни, че не е разговарял с никой от своите партньори до момента. „Днес ще имаме заседание в 14.30 часа и ще обсъдим въпроса с всички неща, които са на дневен ред“, допълни още Валери Симеонов.
„Преди минути е изтекла фалшива информация в два сайта, които е неясно какви са", съобщи той и допълни, че ще бъдат предприети действия, за да се провери дали могат да бъдат осъдени. "Става дума за изявления на моя син. Няма такова изявление", допълни той.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите  - чувствам се достатъчно уверен

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите - чувствам се достатъчно уверен

23 Октомври 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Моля, организираният протест в моя подкрепа да не се състои, благодаря на организаторите - чувствам се достатъчно уверен. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поводът на този кратък брифинг е обявеният контрапротест в защита на моята скромна персона утре в 10.00 пред сградата на МС. След като снощи се запознах с призивите, които са пуснати в различни медии, както и във „Фейсбук“, искам много да благодаря на организаторите“, зави още Симеонов и благодари на организациите, които го подкрепят.
Той уточни, че чрез медиите, с оглед на краткото време, се обръща към тях с молба да не провеждат този митинг. "Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск“, заяви още Сименов. Вицепремиерът посочи, че всичко това е свързано с промяна на движението. „Благодаря им за вниманието, но мисля, че не е необходимо това“, допълни още вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството не трябва да пада

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството не трябва да пада

23 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Правителството не трябва да пада. Това каза лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Не мога да кажа дали правителството ще падне при евентуална оставка на Валери Симеонов. Не мога да кажа и дали ще има оставка. Вие какво мислите, че ще направя - да падне правителството или да остане. То не трябва да пада, това е моето мнение", заяви той. Попитан дали падането на правителството зависи от ВМРО, Каракачанов каза: "Аз гледам, че Симеонов казва: "Каракачанов да каже", Корнелия Нинова и един друг депутат, на който все му забравям името - шеф на ПГ, и той ме сочи мен". По думите му по отношение на протестиращите майки правителството е направило много за тях. "Това са допълнителни 150 млн. Аз ако получа допълнителни 150 млн. за армията, ще бъда щастлив. Това не са малко пари", уточни той. "Аз една година и половина се правих на "синя каска", опитвам се да балансирам между някакви такива настроения. От тук нататък губим много време. Вместо да се занимаваме с нещата, заложени в програмата на ОП, година и половина се занимаваме с глупости. Стига толкова. Ако ще работим, да работим. Ако някой се кара, да се кара", заяви вицепремиерът. По думите му за година и половина не е имало нещо, за което да са намерили общ език и на това нещо да не са пречели конфликти и конфронтации. "Аз повече ролята на синя каска няма да играя. Валери Симеонов ще дава извънредна пресконференция. Какво ще каже, не знам. Не е намерил за нужно да ме информира", обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще направи изявления в Министерски съвет

Вицепремиерът Валери Симеонов ще направи изявления в Министерски съвет

23 Октомври 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов ще направи изявления в Министерски съвет в 13.15 часа. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Много трудно оттук нататък Валери Симеонов ще защити каквото и да било свое решение или предложение след всичко, което се случи

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Много трудно оттук нататък Валери Симеонов ще защити каквото и да било свое решение или предложение след всичко, което се случи

23 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Много трудно оттук нататък Валери Симеонов ще защити каквото и да било свое решение или предложение след всичко, което се случи. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Ако гледаме от политическа гледна точка, наясно сме, че имаме криза в правителството, в управляващия екип, имаме криза в малката и голямата коалиция, защото от една страна има свалено доверие от една от партиите в председателя на парламентарната група“, добави Йотова. По думите ѝ от вчера има свалено доверие в един от лидерите на партията в управляващата коалиция и това е довело до криза и в управляващото мнозинство. „Нека да оставим на парламента и на политическите партии да решат каква да бъде тяхната стъпка и как ще излязат от тази криза“, каза още вицепрезидентът.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: Вицепремиерът Валери Симеонов не си дава сметка, че с изказванията си взривява коалицията

Татяна Буруджиева, политолог: Вицепремиерът Валери Симеонов не си дава сметка, че с изказванията си взривява коалицията

23 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов не си дава сметка, че с изказванията си взривява коалицията. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева за поведението на вицепремиера Валери Симеонов и това как отношенията в малката коалиция ще се отразяват на голямата. „Той не разбира, че това което е казал не може да бъде казано от политик, още по-малко от вицепремиер. Когато политик говори агресивно срещу групи хора в обществото, тогава той задава тон на обществото да се държи по същият агресивен начин. Това не е за пръв път при Валери Симеонов. Няколко пъти вече се казваше, че той е по-експресивен и краен, но има граници, отвъд които нещата започват да приличат на нещо по-различно“, каза Татяна Буруджиева. Тя обясни, че политическото говорене е говорене между граждани и политици, а изказванията на Симеонов не отговарят на етикета на човек на публичен пост. За големите хора е характерен факта, че носят отговорност за думите и действията си, каза още тя. Според нея въпреки поведението на вицепремиера в Парламента все още има потенциал и липсва желание за предсрочни избори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

Президентът Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

23 Октомври 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Безконтролната власт ражда цинизъм. Това каза пред журналисти в Пловдив държавният глава Румен Радев във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Държавният глава заяви, че с цинизъм не може да имаме ефективно управление и не може да се мисли за проблемите на хората. „Това, което виждаме в момента е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на Валери Симеонов, а това не решава проблема с липсата на контрол и цинизъм“, добави президентът Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майки на деца с увреждания излязоха на протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов (ОБЗОР)

Майки на деца с увреждания излязоха на протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов (ОБЗОР)

23 Октомври 2018 | 03:41 | Агенция "Фокус"
София. Майки на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в столицата с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът се организира във „Фейсбук“ от организацията на майките „Системата ни убива“. Той бе под надслов „Оставка на вицепремиера Валери Симеонов!“. Протести на майки на деца с увреждания, подкрепени и от много граждани, се проведоха и в други големи градове в страната. Повод за протестните действия стана изказване на вицепремиера Валери Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което предизвика остра реакция на майки на деца с увреждания. Тогава вицепремиерът посочи, че този Законът за хората с увреждания е бил започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които са спекулирали с децата си, манипулирали са обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.
Междувременно на брифинг в Министерски съвет след проведена среща с работодателските организации, вицепремиерът Симеонов заяви, че ще подаде оставката си единствено, ако му бъде поискана от Политическия съвет на коалицията "ГЕРБ – Обединени патриоти" в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По думите му всеки може да иска оставка, особено политически партии, а самата оставка представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост или длъжност. Вицепремиерът по икономическа и демографска политика заяви, че причините за подобни действия могат да са две – лични, морални, ако човекът е допуснал грешка, а втората е в резултат на политическо решение. Симеонов обяви, че решение може да вземе от политическия съвет на коалиционен съвет ГЕРБ – Обединени патриоти. Той каза още, че е на тази длъжност не по негово желание, а с решение на коалиционния съвет и допълни, че по лични съображения не вижда причини да подаде оставка. Вицепремиерът Симеонов обясни, че протести на БСП не го притесняват, тъй като е нормално те да искат оставка.
На протеста с искане на оставката му се събраха десетки граждани и майки на деца с увреждания. Те блокираха движението по бул. „Княз Александър Дондуков“ за около 1 час и заявиха, че протестните им действия няма да се преустановят до подаването на оставка. Протестиращите уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестът ще прерасне в граждански безредици.
По време на самият протест, ръководството на ПП АТАКА обяви, че сваля политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите според тях обиди към хора с увреждания. От партията заявиха, че ще настояват да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер. Лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров обяви, че ще настоява за незабавно свикване на Коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. Сидеров коментира още, че в 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние.
Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви на пресконференция в Дубай, че ако тръгне да иска оставката на Валери Симеонов силово – мигновено ще се счупи цялата конструкция и с един подобен акт правителството ще падне. По думите на премиера на пръв поглед искането на оставка от негова страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти“ взимат решения помежду си. Той допълни още, че носи партийна отговорност към избирателите, които са изпратили тази част от управляващата коалиция. Премиерът също така призова майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат управляващите да си свършат работата. Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент законите, които искат майките, да вървят заедно. Той изрази надежда в петък законодателните промени да бъдат разгледани и обсъдени в парламента и съответно да бъдат приети и допълни, че 150 млн. лева ще бъдат заложени в тази сфера в новия бюджет.
По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира думите на премиера, като заяви, че те са по-цинични и от тези на Симеонов. Според Нинова Борисов е избрал властта и парите пред състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките. "Всъщност казаното от Симеонов изкара на показ истинското лице на Борисов. За тези хора няма нищо свято - нито майчинството, нито болката на дете. За тях е важно само да са на власт и да си разпределят постове и поръчки", каза още лидерът на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майки на деца с увреждания излязоха на протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов (ОБЗОР)

Майки на деца с увреждания излязоха на протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов (ОБЗОР)

22 Октомври 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
София. Майки на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в столицата с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът се организира във „Фейсбук“ от организацията на майките „Системата ни убива“. Той бе под надслов „Оставка на вицепремиера Валери Симеонов!“. Протести на майки на деца с увреждания, подкрепени и от много граждани, се проведоха и в други големи градове в страната. Повод за протестните действия стана изказване на вицепремиера Валери Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което предизвика остра реакция на майки на деца с увреждания. Тогава вицепремиерът посочи, че този Законът за хората с увреждания е бил започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които са спекулирали с децата си, манипулирали са обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.
Междувременно на брифинг в Министерски съвет след проведена среща с работодателските организации, вицепремиерът Симеонов заяви, че ще подаде оставката си единствено, ако му бъде поискана от Политическия съвет на коалицията "ГЕРБ – Обединени патриоти" в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По думите му всеки може да иска оставка, особено политически партии, а самата оставка представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост или длъжност. Вицепремиерът по икономическа и демографска политика заяви, че причините за подобни действия могат да са две – лични, морални, ако човекът е допуснал грешка, а втората е в резултат на политическо решение. Симеонов обяви, че решение може да вземе от политическия съвет на коалиционен съвет ГЕРБ – Обединени патриоти. Той каза още, че е на тази длъжност не по негово желание, а с решение на коалиционния съвет и допълни, че по лични съображения не вижда причини да подаде оставка. Вицепремиерът Симеонов обясни, че протести на БСП не го притесняват, тъй като е нормално те да искат оставка.
На протеста с искане на оставката му се събраха десетки граждани и майки на деца с увреждания. Те блокираха движението по бул. „Княз Александър Дондуков“ за около 1 час и заявиха, че протестните им действия няма да се преустановят до подаването на оставка. Протестиращите уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестът ще прерасне в граждански безредици.
По време на самият протест, ръководството на ПП АТАКА обяви, че сваля политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите според тях обиди към хора с увреждания. От партията заявиха, че ще настояват да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер. Лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров обяви, че ще настоява за незабавно свикване на Коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти до края на деня, на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер. Сидеров коментира още, че в 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние.
Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви на пресконференция в Дубай, че ако тръгне да иска оставката на Валери Симеонов силово – мигновено ще се счупи цялата конструкция и с един подобен акт правителството ще падне. По думите на премиера на пръв поглед искането на оставка от негова страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти“ взимат решения помежду си. Той допълни още, че носи партийна отговорност към избирателите, които са изпратили тази част от управляващата коалиция. Премиерът също така призова майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат управляващите да си свършат работата. Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент законите, които искат майките, да вървят заедно. Той изрази надежда в петък законодателните промени да бъдат разгледани и обсъдени в парламента и съответно да бъдат приети и допълни, че 150 млн. лева ще бъдат заложени в тази сфера в новия бюджет.
По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира думите на премиера, като заяви, че те са по-цинични и от тези на Симеонов. Според Нинова Борисов е избрал властта и парите пред състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките. "Всъщност казаното от Симеонов изкара на показ истинското лице на Борисов. За тези хора няма нищо свято - нито майчинството, нито болката на дете. За тях е важно само да са на власт и да си разпределят постове и поръчки", каза още лидерът на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Вицепремиерът Валери Симеонов e длъжен да подаде оставка при създалата се ситуация

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Вицепремиерът Валери Симеонов e длъжен да подаде оставка при създалата се ситуация

22 Октомври 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов e длъжен да подаде оставка при създалата се ситуация, „Обединени патриоти“ трябва да продължат да подкрепят правителството. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. По думите му евентуална оставка на Симеонов няма да бъде последваната от сътресения в управлението. „Причината малката коалиция да продължи по подетия път, със или без Симеонов, е конкуренцията на заден план в лицето на ПП „Воля““, каза още Константинов. Според политическия анализатор в моменти на високо напрежение, изходите винаги са два – или подаването на оставка или пристъпването към предсрочни избори. „Това е разумната политика. Трябва да бъдем малко по-спокойни и да вършим важни работи. От друга страна, аз лично много се безпокоя от това, че всеки, който тръгне да протестира за нещо, е убеден, че трябва да постигне 100 процента от целите си. Ако някой иска да управлява държавата, нека бъде така добър да отиде на избори, да ги спечели и по чисто демократичен начин да поеме управлението на страната“, коментира проф. Михаил Константинов. Той добави, че когато „улицата“ се превърне в най-важна, настъпва революция. „Удовлетворяването на общественото желание е инструмент за намирането на решения в кризисни моменти, но това не може да бъде перманентна форма на управление“, поясни Константинов. Той каза още, че стабилността в държавата опира до правилно изразходване на финансовия ресурс и фокусът трябва да се измести в тази насока.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки пловдивчани излязоха на протест, за да подкрепят майките на деца с увреждания и да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Пловдив: Десетки пловдивчани излязоха на протест, за да подкрепят майките на деца с увреждания и да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов

22 Октомври 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки пловдивчани излязоха на протест, за да подкрепят майките на деца с увреждания и да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Поводът е неговият коментар, в който той нарече майките „група кресливи жени” с „уж болни деца”. Майките на болните деца бяха в близост до общината още в 15.00 часа и останаха да изчакат до 18.00 часа още граждани, които да ги подкрепят.
По време на протеста в Пловдив се издигнаха лозунги „Оставка“, „Симеонов, ти си позор за България“, „Симеонов, ти си срам“, „Пловдив не иска антидемографски УЖ вицепремиер“ и др.
Майките на деца с увреждания от Пловдив са категорични, че зад исканията им не стоят политически интереси.
На протеста в Пловдив тази вечер дойдоха и много други родители с децата си, които подкрепиха майките на деца с увреждания.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов се провежда пред Министерски съвет

София: Протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов се провежда пред Министерски съвет

22 Октомври 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. Протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов се провежда пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Майките на деца с увреждания подновиха протеста си в столицата, подкрепени от десетки граждани. Те настояват вицепремиерът Валери Симеонов да напусне поста си заради изказването си във връзка със Закона за хората с увреждания: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.
По-рано през деня протестиращите отново се събраха пред Министерски съвет и блокираха за кратко движението по бул. „Княз Ал. Дондуков“. Те заявиха, че ще протестират, докато вицепремиерът Симеонов не подаде оставка.
На брифинг в Министерски съвет след проведена среща с работодателските организации, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставката си единствено, ако му бъде поискана от Политическия съвет на коалицията "ГЕРБ – Обединени патриоти" в лицето на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.
От Дубай, където се срещна с министър-председателя на ОАЕ, премиерът Борисов коментира, че ако тръгне да иска оставката на Валери Симеонов силово, това мигновено ще се счупи цялата конструкция на коалицията и правителството ще падне.
Протести с искане за оставката на вицепремиера Симеонов се проведоха и други градове в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов - той избра властта и парите пред състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките

Корнелия Нинова, БСП: Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов - той избра властта и парите пред състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките

22 Октомври 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
София. Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов - той избра властта и парите пред състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" във връзка с протестите на майките на деца с уверждания, създалата се ситуация при патриотите и стабилността на кабинета.
"Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов. Днес той заяви, че няма да поиска оставката му, защото ще падне правителството. Между състраданието към болни деца и съпричастието към мъката на майките, от една страна, и властта и парите - от друга, той избра властта и парите", пише Нинова. По думите й по този начин той подкрепя казаното от вицепремиера. "Всъщност казаното от Симеонов изкара на показ истинското лице на Борисов. За тези хора няма нищо свято - нито майчинството, нито болката на дете. За тях е важно само да са на власт и да си разпределят постове и поръчки. Премиерът отново погазва всякакви етични и конституционни правила, твърдейки, че ако не управлява той, ако президентът Радев направи служебен кабинет, ще последва хаос. Това е ред, установен от Конституцията и законите на страната, това е част от правовата държава. По-голям хаос от това, което сега прави Борисов, няма как да има", пише още във "Фейсбук" лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Близо 100 души се събраха на протеста на майките на деца с увреждания с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Варна: Близо 100 души се събраха на протеста на майките на деца с увреждания с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

22 Октомври 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 100 души се събраха на протеста, организиран от майки на деца и младежи с увреждания във Варна с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. С черни знамена, тениски с надпис “Системата ни убива” и плакати множеството се събра пред сградата на Общината в 18.00 часа. Протестиращите се заканиха, че имат готовност да бъдат на същото място и утре, докато Симеонов не подаде оставка. “Обидени сме от политиците. Не ги наричам господа, много съм разочарована. 30 години чакам нещо да се случи към по-добро, на не виждам промяна”, коментира една от протестиращите Нели Тодорова. Тя допълни, че на младини се е замисляла да емигрира в чужбина в търсене на по-добри условия и грижа за 30-годишната й дъщеря с множество увреждания. “Обидите и лошото отношение към нас минаха всякакви граници”, коментира една от организаторите на протеста Галя Койчева. По думите й никой не е застрахован от това, което се е случило на семействата на хората с увреждания. “Протестиращите са категорични в искането за оставка, защото това ще покаже отношението на правителството, на министър-председателя за това какъв трябва да бъде тонът, който могат да си позволят политици, защото това е модел на подражание”, каза още Галя Койчева. На протеста тази вечер бяха дошли и много семейства с малки деца в подкрепа на семействата на деца и младежи с увреждания.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града се провежда протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Пазарджик: В града се провежда протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

22 Октомври 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Пазарджик се провежда протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, във връзка с изказването му срещу майките с деца с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пазарджик. Около 20 души присъстваха в началото на събитието. С искане за оставка и скандиране за промяна на законите, присъстващите вдигаха транспаранти с лика на Валери Симеонов. „Събрали сме се тук да искаме оставката на Валери Симеонов, който ни нарече „уж болни“. Този човек няма място в правителството. Ако ние сме „уж болни“, то и ТЕЛК-овете са „уж ТЕЛК-ове“, каза Румяна Георгиева, която е с увреждания и заедно с майка си изрази недоволството си от случващото се в правителството.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Пазарджик: В града ще се проведе протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

22 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Пазарджик ще се проведе протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, във връзка с изказването му срещу майките с деца с увреждания . Това съобщиха от общността на родители на деца с увреждания „Системата ни убива“ във „Фейсбук“. Митингът е днес от 17,00 до 19,00 часа пред сградата на Oбщината. „Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България! Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение! Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата! Заради това, че превърна думата „патриот“ в обида! Недупостимо е този човек да продължава да представлява българския народ!“, посочват организаторите на протеста.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат да свършим работата

Премиерът Бойко Борисов: Призовавам майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат да свършим работата

22 Октомври 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Дубай. Призовавам майките на деца с увреждания заради каузата си да изчакат да свършим работата. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод протестите на майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По време на тройната коалиция и на служебното правителство само за два месеца с над 100 млн. събраха приходните агенции по-малко. Искат пак да се случи същото? Не ги съветвам. Най-приятелски. Виждам какво има отстрани. Тези, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам. За това стискам зъби, мълча и се опитвам да свърша работа. Мисля, че я върша добре като гледам параметрите в държавата и като гледам отношението на всички в света към България“, допълни още министър-председателят.
Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент законите, които искат майките, да вървят заедно. „Таймингът беше в срядата, която мина да го приемем на МС, сега в сряда съм създал организация от ПГ на ГЕРБ, надявам се и останалите, да минат през комисии, четене по най-бързия начин, петъка, който идва да се гледат в парламента, да бъдат приети“, коментира Борисов.
По думите му бюджетът за 2019 г. е качен на сайта и до 29 октомври ще бъде приет на МС. Борисов заяви, че 150 млн. лв. ще бъдат заложени повече в тази сфера в новия бюджет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се „Обединени патриоти“ да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се „Обединени патриоти“ да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години

22 Октомври 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Дубай. Надявам се „Обединени патриоти“ да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод проблемите в коалицията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът подчерта, че моралният акт на несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов си го е изразил в петък пред всички медии. „Оттук нататък мога само да помоля да доизпълним ангажимента си, който имаме към майките на деца с увреждания“, каза премиерът. По думите му техните деца не са не са уж болни. „Те са болни, ние го виждаме“, заяви още премиерът. „Не мога от името на Валери Симеонов да поема, какъвто и да е ангажимент“, заяви още премиерът. Във връзка с искането на Волен Сидеров за конферентна връзка за коалиционен съвет, Борисов заяви: „Имам телефон, да ме потърсят“, каза Борисов. По отношение на майките на деца с увреждания Борисов заяви: „С цялото си уважение се отнасям към тях, претенции могат да имат за мои думи, на министрите от ГЕРБ или ако не изпълнят тези ангажименти“, допълни премиерът. На въпрос дали той в случая се явява заложник на споразумението с патриотите, Борисов отговори: „Естествено, че съм заложник. Коалиционно споразумение означава, че се залагаш и в рамките на това споразумение, поемаш пасивите, които ти носи“, каза премиерът. На въпрос дали той е заложник на нежеланието на Валери Симеонов да подаде оставка, Борисов отговори: "Да подам аз, това ли ми казвате? И да хвърля държавата в хаос, преди да се приеме бюджета или всичко това, което творим досега да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло".
„Надявам се колегите от „Обединени патриоти“ да решат помежду си взаимоотношенията си. Видно е, че между Валери Симеонов и Волен Сидеров има огромно напрежение. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Оттук насетне всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението“, допълни още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ще изпълним ангажиментите си, въпреки динамиката в отношенията в „Обединени патриоти“

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Ще изпълним ангажиментите си, въпреки динамиката в отношенията в „Обединени патриоти“

22 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Насроченият за сряда вот на недоверие няма да мине и кабинетът ще се запази. Това коментира в Кърджали председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде БНР. Според нея трусовете в „Обединени патриоти“ няма да се отразят на работата и ангажиментите, поети от коалиционните партньори. „Мисля, че коалицията, въпреки динамиката, в която се развиват отношенията между нашите парламентарни колеги от Патриотичния фронт, като цяло ангажиментите, които сме поели, ще бъдат изпълнени. Това, което сме показали в изминалите 2 години, е, че наистина работим, че постигаме резултати и заявките ни не са само празно говорене, а наистина постигнати резултати. Така че нямам никакво съмнение, че правителството ще оцелее“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово - мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне

Премиерът Бойко Борисов: Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово - мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне

22 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Дубай. Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово - мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод проблемите в коалицията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На пръв поглед искането на оставка от моя страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти“ взимат решения помежду си. Без решение на „Обединени патриоти“ не мога да го направя. Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, така както настояват майките – това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция“, допълни още Борисов. По думите му, въпреки че майките на деца с увреждания казват, че не търсят сваляне на правителството, с един подобен акт – то ще падне. „В никаква друга конфигурация не виждам как ще се развие“, заяви още премиерът. По думите му е малко по-сложно. „Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, дето се вика не питам. Нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция. Нашите партньори са в по-сложна ситуация. „Обединени патриоти“ са три партии и помежду си имат коалиционно споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето коалиционно споразумение, знаейки през цялото време колко различни и нееднакви сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха“, заяви още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Пуснаха движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

София: Пуснаха движението по бул. "Княз Ал. Дондуков"

22 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Пуснаха движението по бул. "Княз Ал. Дондуков", предаде репортер на Агенция "Фокус". Голяма част от протестиращите и от служителите на реда се разотиваха, а булевардът беше освободен и движението беше пуснато. Протестиращите майки на деца с увреждания остават на място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите пред Министерски съвет се разотиваха

София: Част от протестиращите пред Министерски съвет се разотиваха

22 Октомври 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Част от протестиращите пред сградата на Министерски съвет под надслов "Системата ни убива" се разотиваха, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът до този момент протичаше изключително активно. С призиви за оставка на вицепремиера Валери Симеонов и силни викове, протестиращите освиркваха и призоваваха вицепремиерът да слезе при тях. Към момента обстановката е по-спокойна. На място продължава да има засилено полицейско присъствие, а бул. "Княз Ал. Дондуков" остава блокиран и към този момент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на ПП АТАКА свали политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания

Ръководството на ПП АТАКА свали политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания

22 Октомври 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на ПП АТАКА сваля политическото си доверие от вицепремиера Валери Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания. Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на ПП АТАКА. „Ще настояваме да бъде предложен друг представител на Патриотите за вицепремиер“, посочва от партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.