НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Славов, кмет на Ямбол: Община Ямбол е сред първите, започнали и завършили реновирането на обекти от образователната инфраструктура

Георги Славов, кмет на Ямбол: Община Ямбол е сред първите, започнали и завършили реновирането на обекти от образователната инфраструктура

25 Октомври 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Община Ямбол е сред първите, започнали и завършили реновирането на обекти от образователната инфраструктура. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Ямбол Георги Славов. „Две училища на територията на града са били основно ремонтирани и са осигурени най-добрите условия за учениците“, обясни той. По думите му подобна мащабна реконструкция в Ямбол до този момент не е правена, като благодарение на европейските средства, наред с училищата, са ремонтирани детски градини и ясли. „С много усилия, мисъл, стратегия и съобразно желанията на ямболии, Общината съумява да поддържа съвременната градска среда“, каза още Славов. „Тази европейска солидарност за първи път при нас идва на сто процента и представлява сериозно финансово подпомагане на възможностите, които има град Ямбол. Детските градини и яслите бяха завършени с качествено изпълнение на строителството и с много очаквания от страна на родителите. Темата за децата е много деликатна и чувствителна и затова внимателно следим строителния процес. Всички изстрадахме времето на строителството и сега всички се радваме на хубавите условия, в които отглеждаме и обучаваме нашите деца“, коментира Георги Славов. Той добави, че е напълно удовлетворен от успешно завършеното предизвикателство. В момента Община Ямбол изпълнява проект „Устойчиво и интегрирано развитие на градската среда“, който, според кмета на града, включва три основни зони на интервенция – парковите площи в централната градска част, продължение на централната пешеходна алея и една от най-важните входно-изходни артерии на града в посока АМ „Тракия“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Общината планира поемане на дългосрочен заем за финансиране на мащабни подобрения в инфраструктурата на града

Ямбол: Общината планира поемане на дългосрочен заем за финансиране на мащабни подобрения в инфраструктурата на града

24 Октомври 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Ямбол. На 2 ноември 2018 г., петък, в зала 107 на Община Ямбол ще се състои публично обсъждане на предложението на кмета Георги Славов за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 9 млн. евро. Това съобщиха от пресцентъра ма Общината. Целта е средствата да се вложат в реализирането на 15 значими обекта от техническата и социалната инфраструктура, които да допълнят мерките по цялостно подобряване на градската среда. Предвижда се срокът за изплащане на главницата да бъде до 12 години, с до 2 години гратисен период, при лихвен процент не по-голям от 2,5%.
Това е второто публично обсъждане, инициирано по повод поемането на подобен дълг. Първото намерение не бе реализирано, поради наложилите се промени в някои от параметрите, най-съществената от които е промяната на валутата от лева в евро. Изменението е заради по-изгодните условия, ако заемът е в европейската валута, както и с оглед възможното предстоящо влизане на страната ни в еврозоната, съответно смяната на националната валута.
Предвидените мащабни подобрения в инфраструктурата на града включват изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град, както и изграждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска" от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав" - от ул. „Тимок" до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.
Мерките са част от управленската програма на кмета Георги Славов за мандат 2015-2019 и са в отговор на конкретни искания от страна на жителите на Ямбол. Изпълнението им е наложително, заради многобройните проблеми, които създава амортизираната и неефективна техническа и пътна инфраструктура.
В продължение на вече 10 години Община Ямбол е сред първенците по финансова стабилност, не са допускани просрочвания на задължения и се поддържа изрядна финансова дисциплина. Всичко това дава основание за спокойствие при направените разчети да поемането на дългосрочния заем.
Поканата за публичното обсъждане е публикувана на сайта на Община Ямбол, в раздел „Актуално“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще се проведат в сградата на Обредния дом

Ямбол: Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще се проведат в сградата на Обредния дом

24 Октомври 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще се провеждат днес и на 25 октомври в сградата на Обредния дом на ул. „Славянска“ 4. Това съобщиха от Община Ямбол. Условието е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не са били диагностицирани с рак на гърдата и да не са бременни. Предвижда се да бъдат прегледани абсолютно безплатно 130 жени в Ямбол.
Паралелно с прегледите в Ямбол ще пристигне и Розовият кемпер на „Една от 8“. Организаторите канят всички дами с диагноза рак на гърдата да посетят розовия кемпер, който ще бъде паркиран пред сградата на Община Ямбол. Проектът има за цел да се даде възможност на повече хора в България да получат информация за рака на гърдата и неговата превенция. Да се даде подкрепа – психологическа, юридическа, емоционална и практическа на жените с рак на гърдата в цяла България и техните близки.
Всички инициативи на Фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8“ в Ямбол се осъществяват със съдействието на Община Ямбол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: В града ще се проведе фестивалът „Заиграло ми е лудо младо“

Ямбол: В града ще се проведе фестивалът „Заиграло ми е лудо младо“

23 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Ямбол. От 26 до 27 октомври Ямбол ще бъде домакин на Фолклорния фестивал „Заиграло ми е лудо младо“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В събитието участват над 15 клуба от цялата страна. Фестивалът е с конкурсен характер, като съставите ще се представят с автентично хоро, обработен танц, както и в надиграване с тракийска ръченица. Кулминацията на фолклорното шоу ще бъде на 27 октомври в Спортна зала „Диана“ от 10.00 часа. От 9.00 часа всички участници ще се включат в дефиле, започващо от Етнографския комплекс в кв. „Каргон“. Шествието ще премине по улиците на града с междинна спирка – пл. „Освобождение“ с емблематичния ямболски Безистен и ще завърши в Градския парк при спортната зала.
Специален акцент във фестивала е популяризирането традицията на ямболския коледарски танц – мъжки буенек, като участниците ще се включат в уъркшоп за разучаване характерните стъпки на ямболския коледарски танц. Фестивалът стартира с представянето на книгата „Ямболската коледа“, посветена на коледуването в Ямболско в неговото единство, магията на традицията, запазила се векове наред. Премиерата е на 26 октомври от 16.00 часа в Етнографския комплекс и ще бъде представена от нейните автори професорите Георг Краев и Николай Ников.
Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на града Георги Славов, със съдействието на Регионалния исторически музей, Общинско предприятие „Туризъм и култура“ и Клуб за народни танци „Оренда“. Входът е свободен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спецификата на Ямболския коледарски буенек ще бъде представена в изследователски труд на фолклористите Георг Краев и Николай Ников

Спецификата на Ямболския коледарски буенек ще бъде представена в изследователски труд на фолклористите Георг Краев и Николай Ников

23 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Ямбол. На 26 октомври, петък, в ямболския Етнографски комплекс ще се състои премиера на книгата „Ямболската Коледа“, посветена на уникалната за страната ямболска традиция на танцуващите коледари. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Изданието обединява изследователския труд на двама от най-изтъкнатите български фолклористи – проф. Георг Краев и проф. Николай Ников. Книгата представя спецификата на коледуването в Ямбол, подчертавайки неговата уникалност и в същото време многообразие и колорит. За целта е използвано теренно етнографско проучване, а картината е допълнена с многообразен снимков материал, нотирани песни, свирни и хореографско описание на единствения по рода си в страната Ямболски коледарски буенек.
Счита се, че традицията на танцуващите коледари е с вековна история и през годините остава характерна само в рамките на град Ямбол. „Община Ямбол усърдно и с постоянство полага грижи за запазването и утвърждаването на тази оригинална и колоритна традиция. Израз на това е организираният от нас ежегоден коледарски фестивал“, казва в предговора към книгата кметът Георги Славов. С идеята за съхраняване и популяризиране на това богатство, през 2018 г. Фестивал „Ямболски коледарски буенек“ бе защитен от община Ямбол пред Патентното ведомство като запазена марка и това име, заедно със специално изработеното лого на фестивала, вече са регистрирани като ямболски патент.
Книгата „Ямболската Коледа“ е продължение на усилията на общината за това възможно повече хора да се докоснат до спецификата на коледуването в Ямбол. Изданието се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Ямбол.
Представянето на книгата ще бъде от 16.00 часа на територията на Етнографския комплекс в най-стария квартал на града – „Каргон“, откъдето и води началото си традицията на танцуващите коледари. Премиерата ще бъде съпътствана от уъркшоп с представяне на характерните елементи на танца от водещи коледарски групи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Гласовити тополовградски мъже заслужиха най-големите награди на „Ямболска есен”

Ямбол: Гласовити тополовградски мъже заслужиха най-големите награди на „Ямболска есен”

16 Октомври 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Популярната тополовградска мъжка вокална група „Авролева” обра овациите на журито и на публиката на Тринадесетия национален празник на старата градска песен „Ямболска есен – 2018“ в град Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Фестивалът се организира от Община Ямбол и Народно читалище „Пробуда -1909“. В тазгодишното му издание участваха 23 индивидуални и групови изпълнители от осем области в страната. Художественото ниво на изпълнителите оцени жури в състав: председател Божидара Божилова и членове Марияна Андреева и Катя Бабикян. Впечатлени от гласовитите тополовградчани компетентните специалисти отсъдиха Голямата награда на Групата за стари градски песни „Авролева“ при Читалище „Св. Св. Кирил и Методий- 1894“ с ръководител Стойчо Чобанов, който бе отличен с награда за художествен съпровод на акордеон. Песента „Мъжка молитва“ по музика Георги Киров и текст на Добри Денков, сътворена от тополовградски творци, получи наградата за авторска песен. С награди за индивидуално изпълнение са отличени и солистите на групата Васил Белев - Първо място и Тодор Николов с Трета награда.
След многобройните си успехи „Авролева” отново доказа художествените качества на тополовградската певческа школа. След емблематичният Георги Киров, основател и дългогодишен художествен ръководител, Стойчо Чобанов пое щафетата за още по - високи художествени успехи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.