НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: Желанието ни е до края на 2019 г. да получим всички 400 линейки по проекта за модернизация на спешната помощ

Министър Кирил Ананиев: Желанието ни е до края на 2019 г. да получим всички 400 линейки по проекта за модернизация на спешната помощ

9 Ноември 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Желанието ни е до края на 2019 г. да получим всички 400 линейки по проекта за модернизация на спешната помощ. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Тодор Байчев за спешната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка със закупуването на 400 линейки и четирите обособени позиции - две за интензивни медицински грижи и другите две за високопроходими линейки и лнейки 4х4, министър Ананиев обясни: „Съгласно нашия график в изпълнение на проекта предвиждаме до края на тази година може би декември месец да получим първите две линейки по позиция 1 и позиция 4". "Що се отнася до позиция 2 и позиция 3 – високопроходимите линейки и линейките 4х4, в момента сме обявили процедурата за провеждането на съответния търг и очакваме да има кандидати, които да участват. Нашето желание е до края на 2019 г. да получим всичките линейки, за да можем да осигурим местата, където има най-голяма нужда от тях и където са най-амортизирани линейките да пристигнат там“, добави още Ананиев. По думите му проектът за модернизиране на спешната помощ е важен за влизането новия здравноосигурителен модел и преструктурирането на болничната помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Против сме идеята за създаване на Медицински надзор като свръхцентрализирана структура

СДС: Против сме идеята за създаване на Медицински надзор като свръхцентрализирана структура

24 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили е категорично против идеята за създаване на Медицински надзор като свръхцентрализирана структура, под благовидния предлог за повишаване на контрола и качеството на медицинските дейности. Това се посочва в позиция на СДС по повод предложението за създаване на Медицински надзор. „Като дясна партия ние сме категорични, че прекалената централизация и свръхрегулациите създават единствено предпоставки за административен произвол", посочват от СДС. Според тях контролните органи, съществуващи и в момента в здравната система, са напълно достатъчни и разполагат с всички законови правомощия да осъществяват дейността си. „ГЕРБ и здравният министър са на път да допуснат поредната грешка и да създадат напрежение в здравната системата – нещо, от което тя не се нуждае. Вместо да насочат усилията си в така дълго чаканите от обществото и обещани от министър Ананиев здравна карта и електронно здравно досие, управляващите тръгват в погрешна посока към отдавна отречени от практиката управленски подходи.
Призоваваме здравния министър и екипът му да преосмислят своите намерения и решения, да влязат в дебат с всички парламентарни, извънпарламентарни партии и съсловни организации по тази тема, да чуят мнението им и да използва експертизата им, защото здравето на хората е универсално право и ценност, а не арена за сблъсък на партийни и икономически лобита", посочват от СДС.
„Призоваваме БСП да спре с лицемерните заигравания със страховете на хората и да насочи усилията си към конструктивен за обществото дебат по здравните политики, а не да разхищава ценно парламентарно време с предварително обречени вотове на недоверие", заявяват от СДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

280 нови линейки за интензивни медицински грижи се очакват до края на годината по проекта за модернизация на спешната помощ (ОБЗОР)

280 нови линейки за интензивни медицински грижи се очакват до края на годината по проекта за модернизация на спешната помощ (ОБЗОР)

23 Октомври 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. 280 нови линейки за интензивни медицински грижи се очакват до края на годината по проекта за модернизация на спешната помощ. Предвидени са общо 400 линейки. Договорът за изпълнението на проекта подписаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в присъствието на регионалният министър Петя Аврамова. Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“ на обща стойност 163,5 млн. лв. С изпълнението му се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.
След подписването министър Кирил Ананиев уточни, че има четири обособени позиции за закупуване на 400 линейки. По думите му две от тях са свързани с доставки на линейки за интензивни медицински грижи. „Общият брой на тези линейки е 280. Приключи обществената поръчка. Имаме вече класиран победител. Надявам се още утре, понеже имаме среща с победителя в обществената поръчка, да сключим договор. Идеята е до края на годината да дойдат първите линейки по тези две обособени позиции“, заяви министърът. По думите му за другите две обособени позиции става въпрос за високопроходими линейки. Министърът уточни, че предстои да бъде обявена и втора обществена поръчка с предмет закупуване на медицинско оборудване и апаратура в центровете на спешна медицинска помощ и техните филиали и 34 спешни отделения към областните болници. По думите му проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата.
От своя страна министър Петя Аврамова поясни, че проектът за модернизация на спешната помощ ще обхване цялата страна. По думите ѝ той ще обхване 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ. Аврамова допълни, че срокът на изпълнение на проекта е 36 месеца. „Целта му е да осигури подходяща, ефективна здравна инфраструктура“, обясни Аврамова. По думите й проектът включва реконструкция и строителство на нови сгради.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Очакваме първите 280 линейки до края на годината

Министър Кирил Ананиев: Очакваме първите 280 линейки до края на годината

23 Октомври 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме първите 280 линейки до края на годината. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при подписването на договора за изпълнение на проекта за спешната медицинска помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с доставката за 400 линейки със съответното оборудване, Ананиев заяви, че има четири обособени позиции. По думите му две от тях са свързани с доставки на линейки за интензивни медицински грижи. „Общият брой на тези линейки е 280. Приключи обществената поръчка. Имаме вече класиран победител. Надявам се още утре, понеже имаме среща с победителя в обществената поръчка да сключим договор. Идеята е до края на годината да дойдат първите линейки по тези две обособени позиции“, заяви министърът. По думите му за другите две обособени позиции става въпрос за високопроходими линейки. „На първия етап нямаше кандидати. Това ни дава основание да считаме, че в техническото задание има нещо, което притеснява фирмите. Направихме срещи с тях. Разбрахме се за някои неща, които са включени в техническото задание, които нямат голямо значение за финализирането на тази обществена поръчка, но тях ги притеснява. На срещата присъстваха всички възможни кандидати. Уточнихме нещата, които ги притесняват, пуснахме наново обществената поръчка в началото на октомври месец, като офертите ще бъдат отворени на 20 ноември, така че и по тези две обособени позиции вървим напред в изпълнението на проекта. Тази дейност, свързана с линейките възлиза на стойност 38,3 млн. лв“, допълни той.
Министърът уточни, че предстои да бъде обявена и втора обществена поръчка с предмет закупуване на медицинско оборудване и апаратура в центровете на спешна медицинска помощ и техните филиали и 34 спешни отделения към областните болници. По думите му тази дейност ще възлезе на около 22 млн. лв.
„Важно е, че изпълнението на този проект ще ни позволи да извършим преструктурирането на болничната помощ. Предстоят промени в модела на финансиране. Разчитаме на този проект да ни помогне в преструктурирането на болничната медицинска помощ“, допълни министър Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата

Министър Кирил Ананиев: Проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата

23 Октомври 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за модернизация на спешната помощ ще доведе до преструктуриране на системата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при подписването на договора за изпълнение на проекта за спешната медицинска помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Ананиев благодари на българското правителство. Той уточни, че проектът ще повиши ефективността на спешната помощ и качеството на медицинската дейност при спешни случаи. По думите му проектът за модернизация на спешната помощ ще приближи българските граждани с 237 точки в страната, където ще бъдат разположени органите на спешната помощ.
„Във финална готовност сме за подготовката на обществената поръчка, свързана с офис оборудването, закупуването на компютри, принтери, многофункционален инструментариум, който е необходим на съответните спешни медицински центрове“, коментира още министър Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Проектът за модернизация на спешната помощ ще обхване цялата страна

Министър Петя Аврамова: Проектът за модернизация на спешната помощ ще обхване цялата страна

23 Октомври 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за модернизация на спешната помощ ще обхване цялата страна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след подписването на договора за изпълнение на проекта за спешната медицинска помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес беше подписан един изключително важен проект. Безвъзмездната финансова помощ е 163, 5 млн. лв. Настоящият проект ще се изпълнява на територията на цялата страна, обхваща 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ“, каза тя и обясни, че срокът на изпълнение на проекта е 36 месеца. „Целта на проекта е да осигури подходяща, ефективна здравна инфраструктура“, обясни Аврамова. По думите й проектът включва реконструкция и строителство на нови сгради. Министър Аврамова обясни, че става въпрос за 34 броя лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала. Тя уточни, че проектът предвижда и закупуване на 400 съвременни линейки със съвременна апаратура.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ и Министерство на здравеопазването подписаха договор за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ на стойност 163.5 млн. лв.

МРРБ и Министерство на здравеопазването подписаха договор за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ на стойност 163.5 млн. лв.

23 Октомври 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. МРРБи Министерство на здравеопазването подписаха договор за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ на стойност 163.5 млн. лв., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Договорът подписаха министърът на здравеопазването Кирил Анасниев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На събитието присъства и регионалният министър Петя Аврамова. Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“ на обща стойност 163.5 млн. лв. Предвижда се по него да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.