НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев подкрепя всяко политическо движение, работещо за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев подкрепя всяко политическо движение, работещо за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България (ОБЗОР)

23 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Президентът Румен Радев ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България. Така държавният глава отговори на въпрос на студенти от Пловдивския университет, където Радев отиде, за да сподели свои мисли и да чуе гласа на младежта. Въпросът на студените бе дали смята да направи своя партия. „Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чуват вашите въпроси“, поясни Румен Радев. Той добави, че вече е отговарял на подобен въпрос на журналисти и затова отново заявява, че ще подкрепи всяко политическо движение, което има своето кредо – суверенитет, справедливост и законност. По време на дебата със студенти Румен Радев бе попитан още дали е дошло вече времето за президентска република у нас. Той отговори, че дали е дошло времето, ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в рамките на сегашната Конституция, решава проблемите на България. „Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас“, каза президентът.
„Когато говорим за бъдеще, трябва да сме наясно каква е нашата отправна точка. От изключителна важност е да си отговорим на въпроса: Къде сме ние? Къде сме спрямо собственото ни минало, в регионален и европейски формат, спрямо световните тенденции за развитие на конкурентоспособна икономика и проспериращо общество. Зная и е нормално един такъв въпрос да има пристрастни политически интерпретации”, каза още Румен Радев и добави, че отговорът на въпроса „Къде сме ние?“ винаги е свързан с пристрастни политически интерпретации, но сега всички имат интерес да сме максимално обективни.
„Ако се сравним с България преди 30 г., ще откроим някои успехи: имаме демократична конституция, европейски тип институции, пазарна икономика, интеграция в международни организации. Ежедневно слушаме за стабилност, икономически ръст и усвоени европейски средства. В същото време незадоволството в обществото расте, а протестите стават ежедневни. Каквито и позитиви да се изтъкват, от отсрещната страна са унизителни пенсии и доходи и милионите бедни“, коментира Радев. Според него, без наличието на адекватна политическа среда не може да се постигне промяна в икономическата ситуация и решаване на важните проблеми на обществото. По думите му в институциите у нас трябва да влязат високо образовани и достойни хора, а не послушните. Според държавния глава именно затова образованието в една страна има ключово значение със своите възпитателни функции. „Затова апелирам към вас, важно е не само да усвоявате съответните дисциплини и наука, но и да бъдете свободни граждани – да мислете, да мечтаете, да дебатиране и да решаване своята съдба. Защото България има нужда преди всичко от интелигентни млади хора, с активна гражданска позиция и поглед в бъдещето“, каза още Румен Радев.
Студентите от Пловдивския университет го попитаха и за протестите у нас и исканата оставка по повод скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов. И на тях президентът отговори с думите: „Безконтролната власт ражда цинизма, а с това ние не можем да постигнем нито една от целите в нашето общество. Проблемът е, че цялата тази обществена енергия, която се натрупва, ще се излее върху Валери Симеонов заради изказването му. Но това няма да реши проблемите“. Според него Симеонов е сътворил скандал от няколко дни, майките протестират от месец, а проблемът стои от години. „Той се задълбочава, защото много от политиците у нас станаха нечувствителни към социалните проблеми. Типът политическа институция трябва да води към сериозен обществен контрол и натиск върху управляващите. Това е формулата за справяне с всякакъв цинизъм и подобни изказвания“, коментира Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България

Президентът Румен Радев ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България

23 Октомври 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България. Това каза държавният глава Румен Радев в отговор на въпрос на студенти от Пловдивския университет дали смята да направи своя партия, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чуват вашите въпроси“, поясни Румен Радев. Той добави, че вече е отговарял на подобен въпрос на журналисти и затова отново заявява, че ще подкрепи всяко политическо движение, което има своето кредо - суверенитет, справедливост и законност.
Румен Радев бе попитан още дали е дошло времето за президентска република у нас. Той отговори, че дали е дошло времето ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в рамките на сегашната конституция, решава проблемите на България. „Ако тя е неспособна, отговорите може да се търсят и в конституционна промяна. Тя може да придобие различни форми, но те ще зависят от гражданите, т.е. от вас“, добави президентът.
Студентите от Пловдивския университет го попитаха и за протестите у нас и исканата оставка по повод скандалното изказване на вицепремиера Валери Симеонов, президентът отговори с думите: „Безконтролната власт ражда цинизма, а с това ние не можем да постигнем нито една от целите в нашето общество. Проблемът е, че цялата тази обществена енергия, която се натрупва, ще се излее върху Валери Симеонов заради изказването му. Но това няма да реши проблемите". "Симеонов сътвори скандал от няколко дни, майките протестират от месец, а проблемът стои от години. Той се задълбочава, защото много от политиците у нас станаха нечувствителни към социалните проблеми. Типът политическа институция трябва да води към сериозен обществен контрол и натиск върху управляващите. Това е формулата за справяне с всякакъв цинизъм и подобни изказвания“, каза Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Днес имаме проблем с опростачването на политическия живот и това ни отдалечава от цивилизования свят

Президентът Румен Радев: Днес имаме проблем с опростачването на политическия живот и това ни отдалечава от цивилизования свят

23 Октомври 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Без наличието на адекватна политическа среда не може да се постигне промяна в икономическата ситуация и решаване на важните проблеми на обществото. Това каза в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Радикалната промяна, според мен, е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години. Необходима ни е политическа среда, която да осигурява широка, реална и ефективна представителност на гражданите в управлението и да налага необходимите ограничения върху управляващия елит“, каза още президентът. „Защото този елит е призван да осигури ускорен икономически растеж и социално развитие. Но това няма как да се случи, ако не се реши въпросът със субектността на властта“, каза още Румен Радев. Според него в институциите у нас трябва да влязат високо образовани и достойни хора, а не послушните. „А както виждате днес ние имаме проблем не просто с опростачването на политическия живот. Това не само ни връща назад в икономическото и социално развитие, но то покварява нашия обществен морал и ни отдалечава от цивилизования свят и всякакви надежди да изградим едно просветено, съпричастно и достойно общество“, каза още президентът. По думите му затова образованието в една страна има ключово значение със своите възпитателни функции. „Затова апелирам към вас, важно е не само да усвоявате съответните дисциплини и наука, но и да бъдете свободни граждани – да мислете, да мечтаете, да дебатиране и да решаване своята съдба. Защото България има нужда преди всичко от интелигентни млади хора, с активна гражданска позиция и поглед в бъдещето“, каза още Румен Радев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.