НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на ОАЕ шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум

Премиерът Борисов се срещна с министър-председателя на ОАЕ шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум

22 Октомври 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Дубай. Държим на приятелските връзки с ОАЕ и желаем да ги развиваме и задълбочаваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с вицепрезидента, министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум, съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският министър-председател отбеляза, че цени високо наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество.
Премиерът Борисов специално изтъкна ролята на Дубай в развитието на българо-емиратските връзки. Той отбеляза, че в ОАЕ е съсредоточена най-многочислената в региона българска общност, като по-голямата част от нейните представители живеят и работят именно в Дубай.
Българският министър-председател изрази своите поздравления към емиратското ръководство и народа на ОАЕ за постигнатото по пътя на развитието и технологичното модернизиране на страната. Премиерът Борисов изрази увереност, че България и федералната монархия могат да си сътрудничат успешно в сфери като информационните технологии, селското стопанство, инфраструктурата, туризма и сигурността. Според министър-председателя би било от полза и за двете страни, ако се насърчават контактите между представителите на бизнеса. Емиратските инвеститори са добре дошли у нас, отбеляза премиерът Борисов, като изтъкна възможностите в българските индустриални зони.
Министър-председателят Бойко Борисов благодари за гостоприемството и отправи покана към шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум да посети България в удобно време, за да се запознае с потенциала на страната ни и за да продължи обсъждането на пътищата за разширяване на взаимното сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай

Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай

22 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Дубай. Министър-председателят Бойко Борисов посети Центърът по операциите на полицията в Дубай. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Той е на официално посещение в Обединените арабски емирства и днес ще се срещне с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум.
В Центърът по операциите на полицията премиерът Борисов се запозна с автомобилите, техниката и ресурсите, с които разполагат в Дубай. От там се координира дейността на 28 хиляди камери в целия град. В Центъра постоянно дежурят 80 полицейски служители. Ръководителят на полицията генерал-майор Абдула Халифа Ал-Мери презентира възможностите и придобивките на органите по сигурността в Дубай, а министър-председателят Борисов акцентира върху мерките, които страната ни е взела по сигурността на границите - с техника и жива охрана. Той посочи, че само преди дни бяха осигурени 341 нови полицейски джипове за нуждите на българската гранична полиция и допълни, че страната ни планира цялостна модернизация на Института по криминалистика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с премиера на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум в Дубай

Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с премиера на ОАЕ Мохамед бин Рашид Ал Мактум в Дубай

22 Октомври 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Продължава официалната визита на премиера Бойко Борисов в Обединените арабски емирства. В Дубай министър-председателят ще разговаря с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Във фокуса на разговорите са засилването на двустранното сътрудничество. В Дубай живеят и работят почти 7 000 български граждани.
Официалната визита на премиера Бойко Борисов е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения между България и ОАЕ. Тя се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
В рамките на визитата си в неделя премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и обсъдиха възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първа визита на български премиер  в Обединените арабски емирства (ОБЗОР)

Първа визита на български премиер в Обединените арабски емирства (ОБЗОР)

21 Октомври 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения между България и ОАЕ. Визитата се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
В рамките на визитата си премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника.
Премиерът Бойко Борисов коментира, че темата, която България е поставила на вниманието на ЕС за Западните Балкани, е намерила доста силен отзвук и в този регион. „Желанието ни за мирни и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо тук“, обясни Борисов. Той обяви, че с престолонаследника на Обединените арабски емирства са се разбрали да работят активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. С този договор се цели да се създаде мост между България и ОАЕ в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. Министър-председателят подчерта, че работни групи от двете страни могат да работят активно в сферата и на образованието. „Това е нещото, което решихме да направим веднага. То е заложено и в двете програми – инвестиции в образование”, каза още Борисов.
“В контекста на едни обединени Балкани могат да се направят много неща в сферата на селското стопанство и животновъдството”, посочи българският премиер и обясни, че само производството на България не е достатъчно да задоволи нуждите на пазара в ОАЕ. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си. „При една добра координация можем да бъдем конкурентни на този пазар”, каза Борисов.
Българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.
От своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал – Нахаян заяви, че от все сърце би желал връзките между двете страни да се развиват и укрепват. Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите. Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България.
В рамките на посещението си в ОАЕ министър-председателят Бойко Борисов разговоря и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян. Министър-председателят изтъкна, че е обсъждано засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността и в борбата с тероризма, и необходимостта да се постигне много добра координация между службите и правозащитните органи. Премиерът Борисов изрази удовлетворение от наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество. Той изтъкна значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата. Според българския министър-председател би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни.
Министър-председателят определи като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на Меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов написа: „Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог“ в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ

Премиерът Бойко Борисов написа: „Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог“ в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ

21 Октомври 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Да бъдем умни и да живеем щастливо заедно! Всеки със своя Бог. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в книгата за гости на най-големия мюсюлмански храм в ОАЕ Голямата джамия “Шейх Зайед”, съобщиха от правителствената информационна служба. Тя е 8-та по големина в света и носи името на основателя на Обединените арабски емирства шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Премиерът Борисов посети и военния монумент “Оазис на честта” и паметника “Зайед” - монументална, триизмерна творба, която е открита в началото на тази година по случай 100 години от рождението на шейх Зайед бин Султан Ал-Нахаян. Българският министър-председател и част от българската делегация бяха съпроводени от държавния министър на изкуствения интелект Омар бин Султан Ал Олама.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Екипи на ОАЕ ще се запознаят с работата на образователните институции в България и Индустриалните зони

Премиерът Бойко Борисов: Екипи на ОАЕ ще се запознаят с работата на образователните институции в България и Индустриалните зони

21 Октомври 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Още в рамките на следващите две седмици от Обединените арабски емирства ще се изпратят в сферата на образованието, информационните технологии, изкуствения интелект, екипи от техни хора, които да видят нашите университети, БАН, Индустриалните зони, училището, ако щете в Бургас и други такива училища, където знаем, че имаме гениални ученици, които печелят олимпиадите в света и по физика, и по математика. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Н. В. шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ и престолонаследник на емирство Абу Даби, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му двете държави трябва да инвестират пари, за да направят мост и да привличат най-добрите български специалисти с необходимите стипендии и издръжки. „Надявам се, още в следващите седмици нашият образователен министър да заработи с техния екип“, допълни още Борисов. Той уточни, че министърът на изкуствения интелект на ОАЕ също ще дойде в България, за да види Индустриалните зони.
На въпрос какви са параметрите на споразумението за партньорство с ОАЕ и кога очаква да бъде подписан, министър-председателят заяви: „Звучи нескромно, но ако досега друг премиер беше идвал в ОАЕ и имаше нещо, което да стъпим на него, щеше да ми е по-лесно да ви отговоря“, заяви още Борисов.
„Усещам, че имат политическа воля. Те са много близки приятели и със Саудитска арабия. Имаме добър шанс от много пожелания досега и много приказки по темите да приведем тезите в действия. Моето искане е докрая на годината да подготвим рамката и да подпишем и договорим този договор в тези три-четири теми. Не ви говоря за инфраструктурни проекти, които предлагаме навсякъде. Сигурно и хиляди такива като мен са предлагали. Вертикалният коридор би бил евентуално интересен“, заяви още премиерът. Той уточни, че България не иска някой да й дава пари. „Това най-много мисля, че им хареса. Това, което предлагаме носи инвестиции“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С престолонаследника на ОАЕ се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери

Премиерът Бойко Борисов: С престолонаследника на ОАЕ се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери

21 Октомври 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. С престолонаследника на Обединените арабски емирства се разбрахме да работим активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с Н. В. шейх Мохамед Бин Зайед Ал-Нахаян, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ и престолонаследник на емирство Абу Даби., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Темата, която сложихме на вниманието на ЕС за присъединяването на Западните Балкани е намерила доста силен отзвук и в този регион. Сами видяхте вниманието и очакването, което имаше нашето посещение тук. На практика нашето желание за мир и проспериращи Балкани, нашата етническа толерантност, се ценят изключително високо в този регион“, каза премиерът.
Министър-председателят Бойко Борисов уточни, че с престолонаследника са се разбрали да работят активно за бързо подписване на стратегически договор за сътрудничество в няколко сфери. „На първо място веднага това, което се разбрахме да започне да се прави. Дори като име – мост между България и Обединените Арабски емирства в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии, киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно и в момента се работи по тази тема точно как да изглежда. В този стратегически договор за партньорство освен образованието, да бъде стратегическата прехрана и диверсификацията на самата тяхна икономика в тази сфера и то не само за България, по принцип за Балканите. С някои от държавите досега са подписани споразумения, но мисля, че като цяло именно в контекста на тези Обединени Балкани могат да се направят доста неща в сферата на селското стопанство и животновъдството. И то в завършен цикъл“, заяви още Борисов. Той посочи, че страните от Балканите могат да се кооперират в износа си.
„Следващото е сферата на сигурността. Знаете, че и Обединените арабски емирства участват в Афганистан, България също не си изтегли силите. Борбата с тероризма, борбата за истинската религия, която не проповядва радикален ислям, камо ли терористични актове. Този бич, който връхлетя и Европа, в частност България преди няколко години да направим една много добра координация между службите и правозащитните ни органи“, допълни премиерът. На въпрос дали е реализирал покана към президента и престолонаследника на Обединени Арабски емирства и кога очаква да посетят България, премиерът заяви: „В момента имат голямо желание. Това му казах- хубаво посрещате, и ние хубаво посрещаме- но има смисъл, ако има какво да подпишем“, допълни още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В интерес на България и на Обединените арабски емирства е ефективното партньорство в сигурността и борбата с тероризма

Премиерът Бойко Борисов: В интерес на България и на Обединените арабски емирства е ефективното партньорство в сигурността и борбата с тероризма

21 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изрази удовлетворение от наличието на взаимна политическа воля за активизиране на двустранното сътрудничество. Той изтъкна значението на обмена на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата. Според българския министър-председател би било добре да се развие сътрудничеството между службите на двете страни. Министър-председателят определи като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на Меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

Премиерът Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

21 Октомври 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.
Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите. Министър-председателят подчерта, че страната ни разполага и с редица други преимущества. Наред с това през последните години ОАЕ проявява инвестиционен интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с възможности.
От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, заяви от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Престолонаследникът на Абу Даби прояви интерес към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Борисов акцентира върху решението на страната ни да включи като акцент в европейския дневен ред темата за Западните Балкани и перспективата за тяхното развитие. Той запозна своя домакин с ключовите акценти от Софийската декларация, подписана на срещата на върха през май тази година, с която се потвърждава подкрепата на всички държави-членки на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. Българският министър-председател обърна внимание на това колко етнически шарени са Балканите и изтъкна, че страната ни е пример за етническа толерантност.
Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите. Премиерът Борисов заяви, че в началото на ноември в България ще се проведе Съвет за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развитието на региона, които включват и темата за транспортните коридори.
Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива. Министър-председателят потвърди и интереса на България да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността.
Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

21 Октомври 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София.
В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.
В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.