НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Кръгла маса под надслов „Четенето продължава…“ закри Националната седмица на четенето в областта

Велико Търново: Кръгла маса под надслов „Четенето продължава…“ закри Националната седмица на четенето в областта

28 Октомври 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Националната седмица на четенето в област Велико Търново се закри с организирана от Регионално управление на образованието – Велико Търново кръгла маса под надслов „Четенето продължава…“, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Специални гости на събитието бяха проф. д-р Любомира Попова – областен управител на област Велико Търново, Рени Рангелова – държавен експерт в Министерството на образованието и науката, д-р Иван Александров – директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, Антоанета Андреева – областен координатор на Съюза на българските учители, проф. дфн Иван Харалампиев, представители на общини от област Велико Търново, директори на детски градини и училища от областта.
Проф. Иван Харалампиев разказа на участниците историята и традициите на Търновската книжовна школа и запозна младите хора с миналото на град Велико Търново.
След представянето инж. Розалия Личева – началник на Регионално управление на образованието – Велико Търново връчи специални грамоти и награди за най-уникалните проекти от конкурсите, организирани от РУО – Велико Търново по повод Националната седмица на четенето „Книгата, която няма да забравя“ на Венелин Христов, ученик от СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов и „Търновска книжовна школа – минало, традиции, бъдеще“ на ученичките от ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Павликени Василена Ненова и Емилия Ценкова.
Областният управител на област Велико Търново, проф. д-р Любомира Попова, връчи специални грамоти на изявени ученици в областта на четенето – Виктория Обрешкова от СУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново за най-четящо дете през 2018 г.; Венцислав Колев – СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново за дебютна книга „Историите на Венци. Един различен свят“ и Иванета Петкова – ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново за дебютна книга „Заточена любов“.
Кръглата маса беше закрита с дискусия между участниците и музикален поздрав на учениците от СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Националната седмица на четенето в библиотеката премина при голям интерес от страна на обществеността

Милена Марковска, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“-Асеновград: Националната седмица на четенето в библиотеката премина при голям интерес от страна на обществеността

28 Октомври 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Националната седмица на четенето в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград премина при голям интерес от страна на обществеността. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на културната институция Милена Марковска. „Независимо, че основните функции и задачи на библиотеката са именно да насърчава четенето през цялата година с всички свои програми, през тази седмица се забеляза много голям интерес от страна на училищата и детските градини за посещение и провеждане на часове в библиотеката. Тъй като някои от училищата извън града не могат да посетят библиотеката, ние изпълнихме ролята си на „пътуваща библиотека“ и запознахме децата по различни теми, свързани с четенето. Също така наши гости бяха ученици от град Куклен, които останаха впечатлени от нашата библиотека – от интериора, от мащаба на културната институция и от часа, който проведохме с тях. Детските градини проявиха голям интерес и с децата успяхме да направим много книжки, да четем приказки, да направим много игри и да се забавляваме“, разказа Милена Марковска. Тя добави, че преди месец за Детския отдел на Градската библиотека в Асеновград са били закупени барбарони. „Децата много харесаха тази придобивка и всички забелязаха, че има нови неща в библиотеката. Целта е да им е по-удобно да четат и да предизвикат засилен интерес“, коментира Марковска. Тя обобщи, че отзвукът след участието на библиотеката в Националната седмица на четенето е изключително положителен.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Ученици от Гимназията по икономика четоха откъси от любими книги по повод Националната седмица на четенето

Пазарджик: Ученици от Гимназията по икономика четоха откъси от любими книги по повод Националната седмица на четенето

27 Октомври 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Ученици от Гимназията по икономика в Пазарджик четоха откъси от любими книги по повод Националната седмица на четенето, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от учебното заведение. Прозвучаха фрагменти от „Анини приказки. Янини притчи” на Стефан Цанев, „Невидимите кризи” на Георги Господинов, „Философия на любовта” на Шели, „Човек и път” на Николай Милчев. Заедно с четенето имаше и желаещи да направят рисунки по известни книги. Най-голямо одобрение получи творбата на Васил Николов от 10 Г клас, който показа свое копие на картина на Пикасо по романа „Дон Кихот“ на Сервантес. Младите икономисти бяха предизвикани от своите преподаватели по литература да разсъждават върху ползата от четенето, разширяването на духовните хоризонти, постигането на човешкото по трудния път на словото. Резултатът. Словото сплоти ученическата общност. Показа непознати досега интереси и чувствителност. Предизвика част от гимназистите, оказа се изпитание за други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов чете заедно с малките ученици по повод Националната седмица на четенето

Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов чете заедно с малките ученици по повод Националната седмица на четенето

25 Октомври 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Банско. По време на Националната седмица на четенето кметът на община Банско Георги Икономов бе гост на Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”. Заедно с учениците, те четоха откъси от любимите си детски книжки. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско.
„В Банско обичаме да четем и ще продължим да го правим, защото днешният читател е утрешният лидер“, коментира Икономов.
Заедно с директора Евгения Тренчева, бе открита нова плоча с надписа на учебното заведение, а за финал учители, ученици и общински ръководители завъртяха весело хорце.
Седмицата на четенето се провежда изключително активно във всички училища на територията на община Банско с атрактивни и многообразни извънкласни дейности. Идеята е младото поколение да бъде мотивирано и заинтригувано от необятния свят на литературата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Детска градина  „Синчец“ се включи в Националната седмица на четенето

Благоевград: Детска градина „Синчец“ се включи в Националната седмица на четенето

24 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За поредна година Детска градина „Синчец се включи в Националната седмица на четенето. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Педагози от всяка група в детското заведение разкриха тайнствата на книгата пред малчуганите.
На импровизираната театрална сцена любими приказни герои оживяха под ръководството на Бранимир Митов–основател и художествен ръководител на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“. С талант и умения малките актьори успяха да пресъздадат различни истории в присъствието на своите родители, които също участваха в инициативата. Малчуганите от II Б група „Лъвчета“ предизвикаха своите родители на дуел да премерят артистичните си умения, по време на игрите.
Директорът на Детска градина „Синчец“ Даниела Пърличкова награди родителите-артисти с грамоти за най-въздействащо представление, а всяко дете получи подарък книжка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Езикови и литературни състезания и презентации за ползите от книгите ще се проведат в Свищов в рамките на Националната седмица на четенето

Велико Търново: Езикови и литературни състезания и презентации за ползите от книгите ще се проведат в Свищов в рамките на Националната седмица на четенето

23 Октомври 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Езикови и литературни състезания, презентации за ползите от книгите и посещения на културни институции са само част от инициативите, които предстоят в Свищов. Всички те са част от Националната седмица на четенето, която стартира официално вчера. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Румяна Кузева, началник Отдел „Образование“ в Община Свищов. Проявите включват четене на любими приказки от родители и публични личности, които ще гостуват в детските заведения. Заедно с тях децата ще бъдат посетени от любимите си приказни герои. „Ще се проведат различни езикови и литературни състезания с децата от прогимназиален етап. Учениците ще покажат презентации пред съучениците си, свързани с книгите и четенето. Ще има посещения в библиотеките, както и щафетно четене, състезания по краснопис, маратон на четенето“, допълни Румяна Кузева. Предвиждат се още изложби на рисунки на любими приказни герои или илюстрации на приказки. За по-големите ученици ще се проведат дискусии на тема „Възрожденски писатели” и „Печатните издания от епохата на Възраждането”.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Маратон на четенето ще се проведе в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица по повод Националната седмица на четенето

Велико Търново: Маратон на четенето ще се проведе в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица по повод Националната седмица на четенето

23 Октомври 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Маратон на четенето с участието на авторите на детски книги Таня Мезева и Йорданка Кушева ще се проведе в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица по повод Националната седмица на четенето. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалното управление на образованието. Събитието ще се състои от 10.30 часа. В 14.00 часа в същия ден в НУ „Цани Гинчев“ в град Лясковец ще се състои състезание по български език и литература с ученици от общините Лясковец и Елена, а от 15.30 часа в Читалище „Искра“ във Велико Търново ще бъде представена детската пиеса „Книжките“.
В дните до 26 октомври ще се проведат редица събития на територията на областта по повод Националната седмица на четенето. На 24 октомври от 11.00 часа в ОУ „Христо Ботев“ и ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе информационна среща с родители, а от 11.30 часа в ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „Емилиян Станев“ – състезание по български език и литература „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирано от Института за български език и литература към БАН. В 13.00 часа в Библиотечно-информационния център на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат наградени отличените творби от конкурсите „Търновска книжовна школа –минало, традиции, бъдеще“ и „Книгата, която няма да забравя“. В 15.30 часа в ДГ „Соня“ деца ще четат на малките под надслов „С любов към книгите“. В СУ „Ангел Каралийчев“ в град Стражица ще се проведе рецитал, посветен на 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски.
На 25 октомври от 8.00 до 13.00 часа в средните, профилираните и професионалните гимназии в града на учениците ще четат публични личности. В 13.00 часа в РНБ „П Р. Славейков“ езикова състезание за ученици в прогимназиален етап „Обичам българския език“, а в 15.30 часа в инициативата „Прочети ми приказка“ ще могат да се включат деца в предучилищна възраст. На 26 октомври в РУО ще се бъде открита изложба на книгата и ще се проведе кръгла маса „Четенето продължава…“.
Програмата е съпроводена с мероприятия във всички училища и детски градини на област Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: По повод Националната седмица на четенето деца от града посетиха библиотеката в читалище „Пробуда”

Кюстендил: По повод Националната седмица на четенето деца от града посетиха библиотеката в читалище „Пробуда”

22 Октомври 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. По повод Националната седмица на четенето деца от Кюстендил посетиха библиотеката в читалище „Пробуда”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Милена Маркова, председател на читалище „Пробуда” – Кюстендил. По думите й възпитаниците на Детска градина „Първи юни“ – база „Зорница“, са гостували на читалището, а посещението е било по повод Националната седмица на четенето, която тази година се провежда в периода 22 – 26 октомври. „Чрез инициативата, децата имаха възможност да се запознаят с дейностите на читалището и библиотеката, а също така да послушат любими приказки и стихотворения. За всички деца имаше подаръци, осигурени от ръководството на читалището”, каза Милена Маркова. По думите й целта на седмицата на четенето е да се насърчи и повиши грамотността на учениците. Тази година се очаква да се проведат над 3000 събития в цялата страна, включващи разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Започнаха инициативите по повод Националната седмица на четенето в града

Кюстендил: Започнаха инициативите по повод Националната седмица на четенето в града

22 Октомври 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Кюстендил започнаха инициативите по повод Националната седмица на четенето, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Инициативата се провежда за времето от 22 до 26 октомври в цялата страна. В Кюстендил тя започна с гостуване на групи от детски градини в „Детски отдел” на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил. децата се включиха в общо четене на „Златното момиче“ и „Тримата братя и златната ябълка“. След четенето гостите домакините направиха импровизирани книжки по същите приказки. В седмицата са включени разнообразни игри, състезания, представяне на книги, както и национален маратон на четенето.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Четенето ни дава сили да отстояваме себе си, изгражда ни като личности и като хора

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Четенето ни дава сили да отстояваме себе си, изгражда ни като личности и като хора

22 Октомври 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Свищов. Четенето ни дава сили да отстояваме себе си. То ни изгражда като личности и като хора. Това каза в приветствието си по случай началото на Националната седмица на четенето, която започна официално в Свищов, кметът на Общината Генчо Генчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той изрази радостта и гордостта си, че именно крайдунавския град е избран за домакин на инициативата и припомни,че от тук са тръгнали едни от най-големите просветители на народа ни. „Четенето, по своята същност, е част от развитието на един човек. Когато човек чете, когато се докосва до книгите, той се докосва до света чрез тях. Именно това е мисията на Националната седмица на четенето – мисия , която човек трябва да изпълнява през целия си живот. Тогава човек е пълен със знания, тогава той остава жив“, каза още кметът Генчев. Той припомни и, че четенето помага за развитието на нацията, а то се крие в децата. Затова, по думите му, те трябва винаги да са във фокуса на подобни инициативи.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Розалия Личева, РУО - Велико Търново: Свищов е най-подходящият български град за откриването на Националната седмица на четенето

Инж. Розалия Личева, РУО - Велико Търново: Свищов е най-подходящият български град за откриването на Националната седмица на четенето

22 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищов е най-подходящият български град за откриването на Националната седмица на четенето. Това каза, поставяйки начало на инициативата в града инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Церемонията се проведе в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и на нея присъстваха още Ваня Трайкова, държавен експерт „Предучилищно образование“ при Министерство на образованието и науката, кметът на Свищов Генчо Генчев, представители на местната власт и десетки граждани и младежи. Инж. Личева припомни, че именно Свищов е първият български град, в който е открита детска градина, по делото на Никола Живков.
„Знаем колко е важно за Свищов и за всички негови малки жители от детските градини да имаме много поводи за празници, а какво по-хубаво от това именно тези поводи да са свързани с уменията ни за четене, за разказване на приказки, научаване на мъдрости, за всички неща, които са полезни за изграждането на нашите деца като достойни граждани и личности“, каза още инж. Личева и поздрави всички с откриването на днешния празник. Приветствие отправи и Ваня Трайкова от Министерство на образованието, която благодари на Община Свищов и на РУО – Велико Търново за домакинството. „Днес откриваме Националната седмица на четенето тук в Свищов, но инициативите се реализират в цялата страна, във всички общини и области. От 2015 година стартира първото провеждане на Националната седмица на четенето и за мен е част и удоволствие днес да участвам в откриването й в град Свищов“, каза още Ваня Трайкова.
Официалните гости се включиха и в останалите прояви, които се случват днес в Свищов – Дни на отворените врати в няколко детски градини и откриване на изложба. Акцентът в инициативата през настоящата година пада върху децата в детските градини. Всички събития се организират съвместно от Министерство на образованието и Министерство на културата. Проявите се случват освен в детските градини и в регионалните библиотеки в страната.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С „Парад на приказните герои“ започва Националната седмица на четенето в града

Велико Търново: С „Парад на приказните герои“ започва Националната седмица на четенето в града

22 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С „Парад на приказните герои“ започва Националната седмица на четенето във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалното управление на образованието. Събитието ще се проведе от 17.00 часа в Голяма зала на Общината. Участие в него ще вземат деца от ДГ „Св. Св. Кирил и Методий“, филиал „Слънчев дом“, ДГ „Райна Княгиня“ и ДГ „Първи юни“.
В дните до 26 октомври ще се проведат редица събития на територията на областта по повод Националната седмица на четенето. На 23 октомври, от 15.30 часа в Читалище „Искра“ ще бъде представена детската пиеса „Книжките“.
В сряда, на 24 октомври, от 11.00 часа в ОУ „Христо Ботев“ и ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе информационна среща с родители, а от 11.30 часа в ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „Емилиян Станев“ – състезание по български език и литература „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирано от Института за български език и литература към БАН. В 13.00 часа в Библиотечно-информационния център на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат наградени отличените творби от конкурсите „Търновска книжовна школа –минало, традиции, бъдеще“ и „Книгата, която няма да забравя“. В 15.30 часа в ДГ „Соня“ деца ще четат на малките под надслов „С любов към книгите“.
На 25 октомври, от 8.00 до 13.00 часа в средните, профилираните и професионалните гимназии в града на учениците ще четат публични личности. В 13.00 часа в РНБ „П Р. Славейков“ езикова състезание за ученици в прогимназиален етап „Обичам българския език“, а в 15.30 часа в инициативата „Прочети ми приказка“ ще могат да се включат деца в предучилищна възраст. В петък, 26 октомври, в РУО ще се бъде открита изложба на книгата и ще се проведе кръгла маса „Четенето продължава…“.
Официалното откриване на Националната седмица на четенето в Свищов е днес, от 10.30 часа в ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. В 12.00 часа са предвидени дни на отворени врати в ДГ „Радост“ и ДГ „Васил Левски“.
На 23 октомври, вторник, от 10.30 часа в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица ще се проведе Маратон на четенето с участието на авторите на детски книги Таня Мезева и Йорданка Кушева. В 14.00 часа в същия ден в НУ „Цани Гинчев“ в град Лясковец ще се състои състезание по български език и литература с ученици от общините Лясковец и Елена. На 24 октомври, в сряда, в СУ „Ангел Каралийчев“ в град Стражица ще се проведе рецитал, посветен на 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски.
Програмата е съпроводена с мероприятия във всички училища и детски градини на област Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С изпълнения на децата от детските градини ще бъде открита официално Националната седмица на четенето в Свищов

Велико Търново: С изпълнения на децата от детските градини ще бъде открита официално Националната седмица на четенето в Свищов

22 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Свищов. С изпълнения на децата от детските градини ще бъде открита официално Националната седмица на четенето в Свищов. Церемонията ще се проведе от 10.30 часа в Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Свищов. Децата са подготвили много танци и стихотворения, с които да поздравят своите връстници и всички жители на Свищов.
От 11.30 часа в три детски градини – „Радост“, „Васил Левски“ и „Чиполино“, ще започне ден на отворените врати, а в 12.30 часа в Художествената галерия „Николай Павлович“ предстои откриването на изложба на тема „Детски приказки“. Нейни автори отново са децата от градините.
От Община Свищов припомнят, че в Националната седмица на четенето във всички детски градини, училищата и библиотеки ще се проведат инициативи за децата и учениците, свързани с книгите, четенето и образованието.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва националната седмица на четенето

Започва националната седмица на четенето

22 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Национална седмица на четенето ще се проведе от днес до 26 октомври 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, като целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.
Над 3 000 събития в цялата страна включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето. Домакин на събитието тази година е Регионалното управление на образованието във Велико Търново.
За първи път Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от 5, 6 и 7 клас. Участието в надпреварата е на доброволен принцип.
Националната седмица на четенето ще бъде подкрепена за първи път от представители на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.