НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализираната прокуратура привлече четирима за производство и разпространение на фалшива валута, подготвя и други обвинения в к.к. "Слънчев бряг"

Специализираната прокуратура привлече четирима за производство и разпространение на фалшива валута, подготвя и други обвинения в к.к. "Слънчев бряг"

23 Октомври 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти (евро и долари). Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от тях – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение. Очаква се делото по мерките да започне в 14.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври 2018 г. в к.к. „Слънчев бряг“ и в Пловдив при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на служители и експерти от Областните дирекции на МВР в Бургас и Пловдив.
Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудвана за целта печатница, разположена в подземен етаж на хотел „Кантилена“ в „Слънчев бряг“. Други двама бяха задържани в Пловдив.
Жилището на единия от тях се оказва превърнато в депо за съхранение на готова „продукция“.
При извършените претърсвания в нелегалната печатница, освен техниката и консумативите за производство на фалшива валута, са намерени и иззети листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и
50 евро, както и с номинал 50 щатски долара. Общата стойност на изработваните неистински банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара.
В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис.
Събраните доказателства, в т.ч. със СРС, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Тогава е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали. Според експерти от Европол и Сикрет сървис, които съдействат по случая на българските разследващи, неистинските банкноти са с изключително високо качество.
Доказателства сочат още, че групата е започнала опити за продажба на фалшиви банкноти на черния пазар през септември 2018 г. Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите (с презумпцията, че могат да бъдат реализирани и в страни извън ЕС).
На четиримата обвинени за участие в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 октомври 2018 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В хотел в Слънчев бряг е разкрита модерна печатница за фалшиви евро и долари (ОБЗОР)

В хотел в Слънчев бряг е разкрита модерна печатница за фалшиви евро и долари (ОБЗОР)

22 Октомври 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. При операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в подземие на хотел в Слънчев бряг е разкрита модерна печатница за фалшиви пари. Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че печатницата е най-голямата в последните 11 години и не изключи да е най-голямата и в последните 20-30 години. В различна степен на довършеност в печатницата са намерени над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара. Банкноти са открити и при претърсвания на над 30 адреса. Парите са укривани в тайни квартири, складирани на различни места. Фалшивите банкноти имат всички елементи на защита и водни знаци, които и истинските. Ще се разследва за кои пазари са били предназначени. Банкнотите ще бъдат предоставени за анализ и на Европол. Еврото е продавано срещу 6% от стойността му, а доларите банкноти - срещу 20%. Печатани са банкноти от 500 и 100 евро, както и от 50 долара.
Организираната престъпна група за разпространение на фалшивите пари е разкрита на 20 октомври. Разследващите следят дейността й от януари. Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обяви, че четирима са привлечени като обвиняеми след разкриването на фабриката. Задържани са в момент на печатане на парите. Предстои Прокуратурата да поиска те да останат в ареста за постоянно. Иван Гешев коментира, че задържаните са известни в този вид престъпност и са от Пловдив. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни: „Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност“. Един от задържаните участници в схемата е собственикът на хотела, в който е открита печатницата. Организираната престъпна група е била изключително конспиративна, вземани са охранителни мерки. Разследващите са използвали всички способи на специалните разузнавателни средства. „По този случай може да бъде написана книга“, коментира гл. комисар Спиридонов. Той обясни, че такива печатници работят веднъж на няколко години, като парите се складират и се изваждат на пазара поетапно.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този вид престъпност

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този вид престъпност

22 Октомври 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този вид престъпност. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев за разкритата фабрика за фалшиви пари в хотел в Слънчев бряг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази престъпна дейност е много специфична. Изисква определени знания и технически умения“, обясни той. „Обикновено това се практикува от хора, които имат траен опит в тази насока“, коментира Иван Гешев. „Няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг. Ще се извършат проверки във всякакви насоки“, обясни зам.-главният прокурор и уточни, че фабриката е нова и не е работила преди. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни: „Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Собственикът на хотела в Слънчев бряг с фабриката за фалшиви пари е един от участниците и е задържан

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Собственикът на хотела в Слънчев бряг с фабриката за фалшиви пари е един от участниците и е задържан

22 Октомври 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Собственикът на хотела в Слънчев бряг, в който е открита фабриката за фалшиви пари, е един от участниците и е задържан. Това каза на брифинг директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години“, обясни той. „Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на СРС“, допълни Ивайло Спиридонов. „Самите обекти си мислеха, че се крият“, коментира той. „По този случай може да бъде написана книга“, посочи гл. комисар. „Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани“, поясни той. „Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара“, обясни Ивайло Спиридонов. „Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат“, посочи той. „Работим по случая от януари, избрали сме точния момент“, каза още Ивайло Спиридонов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Евгения Деянова: Предстои установяване на пътя на банкнотите от фабриката в Слънчев бряг

Прокурор Евгения Деянова: Предстои установяване на пътя на банкнотите от фабриката в Слънчев бряг

22 Октомври 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Предстои установяване на пътя на банкнотите. Работи се в направление дали банкнотите са били изнасяни извън страната. Това каза на брифинг наблюдаващият прокурор Евгения Деянова по повод разкритата фабрика за фалшиви пари в Слънчев бряг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Банкнотите са били продавани срещу 6% от стойността на еврото, а доларовите банкноти - срещу 20% от стойността“, обясни тя и допълни, че фалшивите банкноти са от 500 и 100 евро, както и от 50 долара. „Става въпрос за доста сериозни съвременни машини“, допълни заместник главният прокурор Иван Гешев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Евгения Деянова: Четирима са привлечени като обвиняеми след разкриването на фабриката за фалшиви пари в Слънчев бряг

Прокурор Евгения Деянова: Четирима са привлечени като обвиняеми след разкриването на фабриката за фалшиви пари в Слънчев бряг

22 Октомври 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. На 20 октомври беше разкрита организирана престъпна група с цел разпространение на неистинни парични знаци с користни цели. Това каза на брифинг наблюдаващият прокурор Евгения Деянова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като обвиняеми са привлечени 4 лица“, заяви тя и уточни, че лицата са задържани в процес на изготвяне на паричните знаци. „Във вторник предстои внасяне на искане за постоянно задържане под стража на четиримата“, обясни прокурор Деянова. „Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран“, коментира тя. „Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските“, поясни Евгения Деянова. „Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол“, каза още наблюдаващият прокурор.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сградата на Специализирания наказателен съд ще се състои брифинг във връзка с разкрита печатница за фалшиви банкноти

В сградата на Специализирания наказателен съд ще се състои брифинг във връзка с разкрита печатница за фалшиви банкноти

22 Октомври 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. В сградата на Специализирания наказателен съд ще се състои брифинг във връзка с разкрита печатница за фалшиви банкноти. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Брифингът ще се проведе от 13.30 часа днес в сградата на „Черковна“ 90. Нелегалната печатница е за фалшиви еврови банкноти и според експертите тя е най-модерната досега. Информация за разследването ще предоставят прокурор Иван Гешев – заместник на главния прокурор, Димитър Петров – заместник на ръководителя на Специализираната прокуратура, наблюдаващият делото прокурор Евгения Деянова и директорът на ГДБОП - главен комисар Ивайло Спиридонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.