НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Кметовете на общините в областта са задължени да свикат епизоотичните комисии заради случаите на бруцелоза в село Вуково

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Кметовете на общините в областта са задължени да свикат епизоотичните комисии заради случаите на бруцелоза в село Вуково

5 Март 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметовете на общините в област Кюстендил са задължени да свикат епизоотичните комисии заради констатираните случаи на бруцелоза в село Вуково. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кюстендил.
Кметовете на общини трябва да свикат заседания на общинските епизоотични комисии по график, считано от 8 март нататък. Общинските кметове трябва да разпоредят на кметовете на села и кметските наместници да предприемат мерки за недопускане използването на общински пасища и места за водопой от животни, които не са идентифицирани и не са им извършени мерките по Националната програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонозите. Също така трябва да разпоредят на кметовете и кметските наместници на населени места да следят за спазване на забраната за пасищно отглеждане на свине; да разпоредят да се следи в населените места за нерегламентирано движение на животни; да информират собствениците на животновъдни обекти за предприемане на действия за регистриране на тези обекти по реда на закона. Необходимо е и кметът на община Бобошево да организира събрания по населените места, на които органите на Регионалната здравна инспекция и ОДБХ да обяснят опасностите и да предложат мерки на населението за недопускане на увеличаването на проблема. Директорът на ОДБХ трябва да организира инвентаризация на всички едри, дребнипреживни, свине и еднокопитни животни на територията, както и отразяване в системата за инвентаризация.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

Кюстендил: БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

28 Февруари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково. Това съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Отчетени са положителни проби при овце, свине и кучета в първичното огнище на болестта. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил. При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин. Бруцелозата е опасна зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин. Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място.
За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково

Кюстендил: Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково

27 Февруари 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. През месец септември 2018 година в един животновъден обект в селото беше констатирано заболяването. Положително реагиралите животни бяха хуманно умъртвени. В резултат на прилаганите оздравителни мерки, през 50 дни са взимани кръвни проби от всички животни с отрицателен резултат. При последното изследване, направено на 17 февруари, са установени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Бруцелозата е опасна зооноза (предава се от животни на хора). Затова, положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин. Уведомена е и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил, за предприемане на мерки по компетентност.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

16 Октомври 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Варна. От години във Варна не са регистрирани случаи на хора, заболели от бруцелоза. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна началникът на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Янка Драганова. По думите й Агенцията по безопасност на храните добре контролира всички симптоми, характерна за бруцелозата по животните. Правят се и периодични изследвания. „Моят съвет е хранителните продукти като месо и млечни изделия да се подлагат на добра термична обработка“, обясни специалистът.
Тя допълни, че болестта се причинява най-често от бактерия от рода Бруцела. Тя е силно издръжлива във външна среда и се развива изключително добре в домашни животни – крави, овце, кози, свине, а също и в диви животни. Според д-р Драганова бактерии на бруцелоза се откриват в мляко, млечни продукти и месо, особено когато продуктите са купени от улични търговци рискът е особено голям. „Човек се заразява най-често при консумация на замърсени хранителни продукти и при недобра термична обработка. Много рядко става заразяването по контактно-битов път чрез кожа, лигавици, при стригането на овцете“, каза още д-р Драганова. Тя обясни също, че в човешкото тяло бактериите се размножават по лимфен път като в напреднали стадии проникват в черния дроб, далака и дори мозъка. Обикновено заразяването има инкубационен период от една до три седмици. Заболяването е придружено с втрисане, повишаване на телесната температура до 40 градуса. Характеризира се с изпотяване, главоболие, ставно-мускулни болки, увеличени лимфни възли, черен дроб и далак.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

12 Октомври 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и при контакт със заболяло животно. Това коментира за Радио „Фокус“- Велико Търново д-р Цветан Христов от отдел „Здравеопазване на животните” в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново. Той уточни, че бруцелозата е заразно заболяване, от което боледуват най-вече животните, но опасност има и за хората. Коментарът му е по повод регистрирания случай в Кюстендилско на заразен с бактериалното заболяване ветеринарен лекар.
„Заразяването при животните става чрез изпражнения, секрети от пикочо половата система, при раждания от околоплодните течности, чрез поглъщането от други животни става тяхното заразяване. Болестта протича без смъртност, поне не съм чувал досега да има смъртен случай. Младите боледуват по-остро, което ще рече с температура, отказване от храна, забавяне на растежа. Възрастните животни боледуват хронично и в резултат се получава преминаване в т.нар. хронична форма на заболяването, при която обикновено бруцелите се локализират в пикочо половата система. При мъжките животни може да се наблюдава отичане на скроталната торба, при бременните женски, макар и не задължително – аборти“, обясни д-р Христов.
Той уточни, че при хората болестта протича както при младите животни – с вдигане на температура, отпадналост, отказ от храна. При бременните жени от 5 до 8 месец може да се наблюдава и аборт.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: С поредица от мерки се стремим да не допуснем наличието на бруцелоза

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: С поредица от мерки се стремим да не допуснем наличието на бруцелоза

12 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С поредица от мерки се осъществява контрол за недопускането на заболяването бруцелоза сред животните. Това коментира за Радио „Фокус“- Велико Търново д-р Цветан Христов от отдел „Здравеопазване на животните” в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново. Той уточни, че в България болестта по говедата я няма от поне 50 години насам.
„За целта всяка година животните, говедата на възраст над 12 месеца се изследват 100% за бруцелоза като им се взема кръв и се изпраща към съответните акредитирани лаборатории за изследване. При овцете се взема кръв, като стадата ако са над 50 животни се изследват 25% от животните, а ако са под тази бройка се изследват 100% от всички животни и по този начин се стремим да не допуснем наличието на това заболяване“, посочи д-р Христов.
Той допълни, че по принцип България е свободна от това заболяване и когато се установи болно животно, се избиват не само болните, но и контактните с тях, за да се спре разпространението на заболяването. Д-р Цветан Христов посочи, че за над 20-годишния си стаж, не помни да е имало случай на заразено животно или човек с бруцелоза във Великотърновска област.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимира Панчева, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна

Д-р Красимира Панчева, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна

12 Октомври 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Красимира Панчева, главен инспектор към Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Изследваните лица са имали контакт с животните, отглеждани в животновъден обект при който беше констатирано първично огнище на бруцелоза по дребните преживни животни. Заболяването е зооноза, от него боледуват хора и животни. Поради тази причина се е наложило да се вземат проби от деветима души, имали пряк контакт с животновъдния обект. „Механизмът за предаване на инфекцията е множествен, най-вероятно заразяването при мъжа е станало по контактно-битов път, при обслужване или преглед на животните. Лечението е дълго, ще се преценява на място от страна на колегите в София. Приемат се антибиотици, след това ще се продължи и с домашно лечение”, каза д-р Красимира Панчева. По думите й към момента не се предвижда вземане на други проби.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Златко Величков, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково

Д-р Златко Величков, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково

11 Октомври 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Златко Величков, директор на Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите му само една проба е дала положителен резултат, след вземане на първите изследвания от хора, които са били в контакт с животновъдния обект в село Вуково, при който е установено първично огнище на бруцелоза при дребните преживни животни. Заболяването е зооноза, като от него боледуват животни и хора. Мъжът е хоспитализиран за лечение в инфекциозна болница в столицата. Продължава издирването на други хора, които са били в контакт с животновъдния обект.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.