НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Христо Михайлов, АБВ: В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня

Доц. Христо Михайлов, АБВ: В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня

21 Октомври 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня. Това каза заместник-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов в интервю за Агенция „Фокус“ за африканската чума по свинете.
„Последният уикенд на септември, бяха предоставени за изследване, съгласно данните на изследванията, 1100 проби. От тях нямаше нито една положителна. През месец октомври предоставянето на проби за анализ на диви свине и трихинелоза прогресивно взе да намалява като брой. Това се дължи основно на факта, че българският ловец не желае да спазва тези изисквания и указания, които в крайна сметка не водят до нищо добро и положително, тъй като съгласно тези указания трябва да се правят ями за първична обработка, да се вземат проби, да се загробват, да се съхраняват труповете на застреляните животни във фризери. Тези фризери някои от ловците закупиха, други не. След като мине една седмица и излязат пробите, ловците трябва да размразяват тези трупове и да разделят месото. Създаде се безсмислена ситуация. Българският ловец вдигна ръце и каза: „Да вървят по дяволите и Агенцията и нейните инструкции““, коментира още доц. Михайлов. Той прогнозира, че тази година ще има между една четвърт и една трета отбелязан по-нисък отстрел на дива свиня, защото отчетността ще бъде по-ниска. „Този проблем поражда изключително голямата опасност, която констатираме в последните дни и седмици. При наличие на поява на вируса на африканската чума по свинете, в резултат на това поведение на българския ловец, предизвикано и провокирано от безумните указания на БАБХ, той ще спре въобще да отчита отстрела. Създава се предпоставка, ако някоя от свинете е носител на вируса, да се разпространи бързо вирусът“, каза още той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в сила ограниченията за продажба на свинско месо във Варненско (ОБЗОР)

Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в сила ограниченията за продажба на свинско месо във Варненско (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 01:24 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за ново огнище на африканска чума по свинете, до края на октомври остават в сила ограниченията за продажба на свинско месо във Варненско. Рестрикциите в морския регион бяха наложени заради огнището на болестта в село Тутраканци, като ще бъдат отменени само ако няма други положителни проби за заболяването до 30 октомври. Това стана ясно по време на семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканската чума по свинете“, организиран от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Д-р Георги Чобанов - директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ, обясни, че до момента са взети около 2000 проби за африканска чума от домашни свине и около 1100 от диви свине. „Най-важен е контролът върху популацията на дивите свине. БАБХ апелира отдавна тя да се редуцира до приемливи нива. За сравнение, популацията през 2011 г. беше около 45 хил. диви свине, а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил. Т.е. тя е нараснала почти двойно“, каза още той. Д-р Чобанов обясни, че БАБХ има опасения, че болестта може да се повтори. „Затова апелираме стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа“, каза още той.
Зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова посочи, че лабораторният капацитет на България е достатъчен за изследване на всички проби за африканската чума по свинете. Тя обясни, че превантивните мерки, които се взимат срещу разпространението ѝ, основно са поставяне на огради между домашни и диви животни, ограничаване на достъпа на външни лица до фермите, по-добър надзор на популацията на диви свине, качествена дезинфекция и др.
Специалният гост-лектор на семинара беше д-р Стен Мортенсен, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. Той коментира, че африканската чума по свинете вече е дала ужасяващ ефект върху производството на свинско месо в цяла Европа. Той припомни, че това е заболяване, което идва от Африка, през 2007 г. преминава в Грузия и започва да се разпространява през Кавказ, Русия и после в Европа. „И ние трябва да се изправим пред това предизвикателство, защото не можем да продължаваме да живеем с неговото присъствие. Това е един вирус, който оцелява изключително сполучливо в месни продукти – 8 месеца оцелява в добре обработена шунка. Месни продукти както от диви, така и от домашни животни, независимо от обработката, биха били особено рискови за вкарване на вируса“, каза още д-р Мортенсен и посочи, че Европа има възможност да се справи с проблема. До момента обаче нито една държава не е успяла да се пребори със заболяването окончателно.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.