НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

22 Октомври 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите – те са се увеличили. Тоест не е това начинът да се спрат злоупотребите. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат 2 пъти за едно и също“, обясни той.
„Апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща. Апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството. Г-н Симеонов пое ангажимент представителите в Парламента на тяхната политическа сила да внесат такива поправки“, обясни още той. „Категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, с което хората с увреждания няма да се интегрират в обществото“, уточни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

22 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място разгледахме промените в данъчните закони и Закона за счетоводството. В случая бизнесът в България настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци според принципа „замърсителя плаща“. С други думи бизнесът е на категорична позиция да не се допусне промяна в законите“, уточни той.
„Както съм изразил своята позиция в Министерски съвет, ние обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, под която сме се разписали да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък“, допълни той. По думите му една такава промяна неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България. „От това следва намаляване на данъците и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло“, обясни вицепремиерът. „Както аз съм бил против, така ще бъдат против и нашите народни представители в парламента“, обясни Симеонов.
Той уточни, че с представителите на работодателските организации са на обща позиция, че е крайно време вече да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя. „Това беше една кризисна мярка от 2008 година в условия на световна финансова криза. Беше обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни?“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

22 Октомври 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Срещата е по искане на Асоциацията на организациите на българските работодатели с цел обсъждане и преодоляване на задържащите фактори на вътрешната среда, които възпрепятстват ускоряването на икономическия растеж в България над 4%, въпреки благоприятната икономическа обстановка. Ще се обсъдят възможности за ускоряване на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, пенсионното осигуряване, трудово-медицинската експертиза, съдебната система, административната реформа и електронното управление, сигурността, енергетиката и образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.