НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

22 Октомври 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите – те са се увеличили. Тоест не е това начинът да се спрат злоупотребите. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат 2 пъти за едно и също“, обясни той.
„Апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща. Апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството. Г-н Симеонов пое ангажимент представителите в Парламента на тяхната политическа сила да внесат такива поправки“, обясни още той. „Категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, с което хората с увреждания няма да се интегрират в обществото“, уточни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

22 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общественият дебат напоследък е изместен и не е фокусиран върху това да ускорим растежа и да произвеждаме повече, а е изместен в посока да се задоволят групови интереси – как да се разпределят благата. Такива разговори трябва да се водят в демократично изградени институции, какъвто е Съветът за тристранно сътрудничество. Апелираме за ефективна работа, а не за двустранни срещи“, заяви той. „Защо търсим срещите – имаме ръст от порядъка на 3.5% на БВП за полугодието. Имаме ръст в разходите за възнаграждение на работодателите в порядъка на 8.5% за полугодието, но в същото време производителността расте с по-малко от 3% и сме на 12-о място по ръст на БВП в ЕС. В същото време имаме спад на чуждестранните инвестиции в дялово участие. Имаме спад на местните инвестиции. Имаме ръст на българските инвестиции в чужбина. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия“, обясни той. По думите му трябва да има условия да се работи повече и по-добре. „България е едва на 122 место по показателя на намиране на специалисти за работа от 140 страни. Затова ние поставихме остро проблема с недостига на работна ръка. Трябва да се ускорят и облекчат процедурите за привличане на нашите сънародници от българската диаспора с ускорено издаване на разрешения за пребиваване при сключен трудов договор с българско предприятие“, уточни Велев.
„Темите, които засегнахме бяха свързани и с неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест. ИТ сектора а и другите сектори вече са засметнали това, което правителството е декларирало – да не се увеличават данъците и осигуровките. Ръстът на максималния осигурителен доход е един нов увеличен данък за най-високо квалифицираните специалисти. Нещо, с което бизнесът категорично не е съгласен“, каза още председателят на АИКБ.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации

22 Октомври 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с работодателските организации. Това съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Срещата е по искане на Асоциацията на организациите на българските работодатели с цел обсъждане и преодоляване на задържащите фактори на вътрешната среда, които възпрепятстват ускоряването на икономическия растеж в България над 4%, въпреки благоприятната икономическа обстановка. Ще се обсъдят възможности за ускоряване на редица политики и реформи в сферата на пазара на труда, пенсионното осигуряване, трудово-медицинската експертиза, съдебната система, административната реформа и електронното управление, сигурността, енергетиката и образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.