НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасково: Близо 120 хиляди птици ще бъдат евтаназирани заради огнища на птичи грип в село Войводово

Хасково: Близо 120 хиляди птици ще бъдат евтаназирани заради огнища на птичи грип в село Войводово

19 Октомври 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Хасково. Спешно заседание на Областната епизоотична комисия бе проведено днес. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявено огнище на инфлуенца - птичи грип в два животновъдни обекта в землището на село Войводово. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Обектите са промишлени, за отглеждане на бройлери и за патици – мюлари. "След сигнал за повишена смъртност екипи на Агенция по храните от Хасково са посетили обектите и след изследване на взетите проби е установено наличието на инфлуенца", съобщи по време на заседанието на Областната епизоотична комисия директорът на Агенцията в Хасково д-р Георги Илиев. В двата обекта има близо 120 хиляди птици, които ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени. Районите ще бъдат дезинфекцирани, а движението на животни, продукти от тях и яйца в зоната на заразата забранено.
От днес със заповед д-р Стефка Здравкова – заместник областен управител на Хасково и председател на Областната епизоотична комисия нарежда:
- Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини и до 25. Октомври 2018г. да уведомят писмено Областния управител на Хасково за изпълнение на набелязаните мерки.
- Директорът на ОДБХ - Хасково да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъден обект с констатирано огнище.
- В 3 км (предпазна зона - с. Войводово, Манастир и Конуш) и в 10 км (наблюдавана зона – Въгларово, Стамболийски, Тракиец, Гълъбец, Текето, Козлец, Мандра, Книжовник, Долно Войводиново, Горно Войводиново, Орлово и Малево) около огнището се забранява:
придвижването и търговията на домашни, диви и др.птици и яйца за разплод, с изключение на птици за незабавно клане при спазване изискванията на Агенцията по храните.
организирането на пазари, панаири и изложби на птици
разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.
- Кметовете на населени места в 3 км (предпазна зона) и в 10 км (наблюдавана зона) около огнището да организират преброяване на птиците и предоставят данните на ОДБХ - Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Хасково ще заседава Областната епизоотична комисия по повод потвърдените две огнища на заболяването инфлуенца по птиците в областта

В Хасково ще заседава Областната епизоотична комисия по повод потвърдените две огнища на заболяването инфлуенца по птиците в областта

19 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Хасково. Днес от 14.00 часа в Областна администрация - Хасково се свиква Областната епизоотична комисия във връзка с констатираните вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) две огнища на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в с. Войводово, община Хасково, област Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. По време на заседанието ще бъдат обсъдени мерките, които се прилагат с цел контрол и ликвидиране на заболяването.
Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера и включват хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция.
БАБХ напомня, че в определените 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването е забранено движението на птици и продукти. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ констатира Инфлуенца по птиците в два животновъдни обекта в хасковското село Войводово

БАБХ констатира Инфлуенца по птиците в два животновъдни обекта в хасковското село Войводово

18 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Хасково. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в с. Войводово, община Хасково, област Хасково. Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ е започнала прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.
Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.
Извършва се епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.
БАБХ напомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вируса.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.