НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Няма да се плаща най-ниската цена за лекарства

Проф. Генчо Начев: Няма да се плаща най-ниската цена за лекарства

24 Октомври 2018 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. Медицината е на добро ниво у нас, но здравеопазването не е на особено добро ниво, статистиките в Европа го показват. Повечето пари в бюджета за здраве са добре, важно е да се разходват ефективно. Това коментира директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев в предаването "Денят започва" по БНТ. Той отбеляза и някои положителни неща в проектобюджета като коментира, че има предложение вече да не се плаща най-ниската цена за лекарства.
"Въвежда се разходна ефективност, което значи съотношение между цена и ефект върху заболяването.Това ще се преценява от рандомизирани студия в света и Европа. Това не значи, че ще се плаща най-ниската цена за лекарства, а касата ще плаща за това лекарства, за което има доказателства, че има ефект на фона на цената си", обясни проф. Начев.
Той коментира и увеличените пари за лекарства при онкозаболяванията. "За пръв път най-голямото перо е за лекарства за онкологично лечение, ще се заплащат само тези лекарствени средства за онкология, които се дозират автоматично, за смесване на ръка няма да се заплаща, защото робот няма как да сбърка", каза проф. Начев.
"Има намерение да се въведе индикатор за оценката за качеството на лечебната дейност в болниците и доболничната помощ, което е важно", каза още директорът на болница "Света Екатерина".
По думите му няма ли контрол на качеството, каквито и пари да влязат в здравеопазването, те ще изтекат.
Проф. Начев коментира и белодробните трансплантации: "Работи се и по сключване на договор със специалисти, за да се извършват белодробни трансплантации у нас, отделно се работи в посока наши лекари да се обучават в чужбина на тези нелеки операции".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Фондът за лечение на деца ще премине към НЗОК, уточняваме дали да запазим Обществения съвет към него

Министър Кирил Ананиев: Фондът за лечение на деца ще премине към НЗОК, уточняваме дали да запазим Обществения съвет към него

23 Октомври 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Фондът за лечение на деца ще премине към НЗОК, уточняваме дали да запазим Обществения съвет към него. Това каза министър Кирил Ананиев пред журналисти във връзка с новия формат на бюджета на НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му идеята е и Фонда за лечение на българите зад граница също да премине към НЗОК. „Мисля, че нивото на работа ще бъде на по-високо равнище“, заяви Ананиев.
На въпрос дали Обществения съвет към Фонда за лечение на деца остава, министър Ананиев уточни: „Това предстои да се уточни. Дискусията в момента продължава по това дали да остане Обществен съвет или друг орган, който да изпълнява тези функции, които изпълнява Съветът. При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца няма да бъде по-малко. Напротив, разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността. Иначе ресурсът, който сме предвидили е този, който беше в Комисията за лечение на деца в чужбина – 14 млн. лв. и ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на Министерство на здравеопазването до НЗОК“, допълни Ананиев. По думите му това, което родителите ще продължат да получават това, което и до сега и в бъдеще.
По отношение на новата агенция, която е предвидена да функционира, министър Ананиев обясни: „Ние правим преструктуриране в системата на Министерство на здравеопазването, което не означава, че увеличаваме администрацията в системата. Новата Агенция за медицински надзор всъщност ще функционира на базата на функциите на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантации. Искаме да създадем по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и функциониране са много близки една до друга, без да нарушаваме медицинската част на трансплантациите и от гледна точка на медицинския одит. В самия закон, който сме подготвили, са конкретизирани функциите на тази агенция“, заяви Ананиев. По думите му става въпрос за нормална агенция. „Всъщност вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват", обясни Ананиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: България е на първо място в света по брой многопрофилни болници на глава от населението, бюджетът на НЗОК за 2019г. предвижда 180 млн. за тях

Румен Христов, СДС: България е на първо място в света по брой многопрофилни болници на глава от населението, бюджетът на НЗОК за 2019г. предвижда 180 млн. за тях

22 Октомври 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. С 490 млн. е увеличен бюджетът на НЗОК за 2019г., той ще бъде приет аз нямам съмнения. От тях 180 млн. лв. отиват за болници, а 117 млн. за лекарства. България е на първо място в света по брой многопрофилни болници на глава от населението. Сега даваме допълнителни 180 млн. лв., защото явно там нещата не се случват. Това каза председателят на Съюза на демократичните сили Румен Христов по време на дискусия на тема „Българите - европейски граждани с европейски доходи - десният път за постигането на тази цел“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да оставим по-голямата част от средствата в ръцете на гражданите, те най-добре знаят как да бъдат използвани. Това, което съберем от тях, трябва да има един много ефективен начин за изразходване“, посочи той. Според него България е от страните с най-нисък ръст на производителността на труда, около 3%. „Трябва да се работи в тази посока, защото една неконкурентноспособна икономика не може да бъде източник на допълнително увеличаване на доходите“, посочи той. По думите му според СДС българите могат да работят и като държава, и като търговци за увеличението на производителността. „Трябва да отделяме внимание и е изключително важно кадрите, които са в България да бъдат с образование, трябва да се приемат повече иновации в производствените функции, за да преминем към едно по-високо ниво“, каза Христов. Според него трябва да се внедрят реформи в инфраструктурата и съдебната система на страната, защото без работеща инфраструктура, няма развитие в икономиката. „Ефективността на съдебната система. Трябва да има гаранция за чуждестранните инвеститори, както и за българските, че това, което са постигнали няма да бъде отнето“, каза той. По отношение на данъчната политика, той посочи: „СДС смята, че диференцираните ставки не са една панацея, те не решават въпросите, които касаят българските потребители. Ние сме за единна ставка“, обясни лидерът на партията. Според него трябва да се прави социална политика, но не през данъци и бюджет. Той каза, че срещите с експерти са изключително важни, както и по-големи дискусии и по-голяма чуваемост. Христов допълни, че една нация трябва да просперира, а това ще стане, когато гражданите са доволни и имат доходи, каквито ги удовлетворяват.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Бюджетът на НЗОК за 2019 г. е с 490 млн. лв. повече, дейността на Фонда за лечение на деца и за лечение в чужбина ще бъде прехвърлена към Касата

Зам.-министър Жени Начева: Бюджетът на НЗОК за 2019 г. е с 490 млн. лв. повече, дейността на Фонда за лечение на деца и за лечение в чужбина ще бъде прехвърлена към Касата

22 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът на НЗОК за 2019 г. е с 490 млн. лв. повече, дейността на Фонда за лечение на деца и за лечение в чужбина ще бъде прехвърлен към Касата. Това каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което се обсъжда проектобюджетът на Касата за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приет е проектобюджетът на Здравната каса за 2019. Следва гласуване в Министерски съвет. Ръстът в разходите на Касата ще бъде 490 млн. лв., като има и остатък от 50 млн. лв. от натрупани няколко години. Увеличението ще е разпредели възможно най-равно по пера. Ще се постараем да има ефективно и оптимално използване на разходите“, обясни Жени Начева и добави, че акцентът се поставя върху профилактиката.
„Дейността на Фонда за лечение на деца и за лечение в чужбина ще бъде прехвърлена към Здравната каса, като ще има допълнителен трансфер в рамките на 16 млн. лв. Принципите на плащанията ще бъдат както са правени досега в НЗОК, но всичко ще бъде възможно най-прозрачно и ще има яснота за пациентите“, каза още зам.-министърът. Начева каза още, че Агенцията по трансплантация и ИА „Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор, като лечебната дейност ще минава по Касата, за да може да работи по-гладко.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.