НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

Васил Велев, АИКБ: Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти

22 Октомври 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Откакто се въведе плащането на първите 3 дни от работодателите, разходите за болнични са се увеличили 2 пъти. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите – те са се увеличили. Тоест не е това начинът да се спрат злоупотребите. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат 2 пъти за едно и също“, обясни той.
„Апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща. Апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството. Г-н Симеонов пое ангажимент представителите в Парламента на тяхната политическа сила да внесат такива поправки“, обясни още той. „Категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, с което хората с увреждания няма да се интегрират в обществото“, уточни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

Васил Велев, АИКБ: Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия

22 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след среща с вицепремиера Валери Симеонов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общественият дебат напоследък е изместен и не е фокусиран върху това да ускорим растежа и да произвеждаме повече, а е изместен в посока да се задоволят групови интереси – как да се разпределят благата. Такива разговори трябва да се водят в демократично изградени институции, какъвто е Съветът за тристранно сътрудничество. Апелираме за ефективна работа, а не за двустранни срещи“, заяви той. „Защо търсим срещите – имаме ръст от порядъка на 3.5% на БВП за полугодието. Имаме ръст в разходите за възнаграждение на работодателите в порядъка на 8.5% за полугодието, но в същото време производителността расте с по-малко от 3% и сме на 12-о място по ръст на БВП в ЕС. В същото време имаме спад на чуждестранните инвестиции в дялово участие. Имаме спад на местните инвестиции. Имаме ръст на българските инвестиции в чужбина. Очевидно бизнес средата у нас не е добра, въпреки полаганите усилия“, обясни той. По думите му трябва да има условия да се работи повече и по-добре. „България е едва на 122 место по показателя на намиране на специалисти за работа от 140 страни. Затова ние поставихме остро проблема с недостига на работна ръка. Трябва да се ускорят и облекчат процедурите за привличане на нашите сънародници от българската диаспора с ускорено издаване на разрешения за пребиваване при сключен трудов договор с българско предприятие“, уточни Велев.
„Темите, които засегнахме бяха свързани и с неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест. ИТ сектора а и другите сектори вече са засметнали това, което правителството е декларирало – да не се увеличават данъците и осигуровките. Ръстът на максималния осигурителен доход е един нов увеличен данък за най-високо квалифицираните специалисти. Нещо, с което бизнесът категорично не е съгласен“, каза още председателят на АИКБ.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв.

22 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място разгледахме промените в данъчните закони и Закона за счетоводството. В случая бизнесът в България настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци според принципа „замърсителя плаща“. С други думи бизнесът е на категорична позиция да не се допусне промяна в законите“, уточни той.
„Както съм изразил своята позиция в Министерски съвет, ние обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Смятаме, че това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, под която сме се разписали да не се променят данъците в 4-годишния период на управление. Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък“, допълни той. По думите му една такава промяна неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България. „От това следва намаляване на данъците и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло“, обясни вицепремиерът. „Както аз съм бил против, така ще бъдат против и нашите народни представители в парламента“, обясни Симеонов.
Той уточни, че с представителите на работодателските организации са на обща позиция, че е крайно време вече да се отмени плащането на първите 3 болнични дни от работодателя. „Това беше една кризисна мярка от 2008 година в условия на световна финансова криза. Беше обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни?“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.