НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Зоран Заев затвърди позицията си за македонския език

Kathimerini: Зоран Заев затвърди позицията си за македонския език

21 Март 2019 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. На фона на реакциите в Гърция с честите препратки за македонския език в Северна Македония, премиерът на съседната страна Зоран Заев заяви в сряда, че името на езика е прието в Договора от Преспа, което беше ратифицирано от двата парламента, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В интервю за македонската информационна агенция (МИА) Заев каза, че македонският език също се говори от диаспората и че Гърция трябва да коментира дали това е така на нейната територия.
Договорът, казва той, пояснява, че македонският език принадлежи към славянската езикова група и няма нищо общо с гръцкото наследство.
Противниците на сделката в Гърция твърдят, че клаузата за езика в подписаното Споразумение между Атина и Скопие може да насърчи малцинствени претенции в бъдеще.
Миналата събота изтъкнатият гръцки лингвист и бившият министър на образованието Георгиос Бабионитис определи признаването от Гърция на македонски език като "сериозна грешка".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Признаването на македонски език е „сериозна грешка“, според известен езиковед

Kathimerini: Признаването на македонски език е „сериозна грешка“, според известен езиковед

17 Март 2019 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция допусна „сериозна грешка“ като призна съществуването на македонски език, твърди Георгиос Бабиниотис, изтъкнат езиковед и бивш министър на образованието, и добавя, че тази клауза от Преспанския договор, сключен между Атина и Скопие, може в бъдеще да доведе до някои претенции на малцинството, пише в съботния си брой гръцкият вестник Kathimerini.
В коментар, направен по радио Skai в съботния ден Бабиниотис е казал, че езикът, който се говори в Северна Македония, на практика е „сърбизиран“ български диалект, въведен от режима на Йосиф Тито. При него се използва вариант на кирилицата и няма връзка с гръцкия. Въпросният език по-скоро трябва да се възприема като българо-сръбски или като славянско-македонски.
В Преспанското споразумение се пояснява, че той принадлежи към групата на южнославянските езици.
Според Бабиниотис, независимо от факта, че няма такова нещо като македонско малцинство в Гърция, признаването на македонски език може да се използва като крайъгълен камък от научни среди, които да провокират в бъдеще някакви малцинствени претенции.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Франция приветства ратификацията на Преспанския договор

Kathimerini: Франция приветства ратификацията на Преспанския договор

26 Януари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Париж/Атина. Френският президент Еманюел Макрон е приветствал ратификацията на Преспанския договор от гръцкия парламент, пише на електронната си страница гръцкият всекидневник Kathimerini.
В Туитър той е заявил, че „това е пример за кураж и единство на Европа“.
Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриен също е поздравил гръцките парламентаристи с вота. Според него „Преспанският договор ще позволи на двете страни да укрепят отношенията си в много области, като в същото време допринесат и за стабилността както на Западните Балкани, така и на цяла Европа.“
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас във видеообръщение във "Фейсбук": Време е да научим истината за Преспанското споразумение

Алексис Ципрас във видеообръщение във "Фейсбук": Време е да научим истината за Преспанското споразумение

21 Януари 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Време е да видим истинските факти за Преспанското споразумение. Това подчертава премиерът на Гърция Алексис Ципрас във видео съобщение, качено на профила му в социалната мрежа "Фейсбук", предва държавната агенция на югозападната ни съседка ANA-MPA.
Видеото, с продължителност 107 минути, включва клипове от подписването на договора между Гърция и Бивша югославска република Македония (БЮРМ) на 17 юни 2018 г. и откъси от речта на премиера в Атинската концертна зала, изнесено наскоро.
"Време е да научим истината. С Договора от Преспа защитаваме Македония. Преодоляваме страха и инерцията с увереност в себе си и отваряме пътя към мира и растежа", са думите на Ципрас, цитирани от агенцията.
"Нашите съседи разграничават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и че тяхната култура не е свързана с древногръцкото наследство", обяснява Ципрас. "Чрез споразумението от Преспа признаваме гражданството, а не етническите групи, които то съдържа, в техните учебници няма да има иредентистки референции, те променят имената на паметници, инфраструктури и обществени пространства. Съседите ни премахват Звездата на Вергина от всеки символ и правото й на ползване се връща изключително към Гърция”, отбеляза още Ципрас.
Споразумението, съгласно думите му, "е основният крайъгълен камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите. Научете истината", призовава Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Полицията не допусна манипулации на протеста срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Полицията не допусна манипулации на протеста срещу Преспанското споразумение

21 Януари 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Високопоставени полицейски служители и представители на Министерството за защита на гражданите, което ръководи силите за сигурност, заявиха, че полицията е успяла да не допусне протестният митинг срещу Преспанското споразумение да бъде манипулиран, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kathimerini.
“Позицията на полицията беше защитна, тя използва минимално количество химикали, за да спре маскираните нападатели.[някои бяха без маски – бел. Kathimerini]. Те я замеряха с камъни, парчета мрамор, експлодиращи бомбички.”, съобщават неназовани източници.
По данни от централата на полицията в Атина повече от 25 ранени полицаи са в 401 Военна болница след наранявания при нападението при стълбите зад Гроба на незнайния войник, които водят към Парламента. “Двама са ранени от избухналите бомбички, а мнозина имат натрошени ръце и крака от камъните и други предмети, с които ги замеряха,” е заявил за вестника Демостенес Пакос, председател на Асоциацията на полицейските служители в Атина.
Запитан защо полицията не е успяла да изолира нападателите, офицер от Полицейската служба на Атика е обяснил, че маскираните лица първо са се втурнали напред, а после са отстъпили в тълпата и за полицията е било невъзможно да ги преследва. Същият източник допълва, че крайно десни екстремисти, отговорни за инцидента, не са били организирана група на площад „Синтагма“, тъй че е било трудно да бъдат идентифицирани и изолирани.
Висш служител от Министерството също е защитил употребата на химикали. Той е казал, че да се преследват провокаторите на инцидента навътре в тълпата „би довело до паника и още по-голямо напрежение с непредвидими последствия. Отговорността на онова, което се случи, не е на полицията, а на маскираните лица от екстремистките десни групи, които причиниха инцидентите.”
В коментар в Туитър министърът на Гърция, отговарящ за защита на гражданите, Олга Геровасили пише за „ насилие на десни екстремисти“ и призовава главната опозиционна сила „Нова демокрация“ да осъди нападенията срещу полицаите, фотографите и журналистите.
Един от демонстрантите, който се е движел по улица „Солон“, близо до мястото на организираната от анархистите контрадемонстрация и е носел гръцко знаме, е бил нападнат от тях.
По данни от полицията седем души са арестувани на площад „Синтагма“ и ще бъдат изправени пред прокурор.
Освен полицаите, хоспитализирани са още четирима души, получи усложнения от обгазяването. В болница е и фотографът на свободна практика Костис Нтантамис, който е с наранявания. Апаратурата му е открадната. Трима други фотографи също са с рани, но не се нуждаят от медицинска помощ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The BBC: Македония и Гърция: Сблъсъци в Атина заради промяна на името на съседната държава

The BBC: Македония и Гърция: Сблъсъци в Атина заради промяна на името на съседната държава

20 Януари 2019 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Лондон/Атина. Протестиращи в гръцката столица Атина влязоха в сблъсък с полицията на голям митинг срещу сделката на правителството с Македония за промяна на името й, съобщава The BBC.
Полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в протеста, в който участваха десетки хиляди души.
Британската медия съобщава, че договореностите, които предстоят да бъдат одобрени, предвиждат северната съседка на Гърция да приеме името Република Северна Македония. Тя пояснява, че наименованието Македония е чувствително за много гърци, според които то се свързва с гръцката провинция със същото име.
След години на спорове най-накрая през юни миналата година левият гръцки министър председател Алексис Ципрас и неговият македонски колега постигнаха споразумение. През тази седмица предстои гръцкият парламент да гласува за постигнатия Договор, с който се слага край на 28-годишния конфликт между двете нации.
Какво се случи в неделя?
Според организаторите в неделните демонстрации са се очаквали 600 000 души, но по данни на полицията те са били 60 000 в 14.00 ч. местно време. Сред тях е имало и духовници, както и дошли от страната. Участниците са пеели „Македония е гръцка“ и са развявали гръцки знамена. В един момент близо до парламента e избухнало „боричкане“, а маскирани демонстранти са замеряли полицията с камъни и фойерверки. Полицията е блокирала пътя на маскираните лица към парламента, като е използвала сълзотворен газ.
В Северна Гърция е била блокирана временно магистрала в знак на солидарност с протестиращите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„TВ 21“ (Македония): В Атина протестират срещу Договора от Преспа, маскирани лица се сблъскаха с полицията

„TВ 21“ (Македония): В Атина протестират срещу Договора от Преспа, маскирани лица се сблъскаха с полицията

20 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. В централната си новинарска емисия в 19.30 скопската телевизия „ТВ 21“ съобщи за протестите в гръцката столица, които се провеждат в неделя срещу Преспанския договор.
„Македония е гръцка", "Референдум сега" и "Македония не е за продан" са само част от лозунгите, които са издигани на масовия протестен марш на хиляди гръцки граждани по улиците на Атина до централния площад "Синтагма".
Мирният им протест е прераснал в сблъсъци с охраняващи полицаи и инциденти, когато група маскирани лица с гръцки знамена са се опитали да преминат през полицейския кордон при паметника на Незнайния войн. Те са искали да стигнат до сградата на парламента.
Представителите на сигурността са били замеряни с предмети, бутилки и пиротехнически материали. Те са отговорили с шок палки и сълзотворен газ.
Протестиращите се обявяват за референдум, с който да се реши дали това споразумение трябва да се приложи или не.
В събота проектът на Преспанския договор е внесен в парламента, а в понеделник се очаква да започнат дискусиите по него в различните парламентарни комисии, които ще продължат пет дни. Премиерът Ципрас обяви, че до края на януари Договорът трябва да бъде ратифициран от законодателния орган на страната, а след това да се одобри и декларация за членството на Македония в НАТО.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): По време на протеста в Атина са ранени най-малко 15 души

„Нова Македония“ (Македония): По време на протеста в Атина са ранени най-малко 15 души

20 Януари 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Сериозни инциденти се случиха по време на протеста срещу Договора от Преспа пред гръцкия парламент, в който бяха ранени най-малко 15 души, включително фотожурналист, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитирана от македонският вестник “Нова Македония“.
Инцидентите бяха предизвикани от групи маскирани хора, вероятно членове на радикални десни групи и организации, които атакуваха полицията с различни предмети и пиротехнически материали пред гръцкия парламент, опитвайки се да пробият полицейската блокада и да стигнат до сградата на парламента. Полицията отговори с шокови бомби и сълзотворен газ, а инцидентите бързо се разпространиха по улиците около Парламента.
Инцидентите се случиха точно пред гръцкия парламент, в горната част на площад "Синтагма", а в долната част, където беше поставена сцената от организаторите, се редуваха поканените лектори, информира МИА.
Инцидентите продължиха повече от два часа, като дъждът не попречи на протестиращите.
Гръцката полиция съобщи, че в протеста са участвали около 60 хиляди граждани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Полицията е използвала сълзотворен газ по време на протеста в Атина

AFP: Полицията е използвала сълзотворен газ по време на протеста в Атина

20 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията е използвала сълзотворен газ по време на протеста в Атина, предава AFP.
Около трийсет младежи с качулки предизвикаха конфликти с полицията,като се опитаха да се качат по стълбите на Паметника на незнайния войн пред парламента.
Полицията за борба с масовите безредици отвърна със сълзотворен газ, като освен виновниците са били обгазени и други демонстранти, които са се разпръснали след задимяването на района, пише агенцията.
Полицията преброи около 60 хиляди души в началото на протеста в 14 часа, като организаторите твърдят, че са били повече от 100 хиляди души.
Протестът под наслов „Македония е гръцка“ се провежда преди планираната за другата седмица ратификация на Споразумението от Преспа за промяна на името на Македония, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Договорът от Преспа е противоконституционен

Панос Каменос: Договорът от Преспа е противоконституционен

20 Януари 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Атина. „Договорът от Преспа е противоконституционен“, заяви бившият министър на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос в интервю за гръцката телевизия SKAI, цитирано от електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Каменос добави, че споразумението, което предстои да бъде ратифицирано в парламента следващата седмица, няма нищо общо с подписаното, тъй като има четири изменения.
„(Министър-председателят на Македония Зоран) Заев вече е нарушил споразумението, което е недействително, защото липсва подпис на президента на Бивша югославска република Македония ... когато президентът на другата страна не е съгласен, не можете да подпишете договор“ - каза Каменос.
"Ако (гръцкия президент Прокопис Павлопулос подпише Договора, след като президентът на Македония (Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в материала) не го направи, той ще вземе участие в това конституционно нарушение", каза Каменос.
Каменос също така заяви, че премиерът Алексис Ципрас има своя дял от вината, че повечето от членовете на правителството от партията „Независими гърци“ решиха да нарушат партийната дисциплина и да запазят портфейлите си.
„Това е казус, ако премиерът не ги замени незабавно”, каза Каменос. "Това е враждебен акт ... Нашата парламентарна група ще блокира цялото законодателство", каза той, призовавайки Ципрас да "уважава" почти четиригодишното им "честно" сътрудничество в правителството.
Каменос също поднови нападките си върху бившия външен министър Никос Коциас, който подписа Договора от Преспа, като намекна за сенчести сделки на бившия министър.
„Има информации, че средства на външното министерство са предоставени на медиите в БЮРМ. Те трябва да бъдат разследвани“ - каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

17 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас в сряда оцеля след вота на доверие, съобщава AFP.
Въпреки това все още не е ясно каква ще бъде съдбата на неговото правителство и дали през септември ще завърши пълния си четиригодишен мандат. В момента 44-годишният ляв лидер е изправен пред следващото предизвикателство – гръцкият парламент да одобри договореността със съседна Македония за името на страната, което предизвика протести и в двете държави. Сред неговите предстоящи цели са ревизия на конституцията, увеличаване на минималната заплата и приключване на договореност по имотите на гръцката Църква, която неотдавна бе блокирана от висши гръцки духовници.

Разбитата коалиция
В неделя в Атина се очаква нов протест срещу Договора от Преспа. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис („Нова демокрация“) нарече Ципрас „ авантюрист“ и „евтин демагог“, който гради кариерата си върху лъжи. „Вие взехте властта с лъжи и ще я напуснете с лъжи“, заяви той по време на дебата преди вота на доверие в сряда в парламента на Гърция. Към левите депутати той заяви: „Причинихте достатъчно беди на страната … вижда се вашият край“. Мицотакис има преднина според социологическите проучвания.
Сделката около името ще разреши 27-годишен дипломатически спор, но тя съсипа коалицията на Ципрас с националистическата партия АНЕЛ.
Миналата седмица македонския парламент я одобри, но тя може да влезе в сила единствено, ако и гръцкият парламент я приеме. Атина все още не е обявила дата, но Ципрас каза, че тя ще е преди края на януари.
ЕС и НАТО приветстват постигнатото споразумение, защото така ще се премахнат гръцките възражения за присъединяване на Македония към двете международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Лидерът на АНЕЛ обвини бивши депутати за сделка, за да запазят министерските си постове

Kathimerini: Лидерът на АНЕЛ обвини бивши депутати за сделка, за да запазят министерските си постове

16 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Панос Каменос, лидер на АНЕЛ (партия „Независими гърци“) обвини бивши партийни депутати за сделка, която са постигнали, да осигурят подкрепа за правителството във вота на недоверие, като им се гарантират позиции в кабинета. Това е направил в реч пред парламента по време на дебатите в сряда, съобщава електронното издание на гръцкия всекидневник Kathimerini.

“Те избраха министерски кресла срещу вот на доверие“, е заявил той пред законодателите и е добавил, че той ще гласува срещу правителството.
Каменос напусна миналата седмица управляващата коалиция. Той каза, че премиерът Алексис Ципрас му е съобщил, че Договорът от Преспа, който бе подписан между Атина и Скопие, ще бъде внесен в гръцкия парламент след изборите.
“От споразумението, което постигнахме с министър председателя, е ясно, че не сме се договорили за решение, което би могло да включва и понятието Македония“, заяви Каменос.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: „Ще предадете ли Македония?“ – Лицата на депутати се появиха на плакати из Северна Гърция

Protothema: „Ще предадете ли Македония?“ – Лицата на депутати се появиха на плакати из Северна Гърция

15 Януари 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Солун. Плакати, призоваващи гръцките депутати да гласуват срещу Преспанския договор в парламента се появяват на централни места в градовете из Македония (гръцкия регион) и Северна Гърция, в част от кампанията на гражданите за увеличаване на напрежението над техните представители да променят позицията си по въпроса за името на Македония, пише електронното издание на вестник Protothema.
Както посочва изданието, в понеделник вечерта групи, противопоставящи се на споразумението за името между Атина и Скопие, разлепяха плакати с лицата на местни депутати от партиите СИРИЗА и „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на ключови точки в центровете на градовете в Северна Гърция.
На постерите са изобразени лицата на народните представители с въпрос: „Ще предадете ли нашата Македония?“ Депутатите Теодора Цакри, Катерина Иглези, Елизабет Скуфа, Астериос Касторис и Янис Сифакис видяха своите снимки на стените и по колоните.
Организаторите на кампанията увериха, че техните действия ще продължат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Каменос разкритикува Ципрас, че подкрепя „вече мъртвия“ Преспански договор

Kathimerini (Гърция): Каменос разкритикува Ципрас, че подкрепя „вече мъртвия“ Преспански договор

15 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Два дни, след като се оттегли от управляващата коалиция заради договора за името между Атина и Скопие, бившият министър на отбраната на Гърция Панос Каменос разкритикува премиера Алексис Ципрас, че защитава Преспанското споразумение в парламента, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Беше грешка от страна на премиера да подкрепи вече мъртвия Преспански договор“, написа в „Туитър“ председателят на „Независимите гърци“.
Изданието припомня, че по-рано във вторник Ципрас заяви в парламента, че той и бившият външен министър Никос Коцияс са се възползвали от „историческата възможност“ да сложат край на спора за името.
„Моята съвест и патриотичният ми дълг ме задължиха да използвам тази историческа възможност да разреша македонския въпрос, знаейки, че това ще има политическа цена“, заяви гръцкият министър-председател.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас призовава депутатите да подкрепят правителството, защити Преспанското споразумение

Kathimerini: Ципрас призовава депутатите да подкрепят правителството, защити Преспанското споразумение

15 Януари 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призова депутатите да подновят подкрепата си към правителството по време на първия ден на напрегнато разискване в парламента по повод вота на доверие, който ще бъде гласуван в сряда, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Искам с честност и яснота да потвърдя доверието в правителството", подчерта Ципрас, допълвайки, че последните месеци на власт ще бъдат използвани от правителството за приемане на решаващо законодателство и завършване на преразглеждането на Конституцията.
Защитавайки споразумението между Атина и Скопие, което слага край на десетилетия спор за името на Бившата югославска република Македония, Ципрас заяви, че той и бившият външен министър Никос Коцияс са се възползвали от „историческата възможност“ за решаване на проблема.
„Съвестта ми и моят патриотичен дълг изискваха от мен да използвам тази историческа възможност да реша македонския въпрос, знаейки, че ще това ще има политическа цена“, призна гръцкият премиер.
Той повтори, че „разводът“ с бившия младши коалиционен партньор Панос Каменос е в резултат на несъгласието на двете партии по въпроса за Преспанското споразумение.
„Нашите политически и идеологически различия бяха длъжни да дадат своите резултати в някакъв момент. Това не беше неизбежно, но се случи“, коментира Ципрас.
„Мисля, че той прави грешка, не действа правилно. Казах му го толкова много. Не мисля, че този вариант е неизбежен, защото застрашава правителството в решаващ момент. Но ще уважава неговото решение“.
Ципрас също така обвини „Нова демокрация“ за нападението срещу депутати, които са заявили, че ще подкрепят Преспанското споразумение. През последните дни редица народни представители от АНЕЛ и независими депутати получиха заплахи, припомня изданието.
Полицията арестува в понеделник вечерта 62-годишен мъж, който твърди, че е изпратил заплашителни съобщения до депутатите след поста, който е видял в социалните медии от член на „Нова демокрация“, който призова гражданите да окажат натиск върху съответните народни представители. Той е изправен пред обвинения в опит за насилие срещу политически орган, правителството или неговите членове, и подстрекателство към извършване на престъпление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

14 Януари 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Атина. След шума от последните дни, който постави под въпрос бъдещето на сегашното правителство и ратификацията на Преспанския договор от Атина, премиерът Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество постигнаха съгласие да вървят по път, който е удобен и за двете страни и повече да не се заплашват, пише на интернет страницата си гръцкият всекидневник Kathimerini.
Като не направи една равносметка от онова, което в неделя бе обявено, но бе предварително договорена сделка, за всички е ясно, че правителството на СИРИЗА ще остане на власт, но с обновен мандат и въпреки критиките за начина, по който това мнозинство е ще се създаде.
Самата СИРИЗА има 145 депутати в гръцкия парламент и може да разчита на подкрепа от страна на Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите за сигурността на гражданите, на Спирос Данелис, заместник председател на партия„ „Потами“, както и на четирима депутати от „Независими гърци“. Така гласовете, които си осигуряват за необходимото обикновено мнозинство, са 151 от 300-членен Парламент.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната, и неговият заместник Мария Коля-Царуха ще напуснат постовете си.
Все пак правителството трябва да премине и през вот на доверие, който ще се гласува в сряда или четвъртък в предстоящата седмица. И да продължи с подновен мандат въпреки критиките.
В същото време споразумението, постигнато между гръцкия премиер и напускащия кабинета му негов коалиционен партньор, индиректно, но ясно почти напълно гарантира, че Преспанският договор ще бъде ратифициран.
Зоран Заев призова гръцките законодатели да го одобрят, както стана известно от неговата съботна пресконференция. Най-вероятно на неговия призив да бъде отговорено.
Ципрас е решен да доведе до финал процесът от Преспа. Така той ще покаже на ЕС и на САЩ, че е реалистичен партньор, на когото може да се вярва.
На свой ред и Панос Каменос ще остане лидер на парламентарна група, тъй като според гръцкия закон са нужни 5 души да създадат самостоятелна група. Той ще продължи да се ползва от някои институционални блага. На следващите парламентарни избори той ще си гарантира отново депутатски кресла.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

10 Декември 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу е изразил мнение, че Преспанският договор трябва да получи международно признание, което да се равнява на Нобеловата награда за мир. Това той е заявил в интервю за МИА, цитирано от скопската телевизия "ТВ21".
“С когото и да говорите в Европарламента, и от ляво и от дясно, всички ще ви кажат същото. Договорът е основа за стабилността и мира в Западните Балкани и може много да допринесе за стабилността на цяла Европа.“
„И не само това“, е продължил гръцкият евродепутат: „Той е модел за разрешаване на спорове, който може да се използва и в други конфликти". Според Кулоглу в гръцкия парламент има осигурено абсолютно мнозинство, включително и подкрепа на депутатите от националистическата партия и коалиционния партньор на Сириза, АНЕЛ, въпреки мнението на лидера й Панос Каменос.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

10 Декември 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Солун. В неделя пресслужбата на гръцкия премиер е излязла с призив към лидера на партия „Реката“ (Potami Party – ориг., бел. ред.) Ставрос Теодоракис да изясни дали е променил позицията си относно подкрепата на Договора от Преспа, съобщава гръцко-македонската телеграфна агенция ANA-MPE. Той е реакция на появилите се в медиите информации, че политикът е постигнал тайна сделка с лидера на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис .
Според съобщението на пресслужбата, отговорът на Теодоракис на статиите е изненадващ, „но не отговаря на същинския въпрос ".
"С интерес забелязваме, че два неделни вестника посвещават първите си страници на г-н Ставрос Теодоракис и на възможността той да промени мнението си," се казва в съобщението и се допълва, че: "За нас дори е още по-голям интересът към избора му да коментира, макар и с чувство за хумор, факта, че може да промени позицията си, тъй като има възможност да получи нещо в замяна, но не казва нищо за същината на въпроса."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini:  СИРИЗА продължава да изостава от консервативната „Нова Демокрация“

Kathimerini: СИРИЗА продължава да изостава от консервативната „Нова Демокрация“

24 Ноември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Атина. СИРИЗА продължава да изостава от консервативната „Нова Демокрация“ сочат данните от ново проучване, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Консервативната опозиция "Нова демокрация" държи стабилно преднина пред управляващата левица СИРИЗА, сочи проучване на общественото мнение, проведено от Metron Analysis за вестник "Ta Nea", публикувано в събота.
Според проучването „Нова Демокрация“ е с 10,9 процента пред СИРИЗА, като събира 37,8%, срещу 26,9% за управляващата партия, а третото място заема „Златна Зора“- с 7,2%. След тях е лявоцентристкото „Движение за промяна“ с 6.9% и Комунистическата партия - с 6.2%.
Коалиционният партньор на СИРИЗА, партията „Независими гърци“ получава 1,3%, което означава, че няма да успее да прескочи трипроцентовата бариера, необходима за влизането в парламента. Центристката партия „То Потами“ получава 2,5% и Съюзът на центристите 2,4%.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): СИРИЗА изостава с 9, а не 16,5% от „Нова Демокрация“, показва нова анкета

Kathimerini (Гърция): СИРИЗА изостава с 9, а не 16,5% от „Нова Демокрация“, показва нова анкета

23 Ноември 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Атина. „Коалицията на радикалната левица“ (СИРИЗА) изостава от „Нова Демокрация“ с 9%, според нова анкета, проведена от Pulse RC за частната телевизия Skai, като 30,5% са заявили, че ще гласуват за консервативната опозиция, а 21,5% - за управляващата лява партия, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според същото проучване на общественото мнение, ляво-центристкото „Движение за промяна“ би получило 7,5% от гласовете на избирателите, следвана от екстремно-дясната „Златна зора“ със 7% и Комунистическата партия (ККЕ) с 6%. Според резултатите от допитването, „Независимите гърци“ (АНЕЛ), които в момента са младши партньор в управляващата коалиция, няма да влязат в парламента, като получават само 1% от гласовете.
„Катимерини“ припомня, че в четвъртък излезе друга анкета, на Public Issue, която поставя „Нова Демокрация“ дори още по-напред от СИРИЗА, с преднина от 16,5%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ново проучване показва, че СИРИЗА изостава от „Нова Демокрация“ с девет процента

Kathimerini: Ново проучване показва, че СИРИЗА изостава от „Нова Демокрация“ с девет процента

22 Ноември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Атина. СИРИЗА изостава с 9 процента от „Нова демокрация“, според ново проучване , проведено от Pulse RC за телевизия Skai, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според изследването 30,5% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за консервативната опозиция спрямо 21,5% за сегашните управляващи.
Според същото проучване центристкото Движение за промяна ще спечели 7,5%, следвано от неонацистката Златна зора със 7% и Комунистическата партия с 6%. Независимите гърци , които понастоящем споделят властта със СИРИЗА, няма да влязат в парламента, получавайки само 1% от гласовете.
Друго проучване на общественото мнение от, публикувано по-рано в четвъртък, постави „Нова демокрация“ още по-напред от СИРИЗА, като показа разлика от 16.5%.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): "Нова Демокрация" води с 16,5% на СИРИЗА според последното проучване

Kathimerini (Гърция): "Нова Демокрация" води с 16,5% на СИРИЗА според последното проучване

22 Ноември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ е увеличила чувствително преднината си пред управляващата „Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА), според последната анкета на Public Issue, публикувана в четвъртък, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Консерваторите са с 16,5% преднина пред СИРИЗА, стабилизирайки електоралното си влияние малко под 40% (в момента 38,5%).
Управляващата партия, след краткосрочното възстановяване на позициите си през втората половина на 2017 година, се стабилизира на нива малко над 20% (в момента 22).
Лявоцентристкото „Движение за промяна“ за момента изглежда единно и се ползва с предпочитанията на 9,5% от респондентите, следвано от Комунистическата партия на Гърция (ККЕ) със 7,5% и екстремно-дясната „Златна зора“ със 7%.
Другите опозиционни партии – „То Потами“ (Реката), младшият коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) и „Съюзът на центристите“, които на миналите парламентарни избори през септември 2015 година събраха общо 11,2%, най-вероятно, изобщо няма да бъдат представени в новия парламент.
Всяка от тях има подкрепа от около 2%, според данните от изследването и са под бариерата от 3%, нужна за влизане в народното събрание.
Съгласно резултатите от анкетата, следващият парламент ще бъде съставен от пет партии, като СИРИЗА ще имат 56-74 места (22%), „Нова Демокрация“ – 154 – 174 места (38,5%), „Движение за промяна“ – 22-34 депутати (9,5%), ККЕ – 18 – 26 места (7,5%) и „Златна зора“ с 16-25 места (7%). Общият брой на народните представители в гръцкия парламент е 300.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

20 Ноември 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Атина. В политиката и националните въпроси няма място за „внезапна нетърпеливост“ и бързане да се затвори, който и да е проблем, казва, освен другото, бившият гръцки премиер от редиците на „Нова Демокрация“ Андонис Самарас в интервю за гръцко издание, препечатано на страниците на вестник „Нова Македония“.
„Знаете ли какво означава за бъдещето на елинизма ние да признаем на скопяните нацията, идентичността и езика на ‚македонците‘? Знаете ли колко други народи оставиха да минат десетилетия и никога не поставиха своя подпис под такава ипотека на тяхното национално съществуване. Искам да ви припомня, че за 45 години Западна Германия не призна Източна Германия, независимо, че я признаха много други страни – съюзници и противници. Мислите ли, че всички предходни премиери на Гърция, от Константинос Караманлис и Андреас Папандреу до мен, сме направили грешка, че никога не сме признали скопския иредентизъм? Картите, които все още са закачени в техните училища с „Голяма Македония“, която включва половин Гърция, виждали ли сте ги? А онзи, който ги е видял, спи спокойно?“ – каза Самарас в интервю за вестник „Параполитика“.
На коментар на журналиста, че поддръжниците на решението, американците и европейците, смятат, че то допринася за стабилността в по-широкия балкански регион, на което Самарас отговаря, че понякога има ситуации, в които не трябва да се съгласуваш с позициите на съюзниците.
„Тук правят грешка. И не за първи път. Не само на Балканите. Искате ли да си спомним първоначалните им анализи за т.нар. „Арабска пролет“? И колко струва тя на тях самите и целия регион? Сега всеки признава тази тяхна грешка. Понякога се оказваш в ситуация да не се съгласуваш със своите съюзници. Но тук става дума за важен наш национален въпрос, в което те, може би, имат място да направят грешка, но ние – не“, коментира бившият гръцки премиер.
На въпроса какво би направил, ако САЩ и европейците му поставят ултиматум, той казва, че никога не би получил ултиматум, защото ултиматумите са за тези, „за които знаят, че са готови да отстъпят“.
По отношение на това, доколко е вероятен сценария коалиционният партньор в гръцката коалиция Панос Каменос да свали правителството на премиера Алексис Ципрас заради гласуването на Договора от Преспа, Самарас отговаря лаконично, че това „изобщо не е възможно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Анкетите показват, че мнозинството от гърците са срещу Преспанския договор

Kathimerini (Гърция): Анкетите показват, че мнозинството от гърците са срещу Преспанския договор

20 Ноември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Мнозинството от гърците са срещу подписаното през юни край езерото Преспа споразумение за името между Атина и Скопие, показват анкети, публикувани от Public Issue, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Месечният политически барометър, проведен по телефона в периода от 6 до 16 ноември, показва, че 65% от запитаните не подкрепят споразумението, срещу 16%, които смятат, че то е добро и 13%, които нямат определена позиция за него. Останалите 5% са заявили, че нямат интерес към въпроса.
Що се отнася до мнението на респондентите за бившия министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс, един от архитектите на договора за името между Гърция и Македония, 60% от участвалите в допитването са изразили негативна позиция, 32% - позитивна, а 9% нито положително, нито отрицателно.
На въпрос за това, как са се развили гръцко-турските отношения, 52% са отговорили, че те са се влошили, 44% считат, че те са останали непроменени, а само 2% са забелязали подобрение.
53% от участниците в анкетата са изразили негативно мнение за министър-председателя на Македония Зоран Заев, 28% - положително, а 19% не са взели отношение по този въпрос.
Респондентите са изказали позицията си и за посланика на САЩ в Гърция Джефри Пайет, като 39% нямат определено мнение за него, 31% се отнасят отрицателно към американския дипломатически представител, а 29% - позитивно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

17 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Солун. Според председателя на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името на Македония, предава скопската електронна медия A1 On, като уточнява, че поредната нападка на Мицотакис срещу споразумението, постигнато през юни, е направено в края на третото издание на Thessaloniki summit в Солун.
Мицотакис още веднъж повтори позицията, че неговата партия няма да подкрепи споразумението, определяйки сделката като „лоша“.
„Още веднъж - Договорът от Преспа е лоша сделка. „Нова демокрация“ няма да гласува за него нито в настоящия парламент, нито в следващия парламент… Накратко, Договорът от Преспа не решава проблема, а го задълбочава, не го архивира, а подклажда“, категоричен бе лидерът на гръцката опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

10 Ноември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Кицотакис подчерта, че за него и за основната опозиционна партия в Гърция остава неприемливо признаването на македонската нация и македонския език с Договора от Преспа. В интервю пред Deutsche Welle, той предупреди, че ако настоящото правителство не успее да ратифицира договора в актуалния състав на парламента в Атина, това няма да се случи в един нов парламент след избори.
Най-големият проблем за Мицотакис е „македонският иредентизъм“.
„Нашият голям проблем с този договор е, че свързването на всички негови елементи засилва т.нар. „македонски иредентизъм“, обяснява той.
„И тук не говоря само за името. Говоря на първо място за въпроси като езика и единната македонска нация, която чрез този договор – за първи път в историята на преговорите със съседната страна – се признават. В този смисъл премиерът Ципрас премина Рубикон. И признаването на една македонска нация, както се предвижда с този договор, за нас е много проблематично“, оценява лидерът на гръцката опозиция.
Той още веднъж повтори, че „Нова Демокрация“ ще гласува против Договра от Преспа в гръцкия парламент.
„Нова Демокрация няма да ратифицира този договор, когато той стигне до парламента. И ние няма да ратифицираме този договор ако, по някаква причина, падне правителството и споразумението бъде поставено на гласуване чак след изборите“, подчерта Мицотакис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

4 Ноември 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция първа в ЕС попадна под ударите на популизма и първа ще се отърве от него, за да се върне по пътя на растежа и просперитета, е казал лидерът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис в обръщение към 12 конгрес на Младежката Партия на европейските народи, който се провежда в Атина, информира гръцката телеграфна агенция Ana-MPA.
Мицотакис определя популизма и екстремизма като заплаха за Европа и се позовава на възхода на „левите популисти в Гърция“, в които много гърци намират „убежище и комфорт“, защото са изгубили вярата си.
Той е убеден, че партията му ще спечели следващите избори и ще подкрепи Манфред Вебер като кандидат за председател на Евросъюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Коцияс Преспанският Договор ще стабилизира Балканите и ще спре турското влияние

Kathimerini: Според Коцияс Преспанският Договор ще стабилизира Балканите и ще спре турското влияние

23 Октомври 2018 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Споразумението, подписано между двете съседни държави ще донесе стабилност в региона и ще спре турското влияние. Това е заявил в понеделник бившият гръцки външен министър Никос Коцияс в понеделник в Крит, информира гръцкият вестник Kathimerini.

“Искаме ли нашият най-близък съсед да е под влиянието и контрола на трета сила като Турция? Или искаме да имаме стабилни Балкани, в сегашните им граници и влиянието на страната ни в региона да се засилва?“ Тези въпроси гръцкият политик е задал по време на събитие, организирано от политическото движение „Прато“, което той е създал.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

21 Октомври 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Младшият партньор на управляващата в Атина СИРИЗА – „Независими гърци“ (АНЕЛ), ще напусне коалицията, ако договорът за името на Македония бъде внесен в парламента. Това предупреди лидерът на АНЕЛ Панос Каменос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Преспанското споразумение е „последната капка“ за АНЕЛ, подчерта Каменос, като допълни, че неговата партия ще напусне коалицията, ако СИРИЗА внесе споразумението за ратификация.
„Ние си сътрудничихме, за да спасим страната", припомни Каменос по отношение на управляващото правителство, което в последните дни е подложено на нарастващо напрежение, след като председателят на АНЕЛ, който е и министър на отбраната, предложи алтернатива на договора с Македония в рамките на посещение във Вашингтон по-рано този месец.
„АНЕЛ има ясна позиция: няма да приемем термина „Македония“. Никога не сме си сътрудничили с онези, които искат да откраднат нашата история", категоричен бе Каменос.
В същото време Никос Коцияс, ключовият преговарящ за името, който се оттегли от поста на външен министър миналата седмица след ожесточен спор с Каменос, разкритикува противниците на договора.
В разгневен пост в социалната мрежа „Туитър“, Коцияс обвини критиците си, без да ги посочва поименно, в употребата на „кал, лъжи и клевета, за да подкопаят моята чест, репутация и почтеност. Оставката е акт на отговорност", написа бившият първи дипломат на Атина.
Министър-председателят Алексис Ципрас пое функциите на министър на външните работи в събота и обеща да остане на поста „за толкова дълго време", колкото изисква успешното прилагане на договор за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

21 Октомври 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия ден от новата работна седмица в парламента на Македония трябва да бъде създаден орган за „помирението“ по повод събитията от 27 април 2017 г. – едно от исканията на депутатите от опозицията, които дадоха „зелена светлина“ на предложенията за стартиране на процедура за промени в Конституцията, съобщава скопската „ТВ 21“.
15-дневният краен срок за правителството да представи в парламента проектозакон за изменение на Конституцията започна да тече с първото гласуване. Предстоят още две фази и съответно – две гласувания.
Първото от тях (и второ в процеса) трябва да утвърди предложенията на правителството, за което отново е необходимо квалифицирано мнозинство. Третият и последен етап е приемането на измененията, изискващи подкрепа от най-малко 80 депутати.
Председателят на Събранието Талат Джафери обясни, че цялата процедура трябва да бъде финализирана до 15 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

21 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Македония и да променят идентичността, се казва в ново изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия A1 On.
„Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха подкрепа на референдума да изтриват историята, традицията и културата на Република Македония. СДСМ и Зоран Заев погазиха демокрацията и правосъдието в Република Македония. Поради липсата на смелост да се изправи очи с очи срещу волята на гражданите, която беше ясно изразено на референдума, Заев посегна към изнасилване на институциите, държавата и волята на собствения си народ. С такова агресивно приемане на закони, противоречащи на решението на народа, и принудителното събиране на гласове в законодателния орган под заплахи за политическо преследване, СДСМ Зоран Заев загубиха легитимността да говорят за демократични и европейски ценности", се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ.
В текста се допълва, че това, което й се е случило на Македония, е срам и прецедент, който няма допирни точки с демокрацията и че такъв пример не може да бъде даден в нито една страна от западния демократичен свят.
„Обществеността най-накрая видя на фона на политическото преследване чрез Специализираната прокуратура и обвиненията за събитията от 27 април. Монтираните обвинения срещу депутати по-късно бяха използвани за изнудване за получаване на квалифицирано мнозинство с цел промяна на конституционното име на Република Македония и прилагане на споразумението от Преспа. СДСМ с насилие и недемократични методи поиска и получи подкрепа от същите депутати, които определяха като най-голямото зло и им. Нарушаването на демокрацията в Македония от правителството само ще поляризира обществото. Недемократичното поведение на Заев ще създава по-голям гняв у македонския народ, който ясно заяви, че е против промяна на името на държавата, срещу промяна на идентичността и срещу промяна на историята, традицията и културата“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Според тях с този акт СДСМ и Зоран Заев слагат край на кариерата си.
„Много скоро те ще трябва да се изправят пред гражданите, а това национално и недемократично правителство ще отиде в историята. Македония и македонския народ много пъти са били заплашвани с премеждия, но винаги са излизали като победители, именно защото хората никога не са отказвали от своята страна. Демокрацията и почтеността на Македония ще се върнат, когато това ненационално правителство и злото, което се случва в нашата страна, си отидат. Македония победи и ще победи отново", категорична е опозицията в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

21 Октомври 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка реагира на гласуването в македонския парламент за стартиране на процедура за конституционни промени чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което се подчертава, че за Москва има единствено Република Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 г. и няма да промени своята позиция“, пише в съобщение, публикувано на официалния профил в „Туитър“ на руското посолство в Скопие.
По-рано тази седмица от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Президентът мълчи, гражданите го призовават: Иванов, появи се!

„Фокус“ (Македония): Президентът мълчи, гражданите го призовават: Иванов, появи се!

21 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава на Македония Георги Иванов все още не е направил официално изявление с позицията му във връзка с решението на парламента да приеме предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартирането на процес за конституционни промени, отбелязва скопското електронно издание „Фокус“.
Последният пост на официалната страница на македонския президент в социалната мрежа „Туитър“ е отпреди гласуването в Събранието. След вота в парламента симпатизанти на Иванов започнаха да публикуват коментари на официалнаам му страница, в които най-често задаваният въпрос е защо мълчи.
„Аман, яви се! Унищожи този акт на предателство срещу Македония. Проклинам те, направи нещо“; „Къде си, не забравяй… хайде, извънредно положение и войската да поеме контрол над държавата“, „Браво, президенте, Вие и ВМРО-ДПМНЕ предадохте Македония и македонския народ. Не знам за кой път се случва народът да повярва на грешните хора“ – това са само част от съобщението, които може да бъдат прочетени на страницата на Иванов.
Към настоящия момент обаче все още няма официална информация относно това дали и кога държавният глава на югозападната ни съседка ще излезе с позиция за актуалните събития в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

21 Октомври 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест, пише македонското електронно издание Фактор, като се позовава на репортаж на телевизионния канал „Алсат М“.
Телевизията съобщава, че е забелязано полицейско присъствие пред къщите на охридските депутати Любен Арнаудов и Сашо Василевски, които са изключени от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, след като се отклониха от партийната програма и гласуваха за започване на промени в конституцията на петъчната сесия. Телевизията твърди, че домовете са под строга полицейска защита.
В допълнение, полицейските патрули контролират и дома на Кръсто Муковски във Вевчани. МВР и премиера Зоран Заев вече са преценили, че тези депутати ще бъдат под заплаха, защото гласуваха и подкрепиха конституционните промени в драматичното заседание. След гласуването имаше буря от заплахи и обиди в социалните мрежи.
Случайно или не, тримата депутати са обвинени и има активни процеси срещу тях, които се водят от прокуратурата, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

21 Октомври 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският депутат Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ от Берово съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията, пише македонското издание “Лидер“.
„Решението наистина беше трудно, осъзнавайки сериозността на ситуацията както в държавата, така и в политиката и какви трусове ще създаде, особено в моята партия. Но аз и моите колеги твърдо вярваме, че това, което сме направили, е правилната посока за движение, като отново подчертавам приемането на нашите условия.
Що се отнася до решението на партията да ме изключи, аз лично го понесох много трудно. Да бъдеш във ВМРО-ДПМНЕ е истинска чест и никога не могат да ми отнемат това чувство на принадлежност. Искрено съжалявам за решението им спрямо нас, но не се ядосвам. Вярвам, че в крайна сметка разумът ще надделее, защото всички имаме обща цел“, каза депутатът от Берово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

21 Октомври 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Охрид. Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени, съобщава македонският телевизионен канал“24 Вести“
Осем депутати от опозицията, които подкрепиха вчера конституционните промени в парламента, са под полицейската охрана. Сред тях, под полицейска защита е и домът на един от депутатите в Охрид. Камерата на телевизията тази сутрин видя полицейски автомобил пред фамилната къща и от Министерството на вътрешните работи потвърдиха, че охрана е осигурена и на другите депутати.
"Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на безопасността. МВР гарантира сигурността на всички граждани и разбира се депутатите "- заявиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от телевизионния канал.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ в Охрид започна дисциплинарна процедура, с която депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски официално бяха изключени от дясната партия.
"Нанесена е голяма щета на ВМРО-ДПМНЕ като партия, както и огромни щети на Република Македония. и македонския народ. Депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски се изключват от редиците на ВМРО-ДПМНЕ "- заявиха от ВМРО-ДПМНЕ - Охрид.
Решението на двамата депутати от Охрид беше посрещнато с остро осъждане от гражданите на Охрид, но също и с подкрепа.
Иначе освен охридските и останалите шестима депутати от опозиционните редици, които гласуваха "За" конституционните промени от снощи са изложени на голям натиск, обиди и присмех в обществото, от свои съпартийци и поддръжници на партията в социалните мрежи , където са описвани като предатели на македонския народ. Но все пак в част от коментарите доминира и мнението, че депутатите, които гласуваха дадоха шанс на процес, който трябва да интегрира Македония в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday  Express: Македония прави голям прогрес по Договора за името и кандидатства за ЕС

Sunday Express: Македония прави голям прогрес по Договора за името и кандидатства за ЕС

21 Октомври 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Македония прави голям прогрес по Договора за името и кандидатства за ЕС, пише неделното издание на британският вестник Express
Македонският парламент одобри предложеното ново име Република Северна Македония в петък, след като референдум миналия месец не успя да достигне минималния праг за участие.
Този ход би могъл да отблокира кандидатурите на Македония за присъединяване към НАТО и към Европейския съюз, дълго блокирани от Гърция, която твърди, че името Македония предполага териториални претенции на гръцка провинция със същото име.
Споразумението все още трябва да премине през по-нататъшни кръгове на одобрение, през гръцкия парламент, въпреки враждебността на гръцкия министър на отбраната, за да бъде официално прието
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви: "Днес е символичен и исторически ден за нашата външна политика след вчерашното решение в парламента на Скопие, което отваря пътя за осъществяването на едно историческо споразумение".
Той каза, че изпълнението на споразумението ще позволи на малката балканска държава да се присъедини към международни организации, имайки предвид Европейския съюз и НАТО.
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е ръководител на управляващата дясна партия "Независими гърци", която е младши коалиционен партньор на лявата СИРИЗА и заедно имат крехко мнозинство в гръцкия парламент, пише вестникът.
Той нарече споразумението с Македония „национално предателство“ и заплаши, че ще подаде оставка, ако то бъде представено за ратификация в гръцкия парламент.
В публикация в социалната мрежа „Туитър“ в петък Каменос подсказа, че второстепенни играчи играят роля в македонското одобрение на промяната на името.
"Кой би помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията онези, които не гласуват според инструкциите, са вкарвани в затвора, а тези, които се подчиняват, получават бонус от 2 милиона евро незаконни пари", коментира той след гласуването на македонския парламент.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

20 Октомври 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април миналата година обвиняват лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в предателство, пише македонското електронно издание “МКД“.
Обвиняемите отправят своите искания, които Агенция „Фокус“ публикува без редакторски изменения:
„В тези изключително емоционални и сложни моменти за препатилия македонски народ, сме длъжни да не премълчаваме бурята, която вълнува обществеността след гласуването в парламента. Именно ние, като обвиняеми по делото за 27 април и като доказани патриоти и защитници на това парче македонска земя, сме длъжни да не премълчаваме тези събития“, се казва в призива до медиите, който изпратиха обвиняемите от 27 април.
Първо, поради факта, че сме пряко споменати в изминалия период и ще бъдем в следващите дни и седмици. Второ, отбелязваме, че в тези времена македонският народ трябва да се ръководи единствено от здравия разум. На трето място, тъй като почти всички тук сме членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ също изпитваме нужда да коментираме действията на партията, с надеждата, че няма да бъдем изключени от нея.
Така че ние изпращаме на обществеността и най-вече на членовете на ВМРО-ДПМНЕ няколко искания. Братя и сестри македонци, нашето изявление е, както следва:
*Подкрепа на всяка цена да бъдат приети исканията на 8-те депутати от опозицията, гласували за конституционните изменения
*Няма концесия - да се гарантира МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ!
*ВМРО-ДПМНЕ да остане обединена и прогресивна, защото силата е в широчината на фронта. Колкото повече сме, толкова сме по-непреодолими.
*Призоваваме ИС на ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа решението на председателя Мицковски да изключи депутатите, които гласуваха за конституционните промени.
*Спешно да спре атаките на депутатите, защото те са нашите кръвни братя и сестри. Споделяхме студените и мрачни клетки с тях в затвора "Шутка" - не забравяйте за това.
*От субективната ни гледна точка те са братята, с които все още споделяме съдебната зала, тежкото положение и унижението.
*Нека ви напомним, че лъжливата надежда е най-тежкият удар за човешката психика. През последните месеци от Мицковски ни беше обещана гаранция с имуществото на партията - не се приложи!
*Беше подготвен проект за амнистия – не се прие!
*Ясно подкрепяме евроатлантическото бъдеще на Македония, защото мечтата и борбата на нашите предци бяха интегрирана и прогресивна Македония. Нека продължим напред!
*Не сме за никакви политически съюзи с източния блок, но уважаваме религиозните, културните и езикови връзки с някои източни държави.
*Искаме незабавно влизане на Македония в НАТО, за да можем да имаме сигурна териториална цялост и да не забравяме, че комисарите, партизаните и защитниците са загинали на тази територия.
*Настояваме ръководството на партията да се издигне над своите интереси и да застане начело на националното единство, защото това са думи, които се състоят в името на партията.
*Вярваме, че омразата и разделението ще доведат до нови омраза и нови разделения. Нека не ги оставяме като наследство на бъдещите поколения на омраза и разделение!
*Ние недвусмислено подаваме ръка и подкрепяме процеса на НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ! Ние прощаваме, простете ни. Това е в духа на християнството.
*Също така призоваваме за ръката на приятелство с албанците в Македония и най-накрая да направим тази дръзка стъпка и да се издигнем над нашите личности.
*ВМРО е жив. В тези моменти призоваваме към разум, спокойствие и осъзнаване. Ние призоваваме за обединение. Не позволявайте на децата на депутатите, които са гласували, да се страхуват. Това са македонски деца, те са нашите деца! Не омаловажавайте тези, които са ваши и наши депутати. Силата на обединение и управление беше у Християн Мицковски.
*Ние сме ядосани и гневни, Християне за предателството ти и знайте, че всяка пряка или непряка атака срещу някой от нашите 49 депутати ще се счита за атака срещу нас! Готови сме с жив щит да защитим всеки един от нашите братя в тези исторически моменти!
В крайна сметка, нашето поколение е готово да прости и да поиска прошка от всички. Нека бъдем последните задържани и тази година, прекарана в тъмните клетки, трябва да бъде последната капка разделение в обществото и последното действие преди НАЦИОНАЛНОТО ПОМИРЕНИЕ!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

20 Октомври 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО, заяви Артан Груби от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) в студиото на македонския телевизионен канал 1 TB.
Артан Груби от ДСИ в дебат с журналиста Горан Момировски в стуиото на телевизия 1ТВ заяви, че обвиняемите Кръсто Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски са били освободени от съда от домашен арест, след като обяснили колко е важно да се гласува на парламентарната сесия и да дадат своя принос за пътя на Македония към ЕС и НАТО.
„Защо драматизирате такива моменти и не виждате широкия фон. От ВМРО-ДПМНЕ има и други с демократични капацитет, не само тези депутати, които гласуваха за започване на конституционните промени и след това бяха изключени от партията. Сигурно е, че няма дадени награди. Муковски, Арнаудов и Василевски сами от своя домашен арест са поискали чрез своите адвокати с гаранция да излязат, защото са почувствали важния момент. Те сега са у дома, но ще продължат работата си в парламента - каза Груби като отговор на въпроса защо точно ден-два преди гласуването народните избраници, които отвориха вратите на парламента на кървавия 27 април са освободени от домашен арест.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Добре дошла Северна Македония!

The Guardian: Добре дошла Северна Македония!

20 Октомври 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Добре дошла Северна Македония!Македонският парламент гласува за промяна на името, пише водещият британски ежедневник The Guardian
Македонският парламент гласува за започване на процеса на преименуване на страната в Северна Македония - важна крачка към края на продължили с десетилетия спор, довел до застой в отношенията с Гърция , отваряща вратата към НАТО и ЕС за балканската страна, пише изданието.
Общо 80 депутати в 120-местния парламент гласуваха в полза на преименуването на балканската страна в Република Северна Македония – точно колкото е необходимо за достигането на мнозинство от две трети, което е необходимо за влизането в сила на конституционните промени
Този ход би могъл да отблокира кандидатурата ѝ за членство в НАТО и Европейския съюз, дълго блокирани от Гърция, която твърди, че името Македония предполага териториални претенции към гръцка провинция със същото име.
Двете страни постигнаха споразумение относно промяната на името през юни. Но препятствията остават преди промяната да бъде формализирана.
Референдумът за споразумението преди няколко седмици не успя да прекрачи прага на участие от 50%, като остави на парламента на Скопие да разреши проблема.Процедурата за завършване на конституционните промени е продължителна и изисква няколко кръга от гласувания, като петък беше само първият етап. Процедурата трябва да приключи най-късно до януари.
"Днес е исторически ден за страната", каза премиерът Зоран Заев. "Македония ще бъде част от европейското семейство, ще бъдат изпълнени нашите мечти и визия за по-добър живот в по-добра страна".
След като Македония официално промени конституцията, гръцкият парламент също ще трябва да гласува ратификация на Договора.
Министърът на отбраната Панос Каменос, който оглавява малка дясна партия, която подкрепя правителството в гръцкия парламент, заплаши да напусне коалицията, ако се стигне до ратификация на споразумението от гръцка страна.
"Велик ден за демокрация в Скопие", написа в своя профил в социалната мрежа „Туитър“ Йоханес Хан, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването.
Русия и САЩ размениха твърдения за намеса в македонските дела, пише вестникът
Миналия месец Вашингтон обвини Москва, че провежда дезинформационна кампания, за да привлече обществеността срещу споразумението преди референдум за промените.
Русия, която се противопоставя на стремежите на Македония за НАТО, отхвърли тези обвинения в четвъртък.
"Продължава най-грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, чието ниво вече е надминало възможните граници", заяви руското външно министерство в изявление


Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

20 Октомври 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония даде зелена светлина на конституционните промени, пише американският вестник on Post.
Депутатите в Македония подкрепиха в петък предложението за изменение на конституцията, което позволи на страната да промени името си и да се присъедини към НАТО. Заседанието се забави за повече от 10 часа в разгорещена конфронтация. Парламентът в крайна сметка гласува в подкрепа на предложението - ключова стъпка в приемането на споразумението, подписано със съседна Гърция през юни.
Правителството на социалдемократите на премиера Зоран Заев се бори да спечели подкрепата на членовете на консервативната опозиция, необходими за постигането на необходимото мнозинство от две трети в парламента със 120 места.
„Заедно направихме днес история - каза Заев. "Нашето пътуване към по-добро бъдеще към членство в Европейския съюз и НАТО току-що започна ... Ще се стремим към помирение и национално единство".
Със силна подкрепа от западните лидери, Заев води кампания за преименуване на страната в Северна Македония, разрешавайки дългогодишния спор с Гърция, който ще позволи на страната да се присъедини към НАТО.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет написа в социалната мрежа „Туитър“: "С един вот сте една голяма стъпка по-близо до заемането на вашето полагаемо място в нашата трансатлантическа общност".
Консерваторите в Македония силно се противопоставят на промяната на името и бойкотираха миналия месец референдум по този въпрос.
Игор Янушев, генерален секретар на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че консервативните депутати са понесли кампания за "политическо сплашване" преди гласуването и заявиха, че трима депутати са получили подкупи между 250 000 и 2 милиона евро. Правителството отхвърли твърденията и заяви, че ще отговори с правни действия.
След гласуването в петък процесът на изменение трябва официално да започне през следващите две седмици.
Заев би бил принуден да свика ранни избори, ако правителството беше загубило гласуването.
Промяната на името ще прекрати 27-годишния спор с Гърция, която твърди, че сегашното име на Македония предполага претенции за собствената ѝ провинция Македония и за древногръцкото наследство.
Атина заяви, че ще блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, ако не се продължи с конституционните изменения. Западните власти твърдо подкрепят споразумението, което ще намали руското влияние на Балканите, пише изданието.
След гласуването, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас написа в „Туитър“ на английски: "Поздравявам моя приятел Зоран Заев! Днешният вот е голяма стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към едно мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи! "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

20 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Какво накара депутатите от опозицията да премислят до последния момент, пише македонското електронно издание “МКД“
Ето някои официални информации за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които партията скоро ще изключи, защото, както каза Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, тръгнаха срещу волята на гражданите. "Говори се, че им е обещано сваляне на обвиненията, за които днес е повече от ясно, че са част от преследване, което има политическа цел, да изнудва депутатите, за да гласуват за този договор. Казват, че са били предлагани пари, и че вместо парламента да бъде храм на демокрацията имахме институция, завладяна от орди от Зоран Заев и неговите хора. За тази тяхна стъпка, тези осем депутати от опозицията, независимо от факта, че и голяма част от тях са подложени на политически преследвания и над главата им висят сериозни обвинения, може би някой ще изрази разбиране, но като човек не мога да ги оправдая, нито да разбера техните действия ", каза Мицковски в нощта след гласуването.
Веднага след призива на премиера Зоран Заев за помирение съдът реши да освободи от домашен арест тримата депутати от ВМРО-ДПМНЕ, обвинени за събитията в парламента на 27 април миналата година. Съдът заяви, че предложената гаранция е достатъчна и че те няма да избягат. И тримата, Кръсте Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски гласуваха вчера за промяна името на Република Македония
За депутата Владанка Авирович от Социалистическата партия се знае, че нейният син е един от осъдените Сеад Кочан. Василие Авирович бе осъден на три години затвор за незаконно получаване на оферта от страна на ЕЛЕМ в делото „Тръст“". Съдът разпореди да бъде конфискувано имуществото му и да бъдат конфискувани и имуществените облаги на търга или около 17 милиона евро. Апелативният съд в Скопие предстои да вземе решение.
Депутатът Емилия Александрова, само 10 дни преди вчерашното гласуване, заяви, че се противопоставя на промяната на името. Официално, на пресконференция.
"Никъде във вашата програма (на СДСМ) не пише за промени на името и конституцията и нямате мандат да промените конституционното име на Република Македония. Тук не става дума за чувства, това е законодателен орган, където работим по конституция и закони“, каза на 10 октомври Александрова и добави, че този референдум е неуспешен и затова не трябва да се иска от народните представители да гласуват за промяната на името и да не манипулират гражданите.
Девет дена по-късно Александрова гласува за промените.
Ето и изявлението на Нола Исмаиловска - Старова, дадено през октомври тази година: "Като депутат, моят дълг е да спазвам Конституцията и да бъда гласът на онези, които са ме избрали. Никой не е над волята на народа, защото функцията трябва и трябва да бъде гласът на хората, които живеят в Република Македония. Вярвам в мъдростта ви и не възнамерявам да се противопоставям на решението ви на 30 септември ", пише Исмaиловска-Старова.
И бившият министър на културата, сегашната депутатка от ВМРО-ДПМНЕ Елизабета Канчевска-Милевска, вчера гласува противоположно на партийната позиция. И Милевска има определен багаж от времето, когато е била министърка, което със сигурност не й дава спокоен сън. В случая "Търг" на Специалната прокуратура Елизабета Канческа Милевска е обвинена за търга за изпълнение строителни работи в Музея на македонската борба за държавност и суверенитет, от проекта "Скопие 2014". Канчевска-Милевска е заподозряна в случая "Офертите", защото при неспазване на Закона за обществените поръчки и без провеждане на публичен търг е сключила договор с изпълнител за допълнителни строителни дейности на музея на ВМРО. Търгът е бил решен в полза на строителната компания „Бетон-Щип“АД а това споразумение ощети държавния бюджет в размер на 1 милион евро.
Тези депутати, разочароваха партията и отечеството и с това ще трябва да живеят занапред, заяви Християн Мицковски снощи след гласуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

20 Октомври 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие/Брюксел. Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция, пише авторитетното издание The New York Times.
Македония се съгласи да промени името си, за да разреши продължилия десетки години стар спор с Гърция, а Гърция заяви, че ще отхвърли възражението си за влизането на съседна държава в Европейския съюз и НАТО, ако промените бъдат официално приети.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че новото име на страната ще бъде Северна Македония или Република Северна Македония. Гърция отдавна се противопостави на името "Македония", заявявайки, че това предполага териториални аспирации над северно гръцки регион със същото име, пише американското издание.
"Аз съм дълбоко убеден, че споразумението е дипломатически успех и историческа възможност", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той го нарече "исторически момент за Балканите и нашите нации" и каза, че "отваря прозорец за солидарност, приятелство, сътрудничество, просперитет и взаимен растеж".
Гърция, която блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, заяви, че споразумението ще подготви пътя на съседната страна към двата съюза, стига тя да следва и формално да приеме промяната на името.
"Ние казахме" да "за бъдещето на Македония. И това бъдеще се крие в Европейския съюз и НАТО ", каза македонският премиер Зоран Заев в реч пред нацията . "Шансът е тук и трябва го вземем, смело и патриотично", добави той. "Решаваме спор, който продължи 25 години", който "ни отдалечаваше от просперитета".
Споразумението беше кулминацията на многогодишните преговори с посредничество на ООН, които се засилиха през последните шест месеца. През последните седмици разговорите се развиха на фона на надеждите на западните правителства, че пробивът ще позволи на Македония да се присъедини към международните съюзи и да стабилизира Западните Балкани, припомня вестникът.
Гръцкият премиер Ципрас информира президента на страната Прокопис Павлопулос за споразумението в рамките на телевизионно излъчване, след като разговаря по телефона с македонския си колега Зоран Заев за втори път през последните два дни.
Специалният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан направиха съвместно изявление, като определиха гласуването в македонския парламент като "историческо съгласие", което "допринася за трансформацията на целия регион".
Матю Нимиц, посредникът на ООН в спора от повече от 25 години, също приветства сделката, завършва изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие  (ОБЗОР II)

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие (ОБЗОР II)

20 Октомври 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

Това развитие на нещата бе посрещнато с еуфория в правителството на Гърция, което в момента преживява трудни моменти покрай оставката на Никос Коцияс, външният министър, който подписа договора за името и провеждаше активна външна политика в Балканския регион. Тя дойде именно след скандал за Преспанския договор с върлия му противник Панос Каменос, министър на отбраната и председател на „Независимите гърци“, младши партньор в управляващата коалиция със СИРИЗА.


Първоначалните реакции от представители на гръцкото правителство бяха положителни. Осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционни промени бе определено като голяма стъпка. Малко след като бе обявен резултатът от гласуването, на лични и официални „Туитър“ профили приветстваха решението гръцкият премиер Алексис Ципрас, правителственият говорител Димитрис Цанакопулос, заместник-външният Йоргос Катругалос, министърът на цифровата политика Никос Папас и министърът на вътрешните работи Алексис Харицис.

Премиерът Алексис Ципрас оцени гласуването в Скопие като „исторически момент за гръцката външна политика“.
„Поздравления за моя приятел, Зоран Заев! Гласуването тази вечер е важна стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите народи“, написа веднага след вота в Скопие Ципрас, който в събота пое функциите на външен министър след оставката на Коцияс.
Бившият външен министър, от своя страна, коментира решението на македонското събрание така: „Преживявам парадокс да съм подал оставка и в същото време да се чувствам щастлив“. Той го оцени като „стъпка напред“.

Министърът на отбраната Панос Каменос не пропусна да се възмути от начина, по който се случи гласуването за пристъпване към конституционните промени.

„Кой би си помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията, този, който не гласува, както му е наредено, ще отиде в затвора, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам!“ – написа лидерът на „Независимите гърци“, който е категорично против договора за името с Македония и дори заплаши, че ако той стигне до гръцкия парламент може да излезе от коалицията със СИРИЗА.
В отговор говорителят на правителството в Скопие го обвини, че „разпространява фалшиви новини“.

„Нужното мнозинство за ратификация на договора от Преспа в гръцкия парламент ще бъде осигурено“, заяви министърът на дигиталната политика на Гърция Никос Папас.
Министърът обясни, че „сега премиерът (Алексис Ципрас) пое този въпрос и се движим напред. Нашата позиция по въпроса за БЮРМ не се е променила и Гърция остава обвързана с Договора от Преспа“.
„Споразумението ще бъде ратифицирано. Позицията на Каменос е добре известна и ние продължаваме напред, като имаме предвид и това“, подчерта Папас.

Основната опозиционна партия в Гърция – „Нова Демокрация“ , която според последната анкета запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и се стреми да предизвика предсрочни избори възможно най-скоро, в поредица от изявления на свои високопоставени функционери отново потвърди, че няма да гласува за ратификация на Преспанския договор при никакви обстоятелства.

Първият коментар дойде от помощника на председателя на партията Макариус Лазаридис, който повтори известните позиции на лидера, че „ако споразумението не бъде ратифицирано от Алексис Ципрас, ние, като правителство, ще започнем нови преговори със Скопие от нула“.
След това външният министър в сянка на „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос посочи, че Никос Коцияс е оставил наследство от отворени въпроси и ще „остане в историята и паметта на гърците с лошия Преспански договор и предоставянето на македонската националност и език на Скопие“.
Последен коментира темата самият председател на партията Кириакос Мицотакис, който освен, че потвърди добре известната позиция на „Нова Демокрация“ заяви, че „единственият начин да се гарантира, че Договора за името няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди той да дойде за ратификация в народното събрание“.
Освен това Мицотакис си позволи да добави, че „картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“.


В светлината на тези събития, независимият депутат Харис Теохарис в събота заяви пред гръцката държавна агенция АНА-МПА, че е готов да гласува „за“ договора за името между Атина и Скопие ако бъдат направени нужните конституционни промени.
Народният представител отрече да е разговарял с представители на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица“ за възможно съдействие и изрази мнение, че не няма как да бъде формиран прогресивен фронт със СИРИЗА, „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и „То Потами“ (Реката).


Гласуването в Македония – основна тема в гръцките медии

„Исторически ден за Договора от Преспа“; „БЮРМ: С 80 на първото гласуване за конституционни промени“; „Одобрено е предложението на Заев за започване на ревизията на Конституцията“; „Направен е първият ход“; „Заев намери 80 в парламента – гласуваха 8 от ВМРО – Ципрас: Честито, приятелю мой Заев“; „БЮРМ: Заев намери 80 депутати – конституционните промени минаха“; „Първият ход за промяна на македонската конституция мина с 80 гласа“; „Приеха предложението на Заев с 80 гласа – продължава процеса за промяна на конституцията“; „Заев: Започна пътуването към по-добро бъдеще“, са част от заглавията в онлайн изданията на гръцките медии.
„Парламента на БЮРМ одобри предложението на правителството за започване на процеса за промяна на Конституцията на страната, произтичащи от Договора от Преспа, с които името й трябва да стане „Република Северна Македония“ и така бе завършен успешно първият етап от процеса“, написа държавната агенция АНА-МПА веднага след края на гласуването в македонския парламент.
„За предложението на правителството гласуваха 72-ата депутати от управляващото мнозинство и албанската опозиция, както и 8 народни представители, които са избрани с бюлетините на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ“, пише „Катимерини“ .
„Първо, депутатите гласуваха електронно, но по искане на опозиционната ВМРО, последва поименно гласуване, което потвърди мнозинството за промяна на Конституцията“, съобщава информационният портал Real.gr.
В своите текстове журналистите от гръцките медии, обясняват, че в петък вечерта е завършена първата стъпка, а в следващия период македонското събрание ще трябва да проведе още две гласувания за финализиране на конституционните промени.
„Сега започват следващите две фази, предстоят още два етапа, докато бъде завършена промяната на Конституцията. В следващия период ще бъдат предложени изменения на Основния закон, за които ще се гласува. Нужни са 61 гласа от 120 депутати, с които Заев разполага. Когато завърши второто гласуване ще последват консултации и накрая ще бъде последното гласуване за окончателното внасяне на промените в Конституцията, на което също ще се изисква квалифицирано мнозинство“, обясни кореспондентът на държавната телевизия ЕРТ в снощното си живо включване от пред македонския парламент.

Въпросът дали Ципрас ще успее да осигури нужната подкрепа ще се реши в близките няколко месеца и решаващи за отговора му са два въпроса:
Ще устои ли до края на мандата си, или поне до ратификацията на Преспанския договор, нестабилната коалиция между СИРИЗА и АНЕЛ, в която, предвид последния шумен скандал между Каменос и Коцияс, довел до оставката на последния, който беше най-големият поддръжник на договора със Скопие, очевидно има сериозна криза?

Ще успее ли Ципрас да получи подкрепа за ратификацията на Преспанското споразумение от някой, измежду „Движение за промяна“ (КИНАЛ), която е в умерена опозиция на сделката за името, „То Потами“ (Реката) на Ставрос Теодоракис, който изглежда най-вероятният съюзник на СИРИЗА, но все още не е заел твърда позиция, или на отделни депутати от независимите и другите фракции в парламента?


Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са  избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

20 Октомври 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Позицията на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“, че няма да ратифицира Договора от Преспа, нито в този, нито в следващия парламент, бе повторена още веднъж от председателя й Кириакос Мицотакис, предава македонския портал „А1 Он“.
Политикът отново обясни, че партията не харесва договора, защото, според нея, „за първи път на съседите се отстъпва македонския език и македонската националност“.
„Единственият начин да се гарантира, че този договор няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди споразумението да дойде за ратификация в народното събрание“, категоричен е Мицоткаис, който коментира също и събитията в македонския парламент от петък вечерта.
„Но искам да добавя още нещо, картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“, посочи лидерът на „Нова Демокрация“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

20 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

В навечерието на гласуването се проведе сериозна международна дипломатическа подготовка, включително коментари, че „предсрочни избори отклоняват Македония от европейския път“ и съвети към властите да се съсредоточат върху убеждаването на няколко депутати от опозицията да гласуват в полза на предложението, докато същевременно към ВМРО-ДПМНЕ постоянно бяха отправяни призиви „да не притискат своите депутати“ и да ги оставят „да гласуват свободно и по собствено убеждение“

Повече от десет часа продължи неизвестността в македонския парламент в петък, но в края на деня правителството успя да осигури нужното му квалифицирано мнозинство.

Спекулациите, че са осигурени 80-те гласа за пристъпване към конституционните промени започнаха още в 12 часа, за когато бе насрочено заседанието на парламента. Опозицията искаше да се гласува веднага, за да се докаже, че това не е факт, но сесията не започна нито в 15, нито в 21 часа, за когато бе отложена. Няколко минути след 22 часа (местно време, 23 часа българско) дойде моментът на истината. По-голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата, но там останаха осем души от опозицията, които решиха да гласуват „за“ промяна на Основния закон.

Малцина вярваха, че изобщо договорът за името между Гърция и Македония ще бъде подписан, но това все пак се случи на 17 юни на брега на Преспанското езеро, когато бе приет и поетапен план за прилагането му в рамките на 6-7 месеца:
- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум, e последният етап от прилагането на договора в Македония, след което той трябва да бъде ратифициран в гръцкия парламент.

Непосредствено преди гласуването бунтовниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение с няколко условия, под които биха гласували „за“:

„Да се пристъпи към поредната, но не и крайната фаза на дискусията за конституционните промени само при следните условия, от чието изпълнение ще зависят нашите бъдещи позиции и нашата окончателна подкрепа за конституционните промени:
1. Приемане на допълнение на Конституцията, с което да се гарантира македонската идентичност
2. Приемане на условие, с което да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и отново блокира евроатлантическата интеграция на Македония, ще има безусловна отмяна на всички приети промени в Конституцията, които произтичат от прилагането на договора от Преспа.
3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Македония в Европейския съюз.
4. Приемане на инициативата на министър-председателя на Македония Зоран Заев, изказана на 31-ата сесия на македонския парламент на 15 октомври 2018 година за амнистия във връзка със събитията на 27 април 2017 година в народното събрание на Македония и всеобщо национално помирение, за формиране на парламентарен орган, съставен от ръководителите на парламентарните групи, трима депутати и председателя на македонското Събрание, които да изготвят и предложат на парламента план за национално помирение, в срок до 30 дни“.
Последната точка е от жизнена важност, защото сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена. Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси.
Владанка Авирович също е подкрепила предложението, а нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила. Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович.
Муковски е освободен от домашен арест непосредствено преди гласуването в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.

Непосредствено след гласуването македонският премиер Зоран Заев обяви, че това е „исторически ден за Македония“, която „ще стане част от европейското семейство“. Той благодари специално на депутатите от опозицията, които, както той заяви, въпреки натиска на своята партия са гласували за европейско бъдеще и са поставили националните интереси над партийните“. Заев подчерта, че „чрез институциите на парламента“ ще се стреми към национално помирение, че няма да се бърка в работата на съда, визирайки вървящите дела срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ конституционните промени, но все пак уточни, че „За мен всички депутати са невинни, докато не се докаже противното“.
Освен това министър-председателят увери, че е „осигурена гаранция за депутатите от опозицията и техните семейства“ от институциите.

Акт на насилие и най-тъмния ден за демокрациятa в Македония, е оценката на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която той направи на пресконференция в македонската столица след края на парламентарното заседание.

"Днес в Македония се случи един тъжен ден, черен петък, най-тъмният петък в демокрацията на съвременната независима Република Македония".
Мицкоски обвини правителството, че упражнява силен натиск и заплахи срещу депутатите от опозицията и им обещава освобождаването от обвинения на тези, които са "обект на политическо преследване".
Той обаче каза, че не може да прости на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха конституционните промени, и заяви, че те са изрично изключени от партията.
"Тези осем депутати, независимо от факта, че са обхванати от политическо преследване и са изправени пред сериозни обвинения, висящи над главите, може някой да се отнася с разбиране към тях, но аз като човек не мога да ги оправдая ".
"Тези седем от ВМРО-ДПМНЕ ме разочароваха и преди всичко партията и родината и ще трябва да живеят с това. Тази вечер Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ на извънредна сесия и по мое предложение единодушно прие изключването на тези седем депутати", каза Мицковски.
Той отбеляза, че има и други депутати, които, както и тези, които гласуваха, "бяха обхванати от политическо преследване, но не се поддадоха и гласуваха в съответствие с отношението на партията и според волята на гражданите"

Срещу председателят на основната опозиционна партия обаче се обяви Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ, зад която седи Йове Кекеновски. От там поискаха спешно да се проведе извънреден конгрес, смяна на ръководството на партията и чистка на „криминалните структури, кариеристи, прислужници, бандити, безпринципни и деидеологизирани персони, жадни само за власт и лични придобивки“

Председателят на най-голямата албанска партия в Македония, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Али Ахмети благодари на гласувалите „за“ народни представители и разкри, че е имало и други депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са обещали да гласуват, но са проявили достатъчно смелост. Той ги призова да се присъединят към позицията на правителството в бъдеще.
По неговите думи, евроатлантическият път „ни носи стабилен мир, добри междуетнически и добросъседски отношения, системни реформи, правова държава и върховенство на закона, равенство и прилагане на Охридския договор, икономическо развитие, повече работни места, чуждестранни и домашни инвестиции и обществено благосъстояние“.

Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от позиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, което пък кореспондира с вече обявената позиция на оглавявания от Зиядин Села „Алианс на албанците“ .
„Още веднъж повтаряме, че подкрепяме договора с Гърция и членството на Македония в ЕС и НАТО. Имаме забележки към частта, където единият от народите е изтъкнат повече от другите. Мисля, че в частта на договора за националността и паспортите, където ще пише македонци/граждани на Република Северна Македония,ние ще искаме на това място за нас да пише албанци/граждани на Република Северна Македония и така за всички народи, които са изброени в преамбюла. Ще искаме в преамбюла всички народи да се чувстват равнопоставени“, заяви неотдавна Села.

Две по-малки партийни структури също изразиха възмущението си от начина, по който бе взето решение за започване на процеса на конституционните промени.
Проруската „Единствена Македония“, оглавявана от Янко Бачев, отново излезе с крайно изявление спрямо Зоран Заев и правителството на СДСМ: „Устата на Зоран Заев е пълна с евроатлантически интеграции, Европа на върховенството на закона, Европа на зачитане на правовата държава. Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона евро на депутат да гласува за предателство на своята родина, или той отива в затвора, ако не гласува според заповедите на властта. Каква е тази Европа, в която платени терористи се пускат от затвора, за да гласуват, а нали властта на Заев до вчера наричаше терористи тримата депутати“.

„Глас за Македония“ на бившия депутат Сълза Гърчева, която е отявлен противник на договора за името, излезе с коментар, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името.

Каква е по-нататъшната процедура?

Всяко от четирите предвидени изменения на македонската конституция трябва да бъде подготвено от правителството, а след това да мине през обсъждане в две парламентарни комисии. Дебатите в тях могат да траят по три дни.
След това народното събрание утвърждава проект за всяко изменение и върху него се води парламентарен дебат. В хода на тези дебати могат да бъдат внесени промени в поправките на Основния закон. Ако такива бъдат направени, те трябва отново да минат през двете парламентарни комисии, след което парламента решава поотделно за всяка промяна на конституционните изменения.
След като всичко това е завършено, идва последната сесия за приемане на поправките в Конституцията, което трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
Правителството има срок от 15 дни да внесе измененията в парламента, но се очаква, че това може да стане и по-рано.
Последната фаза от цялостното прилагане на договора от Преспа е той да бъде ратифициран в гръцкия парламент, където правителството също се сблъсква със сериозна съпротива по въпроса и съвсем не е сигурно, че ще успее да събере мнозинство.


А ето го и вече обявеното предложение на правителството за промяна на Конституцията на Македония:

Член 3. Гаранция за твърда граница

Член 3 от Конституцията постановява, че територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. Границата на Република Македония може да се променя само в съответствие с Конституцията, на принципа на доброволността и в съответствие с общоприетите международни норми.
Този член вече е изменен през 1992 г. с поправка I, когато е добавен принципа на доброволността при промяна на границата и съгласието с общоприетите международни норми.
Също така с това изменение беше обявено, че Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. С новата конституционна поправка, в която се предлага да се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави, ще се прецизира по-твърда гаранция за трайността на границите и това, че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония, както и съседните страни.


Член 49. Грижа за македонците и диаспорите в чужбина

В член 49 от Конституцията е предвидено, че републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни и за емигранти от Македония, помага им в културно развитие и насърчава връзките с тях. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на гражданите на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
И този член бе изменен с изменение II през 1992 г., което предвиждаше, че републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
С конституционната промяна, която се предлага, ще се декларира грижа за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички граждани на страната в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи, под всякаква форма и по всякаква причина.


Добавяне на определението "Северна" към името на Република Македония

Целта на тези промени в Конституцията е прилагането на Споразумението с Гърция, което трябва да даде възможност за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз и НАТО.
По този начин, въпреки общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизане в сила на Договора и ратифициране на протокола за присъединяване на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, съответно прекратяване на валидността на измененията в случай на отхвърляне в сила на тези два документа ще има специални срокове за начина на прилагане на това конкретно изменение.
Именно в съответствие с договора ще бъде установен преходен период за прилагането на разпоредбата по отношение на значението на вече съществуващите документи и материали, издадени от властите на Република Македония.


Ще има два преходни периода: "технически" и "политически".

"Техническия" преходен период се отнася за всички официални документи и материали на публичната администрация на Република Македония за международна употреба и за документите за вътрешна употреба, които могат да се използват и извън страната.
Значението на тези документи и материали ще се възстановява с изтичането на тяхното действие, но не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.
"Политическият" преходен период се прилага за всички документи и материали, които са предназначени единствено за вътрешна употреба в Република Македония. Издаването на такива документи и материали ще започне при откриването на всяка глава на съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъде финализирана в рамките на пет години оттогава.


Изменения в преамбюла на Конституцията

За да се хармонизира текстът на преамбюла с Договора с Гърция, ще бъдат направени съответните изменения в преамбюла. В преамбюла на Конституцията на Република Македония, с позоваване на държавно-правните традиции, ще бъдат споменати конкретни документи на АСНОМ, т.е. ще бъде внесено позоваване на Прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за състоялото се заседание на АСНОМ, с конституционни решения.


След 15 дни правителството трябва да внесе измененията в Парламента.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

20 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ разпространи ново съобщение след фиаското в петък вечерта, когато македонският парламент гласува за започване на процедурата за конституционните промени с гласовете на 8 депутати от опозиционната партия. Този път автор на изявлението е членът на Изпълнителния комитет Димитър Димовски, който каза на премиера Зоран Заев, че може да купи няколко депутати, но не и народа, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
„Горди македонци, честни македонци, където и да сте. Преминали сме през много тежки моменти, ще преминем и през този.
Заев и властта са напълно делегитимирани след вчерашното насилие над демокрацията и волята на народа. Заев няма легитимност да говори за правова държава и демокрация... Не съществува демократическа правова държава, в която се отлага гласуване, докато не се съберат гласове на депутати, които са заплашени със съдебно преследване.
Сега се разбра какво е било намерението им, когато образуваха дела за 27 април...
Вчера бяхме свидетели на сериозни заплахи, а дори и съмнения за подкуп, с цел да мине капитулантският договор на Заев, с който се руши интегритетът на Македония. Храмът на демокрацията беше превърнат в пазар за името. Депутатите, които гласуваха вчера, ще трябва да се съобразят с народа, приятелите и роднините си...
Заев, можеш да купиш няколко народни представители, но не и народа. Заев и неговите поддръжници ще разберат това много скоро. На референдума високо бе казано не, а те се решиха да отидат до край с фалшификации и насилие. Това ще бъде техният политически край.
Македония ще тръгне напред, когато тази власт бъде свалена“, заяви Димовски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

20 Октомври 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Може да настъпи голям проблем вътре във ВМРО-ДПНЕ след осигурената от депутатите им подкрепа за конституционните промени за името на Македония. Това каза за публицистичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ специалистът по темата за Македония и проблемите на Балканите Красимир Узунов. Поне четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха освободени от домашен арест заради събитията на кървавия четвъртък на 27 април 2017 г., коментира той. Красимир Узунов допълни, че не е оптимист и за бъдещето на социалдемократите при стеклата се ситуация, защото макар и това да е правителството, което е отворило път към евроинтеграцията, много трудно ще може да преодолее съпротивителни движения и центробежните сили около кандидатурите за предстоящи президенти. Той определи като драматично гласуването за промените на Конституцията. „Постоянното отлагането от обяд, призивите на ВМРО-ДПМНЕ да се гласува веднага и отлагането, и вкарването в парламента, след като например според правилника бил изтекъл денят в 6.00 часа, напротив е нов ден, който да започне в 9.00 часа местно време (10 часа българско време) и 40 минути по-късно успяха да съберат необходимото мнозинство. Да се отиде на избори беше най-закономерният ход. Но очевидно страхът от тях е много голям – както в управляващата партия в Македония, така може би и в опозицията, защото могат да се родят нови партии“, коментира още той. Красимир Узунов обясни, че процесите, които вървят в Македония могат да бъдат спрени и задържани или поне забавени, само при евентуално бързо членство в НАТО и последваща евентуална евроинтеграция вън и независимо от това каква ще бъде съдбата на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води на запад до 12 морски мили

Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води на запад до 12 морски мили

20 Октомври 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е готова да разшири териториалните си води на западния фланг от 6 до 12 морски мили, обяви бившият външен министър на страната Никос Коцияс в събота, по време на церемонията по предаване на ведомството на премиера Алексис Ципрас, пише електронното издание на вестник „Karthimerini”.
Мярката ще засегне морският регион, простиращ се от островите Диапонтия в Йонийско море до Антикитера, остров, който се намира между Пелопонес и Крит, уточнява изданието.
По думите на бившия външен министър, това е „важно политическо разширение на държавния суверенитет за първи път от присъединяването на Додеканезките острови (от Италия след ВСВ – бел. „Фокус“)“. Бившият министър добави, че президентските декрети вече са готови.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката миналата седмица след скандал с министъра на отбраната и председател на „Независимите гърци“ (АНЕЛ), младшият коалиционен партньор в правителството, Панос Каменос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

20 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия на бившият депутат професор Сълза Гърчева „ГЛАС за Македония“ излезе с изявление по повод решението на македонския парламент от петък вечерта да се започне процедурата по въвеждане на конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция. В него се казва, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името, предава македонският портал „А1 Он“.
„Като резултат от деградацията на морала на едно корумпирано общество се случи срамно гласуване в парламента, забележете, на точни 80 депутати.... Това е играене с демокрацията и правовата държава. Много бързо ще се стигне до ревизия на цялата серия нарушения на принципите на международното право, Конституцията и законите, направени в този насилнически процес. Следващото правителство в Република Македония няма да е проядено от корупция... и ще поправи щетите от корумпираните „елити““, обясняват от опозиционната партия, като освен това посочват, че ще разследват и твърденията за подкупи, както и за влиянието върху някои медии от някои черни гръцки фондове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.