НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Sabah: Турската армия завърши подготовката за военна операция на изток от Ефрат

Daily Sabah: Турската армия завърши подготовката за военна операция на изток от Ефрат

4 Април 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските военни приключиха подготовката за трансгранична операция на изток от Ефрат, съобщава вестник Daily Sabah, като подчертава, че тя ще бъде насочена срещу членовете на „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), които Анкара възприема като заплаха за националната сигурност на страната.
„Очакваме инструкции от правителството за военната операция. Откриването на оперативна база беше част от тези подготовки", заяви военен източник, пожелал анонимност.
Миналата седмица ВС на Турция откриха оперативна база в югоизточната провинция Шанлъурфа близо до сирийската граница. На събитието присъства министърът на отбраната Хулуси Акар и представители на висшето военно командване. Планира се базата да бъде използвана като главен команден център в случай на операция на изток от Ефрат.
През декември 2018 г. турските власти обявиха, че Анкара се подготвя за трета офанзива в Северна Сирия, този път на изток от Ефрат, в която доминират сирийските филиали на ПКК, Преди това Турция проведе две офанзиви в региона – „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“, припомнят от редакцията.
Източникът посочва също, че пътната карта на Манбидж се изпълнява по-бавно от първоначално планираното. Причината според него е безразличното отношение на САЩ, макар двустранните преговори за ускоряване на процеса да продължават.
Целта на споразумението за Манбидж, постигнато със САЩ през юни миналата година, е да се гарантира сигурността и стабилността в провинцията чрез елиминиране на терористите от YPG, които понастоящем контролират региона в северната част Сирия, и предаването на администрацията на провинцията на орган, съставен от местни хора.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турската армия е готова за Манбидж и Ефрат

АА: Турската армия е готова за Манбидж и Ефрат

25 Февруари 2019 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция заяви, че въоръжените сили на страната са готови да се намесят в районите в Северна Сирия, контролирани от терористични групировки, съобщава Anadolu Agency.
„Нашата подготовка за Манбидж и източната част на река Ефрат е завършена. Ще предприемем необходимите стъпки, когато дойде времето на заповедта на нашия президент“, заяви Хулуси Акар на митинг в южната турска област Хатай.
Подчертавайки, че Анкара няма желание да заплашва териториалната цялост на друга страна, Акар каза, че развитието на ситуацията в Сирия е въпрос на „оцеляване“.
Той добави, че Турция е „опустошила" терористични групировки в региона с операциите „Щитът на Ефрат“ и „Маслинова клонка“ в Северна Сирия срещу „Ислямска държава“ и терористичните групировки ПКК и „Народни отряди за защита“, подчертавайки, че Турция също ще продължи да защитава крайморската си територия.
„Винаги сме били на страната на мира“, заяви Акар и добави, че Анкара винаги ще защитава своите права и интереси.
Министърът добави, че борбата на Турция е срещу терористични организации, а не кюрдската общност в региона.
„Нека бъда ясен, че кюрдите са наши братя (и сестри) ... Ние сме едно и никога не можем да бъдем разделени“, каза Акар.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: САЩ не трябва да преследва кюрдски активисти само за да успокои Турция

The Washington Examiner: САЩ не трябва да преследва кюрдски активисти само за да успокои Турция

10 Ноември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ не трябва да преследва кюрдски активисти само за да успокои Турция, пише американското издание The Washington Examiner
Вестникът припомня, че Държавният департамент обяви трима активисти на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) за издирване наравно с най-търсените терористи в света и обяви крупни парични премии за залавянето им. Става дума за Мурат Караилан, Джемил Баик и Дуран Калкан.
Изданието обръща внимание, че те не само никога не са действали срещу американците, но дори не е сигурно, че те са истински терористи. Караилан беше съосновател на ПКК и сега е неин лидер. Баик също е съучредител на ПКК и също така е ръководител на гражданската организация на групата. Междувременно Калкан беше и счетоводител на ПКК, и член на изпълнителния съвет, отговарящ за гражданското крило. По-скоро изглежда, че включването им е не добре обмислено усилие за успокояване на Турция, пише вестника.
При президента Реджеп Тайип Ердоган Турция става все по-настоятелна. Ердоган взема американските интереси за заложници - буквално и образно. Турция държи американски граждани за заложници, макар и да освободи пастор Ендрю Брънсън, Турция все още държи учения от НАСА Серкан Гьолче) и също така контролира други американски интереси като заложници за функционалността на НАТО - достъпа до въздушната база Инджирлик и сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава.
Ердоган става все по-обсебен от кюрдите, по-малко поради кюрдските бунтове в Турция повече, защото Турция и сирийските кюрдски общности отдават приоритет на етническата и културна идентичност над религията.
Според изданието турският президент доказва все повече, че е изявен националист, а не ислямист.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция и САЩ проведоха втория кръг от съвместните патрули в Манбидж

Daily Sabah: Турция и САЩ проведоха втория кръг от съвместните патрули в Манбидж

8 Ноември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски и американски военни проведоха втори кръг от съвместните патрули в северния сирийски град Манбидж, съобщава вестник Daily Sabah.
Турските и американските войски проведоха в четвъртък своя втори кръг от съвместни патрули в северния Сирийски град Манбидж, договорен като част от сделка за премахване на зоната на сирийския филиал на ПКК, звената за закрила на народа (YPG).
Репортери на турски медии предадоха, че войските са патрулирали около района на река Саджур, която разделя фронтовата линия на Манбидж от района на Ярублос, област, която попада под военната операция на Анкара „Щита на Ефрат“.
На съвместните патрули бе даден старт на 1 ноември тази година. От средата на юли турските военни сили извършиха общо 68 едностранни патрули в Манбидж.
През юни Турция и САЩ, съюзници в НАТО, се договориха да извършват отделни патрули в района на сирийския град, но съвместните патрули се разглеждат като начин за преодоляване на евентуалното насилие между различните групировки в района.
Патрулите са част от пътната карта, която Анкара и Вашингтон договориха през юни с цел отслабване на напрежението на фона на исканията на Турция за изтегляне от региона на подкрепяните от САЩ „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG). От редакцията припомнят, че Анкара ги възприема като клон на „Работническата партия на Кюрдистан“, характеризирана от турците като терористична групировка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Елитните спецчасти на Израел „Маглан“ на учения, симулиращи пълномащабна война, в Кипър

Protothema: Елитните спецчасти на Израел „Маглан“ на учения, симулиращи пълномащабна война, в Кипър

5 Ноември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Елитните спецчасти на Силите за отбрана на Израел (СОИ) „Маглан“ и Военновъздушните сили на Израел завършиха едноседмични военни маневри в Кипър, пресъздаващи пълномащабна война, пише онлайн изданието на гръцкия вестник Protothema.
В ученията са участвали и части на Националната гвардия на Кипър, като формированията са разиграли различни сценарии – контра-тероризъм, бой в градски условия, бой на открит терен, саботаж и военномедицински дейности в уникални учения, които, както пише изданието, са подобрили способностите на СОИ в различни сценарии за справяне с различните терористични групировки.
Маневрите, както отбелязва вестникът, са пореден крайъгълен камък в сътрудничеството между въоръжените сили на Израел и Кипър и са третите между тях, които се провеждат на територията на остров Кипър. СОИ и Националната гвардия на Република Кипър са провеждали учения и на територията на еврейската държава.
„По време на маневрите, бойците от „Маглан“ участваха в сложни мисии и демонстрираха професионализъм и бойна готовност, като част от продължаващото сътрудничество между армиите през последните години“, заяви командирът на „Маглан“, който остава анонимен.
„В хода на седмиците войниците се справиха с динамични и редуващи се задачи, неблагоприятни климатични условия и детайлна симулация на вражески действия. Уникалният характер на тези учения е, че те представляват тактическо, физическо и ментално предизвикателство за формированията и аз съм щастлив да докладвам, че войниците и командирите са справиха с всички задачи по изключителен начин“, добави той.
Председателят на звеното за международно сътрудничество на Кипър, подполковник Адонис Хараламбус, добави, че "това е значимо учения, което илюстрира продължаващото сътрудничество между кипърската армия и СОИ през последните години".
"Нашите войници получават значителен опит във всяко съвместно учение с командосите на СОИ, особено в областта на градския бой и бойните техники. Завършваме изключителни маневри и сме уверени, че успешното сътрудничество със СОИ ще продължи и в бъдеще. "

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah : Със или без САЩ Турция ще унищожи кюрдските терористи в Сирия

Daily Sabah : Със или без САЩ Турция ще унищожи кюрдските терористи в Сирия

3 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Със или без САЩ Турция ще унищожи кюрдските терористи в Сирия, пише турският вестник Daily Sabah.
САЩ се опитват отчаяно да балансират отношенията си с Анкара и сътрудничеството си със сирийския филиал на ПКК, Отрядите за закрила на народа (YPG). Турция с последните военни операции посочва, че няма да толерира терористите на изток от Ефрат и предприе стъпки за прогонване на терористите от Манбидж. Въпреки че Турция многократно се противопостави на партньорството на САЩ с YPG в редица случаи, САЩ настояват да се намери баланс, за да продължат партньорството си с YPG и да "убедят" Анкара да подходи с разбиране, пише изданието.
Високопоставени длъжностни лица от Анкара обаче посочиха, че усилията на Вашингтон са напразни, тъй като се смята, че ПГК, свързана с YPG, е заплаха за националната сигурност. Те също така са критикуват американската " стабилна подкрепа за терористичната групировка. Анкара вярва, че САЩ използват борбата срещу Даеш като извинение, за да оправдаят сериозната подкрепа с оръжия за кюрдите, което показва, че Вашингтон има дългосрочни цели в региона, твърдят от вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: ПКК ще бъдат погребани в собствените си окопи в Манбидж, Турция е гарант за мира в Кипър

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция: ПКК ще бъдат погребани в собствените си окопи в Манбидж, Турция е гарант за мира в Кипър

1 Ноември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната групировка „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и нейните сирийски издънки – „Демократичен съюз“ (PYD/ДС) и военното крило „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG/ОНС) трябва да знае, че нейните членове ще бъдат погребани в собствените им окопи в сирийския район Манбидж, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в четвъртък, цитиран от онлайн изданието на консервативния ежедневник Yeni Safak.
„Терористичната групировка копае окопи в Манбидж, както правеше в Африн, въпреки обещанията на ПКК/ДС/ОНС, че ще се изтегли от Манбидж“, заяви Акар пред депутатите в парламентарната комисия по планиране и бюджет.
„Терористичната групировка трябва да знае, че ще бъде поргребана в окопите, които прокопа“, увери той.
Акар добави, че Турция продължава да се сблъсква с терористични заплахи, защото правителствата на Ирак и кюрдския регион не предприемат ефективни мерки срещу ПКК в Северен Ирак.
„В тази връзка, нашата операция ще продължи, докато терористичната заплаха от територията на Ирак не бъде ликвидирана“, подчерта военният министър на Турция.
Съгласно споразумението между Турция и САЩ, терористите от ПКК/ОНС трябва да се изтеглят от град Манбидж, за да бъде стабилизиран региона, отбелязва изданието.

ФЕТО

Акар заяви също, че Турция е освободила общо 15 153 военнослужещи заради техните връзки с Фетулахистката терористична организация (ФЕТО) след осуетения опит за държавен преврат през 2016 година, от които 323 са възстановени на длъжност след освобождаването си.
Според турското правителство, ФЕТО и техният лидер Фетулах Гюлен, който живее в САЩ, са организирали неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 година, когато загинаха 251 души, а още близо 2200 пострадаха.
Анкара обвинява ФЕТО и в това, че е зад дългосрочна стратегия за събаряне на реда в държавата чрез инфилтрация в институциите на Турция и най-вече в силовите структури и правосъдната система.

Турция – гарант на мира на остров Кипър

Акар заяви, че Турция никога няма да допусне стъпка или свършен факт в Кипър, Егейско море и Източното Средиземноморие.
„Нашите събеседници трябва да знаят, че нито един проект, в който не участва Турци и Турска Република Северен Кипър в Егейско и Средиземно море няма да бъде успешен“, подчерта министърът на отбраната. Акар също призова актьорите в региона на Източното Средиземноморие да спрат с провокациите, които „поставят под риск региона“.
„Йени Шафак“ припомня, че на 18 октомври турската флота предотврати намеса на гръцка фрегата в дейността на Барбарос Хайретин Паша, турски сеизмичен и сондажен кораб, работещ в Средиземно море. Дейността му, която беше отрано обявена от турските власти, беше посрещната с намеса от страна на Гърция, отбелязва вестникът.
В материала се припомня още, че Турция постоянно оспорва едностранните сондажи на Република Кипър в Източното Средиземноморие на основание, че турските киприоти също имат права над ресурсите в района.
Акар подчерта, че турските сили ще продължат да охраняват правата на турците и турците киприоти в Егейско море и Източното Средиземноморие.
„Въоръжените сили на Турция ще продължат да бъдат гарант на мира и сигурността на остров Кипър в съответствие с международните договорености и споразумения за съюзи“, добави той.
„Йени Шафак“ припомня, че Кипър е разделен от 1974 година насам, когато преврат на гърците киприоти е последван от насилие срещу турците на острова, което, от своя страна, предизвиква интервенция на Анкара като сила-гарант.
Що се отнася до покупката на системи за ПВО/ПРО С-400, Акар посочи: „Достигнахме определена точка в процеса на придобиване на системи С-400 от Русия, чрез което да задоволим спешната си нужда от системи за противовъздушна отбрана, колкото е възможно по-скоро“.
„С тези системи, които се очаква да бъдат доставени през 2019 година, нашата страна ще придобие значителни възможности за въздушна отбрана“, обясни военният министър на Турция.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Коалицията работи за „деескалиране“ на напрежението между Турция и сирийските кюрди

AFP: Коалицията работи за „деескалиране“ на напрежението между Турция и сирийските кюрди

1 Ноември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Оглавяваната от САЩ коалиция обяви в четвъртък, че работи за „деескалиране“ на сблъсъка между Турция и сирийските кюрди в Сирия, предава AFP.
„Ние разговаряхме и с Турция, и със „Сирийските демократични сили“ (СДС), за да деескалираме ситуацията“, заяви говорителят на коалицията полковник Шон Райън в „Туитър“.
Както отбелязва „Франс прес“, това се случва един ден, след като подкрепяните от САЩ сирийски кюрди са спрели офанзивата си в Източна Сирия заради турски обстрел срещу техни позиции.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Йени Шафак": Министърът на националната отбрана на Турция: След Манбидж, дейностите ни се съсредоточават върху  района източно от река Ефрат

"Йени Шафак": Министърът на националната отбрана на Турция: След Манбидж, дейностите ни се съсредоточават върху района източно от река Ефрат

30 Октомври 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че след ангажирането в сирийския град Манбидж, дейностите на въоръжените сили на страната се съсредоточават в района източно от река Ефрат, пише вестник „Йени Шафак”. „След Манбидж, точно там е следващият ни приоритет, нашата нова зона на действие. … Приключи учебният процес. Днес – утре ще започне съвместната патрулна дейност източно от река Ефрат.”, посочва още Хулуси Акар, цитиран от „Йени Шафак”.
В друга публикация по темата информационният сайт „Гюне доуш” прави връзка с изявленията пак днес по-рано на президента Реджеп Тайип Ердоган. На редовното седмично заседание на Парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган също „даде сигнали за нова операция на турските въоръжени сили в Сирия” - източно от река Ефрат. „Приключихме подготовка си по отношение на района източно от река Ефрат. Съвсем скоро ще се изправим срещу терористичната организация (Партията на демократичното единство на сирийските кюрди и техните въоръжени Отряди за народна самозащита – бел. на „Фокус”) с мащабни операции… Може да навлезем изненадващо само в рамките на една нощ…”, декларира Ердоган, цитиран от „Гюне доуш”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция е готова за операция на изток от Ефрат

Реджеп Тайип Ердоган: Турция е готова за операция на изток от Ефрат

30 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердпоган обяви, че военните на страната са завършили подготовката за операция на източния бряг на река Ефрат, предава Anadolu Agency.
„Ще смажем терористичните групировки с по-ефективни операции", увери Ердоган пред членове на парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“. Лидерът на Анкара увери, че турската армия ще унищожи всички огнища на тероризъм на изток от Ефрат. „Завършихме всички наши подготовки, планове и програми по въпроса“, категоричен бе турският президент.
Същевременно той подчерта, че Турция не може „да погледне към бъдещето с увереност, без да разреши сирийския въпрос".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция съсредоточава вниманието си на изток от река Ефрат

Daily Sabah: Турция съсредоточава вниманието си на изток от река Ефрат

26 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е решена да насочи вниманието си на изток от река Ефрат в Сирия вместо да губи време със сирийския район Манбидж, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган в петък, като отново повтори, че регионът ще бъде изчистен от терористи и върнат на истинския си собственицк – сирийският народ, пише електронното издание на турския вестник Sabah.
Турция е осуетила създаването на терористичен коридор в Сирия, който заплашва границата й и няма да допусне нови опити за формирането му, които са и „червена линия“ за националната сигурност на страната, каза държавният глава заседание на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ с ръководителите на провинциалните й клонове.
Президентът заяви, че думите му трябва да бъдат възприети като последно предупреждение, независимо че Турция няма желание да влиза в конфликт с който и да е.
Освен това Ердоган разкритикува остро САЩ заради това, че снабдяват с оръжия и припаси сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), който се смята за терористична групировка, защото е издънка на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), влизаща в списъка на терористичните организации на САЩ, ЕС и НАТО. ПКК води въоръжена съпротива срещу турската държава от 40 години и конфликтът до момента е струвал живота на най-малко 40 хиляди души досега. Според Ердоган, не е мъдро от страна на САЩ да избират тъмна организация пред Турция.
Изданието припомня още, че ОНС доминират подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“, които контролират почти цялата територия на Сирия източно от Ефрат и общо една трета от цялата площ на разкъсваната от война страна. Подкрепяните от Вашингтон формирования контролират и районите Манбидж и Табка на десния бряг на реката.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турската армия е завършила приготовленията си за операция на изток от Ефрат

Yeni Safak: Турската армия е завършила приготовленията си за операция на изток от Ефрат

14 Октомври 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. След успешните операции в Сирия - „Щита на Ефрат“ и „Маслинова Клонка“, Турските въоръжени сили (ТВС) са завършили всички приготовления за възможна операция на изток от река Ефрат, в хода на която да бъде прочистен този регион от групировката „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
ТВС ще проведе мащабна операция, с което ще увеличи мястото за маневри на Турция в региона, отбелязва изданието. Вече е установено, че операцията ще започне от територията на „Щита на Ефрат“ и първата й фаза ще цели ликвидиране на враговете в района между центъра на Манбидж и брега на Ефрат. След това, на базата на положението на бойното поле, ще бъде изработена стратегия за района на изток от великата река, пише вестникът.
Що се отнася до Манбидж, продължава „Йени Шафак“, Турция ще продължи съвместните действия със САЩ в контекста на съгласуваната между двете страни „пътната карта“, която се очаква да бъде завършена в рамките на 90 дни.
Споразумението между Анкара и Вашингтон беше подписано през юни т.г. и предвижда изтегляне на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG), дъщерна организация на ПКК, от града, чрез което да бъде стабилизиран района, намиращ се в североизточната част на провинция Алепо.
Както отбелязаха от ТВС в неделя, турски и американски войници продължават съвместните учения за общите патрули в Манбидж.
През първата фаза трябва да бъдат изпратени военнослужещи, които да потвърдят, че района е чист и да го обезопасят допълнително с патрулите.
В изказване по въпроса турският президент Реджеп Таийп Ердоган подчерта решимостта на Анкара и заяви, че „терористите извън нашите граници също не могат да спят спокойно, защото ние можем да се появим неочаквано за една нощ“ на изток от Ефрат. „Йени Шафак“ припомня, че турският лидер е използвал тази фраза и преди операциите „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Йордания открива отново ключов граничен пункт със Сирия в понеделник

AFP: Йордания открива отново ключов граничен пункт със Сирия в понеделник

14 Октомври 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Аман. Основният граничен пункт между Йордания и Сирия ще бъде отворен отново в понеделник, три години след закриването му, съобщиха властите в Аман, предава AFP.
ГКПП Джабер, известен като Насиб от сирийската страна, е ключова точка от близкоизточен търговски път, който бе затворен от Йордания през 2015 година, след като бе завладян от формирования на въоръжената опозиция.
Отварянето на граничния пункт, което бе потвърдено и от Дамаск в неделя, се случва, след като сирийските правителствени сили си върнаха контрола над района през юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки обявеното изтегляне на тежките оръжия - опозиционните сили на Дамаск са обстреляли армейски позиции в Хама

AFP: Въпреки обявеното изтегляне на тежките оръжия - опозиционните сили на Дамаск са обстреляли армейски позиции в Хама

14 Октомври 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) опозиционните сили на Дамаск са изстреляли снаряди в буферната зона в Северозападна Сирия, въпреки обявеното по-рано изтегляне на тежко оръжие, предава AFP.
Съгласно разпространената информация бунтовниците са обстреляли две армейски позиции в провинция Хама, в резултат на което са загинали двама военнослужещи на Дамаск.
Миналия месец опозиционните сили, подкрепяни от Турция и Русия, обявиха за сключено споразумение, предвиждащо изтегляне на всички тежки оръжия от района, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Коалицията на САЩ е използва бял фосфор при въздушен удар по Сирия

РИА Новости: Коалицията на САЩ е използва бял фосфор при въздушен удар по Сирия

13 Октомври 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Оглавяваната от САЩ международна коалиция е използвала забранения с международни резолюции бял фосфор при удар по сирийския град Хаджин, съобщава агенция SANA, като се позовава на местни източници, предава РИА Новости.
Бомбардирани са няколко района на града, който се намира на 110 км от Дейр-ез-Зор.
По данни на телевизионния канал Ikhbariya, снаряд е попаднал в пекарната ас-Суса, в резултат от което са загинали няколко мирни жители, а други са пострадали.
Това не са първите удари по Хаджин, при които са използвани забранени боеприпаси, отбелязва РИА Новости. Както съобщи Центърът за примиряване на враждуващите страни в Сирия, на 8 септември два американски самолета F-15 при удар по града са използвали фосфорни снаряди. В резултат от атаката са избухнали силни пожари.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.