НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки-Белица: Работещите в парка помагат на мечките при подготовката за зимния сън с изграждането на бърлоги

Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки-Белица: Работещите в парка помагат на мечките при подготовката за зимния сън с изграждането на бърлоги

21 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Белица. Работещите в Парка за танцуващи мечки в Белица помагат на мечките при подготовката за зимния сън с изграждането на бърлоги. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Васил Мадолев, ръководител-екип в парка. Той уточни, че работещите в парка помагат много при подготовката за зимния сън на животните, тъй като не всички мечки успяват да си изкопаят естествена бърлога. По думи на Мадолев за целта са подготвени изкуствени бърлоги от бетон и във всеки сектор има по 3-4 такива, които се зареждат с много слама и дървета, така че да изглеждат естествено. „Някои мечки започват да копаят, но след като изкопаят половин метър спират, защото не знаят как да продължат. В този момент идва и времето за нашата помощ – там, където мечката е започнала да копае, ние правим изкуствени навеси от дърво, като покриваме дупката, която мечката е изкопала, с пръст, камъни и слама, така че да наподобява истинска дупка, след което мечката се връща и продължава навътре в почти оформената бърлога и копае още 2-3 метра навътре“, обясни Мадолев. Той добави, че се доставят и солидни количества слама, въпреки, че животните и сами си събират сухи листа, но когато е дъждовно нямат такава възможност. Васил Мадолев заяви, че всъщност по време на зимния сън на мечките специалистите в парка не правят нищо, като те дори не знаят къде се намират поне 10 от животните, тъй като секторите са огромни.
Той съобщи също, че на 1 декември Паркът за танцуващи мечки затваря врати до 1 април. Мадолев отбеляза, че през останалото време от годината паркът е отворен за посетители без почивен ден. Той обясни, че затварянето на парка за посетители е наложително, тъй като по време на зимния сън трябва да се пази тишина на обитателите, понеже мечките не спят непробудно, а чуват всякакви странични шумове. Мадолев допълни, че дори и работещите в парка през зимния сезон се движат пеша, а не с моторни превозни средства за да не смущават съня на мечките. Васил Мадолев заяви, че работата в парка е много интересна, тъй като няма два дни поред едно и също. „Всеки път дейностите ни са разнообразни – като започнем от самото хранене на мечките с криенето на храната през активния сезон. Идеята на парка е да върнем мечките към начина на живот в естествена среда, въпреки че ние им подсигуряваме храната. Самото криене на храна на различни места, включително и в специално изработени сухи дървета, е доста интересна и забавна работа“, посочи той. Експертът добави, че през есента следят всяка мечка по отделно и според това до колко тя се нуждае от зимен сън, те увеличават грижите за нея.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.