НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

20 Ноември 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Атина. В политиката и националните въпроси няма място за „внезапна нетърпеливост“ и бързане да се затвори, който и да е проблем, казва, освен другото, бившият гръцки премиер от редиците на „Нова Демокрация“ Андонис Самарас в интервю за гръцко издание, препечатано на страниците на вестник „Нова Македония“.
„Знаете ли какво означава за бъдещето на елинизма ние да признаем на скопяните нацията, идентичността и езика на ‚македонците‘? Знаете ли колко други народи оставиха да минат десетилетия и никога не поставиха своя подпис под такава ипотека на тяхното национално съществуване. Искам да ви припомня, че за 45 години Западна Германия не призна Източна Германия, независимо, че я признаха много други страни – съюзници и противници. Мислите ли, че всички предходни премиери на Гърция, от Константинос Караманлис и Андреас Папандреу до мен, сме направили грешка, че никога не сме признали скопския иредентизъм? Картите, които все още са закачени в техните училища с „Голяма Македония“, която включва половин Гърция, виждали ли сте ги? А онзи, който ги е видял, спи спокойно?“ – каза Самарас в интервю за вестник „Параполитика“.
На коментар на журналиста, че поддръжниците на решението, американците и европейците, смятат, че то допринася за стабилността в по-широкия балкански регион, на което Самарас отговаря, че понякога има ситуации, в които не трябва да се съгласуваш с позициите на съюзниците.
„Тук правят грешка. И не за първи път. Не само на Балканите. Искате ли да си спомним първоначалните им анализи за т.нар. „Арабска пролет“? И колко струва тя на тях самите и целия регион? Сега всеки признава тази тяхна грешка. Понякога се оказваш в ситуация да не се съгласуваш със своите съюзници. Но тук става дума за важен наш национален въпрос, в което те, може би, имат място да направят грешка, но ние – не“, коментира бившият гръцки премиер.
На въпроса какво би направил, ако САЩ и европейците му поставят ултиматум, той казва, че никога не би получил ултиматум, защото ултиматумите са за тези, „за които знаят, че са готови да отстъпят“.
По отношение на това, доколко е вероятен сценария коалиционният партньор в гръцката коалиция Панос Каменос да свали правителството на премиера Алексис Ципрас заради гласуването на Договора от Преспа, Самарас отговаря лаконично, че това „изобщо не е възможно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

17 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Солун. Според председателя на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името на Македония, предава скопската електронна медия A1 On, като уточнява, че поредната нападка на Мицотакис срещу споразумението, постигнато през юни, е направено в края на третото издание на Thessaloniki summit в Солун.
Мицотакис още веднъж повтори позицията, че неговата партия няма да подкрепи споразумението, определяйки сделката като „лоша“.
„Още веднъж - Договорът от Преспа е лоша сделка. „Нова демокрация“ няма да гласува за него нито в настоящия парламент, нито в следващия парламент… Накратко, Договорът от Преспа не решава проблема, а го задълбочава, не го архивира, а подклажда“, категоричен бе лидерът на гръцката опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

10 Ноември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Кицотакис подчерта, че за него и за основната опозиционна партия в Гърция остава неприемливо признаването на македонската нация и македонския език с Договора от Преспа. В интервю пред Deutsche Welle, той предупреди, че ако настоящото правителство не успее да ратифицира договора в актуалния състав на парламента в Атина, това няма да се случи в един нов парламент след избори.
Най-големият проблем за Мицотакис е „македонският иредентизъм“.
„Нашият голям проблем с този договор е, че свързването на всички негови елементи засилва т.нар. „македонски иредентизъм“, обяснява той.
„И тук не говоря само за името. Говоря на първо място за въпроси като езика и единната македонска нация, която чрез този договор – за първи път в историята на преговорите със съседната страна – се признават. В този смисъл премиерът Ципрас премина Рубикон. И признаването на една македонска нация, както се предвижда с този договор, за нас е много проблематично“, оценява лидерът на гръцката опозиция.
Той още веднъж повтори, че „Нова Демокрация“ ще гласува против Договра от Преспа в гръцкия парламент.
„Нова Демокрация няма да ратифицира този договор, когато той стигне до парламента. И ние няма да ратифицираме този договор ако, по някаква причина, падне правителството и споразумението бъде поставено на гласуване чак след изборите“, подчерта Мицотакис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

„Сител“ (Македония): Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония

6 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Представители на Военния комитет на НАТО са на посещение в Македония, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Членството в НАТО е постижимо, но решението остава на народа и правителството, заяви заместник председателят на Военния комитет на НАТО на среща с висши военни представители от 29-те страни членки, който за първи път се провежда в Македония.
"Постигнахте значителен напредък в членството в НАТО. Това членство вече е на една ръка разстояние, но решението е изцяло на вас, хората и правителство", заяви днес заместник председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Стивън Шепро.
Членовете на Военния комитет благодариха на ангажимента на Армията на Република Македония досега и за участието на 4000 войници в мироопазващи мисии на НАТО.
"Новият стратегически преглед на отбраната вече е приет и с изпълнението му Македонската армия ще се превърне в малка компактна гъвкава армия, която ще може да отговори на всички предизвикателства, пред които ще бъде изправен Алиансът като цяло", заяви генерал-майор Васко Гюрчиновски, началникът на генералния щаб на македонската армия .
Високите гости от НАТО се срещнаха също с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска. Утре представители на Военния комитет на Алианса ще присъстват на военна тренировка в казармите "Илинден".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

4 Ноември 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция първа в ЕС попадна под ударите на популизма и първа ще се отърве от него, за да се върне по пътя на растежа и просперитета, е казал лидерът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис в обръщение към 12 конгрес на Младежката Партия на европейските народи, който се провежда в Атина, информира гръцката телеграфна агенция Ana-MPA.
Мицотакис определя популизма и екстремизма като заплаха за Европа и се позовава на възхода на „левите популисти в Гърция“, в които много гърци намират „убежище и комфорт“, защото са изгубили вярата си.
Той е убеден, че партията му ще спечели следващите избори и ще подкрепи Манфред Вебер като кандидат за председател на Евросъюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

Никола Груевски: Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ, което бързо ще свали това зло в Македония

24 Октомври 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски подчерта, че не знае какви за причините за изключването на членове от редиците на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. След отлагането на изслушването по делото „Титаник" Груевски заяви пред сградата на съда, че се е въздържал от коментар, за да не допусне грешка, съобщава македонският „Фокус“.
„Не знам всички аргументи и доказателства, които са на разположение на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и базата, на която то основава своите решения. Аз ще се въздържа от коментар, защото мога да направя грешка в една или друга посока. Искам силно и обединено ВМРО-ДПМНЕ бързо да събори това зло, което е в Македония. Доказано е в миналото – когато ВМРО-ДПМНЕ е силно, тогава е силна и Македония. Убеден съм, че гражданите го искат", категоричен бе бившият лидер на партията.
Междувременно адвокатите на Груевски потвърдиха, че са получили изпълнителното решение от съда и сега чакат документа, в който се посочва датата, часът и затвора, в който трябва да се яви бившият македонски премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

„Канал 5“ (Македония): Държавният департамент на САЩ определи като „неразумни и лъжливи“ обвиненията на Москва за американска намеса в Македония

24 Октомври 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. Държавният департамент на САЩ определи като необосновани и като опит за дезинформация и пропаганда обвиненията на Русия, че Вашингтон се е намесил в неотдавнашното гласуване в парламента на Република Македония за стартиране на процедурата за конституционни промени, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Всяко твърдение, че представителите на посолството на САЩ са участвали в процеса на гласуване в парламента, са неразумни и лъжливи. САЩ приветстват решението на македонския парламент да започне конституционните промени, необходими за изпълнението на Договора с Гърция. САЩ смятат, че Преспанското споразумение е историческа възможност за насърчаване на стабилност, сигурност и просперитет в целия регион“, заяви говорителят на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон в отговор на въпрос на гръцки журналист.
Държавният департамент препоръча на онези, които искат да разследват как македонските депутати са взели своето решение, да го направят чрез консултации със самите народни представители вместо с помощта на руската дезинформация и пропаганда.
И македонското външно министерство категорично отхвърли като напълно неоснователни и неверни твърденияте и квалификациите, посочени в коментара на руското МВнР във връзка с приемане на предложението за внасяне на промени в Конституцията на югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Чистка на сътрудничилите със Заев във ВМРО-ДПМНЕ

„Телма“ (Македония): Чистка на сътрудничилите със Заев във ВМРО-ДПМНЕ

23 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ изключи видните членове на партията Никола Тодоров (бивш министър на образованието и здравеопазването) и Сашо Миялков (бивш заместник-министър на отбраната и директор на Службата за сигурност и контраразузнаване (УБК) от 2006-а до 2015а година), предава скопският телевизионен канал „Телма“. Вицепредседателят на опозиционната партия Александър Николовски обясни, че те са изключени заради това, че са си сътрудничили с премиера Зоран Заев, а освен това са организирали група за натиск над депутати от ВМРО-ДПМНЕ да гласуват „за“ конституционните промени. Както каза Николовски, поради същите причини от партията са изключени и вицепредседателят Митко Янчев и членът на Изпълнителния комитет на партията Костадинин Богданов.
„За действия срещу интересите на ВМРО-ДМНИЕ и тясно сътрудничество със Заев, както и организиране на група за натиск и раздаване на подкупи на депутатите, ЦК освободи Митко Янчев след тайно гласуване, което взе единодушно решение.
„Освободен е и Константин Богданов, а освен това задължаваме общиснките комитети да проведат дисциплинарно производство и да изключат от членство Сашо Миялков и Никола Тодоров по същите прични.
ЦК на партията поиска и осемте депутати, които гласуваха с коалицията и разочароваха хората, незабавно да си подадат оставката, тъй като работят срещу волята на гражданите.
По инициатива на Мицковски, ЦК разгледа и предложение за провеждане на извънреден конгрес за вот на недоверие към председателя на партията, но ЦК, без присъствието на Мицковски, реши да откаже предложението и реши, че няма нужда от извънреден конгрес, защото председателят има нужната подкрепа, за да води партията.
Николовски определи това заседание на ВМРО-ДПМНЕ като историческо и добави, че в партията има силен вътрешен механизъм, чрез който винаги успява да се прочисти.
"Имахме задълбочен анализ на вътрешното пречистване и изясняване, а от днес нищо няма да бъде същото", обясни представителят на ВМРО-ДПМНЕ.
Накрая вицепредседателят на опозиционната партия честити „новата криминална коалиция Зоран Заев, вице Заев и Сашо Миялков“ и заяви, че в ръководството не знаят бившият премиер и председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е в тази група и затова той не подлежи на изключване.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МЕТА“ (Македония): „Алианса на албанците“ и БЕСА на Касами ще внесат предложения за подобряване на статута на албанците в конституцията на Македония, другите албански партии не ги подкрепят

„МЕТА“ (Македония): „Алианса на албанците“ и БЕСА на Касами ще внесат предложения за подобряване на статута на албанците в конституцията на Македония, другите албански партии не ги подкрепят

22 Октомври 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Алианса на албанците“ (АА) и крилото на БЕСА, оглавявано от Билял Касами, ще внесат поправки за албанския език и преамбюла, по време на дебата за промените в Конституцията, произтичащи от Преспанското споразумение с Гърция, но инициативата им не среща подкрепа от другите партии на етническите албанци и най-вече от най-голямата – ДСИ, предава македонската агенция „МЕТА“.
ДСИ (Демократическия съюз за интеграция), крилото на БЕСА на Африм Гаши, „Народно-деморатическата партия“ (НДП) и ДПА (Демократическата партия на албанците) смятат, че сега не е момента за внасяне на искане за изменения, а е много-важно да се отвори евроатлантическия път за Македония. Артан Груби от ДСИ определи дори споменаването на "албански изменения" за"неграмотен, безсмислен фолклоризъм на малките партии, липса на политическо-партийна идентичност, липса на знания, некреативност и неуспешен опит да се наложат като фактор на малка врата, на която нямат ключ за отключване ".
Беса на Касами ще внесе изменения за цялостно равенство на албанците в Македония и пълна официализация на албанския език, а не както се посочва сега, за "езика, който говорят 20 на сто от гражданите".
„Като политическа партия обявихме, че ще бъдем част от процеса на приемане на конституционните промени, при което ще се намесим с конституционни промени за подобряване на правата на албанците. Не можем да приемем след 27 години да оставим тези права за "по-добри времена". Оценяваме, че сега е момента да отворите тези въпроси. Ние подкрепяме споразумението от Преспа, но ще се намесим и в измененията, след като правителството представи предложението. Не казваме нищо ново, няма нови неща. Ще искаме пълно равенство на албанците в Македония, албанците не могат да бъдат третирани като малцинство и ще търсим албанският език да бъде официален“, заяви Фадил Зендели, заместник на Касами за "Порталб".
Той не казва дали поставя като условие, за да гласува измененията за името, подкрепата за другите конституционни промени ще бъде
И „Алианса на албанците“, както обявиха от партията наскоро, ще внесе изменения за албанския език и преамбюла на Конституцията.
„Ние предупредихме, че ще внесем поправки, но първо ще видим предложението на правителството, за да видим какво съдържа, и след това ще решим. Ще внесем поправки за преамбюла и албанския език“, заяви депутатът Сури Рашидов за "Порталб".
Албанските партии от правителствената коалиция пък казват, че сега е най-важното да се приемат промени в конституцията, за да влезе в сила Договорът от Преспа и да се открие евроатлантическата път на Македония. Артан Груби от ДСИ заяви, че измененията по албанския езиков въпрос и тези за промяна на преамбюла ще бъдат само политическа пропаганда еднодневка и "продаване мъгла".
И от Беса на Африм Гаши казват, че е важно да се приеме Преспанското споразумение и, според тях, сега няма по-голям интерес за албанците от влизането на Македония в НАТО.
Весел Мемеди от НДП, смята, че не трябва процеса на прилагане на Споразумението от Преспа да се обвързва с други изменения, защото това би послужило на разрушителните сили в страната и региона.
И от ДПА твърдят, че не се е променило отношението им и че ще подкрепят Договора от Преспа, пише "Порталб".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител“ (Македония): В понеделник вечерта ВМРО-ДПМНЕ ще мисли нова парламентарна стратегия в светлината на провала от петък вечерта

“Сител“ (Македония): В понеделник вечерта ВМРО-ДПМНЕ ще мисли нова парламентарна стратегия в светлината на провала от петък вечерта

22 Октомври 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседанието на Централния комитет на ВМРО-ДПМНЕ в понеделник вечерта се очаква да бъде възприета нова позиция на партията, която да отразява ситуацията след събитията в македонския парламент от петък вечерта, съобщава скопският телевизионен канал „Сител“, който е получил информация от ръководството на опозицията, че на събранието ще бъдат изслушани позициите на общинските комитети, където, според източниците, тлее голямо недоволство от постъпката на седмината депутати, които в петък гласуваха „за“ пристъпване към приемане на нужните за промяната на името конституционни промени.
На заседанието трябва да бъде възприета нова стратегия за действията на опозицията в парламента във връзка с текущия процес за изменения в Основния закон, отбелязва медията.
Най-висшият партиен орган на ВМРО-ДПМНЕ заседава в обстановката, създадена от циркулиращите спекулации за възможните сценарии в понеделник вечерта. Според един от тях, част от партийното ръководство под влияние на бившия ръководител на УБК (Управление за сигурност и контраразузнаване) Сашо Миялков ще поиска извънреден конгрес и смяна на Мицковски, а според друг, партията ще изключи бившия си високопоставен служител, който е обвиняван, че е оказал влияние на депутатите да гласуват противно на партийното решение.
Миялков, около когото се въртят и двата сценария, в изявление за медиите призова към единство и отхвърли всякакво участие в текущите събития.
"Отхвърлям всякакви спекулации за мое влияние върху председателя на партията, органите на партията, депутатите или всяка друга организационна структура в нейния състав.
В тази връзка, смятам, че в този момент, в интерес на сериозните предизвикателства, пред които е изправена нашата партия, е необходимо единство, както никога до сега. Най-малко необходимо в тези моменти е създаването разделения, които ще имат за цел да отслабят ВМРО-ДПМНЕ ", заяви Миялков в декларация, в която подчертава също, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да остане на с прозападна концепция, чиято крайна цел да е интеграция в НАТО и Европейския съюз.
Няколко часа преди началото на заседанието на Централния комитет, подкрепа за Мицковски и призив за бърза консолидация пристигна от голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ.
За разлика от тях, дългогодишен координатор на парламентарната група Илия Димовски в писмено изявление, подчерта, че не е съгласен с политиката на партията от смяната на Груевски до днес.
"Атаките, уволненията и изключването на хора през последния период са прибързани и в резултат от безполезни емоции и сериозен афект от състоянието. ВМРО-ДПМНЕ нараства винаги, когато събира хора около себе си. Искам да подчертая, че няма да участвам в нито никакви нови битки, игри и калкулации във ВМРО-ДПМНЕ, започвайки от Конгреса във Валандово чак до днес всички са такива ,фингирани‘"- заяви Димовски, който обвинява ръководството за изолацията и разлагането на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

22 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Москва. При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към НАТО бяха нарушени всички правила и Москва смята случилото се за долнопробна манипулация, заявиха в понеделник от руското Министерство на външните работи, предава РИА Новости.
„Обърнахме внимание на проведеното на 19 октомври гласуване в парламента на Република Македония по въпроса за внасяне на необходимите за смяната на името и влизането на страната в НАТО конституционни промени. Всичко беше организирано по каноните на ‚съвременната европейска демокрация‘“, се казва в коментара на руското външнополитическо ведомство.
В изявлението се отбелязва, че необходимите осем гласа за получаване на квалифицирано мнозинство са „осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати“.
„Трима от тях – по чиста случайност – са освободени от арест точно в този ден, на двама други, обвиняеми по дела в спецпрокуратурата, е обещана свобода, а на останалите са направени корупционни финансови предложения в замяна на „правилно гласуване“. Депутати са заключвани в кабинети, взимали са им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейската демократическа практика. Заслужава да се отбележи и че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до самия край на заседанието, което не оставя никакви съмнения за това кой е ръководил този процес“, заявяват още от Министерството на външните работи на Русия.
„Разглеждаме случилото се, като очевидно нарушение на всички норми – както от гледна точка на закона, така и в морално-нравствен план. Подобни долнопробни манипулации не могат да се разглеждат като проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които не подкрепиха Преспанското споразумение на провалилия се референдум от 30 септември т.г., беше грубо игнорирано. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се базира на правна основа и широка подкрепа от народа, а не да разделя обществото“, подчертават в закючение от руското дипломатическо ведомство .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): БЕСА обяви, че ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Конституцията на Македония

„А1 Он“ (Македония): БЕСА обяви, че ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Конституцията на Македония

22 Октомври 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от крилото на Движение БЕСА на Билял Касами Фадил Зендели обяви, че в рамките на процеса за промяна на Конституцията, партията ще внесе свои предложения за закрепването на правата на албанците в Основния закон на Македония. Политикът посочи, че фракцията ще реши дали да подкрепи поправките за името на страната в зависимост от това как се развие дебата за нейните предложения, предава македонският портал „А1 Он“.
„Като политическа партия ние обявихме, че ще участваме в процеса за приемане на конституционните промени и ще предложим поправки в Конституцията за утвърждаване на правата на албанците. След 27 години не можем да приемем, че тези права трябва да бъдат оставени за някои по-добри времена. Смятаме, че това е моментът за отваряне на тези въпроси, тъй като те засягат албанците. Тези въпроси трябва да се решат“, подчерта Зендели.
По думите на депутата, въпросът за правата на албанците, които те ще искат да бъдат утвърдени, не произтичат от Охридския рамков договор, а от независимостта на Македония“.
„Като политически субект, БЕСА подкрепя договора от Преспа и ние бяхме част от мнозинството, което гласува за иницииране на конституционните промени, с цел да се отвори пътят към ЕС и НАТО. Това беше важна стъпка за това в държавата да има демократическо общество“, добави той.
В последствие Зендели посочи, че едно от предложенията ще бъде използване на албанския език на цялата територия на Македония, а останалите още не са готови.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ свика заседание на ЦК в понеделник вечерта

“24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ свика заседание на ЦК в понеделник вечерта

22 Октомври 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ ще се събере на заседание в понеделник вечерта, като от опозицията анонсираха, че на него ще обсъдят политическите събития в Македония и това, което се случи в петък вечерта в македонския парламент, съобщава скопското електронно издание „24 Вести“.
Преди заседанието, както отбелязва изданието, влиятелни фигури на ВМРО-ДПМНЕ изразиха подкрепата си към председателя Християн Мицковски, въпреки че осем от народните представители на фракцията гласуваха срещу нея и осигуриха нужните гласове за инициирането на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция.
Депутатът от основната опозиционна партия Владко Джорчев през „Туитър“ изрази подкрепата си за Мицковски, а освен това написа, че за ВМРО никога не е имало лесни времена.
Друг изтъкнат функционер на партията, Илия Димовски, предупреди, че няма да участва в нови битки и калкулации във ВМРО-ДПМНЕ.
Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония и бивш високопоставен деец на ВМРО-ДПМНЕ, Сашо Миялков предупреди, че не е време за създаване на разделения и призова за обединение, което, по неговите думи, е по-нужно от всякога.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

22 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Има реални закани към депутатите и особено към онези, които гласуваха за иницииране на конституционните промени и те ще бъдат охранявани до момента, когато тази оценка се промени, заяви министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски, цитиран от електронното издание Радио „Свободна Европа“ в македонската му редакция.
Министърът подчерта, че е назначена охрана на всички гласували за започване на процеса по изменение на Конституцията, за които е преценено, че съществува реална заплаха към и техните семейства, както и за унищожаване на тяхното имущество.
Спасовски добави, че заплахите идват, включително и от група, близка до инициативата „Бойкотирам“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети изпрати благодарствено писмо на Никос Коцияс

МИА (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети изпрати благодарствено писмо на Никос Коцияс

22 Октомври 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на най-голямата албанска партия в Македония – „Демократичния съюз за интеграция“, Али Ахмети изпрати писмо до доскорошния външен министър на Гърция Никос Коцияс, в което изразява разочарованието си от неговата оставка и му благодари за показаната всеотдайност при затварянето на спорните въпроси със съседите, предава македонската държавна агенция МИА.
„Приех с разочарование новината за Вашата оставка от Министерството на външните работи на Гърция, след като четири години работихме заедно за европейските ценности, добросъседството и мира, стабилността и сигурността в региона. Нашето сътрудничество беше естествено, защото ни обединяват нашите геостратегически и геополитически убеждения, не само за нашите страни, но и за региона и света, като цяло, волята за решаване на въпросите между Скопие и Атина, както и сътрудничеството в отношенията с Албания и Косово“, е написал Ахмети. По-нататък лидерът на ДСИ изразява признателността си към Коцияс за неговия принос в усилията за „пълна интеграция на Югоизточна Европа в НАТО и ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ: Гласувахме по собствено желание, а не за пари

Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ: Гласувахме по собствено желание, а не за пари

22 Октомври 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ пристъпване към промяна на Конституцията, заявиха пред скопския телевизионен канал „ТВ 21“, че не са взели пари, а са гласували според собствените си убеждения за интересите на страната – „за демократична Македония, интегрирана в НАТО и ЕС.
"Съвсем съзнателно и със смелост, имайки всички аргументи, реших Македония да върви по единствения път към евроинтеграция. Заради бъдещето на нашите семейства, нашата държава и на нашите перспективи като Република Македония, трябва веднъж завинаги да сложим край на разделението между патриоти и предатели, между македонци и албанци. Ние сме едно семейство, което трябва да върви заедно към интеграция в ЕС и НАТО, с пълната подкрепа на нашите приятели от Вашингтон“, обясни Сашо Василевски, бивш депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

"Отхвърлям всякакви спекулации и намеци от компрометиращ характер. Решението беше взето по собствено убеждение. За съжаление, правилните решения не винаги са популярни, но разумът трябва да надделее. Нашето място е в ЕС и НАТО. Трябва да има национално помирение, за да продължим напред", е позицията на Емилия Александрова.
"Категорично отхвърлям всички твърдения за какъвто и да е натиск. Гласувах по свое убеждение, че трябва да се даде шанс на процеса, който ще приближи Македония към НАТО и ЕС, което впрочем е отношението на всяка политически структури в Македония през последните близо 30 години“, заяви Нола Исмаиловска Старова.
"Вместо да се събудим в началото на един хаос, Македония се събуди с начало на разрешаване на кризата. Това са истинските причини за гласуването и нашето решение е следствие на тези усилия, взето е без натиск от когото и да е, като наша свободно изразена воля въз основа на политическата отговорност, която имахме в този съдбоносен момент за нашата държава. Всичко друго спекулации и клевети, които няма да останат несанкционирани", обясни Зекир Рахмилович.
Депутатите от опозицията, които гласуваха "за", по предложение на ръководителя на опозицията Християн Мицкоски, бяха изключени от ВМРО-ДПМНЕ. Около три часа преди гласуването в парламента на 19 октомври, генералният секретар на партията Игор Янушев заяви, че няколко депутати от фракцията са били заплашвани и са им предлагани пари, само за да подкрепят инициативата за откриване на процедурата за конституционни промени, отбелязва „ТВ 21“.
Министерството на вътрешните работи, междувременно, заяви, че са взети всички необходими мерки, за да се гарантира сигурността на депутатите. След като е оценено положението с тяхната безопасност, им е дадена 24-часова полицейска охрана. Зоран Заев заплаши със съдебно преследване всички, които обвиняват мнозинството, че е давало подкупи или е натискало народните представители на опозицията

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Матю Палмър е на посещение в Македония

„Макфакс“ (Македония): Матю Палмър е на посещение в Македония

22 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър в понеделник е на посещение в Македония, където ще потвърди подкрепата на Вашингтон за Преспанския договор, предава македонската агенция „Макфакс“, като се позовава на официална информация от посолството на САЩ в Скопие.
„Палмър ще пристигне в Македония на 22 октомври, за да потвърди подкрепата на САЩ за преспанския договор и за да подчертае важността от постигането на напредък в македонската реформена политика“, се казва в съобщението на дипломатическото представителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония) Рамчилович: Приех изключването без притеснения, другото са спекулации и клевети

„Фокус“ (Македония) Рамчилович: Приех изключването без притеснения, другото са спекулации и клевети

22 Октомври 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зекир Рамчилович, който бе изключен от ВМРО-ДПМНЕ, заради подкрепата си за промени в конституцията, уверява, че е приел без притеснения случилото се, а съобщенията за закани и подкупи са спекулации и клевети, информира „Фокус“ (Македония).
„ Вместо да се събуди в хаос, Македония се разбуди в условия на разрешаване на кризата. Това е истинската причина да гласуваме да започне процедурата за промени в Конституцията . Това е нашата свободно изразена воля въз основа на политическата ни отговорност, която проявяваме в този съдбоносен за нашата държава момент. Всичко друго са спекулации и клевети, които няма да останат несанкционирани“, е казал Зекир Рамчилович, както съобщава ТВ21.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

21 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Изявленията, които е направил при скорошното си посещение в САЩ председателят на партията „Независими гърци“ (АНЕЛ) и военен министър Панос Каменос, имат „дестабилизиращ ефект и създават напрежение“ в коалиционното правителство на Гърция, е мнението на Никос Вуцис, съобщава електронното издание на Kathimerini.
В интервю за вестник „Epochi“, левият председател на парламента в Атина признава, че „ разликата във възгледите“ на двете партии в коалицията по отношение на сделката за името на Македония и твърденията на Каменос за „тайни фондове“, използвани от гръцкото Министерство на външните работи, принудиха миналата седмица външния министър Никос Коциас да подаде оставка.
Въпреки това Вуцис отхвърля спекулациите, че лявото правителство на Алексис Ципрас може да насрочи предсрочни избори, особено ако Каменос изтегли „Независимите гърци“ в знак на протест заради договореното име.
“Министър председателят ясно заяви на срещата на централния комитет на СИРИЗА и всички ние заедно решихме да изкараме до край нашия мандат”. Вуцис е убеден, че левите парламентаристи ще успеят да съберат нужното им мнозинство, за да постигнат успех с Договора от Преспа щом той влезе в пленарна зала.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

21 Октомври 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник на посещение в Македония пристига заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
„Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха по-рано от американската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава словесната престрелка между управляващи и опозиция в Македония:  Според ВМРО-ДПМНЕ  за мнозинството македонци промяната на името е национален срам и предателство

Продължава словесната престрелка между управляващи и опозиция в Македония: Според ВМРО-ДПМНЕ за мнозинството македонци промяната на името е национален срам и предателство

21 Октомври 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Словесната престрелка между управляващите и опозицията в югозападната ни съседка продължава с ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ в отговор на последните коментари на премиера Зоран Заев (СДСМ), предава скопската електронна медия A1 On.
„Някои хора нямат никакви чувства към македонската идентичност, история, традиция и култура, за тях няма нищо болезнено и трудно в да се заличи името Република Македония.
За повечето македонци това е национален срам и предателство.
Зоран Заев няма проблеми един ден да гарантира, че няма да промени Конституцията, защото е отлична и европейска, а след това незабавно да приеме всичко, което Гърция поиска от него. Няма проблем, защото измамникът Заев знае, че трябва да продаде държавни и национални интереси, за да покрие престъпните търгове, чрез които ограбват гражданите.
Зоран Заев лъже, а който лъже, той и краде.
Зоран Заев погреба демокрацията в Македония. Той не предлага никакви демократични капацитети и още по-малко европейски ценности. Това стана ясно, когато той, чрез корупция, изнудване и заплахи, осигури мнозинство в парламента. Заев е отговорен за потъпкване на Конституцията, законите, демократичните процедури и принципи, и най-важното - за потъпкването на волята на гражданите.
По този начин той само създаде допълнителни разделения в обществото и нажежи цялата ситуация в страната, а Зоран Заев и криминалния правителствен картел са единствените, които отговарят за това.
Той смята, че с пари, изнудване и заплахи може да си купи всичко, но не може да купи волята на гражданите.
Целият процес, свързан с вредната капитулация – споразумението от Преспа, беше непрозрачен и очакваме да продължи по същия начин. Това вече ясно се вижда от гражданите, които рано или късно ще накажат този човек", пише в последното изявление на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: Докога от ВМРО-ДПМНЕ ще насаждат омраза и ще повтарят лъжите на титовите и на българските комунисти

Евродепутатът Андрей Ковачев: Докога от ВМРО-ДПМНЕ ще насаждат омраза и ще повтарят лъжите на титовите и на българските комунисти

21 Октомври 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Говорителят на партия с букви "ВМРО" говори за "бугарски фашисти"??? Липса на реална историческа памет за това къде са били ВМРО по време на българската администрация на Македония или отново злонамерен коментар от тази партия спрямо България? Докога ще насаждат омраза? Докога ще повтарят лъжите на титовите и на българските комунисти? Това написа евродепутатът от Андрей Ковачев във „Фейсбук“. „Дори СДСМ в последно време не говори за "бугарски фашисти", но "сестринската партия" явно не може да отвикне. Вече второ поколение в ръководството на тази партия израства с историческите манипулации спрямо България! Само истината може да ни спаси и ще ни спаси!“, заявява евродепутатът.
В публикацията си евродепутатът споделя линк от изказване на говорителя на ВМРО- ДПМНЕ Наум Стоилковски на сайта на македонския портал „А1 Он“. Изказването на Наум Стоилковски можете да чуете: тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски: На Македония й предстоят тежки времена

Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски: На Македония й предстоят тежки времена

21 Октомври 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония преживява най-трудните моменти от своята независимост, твърдят от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според говорителя на партията Наум Стоилковски правителството изнасилва демокрацията, което допринася за задълбочаването на поляризацията на обществото, предава скопската телевизия „Сител“.
„Още веднъж бяха погазени Конституцията, законите, Правилникът за дейността и демокрацията. Правата на човека са потъпкани. Основите на човечеството и достойнството на целия народ са били смазани. Това не са европейски, западни, цивилизационни ценности. Извършен е акт, който води към ентоцид“, твърди Стоилковски
ВМРО-ДМНЕ няма да предостави доказателства пред прокуратурата относно твърдения за заплахи, изнудване и подкупване по време на парламентарните дебати за гласуване на конституционните промени, подчерта Стоилковски, като същевременно допълни, че не вярва в правото и правосъдието в страната.
„Вероятно е време за прокуратурата да работи. Но сега настъпи време, в което демокрацията е потъпквана, човешкото достойнство е погазено, в което законът и правосъдието в Република Македония са унищожени“, заяви Стоилковски.
Според него депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които бяха странени от партията след гласуването в петък, не са зачели волята на гражданите, изразена на референдума, и позицията на партията. Поради това ВМРО-ДПМНЕ не обмисля обратното им връщане в редиците на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Очаквам и над 80 депутати да подкрепят предложенията за конституционни промени

Зоран Заев: Очаквам и над 80 депутати да подкрепят предложенията за конституционни промени

21 Октомври 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изрази увереност, че договорът за името и произтичащите от него конституционни промени ще бъдат подкрепени от повече от 80 депутати, които съставляват квалифицираното мнозинство в парламента, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Заев сподели очакванията си, че в бъдеще мнозинството в Събранието ще се увеличава. В тази връзка той увери, че предложенията на депутатите от опозицията, както и издигнатите от тях четири искания, ще бъдат разгледани и включени в конституционните изменения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Македонската „Левица“ призова за гражданска съпротива и обяви протести пред парламента

„Фокус“ (Македония): Македонската „Левица“ призова за гражданска съпротива и обяви протести пред парламента

21 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическата партия „Левица“ ще организира протести пред Събранието в Скопие във всяка следваща фаза на гласуване на конституционните промени. Те ще бъдат антиправителствени и ще протичат под мотото „Народна самоотбрана", а целта им да върнат „отвлечения“ суверенитет на народа, съобщава македонският „Фокус“.
„Всекидневни радикални политически действия, координирани с всички заинтересовани политически участници, които се противопоставят на промяната на конституционното име, ще бъдат систематично организирани на територията на цялата република. Ние призоваваме всички прогресивни сили да се присъединят към нас в движението, до окончателната победа. Когато несправедливостта стане закон, съпротивата е наш дълг!", категорични са от „Левица“.
С призива за масивна гражданска съпротива партията издига три искания:
- Безусловно отменяне на противоконституционната и незаконна правителствена инициатива за промяна на Конституцията на Република Македония и отмяна на Преспанското споразумение;
-Спешно разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори;
- Създаване на преходно служебно правителство с ограничен мандат само за провеждане на справедливи и демократични избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пресконференция на Радмила Шекеринска: Македония се превръща във фактор на стабилност в региона

Пресконференция на Радмила Шекеринска: Македония се превръща във фактор на стабилност в региона

21 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска даде пресконференция, в рамките на която изрази увереност, че с гласуването в парламента за стартиране на процедурата за конституционни промени, Македония се превръща във фактор на стабилност в региона, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Депутатите поеха отговорност и осигуриха нов шанс в историята на Македония, искам да поздравя всички за общия напредък и за това, че най-сетне страната се извлича от калта“, заяви Шекеринска. Македония показа готовността си да стане член на НАТО и е готова да започне преговори с ЕС“, добави военният министър на Скопие на пресконференция в правителството.
С това решение, твърди Шекеринска, страната става фактор на стабилност в региона, а факторът стабилност ще донесе нови и по-големи чуждестранни инвестиции, които ще осигурят нови работни места, голям износ, по-добър стандарт.
„В същото време историческият глас на депутатите бе срещу изолацията, но и срещу несигурността. Струва си да се отправят поздрави заради отговорността да оставим всичко настрана и да дадем глас на бъдещето", заяви Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Повече от половината от албанците искат да напуснат страната си

„Денешен“ (Македония): Повече от половината от албанците искат да напуснат страната си

21 Октомври 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Повече от половината граждани на Албания биха искали да напуснат родината си и да се устроят в държава, в която ще имат по-добър живот и по-добро образование. Това показват резултатите от съвместно изследване на албански и британски учени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Проучването установява, че потенциалната миграция на страната се е увеличила от 44% през 2007 г. на 52% през 2018 г.
„След падането на комунизма в Албания през 1991 г., повече от 1,4 млн. души, почти половината от сегашното население в страната, са емигрирали, главно в Италия и Гърция, по-малко във Великобритания, Германия и САЩ“, се казва в доклада.
От документа става ясно, че икономическите мотиви все още са основният фактор за миграцията, но за разлика от преди, албанците сега предпочитат да отидат в Германия и САЩ, а не в съседните страни.
„Около 65,000 албанци са поискали убежище в Германия през 2015 и 2016 г., но молбите на повечето от тях са отхвърлени, тъй като страната се опази с притока на сирийци, бягащи от войната. От самото начало Германия е получила почти всички нови дипломирани лекари и медицински сестри, които все още показват голям интерес“, обяснява един от инициаторите на изследването.
Поради икономическата криза от 2008 г., която засегна икономиките на Италия и Гърция, в чиито предели живеят около един милион албанци, 133 544 албански емигранти бяха принудени да се върнат в родината, но повечето от тях са се опитали да потърсят „щастието си“ в други държави, твърди проучването.
„Високата безработица сред нискоквалифицираната и необразована работна ръка в началото беше основният източник на емиграция. Сега нещата се променят, защото напускат образовани кадри, които имат добра работа, но все пак искат по-добър живот. Друга причина през последните години е желанието на младите хора за по-добро и по-добро образование“, посочват учените.
Според преброяването, проведено през октомври 2011 г., Албания има 2 891 977 жители. От общото регистрирано население с постоянно пребиваване в Албания има 1 421 810 жители; останалите са извън пределите на страната.
В сравнение с данните от преброяването през 2001 г., броят на общото население е по-нисък с 7.7%, в резултат на емиграцията и ниската раждаемост. Наскоро публикувано проучване прогнозира, че до 2025 г. населението в Албания може да падне под един милион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Част от депутатите, гласували „за“ стартиране на процеса за конституционни промени, са поставени по 24-часова полицейска защита

„Фокус“ (Македония): Част от депутатите, гласували „за“ стартиране на процеса за конституционни промени, са поставени по 24-часова полицейска защита

21 Октомври 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Част от депутатите, гласували в подкрепа на предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартиране на процедура за конституционни промени, са поставени под денонощна полицейска защита заради заплахи за тяхната сигурност. По неофициална информация, получена от македонския „Фокус“ от Министерството на вътрешните работи в Скопие, под защита попадат не само народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, но и депутати от управляващото мнозинство.
„Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на сигурността. МВР се грижи за сигурността на всички граждани, включително на депутатите“, увериха от македонското вътрешнополитическо ведомство.
След гласуването в Събранието, Заев обеща на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ защита за тях и техните семейства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление от СДСМ: Антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски са поразени от собствената си партия

Ново изявление от СДСМ: Антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицковски са поразени от собствената си партия

21 Октомври 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски са антимакедонски и антизападни марионетки, чиито опити да задушат македонското бъдеще бяха осуетени. Това се казва в ново изявление на управляващият СДСМ в отговор на по-рано публикуван от опозицията текст, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Мицковски и антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ бяха победени от собствената си партия и не успяха да блокират пътя на Македония към ЕС и НАТО. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и антизападния играч Мицковски трябва да си махнат ръцете на всички граждани и от всички депутати, които искат да видят Македония в НАТО и ЕС.
80 депутати в Парламента свободно, по свое собствено убеждение и чрез демократична процедура, гласуваха за бъдещето в ЕС и НАТО и зачетоха волята на над 80% от всички граждани.
Македония се обединява около бъдещето в ЕС и НАТО. Мицковски и антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ остават в тъмното минало на изолация и разделение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

21 Октомври 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия ден от новата работна седмица в парламента на Македония трябва да бъде създаден орган за „помирението“ по повод събитията от 27 април 2017 г. – едно от исканията на депутатите от опозицията, които дадоха „зелена светлина“ на предложенията за стартиране на процедура за промени в Конституцията, съобщава скопската „ТВ 21“.
15-дневният краен срок за правителството да представи в парламента проектозакон за изменение на Конституцията започна да тече с първото гласуване. Предстоят още две фази и съответно – две гласувания.
Първото от тях (и второ в процеса) трябва да утвърди предложенията на правителството, за което отново е необходимо квалифицирано мнозинство. Третият и последен етап е приемането на измененията, изискващи подкрепа от най-малко 80 депутати.
Председателят на Събранието Талат Джафери обясни, че цялата процедура трябва да бъде финализирана до 15 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

21 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Македония и да променят идентичността, се казва в ново изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия A1 On.
„Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха подкрепа на референдума да изтриват историята, традицията и културата на Република Македония. СДСМ и Зоран Заев погазиха демокрацията и правосъдието в Република Македония. Поради липсата на смелост да се изправи очи с очи срещу волята на гражданите, която беше ясно изразено на референдума, Заев посегна към изнасилване на институциите, държавата и волята на собствения си народ. С такова агресивно приемане на закони, противоречащи на решението на народа, и принудителното събиране на гласове в законодателния орган под заплахи за политическо преследване, СДСМ Зоран Заев загубиха легитимността да говорят за демократични и европейски ценности", се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ.
В текста се допълва, че това, което й се е случило на Македония, е срам и прецедент, който няма допирни точки с демокрацията и че такъв пример не може да бъде даден в нито една страна от западния демократичен свят.
„Обществеността най-накрая видя на фона на политическото преследване чрез Специализираната прокуратура и обвиненията за събитията от 27 април. Монтираните обвинения срещу депутати по-късно бяха използвани за изнудване за получаване на квалифицирано мнозинство с цел промяна на конституционното име на Република Македония и прилагане на споразумението от Преспа. СДСМ с насилие и недемократични методи поиска и получи подкрепа от същите депутати, които определяха като най-голямото зло и им. Нарушаването на демокрацията в Македония от правителството само ще поляризира обществото. Недемократичното поведение на Заев ще създава по-голям гняв у македонския народ, който ясно заяви, че е против промяна на името на държавата, срещу промяна на идентичността и срещу промяна на историята, традицията и културата“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Според тях с този акт СДСМ и Зоран Заев слагат край на кариерата си.
„Много скоро те ще трябва да се изправят пред гражданите, а това национално и недемократично правителство ще отиде в историята. Македония и македонския народ много пъти са били заплашвани с премеждия, но винаги са излизали като победители, именно защото хората никога не са отказвали от своята страна. Демокрацията и почтеността на Македония ще се върнат, когато това ненационално правителство и злото, което се случва в нашата страна, си отидат. Македония победи и ще победи отново", категорична е опозицията в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

21 Октомври 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка реагира на гласуването в македонския парламент за стартиране на процедура за конституционни промени чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което се подчертава, че за Москва има единствено Република Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 г. и няма да промени своята позиция“, пише в съобщение, публикувано на официалния профил в „Туитър“ на руското посолство в Скопие.
По-рано тази седмица от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

21 Октомври 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест, пише македонското електронно издание Фактор, като се позовава на репортаж на телевизионния канал „Алсат М“.
Телевизията съобщава, че е забелязано полицейско присъствие пред къщите на охридските депутати Любен Арнаудов и Сашо Василевски, които са изключени от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, след като се отклониха от партийната програма и гласуваха за започване на промени в конституцията на петъчната сесия. Телевизията твърди, че домовете са под строга полицейска защита.
В допълнение, полицейските патрули контролират и дома на Кръсто Муковски във Вевчани. МВР и премиера Зоран Заев вече са преценили, че тези депутати ще бъдат под заплаха, защото гласуваха и подкрепиха конституционните промени в драматичното заседание. След гласуването имаше буря от заплахи и обиди в социалните мрежи.
Случайно или не, тримата депутати са обвинени и има активни процеси срещу тях, които се водят от прокуратурата, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

21 Октомври 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският депутат Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ от Берово съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията, пише македонското издание “Лидер“.
„Решението наистина беше трудно, осъзнавайки сериозността на ситуацията както в държавата, така и в политиката и какви трусове ще създаде, особено в моята партия. Но аз и моите колеги твърдо вярваме, че това, което сме направили, е правилната посока за движение, като отново подчертавам приемането на нашите условия.
Що се отнася до решението на партията да ме изключи, аз лично го понесох много трудно. Да бъдеш във ВМРО-ДПМНЕ е истинска чест и никога не могат да ми отнемат това чувство на принадлежност. Искрено съжалявам за решението им спрямо нас, но не се ядосвам. Вярвам, че в крайна сметка разумът ще надделее, защото всички имаме обща цел“, каза депутатът от Берово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

21 Октомври 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Охрид. Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени, съобщава македонският телевизионен канал“24 Вести“
Осем депутати от опозицията, които подкрепиха вчера конституционните промени в парламента, са под полицейската охрана. Сред тях, под полицейска защита е и домът на един от депутатите в Охрид. Камерата на телевизията тази сутрин видя полицейски автомобил пред фамилната къща и от Министерството на вътрешните работи потвърдиха, че охрана е осигурена и на другите депутати.
"Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на безопасността. МВР гарантира сигурността на всички граждани и разбира се депутатите "- заявиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от телевизионния канал.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ в Охрид започна дисциплинарна процедура, с която депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски официално бяха изключени от дясната партия.
"Нанесена е голяма щета на ВМРО-ДПМНЕ като партия, както и огромни щети на Република Македония. и македонския народ. Депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски се изключват от редиците на ВМРО-ДПМНЕ "- заявиха от ВМРО-ДПМНЕ - Охрид.
Решението на двамата депутати от Охрид беше посрещнато с остро осъждане от гражданите на Охрид, но също и с подкрепа.
Иначе освен охридските и останалите шестима депутати от опозиционните редици, които гласуваха "За" конституционните промени от снощи са изложени на голям натиск, обиди и присмех в обществото, от свои съпартийци и поддръжници на партията в социалните мрежи , където са описвани като предатели на македонския народ. Но все пак в част от коментарите доминира и мнението, че депутатите, които гласуваха дадоха шанс на процес, който трябва да интегрира Македония в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

20 Октомври 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април миналата година обвиняват лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в предателство, пише македонското електронно издание “МКД“.
Обвиняемите отправят своите искания, които Агенция „Фокус“ публикува без редакторски изменения:
„В тези изключително емоционални и сложни моменти за препатилия македонски народ, сме длъжни да не премълчаваме бурята, която вълнува обществеността след гласуването в парламента. Именно ние, като обвиняеми по делото за 27 април и като доказани патриоти и защитници на това парче македонска земя, сме длъжни да не премълчаваме тези събития“, се казва в призива до медиите, който изпратиха обвиняемите от 27 април.
Първо, поради факта, че сме пряко споменати в изминалия период и ще бъдем в следващите дни и седмици. Второ, отбелязваме, че в тези времена македонският народ трябва да се ръководи единствено от здравия разум. На трето място, тъй като почти всички тук сме членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ също изпитваме нужда да коментираме действията на партията, с надеждата, че няма да бъдем изключени от нея.
Така че ние изпращаме на обществеността и най-вече на членовете на ВМРО-ДПМНЕ няколко искания. Братя и сестри македонци, нашето изявление е, както следва:
*Подкрепа на всяка цена да бъдат приети исканията на 8-те депутати от опозицията, гласували за конституционните изменения
*Няма концесия - да се гарантира МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ!
*ВМРО-ДПМНЕ да остане обединена и прогресивна, защото силата е в широчината на фронта. Колкото повече сме, толкова сме по-непреодолими.
*Призоваваме ИС на ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа решението на председателя Мицковски да изключи депутатите, които гласуваха за конституционните промени.
*Спешно да спре атаките на депутатите, защото те са нашите кръвни братя и сестри. Споделяхме студените и мрачни клетки с тях в затвора "Шутка" - не забравяйте за това.
*От субективната ни гледна точка те са братята, с които все още споделяме съдебната зала, тежкото положение и унижението.
*Нека ви напомним, че лъжливата надежда е най-тежкият удар за човешката психика. През последните месеци от Мицковски ни беше обещана гаранция с имуществото на партията - не се приложи!
*Беше подготвен проект за амнистия – не се прие!
*Ясно подкрепяме евроатлантическото бъдеще на Македония, защото мечтата и борбата на нашите предци бяха интегрирана и прогресивна Македония. Нека продължим напред!
*Не сме за никакви политически съюзи с източния блок, но уважаваме религиозните, културните и езикови връзки с някои източни държави.
*Искаме незабавно влизане на Македония в НАТО, за да можем да имаме сигурна териториална цялост и да не забравяме, че комисарите, партизаните и защитниците са загинали на тази територия.
*Настояваме ръководството на партията да се издигне над своите интереси и да застане начело на националното единство, защото това са думи, които се състоят в името на партията.
*Вярваме, че омразата и разделението ще доведат до нови омраза и нови разделения. Нека не ги оставяме като наследство на бъдещите поколения на омраза и разделение!
*Ние недвусмислено подаваме ръка и подкрепяме процеса на НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ! Ние прощаваме, простете ни. Това е в духа на християнството.
*Също така призоваваме за ръката на приятелство с албанците в Македония и най-накрая да направим тази дръзка стъпка и да се издигнем над нашите личности.
*ВМРО е жив. В тези моменти призоваваме към разум, спокойствие и осъзнаване. Ние призоваваме за обединение. Не позволявайте на децата на депутатите, които са гласували, да се страхуват. Това са македонски деца, те са нашите деца! Не омаловажавайте тези, които са ваши и наши депутати. Силата на обединение и управление беше у Християн Мицковски.
*Ние сме ядосани и гневни, Християне за предателството ти и знайте, че всяка пряка или непряка атака срещу някой от нашите 49 депутати ще се счита за атака срещу нас! Готови сме с жив щит да защитим всеки един от нашите братя в тези исторически моменти!
В крайна сметка, нашето поколение е готово да прости и да поиска прошка от всички. Нека бъдем последните задържани и тази година, прекарана в тъмните клетки, трябва да бъде последната капка разделение в обществото и последното действие преди НАЦИОНАЛНОТО ПОМИРЕНИЕ!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

20 Октомври 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО, заяви Артан Груби от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) в студиото на македонския телевизионен канал 1 TB.
Артан Груби от ДСИ в дебат с журналиста Горан Момировски в стуиото на телевизия 1ТВ заяви, че обвиняемите Кръсто Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски са били освободени от съда от домашен арест, след като обяснили колко е важно да се гласува на парламентарната сесия и да дадат своя принос за пътя на Македония към ЕС и НАТО.
„Защо драматизирате такива моменти и не виждате широкия фон. От ВМРО-ДПМНЕ има и други с демократични капацитет, не само тези депутати, които гласуваха за започване на конституционните промени и след това бяха изключени от партията. Сигурно е, че няма дадени награди. Муковски, Арнаудов и Василевски сами от своя домашен арест са поискали чрез своите адвокати с гаранция да излязат, защото са почувствали важния момент. Те сега са у дома, но ще продължат работата си в парламента - каза Груби като отговор на въпроса защо точно ден-два преди гласуването народните избраници, които отвориха вратите на парламента на кървавия 27 април са освободени от домашен арест.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

20 Октомври 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония даде зелена светлина на конституционните промени, пише американският вестник on Post.
Депутатите в Македония подкрепиха в петък предложението за изменение на конституцията, което позволи на страната да промени името си и да се присъедини към НАТО. Заседанието се забави за повече от 10 часа в разгорещена конфронтация. Парламентът в крайна сметка гласува в подкрепа на предложението - ключова стъпка в приемането на споразумението, подписано със съседна Гърция през юни.
Правителството на социалдемократите на премиера Зоран Заев се бори да спечели подкрепата на членовете на консервативната опозиция, необходими за постигането на необходимото мнозинство от две трети в парламента със 120 места.
„Заедно направихме днес история - каза Заев. "Нашето пътуване към по-добро бъдеще към членство в Европейския съюз и НАТО току-що започна ... Ще се стремим към помирение и национално единство".
Със силна подкрепа от западните лидери, Заев води кампания за преименуване на страната в Северна Македония, разрешавайки дългогодишния спор с Гърция, който ще позволи на страната да се присъедини към НАТО.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет написа в социалната мрежа „Туитър“: "С един вот сте една голяма стъпка по-близо до заемането на вашето полагаемо място в нашата трансатлантическа общност".
Консерваторите в Македония силно се противопоставят на промяната на името и бойкотираха миналия месец референдум по този въпрос.
Игор Янушев, генерален секретар на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че консервативните депутати са понесли кампания за "политическо сплашване" преди гласуването и заявиха, че трима депутати са получили подкупи между 250 000 и 2 милиона евро. Правителството отхвърли твърденията и заяви, че ще отговори с правни действия.
След гласуването в петък процесът на изменение трябва официално да започне през следващите две седмици.
Заев би бил принуден да свика ранни избори, ако правителството беше загубило гласуването.
Промяната на името ще прекрати 27-годишния спор с Гърция, която твърди, че сегашното име на Македония предполага претенции за собствената ѝ провинция Македония и за древногръцкото наследство.
Атина заяви, че ще блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, ако не се продължи с конституционните изменения. Западните власти твърдо подкрепят споразумението, което ще намали руското влияние на Балканите, пише изданието.
След гласуването, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас написа в „Туитър“ на английски: "Поздравявам моя приятел Зоран Заев! Днешният вот е голяма стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към едно мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи! "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

20 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Какво накара депутатите от опозицията да премислят до последния момент, пише македонското електронно издание “МКД“
Ето някои официални информации за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които партията скоро ще изключи, защото, както каза Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, тръгнаха срещу волята на гражданите. "Говори се, че им е обещано сваляне на обвиненията, за които днес е повече от ясно, че са част от преследване, което има политическа цел, да изнудва депутатите, за да гласуват за този договор. Казват, че са били предлагани пари, и че вместо парламента да бъде храм на демокрацията имахме институция, завладяна от орди от Зоран Заев и неговите хора. За тази тяхна стъпка, тези осем депутати от опозицията, независимо от факта, че и голяма част от тях са подложени на политически преследвания и над главата им висят сериозни обвинения, може би някой ще изрази разбиране, но като човек не мога да ги оправдая, нито да разбера техните действия ", каза Мицковски в нощта след гласуването.
Веднага след призива на премиера Зоран Заев за помирение съдът реши да освободи от домашен арест тримата депутати от ВМРО-ДПМНЕ, обвинени за събитията в парламента на 27 април миналата година. Съдът заяви, че предложената гаранция е достатъчна и че те няма да избягат. И тримата, Кръсте Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски гласуваха вчера за промяна името на Република Македония
За депутата Владанка Авирович от Социалистическата партия се знае, че нейният син е един от осъдените Сеад Кочан. Василие Авирович бе осъден на три години затвор за незаконно получаване на оферта от страна на ЕЛЕМ в делото „Тръст“". Съдът разпореди да бъде конфискувано имуществото му и да бъдат конфискувани и имуществените облаги на търга или около 17 милиона евро. Апелативният съд в Скопие предстои да вземе решение.
Депутатът Емилия Александрова, само 10 дни преди вчерашното гласуване, заяви, че се противопоставя на промяната на името. Официално, на пресконференция.
"Никъде във вашата програма (на СДСМ) не пише за промени на името и конституцията и нямате мандат да промените конституционното име на Република Македония. Тук не става дума за чувства, това е законодателен орган, където работим по конституция и закони“, каза на 10 октомври Александрова и добави, че този референдум е неуспешен и затова не трябва да се иска от народните представители да гласуват за промяната на името и да не манипулират гражданите.
Девет дена по-късно Александрова гласува за промените.
Ето и изявлението на Нола Исмаиловска - Старова, дадено през октомври тази година: "Като депутат, моят дълг е да спазвам Конституцията и да бъда гласът на онези, които са ме избрали. Никой не е над волята на народа, защото функцията трябва и трябва да бъде гласът на хората, които живеят в Република Македония. Вярвам в мъдростта ви и не възнамерявам да се противопоставям на решението ви на 30 септември ", пише Исмaиловска-Старова.
И бившият министър на културата, сегашната депутатка от ВМРО-ДПМНЕ Елизабета Канчевска-Милевска, вчера гласува противоположно на партийната позиция. И Милевска има определен багаж от времето, когато е била министърка, което със сигурност не й дава спокоен сън. В случая "Търг" на Специалната прокуратура Елизабета Канческа Милевска е обвинена за търга за изпълнение строителни работи в Музея на македонската борба за държавност и суверенитет, от проекта "Скопие 2014". Канчевска-Милевска е заподозряна в случая "Офертите", защото при неспазване на Закона за обществените поръчки и без провеждане на публичен търг е сключила договор с изпълнител за допълнителни строителни дейности на музея на ВМРО. Търгът е бил решен в полза на строителната компания „Бетон-Щип“АД а това споразумение ощети държавния бюджет в размер на 1 милион евро.
Тези депутати, разочароваха партията и отечеството и с това ще трябва да живеят занапред, заяви Християн Мицковски снощи след гласуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

20 Октомври 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие/Брюксел. Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция, пише авторитетното издание The New York Times.
Македония се съгласи да промени името си, за да разреши продължилия десетки години стар спор с Гърция, а Гърция заяви, че ще отхвърли възражението си за влизането на съседна държава в Европейския съюз и НАТО, ако промените бъдат официално приети.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че новото име на страната ще бъде Северна Македония или Република Северна Македония. Гърция отдавна се противопостави на името "Македония", заявявайки, че това предполага териториални аспирации над северно гръцки регион със същото име, пише американското издание.
"Аз съм дълбоко убеден, че споразумението е дипломатически успех и историческа възможност", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той го нарече "исторически момент за Балканите и нашите нации" и каза, че "отваря прозорец за солидарност, приятелство, сътрудничество, просперитет и взаимен растеж".
Гърция, която блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, заяви, че споразумението ще подготви пътя на съседната страна към двата съюза, стига тя да следва и формално да приеме промяната на името.
"Ние казахме" да "за бъдещето на Македония. И това бъдеще се крие в Европейския съюз и НАТО ", каза македонският премиер Зоран Заев в реч пред нацията . "Шансът е тук и трябва го вземем, смело и патриотично", добави той. "Решаваме спор, който продължи 25 години", който "ни отдалечаваше от просперитета".
Споразумението беше кулминацията на многогодишните преговори с посредничество на ООН, които се засилиха през последните шест месеца. През последните седмици разговорите се развиха на фона на надеждите на западните правителства, че пробивът ще позволи на Македония да се присъедини към международните съюзи и да стабилизира Западните Балкани, припомня вестникът.
Гръцкият премиер Ципрас информира президента на страната Прокопис Павлопулос за споразумението в рамките на телевизионно излъчване, след като разговаря по телефона с македонския си колега Зоран Заев за втори път през последните два дни.
Специалният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан направиха съвместно изявление, като определиха гласуването в македонския парламент като "историческо съгласие", което "допринася за трансформацията на целия регион".
Матю Нимиц, посредникът на ООН в спора от повече от 25 години, също приветства сделката, завършва изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие  (ОБЗОР II)

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие (ОБЗОР II)

20 Октомври 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

Това развитие на нещата бе посрещнато с еуфория в правителството на Гърция, което в момента преживява трудни моменти покрай оставката на Никос Коцияс, външният министър, който подписа договора за името и провеждаше активна външна политика в Балканския регион. Тя дойде именно след скандал за Преспанския договор с върлия му противник Панос Каменос, министър на отбраната и председател на „Независимите гърци“, младши партньор в управляващата коалиция със СИРИЗА.


Първоначалните реакции от представители на гръцкото правителство бяха положителни. Осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционни промени бе определено като голяма стъпка. Малко след като бе обявен резултатът от гласуването, на лични и официални „Туитър“ профили приветстваха решението гръцкият премиер Алексис Ципрас, правителственият говорител Димитрис Цанакопулос, заместник-външният Йоргос Катругалос, министърът на цифровата политика Никос Папас и министърът на вътрешните работи Алексис Харицис.

Премиерът Алексис Ципрас оцени гласуването в Скопие като „исторически момент за гръцката външна политика“.
„Поздравления за моя приятел, Зоран Заев! Гласуването тази вечер е важна стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите народи“, написа веднага след вота в Скопие Ципрас, който в събота пое функциите на външен министър след оставката на Коцияс.
Бившият външен министър, от своя страна, коментира решението на македонското събрание така: „Преживявам парадокс да съм подал оставка и в същото време да се чувствам щастлив“. Той го оцени като „стъпка напред“.

Министърът на отбраната Панос Каменос не пропусна да се възмути от начина, по който се случи гласуването за пристъпване към конституционните промени.

„Кой би си помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията, този, който не гласува, както му е наредено, ще отиде в затвора, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам!“ – написа лидерът на „Независимите гърци“, който е категорично против договора за името с Македония и дори заплаши, че ако той стигне до гръцкия парламент може да излезе от коалицията със СИРИЗА.
В отговор говорителят на правителството в Скопие го обвини, че „разпространява фалшиви новини“.

„Нужното мнозинство за ратификация на договора от Преспа в гръцкия парламент ще бъде осигурено“, заяви министърът на дигиталната политика на Гърция Никос Папас.
Министърът обясни, че „сега премиерът (Алексис Ципрас) пое този въпрос и се движим напред. Нашата позиция по въпроса за БЮРМ не се е променила и Гърция остава обвързана с Договора от Преспа“.
„Споразумението ще бъде ратифицирано. Позицията на Каменос е добре известна и ние продължаваме напред, като имаме предвид и това“, подчерта Папас.

Основната опозиционна партия в Гърция – „Нова Демокрация“ , която според последната анкета запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и се стреми да предизвика предсрочни избори възможно най-скоро, в поредица от изявления на свои високопоставени функционери отново потвърди, че няма да гласува за ратификация на Преспанския договор при никакви обстоятелства.

Първият коментар дойде от помощника на председателя на партията Макариус Лазаридис, който повтори известните позиции на лидера, че „ако споразумението не бъде ратифицирано от Алексис Ципрас, ние, като правителство, ще започнем нови преговори със Скопие от нула“.
След това външният министър в сянка на „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос посочи, че Никос Коцияс е оставил наследство от отворени въпроси и ще „остане в историята и паметта на гърците с лошия Преспански договор и предоставянето на македонската националност и език на Скопие“.
Последен коментира темата самият председател на партията Кириакос Мицотакис, който освен, че потвърди добре известната позиция на „Нова Демокрация“ заяви, че „единственият начин да се гарантира, че Договора за името няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди той да дойде за ратификация в народното събрание“.
Освен това Мицотакис си позволи да добави, че „картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“.


В светлината на тези събития, независимият депутат Харис Теохарис в събота заяви пред гръцката държавна агенция АНА-МПА, че е готов да гласува „за“ договора за името между Атина и Скопие ако бъдат направени нужните конституционни промени.
Народният представител отрече да е разговарял с представители на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица“ за възможно съдействие и изрази мнение, че не няма как да бъде формиран прогресивен фронт със СИРИЗА, „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и „То Потами“ (Реката).


Гласуването в Македония – основна тема в гръцките медии

„Исторически ден за Договора от Преспа“; „БЮРМ: С 80 на първото гласуване за конституционни промени“; „Одобрено е предложението на Заев за започване на ревизията на Конституцията“; „Направен е първият ход“; „Заев намери 80 в парламента – гласуваха 8 от ВМРО – Ципрас: Честито, приятелю мой Заев“; „БЮРМ: Заев намери 80 депутати – конституционните промени минаха“; „Първият ход за промяна на македонската конституция мина с 80 гласа“; „Приеха предложението на Заев с 80 гласа – продължава процеса за промяна на конституцията“; „Заев: Започна пътуването към по-добро бъдеще“, са част от заглавията в онлайн изданията на гръцките медии.
„Парламента на БЮРМ одобри предложението на правителството за започване на процеса за промяна на Конституцията на страната, произтичащи от Договора от Преспа, с които името й трябва да стане „Република Северна Македония“ и така бе завършен успешно първият етап от процеса“, написа държавната агенция АНА-МПА веднага след края на гласуването в македонския парламент.
„За предложението на правителството гласуваха 72-ата депутати от управляващото мнозинство и албанската опозиция, както и 8 народни представители, които са избрани с бюлетините на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ“, пише „Катимерини“ .
„Първо, депутатите гласуваха електронно, но по искане на опозиционната ВМРО, последва поименно гласуване, което потвърди мнозинството за промяна на Конституцията“, съобщава информационният портал Real.gr.
В своите текстове журналистите от гръцките медии, обясняват, че в петък вечерта е завършена първата стъпка, а в следващия период македонското събрание ще трябва да проведе още две гласувания за финализиране на конституционните промени.
„Сега започват следващите две фази, предстоят още два етапа, докато бъде завършена промяната на Конституцията. В следващия период ще бъдат предложени изменения на Основния закон, за които ще се гласува. Нужни са 61 гласа от 120 депутати, с които Заев разполага. Когато завърши второто гласуване ще последват консултации и накрая ще бъде последното гласуване за окончателното внасяне на промените в Конституцията, на което също ще се изисква квалифицирано мнозинство“, обясни кореспондентът на държавната телевизия ЕРТ в снощното си живо включване от пред македонския парламент.

Въпросът дали Ципрас ще успее да осигури нужната подкрепа ще се реши в близките няколко месеца и решаващи за отговора му са два въпроса:
Ще устои ли до края на мандата си, или поне до ратификацията на Преспанския договор, нестабилната коалиция между СИРИЗА и АНЕЛ, в която, предвид последния шумен скандал между Каменос и Коцияс, довел до оставката на последния, който беше най-големият поддръжник на договора със Скопие, очевидно има сериозна криза?

Ще успее ли Ципрас да получи подкрепа за ратификацията на Преспанското споразумение от някой, измежду „Движение за промяна“ (КИНАЛ), която е в умерена опозиция на сделката за името, „То Потами“ (Реката) на Ставрос Теодоракис, който изглежда най-вероятният съюзник на СИРИЗА, но все още не е заел твърда позиция, или на отделни депутати от независимите и другите фракции в парламента?


Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са  избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

20 Октомври 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Позицията на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“, че няма да ратифицира Договора от Преспа, нито в този, нито в следващия парламент, бе повторена още веднъж от председателя й Кириакос Мицотакис, предава македонския портал „А1 Он“.
Политикът отново обясни, че партията не харесва договора, защото, според нея, „за първи път на съседите се отстъпва македонския език и македонската националност“.
„Единственият начин да се гарантира, че този договор няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди споразумението да дойде за ратификация в народното събрание“, категоричен е Мицоткаис, който коментира също и събитията в македонския парламент от петък вечерта.
„Но искам да добавя още нещо, картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“, посочи лидерът на „Нова Демокрация“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

20 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

В навечерието на гласуването се проведе сериозна международна дипломатическа подготовка, включително коментари, че „предсрочни избори отклоняват Македония от европейския път“ и съвети към властите да се съсредоточат върху убеждаването на няколко депутати от опозицията да гласуват в полза на предложението, докато същевременно към ВМРО-ДПМНЕ постоянно бяха отправяни призиви „да не притискат своите депутати“ и да ги оставят „да гласуват свободно и по собствено убеждение“

Повече от десет часа продължи неизвестността в македонския парламент в петък, но в края на деня правителството успя да осигури нужното му квалифицирано мнозинство.

Спекулациите, че са осигурени 80-те гласа за пристъпване към конституционните промени започнаха още в 12 часа, за когато бе насрочено заседанието на парламента. Опозицията искаше да се гласува веднага, за да се докаже, че това не е факт, но сесията не започна нито в 15, нито в 21 часа, за когато бе отложена. Няколко минути след 22 часа (местно време, 23 часа българско) дойде моментът на истината. По-голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата, но там останаха осем души от опозицията, които решиха да гласуват „за“ промяна на Основния закон.

Малцина вярваха, че изобщо договорът за името между Гърция и Македония ще бъде подписан, но това все пак се случи на 17 юни на брега на Преспанското езеро, когато бе приет и поетапен план за прилагането му в рамките на 6-7 месеца:
- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум, e последният етап от прилагането на договора в Македония, след което той трябва да бъде ратифициран в гръцкия парламент.

Непосредствено преди гласуването бунтовниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение с няколко условия, под които биха гласували „за“:

„Да се пристъпи към поредната, но не и крайната фаза на дискусията за конституционните промени само при следните условия, от чието изпълнение ще зависят нашите бъдещи позиции и нашата окончателна подкрепа за конституционните промени:
1. Приемане на допълнение на Конституцията, с което да се гарантира македонската идентичност
2. Приемане на условие, с което да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и отново блокира евроатлантическата интеграция на Македония, ще има безусловна отмяна на всички приети промени в Конституцията, които произтичат от прилагането на договора от Преспа.
3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Македония в Европейския съюз.
4. Приемане на инициативата на министър-председателя на Македония Зоран Заев, изказана на 31-ата сесия на македонския парламент на 15 октомври 2018 година за амнистия във връзка със събитията на 27 април 2017 година в народното събрание на Македония и всеобщо национално помирение, за формиране на парламентарен орган, съставен от ръководителите на парламентарните групи, трима депутати и председателя на македонското Събрание, които да изготвят и предложат на парламента план за национално помирение, в срок до 30 дни“.
Последната точка е от жизнена важност, защото сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена. Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси.
Владанка Авирович също е подкрепила предложението, а нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила. Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович.
Муковски е освободен от домашен арест непосредствено преди гласуването в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.

Непосредствено след гласуването македонският премиер Зоран Заев обяви, че това е „исторически ден за Македония“, която „ще стане част от европейското семейство“. Той благодари специално на депутатите от опозицията, които, както той заяви, въпреки натиска на своята партия са гласували за европейско бъдеще и са поставили националните интереси над партийните“. Заев подчерта, че „чрез институциите на парламента“ ще се стреми към национално помирение, че няма да се бърка в работата на съда, визирайки вървящите дела срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ конституционните промени, но все пак уточни, че „За мен всички депутати са невинни, докато не се докаже противното“.
Освен това министър-председателят увери, че е „осигурена гаранция за депутатите от опозицията и техните семейства“ от институциите.

Акт на насилие и най-тъмния ден за демокрациятa в Македония, е оценката на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която той направи на пресконференция в македонската столица след края на парламентарното заседание.

"Днес в Македония се случи един тъжен ден, черен петък, най-тъмният петък в демокрацията на съвременната независима Република Македония".
Мицкоски обвини правителството, че упражнява силен натиск и заплахи срещу депутатите от опозицията и им обещава освобождаването от обвинения на тези, които са "обект на политическо преследване".
Той обаче каза, че не може да прости на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха конституционните промени, и заяви, че те са изрично изключени от партията.
"Тези осем депутати, независимо от факта, че са обхванати от политическо преследване и са изправени пред сериозни обвинения, висящи над главите, може някой да се отнася с разбиране към тях, но аз като човек не мога да ги оправдая ".
"Тези седем от ВМРО-ДПМНЕ ме разочароваха и преди всичко партията и родината и ще трябва да живеят с това. Тази вечер Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ на извънредна сесия и по мое предложение единодушно прие изключването на тези седем депутати", каза Мицковски.
Той отбеляза, че има и други депутати, които, както и тези, които гласуваха, "бяха обхванати от политическо преследване, но не се поддадоха и гласуваха в съответствие с отношението на партията и според волята на гражданите"

Срещу председателят на основната опозиционна партия обаче се обяви Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ, зад която седи Йове Кекеновски. От там поискаха спешно да се проведе извънреден конгрес, смяна на ръководството на партията и чистка на „криминалните структури, кариеристи, прислужници, бандити, безпринципни и деидеологизирани персони, жадни само за власт и лични придобивки“

Председателят на най-голямата албанска партия в Македония, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Али Ахмети благодари на гласувалите „за“ народни представители и разкри, че е имало и други депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са обещали да гласуват, но са проявили достатъчно смелост. Той ги призова да се присъединят към позицията на правителството в бъдеще.
По неговите думи, евроатлантическият път „ни носи стабилен мир, добри междуетнически и добросъседски отношения, системни реформи, правова държава и върховенство на закона, равенство и прилагане на Охридския договор, икономическо развитие, повече работни места, чуждестранни и домашни инвестиции и обществено благосъстояние“.

Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от позиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, което пък кореспондира с вече обявената позиция на оглавявания от Зиядин Села „Алианс на албанците“ .
„Още веднъж повтаряме, че подкрепяме договора с Гърция и членството на Македония в ЕС и НАТО. Имаме забележки към частта, където единият от народите е изтъкнат повече от другите. Мисля, че в частта на договора за националността и паспортите, където ще пише македонци/граждани на Република Северна Македония,ние ще искаме на това място за нас да пише албанци/граждани на Република Северна Македония и така за всички народи, които са изброени в преамбюла. Ще искаме в преамбюла всички народи да се чувстват равнопоставени“, заяви неотдавна Села.

Две по-малки партийни структури също изразиха възмущението си от начина, по който бе взето решение за започване на процеса на конституционните промени.
Проруската „Единствена Македония“, оглавявана от Янко Бачев, отново излезе с крайно изявление спрямо Зоран Заев и правителството на СДСМ: „Устата на Зоран Заев е пълна с евроатлантически интеграции, Европа на върховенството на закона, Европа на зачитане на правовата държава. Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона евро на депутат да гласува за предателство на своята родина, или той отива в затвора, ако не гласува според заповедите на властта. Каква е тази Европа, в която платени терористи се пускат от затвора, за да гласуват, а нали властта на Заев до вчера наричаше терористи тримата депутати“.

„Глас за Македония“ на бившия депутат Сълза Гърчева, която е отявлен противник на договора за името, излезе с коментар, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името.

Каква е по-нататъшната процедура?

Всяко от четирите предвидени изменения на македонската конституция трябва да бъде подготвено от правителството, а след това да мине през обсъждане в две парламентарни комисии. Дебатите в тях могат да траят по три дни.
След това народното събрание утвърждава проект за всяко изменение и върху него се води парламентарен дебат. В хода на тези дебати могат да бъдат внесени промени в поправките на Основния закон. Ако такива бъдат направени, те трябва отново да минат през двете парламентарни комисии, след което парламента решава поотделно за всяка промяна на конституционните изменения.
След като всичко това е завършено, идва последната сесия за приемане на поправките в Конституцията, което трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
Правителството има срок от 15 дни да внесе измененията в парламента, но се очаква, че това може да стане и по-рано.
Последната фаза от цялостното прилагане на договора от Преспа е той да бъде ратифициран в гръцкия парламент, където правителството също се сблъсква със сериозна съпротива по въпроса и съвсем не е сигурно, че ще успее да събере мнозинство.


А ето го и вече обявеното предложение на правителството за промяна на Конституцията на Македония:

Член 3. Гаранция за твърда граница

Член 3 от Конституцията постановява, че територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. Границата на Република Македония може да се променя само в съответствие с Конституцията, на принципа на доброволността и в съответствие с общоприетите международни норми.
Този член вече е изменен през 1992 г. с поправка I, когато е добавен принципа на доброволността при промяна на границата и съгласието с общоприетите международни норми.
Също така с това изменение беше обявено, че Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. С новата конституционна поправка, в която се предлага да се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави, ще се прецизира по-твърда гаранция за трайността на границите и това, че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония, както и съседните страни.


Член 49. Грижа за македонците и диаспорите в чужбина

В член 49 от Конституцията е предвидено, че републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни и за емигранти от Македония, помага им в културно развитие и насърчава връзките с тях. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на гражданите на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
И този член бе изменен с изменение II през 1992 г., което предвиждаше, че републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
С конституционната промяна, която се предлага, ще се декларира грижа за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички граждани на страната в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи, под всякаква форма и по всякаква причина.


Добавяне на определението "Северна" към името на Република Македония

Целта на тези промени в Конституцията е прилагането на Споразумението с Гърция, което трябва да даде възможност за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз и НАТО.
По този начин, въпреки общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизане в сила на Договора и ратифициране на протокола за присъединяване на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, съответно прекратяване на валидността на измененията в случай на отхвърляне в сила на тези два документа ще има специални срокове за начина на прилагане на това конкретно изменение.
Именно в съответствие с договора ще бъде установен преходен период за прилагането на разпоредбата по отношение на значението на вече съществуващите документи и материали, издадени от властите на Република Македония.


Ще има два преходни периода: "технически" и "политически".

"Техническия" преходен период се отнася за всички официални документи и материали на публичната администрация на Република Македония за международна употреба и за документите за вътрешна употреба, които могат да се използват и извън страната.
Значението на тези документи и материали ще се възстановява с изтичането на тяхното действие, но не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.
"Политическият" преходен период се прилага за всички документи и материали, които са предназначени единствено за вътрешна употреба в Република Македония. Издаването на такива документи и материали ще започне при откриването на всяка глава на съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъде финализирана в рамките на пет години оттогава.


Изменения в преамбюла на Конституцията

За да се хармонизира текстът на преамбюла с Договора с Гърция, ще бъдат направени съответните изменения в преамбюла. В преамбюла на Конституцията на Република Македония, с позоваване на държавно-правните традиции, ще бъдат споменати конкретни документи на АСНОМ, т.е. ще бъде внесено позоваване на Прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за състоялото се заседание на АСНОМ, с конституционни решения.


След 15 дни правителството трябва да внесе измененията в Парламента.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

20 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ разпространи ново съобщение след фиаското в петък вечерта, когато македонският парламент гласува за започване на процедурата за конституционните промени с гласовете на 8 депутати от опозиционната партия. Този път автор на изявлението е членът на Изпълнителния комитет Димитър Димовски, който каза на премиера Зоран Заев, че може да купи няколко депутати, но не и народа, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
„Горди македонци, честни македонци, където и да сте. Преминали сме през много тежки моменти, ще преминем и през този.
Заев и властта са напълно делегитимирани след вчерашното насилие над демокрацията и волята на народа. Заев няма легитимност да говори за правова държава и демокрация... Не съществува демократическа правова държава, в която се отлага гласуване, докато не се съберат гласове на депутати, които са заплашени със съдебно преследване.
Сега се разбра какво е било намерението им, когато образуваха дела за 27 април...
Вчера бяхме свидетели на сериозни заплахи, а дори и съмнения за подкуп, с цел да мине капитулантският договор на Заев, с който се руши интегритетът на Македония. Храмът на демокрацията беше превърнат в пазар за името. Депутатите, които гласуваха вчера, ще трябва да се съобразят с народа, приятелите и роднините си...
Заев, можеш да купиш няколко народни представители, но не и народа. Заев и неговите поддръжници ще разберат това много скоро. На референдума високо бе казано не, а те се решиха да отидат до край с фалшификации и насилие. Това ще бъде техният политически край.
Македония ще тръгне напред, когато тази власт бъде свалена“, заяви Димовски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

20 Октомври 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Може да настъпи голям проблем вътре във ВМРО-ДПНЕ след осигурената от депутатите им подкрепа за конституционните промени за името на Македония. Това каза за публицистичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ специалистът по темата за Македония и проблемите на Балканите Красимир Узунов. Поне четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха освободени от домашен арест заради събитията на кървавия четвъртък на 27 април 2017 г., коментира той. Красимир Узунов допълни, че не е оптимист и за бъдещето на социалдемократите при стеклата се ситуация, защото макар и това да е правителството, което е отворило път към евроинтеграцията, много трудно ще може да преодолее съпротивителни движения и центробежните сили около кандидатурите за предстоящи президенти. Той определи като драматично гласуването за промените на Конституцията. „Постоянното отлагането от обяд, призивите на ВМРО-ДПМНЕ да се гласува веднага и отлагането, и вкарването в парламента, след като например според правилника бил изтекъл денят в 6.00 часа, напротив е нов ден, който да започне в 9.00 часа местно време (10 часа българско време) и 40 минути по-късно успяха да съберат необходимото мнозинство. Да се отиде на избори беше най-закономерният ход. Но очевидно страхът от тях е много голям – както в управляващата партия в Македония, така може би и в опозицията, защото могат да се родят нови партии“, коментира още той. Красимир Узунов обясни, че процесите, които вървят в Македония могат да бъдат спрени и задържани или поне забавени, само при евентуално бързо членство в НАТО и последваща евентуална евроинтеграция вън и независимо от това каква ще бъде съдбата на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

20 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия на бившият депутат професор Сълза Гърчева „ГЛАС за Македония“ излезе с изявление по повод решението на македонския парламент от петък вечерта да се започне процедурата по въвеждане на конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция. В него се казва, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името, предава македонският портал „А1 Он“.
„Като резултат от деградацията на морала на едно корумпирано общество се случи срамно гласуване в парламента, забележете, на точни 80 депутати.... Това е играене с демокрацията и правовата държава. Много бързо ще се стигне до ревизия на цялата серия нарушения на принципите на международното право, Конституцията и законите, направени в този насилнически процес. Следващото правителство в Република Македония няма да е проядено от корупция... и ще поправи щетите от корумпираните „елити““, обясняват от опозиционната партия, като освен това посочват, че ще разследват и твърденията за подкупи, както и за влиянието върху някои медии от някои черни гръцки фондове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона на депутат, в която се пускат платени терористи от затвора, за да гласуват

Партия „Единствена Македония“: Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона на депутат, в която се пускат платени терористи от затвора, за да гласуват

20 Октомври 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските власти са се забъркали в опасна авантюра против волята на своя народ, изказана на референдума от 30 септември, заяви в събота на пресконференция председателят на проруската партия „Единствена Македония“ Янко Бачев, цитиран от македонската агенция „Макфакс“.
Освен другото, Бачев припомни, че партията му в съобщение от 2 октомври е предупредила, че се предлагат по 2 милиона евро на депутат, за да гласува „за“ конституционните промени.
„За жалост, подкупът се потвърди вчера. Устата на Зоран Заев е пълна с евроатлантически интеграции, Европа на върховенството на закона, Европа на зачитане на правовата държава. Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона евро на депутат да гласува за предателство на своята родина, или той отива в затвора, ако не гласува според заповедите на властта.
Каква е тази Европа, в която платени терористи се пускат от затвора, за да гласуват, а нали властта на Заев до вчера наричаше терористи тримата депутати, които снощи не издържаха и гласуваха против македонския народ и македонската държава.
Каква е тази Европа, в която Зоран Заев и върхушката на властта искат да влязат в НАТО и ЕС само, за да защитят откраднатото от народа, защото Алианса им гарантира грабежа на народния имот, с което Заев и неговото криминално дружество във властта се занимават ежедневно. НАТО не го интересува грабежа, а само иска послушни политици, които му служат вярно“, заяви Бачев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опозиционната фракция на БЕСА: Квалифицираното мнозинство е възможност да се увеличат правата на албанците в Македония

Опозиционната фракция на БЕСА: Квалифицираното мнозинство е възможност да се увеличат правата на албанците в Македония

20 Октомври 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от опозиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, след гласуването в петък вечерта за конституционните промени, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Осигуряването на квалифицирано мнозинство в парламента за отваряне на пътя към промяна на Конституцията на страната е много важен ход не само за интеграцията на държавата в НАТО и ЕС, но и намеса чрез логични аргументи и конкретни предложения да се изяснят и увеличат правата на албанците в Македония с премахване на обидното предимство на по-големия процент. С промените Конституцията ще бъде генератор на мир, стабилност и хармония между македонците, албанците и всички други етнически общности“, гласи изявлението на тетовската БЕСА.
Сега е възможността, смята партията на Касами, да се приеме Основен закон с европейски ценности, за да се докаже, че влизането в голямото семейство на НАТО и ЕС е отражение на прозападната ориентация на македонските граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гърците са разделени по отношение на договора с Македония, "Нова Демокрация" води с 10% на СИРИЗА, показва последната анкета

„Сител“ (Македония): Гърците са разделени по отношение на договора с Македония, "Нова Демокрация" води с 10% на СИРИЗА, показва последната анкета

20 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само 1% е разликата между онези, които смятат, че договорът за името между Атина и Скопие ще бъде реализиран и тези, които са на обратното мнение, показва последната анкета на социологическа агенция Pulse, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, в анкетата, поръчана от телевизия Skai, се пита: „Според това, което знаете, или сте чули досега, според вас, ще бъде ли реализиран Договора от Преспа?“ 44% от запитаните са дали негативен отговор (31% „вероятно не“ и 13% „със сигурност не“), а 43 на сто са отговорили позитивно (33% „вероятно да“ и 10% „със сигурност да“).
При анализа на резултатите от проучването на общественото мнение, според това за кой е гласувано на предишните парламентарни избори през 2015 година, гласоподавателите на СИРИЗА (Съюза на радикалната левица) вярват, че спора между двете страни ще бъде приключен успешно, докато 60% от избирателите на „Нова Демокрация“ са дали негативен отговор.
По отношение на разпределението на силите на гръцката политическа сцена, „Нова Демокрация“ продължава да води пред СИРИЗА с 10%. Опозиционната партия, според данните от анкетата на Pulse, ще получат 31% от гласовете, а управляващата партия – 21%.
Нататък следват: на трето място екстремно-дясната „Златна зора“ със 7.5%, на четвърто - лявоцентристкото „Движение за промяна“ със 7%, а на пето е Комунистическата партия (ККЕ) с 6%.
Центристите от „То Потами“ (Реката) и младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) са в границите между 1 и 2 процента и би им било много трудно да преминат границата за влизане в парламента.
Анкетата е проведена между 14 и 16 октомври сред 1355 лица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Вайгъл, Джес Бейли и Себастиян Курц приветстваха решението на македонския парламент

Иво Вайгъл, Джес Бейли и Себастиян Курц приветстваха решението на македонския парламент

20 Октомври 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на САЩ в Македония Джес Бейли, докладчикът на Европейския съюз за страната Иво Вайгъл и канцлерът на Австрия Себастиян Курц приветстваха решението на македонския парламент да започне процеса за конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция.
Бейли във „Фейсбук похвали депутатите от всички партии за смелостта и лидерството им, както предава скопското електронно издание Press 24.
Вайгъл, от своя страна, подчерта, че депутатите са защитили жизнените интереси на македонските граждани и отличи специално народните представители от опозицията, които гласуваха заедно с правителството.
Електронното издание Радио „Свободна Европа“, в македонската му редакция, цитира Курц, който смята, че решението е „силен вятър в гърба на усилията за започване на присъединителни преговори на ЕС със Северна Македония догодина“. По неговите думи, когато страните от Западните Балкани се присъединят към Съюза, той ще бъде изцяло завършен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.